Skoči na vsebino

Trillian

NeČistZačetnik
  • Št. objav

    15
  • Član od

  • Zadnji obisk

Kontakti

  • Website URL
    http://

Informacje profila

  • Kraj
    med nebom in zemljo

Trillian - Dosežki

StaraŠola

StaraŠola (4/15)

0

Ugled člana

  1. Hvala za odgovore. Nekje na netu sem prebrala, da moraš 1 skodelico amaranta kuhat z 1,5 skodelice vode dokler voda ne izhlapi oz. jo žito ne popije. Bom še to poskusila... Mi pa ni jasno, kako so ga potem Azteki in Inki uporabljali v vsakodnevni prehrani in celo pri obredih, če nič ne rata iz tega. Rada bi našla en način, kako to žito skuhat, ker je zelo zdravo (ima 6% olj, med njimi je največ omega 3 maščobne kisline, pa veliko železa, kalcija in magnezija). No, bom poskusila v prihodnjih dneh še enkrat, pa da vidimo...
  2. Pred kratkim sem naletela na žito amarant. Na internetu sem sicer našla 3 recepte, nikjer pa nisem zasledila, koliko časa se to žito sploh kuha (če bi ga recimo želela uporabiti kot prilogo). In tako sem pač poskusila to stvar brez posebnih receptov in vnaprejšnjih napotkov narediti (sem si mislila, da bo pač nekaj že moglo ratat iz tega ). Na embalaži piše, da se žito v vodi kuha 15 - 20 minut, vendar pa po tem času nisem imela občutka, da je stvar že kuhana. Nisem vedela tudi tega, ali mora amarant "popiti" vso vodo ali naj bi se jo potem, ko je kuhan, odcedilo? Ima mogoče kdo kakšne izkušnje, morda še kakšen uporaben recept? No, drugače so pa tole recepti, ki sem jih našla: ENOLOČNICA Z AMARANTOM IN ZELENJAVO Sestavine: 150 g amarantovih semen, 50 g masla, 3 jedilne žlice oljčnega olja, 5 dl zelenjavne juhe, 150 g korenja, 200 g pora, 50 g orehov, šopek peteršilja, 1 čajna žlička naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj. AMARANTOVI KROKETI 18 dag amarantove moke čajna žlička morske soli 2,5 dag masla ena debela čebula vroča voda olje Čebulo olupimo, narežemo na drobne kocke in na maslu steklasto zdušimo. Amarantovo moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročim oljem in ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Nato jih obrnemo in tudi na drugi strani spečemo do zlatorjave barve. Še vroče krokete ponudimo z jabolčnim kompotom ali sadno omako. RDEČA SADNA KAŠA Z AMARANTOM 4,5 dl jabolčnega soka 10 dag grobo zdrobljenih amarantovih semen lupina neškropljene limone cimetova skorjica ali čajna žlička mešanice medu in cimeta 5 dag akacijevega medu 50 dag svežega jagodičja (ribez, maline, borovnice, češnje) 10 dag smetane nasekljani lešniki ali mandlji za okras Grobo zdrobljena amarantova semena hitro zavremo z jabolčnim sokom, nastrgano limonino lupino in cimetovo skorjico ter na blagem ognju pustimo nabrekati 10 minut. Cimetovo skorjico odstranimo ter vmešamo sadje in med. Sadno kašo napolnimo v majhne skodelice in damo na hladno. Preden sladico ponudimo, jo okrasimo s stepeno smetano, nasekljanimi lešniki in mandlji.
  3. Jaz sem zdaj že cca 3 tedne na dieti (ima vnetje dvanajsternika) in počasi ugotavljam, katere stvari mi pašejo in katere ne. Od zdravnikov sem dobila samo en list, na katerem so bila okvirno našteta živila, ki jih lahko in ki jih ne smem jesti, tako da so bili ti tedni bolj v znamenju eksperimentiranja s hrano in reakcijami... Namesto mleka raje uporabljaj sojino/riževo mleko. Če ti bo mogoče kaj pomagalo; moja dieta je sestavljena predvsem iz polente, gresa (s sojinoim/riževim mlekom), kuhane zelenjave (por, bučke, krompir, špinača,...), kuhane perutnine in rib (lahko tudi na žaru, vendar brez maščobe in preveč zapečenih delov), banan, dateljnov, testenin (ki so dovolj kuhane in ne al dente), raznih kaš (ajdova, prosena), riževih vafljev, mahko kuhanih jajc, zeliščnih čajev (uporabljam 3 vrste: tulsi, kamilico in eno domačo variato, ki je mešanica rmana, lapuha, preslice). Jesti moraš počasi, dobro prežvečiti, in imeti 5 manjših obrokov dnevno. Ne smem pa jesti pečene in ocvrte hrane (tudi n eraznih omakic, ki so narejene tako, da najprej na olju prepražiš čebulo al kaj drugega...), svežega kruha (čeprav sem ga iz sedanjega jedilnika kar izbrisala, ker ga nujno ne potrebujem), mlečnih izdelkov (lahko jih nadomestiš s sojinimi), čokolade in sladkarij (čokolada povzroča nastanek želodčne kisline, kar ni ok, če imaš težave), svežega sadja in zelenjave (razen banan), pa kave in raznih sokov tudi ne in ne mentola... Glede na to, da s hrano ne dobim zadostne količine vitaminov si pomagam z vitaminskim sirupom (razne vitaminske tablete niso ok, sem ugotovila). Sicer ne vem, kaj pomeni "hiatalna hernija", ampak če imaš težave z želodcem je dobro, da malce prilagodiš hrano - moja dieta je morda malce huda, morda bo dovolj, če se izogibaš stvarem, po katerih te želodec boli - ja, vem, da je to ravno tako, kot da ne bi povedala nič, ampak vsakemu paše nekaj drugega in začni poslušati svoje telo. Pa stresa se izogibat! Držim pesti, da se čimprej pozdraviš!
  4. Trillian

    želim si....

    Hvala. Nekdo ga je ukradel... Saj nimam besed... :xx!:
  5. Trillian

    želim si....

    , prosim, naj naš mucek pride nazaj...
  6. Seveda, če potrebuješ izkušnje in ti je dobra odskočna deska, potem ne gledaš na denar oz. ti ni tako pomemben. Treba je samo pazit, da delodajalci ne začnejo izkoriščat... sploh, če vidijo, da dobro delaš in ne zahtevaš več...
  7. Bom, bom. Delam še nekje drugje, kjer se počutim OK, tole bi bilo samo za zraven. Škoda, ker bi bilo zanimivo delo...
  8. Eni ljudje pa res nimajo občutka... Mislim... mi ponujajo drobiž za delo na dokaj odgovornem delovnem mestu in pričakujejo, da bom vsa vesela sprejela. Ja, pa kaj še! Če sem res tako nenadomestljiva, naj pokažejo več $$$! Joj... :xx!:
  9. Ta misel tudi mene spremlja zadnje dni...
  10. Čokolada in sladoled (kakšen čokoladno-čokoladni s čokolado).
  11. Cunami hard-disk detektor Ljubljana | 11.9.2006 | E.P. Na voljo je brezplačen program, ki omogoča zgodnje obveščanje o bližajoči se nevarnosti. Cunami Harddisk Detector uporablja senzorje pospeškov v trdih diskih za odkrivanje potresnih sunkov in omogoča povezovanje množice računalnikov v P2P mrežo, ki omogoča določanje jakosti in lokacije epicentra potresa.Trdi diski zapisujejo podatke na površino diska z mikrometrsko natančnostjo. Vsak, tudi najmanjši, napačen premik glave zaradi zunanjih vibracij lahko namreč pripelje do napak.Vsi moderni trdi diski vsebujejo miniaturne senzorje pospeškov, ki omogočajo kompenzacijo premikov glave ali pa njeno avtomatsko zaklepanje v primeru padca ali udarca. Avtor programa, Michael Stadler, se je spomnil, da lahko poveže računalnike z različnih lokacij po celem svetu v peer-to-peer mrežo in analizira podatke, ki jih beležijo senzorji v trdih diskih. V tej P2P mreži samo nekateri računalniki (supernode) obdelujejo podatke in znajo zaznati koristen signal na osnovi znanih položajev ostalih računalnikov v mreži. V primeru zaznanega potresa, supernode računalniki pošljejo alarm o možnem bližajočem se cunamiju vsem, ki so v mreži.Julija so podatki, zbrani od nekaj sto uporabnikov povezanih v P2P mrežo, omogočili zgodnjo zaznavo cunamija, ki je povzročil preko 300 smrtnih žrtev na jugu Jave. Stadlerjev program je izmeril moč potresa 5,9, čeprav je uradna meritev zabeležila 7,7 po Richterjevi lestvici. Nekaterih potresov pa program ni niti zaznal.Avtor priznava, da ima projekt še veliko pomanjkljivosti ter da bo sistem bolj zanesljiv šele s par tisoč sodelujočimi računalniki. Na nedavno končanem sejmu Ars Electronica v avstrijskem Linzu, je Michael Stadler za Tsunami Harddisk Detector prejel nagrado za inovativno uporabo spleta. SeisMac Sama ideja uporabe senzorjev pospeškov v računalnikih ni nova. IBMov HDAPS (Hard Disk Active Protection System) Lenovove ThinkPad prenosnike že nekaj časa inovativno uporablja na linuxu. Najbolj zanimiva je možnost vnašanja ukazov preko trkanja po prenosniku (knock-based commands). Uporabnik si s pomočjo enostavne perl skripte in modula v jedru lahko sam določi, kaj bo sprožil s poljubno ritmično kombinacijo trkanja po prenosniku. Uporabniki Appleovih prenosnikov pa se lahko poigrajo s SeisMac programom, ki riše grafe premikov za vse tri osi.
  12. Danes za kosilo Subway-ev vegi sendvič. Mnjami!
  13. Danes sem spoznala, da je pred mano še dooooolga pot, čeprav sem že zdavnaj mislila, da sem blizu cilja. Ampak bo šlo. Sem optimist.
×
×
  • Objavi novo...