Skoči na vsebino

TRENUTNA GOSPODARSKA KRIZA NI NUJNO KATAKLIZMA OPTIMIZMA

DON KARLOS

V kateri tip ekonomista se prištevate  

5 članov je glasovalo

1. 1. 2. Sem katastrofik, konec je blizu

• 3. Sem večni optimist, kar ne ubije okrepi
      5

Recommended Posts

Poziv vsem ljudem dobre volje: "Ne se ustrašit sedanje gospodarske recesije, le pogumno naprej!"

Ker se je svetovno gospodarstvo znašlo v recesiji, se je pojavilo več teorij, kaj se bo zgodilo z svetovno ekonomijo v prihodnosti. Na splošno lahko ekonomiste in njihove teorije o prihodnosti razdelimo v 3 kategorije.

1. Zagovorniki teorije muzikaši se menjajo a muzika ostaja ista

Zagovorniki te teorije trdijo, da kaj se sedaj dogaja v svetu ni prav nič novega. Krize so že bile in bodo a sistem ostaja isti. Kriza sicer trenutno je, a po vskem dežju posije sonce....

2. Katastrofiki - konec je blizu

Katastrofiki trdijo, da se je svetovno gospodarstvo znašlo na robu propada. Ekološka kriza, pomankanje nafte... bo uničilo svetovno gospodarstvo, prišel bo čas vojn in lakote ali pa celo Maitreja....

3. Večni optimisti - kar ne ubije okrepi

Zagovorniki tega mnenja trdijo, da je pravzaprav trenutna gospodarska kriza velik iziv in svetovno gospodarstvo ter človeštvo bo iz nje izšlo močnejše. Samo poglejmo kaj nam omogočajo nove tehnologije. Na primer v sloveniji so že objekti, ki se grejejo z geo toplotnimi črpalkami. Če bi uvedli geo toplotne črpalke, bi lahko z njimi greli cele ulice in posamične objekte z minimalno porabo energije. Sončne celice bi nam lahko omogočile, da postane objekt skoraj energetsko neodvoisen... Že sedaj je možno uresničiti nizkoogljično gospodarstvo. Za uresničitev tega cilja, bo pa seveda investirati nekaj denarja in časa, kar pa bo odprlo nova delovna mesta...

Z zmanjšanjem odvisnosti od nafte, se bo sprostila ogromna količina denarja, ki jo sedaj dajemo državam OPEC (države proizvajalke nafte).... Tako, da je zmanjševanje količin nafte na dolgi rok pravzaprav blagoslov in ne prekletstvo za svetovno gospodarstvo.

Torej v katero kategorijo ekonomista ti spadaš in kaj si misliš o stvari.

Deli na socialnih omrežjih

:o|o: x:Dx

Takole... x8Dx

Tisto pod točko 1 je preživeto, zastarelo, nima bodočnosti.

Zagovornikov tega(braća Srbi bi temu rekli isto sranje drugo pakovanje) je kar nekaj, eden s tega foruma celo iz tega sranja dela magisterij(ali magisterij dela njega, ne vem... :vio: )

Točka 3 - jaz jo vidim kot edino možnost preživetja človeštva.

Ampak - da pridemo do nje bo brezpogojno treba prej skozi točko 2.

Žal, druge možnosti ni, kakršnekoli soft variante so zamujene že zdavnaj.

Sistemi, lobiji, korporacije ki zdaj obvladujejo svet se morajo zrušit, spremenit, popravit se jih ne da.

Inercija je prevelika.

Kot stara bajta - enkrat prideš do točke ko se ne da več popravljat.

In potem moraš zrušit in zgradit na novo.

In pazit da ne ponavljaš starih napak.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

:o|o: x:Dx

Takole... x8Dx

Tisto pod točko 1 je preživeto, zastarelo, nima bodočnosti.

Zagovornikov tega(braća Srbi bi temu rekli isto sranje drugo pakovanje) je kar nekaj, eden s tega foruma celo iz tega sranja dela magisterij(ali magisterij dela njega, ne vem... :vio: )

Točka 3 - jaz jo vidim kot edino možnost preživetja človeštva.

Ampak - da pridemo do nje bo brezpogojno treba prej skozi točko 2.

Žal, druge možnosti ni, kakršnekoli soft variante so zamujene že zdavnaj.

Sistemi, lobiji, korporacije ki zdaj obvladujejo svet se morajo zrušit, spremenit, popravit se jih ne da.

Inercija je prevelika.

Kot stara bajta - enkrat prideš do točke ko se ne da več popravljat.

In potem moraš zrušit in zgradit na novo.

In pazit da ne ponavljaš starih napak.

:palec:

S tem se v veliki meri strinjam

Zato se mi zdi delitev na "katastrofike" in optimiste mal butasta.

Ker sem optimist in "katastrofik :vragec: " istočasno, saj vidim naravne nesreče in ekonomsko krizo kot veliko čiščenje pred novo, bolj duhovno in manj materialistično dobo, kjer ljudje ne bodo toliko hlepeli po materialnem bogastvu, moči, oblasti in napihovanju, kot sedaj., saj bodo videli, kaj to prinaša. V bistvu ljudje za preživetje ne potrebujemo veliko, ampak snobizem je pa blazno drag. Glede na tehnološki razvoj bi ljudje lahko prav lepo živeli, če bi se še enkrat manj delalo, pa tudi narave s tem ne bi preobremenjevali, ampak globalizacija in konkurenčnost sta pa nenasitni, uspe samo tisti, ki največ dela. Zato je povečanje števila delavnih ur, ki jo predlagajo EU birokrati, na daljši rok čisto konta - produktivna.

Doba, v kateri živimo, je veliko čiščenje pred padcam materializma in vsponom duhovnega v ljudeh, kar predstavlja resnično vrnitev Boga na ta naš svet!!!

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

haha Don Carlos, dobro anketo si ubodel! x:Dx

obkrozis lohk namrec sam tocko 3. :vragec: x;)x

Kul, saj itak bi jo (sam ne mene poslusat, k nisem nikakrsen ekonomist). xDDx

se pa kr strinjam z napisanim. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

haha Don Carlos, dobro anketo si ubodel! x:Dx

obkrozis lohk namrec sam tocko 3. :vragec: x;)x

Kul, saj itak bi jo (sam ne mene poslusat, k nisem nikakrsen ekonomist). xDDx

se pa kr strinjam z napisanim. :palec:

Jaz pa mislim da je treba poslušat prav take - nikakršne ekonomiste.

Ne pa tiste ki so vse skupaj zasrali - "taprave" ekonomiste

In tisti naj potem dajo rešitev? :vragec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

jah, kwa pa vem.... x:o)x x;)x x:Dx (rajs ne, vseen x:px)

ampak hvala za hipoteticno zaupanje. xDDx

ves kaj je pa po mojem mnneju *vse zasral*?

Pohlep.

Men je to GREH NAD GREHI.

zakaj?

ker vsi ostali (ubijanje, kraja itd.) izvirajo prav iz njega.

To najbl obsojam.

Je pa res, da sem clo JAZ x:o)x pred kake pol leta al kaj tacga, v temi napoved v debati napisala, da saj pravzaprav pa kriza ze je! svetovna! da ker krozi dejanskega kapitala 5 procentov, ostalo je pa nek *virtualni cash*, k vsi sam k seb stiskajo in grabijo vec, vec! (pohlep) in ni pretoka, da je pac do tega privedlo.

V bistvu 90 posto folka gara oz. gaga za 10 posto folka, k pa poseduje 90 posto casha. x:o)x :sick:

Kolaps potem sledi, logicn, ne more bit drugac.

To se js vem. x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ampak hvala za hipoteticno zaupanje. xDDx

x:Dx

Ni za kaj... x:Dx

Je bilo pa mišljeno tako da ekonomisti ne morejo poiskat rešitve iz te krize.

Ker ne vidijo čez svoje teorije, ker tisto kar mi navadni zemljani imenujemo pohlep, nepotrbno in prekomerno trošenje nekaterih, oni vidijo kot zakonitosti trga.

Zakonitost... :xx!: :vragec:

Ustvarjene prav od tistih 10% ki imajo v rokah 90% kapitala.

Ki imajo blazne profite, medtem ko nekateri nimajo kaj jesti.

Ko gradijo super luksuzne, kičaste hotelske komplekse, kot npr. tisto velečudo v Dubaiu, za miljarde dolarjev, medtem ko milijarda otrok živi na robu smrti od lakote.

Ja, mora se zrušit, MORA!

Ker vse ostalo je samo flikanje, odlašanje.

V vprašanju so ponujene tri opcije.

Kot sem že napisal - do tretje se lahko pride samo prek druge.

Drugačne poti ni.

Živjo,

kar se ankete tiče je moja prva, ki sem jo skušal lansirat, pa sem jo narobe programiral, sicer sem jo skušal popravit, a sem bil prepozen. Kar se delitve tiče, pa so tri glavni tipi samo okvirni saj nimam časa pisat vseh možnih kombinacij, a iskreno hvala za kometar.

lp

Ja pa še to,

ker vsi komentarji zagovarjajo sesutje sistema vas štejem prvenstveno v katastrofike. Za večne optimiste pa štejem tiste, ki verjamejo da se sistem ne bo popolnoma sesul in da bo postopoma prišlo do pozitivnih sprememb. Pa brez zamere, samo moje mišljenje. Bo pa čas kmalu pokazal kdo ima prav.

Počakajmo kakšni bodo gospodarski trendi sledečih nekaj let, ali bo res prišlo do sesutja? Čas bo kmalu pokazal kdo je imel prav. Katastrofiki, privrženci teorije muzikaši se menjajo a muzika ostaja ista ali pa večni optimisti.

LP

IK

tretji svet proizvaja (se izkorišča),

drugi svet preprodaja,

prvi svet pa kupuje (se okorišča).

rešitev je na dlani: vsak, ki ima v svojem nazivu napisano "manager" pa magari je to ona, ki ne gre nikoli na kolena, jim je treba spojlerje odbit in za ***** obesit na drevo. x;)x

a pozna kdo ono pesem... ko se sprehajam po lublanskih ulcah, lublana vse bolj svinska se mi zdi itd. x:px

manager. kako bojo kisloglavci managerirali svet, če pa še svojega kislega apetita ne morejo.

zakaj nasilje x?x nasilje rodi nasilje. zakon akcije in reakcije. če ubijaš boš ubit. plain as it is. x;)x

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...