jst 18. april 2008 Prijavi Deli 18. april 2008 Lep pozdrav Kot vidite imam eno težavo. Namreč ne znam pravilno izgovarjati črke r. Do zdaj me to ni toliko motilo ampak sem se vseeno odločil da bom to težavo poskušal odpraviti če se le da. Zdej sem slišal da zato obstajajo neki strokovnjaki ki se imenujejo logopedi al nekak tako. Ampak sem se odločil da bom to poskušal odpraviti sam brez kakšne pomoči. Zdaj me pa zanima če se kje na internetu dobijo mogoče kakšne vaje ali pa če je že kdo mel probleme z izgovorjavo pa je to odpravil mi naj prosm svetuje kaj pa kako. Za odgovore se vam že v naprej lepo zahvaljujem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 Zivjo, dobrodosel! Ja, sem ti mislila svetovat, da je najbolje, da se napotis k logopedu, ki te seznani tud s primernimi in ustreznimi vajami.Sicer pa pozdravljam in podpiram tvojo zeljo in voljo, da se tega lotis sam. Nisem strokovnjak, vendar sodim, da moras cimbolj uporabljat pac jezik - nekako telovadit z njim oz. se spremljat, na *kateri tocki* glasu se to zgodi oz. kaj se sploh zgodi - tako da "poslusas" kaj ti pravijo misice jezika. Lahko probas artikulirati svoj jezik, na nek nacin telovaditi z njim, na vec nacinov, ko bos zacel, se bos sam spomnil stevilnih, najbrz.. recimo najprej iztegni jezik cimdlje, kot da prav najbolj nemarno zaljivo kazes komu jezik. In zdrzi v taki pozi kakih 10 sekund, se boljse bo, ce bos zraven iztegnil tudi roke (to je sicer ena jogijskih vaj, ki sicer ne vem, ce bo kaj koristila, vendar skoditi nikakor ne more).Potem vrti jezik v vse mozne smeri, probaj ga sukati levo/desno, potem pa se krozno...da se na nek nacin "seznanis s svojim jezikom".Potem izberi dve tocki na nebu, kjer bo najbolj udobno jeziku, in skusaj cimbolj pogostno zavestno jezik na ta nacin polagat na nebo (to pa je tao vaja, ki prav tako ne more skoditi, lahko pa izjemno koristi, saj skrbi tudi za pretok energije v vsem telesu).Skratka, pojdi cimbolj V tezavo, kje je (na katerem predelu ust, ko jezik naredi kaj? se glas premakne v pogrkavanje in se crka r ne izgovori jasno in ostro....) in kaj se zgodi - zakaj pride do tega, kateri del jezika nekako otrpne oz. kaj in kako... Tole sem si vse zmislila (to da bi to mroda lahko koristilo), cist tko kot si sama mal predstavljam (ko recimo izgovorim crko r, kar sem naredila, ko sem tebi odgovarjala), tako da mozno da je ta nasvet cist off - da pac ne bo pomagal.ampak kot receno, skoditi ne more, v vsakem primeru pa lahko se vedno obisces logopeda. Ce drugega ne, sem pa, ko sem se posvetila tvoji temi, jo osvezila in morda uleti kak strokovnjak oz. kdo s kakimi napotki. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 ko sem bila majhna in mi r ravno ni šel sem imela nalogo izgovarjat naslednje besede - riba raca rak... tega se spomnim... mogoče pa samo sprejmeš to, da ne izgovarjaš pravilno črke r... mislim da imajo tudi prebivalci sosednjih držav s tem težave..vsekakor pa ti želim, da uspeš če te to zelo moti Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 seveda, trapa!(ti ksenija ) dbest nasvet (jaz pa pametovala ), in se /perica reze raci rep/ in vse to. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 pardon, jst sem trapica ne trapa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
jst 19. april 2008 Avtor Prijavi Deli 19. april 2008 Hvala obema. Bom poskušal z vajinimi nasveti Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
jst 19. april 2008 Avtor Prijavi Deli 19. april 2008 Lep pozdrav Kot vidite imam eno težavo. Namreč ne znam pravilno izgovarjati črke r. Do zdaj me to ni toliko motilo ampak sem se vseeno odločil da bom to težavo poskušal odpraviti če se le da. Zdej sem slišal da zato obstajajo neki strokovnjaki ki se imenujejo logopedi al nekak tako. Ampak sem se odločil da bom to poskušal odpraviti sam brez kakšne pomoči. Zdaj me pa zanima če se kje na internetu dobijo mogoče kakšne vaje ali pa če je že kdo mel probleme z izgovorjavo pa je to odpravil mi naj prosm svetuje kaj pa kako. Za odgovore se vam že v naprej lepo zahvaljujem. Evo naj povem da mi je uspelo. Sem se danes posnel in se poslušal. Še sam nevem kako ampak sem se danes malo zajebaval in probaval malo z jezikom kje se pač črka r najbl sliši in mi je uspelo. Če pa še kdo tu na forumu ima takšno težavo pa naj ne obupa in naj vztraja potem pa mu bo uspelo kot je meni. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 a dej!!! ne mroem verjet, clovek akcije, TO! cestitke, res!! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 ... ..ko si ze tako zapopadel, sem se pa se jaz navdusila in razmishljam in mashtam dalje. (itak bo morda/najbrz) kdo uletel, ki ti bo dal se dodatne napotke v zvezi s samim problemom, ce je mroda psiholoske (in ne samo motoricne al kaksne) narave.. kar je pogosto primer.ni treba, da si to privzames (za vzrok), lahko pa mal razmislis tud o tem.skratka, nekaksna (morda trenutna) *tezava* na podrocju izrazanja (ce izvzameva sam jezik) je mozna (morda je samo dodatno ozadje), cisto splosno.Npr. - se SICER brez tezav izrazas?se mroda nisi pocutil razumljenega, pa se potem (morda celo nalasc) nisi niti trudil oz. si sel v *obratno smer*?? nadalje... ce vzamemo samo chrko oz. njen zvok...ali se morda kdaj nisi postavil sam zase, sebi v prid, nisi znal "zarjovet": gRRRRRRRRR! in podobno...ko takole malo brskamo, najdemo svasta.(in ti mas zeljo, smer, pogum, zato ti take morda *hecne* preldoge dajem.. ). tud tole (v zadnjem postu) sem si izmislila.... pac nekaj leti iz mene - asociacije (ki iscejo resitev) na tvojo tezavo ...si pa tok dobesedno zacel delat na njej, da se prestavlja iz tezave v izziv! fantasticno!bogve katera vsa podrocja se pozdravis, ce ti tole rata.glej in opazuj! nikoli pa ne bit prevec zahteven do sebe in se ne obsojaj.zapomni si: to je pogosto resljivo in ce pa tudi ne bi bilo (v tvojem primeru), pa je to mroda samo neka tvoja sexy znacilnost (morda pa malo razisci, ce ni tud kaj tega zadaj...npr. sean conneryju se njegovo sh-shanje ne zdi ovira, pac pa se je zelo dobro okoristil z njim ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2008 Prijavi Deli 19. april 2008 a ne? hecn kaj vse ti pride na misel (kere vse fantasticne resitve), ko se ukvarjas s (tujim) problemom. ampak to je tudi dobro (poleg tega da je vcas tecno oz pokroviteljsko, "pametno" in taksno).. pac en trapast deseti pogled na tvojo xy *tezavo*.zato ker je oddaljen pogled, ki je pac vcas potreben.zato smo pa tle pa share-amo. en bo pa rekel: kar pises, so same bedastoce.pa kaj.un si vzame, al pa ne.vseen mam rajs, ce stojim na shtop placu na cudnem mestu, k sploh ne vidim izhodov, da mi kdo vsaj ustav, pa magar me ne dostavi direkt do berlina in celo ce se samo odpelje dalje, v cist drugo smer, sam da mi da mal smeri oz. kaj jaz vem cesa... odziva pac najbrz...itak ce mam orientacijo nekaksno, minimalno, stekam, ce mi cist narobe govori, vseen pa: se je pa mal poukvarjal z mano, je delil moj problemcek oz. sem ga jaz in se s tem povezala z okoliscinami, ki bodo to MORDA pomagale udejanjati. pac mojo zeljo, ce je iskrena in ce je meni v prid. sicer pa preletis: ck ck, brezveznarije..pa gres dalje.in?sto milijonov nasvetov bos se slisal. ni da bi vsakega poslusal oz. se po njem ravnal. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
matjazz 1. avgust 2008 Prijavi Deli 1. avgust 2008 Evo naj povem da mi je uspelo. Sem se danes posnel in se poslušal. Še sam nevem kako ampak sem se danes malo zajebaval in probaval malo z jezikom kje se pač črka r najbl sliši in mi je uspelo. Če pa še kdo tu na forumu ima takšno težavo pa naj ne obupa in naj vztraja potem pa mu bo uspelo kot je meni.Čestitam Jaz tudi ne morem pravilno izgovoriti črke R, samo sem se odločil, da bom poiskušal dokler mi ne bo uspelo, ker vidim da je jst-u uspelo in potem je možnost, da še meni uspe, ker prej sem mislil da se tega pač neda odpraviti ... V glavnem imam težavo, da ko skušam izgovoriti R nekako tlesknem z zobmi ( kot da bi na hitrco ugriznil v nekai ) ... Drugače sem še tukai najdel eno vajo: Za R so priporočljive vaje za razgibavanje jezične konice, npr. oblizovanje zg. zob ali ustnic, tleskanje z jezikom, oblizovanje trdega nega itd. Samo tehniko pridobivanja glasu R pa naj vam pokaže logoped. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.