Skoči na vsebino

BOTANIČNI VRT

free

Recommended Posts

Menda hocejo zaprti Botanični vrt v Ljubljani: vredno ga je ohraniti

(05:10) Botanični vrt tik pred 200 letnico v nezavidljivi situaciji! Kdo je odgovoren za to? Koliko nam pomeni naša naravna znamenitost svetovnega merila? Se lahko zgodi, da bodo vrt morali zapreti ali obstaja rešitev? Pogovarjali smo se z doc.dr. Jožetom Bavconom, upravnikom vrta.

---

glede na to da bo kmalu 200 letnica , je najstarejsi vrt v JV evropi, obenem izmejuje semena z 293 vrtov po svetu, vsebuje 4500 rastlinskih vrst in oskrbuje 180 po svetu.

uvrsca se med 10% najpomembnejsih vrtov na svetu!

skrajno neprimerno da naj bi ga zaprli!

Deli na socialnih omrežjih

Skoda.

Kaj pa razlogi?

Sm gledala po TV ja.

Menda premalo keša (kaj pa drugega!) in premalo zaposlenih (samo 5, medtem ko je v podobnih botaničnih vrtovih drugod po Evropi zaposlenih okrog 25 ljudi).

Menda ga nameravajo selit na drugo lokacijo, ampak problem financiranja še vedno ne bo rešen s tem.

ŽALOSTNO!!! :vragec:

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg

Menda ga nameravajo selit na drugo lokacijo, ampak problem financiranja še vedno ne bo rešen s tem.

x:o)x ja, res.... bedasto.

sej LOKACIJO torej ze mamo.

trapast. namest da bi bil ponos in lepota bodo pa spet vijevaje.

zihr so se kaksni motivi pa ozadja...

ker sicer bi pac v obstojecega vlozili in ciao...

saj mariskatere ratline so ze ful cajta not, nenazadnje se morjo prilagodit pa to (to se jaz vem, pa sem total les za rozhe)...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

x:o)x ja, res.... bedasto.

sej LOKACIJO torej ze mamo.

trapast. namest da bi bil ponos in lepota bodo pa spet vijevaje.

zihr so se kaksni motivi pa ozadja...

ker sicer bi pac v obstojecega vlozili in ciao...

saj mariskatere ratline so ze ful cajta not, nenazadnje se morjo prilagodit pa to (to se jaz vem, pa sem total les za rozhe)...

Ma zaradi lokacije se zapleta zaradi problema lastništva kolkor sem uspela razumet.

Je blo pri Tedniku.

Denarja pa nimajo niti za ogrevanje čez zimo, in so nekatere redke rastline že izumrle zaradi prenizkih temperatur.

Ma zaradi lokacije se zapleta zaradi problema lastništva kolkor sem uspela razumet.

Je blo pri Tedniku.

:o|o:

se je spet kak pohlepnez obesil na to, ker "mu pripada"? xrolleyesx

in hoce molzt...

tile pa komaj folgajo....

zakaj pa mesto ne pomaga kej (s financiranjem recimo)?

al pa kaki sponzorji?

Denarja pa nimajo niti za ogrevanje čez zimo, in so nekatere redke rastline že izumrle zaradi prenizkih temperatur.

:V:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

:o|o:

se je spet kak pohlepnez obesil na to, ker "mu pripada"? xrolleyesx

in hoce molzt...

tile pa komaj folgajo....

zakaj pa mesto ne pomaga kej (s financiranjem recimo)?

al pa kaki sponzorji?

:V:

Problem je ravno zaradi tega ker še ni odločeno, kdo bo lastnik in kdo naj bi bil dolžen financirat.

Ma eno sranje vse skupaj. :xx!: En na drugega prelagajo odgovornost.

MO Ljubljana plačuje, je pa vse skupaj premalo.

Evo, sem našla en zanimiv link ki pojasnjuje zakaj:

Ljubljanski botanični vrt zapira svoja vrata ?

En na drugega prelagajo odgovornost

no saj, nic novega. x:o)x

Evo, sem našla en zanimiv link ki pojasnjuje zakaj:

Ljubljanski botanični vrt zapira svoja vrata ?

Thanx, bom sla prebrat. x:)x :palec:

Kok je zalostno vse ratal.... :C:

po eni strani total napredek, bio, eko kmetovanje, nazaj k naravi, vse za zdravje in to....

Po drugi strani pa TOTALNO nazadovanje in na bruhanje mi gre, kako se ne najde casha za tok pomembne zadeve...

kaksne vse problematike mamo: azbesz v otroskih vrtcih, onesnazena voda in ozracje v zasavju (in se pac drugje), bolnikom z rakom za vrat dezevnica kaplja, s pediatricno ni nic.....

mamo pa za vsak drekec pekec, referendum, butaste obcine, kaj jaz vem, za vse zivo se najde cash, a za resnicno pomembne pa ne.

mah, sory za negativnost in sploh nima zveze s samo temo, neposredno, sam me razp*. :mad2:

Picasso

no saj, nic novega. x:o)x

Thanx, bom sla prebrat. x:)x :palec:

Kok je zalostno vse ratal.... :C:

po eni strani total napredek, bio, eko kmetovanje, nazaj k naravi, vse za zdravje in to....

Po drugi strani pa TOTALNO nazadovanje in na bruhanje mi gre, kako se ne najde casha za tok pomembne zadeve...

kaksne vse problematike mamo: azbesz v otroskih vrtcih, onesnazena voda in ozracje v zasavju (in se pac drugje), bolnikom z rakom za vrat dezevnica kaplja, s pediatricno ni nic.....

mamo pa za vsak drekec pekec, referendum, butaste obcine, kaj jaz vem, za vse zivo se najde cash, a za resnicno pomembne pa ne.

mah, sory za negativnost in sploh nima zveze s samo temo, neposredno, sam me razp*. :mad2:

Ma ja sej vem, se tudi jaz vedno vprašam kam gre vse skupaj, ko slišim kaj takega.

Pa vem da JE denar v državi, samo razporeja se ga pa čisto po mačehovsko.

ja sej ves.... ce so zhepi prepozresni, ga mal ostane (casha), ko se slednji napolnijo (brez dna so seveda ti zhepi x:o)x)

ja.. saj zato.. kam gremo pa to.

saj je ipak morda se kaj vseen pomembnejsega od bozanicnega vrta, sam po drugi strani pa: sej tok casha sept najbrz ne rab za eno minimalno normalno delovanje...

ampak ko sem tam prebrala, da ga pedena 5 folka in tko...

se mi res pol vse zafrzmaga.....

k me na se kej spomni...

pac par folka, k se jim gre, k bi najrajs vse skup pustil (najbrz, ce jih pac ne placajo), sam po 2. strani pa ne sam, da to pac delajo, majo tud radi najbrz tiste roze pa to... ce dnevno zanje skrbijo....

Bi lohk reklame ubodl, cash, akcije (tko k ga bodo, ko se bo selil - nenadoma bo cash, otvoritveni spektakli itd. x:o)x x;)x)....

Res skoda no...

cist vse, kar je dobrga pa res nasega in s cimer se lohk ponasamo (kot recimo tud cebelarstvo), pa gre v maloro. :o|o:

Picasso

ja sej ves.... ce so zhepi prepozresni, ga mal ostane (casha), ko se slednji napolnijo (brez dna so seveda ti zhepi x:o)x)

ja.. saj zato.. kam gremo pa to.

saj je ipak morda se kaj vseen pomembnejsega od bozanicnega vrta, sam po drugi strani pa: sej tok casha sept najbrz ne rab za eno minimalno normalno delovanje...

ampak ko sem tam prebrala, da ga pedena 5 folka in tko...

se mi res pol vse zafrzmaga.....

k me na se kej spomni...

pac par folka, k se jim gre, k bi najrajs vse skup pustil (najbrz, ce jih pac ne placajo), sam po 2. strani pa ne sam, da to pac delajo, majo tud radi najbrz tiste roze pa to... ce dnevno zanje skrbijo....

Bi lohk reklame ubodl, cash, akcije (tko k ga bodo, ko se bo selil - nenadoma bo cash, otvoritveni spektakli itd. x:o)x x;)x)....

Res skoda no...

cist vse, kar je dobrga pa res nasega in s cimer se lohk ponasamo (kot recimo tud cebelarstvo), pa gre v maloro. :o|o:

Ti ljudje delajo s srcem. In se zavedajo, da če dajo odpoved, da bo nastala nepopravljiva škoda.

Ker nekatere ogrožene vrste so samo še v tem Botaničnem vrtu, in bojo izumrle če oni dvignejo roke.

Zato je še tolko bolj žalostno da se tolko vrti okoli denarja, ki bi ga lahko občina priskrbela. Pa tudi od EU bi se dalo dobit pomoč.

Ja, in tudi to, da za razne otvoritve in podobne pizdarije je vedno keš, za take pomembne stvari pa ne.

nisem vsega brala, morda kaj ponavljam...ampak sem bila tam zadnjič parkrat v času največjega cvetenja, (ki še traja...pejte gledat!)

skratka: katastrofa.

resda 5 ljudi dela delo dvajsetih, ampak ne vedo, če bodo sploh imeli plače drug mesec, ker jim je občina ukinila vse finance.

ne vem, kaj počnejo na MOLu z vsem tem denarjem, ki ga služijo s prodajo zemljišč, stanovanj in poslovnih prostorov, dejstvo je, da je naš botanični vrt res zelo majhen, ampak super razvit in raznolik, imajo dobro semensko banko, ki je aktivna po celem svetu...in še uspejo gojit nove stvari, skratka: tistih par zanesenjakov tam je totalno pridnih!

Gospa, ki dela tam, je razlagala, da med drugim ljudje tudi zelo kradejo, kar res težko verjameš...

ampak kar je najhujše je to, da so tam res hudo stara drevesa in polno posebnih sort, ki jih sploh ni npr. v arboretumu itd...to so vse darila meddržavnih odnosov zadnjih 200 let...in se tudi vidi, da so stara...

in kot pravijo zaposleni, je vrt totalno dobro obiskan, ogromno tujcev pride tudi, pa šole, pa otroci....

namesto, da bi ob Ljubljanici naredili obrežje, ki od špice teče dalje preko kanala do botaničnega vrta, vmes bi dali še kak paviljon/park za kak poletni koncert, imamo raja 10 ilegalnih ladij, živilsko šolo in napol crknjen botanični vrt :vragec:

viva slovenski urbanizem xcivx

joj kako sem bila žalostna, ko sem poslušala to... :sori:

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

jaz ga nisem hotela, niti nimam pravice glasovanja, pa sem vseeno naredila toliko antipropagande, kolikor je bilo v moji moči :vragec:

2 stadiona pa nujno rabim, ja, želim spoznat čimveč huliganov, da se bom lahko paralelno pretepala :2src:

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

2 stadiona pa nujno rabim, ja, želim spoznat čimveč huliganov, da se bom lahko paralelno pretepala :2src:

:D :D :D

Picasso

:palec: ja.. v casu kjer je stadion pomembnejsi od botanicnega vrta se clovek resno lahko vprasa, se zamisli o tem kdaj bo clovestvo "prislo k pameti"!?

jaz ga nisem hotela, niti nimam pravice glasovanja, pa sem vseeno naredila toliko antipropagande, kolikor je bilo v moji moči :vragec:

jaz pa mislim da stadion tudi mroa bit!

ne sam umetnost da hocmo, naravo, tudi kruha in iger! xDDx x;)x

Sport pismu!! To je nujno, tko kot je umetnost nujna.

sam sej tle so ble podobne vijevaje.

tezave, frke, tega obnavljat, druzga gradit, kje gradit, kako gradit, s cim gradit... itd. x:o)x

in ze obstojeci propada zalostnega videza, medtem k se *uni* menjo.

al pa Planica. :o|o:

Lipicanci.

Cebele.

Morje.

....

mi smo carji v zajebat kar nam je danega oz. kar mamo. xrolleyesx

Picasso

Žalostno :o|o:

ne vem, mogoče ne bi škodilo Jankoviču (ko ravno čez njega pljuvate) poslat kakega pisma na to temo... kolikor vem (iz enih čist drugih primerov, ampak ista fora, ko bi LJ morala kaj prispevat in kaj naredit), se da s tipom dost zmenit oziroma vsaj prebere in posluša... :inocent:

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

pomoje o to ze ve.

morda bi bila zanimiva peticija!? xrolleyesx

Žalostno :o|o:

ne vem, mogoče ne bi škodilo Jankoviču (ko ravno čez njega pljuvate) poslat kakega pisma na to temo... kolikor vem (iz enih čist drugih primerov, ampak ista fora, ko bi LJ morala kaj prispevat in kaj naredit), se da s tipom dost zmenit oziroma vsaj prebere in posluša... :inocent:

jaz pa mislim da stadion tudi mroa bit!

ne sam umetnost da hocmo, naravo, tudi kruha in iger! xDDx x;)x

Sport pismu!! To je nujno, tko kot je umetnost nujna.

sam sej tle so ble podobne vijevaje.

tezave, frke, tega obnavljat, druzga gradit, kje gradit, kako gradit, s cim gradit... itd. x:o)x

in ze obstojeci propada zalostnega videza, medtem k se *uni* menjo.

al pa Planica. :o|o:

Lipicanci.

Cebele.

Morje.

....

mi smo carji v zajebat kar nam je danega oz. kar mamo. xrolleyesx

Res smo carji in umetniki, da zaje... vse, kar nam je bilo dano ali smo podedovali........se ne zavedamo, da smo samo skrbniki( in ne lastniki)...da bi nekatere stvari lahko čuvali za naše vnuke.....

In tule me je pa res sram, da še nikoli nisem bila v botaničnem vrtu...pa tako blizu sem živela...

Menda bo odprt samo do 11. junija!?

Torej, se podvizajte x;)x

sicer pa novejsi prispevek o Botanicnem vrtu:

V osrčju Botaničnega vrta, 1.del

(2O:22) Podajte se z nami v osrčje Botaničnega vrta v Ljubljani in spoznajte dragocene lepote ene najpomembnejših naravnih znamenitosti pri nas. Botanični vrt nam je razkazal doc.dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta v Ljubljani.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...