Skoči na vsebino
  • zapisov
    61
  • komentarjev
    1.012
  • ogledov
    6.379

Ksenia

57 ogledov

Avokado - Persea americana, Lauraceae

Prvotna domovina avokada so kraljestva Aztekov ter Majev v Srednji in Južni Ameriki, vendar pa ga danes v glavnem pridelujejo v ZDA, Dominikanski Republiki, v nekaterih afriških deželah in v Izraelu. Beseda avokado izvira iz azteške besede ahuacatl. Sadež prištevamo k lovorovkam.

Španskemu osvajalcu Hernandu Cortezu (1485-1547) so avokadovec podarili Azteki, ta pa ga je odnesel v Evropo. Za razliko od mnogih drugih ameriških rastlin pa se tu ni prav udomačil.

 

Avokado je koščičast plod drevesa, ki raste v tropskem in subtropskem podnebju in zraste v višino od 10 do 20m. Sadež ima večinoma obliko hruške, obstajajo tudi sadeži v obliki jabolka, slive ali kumare. Sadež tehta od 200 do 400 g in ima meso bele do zelenkaste barve, ki je užitno le, kadar je mehko.

Njegovi beli do rumenkasti cvetovi so intenzivnega vonja. Za ljudi iz Latinske Amerike je bilo to tropsko, vedno zeleno drevo, mnoga leta izvor gozdnega masla.

 

Nasveti za nakup

Avokado obirajo, ko je še zelo trd in ponavadi takšen prispe tudi na prodajalne police. Polno aromo sadež razvije šele takrat, ko dozori. Pri nakupovanju bodimo pozorni na črna ali poškodovana mesta na sadežu. Avokado je zrel, ko se ob rahlem stisku nekoliko vda, na otip mora biti takšen kot zrela banana. Obarvane, gnile dele sadeža moramo izrezati.

Razbrzdana lupina še ne pomeni, da je sadež preveč zrel, morda je takšen zaradi sorte. Če mora avokado še dozorevati, kar se največkrat zgodi, ker obirajo nezrelega, potem ga shranimo pri sobni temperaturi: ovijemo ga v časopisni papir ali kakšen drug papir in skladiščimo od enega do treh dni. Podoben učinek dosežemo, če shranimo avokado na istem mestu kot jabolka in banane in jih pustimo, da zorijo skupaj. Za globoko zamrzovanje avokado ni primeren, v hladilniku pa zdržijo popolnoma zreli sadeži dva do tri dni.

 

Učinkovine in sestavine

Med vsemi vrstami sadja je vsebnost maščob v avokadu najvišja: okoli 20%. Tri četrtine teh maščob je v obliki večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Avokado vsebuje oleinsko kislino, ki je mononenasičena maščoba in pomaga zniževati holesterol. V neki študiji so ljudje z izrazito visokim holesterolom jedli veliko avokada in pokazal se jim izrazit napredek. Tako je avokado idealno živilo za vse, ki se morajo ali želijo odreči maščobam živalskega izvora.

Vsebuje esencialni maščobni kislini, linolno in linolensko kislino, ki ju telo samo ne more proizvajati. Obe pa sta zelo pomembni pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in predmenstrualnih težav. Linolna kislina ima pomembno vlogo pri učenju in pomnjenju. Obrok avokada z 200 grami sadeža zadosti potrebi po linolski kislini za ves dan in polovični potrebi po linolenski kislini.

Avokado vsebuje veliko količino kalija, minerala, ki uravnava krvni pritisk. Zadosten vnos kalija preprečuje bolezni srca in ožilja, kot so visok pritisk in srčna kap.

Visoka vsebnost biotina izboljša zgradbo kože in skrbi za zdravo sijočo polt. Uživanje avokada okrepi tudi lase in nohte. Biotin pa preprečuje tudi duševno potrtost, motnje koncentracije, utrujenost in osteoporozo.

Piridoksin - vitamin B6 potrebujemo vsak dan dva miligrama, a ga težko dobimo z vsakdanjo prehrano. Vitamin B6 je nujno potreben za presnovo, za živčne celice, za odpornost proti boleznim in za uravnoteženje sladkorja v krvi. Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, bi morale redno uživati avokado, kajti tablete proti zanositvi so največji uničevalec tega pomembnega vitamina. Posledica tega so lahko nervoznost in motenje spanja ter kopičenje vode v rokah, nogah in trebuhu.

Pomešan z limoninim sokom avokado odlično krepi obrambni sistem organizma, kajti visoka vsebnost folne kisline izboljša izkoriščanje vitamina C.

 

Zanimivi podatki o avokadu

Sadež, ki je k nam prišel nekaj let nazaj, na Jamajki imenujejo aligatorjeva hruška, najbrž zaradi nabrazdane lupine, ki spominja na aligatorjevo kožo.

Avokado je dobil ime od španskih raziskovalcev. Ti namreč niso mogli pravilno izreči azteško besedo za ta sadež, imenovali so ga ahuacatl (moška moda), zaradi njegove oblike. Španci so ga imenovali "aguacate", kar se je kasneje preimenovali v guacamole, kar poznamo še sedaj. To je omaka iz avokada in začimb.

 

Priprava guacamole

1/2 čebule, 1 strok česna, 2 zrela avokada, 2 jedilni žlici limoninega soka, ? čajne žličke soli, poper po okusu.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Olupimo tudi česnov strok. Avokado razpolovimo, odstranimo koščici in postrgamo meso iz lupine. Z vilicami pretlačimo v skledi. Dodamo limon sok in narezano čebulo, stisnemo česnov strok in vse skupaj premešamo. Pikantno začinimo s soljo in poprom.

 

Nasveti za kuho

Zaradi svojega mehkega okusa, ki nekoliko spominja na sveže obrane lešnike, je avokado odlična kombinacija pri jedeh z morskimi sadeži, mesom ali sirom. Z njegovim blagim mesom pa prija tudi sladki, kisli ali pikantni omaki. Avokadovo meso se na zraku obarva rahlo rjavo. Če ga pokapljamo z limoninim sokom, pride bolj do izraza aroma, preprečimo pa tudi rjavkasto razbarvanje.

Avokado je sadje s širokim delovanjem, zato ga redno uvrščajte med vsakodnevno prehrano!

 

Barbara Gradič Oset

siol.net

7 komentarjev


Recommended Comments

Rižota s školjkami, lososom in kaprami

 

Sestavine:

- oljčno olje

- 1 limona

- 20 g kaper

- peteršilj

- 1 strok česna

- 1 vejica rožmarina

- 2 paradižnika

- 1 dl belega vina

- 100 g dimljenega lososa

- 40 g oliv

- 500 g školjk

- 4 kavne skodelice riža

- sol, poper, origano

 

Na oljčnem olju prepražimo strt česen in popečemo kapre. Dolivamo vino kapram in ko opazimo, da izhlapeva, dodamo očiščene školjke in sesekljan peteršilj. Pustimo kuhati toliko časa, da se školjke odprejo, medtem pa paradižnik narežemo na kockice. Ko se školjke odprejo, dodamo paradižnik in narezan dimljen losos ter olive. Pustimo nekaj minut na ognju, začinimo s soljo, poprom in origanom, nato pa dodamo riž, vejico rožmarina in še enkrat toliko vode, da se počasi skuha. Vmes po potrebi še dolijemo vino ali vodo in kuhamo približno 15 do 20 minut.

 

ok tule ne bo samo avokado ;)

Link to comment

recept od naše Ruby 72

Na malo olivnega olja pocvrem 2 korencka, narezana na res majhne kocke. Dodam koruzno zrnje iz dveh storžev, katera ostrgam z nožem. Potem dodam pest fižoletov(stročji fižol) narezanih na komadiče, Na koncu dodam ene dve cuketi (bučki), tudi na kockice narezani. Včasih kupim tudi kakšno pest svežega fižola, njam.Potenstam, posolim in zalijem z vodo tako, da je mineštra gosta. 20- 25 minut brbotanja na majhnem ognju.

 

Serviranje:

-ali nastrgam gor malo parmezana

-ali dam v vsak krožnik malo belega sira iz slanice( pri sosedu imajo enega kozjega bolgarskega -200g pakunga-ODLIČEN)

- ali žlica smetane

- ali kruhove kocke

- sebi najraje dodam samo par kapljic olivnega olja'na surovo'

 

Variacije: ko se ni bilo fižoletov, sem dodajala kar gojene šparglje-beluše in koruzo iz pločevinke. Dobra mineštra pride z korenino zelene in koromačem. Ali pa sem korenčku in koruzi dodala kakšno pest graha iz zamrzovalnika. Hočem reči- mineštro narediš prakrtično iz vsega.

Link to comment

Olupljen krompir skuham v malo slani vodi. Na pari kuhan je boljši, ampak men se ni dal s tem hecat. Torej, s penovko poberem krompirje ven, orenk odcedim, še vroče popeštam z betičem. Malo ohladim. Medtem operem češpe (ja, to so male slive), izkoščičim, dodam mal cimeta in kocko sladkorja (nekoč sm kupila sladkor v kockah, ker se mi je fancy zdel dodajat tak sladkor v čaj direkt v skodelici). Speštan krompir se je do zdej že malo ohladil, zato s čistimi rokami zamesim vanj narezano maslo, sproti dodajam belo gladko moko in gres; vse po filingu (jst nisem imela ostre moke in sem dala kr gres-pšenični zdrob), dodam še eno jajce; in to se gnete, mesi, svaljka toliko časa, dokler se ne oblikuje v homogeno maso, da se ne prijemlje, se dodaja bela moka. Nato oblikujem v debel svaljek, narežem na rezine in v vsako rezino dam eno filano češpo, fejst vse zatisnem in oblikujem z rokami v cmok. Nato se kuha cmok(i) v vročem osoljenem kropu cca. 12 min oz toliko časa, dokler ne priplavajo na vrh. Jst dodam pol sam še cimet, ko so cmoki enkat na krožniku, eni dodajo še na maslu prepražene krušne drobtine in sladkor - jst pač ne.

Gres cmokom očitno ne škodi, ker nič ne razpadajo-niso pocasti.

Link to comment

lah predlagam

Paradižnikova omaka (z baziliko in korenjem)

na oliv.olju postekleniš čebulo in grobo zrezan česen (lahko daš v hladno olje). Ko se čebula zmehča (postekleni), zaliješ z belim vinom (jaz vzamem prvega, ki mi pride pod roko, letos je bla to malvazija, važno pa je, da ni presladko, ala Sladki muškat), zraven grobo naribam oranžni korenček. Ko vino izpareva, oz ga je bolj manj, kot več, v piskru (ampak še vedno ravno prav, da se zadeva ne prijemlje podna), dodam na grobo naribane cukete (ni pa muss; v tem primeru pač počakaš, da vino izpari). Anyway, zdej je cajt, da se doda paradajz (dober je katerikoli iz pločevinke, lahko je cel - ga speštaš z betom ali vilicami, lahko je nakockan, lahko je spasiran). Ok, paradajz je v piskru. Naj zadeva zavre - kar se zgodi zelo hitro, vmes sladkaš po okusu - en orenk ščep sladkorja, morda celo celo žlič(k)o - po okusu pač. Ugasneš. Soliš po okusu.Če imaš baziliko, jo lahko z rokami natrgaš v lonec, če ne, daš mal origana, predno ugasneš plin, še malo premešaš. Omako redčim (če je potreba) z vodo, v kateri se kuhajo testenine. Zrawen paše na grobo nariban košček parmezana, ni pa muss (še posebej, če ga nimaš v hladlniku ).

 

Drgač, men je blazno všeč kombinacija, k sm si jo zmislila letos (ampak zihr jo je že kdo prej pogruntov), ko smo z babami proslavljale dan žena enkat prot konc marca je to blo.

Lešnikova omaka

Evo, zrawn izredno pašejo Fagotini z dimljenim sirom (Mlinotest). Torej, za omako rabmo met lešnike in sveže maslo. Zdej jst sm delala s celimi lešniki, k jih je blo treba prej še ven iz lupine stret, ampak glih tok so dobri uni navadni, neolupljenimi, k se dobijo v štacunah. V skrajni sili so za ponucat tut uni praženi, olupljeni, sam je caka tuky, če sam prepražiš lešnike in jih ročno zdrobiš z valjarjem (ja je del, sam se splača), tut sekljala z nožem sem jih že, ampak to ni "tisto", je zadeva preeeeceeej boljša, da ne rečem naravnost božanska.

Torej, mamo lešnike, iz lupin smo jih dal, zdej letijo na praženje v suho teflon. posodo, mešano, jasno z leseno kuhalnico, dokler ne začenjo pokljati, kožica pa odstopa in NE, ne smejo počrneti (razen kožice). Nato jih damo na globok krožnik, počakamo, da se malo ohladijo, glih toliko, da jih lahko manemo med rokami - s tem odstopi preostala kožica. Kakšne lešnik je včasih trdovraten in noče spustit kože za živo glavo ne, ampak nič ne de. Nato jih zdrobim z valjarjem (jap, letijo okol po mizi, dejmo pazit). Zdej, ko so lešniki zdrobljeni, damo kuhat fagotine (5min tko kt piše), medtem segrejemo maslo (za dve osebi se vzame en cel paket fagotinov in dva delikatesno pakirana masla oz dva prsta od 250g pakunge masla). Maslo se je fajn raztopilo, ampak še ne šprica okol, se ne peni, zdej damo not lešnike, mal pomešamo s kuhalnico, in TAKOJ dodajamo fagotine, katere s penovko pobiramo direkt iz kropa, kjer se (sk)uhajo. Na hitro previdno pomešamo, glih toliko, da se lešnički primejo fagotinov in voila, takoj jest zrawen paše belo vino (jst sm pila malvazijo), zadeva je zeeelo okusna (pa kalorična tudi, zato paše vino, da razbije vso to maščobo).

Pozabla povedat, da je men blazno všeč hrustljanje lešničkov

 

by Cookie

Link to comment

Puranji zrezki z avokadom

Sestavine:

- 4 večji puranji zrezki

- sol, poper

- 4 žlice olja

- sesekljan timijan

 

Avokadov pire:

- 1 velik ali 2 manjša zrela avokada

- 1 majhen por

- 1 dl belega vina

- sol, poper

- 2 žlici kisle smetane

 

Zrezke osolimo, popopramo, po eni strani pomokamo in na vročem olju rumeno popečemo z obeh strani. Maščobo odlijemo in shranimo. Če je meso bolj trdo, lahko zrezke malo podušimo, tako da po žlicah prilivamo krop. Dušimo 20 minut. Proti koncu dušenja zrezke potresemo s timijanom. Avokado olupimo, prerežemo, odstranimo peško in sadno meso z vilicami zmečkamo. Beli del majhnega pora prerežemo po dolgem, ga dobro operemo in narežemo na kratke rezance. Olje, v katerem smo pekli zrezke, segrejemo, dodamo por, ga 2 minuti mešamo, prilijemo vino, osolimo, popopramo in dušimo 10 minut. Dodamo avokadovo sredico in smetano ter na kratko nad ognjem vse razmešamo. Zrezke razdelimo po krožnikih in na vsakega položimo kupček pireja avokada. Okrasimo lahko s svežo timijanovo vejico.

 

Puranji zrezki z orehi in sirom

 

Sestavine:

- 4 večji ali 8 manjših puranjih zrezkov

- sol

- 1 žlica moke

- 4 žlice olja

- 2 žlici nasekljanih orehov

- 2 žlici naribanega sira

 

Zrezke potolčemo, osolimo, jih po eni strani pomokamo in nato položimo na vroče olje s tisto stranjo, ki ni pomokana. Na eni strani jih lepo zapečemo, nato obrnemo in popečemo še po drugi strani. Ves čas pazimo, da je olje tako vroče, da se ne izceja mesni sok. Pečene zrezke položimo na pekač. Na maščobo od pečenja prilijemo nekaj žlic kropa in ko prevre, omakico porazdelimo po zrezkih v pekaču. Vse potresemo z orehi in po vrhu še s sirom. Damo v razgreto pečico in pečemo le toliko, da se sir razpusti. Postrežemo takoj.

 

Golaž z jurčki

 

Sestavine:

- 600 g jurčkov

- 3 žlice olja

- 40 g slanine

- 1 čebula

- 2 korenčka

- sesekljan peteršilj

- sol, poper, lovorov list

- vejica rožmarina, timijan

- 3 stroki česna

- 1 lonček kisle smetane

- 1 žlica škrobne moke

- 200 g krompirja

 

Jurčke očistimo in jih narežemo na četrtine. Krompir olupimo in ga narezanega na večje kocke skuhamo v posebni posodi. Slanino narežemo na majhne kockice, korenček na kolute, čebulo pa olupimo in sesekljamo. Na olju popražimo čebulo in nato slanino. Ko je le-ta popečena pa dodamo še narezan korenček in narezane jurčke. Podušimo na tihem ognju, po potrebi pa dolivamo vodo. Ko se jurčki na pol omehčajo, jim dodamo lovorov list, začimbe in solimo. Prilivamo vodo in golaž kuhamo še približno pol ure. Medtem v posodici z 1 dl vode vmešamo škrobno moko, dodamo kislo smetano, sesekljani česen ter po želji žlico ali dve kisa. Vse skupaj dobro premešamo in vmešamo v golaž. Dodamo skuhan krompir in golaž kuhamo na tihem ognju še deset minut.

 

 

kopirano iz Siola ;)

Link to comment

Polnjeni avokadi

Palta rellenos - Bolivija

2 avokada

100 g rakcev

400 g pečenega piščanca - prsni kos ... lahko zamenjaš s pečeno ribo

1/2 banane

nekaj listov glavnate solate

2 žlici limoninega soka

4 žlice solatne majoneze

1 žlica goste smetane

ščepec: soli, belega popra, mlete paprike in sladkorja

 

avodo razpolovimo in izdolbemo meso

banano narežemo na kolesca

oboje pokapamo z limoninim sokom

 

meso ali ribo narežemo na drobne koščke

dodamo na rezine narezano solato

 

majonezo, smetano in začimbe zmešamo

 

zdaj pa vse skupaj v skledo

dobro premešaš

in napolniš prazne avokadove lupine

 

dober tek :yumy:

 

vir: Vse kuhinje sveta

Link to comment

Šparglji :2src:

Pristaviš na ogenj vodo z dodatkom oliv.olja in malo soli v velik pisker za testenine. šparglje narežeš na primerne koščke (1-1,5cm), daš soparit (ali kuhaš v minimini vodico), najprej stebla, čez min. do dve dodaš vršičke. Šparglji se zelo hitro skuhajo, da so kuhani, veš po tem, ko rahlo potemni zelena barva in vilico z lahkoto zapičiš v špargelj. Pobereš koščke špargljev ven. V drugo posodo daš z minidodatkom oliv.olja/masla koščke pršuta/pancete (če je panceta, jst ne dodajam nobene maščobe), vmes rukneš v vrelo vodo testenine, skuhaš jih al dente. Ko pršut/panceta zadiši/zacvrči, zaliješ s smetano, dodaš koščke špargljev, narahlo premešaš, naribaš malo muškat.oreščka. Malo pokuhaš, toliko, da se zgosti smetana, vendar ne dalj kot min., dve (šparglji morajo ostati čvrsti na ugriz). Če je pregosto, dodaš žlico vode, v kateri se kuhajo testenine. Odstaviš od ognja. Dobro odcediš testenine. Če maš kaj parmezana, je sedaj čas, da ga drobno naribanega (vendar ne un žbljak iz vrečke) vmešaš v omako, če pa ne - nič hudega. Testenine na krožnik, omaka čez in navali narode

čas priprave in kuhanja: cca. 15 min

 

By Cookie

Link to comment

Pridruži se debati

You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar ...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...