Skoči na vsebino

Vodnjak MODROSTI

Helena

Recommended Posts

• Komentarji 991
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

• 2 weeks later...

:vragec:

razen kadar so kriki posledica vzdihou......aaahhh....aaahhhhh....sheee....shhheeeeeeeeeeee......aaahhhh.....aa

ahhhhh

666 zlobijeu....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra
Deli na socialnih omrežjih

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

UČITELJI MODROSTI: Omar Khayyam (polno ime: Ghiyath al-Din Abu'l-Fath Umar ibn Ibrahim Al-Nisaburi al-Khayyami) (pribl. 1048-1131) Perzijski matematik, astronom, pesnik in učitelj sufizma.

CITATI:

»Odnesi nekaj bistvenega od Tukaj Tja – ne boą imel nobene koristi, če odideą praznih rok.«

»V celici, samostanu, manastirju, sinagogi: tu se en pekla boji, drugi sanja o raju. Toda tisti, ki se mu razkrijejo Boľje skrivnosti, tako seme ne bo nikoli posadil v svojem srcu.«

»Premikajoči se prst napiąe in se premakne naprej. Niti tvoja poboľnost niti tvoja pamet ne more zbrisati pol vrstice tega, vse tvoje solze ne morejo sprati ene besede.«

»Ne zapravi danaąnjega dne, ker se nikoli več ne vrne.«

»Čudno, da od tisočih, ki so prestopili vrata teme, se nihče ne vrne, da bi nam povedal o poti, ki da jo spoznamo, moramo po njej iti.«

»K tej poveznjeni skledi, ki ji pravimo nebo in pod katero ľivimo in umremo, ne dviguj rok za pomoč, saj se nemočno premika tako kot ti in jaz.«

»Zamiąljena duąa se v samoto umakne.«

»Bila so vrata, za katera nisem naąel ključa; bila je koprena, skozi katero nisem mogel videti.«

»Ko ľelim razumeti, kaj se dogaja danes, ali ko poskuąam odločiti, kaj se bo zgodilo jutri, pogledam nazaj.«

»O, prekrasna glasba oddaljenega bobna!«

»Las loči neresnico od resnice.«

»Priąel sem kot voda, in kot veter odidem.«

»Pravią, vsako jutri prinese tisoč vrtnic. Res, toda kje pusti včerająnjo vrtnico?«

»Poslal sem duąo skozi Nevidno, da pojasni misterij. Ko se je vrnila, je odgovorila: 'Jaz sam sem Raj in Pekel.'«

»Bolje vesel z rodnim grozdjem, kot ľalosten brez ali z grenkim sadjem.«

»Če me prave luči ljubezni - ali čistega besa en sam ľarek znotraj gostilne obsije, je bolje, kot da sem popolnoma izgubljen v svetiąču.«

»Skrivnost je treba drľati stran od neljudi; misterije je treba skriti od vseh slaboumnih.«

»Kot prstan je krog tega sveta; niti najmanjąega dvoma ni, da smo mi gravure na nosilcu njegovega dragulja.«

»Tisti, ki se trudijo biti izobčeni, in tisti, ki cele noči molijo, taki so na morju in ne na čvrstem tlu.«

»V spanju se nikoli ne razcveti roľa sreče.«

»O čemer so oni samo govorili, je v naąih rokah.«

»Vedi, da nisi zlato, nevedneľ nemarni, da bi te, ko boą enkrat leľal v zemlji, spet nekdo priąel odkopavati.«

»Ali veą, kaj je zemeljski človek? Svetilka iluzije, znotraj pa luč.«

»Vsak ima svojo teorijo o tem, kaj sem jaz - jaz sem svoj; kar sem, to sem.«

»Vse to o loncu in lončarju - povej mi torej, kdo je lončar, prosim, in kdo lonec?«

»Zakaj vse svetnike in modrece, ki govorijo tako modro o Dveh Svetovih, napadajo kot neumne prerokovalce, se rogajo njihovim Besedam in njihova usta ustavijo v Prahu?«

»Norci, vaąa nagrada ni ne tukaj, ne tam.«

• 4 weeks later...

Rabindranath Tagore (1861-1941) Indijski pesnik, filozof, Nobelov nagrajenec

CITATI:

»Um iz same logike je kot noľ samo iz rezila – poreľe roko, ki ga uporablja.«

»Lepota je nasmeh resnice, ko opazi svoj obraz v popolnem ogledalu.«

»Fanatizem poskuąa varovati v roki resnico s prijemom, ki jo ubije.«

»Smrt ni ugasnitev luči; ugasne svetilko, ker je priąla zora.«

»Vse pride do nas, kar nam pripada, če ustvarimo sposobnost sprejetja.«

»Dejstev je mnogo, toda resnica je ena.«

»Tisti, ki hoče delati dobro, trka na vrata. Tisti, ki ljubi, najde vrata odprta.«

»Spal sem in sanjal, da je ľivljenje bilo radost. Zbudil sem se in videl, da je ľivljenje sluľenje. Deloval sem in opazil, da je bilo sluľenje radost.«

»Če zapreą vrata vsem napakam, bo resnica ostala zunaj.«

»V ljubezni se vsa nasprotja obstoja zlijejo in izginejo. Samo v ljubezni je hkrati enost in dvojnost. Suľenjstvo in svoboda si nista nasprotna v ljubezni, kajti ljubezen je najbolj svobodna in hkrati najbolj suľenjska.«

»Ne molimo za zaąčito pred nevarnostmi, temveč za neustraąnost, kadar se pojavijo.«

»®ivljenje nam je dano, zasluľimo ga tako, da ga damo.«

»Darilo ljubezni ne more biti dano; čaka, da bo sprejeto.«

»Biti zmoľen ljubiti materialne stvari, nositi jih neľno in z milino, pa vendar ne biti navezan nanje, to je plemenito sluľenje.«

»Ljudje so kruti, toda človek je prijazen.«

»Naąa narava je prekrita z nasiljem, ki izvira iz ľelje ali strahu. Mati se odkrije s sluľenjem svojemu otroku. Torej naąa prava svoboda ni svoboda od akcije ampak svoboda v akciji, ki jo lahko doseľemo v delu z ljubeznijo.«

»Hvala me sramoti, saj na skrivaj prosim zanjo.«

.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

• 2 weeks later...

Bhagavan Sri Ramana Maharishi – modrec iz Arunachale (1879-1950) Razsvetljeni mojster in duhovni učitelj

CITATI:

»Obstaja napačen občutek osvoboditve, ki ga doseľejo aspiranti, in ga le redki preseľejo.«

»Ali ti religija, ki te uči gledati zunaj sebe in ki ti obljublja raj in nagrado zunaj tebe, lahko pomaga? Samo s potopitvijo globoko v duhovno srce lahko najdeą Sebe.«

»Pojdi k izvoru, vpraąaj ‘Kdo sem jaz?’ ter poiąči svojo identiteto v votlini svojega lastnega srca.«

»Za resnico moraą biti pripravljen ľrtvovati prav vse. Resnica je svoboda.«

»Omejitev je samo v razumu. Isti Jaz je tukaj in sedaj, v budnem stanju kot tudi v globokem spanju, ko ne čutią nobene omejitve. V spanju ni bilo nobenega razuma, sedaj pa je aktiven. Jaz obstaja tudi ko je razum odsoten.«

»Ker si zunaj meditacije, se ti porajajo vpraąanja o meditaciji.«

»Realizirana osebnost je vedno v samo Enem stanju, ki je neprekinjeno vseh 24 ur, ne glede na to, če je buden ali spi. V resnici večina ljudi v celoti spi, ker se ne zavedajo Jaza. V stanju globokega spanja odloľimo svoj ego, svoje misli in ľelje. Če bi le mogli vse to v zavestnem stanju, bi realizirali Sebe.«

»Ne oziraj se na ta svet. Ko se ľelią prebuditi iz sanj, ali se ľelią prepričati, če so osebe iz tvoje sanjske stvaritve tudi budne?«

»Sanjska lakota se lahko (začasno) poteąi le, če pojeą sanjske kreacije.«

»Koncept časa in prostora se pojavi le, ko obstaja omejitev ega.«

»Razliko med zunanjim in notranjim lahko čutią le v povezavi s telesom in se pojavi s telesno zavestjo (ego).«

»Če odvzameą vse misli, ostane čista zavest.«

»Pravite, da odhajam, toda kam lahko grem? Vedno sem tu. Preveč pomembnosti pripisujete telesu.«

»Kar se ne bo zgodilo, se nebo nikoli zgodilo, ne glede na napor, ki ga nekdo vloľi v to. In kar se bo zgodilo, ne bo neuspelo se zgoditi, ne glede na to, kako močno nekdo ľeli to preprečiti. To je gotovo. Del modrosti je torej biti tiho.«

»Telo je samo po sebi bolezen.«

»Bog in Guru lahko samo pokaľeta način, kako osvoboditi duąo, ne moreta pa je sama prevesti v stanje odreąitve.«

»Samega sebe lahko spoznamo samo z lastnim očesom znanja, ne pa z očesom nekoga drugega. Ali on, ki je Rama, potrebuje pomoč zrcala, da bi vedel, da je Rama?«

»Svet je treba obravnavati, kot da ga sanjamo... Bedenje je dolgo, spanje pa kratko; sicer med njima ni nobene razlike.«

»Priąel bo čas, ko bomo morali pozabiti vse, kar smo se naučili.«

»Kar imenujemo svet, je le misel. Ko svet izgine, se pravi, kadar ni nobenih misli, um izkusi srečo; ko pa se svet pojavi, gre um skozi bridkosti.«

»Telepatija, poznavanje preteklih, sedanjih in prihodnjih dokodkov ter jasnovidnost ne sodijo v modrostni vpogled.«

»Če hočemo pokazati nadnaravne sposobnosti, potrebujemo druge, da jih opazijo in priznajo. To pomeni, da v človeku, ki manifestira siddhije, ni vednosti.«

»Odsotnost hrepenenja je modrost... Modrost pomeni prisotnost odsotnosti predmeta.«

»Najviąji cilj duhovnega doľivetja je spoznanje Jaza... Jaz je tukaj in zdaj.«

»Z odpovedjo boą samo zamenjal misel o druľinskem človeku z mislijo o asketu in okolje doma z okoljem gozda. Toda mentalne ovire te bodo ąe vedno čakale na vsakem koraku.«

»Delo, ki ga opravljamo s privrľenostjo, predstavlja spone, medtem ko delo, ki ga opravljamo brezinteresno, na nas ne vpliva.«

»Ko napačna identifikacija preneha, ostane samo Jaz.«

»Jaz zasije, kadar um izgine.«

»Tisti, ki se uresniči, ne vidi sveta kot nekaj, kar je drugačno od njega.«

»Če je Bog ustvaril svet, je Njegova stvar, da skrbi zanj, in ne tvoja.«

»'Sem, kar sem' je vsota vseh resnic; vsota vseh metod je 'biti miren'.«

»Kadar 'jaz' obstaja kot goli 'jaz', je Jaz. Kadar pa zapusti tangento in reče 'jaz sem to ali ono, jaz sem tak in tak', je to ego.«

.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

Sreča leži okrog nas;samo pobrati jo moramo.

Kar se zgodi enkrat,se morda nikoli več ne ponovi-

toda kar se zgodi dvakrat se zagotovo zgodi tudi tretjič!

Kogar imaš rad, nikoli ne umre, le daleč je...

Če ljubezen nosiš v srcu jo vedno tudi srečaš! xsrcx

Najglobja čustva se skrijejo globoko med neizgovorjene besede.

Začni!Začetek je polovica dela!

Vsi smo angeli z eno samo perutjo,

zato lahko letimo samo objeti.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...