Skoči na vsebino

Mediji

free

Recommended Posts

Gledal cez vikend spet mal Slo 3 program. Ma super no! :vio: :palec: Upam, da ostanejo v smeri zacrtanega, novega, tudi tistega o cemer se ne govori dovolj, da gredo cim bolj v raziskovalno novinarstvo. pa ne samo tako, da se komu glave reze, temvec predvsem poucno novinarstvo, odstrnjujoce.
Deli na socialnih omrežjih

• 2 weeks later...

Ja na žalost smo v tem hitro drvečem svetu nagnjeni k senzacionalizmu... Na svojo žalost priznavam, da spremljam medije in aktualne dogodke in se včasih sama sebi čudim zakaj. Vsakodnevno sprejemam podatke o vojnah, pobojih, nasilju in vseh ostalih možnih grozotah...

In me včasih sploh več ne gane. Začutim ogromno žalost, ko opažam kam drvimo.

In tako se počasi odvajam od rednega informiranja iz medijev. Ker bi rada spremenila pogled na svet, ker bi rada imela upanje, da nam bo šlo na boljše. Ker me vse te novice delajo živčno in anksiozno. Vsem, ki nas 'informirajo' pa priporočam da začnejo počasi uvajati in poročati tudi o pozitivnih stvareh, ki se dogajajo na našem planetu. Ker jih je dovolj. Pa naj ta velke tv in časopisne hiše uvedejo happy friday al pa neki in poročajo tud o lepih in pozitivnih stvareh. Ker človeštvu res manjka upanja za prihodnost.

Ne vem, ampak vsi ti mediji so ali preveč depresivni ali preveč voajerski (to leti na komplet rumeni tisk).

Jaz se trenutno odločam za filanje s pozitivnimi informacijami....

Super. Me veseli, da tako razmisljas.

Zal statistike kazejo, da razlicni bolj brani casopisi ne potrebujejo oglasevati rubriuke crna kronika, ker je ze sama po sebi najbolj brana rubrika. :o|o:

S svojim vzgledom lahko dajemo pobude za to, da ljudje vidijo zeljo po drugacnem.

Obenem pa tudi zelimo objektivnost. Vedeti kaj se "zares" dogaja.

ce recimo Al Gore naredil filma Neprijetna resnica ki je obsel ves svet, bi marsikdo se vedno zivel v iluziji tega, kako ni potrebno spremeniti svojega nacina zivljenja.

Verjetno se domalane vsi ucimo primerne distance in tega koliksna je nasa osebna mera potrebne odprtosti do nekih informacij.

• 9 months later...

Kam pelje medijska pot? (od Zakona o medijih in Kmetije do skupnostnih medijev)

Ali mediji potrebujejo novo definicijo?

Mediji in medijska industrija sta že nekaj časa v krizi, ki pa ni toliko kriza poslovnega modela, ampak predvsem kriza množičnega komuniciranja. Industrija, ki je leta služila interesom lastnikov in plačnikov (oglaševalcev), nima več posluha za interese državljanov.

Kakšno bo prihodnost medijske industrije?

Naj se mediji preoblikujejo v neprofitne organizacije, kar bi jih lahko osvobodilo iz primeža služenju lastnikom (in dobičku) in vrnilo k njihovi primarni nalogi – služenju interesom državljanov in državljank?

Kakšna je vloga in prihodnost skupnostnih medijev?

Ali so odgovor na medijsko krizo t.i. skupnostni mediji, ki nastajajo iz nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti ter predstavljajo nove oblike javne komunikacije?

Lepo vabljeni na Pogovorni večer Studia 12 z naslovom "Kam pelje medijska pot?",

ki bo v torek 8.12. ob 17. uri v Bežigrajski knjižnici v Ljubljani.

Posvetili se bomo vprašanjem razvoja medijev:

• Kakšna je pričakovana pot razvoja nacionalnih in komercialnih medijev (predvsem TV)?

• Kako je v slovenskih množičnih medijih z medijsko odgovornostjo in novinarsko etiko?

• Ali v Sloveniji potrebujemo razvoj t.i. skupnostnih, nevladnih medijev?

• Kaj realno lahko pričakujemo od morebitnega razcveta skupnostih medijev, t.i. tretje medijske veje?

• Kolikšna je v resnici demokratična moč medijskega občinstva na katerega računajo skupnostni mediji?

Sodelovali bodo:

• Sandra Bašič-Hrvatin - Fakulteta za humanistične študije v Kopru

• Brankica Petković - Mirovni inštitut, Media watch

• Mojca Planšak - ustanoviteljica in svetnica Evropskega foruma skupnostnih medijev (www.cmfe.eu)

• Vasja Jager - novinar Večera in prejemnik novinarske nagrade Društva novinarjev Slovenije 2008

• Zoran Mihajlović, odgovorni urednik TV medija Studio 12 ter dolgoletni samostojni novinar in publicist.

Pogovor bo vodil:

• Matej Delakorda, sociolog ter odgovorni urednik elektronskega medija S12

Dogodek bomo v živo prenašali na www.studio12.tv.

VLJUDNO VABLJENI! Vstop prost

Top Seven Social Media, Online Marketing, and Internet Trends for 2009

http://compassioninpolitics.files.wordpress.com/2008/11/social-media-trends-2009jess3.jpg

• 2 weeks later...

Zakljucek pogovornega vecera:

...postavimo preprosto vprašanje:
Kakšen medijski prostor si želimo imeti?
In če je odgovor, da drugačnega od obstoječega, potem začnimo v to smer tudi delovati. Nihče ne obljublja medijske revolucije in megalomanskih rezultatov. Tukaj gre predvsem za odnos, kar je tudi rdeča nit tega pisanja – odnos do življenja, če želite. Ga soustvarjati ali le pasivno sprejemati? Nenehno iskati nove mehanizme in načine komuniciranja ter odpirati teme, ki so pomembne za nas in našo okolico. Studio 12 to počne z ustvarjanjem neodvisnih vsebin, podporo nevladnim temam in organizacijam ter s prirejanjem lastnih dogodkov - pogovornih večerov, kjer izpostavljamo teme, za katere menimo, da bi mediji o njih morali spregovoriti in jih na ta način podpreti.

In kako doživljamo medije sami? - kot odgovorni državljani in ne zgolj kot potrošniki.

vir >

Ali ste zadovoljni s ponudbo medijev, vsebino tv ekranov, objektivnostjo, porocanjem, izobrazevalnim vidikom ipd?

Kaj menite o namenu medijev? Kaksen namen naj bi bilo dobro, da bi medij v osnovi imel? Izobrazevalno vzgojni, zabavno sproscevalni, informacijsko izobrazevalni, komercialni, gospodarsko ekonomski, povezovalni, vse in se vec, ...?

Morda vam je vseeno in si najraje ogledate film, ki zaukupira vasa custva in cute, da pozabite cimbolj na vse drugo? Morda v toliko, da v neki "pravljici" prikazejo tisto kar v vsakdanjem svetu ne zivite a si tega vseeno zelite?

Katere so vsebine medijev za katere mislite, da bi morale biti najbolj zastopane v nasem prostoru? Prioritete?

Ali menite, da bi moral biti celotni svetovni dostop do interneta in tv postaj popolnoma brezplacen, kakor tudi vso gradivo knjiznic in baze znanja dostopna slehernemu prebivalcu planeta?

Koliksen naj bi bil delez reklam na internetu, televiziji in kaksne naj bi bile?

Katere programe in oddaje radi gledate: trenja, bigbrother, spanske nadaljevanke, animalplanet, discovery, bbc, katere oddaje slovenskih tv postaj, katere casopise, mesecnike, clanke, internet strani, portale (facebook, hi5, wordpress, ipd), ali bloge radi prebirate (razen LNF) x;)x - in predvsem ZAKAJ ravno te?

Ali menite da so vsebine vecine medijev zadovoljive in primerne za mlajso populacijo?

V kaksni obliki se vam zdi medij najboljsi: tv, casopis, revije, internet, internet tv, vse na enem mestu direktno iz kavca? Katere vsebine prioritetne?

Kaksna so vasa pricakovanja od medijev, ce sploh so?

Programom sem popolnoma nezdavoljna. Kot prvo, filmovi katere jih nude večinom su polni nasilja, sexa in sploh ne nude realističnu sliku resničnega življenja (na toj črti su tudi španske "sapunice" kako jih mi imenujemo v Hrvaškoj). Kot drugo, posamenzne osebne tv postaje polne su onih sranja reality show-ova (big brother, menjam žensko, farma,...) ki ne služe ničemu drugom razen pranju mozgova. Moglo bi se o njima v posebnoj temi ker su res poseben par rokava. Tudi smo preveč bombardirani reklamama.

Zdi mi se da mediji imeju veliko moč na ustvarjanje mentaliteta ljudji da bi se moglo reči da danes imeju vzgojno vlogo. Zato bi trebali paziti kašne vrednosti nude; a one pozitivne nikako ne relativizirati. Na take stvari bi posebno trebali paziti one tv postaje za katere ljudji plačaju naročninu. x:)x

Kako stvari trenutno stoje, mislim da je tv program popolnoma neprimeren za otroke. Današnje risanke kot su Teletubbiesi in Pokemoni neču niti komentirati...

Ne povedam da nema nič korisnega, ampak se od plevi ne vidi cvet. Verjetno je internet taj kje se res može najti vsega in vsačega.

Moji su favoriti discovery, bbc in, u manjoj meri, national geographic. Od časopisa sem nekoč brala "Drvo znanja" (še dokler sem bila v šoli). TV program sploh več ne gledam. x:Ix

Programom sem popolnoma nezdavoljna. Kot prvo, filmovi katere jih nude večinom su polni nasilja, sexa in sploh ne nude realističnu sliku resničnega življenja (na toj črti su tudi španske "sapunice" kako jih mi imanujemo v Hrvaškoj). Kot drugo, posamenzne osebne tv postaje polne su onih sranja reality show-ova (big brother, menjam žensko, farma,...) ki ne služe ničemu drugom razen pranju mozgova. Moglo bi se o njima v posebnoj temi ker su res poseben par rokava. Tudi smo preveč bombardirani reklamama.

Mediji bi prvenstveno trebali služiti izdelavi človeka in njegove osebnosti. To je temelj in time bi se trebali povoditi pri izboru programa. Tudi bi se moralo voditi računa kakšne vrednosti nude. Trebali bi podpirati prave vrednosti, ne jih relativizirati x:)x

Kako stvari trenutno stoje, mislim da je tv program popolnoma neprimerni za otroke. Današnje risanke kot su Teletubbiesi in Pokemoni neču niti komentirati...

Ne povedam da nema nič korisnega, ampak se od plevi ne vidi cvet. Verjetno je internet taj kje se res može najti vsega in vsačega.

Moji su favoriti discovery, bbc in, u manjoj meri, national geographic. Od časopisa sem nekoč brala "Drvo znanja" (še dokler sem bila v šoli). TV program sploh več ne gledam. x:Ix

Protestiram. :vragec: Telebajski so zakon :2src: :2src: :2src:

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

:palec: hvala za komentar!

Programom sem popolnoma nezdavoljna. Kot prvo, filmovi katere jih nude večinom su polni nasilja, sexa in sploh ne nude realističnu sliku resničnega življenja (na toj črti su tudi španske "sapunice" kako jih mi imenujemo v Hrvaškoj). Kot drugo, posamenzne osebne tv postaje polne su onih sranja reality show-ova (big brother, menjam žensko, farma,...) ki ne služe ničemu drugom razen pranju mozgova. Moglo bi se o njima v posebnoj temi ker su res poseben par rokava. Tudi smo preveč bombardirani reklamama.

Zdi mi se da mediji imeju veliko moč na ustvarjanje mentaliteta ljudji da bi se moglo reči da danes imeju vzgojno vlogo. Zato bi trebali paziti kašne vrednosti nude; a one pozitivne nikako ne relativizirati. Na take stvari bi posebno trebali paziti one tv postaje za katere ljudji plačaju naročninu. x:)x

Kako stvari trenutno stoje, mislim da je tv program popolnoma neprimeren za otroke. Današnje risanke kot su Teletubbiesi in Pokemoni neču niti komentirati...

Zakaj bi telebajski bili mera nečijeg notrašnjeg otroštva? Več ljubim Toma in Jerryja, Looney tunes, a Iskanje za Nemom mi je toliko drag da ti to ne mogu opisati. x:Ix

Saj nisem mislil, da naj bi bili merilo, ali da je z drugimi risankami kaj narobe. (čeprav je. še posebno Tom&Jerry. Čisto nasilje... uglavnem nič boljše kot policijski filmi zvečer) Pri telebajskih pa je vse samo ena igra, radovednost, lahkotnost in prijaznost. x:)x xsrcx :2src:

Saj nisem mislil, da naj bi bili merilo, ali da je z drugimi risankami kaj narobe. (čeprav je. še posebno Tom&Jerry. Čisto nasilje... uglavnem nič boljše kot policijski filmi zvečer) Pri telebajskih pa je vse samo ena igra, radovednost, lahkotnost in prijaznost. x:)x xsrcx :2src:

Tudi spodbuda za slabotnije da se bore za svoje pravice ker je v risanki Jerry vedno taj ki na koncu zmaga. :inocent: Nije nujno onako kako poveda onaj aforizam da "jači kači" :8):

Tudi spodbuda za slabotnije da se bore za svoje pravice ker je v risanki Jerry vedno taj ki na koncu zmaga. :inocent: Nije nujno onako kako poveda onaj aforizam da "jači kači" :8):

Aha. Tudi to mi je bilo na misel in je zanimivo. Zaradi te risanke jaz potem že vse življenje navijam za šibkejše, pa tudi če nimajo prav. Npr. mišek Jerry non stop nagaja in zajebava Toma in krade sir, potem pa se nam še smili, ker je šibkejši x:o)x

Na internetu sem našla en članek ki poveda da su znanstvenici izpeljali razikavu v kateri je sodelovalo 3000 starših. Prišlo se do zaključka da nekatere priljubljene risanke povzročaju nočne more pri otrocima do 7 let. Risanke ki so okarakterizirani kot nasilni, samim time neprimereni otrocima su Power Rangersi, Ninja želve, tudi Hannah Montana.

Evo link: http://www.tportal.hr/lifestyle/obiteljido...lade-djece.html

Jaz se pa ne pomnim da je v moje vreme (tudi danes) Tom in Jerry imel take negativne posledice na mene niti na druge otroke, vsaj ne one epizode ki su se prikazivale na tv-u. xnckrivx x:)x

(55:15) Mediji in medijska industrija sta že nekaj časa v krizi, ki pa ni toliko kriza poslovnega modela, ampak predvsem kriza množičnega komuniciranja. Industrija, ki je leta služila interesom lastnikov in plačnikov (oglaševalcev), nima več posluha za interese državljanov. 1.del pogovora je bil tako posvečen pogovoru o vzrokih za takšno medijsko stanje v Sloveniji, prav tako o skupnostnih oz. participatornih medijih kot alternativni medijih, ki so po naravi nekomercialni in izhajajo iz civilne družbe. Kritično smo spregovorili o stanju slovenskega novinarstva in premišljevali o novinarski odgovornosti, ki naj vodi dobrega novinarja pri delu.

(60:30) 2. del pogovornega večera Studia 12 je bil posvečen morebitnim rešitvah oz. usmeritvam za novinarje in medije, da bi se vrnili k svojemu bistvu - služenju javnosti. Pogovor je tekel tudi o morebitnem povezovanju med množičnimi in skupnostnimi mediji, soočila pa so se tudi mnenja o izzivih novinarskega dela, ki je največkrat razpeto med poslanstvo poklica in eksistenčne izzive.

• 1 month later...

Kaj pravi o medijih Manca Kosir:

(25:00) Dandanes si ne predstavljamo življenja brez medijev. Prvi stik z mediji se lahko začne v ranem otroštvu z raznimi bolj ali manj domiselnimi risanimi filmi, ki so lahko poučni, kakor tudi naslini, ki vzbujajo v otroku nemir in negotovost, saj jih starši in vzgojitelji učijo o nenasilju, strpnosti, torej ravno nasprotno, kar vidijo v medijih.

• 2 years later...

TV Slo. vedno boljše oddaje.

Dobra mi je Posebna ponudba. Malo je kratka, a vseeno koristna zadeva. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Turbulenca ima tudi sem in tja meni zanimivo temo.

Pogledi Slovenije - voditelj je precej boljši, pusti da gost pove http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...