preskrba z pitno vodo
pitno vodo pripravljajo z 2 glavnih virov:
- povrsinskih vod
- podtalnih vod
POVRSINSKE VODE
prednost priprave pitne vode iz povrsinskih vod je enostavna dostopnost!
pri pripravi se vedno naprej izvede ocena stanja, sledi filtracija skozi razlicna sita...
PODTALNE VODE
prednosti priprave pitne vode iz podtalnic je da potrebuje manj obdelave, ker je cistejsa. Najveckrat podtalne vode za pripravo pitne crpajo z umetnimi crpalkami... s tem zaje**** ves redoks potencial vode... pa nc hudega, ker ta parameter ne smatrajo kt enega izmed glavnih kriterijev pitne vode... po crpanju sledi areacija oz. kaskadno prezracevanje oz. oksidacija... s tem se izboljsa nekorozivnost... sledi bistrenje z usedanjem... da se motni delci v vodi usedajo si pomagajo z fizikalno-kemijskimi pristopi: umetna koagulacija pomeni razelektritev, nevtralizacija istih nabojev, ki se med sabo odbijajo.. gre se za proces destabilizacije, kjer se odstranijo odbojne sile... koagulacija se izvaja na povrsini prisotnih strupenih delcev, da se le ti lahko zdruzijejo v procesu flokulacije... kjer pa na umeten nacin povecajo delce z adsorbcijo na dolgo verigo organskega polimera... zakaj se delce sploh poveca? ker vecji kot so, hitreje in lazje se usedajo... po usedanju sledi filtracija vode, nato pa dezinfekcija... dezinfecija poteka s pomocjo klora, ozona, UV al pa membranskih procesov... klor odstrani infektive, hkrati pa nastajajo klorirani transki produkti, ki so toksicni... medtem, ko membranski procesi odstranjo tk infektive kt patogene v sporah... UV pa deluje na tak nacin, da unici patogene mikroorganizme s tem, da se ne razmnozujejo vec,...
6 komentarjev
Recommended Comments
Pridruži se debati
You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.