Ojla! Hvala za nasvete. A potem se v Sloveniji res nikjer ne goji ali predeluje lan? Laneno olje je ful zdravo...citiram: Laneno olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije. Je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi. Vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosterol, sistosteri in fosfolilipide. Če ocenjujemo cenovno, so tu omega 3 maščobne kisline dvakrat cenejše kot pa tiste iz rib, so pa tudi biološko pridelane, v hladno stiskanem olju pa so zaščitene pred oksidacijo. Glede semena pa - jaz kupujem bio laneno seme kar v Sparu in ga imam za popestritev jedi, kot so npr. solate , dmač kruh, namazi itd. Laneni prah je brez veze kupovat, ker ko ga zmelješ, izredno hitro oksidira in tako kupiš že oksidiran izdelek, ki ni nič kaj dosti vreden. Laneno in podobna semena je treba zmlet tik pred uporabo, lahko ga pol zamešaš v vodo ali jogurt itd. Če ga namočiš, že izloči sluz v vodo in ga morač potem popit skupaj s to vodo za dober učinek. Vseeno je pa njabolje vzeti nenamočenega, saj tako prične izločati sluz šele v prebavnem traktu in tako naredi, da hrana oz. kasneje blato lepše drsi po črevesju.