Skoči na vsebino

ali kdo ve KAKO se naredi ;krompirjevo žganje;?


zepi

Recommended Posts

Itak gre vse po istem kopitu. V Libiji smo delal šnopc clo iz konzerviranga paradajza (vsilhudičšemuhežre.com).

In ornk je hudič muhe žru tud takrat, ko smo delal rum iz špirita za čiščenje avionov, rumovega ekstrakta in limone (po tem rumu sem edinkrat v lajfu od pijače dol padu in to baje sred partije šaha).

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

KU SI ŠTOR.

Leta 43 so zbiral drisko v taboriščih in iz nje kuhal šnops.

DOKAZANO.

IN ZLO POCENI.

:(

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept od Strelke je kar ta pravi... :palec:

Z eno pripombo - ni treba nič segrevat, mora samo nekaj časa stati da se začne alkoholno vrenje.

Destilacija pa po enakem postopku kot za vse druge vrste žganja.

 

Pa še eno opozorilo - pri nepravilni destilaciji te krompirjeve mešanice krompirjevo žganje lahko vsebuje večjo stopnjo metanola - to se običajno zgodi pri vsakem žganju če je temperatura kuhanja previsoka.

Pri krompirjevcu je pa to še posebej nevarno.

Učinki takega žganja nisi nič kaj prijetni.

Preveril avtor tega posta osebno... :vio: :sick: x:Dx

Zato previdno.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept od Strelke je kar ta pravi... :palec:

Z eno pripombo - ni treba nič segrevat, mora samo nekaj časa stati da se začne alkoholno vrenje.

 

Po mojem pa ma Strelka kar prav. Napisala je, da je treba MAL segret - men so rekli, da je idealno, če ima zadeva 40 stopinj.

 

Kot zanmivost pa še tole - tudi ko hočeš iz šnopca nardit meden šnopc, je treba mešanico na začetku segreti na 40 stopinj (pa čeprav gre tu za povsem drugo zgdbo). Le tako bo namreč meden šnopc bister - sicer ostane moten.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Po mojem pa ma Strelka kar prav. Napisala je, da je treba MAL segret - men so rekli, da je idealno,

če ima zadeva 40 stopinj.

 

Kot zanmivost pa še tole - tudi ko hočeš iz šnopca nardit meden šnopc, je treba mešanico na začetku segreti na 40 stopinj (pa čeprav gre tu za povsem drugo zgdbo). Le tako bo namreč meden šnopc bister - sicer ostane moten.

 

Lahko tudi tako, samo jaz sem doma iz tistega konca kjer se je krompirjevca veliko kuhalo, čistega ali pa mešano s sadjem.

Slednjega sploh, ker krompirja je bilo več kot sadja, tudi šnops iz krompirja nima prepoznavnega okusa in so nevednežem(avtor posta... :vragec: ) prodali tako brozgo kot sadjevec.

Kaj češ, vsaka šola nekaj stane... :vio:

Kolikor vem so ga pa vsi kuhali na enak način kot sadjevec.

 

Pri medenem šnopsu je pa tako - imaš medeno žganje in medeni liker.

Medeni liker je mešanica medu in šnopsa, običajno v razmerju 1:1, ali pa kakor ti paše... x:px

Šnops moraš segret na, kot si že sam napisal, na 40 stopinj ker v hladnem šnopsu medu ne boš raztopil.

Taka mešanica je vedno motna, koliko je motna je pa odvisno od razmerja med-šnops.

 

Drugo je pa medeno žganje.

To se kuha podobno kot druge vrste šnopsa.

Prideluje se pa ali iz medice(tiste prave ki je ene vrste medeno vino) ali iz ostankov satja v katerem je še nekaj medu.

Ta pijača je poplnoma bistra.

Točne procedure ne poznam, ne za medico ne za medeno žganje, ker mi noben čebelar kar sem jih vprašal ni hotel tega razložit. :vragec:

Sprobal sem pa vse tri omenjene pijače na bazi medu... x:px x:px x:px

Z vsemi stranskimi učinki... :vio: :cry: :sick: http://www.cosgan.de/images/smilie/muede/p025.gif ...itd... :inocent:

Na zdravje... xsrcx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Medeni liker je mešanica medu in šnopsa, običajno v razmerju 1:1, ali pa kakor ti paše... x:px

Šnops moraš segret na, kot si že sam napisal, na 40 stopinj ker v hladnem šnopsu medu ne boš raztopil.

Taka mešanica je vedno motna, koliko je motna je pa odvisno od razmerja med-šnops.

 

Nak, moj meden liker je popolnoma bister. Naredil pa sem ga takole:

 

 

 

-3 l žganja

-2,5 kg medu (kostanj)

-0,7 l vode

-2-3 kose limone

-¼ sata, kjer je cvetni prah

-Malo propolisa

 

Postopek: Segreješ do 40 oC in na tej temperaturi eno uro mešaš. Nato naj stoji v temi 30 dni. Po 30 dneh odtočiš čisti liker, usedlino pa pustiš.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nak, moj meden liker je popolnoma bister. Naredil pa sem ga takole:

 

 

-3 l žganja

-2,5 kg medu (kostanj)

-0,7 l vode

-2-3 kose limone

-¼ sata, kjer je cvetni prah

-Malo propolisa

 

Postopek: Segreješ do 40 oC in na tej temperaturi eno uro mešaš. Nato naj stoji v temi 30 dni. Po 30 dneh odtočiš čisti liker, usedlino pa pustiš.

 

x:Dx x:px

To pa moram probat... x:px x:px :palec:

Pa ne zaradi preverjanja bistrosti... :inocent:

 

Jaz ne kompliciram toliko.

Zmešam šnops - med v razmerju 2l šnopsa - kila medu in to je to... x^x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx x:px

To pa moram probat... x:px x:px :palec:

Pa ne zaradi preverjanja bistrosti... :inocent:

 

Jaz ne kompliciram toliko.

Zmešam šnops - med v razmerju 2l šnopsa - kila medu in to je to... x^x

 

Poskusi. Ne da bi se hvalil, a v življenju nisem pil boljšega medenega likerja, kot je ta, narejen po telem receptu - skratka, za učbenike x:px x^x

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poskusi. Ne da bi se hvalil, a v življenju nisem pil boljšega medenega likerja, kot je ta, narejen po telem receptu - skratka, za učbenike x:px x^x

 

Veš da bom... :palec:

Edino tistih 30 dni me mal moti... :sori: :inocent:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Veš da bom... :palec:

Edino tistih 30 dni me mal moti... :sori: :inocent:

 

Ne boš verjel, a prvič sem ga poskusil po 25 dneh in še ni bil bister. Po 30 dneh je bil pa popolnoma čist. Res je treba počakati toliko časa. Zanimvo pa je, da limona i satje povsem izgine. Zadnji liter, ki ga istočiš, je moten in nekako gost - je seveda tudi za pit in bolj zadane.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne boš verjel, a prvič sem ga poskusil po 25 dneh in še ni bil bister. Po 30 dneh je bil pa popolnoma čist. Res je treba počakati toliko časa. Zanimvo pa je, da limona i satje povsem izgine. Zadnji liter, ki ga istočiš, je moten in nekako gost - je seveda tudi za pit in bolj zadane.

 

lalala

 

x:Dx

Nikakor ne dvomim o pravilnosti tvojega recepta.

Moji... :inocent: ...težavi se reče neučakanost... :inocent:

Iz istega razloga sem se tudi rumovega lonca lotil samo dvakrat(ali trikrat... x?x )

Ker je treba čakat okrog pol leta da je nafilan in zrel... :vio:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...