Skoči na vsebino

Klančica

ŽeČistoDomači
  • Št. objav

    304
  • Član od

  • Zadnji obisk

Informacje profila

  • Spol
    Bejba

Klančica - Dosežki

LN Veteran

LN Veteran (15/15)

0

Ugled člana

  1. Klančica

    Vodnar

    no, luftarji? cel dan biti črke od vashttp://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/ermm.gif pa dobro jutro in lepo preživite dan peeeeeeeeeeeeteeeeeeeeeeeeek jeeeeeeeeeeeeeeeee
  2. dobro jutro vsem, ki vam je vroče in vsem, ki nam ni
  3. živjo ne-gnezdo dobro ste se razpisali o malih hišnih opravilih pri nas na srečo posegi še niso potrebni...samo tu in tam čiščenje kakšnega odtoka ta teden je za crknit (preveč vsega)...sploh ne utegnem sem pogledat lepo se imejte
  4. js pa nisem obljubila, da pridem...me ena ravnina zadnje tedne matra se mi zdi, da bom na šmarni
  5. živjo ne-gnezdo sred tedna smo, pa sem že čist aklimatizirana na vikend lepo se imejte xrosex
  6. menda bo kar velika skleda solate - popoldan prej pa sadje se mi nekam ne da kuhat
  7. ne vem, če je to res...mozzarella spada med sveže sire, ti imajo večjo vsebnost vode...poleg tega se lahko dela tudi iz delno posneteg mleka...je najbolje, da pri nakupu pogledaš razpredelnico hranilnih vrednosti pa še malo obrazlage: Delitev sirov po vsebnosti vode Sir sestavljajo: voda, mlečna maščoba, beljakovine in druge snovi. Voda v sirih se deli na: absolutno vodo in vodo v nemaščobni snovi sira. Absolutna voda označuje celotno količino vode v siru, izračunana v g/kg sira ali v %. Z vodo so povezani vsi mikrobiološki procesi, prav tako pa voda sodelju pri čutnih (senzoričnih) lastnostih sira. Od količine vode so odvisni kakaovost sira in njegova obstojnost. Količina vode v nemaščobni snovi sira (v/ns) izražena v % je tudi zelo pomemben podatek saj opredeljuje tip sira. Kolikor večji odstotek vode je v siru, tem mehkejši je sir. Značilne lastnosti sira se namreč oblikujejo v nemaščobni snovi sira - izjema so siri s plesnijo v testu. Nemaščobna snov sira je precej stalen parameter sira. Glede na količino vode v nemastni snovi sira so siri razvrščeni: zelo trdi siri (do 50% v/ns), trdi siri (do 54% v/ns), poltrdisiri (do 65% v/ns), mehki siri (63 do 73% v/ns) in sveži siri (do 85% v/ns pri <45% m/ss in do 87% v/ns pri >45% m/ss). Delitev sirov po vsebnosti maščobe S predpisi je določena vsebnost maščobe v suhi snovi sira (m/ss). V današnji uporabi se zahteva vse večja vredost m/ss iz naslednjih razlogov: - kakovosti sira - izgube teže med skladiščenjem Izguba teže, ki je vse manjša, čim večji je oddstotek m/ss. Pravilnik sicer predpisuje najmanjšo vrednost m/ss, vendar pa je ta podatek relativen, saj je sbsolutna vrednost maščobe v suhi snovi odvisna od vsebnosti vode. Glede na vsebnost maščobe v suhi snovi so siri razvrščeni: prekmasten sir (najmanj 55% m/ss), polnomasten sir (najmanj 50% m/ss), masten sir (najmanj 45% m/ss), tričetrt masten sir (najmanj 35% m/ss), polmasten sir (najmanj 25% m/ss), četrtmasten sir (najmanj 15% m/ss) in pusti sir (manj kot 15% m/ss). Delitev sirov po načinu zorenja Postopek usirjanja je odvisen od vrste sira, ki ga želimo izdelati in načina nege v zorilnici, pri tem pa so klimatske razmere najpomembnejši dejavnik pri pridobivanju sira. Siri se po načinu zorenja delijo na: siri s čisto suho površino (ementalski sir, gavda), siri z rdečo mažo, ti siri potrebujejo pri izdelavi večjo relativno vlago (tilzit, trapist), siri ki zorijo s plesnijo ( bri, kamember, gorgonzola) in sveži siri, to so siri brez posebnega zorenja (skuta, mozzarella).
  8. ni šans...tudi 1000 let ne bo pomagalo
  9. Klančica

    Vodnar

    prihajam sam dobro jutro zaželethttp://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gifhttp://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif
  10. dobro jutro - dober dan pravzaprav nimam nič za povedat...imam možgane še čisto v megli...kar mi ni nič podobno, saj smo že sredi dneva upam, da se vam bolje godi pridem še kaj naokrog, ko se bo tale megla razkadila lepo se imejte
  11. sem čisto slučajno semle uletela...pa se nisem mogla zadržat ..sorči js mam tut najraj še neznane...sam se bojim, da se tut rodili še niso
  12. Klančica

    Vodnar

    živjo, luftarji mitra, sem hotela že zjutraj komentirat, pa je vse skupaj crknilo tebi nikol ne zmanjka...niti dela, niti energije sem videla, da si prijavila piknik na kateri hrib si pa splezala...če ni skrivnost...pa če je kakšen zanimiv...jaz sem bila v soboto na pleši
  13. dobro jutro ne-gnezdo :!: upam, da ste vsi dobro...sem nekaj mesecev "špricala", pa ne bi sedaj vse nazaj brala amis...nepredvidene situacije ...upam, da kaj prijetnega lepo se imejte xrosex
  14. kje pa ti žviš, dbk? pr vse lepo prevozno
  15. nekej me prjema. včeraj sem dala enga in eno na ignore, k sta hotla neki jamrat...jp...vsak maratonc mora met tut kkšn oddih...mam res dost...bolijo ušesa od problemov v službi, polomljenega zoba, gripoznega počutja, nerazčiščenih odnosov
×
×
  • Objavi novo...