Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Malo sam iznenađena. Kako se može pripadati tipologijama ličnosti koje su među sobom toliko protivne. Kako vidim po opisima jedan kolerik je čista suprotnost melankoliku. Kako se onda te dvije tipologije mogu sjediniti u jednome čovjeku? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Malo sam iznenađena. Kako se može pripadati tipologijama ličnosti koje su među sobom toliko protivne. Kako vidim po opisima jedan kolerik je čista suprotnost melankoliku. Kako se onda te dvije tipologije mogu sjediniti u jednome čovjeku? Simpl Minnie Ko se me ne tiče, sem hud flegmatik, ko sem žalosten, sem hud melanholik, ko sem jezen, sem hud kolerik, ko sem zadovoljen, sem hud sangvinik. Tko nekak to gre. Men se zdi blj problematično prepričanje, da te tipe prinesem na svet.Hja, eno malenkost že, večinoma pa pridobim tu, na tem svetu, v tem življenju. In če pridobim, potem lahko tud spremenim. Zato se mi zdi pomembno, da se vprašam. Zakaj me to jezi, žalosti, veseli, me ne gane... Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anqet 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 (19:29) Temperament je način našega odzivanja in delovanja h kateremu se nagibamo v različnih situacijah. Naš temperament v veliki meri pogojuje naše čustvene odzive, vpliva na način komunikacije, na medsebojne odnose in tudi na delovne zmožnosti. Obarva naš odnos do ljudi in življenja nasploh. Pogovor z Boštjanom Trtnikom, predavateljem na Šoli čustvene inteligence. Jaz sem si pod to besedo predstavljala še kaj drugega zraven, kaj pa vem morda tudi strast... V glavnem mi temperament ni glih slaba značilnost človeka. Pri temperamentnem čluveku vsaj veš s kom imaš opravka, bati se je treba tistih, ki skrijejo svoje občutke, ker ne veš pri čem si, kaj si ta človek misli... Citiraj Ne jokaj za soncem, ki je zašlo; zaradi solza ne boš videl zvezd.PARRA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Simpl Minnie Ko se me ne tiče, sem hud flegmatik, ko sem žalosten, sem hud melanholik, ko sem jezen, sem hud kolerik, ko sem zadovoljen, sem hud sangvinik. Tko nekak to gre. Men se zdi blj problematično prepričanje, da te tipe prinesem na svet.Hja, eno malenkost že, večinoma pa pridobim tu, na tem svetu, v tem življenju. In če pridobim, potem lahko tud spremenim. Zato se mi zdi pomembno, da se vprašam. Zakaj me to jezi, žalosti, veseli, me ne gane... Ako je melankolik nečime zadovoljan, ne znači da je odmah sangvinik. I ja bih bila sretna da osvojim na lutriji. Ako se već ljudi idu svrstavati u nekakve tipologije, pretpostavljam da bi mu jedna tipologija karakteru trebala odgovarati više od drugih. Melanklici i flegmatici se u nečemu međusobno poklapaju, kao i kolerici i sangvinici, tako da će biti vjerojatnije da se u čovjeku preklapaju srodni temperamenti. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anqet 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Te delitve so meni čisto mimo. Sej ne moreš skoraj 7 milijard ljudi razdeliti v 4 tipe. Absurdno. Citiraj Ne jokaj za soncem, ki je zašlo; zaradi solza ne boš videl zvezd.PARRA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Ako je melankolik nečime zadovoljan, ne znači da je odmah sangvinik. I ja bih bila sretna da osvojim na lutriji. Ako se već ljudi idu svrstavati u nekakve tipologije, pretpostavljam da bi mu jedna tipologija karakteru trebala odgovarati više od drugih. Melanklici i flegmatici se u nečemu međusobno poklapaju, kao i kolerici i sangvinici, tako da će biti vjerojatnije da se u čovjeku preklapaju srodni temperamenti. Se čist strinjam s teboj. Zakaj pa so določeni tipi bolj izraziti? Kolk je prirojenega in kolk pridobljenega? Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Te delitve so meni čisto mimo. Sej ne moreš skoraj 7 milijard ljudi razdeliti v 4 tipe. Absurdno. To i mene muči. Ali, izgleda da psihologija kaže da je moguće. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Se čist strinjam s teboj. Zakaj pa so določeni tipi bolj izraziti? Kolk je prirojenega in kolk pridobljenega? Zapravo se nisam stigla baviti toliko psihologijom da bih znala odgovoriti na ova pitanja. Koliko evolucija ima udjela i u ovome području, nemam pojma. Nekako mislim da valjda cjelokupan odgoj ima najvažniju ulogu zašto jedan tip ličnosti kod nekoga više dolazi do izražaja. Sve u svemu, dobra su ti pitanja. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Rožica I 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Recimo, Minnie, da je lahko takole: Od flegmatika tole:...Mirni flegmatiki so na tem svetu najbolj uživaški in radoživi ljudje, vendar potrebujejo pozitivno motivacijo. Potrebujejo partnerje, ki jih spodbujajo...Ko razumemo njihov temperament, se zavemo, da potrebujejo neposredno motivacijo. Flegmatiki so radi vodeni in ob nekom, ki sprejema odločitve... od kolerika:..Koleriki so podobni sangvinikom po tem, da so odprti in optimistični... Znajo odkrito komunicirati z ljudmi.. Koleriki sicer nočejo vsiljevati svoje volje, marveč v različnih položajih hitro odkrijejo logično rešitev in predvidevajo, da tudi vi hočete, kar je pravilno. od melanholika:.. Predani so organiziranosti ter cenijo lepoto in inteligenco. Za svoje življenje vedno najdejo najboljši načrt.. So izredno skrbni ljudje in imajo dober posluh za druge ljudi.Pri melanholikih se ves čas zavedajte, da so zelo občutljivi in se hitro užalijo. Ta občutljivost je pozitivna lastnost melanholikov, zaradi katere imajo dragoceno, globoko in čustveno naravo, če pa je pretirana, jih lahko ti občutki hitro prizadenejo.... Ker so negotovi v ljubezni do drugih, dvomijo tudi v pohvale, ki jih prejmejo. Sprejmite, da imajo popolni melanholiki včasih radi mir. Uživajo gledati v zrak, vdihovati svežo sapico in meditirati v mesečini.... In od sangvinika:..Tipični sangviniki so čustveni in odkriti ljudje, ki delo spremenijo v zabavo in so nadvse radi v družbi drugih ljudi. Znajo prisluhniti drugim in so vedno polni optimizma. Izredno radi imajo raznolikost in prožnost. Naj vas ne moti, da se norčujejo iz tistega, kar druge spravlja v zadrego. Priljubljeni sangviniki radi pripovedujejo o svojih napakah, zato jih poslušajte in jim ne pridigajte, kako bi se težavam izognili. Morda je najpomembnejši nasvet za dobro razumevanje s priljubljenimi sangviniki, da se zavedate njihovih dobrih namenov.... (čeprav mi tile opisi najbolj ne ležijo, sem že boljše brala) Skratka, od vsega nekaj. Tako kot imam rada prisotnost ljudi, tako imam po drugi strani tudi rada (in potrebujem) popoln mir, tišino in samoto; gostobesednost in tišino, akcijo in pasivnost, belo in črno, vroče in mrzlo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 10. februar 2010 Avtor Prijavi Deli 10. februar 2010 Seveda, za izrazitega v kategoriji, je morda dobro, da se druzi z ostalimi izven njegove kategorije in s tem prinasa v svoje zivljenje tudi druge kvalitete. Torej tiste, ki jih nima veliko. Tako sta recimo pridni in natancni melanholik in malo recimo brezbrizni flegmatik lahko v okoliscini primerna kombinacija. Samo ne v prepuscanju, temvec v zavestnem razumevanju teh kvalitet in zavedanju lastnih "pomanjkjivosti". Kar pomeni, vec dela na sebi in manj kazanja s prstom na drugega.Torej, lahko se nasprotni kvaliteti predvsem konflikto soocata, lahko pa se primerno dopoljnujeta in nadgrajujeta, oziroma ucita drug od drugega. Saj ima vsak od njih svoje poudarjene kvalitete. Ako je melankolik nečime zadovoljan, ne znači da je odmah sangvinik. I ja bih bila sretna da osvojim na lutriji. Ako se već ljudi idu svrstavati u nekakve tipologije, pretpostavljam da bi mu jedna tipologija karakteru trebala odgovarati više od drugih. Melanklici i flegmatici se u nečemu međusobno poklapaju, kao i kolerici i sangvinici, tako da će biti vjerojatnije da se u čovjeku preklapaju srodni temperamenti. sej res, ze z dvema imamo hude probleme http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/em119.gif Ves kaj je absurdno, da ... mah ne bom. Gre zato, da je to pac eden od nacinov kako raziskujemo, razumemo sebe, preko opisov spoznavamo sebe in se najdemo v dolocenem kontekstu, ki smo ga poimenovali z imeni, da se med seboj bolj razumemo. Recimo. Torej neke okvirne kvalitete in pomanjkljivosti smo razdelili v 4 katergorije. Kar je seveda v nekem pogledu absurdno, toda ce gledamo iz vidika mozne koristnosti, pa morda temu ni tako.Zakaj imamo torej astrologijo, razlicne ucne sisteme, psiholigijo, ezoteriko, ta ali ona znanja, ce ne ravno z namenom bolj razumeti samega sebe, druge in zivljenje samo!?In iz tega vidika ni absurdno, temvec je absurdno to, da nekdo gleda nato kot absurdno! Namrec vcasih je najprej dobro razumeti namen necesa in morda sele potem lahko razumemo zakaj dolocena funkcionalnost ali pravila v praksi kot so.Ali, nekdo isce "ultimativno resnico", hkrati pa pojma nima o nekih osnovah in recimo svojem custvenem telesu. Te delitve so meni čisto mimo. Sej ne moreš skoraj 7 milijard ljudi razdeliti v 4 tipe. Absurdno. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anqet 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Joj free... Pa naj psihologi opravljajo svoje delo, jaz samo pravim da mi ta delitev nikakor ne potegne. V gimnaziji smo enkrat imeli predavanje o tem, že takrat se mi je zdelo to preveč posplošeno. In kam naj se uvrstim, če se najdem v vsakemu tipu, procentualno približno enako? Citiraj Ne jokaj za soncem, ki je zašlo; zaradi solza ne boš videl zvezd.PARRA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Te delitve so meni čisto mimo. Sej ne moreš skoraj 7 milijard ljudi razdeliti v 4 tipe. Absurdno. jup. v 12 astroloških znamenj je to 3x lažje Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Da li netko zna na temelju čega je napravljena ova tipologija ličnosti? Na ovom linku ima jedan test kako biste vidjeli kojem tipu pripadatehttp://www.zzjzpgz.hr/nzl/59/licanost-je-t...-i-karakter.htm Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 10. februar 2010 Prijavi Deli 10. februar 2010 Se čist strinjam s teboj. Zakaj pa so določeni tipi bolj izraziti? Kolk je prirojenega in kolk pridobljenega? Butl, onaj gornji link je ujedno i odgovor tebi. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 a ni temperament prirojen Karakter se pa oblikuje ...npr od staršev, učiteljev ....itd itd... pa še nekaj ---vsi smo malo mešano ...čistih temperamentov ni. Vse to je res. Problem je, ker se temperament in karakter lahko ocenjuje le na podlagi našega vedenja. Če gre za enga mejhenga otroka, pol se mrbit še da ocent, kaj od vedenja je njegov temperament, kaj pa karakter, oziroma posledca okoljskih dejavnikov, predvsem vzgoje. Ko gre pa za enga mladostnika al pa odraslega človeka, pa iz samega vedenja to nikakor ni možno opredelit brez nekih silnih analiz /samoanaliz/ in poglabljanja vanj /vase/. Še najlaže in največkrat se pride do enih rezultatov, ki vsaj mal pokažejo na temperament in karakter, kadar se soočamo s pojavnostjo nefunkcionalnih vedenj pri sebi /pri drugih/ v želji, da jih razumemo, sprejmemo ali spremenimo. Takrat se ponavad sprašujemo "zakaj se mi to dogaja, kaj ob tem občutim, zakaj tako občutim, kdaj sem občutil enako, od kod to izvira, kaj mi pomeni....". Bolj ko smo temeljiti, več odgovorov ko dobimo, lažje razlikujemo med tem, kaj je prinešeno in kaj pridobljeno, kaj se da in je smiselno pregledati, predelati, spremeniti in kaj ne. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Hehe, molit ću lijepo. Temperament je prirođen, tj. kako kaže članak, uvjetovan je nasljednim činiteljima. Karakter je taj koji se oblikuje socijalizacijom. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Hehe, molit ću lijepo. Temperament je prirođen, tj. kako kaže članak, uvjetovan je nasljednim činiteljima. Karakter je taj koji se oblikuje socijalizacijom. Ja, ok, sej to ni problem. Kako pa veš ali tvoje vedenje izraža temperament /ki je kakršen je/ ali karakter /posledica socializacije, ki pa ni nespremenljiva/? Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Ja, ok, sej to ni problem. Kako pa veš ali tvoje vedenje izraža temperament /ki je kakršen je/ ali karakter /posledica socializacije, ki pa ni nespremenljiva/? Prvo bi trebali vidjeti kako bi se uopće definirao temperament, a kako karakter? Praktično će biti malo teže išta govoriti. Vjerojatno bi trebao znati sve o cijelj familiji da vidiš što bi moglo biti nasljeđeno (to valjda ide po principu da "jabuka ne pada daleko od stabla" ) i u kakvoj se okolini kretao on i njegovi roditelji kako bi se otkrilo što je naučeno. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Prvo bi trebali vidjeti kako bi se uopće definirao temperament, a kako karakter? Praktično će biti malo teže išta govoriti. Vjerojatno bi trebao znati sve o cijelj familiji da vidiš što bi moglo biti nasljeđeno (to valjda ide po principu da "jabuka ne pada daleko od stabla" ) i u kakvoj se okolini kretao on i njegovi roditelji kako bi se otkrilo što je naučeno. Saj nekak tko sem napisal ene par postov nazaj. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Minnie 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Ok, Butl Idemo onda ovako. Ako je karakter priučen i izražava odnos prema drugome i samome sebi, moguće da je on sklop stavova i moralnih vrednota. Na primjer, netko je po temperamentu nagla osoba; pretpostavimo da mu netko digne tlak - moguće da bi ga on instinktivno udario. No, po nekakvoj naučenoj, stečenoj moralnoj vrednoti i po nekakvom svoj uvjerenju da to ne bi bilo u redu, on se suzdrži - i možemo mu priznati da ima jak karakter. Tako onda možda nije potrebno poznavanje cijele rodbine do ne znam kojeg koljena da bi se razlučilo jedno od drugoga. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 11. februar 2010 Avtor Prijavi Deli 11. februar 2010 Sej, ravno v tem je stos! Nikamor se ti ni treba uvrstit. In tut nihce te ne sili da se uvrstis. Ni v tem point sploh, je lahko zgolj eden od nacinov, ki nekomu odgovarja bolj, nekomu manj. Ce pa vzamemo prevec na "trdo" prevec v okvirjih kot pac "tako je" potem pa itaq je morda se kaj drugega narest na sebi ane Nekdo napise knjigo o tarotu, nekdo izracuna astrolosko, tretji po tej ali oni teoriji, nekdo preko telesa, drugi na tak ali drugacen nacin... in ker se oseba hoce zafiksirat v nekem crno belem prepricanju "to sem", "tak sem", "sem to" ali "nisem to", pride do "tezav". Potem pa so jezni in kritici do teorij. To je podobno kot bi rekel, ce si bolan pij kamilici in sipkov caj. Drugi pa je jezen in rece, ne, ampak lipovega in metinega. Ob tem pa pozabljata, da enemu pac koristi en, drugemu drugi. Joj free... Pa naj psihologi opravljajo svoje delo, jaz samo pravim da mi ta delitev nikakor ne potegne. V gimnaziji smo enkrat imeli predavanje o tem, že takrat se mi je zdelo to preveč posplošeno. In kam naj se uvrstim, če se najdem v vsakemu tipu, procentualno približno enako? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 11. februar 2010 Prijavi Deli 11. februar 2010 Ok, Butl Idemo onda ovako. Ako je karakter priučen i izražava odnos prema drugome i samome sebi, moguće da je on sklop stavova i moralnih vrednota. Na primjer, netko je po temperamentu nagla osoba; pretpostavimo da mu netko digne tlak - moguće da bi ga on instinktivno udario. No, po nekakvoj naučenoj, stečenoj moralnoj vrednoti i po nekakvom svoj uvjerenju da to ne bi bilo u redu, on se suzdrži - i možemo mu priznati da ima jak karakter. Tako onda možda nije potrebno poznavanje cijele rodbine do ne znam kojeg koljena da bi se razlučilo jedno od drugoga. Če bi blo tko enostavno. Pa ni. Lahko je melanholik, pa mu nekaj fest dvigne tlak, udarit pa ne upa... zunanji odraz je razpizden človk, ki ne udari.Lahko je kolerik, pa mu nekaj malce dvigne tlak, pa se zadrži iz nekega razloga...zunanji odraz je razpizden človk, ki ne udari. In vse variacije vmes. Ti kot zunanji opazovalec ga lahko definiraš kot temperamentnega al pa ne...glede na to, kaj ti opaziš, glede na to, kako si ti soudeležena kot opazovalka s svojimi notranjimi neprepoznanimi afekti, ki ti lahko bistveno zameglijo presojo, tko da tvoja definicija tud slučajno ne ustreza dejanskemu stanju. Edino on sam lahko presodi ali je njegova reakcija odraz temperamenta ali česa priučenega če... Če sebe resnično dobro pozna. To pa pomeni, da prepozna tudi morebitne podzavestne vzgibe. Do teh spoznanj ali prepoznanj pa lahko pride samo skozi samospraševanje. Morda pa je celo to premalo. Tko da že rečt za sebe, da sem temperamenten tko al pa drgač, je zlo vprašljivo, za enga druzga pa še tolk blj. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Siddharta 12. februar 2010 Prijavi Deli 12. februar 2010 Js pa mislim da se v vsakem človeku skrivajo vsi štirje temperamenti... Res je, da ponavadi eden prevladuje...ampak poznam veliko ljudi, ki se jim temperamenta enostavno ne da določiti...Čudn folk Jaz sem definitivno flegmatik Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.