Skoči na vsebino

Biserne nitke

  • zapisov
    76
  • komentarjev
    20
  • ogledov
    183.251

Spolne zlorabe - tihi ubijalci naših duš


teja

2.760 ogledov

Zakaj tihi?

1.Zato ker je izkušnja prevečkrat tako boleča, da jo potisnemo v podzavest. Posebno, če se dogaja več let v otroštvu, ko je to edini način, da preživiš.

2. Zaradi odnosa okolice, bližnjih, storilcev, ki še kako dobro poskrbijo za molk zaradi strahu pred resnico. Storilcu je vsekakor v interesu da se ne izve. Bližnje pa je lahko strah storilca, ugleda v družbi ali pa lastnih spominov.

3. Zaradi odnosa medijev. Na tem področju se stvari spreminjajo. Imam pa izkušnjo, ko so se izognili objavi dela zgodbe o zlorabah v družini. Konkretno v moji. Pa sem le na primeru želela povedati kako se zlorabe dogajajo in generacijsko ponavljajo dokler jih eden v generaciji dokončno ne razreši.

4. Zaradi premajhnega zavedanja posledic in prekrivanja te, še vedno tabu teme v Sloveniji. Ker se pometa pod preprogo, ker je težko najprej sploh preživeti vsak tak dogodek, potem pa še mnogo let kasneje to predelati. In predelovati leta in leta v "nevedenju" ali bo tega sploh kdaj konec.

5. Zaradi posploševanja in new age prepričanja, oprosti in odpusti in živi naprej, ta izkušnja te je oblikovala v to kar si... Oprostite izrazu, ampak fuck off, a je to rabil početi deset let? In pa zakaj se mora potem to nekomu zgoditi z osmimi različnimi storilci v 18ih letih? Zato, da se utrdiš? Ali zato da bi najraje umrl, ko se vsega spomniš?

6. Tihi tudi zato, ker si v predelovanju največkrat sam. Zaradi lastnega sramu in zaradi tega, ker je to res boleča tema, ki odpira rane.

7. In ravno zaradi samote v predelovanju in premalo javno dostopnih informacij zaradi teže preteklosti izničiš pravi pomen posledic, ki SO.

Preživela sem, gremo dalje. NE. Na žalost ne gre tako zlahka. Zaradi tega se pojavljajo težave v partnerskih odnosih, težave v spolnosti, težave na delovnem mestu, v odnosu do sebe, v zdravstvenih težavah. Na primer, le v enem diplomskem delu v Slo jeziku na internetu sem prebrala da so motnje hranjenja, panični napadi, epileptični napadi lahko tudi posledica spolnih zlorab. Ko sem pred kratkim o posledicah brala tudi v angleščini in poslušala predavanja, sem opazila da je teh pojasnil več.

 

ZApisala Alenka Keber

Alenkakeber.com

0 komentarjev


Recommended Comments

Trenutno ni nobenih komentarjev.

Pridruži se debati

You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar ...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...