free 10. april 2008 Avtor Prijavi Deli 10. april 2008 Ob uri Zemlje ugasnile luči http://www.pozitivke.net/images/articles/Nujni_Ukrepi_Globalno_Segrevanje_Okolje_1.jpgUra Zemlje 2008 (Earth Hour 2008) je bila neverjeten globalni dogodek, ki je zajel ljudi in mesta po vsem svetu. Ti so se 'odklopili', da bi opozorili na nujnost ukrepov proti globalnemu segrevanju. V soboto, 29. marca, so ljudje po vsem svetu ugasnili luči, da bi izrazili svojo željo po rešitvah, kako zmanjšati človeški vpliv na okolje. Nikoli prej ni toliko ljudi iz toliko različnih držav in družb stopilo skupaj v želji po spremembi. Nikoli prej ni svojega glasu dalo toliko vlad, podjetij in posameznikov. Tokrat je namreč sodelovalo 30 milijonov ljudi v 370 mestih in 35 državah. Kar 3500 podjetij je potrdilo svoje sodelovanje, McDonald's je med drugim po vsej Avstraliji ugasnil svoja prepoznavna zlata oboka. Kot poroča tajski WWF, se je poraba elektrike v Bangkogu ob tej priložnosti zmanjšala za 73,34 megavatov, kar je enako 41,6 tone ogljikovega dioksida. V Torontu so prihranili 900 megavatov elektrike, kar pomeni 5-odstotno zmanjšanje v primerjavi s porabo pred pričetkom ure Zemlje. V Sydneyju so ugasnili luči v Operi in na slovitem mostu, luči pa so ugasnile tudi mnoge stolpnice in restavracije. Avstralci so tako uživali v zabavah na plažah ob svečah ter so ob njihovem soju igrali tudi poker. Prva ura Zemlje se je sicer zgodila lani v Sydneyju, v njej pa je sodelovalo okoli 2 milijona poslovalnic in domov. Cilj ure Zemlje ostaja dolgoročno zmanjšanje porabe elektrike za 5 odstotkov. Zakaj ne bi tudi sami vsak večer ugasnili vsaj ene dodatne luči, ki je ne potrebujete, in tako prispevali k dolgoročnim rešitvam? Vir: dne.enaa.com/ Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 28. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 28. marec 2009 DANES med 20:30 in 21:30 UGASNEMO LUČI! http://www.earthhour.org/home/ http://dingo.care2.com/pictures/greenliving/1012/1011929.large.jpg http://www.earthhour.org/images/voteearth/voteearth_en.png Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Jah, pac si bolj pameten od recimo milijarda ljudi. Kaj cmo. Sicer pa: Komentarji udelezencev:* Toronto, Canada experiences over 15% power drop!! Up from 8% in 2008. Great job Toronto!! * This footage is great, its fantastic to see that an idea that was born in Sydney has got so much global support. I really think if we all work together we can make a difference. * it is really dark here in stockholms archipelago in sweden!! * Odense, Denmark is dark now. (pop. 182.000) * all light in norway are off Sicer pa videi iz celega sveta... >Zakaj je Earth Hour se tako bolj pomemben letos: zaradi svetovne konference v Kopenhagnu!Stvar je predvsem simbolicna, nekaj je tudi privarcevane energije, toda ni point v tem! Gre az dosti vec. Za povezanost ljudi celega sveta, ki pokazejo voljo v tem da se stvari spreminjajo, pa ceprav samo v eni uri. "Earth Hour 2009"-Edward Norton & Alanis Morissette Najbolj privarcevana energija je tista, ki je ne porabimo! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 sm hotla najdt obstojeco temo vcer, da bi opomnila, pa sem mela ves dan guzvo. Vsako leto (parkrat do zdaj ko je blo, odkar vem za to) sem STRIKTNO upostevala, vse ugasnila, izklopla, iz vticnic, vse vse. Simbolicno sem svecke prizigala itd. Ful podpirala, bla vesela, k v soseski blo (ocitno) veliko pozitivnega odziva, skratka, sm se cist ufurala. Tamalmu ne pustila bit na racunalniku, nc, v temi sva tle sedela. Potem pa sem razmisljala, da v bistvu kaksni shoki so to... Kot zagon avta recimo... namest da bi mel v leru, ga skoz przigas in ugasas in s tem ne sam vec troshis, pac pa vec trosis. svinjarij v okolje.Shoki po mojem mnenju niso dobri. Pozdravljam to akcijo cist iz tega vidika, kot npr. praznike al svetovne dneve, da nas opomnijo, da se spomnimo na nekaj in se vsaj za hip zavemo, kaj imamo.No v tem smislu se mi zdi gud in pozitivno. Sicer pa ne, prvic zarad ze omenjenega shok efekta, drugic pa tud zarad hinavscine... tisto urco bomo vse izklopil, pol bomo pa pet minut po izteku prizgali vse mozne aparature, se 2x vec in bl mocno, k smo bli pac vmes brez. Tko da vcer sem se spomnila, a nisem nic ugasala, itak porabim zelo zelo malo elektrike... niti ne pecem v pecici, za kuhanje uporabljam plin, nimam teh mikrijevk pa tega, raznih mixerjev in sokovnikov, dvd-jev, multikinotov in fersterkarij, ne likam, lase si s fenom susim sam pozim itd. Zarnico imam eno varcno (k smo jo dobil kot darilo v kaslc), ostale 40w. tv imam prizgan sam ob vecerih par urc. res pa je, da mam komp prizgan prakticno ves dan, a to je pa tud vse.Skratka, zmanjsat porabe prakticno skoraj ne morem, ne verjamem, da bi lahko vecina tko furala lajf, tko da ce bi sam mal zmanjsal, eni zadevi 1x dnevno se odpovedal - od 1o elektricnih - pa smo ze zmagal in taksne akcije ne bi ble potrebne.In bi pomenil, da smo napredoval... To je pa lohk tud kot nekaksna *odveza*. Si ves hepi, k eno urco nisi uporabljal stotih elektrik in ves ponosen nase, kok da skrbis za okolje. en DAN (in ne urco) ne uporabljat, pa bos car (in vecina zmrzne, prakticno skoraj umre) in bi morda pomenil mal vec kot milijoninka kapljice v morje. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Ja, ne vem ce si pogledala video (link) zgoraj, ko fajn na kratko razlozi zakaj je pomembno.da se ne matram razlagat... je bolj na koncu videa, tisto poglavitno kar pove zakaj. zdej, ce bi vsi razmisljal tako ,da itaq se v "resnicni" nic ne spremeni, da je "hinavscina" potem se tega ne bi bilo! Potem nihce ne bi vec skrbel za okolje, vsi bi se samo zgovarjali na druge, da itaq nic ne moremo. Ravno TO je tisto kar najmanj smemo v teh kljucnih momentih clovestva.Ven iz te pasivnosti, sprenevedanja, monotonije, mlacne zmazane pomehkuzene vode. In kar je najbolj bistveno kar ocitno ne razumete: je POVEZOVANJE in ZAVEDANJE!Ni to, da sem jaz ugasnil luc in zmanjsal porabo! Tudi no, ampak bistvo je drugje! Ce otroku ne das hrane, bo enostavno lacen. Ce mislimo, ah, saj bo itaq umrl, ce ne danes, pa jutri.Ce ne verjamemo v skupno moc clovestva, kaj potem verjememo? Samo vase!? Hm, morda zalostno in samotno zivljenje torej. Vedno je bil ened ali dva, nekaj njih, ki so izavestili, pokazali, premaknili clovestvo. Namrec ce nekaj pocnes, delas zavesto se ta energija neizbezno RAZSIRI naokoli! - TO JE BISTVENO! Zakaj je to tako zelo potrebno, ker se s tem siri zavest! Ker se s tem prenasa tehtnica zavedanja clovestva na primerno stran! V gibanje, aktivnost v smeri in nameri za dobrobit clovestva in naslednji hrodov! Ko bo vecina clovstva dovolj zrela, bomo spremenili navade v toliki meri, da bomo lahko ohranili cloveka. Ce. Zato je pomembno, cetudi morda navidez ni ucinka. Ce se crnci ne bi borili za svoje pravice, zdej ne bi bil crnec celo predsednik. Ne bi bli crni istovredni kot beli, vsaj v glavah ljudi ne. Ce ne bi pobirali smeti iz Ljubljanice bi bla verjetno umazana mlaka polna bolezni. Ce ne bi pisali tule in "ozavescali" bi morda marsikdo ne vedel tistega kar ve, ne imel dolocenih informacij, pomoci, izkusenj preko drugih, bil bolj zaplankan kot je ze sicer, itn. To je en izmed razlogov zakaj sem in so nekateri tukaj. Ceprav morda nekomu nerazumljivo ali neosvesceno, je to eden izmed razlogov. Danes vsi hocemo neke vidne takojsnje ucinke, pozabimo pa, da treba za neke stvari vlagat energijo leta in leta, desetletja, da lahko koncno vidimo ucinek v prostoru. Kot pri sportu, za svoje telo recimo. To je najtezje! Vstrajat v svojem, tistem kar pravi tvoja notranjost, tisto kar verjamemo! Obenem pa ne samo zase, temvec delat v dobrobit drugih oz. z dobrim namenom, se tudi sebi odpovedati! No ja, pa saj to ze veste ane Hinavscina je vedno bila. Vedno je kdo izkoriscal veselje in pobudo drugih za svoj lastni ego, pridobitve itn. Samo ce se pustimo temu motit, pomeni da pademo v podobno mlakuzo, namesto da zlezemo na povrsje in ustvarjamo nekaj novega, svetlega, s tem pa k sebi potegnemo vedno vec ljudi, ki splavajo na povrsje, na svetlobo, k soncu. To je trend prebujanja clovestva... nic ga ne more ustavit, razen to, da si ne pustimo prebuditi v toliksni meri, da ohranimo sebe kot vrsto! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja, itak, saj pravim, sam jaz rajs skoz pazim in skrbim.Kot bi sel enkrat na mesec k mashi, ostalih 353 dni pa bi lepo govedaril. o TEM pa jaz govorim.menim da je velik del ozavescenih bolj izobrazenih itd., a s tem tud modernih, sodobnih, a ravno taki so tudi med najvecjimi potrosniki pa tud posledicno onesnazevalci. men je to tko k pahor, k varcuje pr kavicah, obenem pa se milijarde stekajo.vendar je vseeno prav, da se spara, tud pr kavicah, samo kaj ko taksno furko potem oznacimo za hinavsko, dvolicno in taksen je bil tud moj point. Ce bo kej pomagal in bo zato kdo dejansko kej razmislil in v bodoce tud UPOSTEVAL, pa je seveda cist ok in vse t(k)o k pravis. Omenla sem pa se en point, ki si ga spregledal v svojem gorecem idealizmu. Da je to shok pravzaprav in sploh ne nujno tako zelo pozitivno. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Da, to vse jst razumem.Se vedno pa... kako gre ze tist: "bodi sprememba, ki jo zelis videti v svetu"! - mislim da Ghandi. ce zivim 100% v temi, zakaj ne bi naredil vsaj 1% svetlega. Zato gre!Ker tisti procent bo povedal politikom, tisti ki mislijo da imajo trenutno vec moci v rokah, (ki jih volijo ljudje) da treba ukrepat, da zelimo narod to, da mislimo resno, da se znamo odrect (pa cetudi samo za 1 uro), na pa raj gledat film na tv kot ponavadi. da se znamo v tej vsej norijo ustavt, obmirovat, meditirat, zadihat, se ozret okol sebe in ne v vsakodnevnem hitenju mislit samo o svojih projetkih in temu kako bomo to ali ono, samemu sebi. ce vsi lazejo in kradejo, se ni razlog, da sem tudi sam tak! niti da dopustim, da vse propade zaradi tega. niti da dopuscam da zaradi nezavednosti clovestva gledam kako unicuje samega sebe, vkljucno z vsem tistim za kar je vredno ziveti. Ja, vztrajat je po... tesko, vem iz lastnih izkusenj. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja, sej se strinjam.sam da se mal pohecam k si glih tak primer uporabil.se pravi namest da pac rajs NIKOL ne krades oz. ta eticni in moralni kodeks pr seb upostevas, pac ne krades en dan. skratka: saj vem, free, saj vem... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 jam nogi pazimo, ali pa mislimo da pazimo, potem pa cez cas ugotovimo, da bi lahko izboljsali se to, pa tisto, pa ono, pa naredili se tisto, pa se povezali se stem pa se vec naredimo, itn... mnogi pa se tudi vsakdan trudijo z varcevanjem. ne bos verjela kako zelo veliko nas je! pa ceprav smo zaceli z majhnimi koraki. Vec kot na v "narodu" bo, podobno mislecih, mocnejsi bomo, lazje bomo premagovali svoje neznanje.Tudi taksni ki so nekoc bili veliki potrosniki se spremijajo! Vidijo da je prehod an nizkoogljicno druzbo nujen, da iam smisel, boenem paje tudi ekonomsko zanimiv trend, ki se zlepa ne bo koncal. Ustvarjajo se novi zakoni, sankcije, konvencije... nemalo podjetij so udariel po zepu, se vec jih bodo. Hkrati pa se nekatere dogovore se vedno premalo izvaja, premalo kontrole itn. Okoliscine nas bodo prisilile da se spremenimo, Tako ali drugace. Vse je lahko dosti manj bolece sedaj, kot bo v prihodnje. Pahor? Ne bi si upal soditi, ne poznam dovolj. Se posebej ne ce bi sledil zgolj informacijam iz tv-ja in casopisja. Sicer pa, saj smo ga mi - torej vecina izvolili ane Potem je razumjivo da ni vzrok v Pahorju, temvec nas samih! da! kaj recimo je negativno? argumetni? ja, itak, saj pravim, sam jaz rajs skoz pazim in skrbim.Kot bi sel enkrat na mesec k mashi, ostalih 353 dni pa bi lepo govedaril. o TEM pa jaz govorim.menim da je velik del ozavescenih bolj izobrazenih itd., a s tem tud modernih, sodobnih, a ravno taki so tudi med najvecjimi potrosniki pa tud posledicno onesnazevalci. men je to tko k pahor, k varcuje pr kavicah, obenem pa se milijarde stekajo.vendar je vseeno prav, da se spara, tud pr kavicah, samo kaj ko taksno furko potem oznacimo za hinavsko, dvolicno in taksen je bil tud moj point. Ce bo kej pomagal in bo zato kdo dejansko kej razmislil in v bodoce tud UPOSTEVAL, pa je seveda cist ok in vse t(k)o k pravis. Omenla sem pa se en point, ki si ga spregledal v svojem gorecem idealizmu. Da je to shok pravzaprav in sploh ne nujno tako zelo pozitivno. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 sej sem jih povedala, hoces cele analize...da je bolje da so morda te zadeve v nekem minimal nenehnem teku... da se vsi ti mehanizmi vzdrzujejo.Za zagon se rab blazotne energije, vec k za izi vzdrzevanje - to sem mislila.Plus ves kaj je to za proizvodnjo, da se ustav mashineraj - pa magar za eno uro - pa da je treba vse v tek spravt nazaj?Vec in vec delavcev, vzdrezavlcev in ker so zadeve utecene, potem na ta status ponovno dobit vse porabi v bistvu spet nove in nove energije in porabe...Itd. Pahorja nisem volila.Volila sem neke neucinkovite in neuspesne zelene, zal. Zal zato, ker mi niso vsec (zdaj se manj) in zato k jih je prevec pa zato premal (nardijo).Sem pa dala svoj glas osnovni IDEJI. PRIORITETI - ne stranki oz. posamezniku.To je bla simbolicna gesta, ki sem z njo hotla povedat, za KAJ sem in ne za koga. Tko da count me out. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Mislim da ni zadeva cisto taka kot pravis ali si jo ustvarila.Namrec izgleda govoris o prenehanju obratavanja elektratarn, elektricnih sistemov, napajalnikov, transformatorjev, storjev itn... jaz pa govorim o ugasanju luci! in to verjetrno, predvidevam predvsem na mestih ki niso kljucna za delovanje, obratovanje naprav ki potrebujejo veliko zagonske energije, ali pa so v elektricnih sistemih vmesceni na nacin ki porabi vec energije za zagon kakor sam oobratovanje. Kolikor sem javno, medijsko ali kakorkoli zasledil NIHCE ni govoril o ustavitvi strojev, masin, itn,... temvec predvsem in kolikor sem zasledil samo o ugasaju luci! Zdej, ce slucajno luci potrebujejo za delovanje nevem kaksne sisteme, ki so zagonsko bolj potratni kakor obratovalno (v 1 uri), pa ravno ne morem govoriti, ker se ne spoznam ane. Mislim ap da temu vseeno ni tako.- Ce se motim bi bil vesel popravka! argumentiranega. Se mi zdi da tukaj govorimo o povsem drugih stvareh, in se mi zdi da ne ves ali premalo ves zakaj gre pri vsej stvari!? ce se motim, se opravicujem. Mislim pa, da podcenjujes inteligenco ljudi, organizatorejv, vladnih, taksnih ali drugacnih predstavnikov EarthHour.Namrec a se ti ne zdi logicno, da folk ne bo sel ugasat nekih vodnih turbin itn.. in da tudi nihce k temu ne bi pozival, se posebej pa ne Ban KiIMoon, Nicholas Stern ipd, v kolikor zadeva ne bi imela smisel, jasen namen, ter neke recimo temu tehnicne predpostavke, ki so obenem tudi varcevalni ukrep.Jasno, da nebo nihce ugasal luci v bolnisnici, se posebej ne med operacijo sej sem jih povedala, hoces cele analize...da je bolje da so morda te zadeve v nekem minimal nenehnem teku... da se vsi ti mehanizmi vzdrzujejo.Za zagon se rab blazotne energije, vec k za izi vzdrzevanje - to sem mislila.Plus ves kaj je to za proizvodnjo, da se ustav mashineraj - pa magar za eno uro - pa da je treba vse v tek spravt nazaj?Vec in vec delavcev, vzdrezavlcev in ker so zadeve utecene, potem na ta status ponovno dobit vse porabi v bistvu spet nove in nove energije in porabe...Itd. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 seveda, oni majo itak tud lastne generatorje, tudi ce bi ne vem kaj bilo.Ne nisem mislila na tako globalni ravni, kot pises, a o krogotoku (v tem konkretnem primeru, a sem pa vseeno cikala tud na zavest na globalni ravni).Res pa sem mislila tudi se kaj, recimo na ugasanje teh strojev, gospodinjskih aparatov in tacga in ne vedla, da gre sam za ugasanje luci (no a tudi tu gre na mal bolj sirsi ravni za dost moznih komplikacij, saj gre za cele osvetljave, svetlobne objekte itd. tud to rab ful za zaganjat, in ce druzga ne, velik dodatnih stroskov).no a se opravicujem, ker pol ocitno lapam v tri krasne (gledat filmckov vecinoma ne morem >).Skratka se pardoniram. (sm nekaj zmedena dons in te dni, oshamuchena in s tem tud povrsna pa kar nekaj blebetam, pogosto ) Mislim pa, da podcenjujes inteligenco ljudi...upam. sam sej ne gre za podcenjevanje ne akcije, ne nikogarsnje inteligence, tud stratesko (saj to je tud inteligenca), skratka, smer je vsekakor dobra - ozavescanje - vendar ne moremo vedt, kolk je lohk ucinkovita - ne sam zarad podcenjevanja inteligence ali ozavescenosti obicnega potrosnika/prejemnika/uporabnika, pac pa zaradi nepredvidljivosti vsega in predvsem tega, da take akcije niso dovolj, so prevec blage, v bistvu.recimo mi smo ze porabil 10 od moznih recimo 12 pik na zemlji, s tem da smo jih zadnjih 9 porabil v pol stoletja in ta tok zdaj spremenit s temi akcijicami zal ne bo dovolj. oz. je prepocasno. je pa kul, ker smo menda med hujsimi svetlobnimi onesnazevalci.In vedno pozabim napisat. Odkar se je na ex Iskri pojavila ona blazota, mi utegne skozi delcek kjer ni zavesce butati ta svetloba strasna na posteljo!!! V Stepanjskem naselju!!! In to kaksen blazen shajn! Se dobr da se kako zvezdo vidm kdaj. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Ni panike... men je fajn ,ce se kdo kdaj "ne strinja! ker imam potem pisem vec kot bi sicer, saj preveckrat mislim, da vsi itaq ze vedo tisto kar jaz da je samoumevno. No, pa ni!Tko ,da super! Pomeni tudi da te zanima, pises, se poglabljas, se beremo, dogaja. To je to - je eden izmed nacinov ozavescanja! Tako da kar se mene tice, je to kar pises cist "na mestu"! Boljs vprasat pa bit kao "bedak", kot ne vedet sploh! v resnici je ta k vprasa ponavad dost bl pameten, kot oni ki sploh ne vprasa. Tem ki vprasa ni vseeno! Onemu, ki ne, pa morda je. Ne mormo vedet ja. Zal. Morda so kaksni kazalci, recimo da vidimo da so res ljudje ZA, in opazimo kako se full luci ugasne in tk... je vspodbuda, da so istomisleci ljudje. ki zelijo da zmanjsamo lastno porabo energije. Pa ceprav samo malo k temu pridajo. Dejstvo da niso dovolj! Vsekakor se strinjam s teboj. Niti slucajno niso dovolj. So pa! To je morda recimo nekako podobno kot ce bi rekli, zdaj bomo v Sloveniji izkoriscali samo vodne vire za energijo in nobene druge. Ali apsamo vetrno energijo. Namrec na razlicnih mestih, prostoru, krajini itn... so primerni razlicni viri za izkoriscanje, ne pa vsi povsod. Tako je torej tudi s tem, nekje bodo postavili vetrnico in vetrno elektrarno, nekej soncne celice, kaksno HE bodo se dogradili, obenem pa izkorscali lesni prirastek za gradnjo in s temskladiscini CO2. V vsakem primeru bodo tudi malenkosti tiste, ki bodo pripomogle k celotni sliki energetske bilance Sloveniji, EU in sveta.In tako kot posameznik lahko naredi neakj, lahko Slovenija celotna naredi nekaj, lahko EU nardi nekaj in svet kot celota veliko. Ce. Kar se resursov tice je tako, da nekatrih je se vedno ogromno, nekaterih pa manj (fosilnih).Pa cetudi jih bo se toliko da bi jih s sedanji mnacinom lifea lahko izkoriscali tudi v bodoce, to ne bo ustavilo globlanega segrevanja in njegovih posledic! Torej ne gre za 10 pik, temvec posledice uporabe le teh. Cetudi jih imamo se vsaj 500. No, v obnovljivih virih jih imamo neizmerno. Toliko da bi zivelo vec planetov od njih.Energije morja, vetra in sonca skorajda ne znamo izkoriscati. Vsaj v taki meri ne ki bi bila "poceni" oz. ekonomsko lahko opravicljiva.Obenem pa jih ne znamo izkoriscati predvsem tudi tako, da jih v prostor umestimo natak nacin da ohranimo njegovo biodiverziteto, habitate, kulturno in naravno deidiscino, obenem pa ne spremenimo ostalih cloveskih vrednot z umescanjem le teh. To je izziv! Mas cist res! Svetlobno full onesnazujemo. Mene osebno to tudi moti. Najbolj pa me ob svetlobnem onesnazevanju motijo avtomobili in hrup ter nemir, ki ga proizvajajo. seveda, oni majo itak tud lastne generatorje, tudi ce bi ne vem kaj bilo.Ne nisem mislila na tako globalni ravni, kot pises, a o krogotoku (v tem konkretnem primeru, a sem pa vseeno cikala tud na zavest na globalni ravni).Res pa sem mislila tudi se kaj, recimo na ugasanje teh strojev, gospodinjskih aparatov in tacga in ne vedla, da gre sam za ugasanje luci (no a tudi tu gre na mal bolj sirsi ravni za dost moznih komplikacij, saj gre za cele osvetljave, svetlobne objekte itd. tud to rab ful za zaganjat, in ce druzga ne, velik dodatnih stroskov).no a se opravicujem, ker pol ocitno lapam v tri krasne (gledat filmckov vecinoma ne morem <se >).Skratka se pardoniram. (sm nekaj zmedena dons in te dni, oshamuchena in s tem tud povrsna pa kar nekaj blebetam, pogosto ) upam. sam sej ne gre za podcenjevanje ne akcije, ne nikogarsnje inteligence, tud stratesko (saj to je tud inteligenca), skratka, smer je vsekakor dobra - ozavescanje - vendar ne moremo vedt, kolk je lohk ucinkovita - ne sam zarad podcenjevanja inteligence ali ozavescenosti obicnega potrosnika/prejemnika/uporabnika, pac pa zaradi nepredvidljivosti vsega in predvsem tega, da take akcije niso dovolj, so prevec blage, v bistvu.recimo mi smo ze porabil 10 od moznih recimo 12 pik na zemlji, s tem da smo jih zadnjih 9 porabil v pol stoletja in ta tok zdaj spremenit s temi akcijicami zal ne bo dovolj. oz. je prepocasno. je pa kul, ker smo menda med hujsimi svetlobnimi onesnazevalci.In vedno pozabim napisat. Odkar se je na ex Iskri pojavila ona blazota, mi utegne skozi delcek kjer ni zavesce butati ta svetloba strasna na posteljo!!! V Stepanjskem naselju!!! In to kaksen blazen shajn! Se dobr da se kako zvezdo vidm kdaj. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja, itak Free, saj se strinjam v bistvu povsod v *teh temah* s tabo in ne sam al pa tolk, da si ti vecji idealist, pac pa sem morda jaz bolj stvarna (v tem kaj se lohk pricakuje itd.). skratka, sem idealist tud jaz, nekako, a v dolgorocnejsem smislu.Skratka: v dolgorocnem smislu sem optimist (in itak: kar bo, pac bo), v kratkorocnem pa sem pesimist. Kar je dobro in slabo.Dobro zato, k mi ni vseen (ce nekaj drvi v pogubo, je nesmiselno bit prevec optimisticen, ker cist vse zadeve se ne uredijo cist vedno cist same od sebe ), slabo pa zato, ker morda konkretnim trenutnim *potezam*/vizijam/korakom itd. nisem prevec naklonjena (ker jih vidim bodisi kot kozmeticne popravke, bodisi kot utopicne ali kaj tretjega). V glavnem: pogosto se *kregamo* al pac mal **pregovarjamo** o zadevah, kjer pa bolj ali manj menimo podobno, se le tezje sporazumemo.To pomen, da nam je seveda vsem do tega, da bi nam (vsem) blo boljs. Vendar pa je veliko odvisnega ne sam od stopnje oz. faze, na kateri je zdaj vsak posameznik, pac pa (povezano) tud s tem, kaj si kot posameznik naredil v to smer. Po moznosti se celo necemu odrekel itd. Vsi pozdravljamo dobre akcije. Vendar ko je treba stisnit evro, je pa ze... khm khm... ali ko je treba na dez in mraz in 'padajoce prekle'. Pol mamo pa rajs, da se vse dogaja tam nekje drugje. Seveda niso vedno taki pogoji - toce in schtraufenpachti.ampak folk dejansko ne uvidi, kaj se vse nepotrebno potrebuje.Ko si SE ZE navadil na vse, je zoprno it nazaj.Ce si se navadil 3x dnevno tusirat, je zelo tecno, da bi zdaj to spravil na 1x - zate totalen shok, *korak nazaj*.Ko gre za nas, vsacga posebej, mamo najrajs sebe na prvem mestu.recemo, sparanje gor al pa dol, na net pac moram it, 3x dnevno se pac moram tusirat z vroco vodo. 28 stopinj pac rabim skoz v flatu.Kozmetike, masaze, fitnese in pripomocke pac rabimo. Mikrovalovke, sokovnike (da je bolj eko, bio in sploh zdravo) to se rabi. Morm met vsak dan flashkico vode - ker rabm vodo, je treba velik pit.Ce si ozavescen, mors vsako embalazo splahnit. Vendar se vec vode.te boli hrbet - priporoca se kopel. 80 litrov vode.Itd. itd. itd. itd.Ce to vse ZE JE.Zato se ne da spremenit. Folk HOCE/RABI to - iz preprostega razloga. ker se je na vse to ze navadil. (in to je razlog, da se sama do zadnjega izogibam 'potrebnostim', pa potem izpadem komplikator. Ne recem da nisem - vendar ni vedno sam to ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja, itak Free, saj se strinjam v bistvu povsod v *teh temah* s tabo in ne sam al pa tolk, da si ti vecji idealist, pac pa sem morda jaz bolj stvarna (v tem kaj se lohk pricakuje itd.). skratka, sem idealist tud jaz, nekako, a v dolgorocnejsem smislu.Skratka: v dolgorocnem smislu sem optimist (in itak: kar bo, pac bo), v kratkorocnem pa sem pesimist. Kar je dobro in slabo.Dobro zato, k mi ni vseen (ce nekaj drvi v pogubo, je nesmiselno bit prevec optimisticen, ker cist vse zadeve se ne uredijo cist vedno cist same od sebe ), slabo pa zato, ker morda konkretnim trenutnim *potezam*/vizijam/korakom itd. nisem prevec naklonjena (ker jih vidim bodisi kot kozmeticne popravke, bodisi kot utopicne ali kaj tretjega). V glavnem: pogosto se *kregamo* al pac mal **pregovarjamo** o zadevah, kjer pa bolj ali manj menimo podobno, se le tezje sporazumemo.To pomen, da nam je seveda vsem do tega, da bi nam (vsem) blo boljs. Vendar pa je veliko odvisnega ne sam od stopnje oz. faze, na kateri je zdaj vsak posameznik, pac pa (povezano) tud s tem, kaj si kot posameznik naredil v to smer. Po moznosti se celo necemu odrekel itd. Vsi pozdravljamo dobre akcije. Vendar ko je treba stisnit evro, je pa ze... khm khm... ali ko je treba na dez in mraz in 'padajoce prekle'. Pol mamo pa rajs, da se vse dogaja tam nekje drugje. Seveda niso vedno taki pogoji - toce in schtraufenpachti.ampak folk dejansko ne uvidi, kaj se vse nepotrebno potrebuje.Ko si SE ZE navadil na vse, je zoprno it nazaj.Ce si se navadil 3x dnevno tusirat, je zelo tecno, da bi zdaj to spravil na 1x - zate totalen shok, *korak nazaj*.Ko gre za nas, vsacga posebej, mamo najrajs sebe na prvem mestu.recemo, sparanje gor al pa dol, na net pac moram it, 3x dnevno se pac moram tusirat z vroco vodo. 28 stopinj pac rabim skoz v flatu.Kozmetike, masaze, fitnese in pripomocke pac rabimo. Mikrovalovke, sokovnike (da je bolj eko, bio in sploh zdravo) to se rabi. Morm met vsak dan flashkico vode - ker rabm vodo, je treba velik pit.Ce si ozavescen, mors vsako embalazo splahnit. Vendar se vec vode.te boli hrbet - priporoca se kopel. 80 litrov vode.Itd. itd. itd. itd.Ce to vse ZE JE.Zato se ne da spremenit. Folk HOCE/RABI to - iz preprostega razloga. ker se je na vse to ze navadil. (in to je razlog, da se sama do zadnjega izogibam 'potrebnostim', pa potem izpadem komplikator. Ne recem da nisem - vendar ni vedno sam to ) ti si ena trola - to je u bistwu sam zato, da nau kdo reku, da se ti prlizujem ker: se strinjam do pike use bit bolj papeški od papeža se niti da, niti ima smisel sploh probat.se peljati z avtom 50 km na neki shod u podporo znižanju emisij???skrbeti za zdravje in uživati omega 3 ali liprinol iz novozelandskih školjk???kaznovati nekoga, ki je mučil žival???podpirati bolnice v afriki, da otroci ne umirajo, da jih bo drugo leto še več za nahraniti in zdraviti???"štipendirati" otroke v indiji, da jih v šoli posredno prepričujejo v dvojnost sveta, da so beli bogati-oni pa revni???......Spremeni sebe in spremenil boš swet... stokrat slišano, a ne ozaveščeno...Delaj po vesti in ubogaj Jankota... malo za šalo in nič zares...taklemamo.irc Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja ja, to to (vse, ja, takle mamo) se peljati z avtom 50 km na neki shod u podporo znižanju emisij??? Jp, po en v avtu, ves vesel, kok so ti bogovi naklonjeni, k ti je uspel stisnit cez tehnicnega se s 'tastarimi benzi'. (Izpuh/sistem je edina investicija v moj stari avto, ki sem hotla novo. ostalo kombiniram )... ja, iz neonesnazene nove zelandije (ki jo onesnazujes prav zdaj in s tem )... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Hm, ne vem v cem si ti bolj stvarna od mene? Sploh pa v tem primeru? Pravis da v tem "kaj se lahko pricakuje" si bolj stvarna!? Pa si res? Mislim, da nekaterih stvari res ne razumes ki sem jih pisal.Najprej: Stvarnost ustvarjamo mi sami!Drugo: Ce si mislis da si stvarna v tem, da se ne bo nic spremenilo, ce bos ti ali pa vsi mi ugasnili luci za eno uro; sem preprican, da se motis! V tem primeru sem tudi preprican da tega kar sem pisal tukaj, ne razumes v celoti. To ni idealiziranje, kot mislis, temvec aktivna vera ki spreminja! In resnicno ne vem v cem si ti tolk bolj stvarna od mene. Optimist (pravis: "kar bo pac bo").... Kdor je v resnici optimist - je vceraj ugasnil luci! In se posebej tisti, ki je akcijo zacel, in ki je sedaj prerasla v tako velike razseznosti kot se je zgodilo vceraj. TO je optimizem! Optimist je aktivna vera cloveka! Ne samo pasivno verjeti da se bo samo od sebe zgodilo dobro. Torej ok, zate so kozmeticni popravki. Argumenti so? Zate je kozmeticni popravek, ker zelis da se stvari spremenijo v vecjem merilu bolj globalno. Obenem pa ne razumes, da jih so lahko v tem spreminjanju "male" akcije enako pomembne kot "velike".Tako kot je nekaj malo morda tebi, je nekemu otroku, nekomu ki se uci, ali nekomu da ponovno verjeme v clvoestvo in potrebuje malo akcijo! Ko smo bili otroci, nam je se tako majhna pozornost starsev lahko pomenila zelo veliko.Torej v negotovnosti, neazupanju in pesimizmu clovestva so tako "male" akcije se kako zelo potrebne! Prav tako je taka akcija lahko vspodbuda tudi tistemu ki nezavestvo ali zavestvo vsakodnevno ustvarja neprimerne in neekoloske stvaritve okolju. Ce menis da ta vizija gibanja cloveka (kot je EarthHour) ni primerna, torej na nek nacin sodis, saj se s tem ne strinjas. In ce se ne strinjas, pomeni da imas nek pojem o tem zakaj ne, oziroma imas neko drugo vizijo, ki se s to ne stika, ne srecuje, se z njo ne podpira v taki meri, da take akcije kot je EarthHour trenutno ne podpiras. Sem dovolj razumljivo vprasal? - Ce torej razumes in ves da neka akcija ni primerna, potem tudi ves zakaj ne, kar pomeni, da imas sigurno drugacno verzijo, vizijo. Temu pa torej sledi logicno vprasanje:- Kaksna je tvoja vizija, tvoji predlogi in nacini ki so boljsi od akcije EarthHour? In ce je ugasanje luci malenkost kot ocitno mislis da je, ki ne bo spremenila kaj dosti na tem svetu, in da je ugasanje luci za 1 uro pac idealiziranje, potem mislim, da ti manjka neko sirse zavedanje o tem kaj taksna akcija v sirsem smislu pomeni. Pac to je moje mnenje. Malenkost sicer je ce gledamo iz ozkega vidika; ce pa gledamo iz vidika "akcija na akcijo", "misel na misel", "sprememba na spremembo", "pobuda na pobudo", pa to vsekakor NI malenkost in zgolj idealiziranje, temvec JE (morda celo edini) nacin, ki bo v ta svet tudi dolgorocno prinesel resnicne spremembe. Otrok se nauci hoditi po korakih, in ne takoj! Ljudi lahko naucimo spremembe zivljenjskega stial o katerm pises po korakih in ne cez noc! In eden izmed korakov so tudi taksne akcije. Pravzaprav, se posebej taksne akcije.Lazje je ostat pasiven in si rect, itaq bo vsega enkrat konc, ali pa ma sej bo nekoc boljs, ali kakorkoli prelagat odgovornost na plitike, gospodarstvo, voditelje in ostale. ..sem pisal ze zgoraj:Prevec se pricakuje Velike akcije, premalo pa se povezuje vsaj v male. Ce jasno ne vidimo nekih drasticnih akcij in sprememb, obljub, nihce noce in nima vec volje sodelovati. Pomeni, da ne razumemo vizije, ni zavesti o tem zakaj so te "male" akcije zares potrebne in kaj prinasajo.Obenem, ce nismo mi sami tisti, ki smo se nakaj spominili, nocmo bit hlapci pa sledit, ker hocmo vse zase. Jasno, razumljivo pa je, to ne pomeni, da so le te "male" akcije zadostne in da ni potrebno narediti se vecjih akcij. Spreminjat stvari ne samo na osebni ravni, temvec tudi sirsi druzbeni, v vseh segmentih druzbe, tako politiki in zakonodaji, tako gospodarstvu in ekonomiji... Itaq je vse povezano in je problem potrebno resevati globalno, ker drugace ne gre. Ce je clovek brez hrane, zivi v baraki iz polivinila in odpadkov, in pije kontaminirano vodo iz sosednjega potoka, ker druge itaq nima, ne more kaj dosti narediti zato, da bo bolje. Lahko naredi zase, svojega otroka, macko, ce jo ima... poisce novo konzervo z nekaj plesnivih ostankov hrane, pa se to morda tesko. Mi tukaj, pa lahko storimo dosti dosti vec. Recimo ugasnemo luci za eno uro!In ker se zavemo, da to lahko storimo za eno uro, jih morda ugasnemo tudi jutri, pa pojutrisnjem, pa morda vsak dan od vceraj naprej.Kljub temu, da se se vedno vozimo v avtomobilih, letimo z letali, jemo neekolosko pridelano hrano itn.. Namrec pomeni, da smo zaceli razmisljati o tem KAJ pocnemo, in nekaj sedaj celo ZE pocnemo v smeri spremninajanja svojih navad. Pomeni, da nekaj ZAVESTNO pocnemo. Lahko pomeni, da jutri ne bomo govorili samo o tem kako nam je oni bolj kul kot tretji, pa ker film nam je bolj vsec, ali pa zgolj saltali programe sem in tja... temvec bomo preklopili v pogovor o temi ekologije in energije, ali omizje o energetiki, zdravju, druzbenih problemih, itn; v sluzbi pa bomo spregovorili tudi o tem kaj smo poceli ko smo ugasnili luci, pa kako jih je ugasnilo nekaj procentov ljudi, pa kako je blo fajn, ko smo si koncno vzeli cas za partnerja in ne gledali rajsi TV, ali bili za racunalnikom. Se pogovarjali o necem kar nas zdruzuje, mislimo podobno, zelimo enako in imamo skupni cilj, skupen namen, skupne zelje in radosti. Verjamem da malokdo izmed nas ne zeli srece, povezanosti ljudi, radosti, skupnega ustvarjanja in povezovanja v dobro nas vseh. "Same cause!" - to je smisel!Cetudi vse propade bo ta povezanost verjetno vedno imela smisel. Saj zdruzuje ljudi, ustvarja sozitje, zblizuje, povecuje vero, vspodbuja h gibanju, in ustvarjanju ter povezovanju med ljudmi. S tem razresuje in manjsa rasno in eticno nestrpnost, manjsa diskriminacijo med revnimi in bogatimi, rasno in versko pripadnostjo, razliko med splolom ter spolno usmerjenostjo, itn. Misel je energija! In ta misel, v takih akcijah prepotuje cel svet. Ustvarja mrezo luci, mrezo namena, mrezo ki ustvarja prihodnost! Misel ustvarja prihodnost! Akcija jo podpre! In kadar v to povezemo custva ter strast, ovire slej ko prej izginejo! Zato je pomembno ugasniti luc. Pa cetudi le za eno uro, ali pet minut. ja, itak Free, saj se strinjam v bistvu povsod v *teh temah* s tabo in ne sam al pa tolk, da si ti vecji idealist, pac pa sem morda jaz bolj stvarna (v tem kaj se lohk pricakuje itd.). skratka, sem idealist tud jaz, nekako, a v dolgorocnejsem smislu.Skratka: v dolgorocnem smislu sem optimist (in itak: kar bo, pac bo), v kratkorocnem pa sem pesimist. Kar je dobro in slabo.Dobro zato, k mi ni vseen (ce nekaj drvi v pogubo, je nesmiselno bit prevec optimisticen, ker cist vse zadeve se ne uredijo cist vedno cist same od sebe ), slabo pa zato, ker morda konkretnim trenutnim *potezam*/vizijam/korakom itd. nisem prevec naklonjena (ker jih vidim bodisi kot kozmeticne popravke, bodisi kot utopicne ali kaj tretjega). V glavnem: pogosto se *kregamo* al pac mal **pregovarjamo** o zadevah, kjer pa bolj ali manj menimo podobno, se le tezje sporazumemo.To pomen, da nam je seveda vsem do tega, da bi nam (vsem) blo boljs. Vendar pa je veliko odvisnega ne sam od stopnje oz. faze, na kateri je zdaj vsak posameznik, pac pa (povezano) tud s tem, kaj si kot posameznik naredil v to smer. Po moznosti se celo necemu odrekel itd. Vsi pozdravljamo dobre akcije. Vendar ko je treba stisnit evro, je pa ze... khm khm... ali ko je treba na dez in mraz in 'padajoce prekle'. Pol mamo pa rajs, da se vse dogaja tam nekje drugje. Seveda niso vedno taki pogoji - toce in schtraufenpachti.ampak folk dejansko ne uvidi, kaj se vse nepotrebno potrebuje.Ko si SE ZE navadil na vse, je zoprno it nazaj.Ce si se navadil 3x dnevno tusirat, je zelo tecno, da bi zdaj to spravil na 1x - zate totalen shok, *korak nazaj*.Ko gre za nas, vsacga posebej, mamo najrajs sebe na prvem mestu.recemo, sparanje gor al pa dol, na net pac moram it, 3x dnevno se pac moram tusirat z vroco vodo. 28 stopinj pac rabim skoz v flatu.Kozmetike, masaze, fitnese in pripomocke pac rabimo. Mikrovalovke, sokovnike (da je bolj eko, bio in sploh zdravo) to se rabi. Morm met vsak dan flashkico vode - ker rabm vodo, je treba velik pit.Ce si ozavescen, mors vsako embalazo splahnit. Vendar se vec vode.te boli hrbet - priporoca se kopel. 80 litrov vode.Itd. itd. itd. itd.Ce to vse ZE JE.Zato se ne da spremenit. Folk HOCE/RABI to - iz preprostega razloga. ker se je na vse to ze navadil. (in to je razlog, da se sama do zadnjega izogibam 'potrebnostim', pa potem izpadem komplikator. Ne recem da nisem - vendar ni vedno sam to ) Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 Glej Free. ne da se mi vec.sm povedala svoje, ti pa svoje.povedala tud, da se strinjam in verujem, verjamem pa ne. nenazadnje iz izkusenj. ce bi blo res, kar pravis, ne bi jaz nekaj let gorece (kot ti) ugasala, potem pa nehala in sklenila svoje o tem (pomeni da te akcije niso spremenile nic, razen potolazile katero vest).Tako da PO TEM, ko sem to ze furala, menda lahko menim kar menim. OK, morda si pa tud ti bolj stvaren kot jaz, upam v bistvu, to bi blo dbest. si pa hecen: bolj kot to, da to ZE pocnem v vsakdanjiku, ti pomen, da bi to storila v tej eni urci. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 29. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 29. marec 2009 Ja, jst tut upam, da sem v tem primeru bolj stvaren. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 29. marec 2009 Prijavi Deli 29. marec 2009 ja. thanx. ampak saj - se vrtimo v krogu - saj sem rekla, da zarad tega pa so dobrodosle - zarad ozavescanja...in je res - eni na to preprosto ne pomislijo, jim je treba rect, pa zato t(aksn)e akcije. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 30. marec 2009 Prijavi Deli 30. marec 2009 nič nisva ugasnila; ne luči, ne radia; sva delala kot blazna. Mava res potrpežljive, razumevajoče, sočutne, ljubeče sosede. Čeprav se z nekaterimi sploh ne pozdravljam izven bloka. Enostavno ne vem, al pašejo h bloku al ne. Anyway, s kladivom, vrtalnikom, žeblji sva zganjal ropot. Ampak sam do 22h. In zjutraj nisva pretiravala, ker jaz rada dolgo spim. Torej sva začela ob krščanski 10. uri, tako kot večina nedeljskih maš Ampak okna imajo sedaj lepo poličko, pa beton pri tleh se tudi nič več ne vidi. Pa dve moji stari (iz moje prejšnje garsonjerce) bambusovi roletici na terasi imava tudi.Ta teden me čaka projekt presajanje, sajenje ipd., vse, kar je vezano na lonce, zemljo, sadike, semena. Pa vodo, jasno. Upam, da je planetarno medesebojno urejeno, ker res nimam časa, da bi še to dogovarjala.Ja, pa če bo slučajno kakih 15min/dan viška, me čakajo bordure za narisat na stene dnevne sobe.Tko da zarad mene lah dežuje tut cel teden. ********K se pa že glih menimo o ugašanju luči ipd. Na stara leta mi vedno bolj sekajo ven gorenjski geni - ohrnija, škrtost po domače. Mava povsod nabite varčne žarnice, pa tut iz štekarjev stalno pulim polnilec od gsmja. Da popoldne moj benti zakva hudiča ima TV z daljincem, če ga mora ročno vsak lubi dan pržigat. Ker ga jst zvečer ročno izštekam-ugasnem.Tko da pr nama po nepotrebnem v nizkem štartu (stand-by) nikol nič ne čaka. In se strinjam z Marso; pojma nimate, kak energetski šok je to za el. omrežje. In zdej si predstavljaj, da si v bolnici, na dihal.aparatu, in ker šparamo in se trkamo po prsih kako okoljsko ozaveščeni smo, se v trenutku ponovnega prižiganja vseh el.trošil, omrežje zamaje, sesuje, crkne po domače. Kaj to nardi z enim dihal. aparatom. Ampak hej, luči pa niso gorele 30 min al kok Seveda pa dramatiziram. Mal pa tut moram Zmernost, zmernost in še enkrat zmernost. Pri vsem, pa bo prec bolje. Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 30. marec 2009 Prijavi Deli 30. marec 2009 To je pa lohk tud kot nekaksna *odveza*. Si ves hepi, k eno urco nisi uporabljal stotih elektrik in ves ponosen nase, kok da skrbis za okolje. Tolažba pač. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 30. marec 2009 Prijavi Deli 30. marec 2009 Mi tudi pozabili. Jaz itak sem šla s kurami spat - ob pol devetih, ta mlajša tudi, gospodič pa spal pred tv. tako, da tv pa je gorel.In se hudo strinjam z Marso in Cookie - zmernost. ekola.Kar se mene tiče, bi itak morali odklopit elektriko vsem osvetljevalcem cerkva in spomenikov - nihče ne bo bolj veren zato, ker cerkev na dva kilometra daleč vidi. pa tudi nihče ne bo šel v oni grad zato, ker se na deset kilometrov vidi.Že tu se ogromno prišpara. Ali pa si naj na solarne celice tole umislijo, pa lastno energijo trošijo. Če že morajo. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 30. marec 2009 Prijavi Deli 30. marec 2009 se mam jas tui plan z avtom gužvat v Piran, da ga vidim še, dok ga ne posune morje (moj ma raje Izolo, meni je pa je lepši Piran). Tak, da nas dva sa štajerska se boma ziher gužvala po vaši ozki cesti tam. Po drugi strani, pa je dobro, da je nekdo tako zavzet - če smo ostali premalo, pol pa vidiš milijon krat napisano in požugano in enkrat pač pogledaš, kaj to netko tamo pjeva. (pa me briga za druge, kam hodijo in kaj delajo.) še zase nisem ziher. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.