oksidativni stres + obramba
kt je ze (zdj) poznano, se verizne reakcije prostih radikalov zgodijo nestetokrat na dan... Vse se pa se sam poslabsa, ker obstajajo se drugi viri nastanka prostih radikalov poleg tistih, ki se mnozijo med metabolizmom kisika! Npr.: kajenje, sonce, radiacija in celo emocionalni stres, jeza..., pac razne clovekove reakcije na neki, kr mu ni "po godu", povzrocjo nastanek prostih radikalov in s tem njihovih veriznih reakcij... ce je st. prostih radikalov in reaktivnih kisikovih vrst preveliko, je anti-oksidantsko obrambni mehanizem premagan! Enostavno se ne bo uspel spoprijeti z goro prostih radikalov ampk bo padel v t.i oksidativni stres. Vse to vodi k raznimi molekularnimi poskodbami in k neaktivnosti funkcij... do oksidativnega stresa pa privede tud razburjenost, vznemirjenost... Vse negativne emocije povzrocajo zakisanost telesa... in stres (posebi v danasnjem casu) je edn od kljucnih vzrokov stevilnih bolezni, sj oslabi ludekovo pocutje in hkrati zdravje.
Zarad ze kr nevem, nepravilnega prehranjevanja z visoko-kaloricno hrano, se cloveku poveca stevilo prostih radikalov... Tudi hrana potrebuje kisik, da se lahk razvije v energijo al pa v mascobo... proces poteka v tovarnah energije ali v mitohondrijih celic... Vec ko clovk poje, vec kisika potrebuje... zto nastane se vec prostih radikalov. Lazje je prepreciti nastanek prostih radikalov, kt jih skusat uloviti preden naredijo skodo... kt nekak velja za vse, da je lazja preventiva kt kurativa! Ko reaktivne kisikove vrste enkt prevladajo ludekov obrambni sistem, telo ni vec zdravo, ampak je ze pod oksidacijskim stresom... Procesi obolenj so ze v teku, ceprav se clovk ni vidno zbolel! Za dosego tega stadija ostane samo se vprasanje casa..., in ko se pokazejo prvi simptomi, je ponavadi ze prepozno za spreobrnitev procesa z antioksidantskimi hranili... Uglavnem ce clovk ne uziva antioksidantov, nima "neprebojnega jopica", ki ga v organizmu predstavljajo ravno ti: antioksidanti! Ker prosti radikali proti antioksidantom ne morejo nic... le prepustijo se jim lahk, da jih unicjo... oz. nevtralizirajo... Zato je dobro, ce ma VSAK CLOVK ze PRED napadom prostih radikalov ta "neprebojni jopic", ker ce si ga clovk nadene PO izstreljenem metku, je lahk po vsej verjetnosti..., ze prepozno. In natancno tak priblizn odnos imajo antioksidanti s prostimi radikali.
Kko pa pridt do neprebojnega jopica? z uzivanjem antioksidantskih hranil!
Sej so bili menda casi, ko clovekova telesa niso bila tk pod vplivom stevilnih prostih radikalov... ampk vse se spreminja! tudi nacin prehranjevanja... se je skor "prehitro" spremenil... iz doma pridelane hrane, v umeto kupljeno plastiko... :xx!: prehrana postaja iz dneva v dan slabsa, vsaj kr se tice antioksidantskih hranil... in namesto zdravega ravnovesja med viri prostih radikalov in antioksidantskimi hranili, je zdj nezdravo... in ta sprememba se je skor "prehitro" naredila... vsaj iz pogleda clovekovega telesa... ker telo ni melo dovolj casa, da bi poskrbelo za vecjo proizvodnjo antioksidantskih encimov... zato pa tud ni popolnoma nc cudnega, da je cedalje vec rakavosti in ostalih bolezni, ki so povezane s prostimi radikali.... Vecina ljudi v nasi kao moderni civilizaciji nima zdravega ravnovesja... in zalostno, da lahk v danasnjih casih ohranimo ravnovesje med drugim tud z DODATNIM (in ne sprotnim) uzivanjem antioksidantskih hranil...
Antioksidanti unicijo reaktivne proste radikale, toda zarad tega ne postane unicujoc prosti radikal, ampak "miren", nizko energijski, dolgo trajajoci prosti radikal, ki se razkroji, ne da bi skodoval telesu.
Taka antioksidantska hranila so: vitamin A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina.
Antioksidantska hranila so v bistvu hranila, ki ustavijo mascobe preden se oksidirajo ali preden se pricne proces lipidne peroksidacije...
Formalna definicija antioksidanta je: Antioksidant je substanca, ki odlozi ali prepreci oksidacijo substrata.
Vitamini ali encimi, v masteh topen vitamin E, v vodi topen vitamin C, beta-karoten, koencim Q10, creslovine in flavonoidi imajo sposobnost, da se sami oksidirajo in delujejo antioksidativno, zato jih imenujejo tud antioksidanti oz. lovilci prostih radikalov...
0 komentarjev
Recommended Comments
Trenutno ni nobenih komentarjev.
Pridruži se debati
You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.