Skoči na vsebino

Vesoljni dnevnik LNF 27

Marsa

Recommended Posts

Guest Hekate

Ocitno res, ker ignoriras, niti ne zanikas.

mantis3, oprosti ampak, če ti paše tko mislit, pa daj. So pa to hude obtožbe, glede na to da me ne poznaš.

Jaz sem čist na easy oseba. Sem kot ena mravljica, ki nima premora v mislih. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif Pa sej je to samo izmenjava mnenj med nedeljsko zdolgočasenimi lunatiki. Nič osebnega, kot sem že rekla. Ne vem kdo si ti, ne vem kdo je cipcipilonika, itd...Prav tako jaz nisem Hekate, v resnici. Čeprav bi bilo fajn bit ena boginja. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_cool.gif Hecen ta virtualni svet. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_blush.gif

• Lajkam 1
  • Buuuu 4
Deli na socialnih omrežjih

Guest Hekate

Zdaj že širiš neresnice in celo postajaš rasistka http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

Ej, ne grem se več. Tko me še ni nihče užalil. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_eek.gif Razbijanje glav z granitnimi kockami je pa itak ''najmanjši problem''.

Sej sem že prej rekla...najte si drugo victim za podjebavanje.

• Lajkam 1
  • Buuuu 5

Sem imela že včeraj napisano, pa nisem dokončala, ker je osebno in se tiče denarja in Slovenci o tem ne govorimo .. pa vseeno ... morda malo za pogled iz ene druge perspektive ..

PO eni strani razumem jezo, nemoč, željo po spremembah in posledično štrajke pred parlamentom ...

Po drugi strani pa ... imam s.p. .. ker ne želim delati na črno, cel čas razmišljati in paziti komu lahko zaupam, kaj naj rečem, ko dvignem telefon, kdaj bo inšpekcija prišla okol ... in preprosto zato, ker je tako prav. Fer do drugih. Fer, da tudi jaz prispevam svoj košček v blagajno.

Zdaj pa ... v praksi to pomeni, da je moja cena varstva na domu 10€/uro. Kdo od vas se ne zgrozi ob tej tarifi in raje pokliče babico ali eno gospo, ki to na črno dela za 5 evrov?

Tudi kar se tiče dnevnega varstva, je zgodba podobna ...

Za inštrukcije španščine je cena čez 10€. Kolegica študentka ponuja ceno 8€. Kdo dobi delo?

Izkoristila sem možnost polovičnega delavnika in s tem polovičnih prispevkov zaradi starševstva. To pomeni, da moram na mesec zaslužiti samo okrog 250€, da lahko plačam prispevke (s katerimi, mimogrede, se plačuje tudi plače tistih, ki so v nedeljo štrajkali) in računovodstva. Pustimo vse ostale stroške, najemnine za prostor, telefon, ... ob strani.

Se pravi .. na mesec moram spraskati vsaj 15 ur varstva in 10 ur inštrukcij, ker Zmenki se (optimistična verzija) pokrijejo (najemnina - obiski), da pridem na ničlo.

Govorim šele o prispevkih, o tistem delu, ki ga moram nujno, brez izgovora vsak mesec plačat. Kje je še minimalna plača? Tistih nikakvih 450€, ki jih vsak zaposleni vsak mesec dobi na svoj račun?

jaz sem izkoristila nedeljsko dopoldne za pisanje reklam in ponudb, brskanje po netu, razmišljanje česa bi se še lahko lotila ...

In ja, sama sem se odločila, da ne grem delat v javni vrtec. Moj problem, res. Ampak takih, ki smo se zavestno ali prisilno odločili za samostojno pot je veliko, v bistvu vedno več.

Koliko delavcev v javni upravi (ali pa v privat gospodarstvu, saj ni dosti razlike) se zaveda, da mora denar za njihove plače od nekje priti? Da mora delodajalec za to, da delavec dobi na račun švoh plačo 800€, nakazati na različne naslove 1350€? Da mora delodajalec poleg plač pokriti še vse ostale stroške, ki jih ima podjetje in ki so samoumevni - plačat čistilko, ki ne opravlja dela, s katerim bi prihajal denar v firmo, plačat nov računalnik, ko en crkne, plačat najemnino prostora, ogrevanje, klimo, ...

Najlažje je priti domov ob 5h, se odpočiti in biti vesel, da je konec službe za danes, ker si bil tam 8 ur in opravil svoje. Ampak .. a se kdo vpraša .. a si resno, s svojim konkretnim delom zaslužil svojo plačo? Celo plačo, z vsemi prispevki, ki jih ti na koncu ne vidiš na svojem računu, ker grejo za take in drugačne prispevke? Pa še malo za zraven, da ima firma lahko dobiček in lahko raste in se razvija?

Kako se ovrednoti štempljanje papirjev, vzgoja otrok, učenje osnovnošolcev ... v javni upravi? Kdaj narediš dovolj, da si zaslužil (ampak ne moralno, konkretno) svojo plačo? Od kje prihaja denar, ki si ga zaslužil?

In ne, nikakor nočem rečt, da je prav, kar se dela .. ampak vedno bolj na živce mi grejo floskule o tem kako nas razdvojujejo, ker SMO razdvojeni. Ker ne morem biti na strani tistih, ki hodijo na štrajk, zato, ker jim bodo znižali plačo za par procentov in pobrali nekaj privilegijev, dokler ne bodo tudi oni razumeli moje strani. In lahko vsi skupaj pizdimo čez državo in politike, jamramo kako je hudo, postamo članke o lačnih otrokih na FB, ZAHTEVAMO svoje pravice .. :vragec:

Pa ne bo nič bolje, a ne?

Če fotr v familiji zaigra in zapije celo družinsko premoženje, se lahko kregamo in obtožujemo in ga vržemo pred vrata ... ampak naši otroci bodo še vedno lačni. Če pa tisto, kar smo še našli v kakem kotičku pametno razporedimo čez mesec, ne hodimo na kavice, ne zapravljamo za brezveze .. si poiščemo še kakšno delo, prodajamo čestitke za Novo leto, whatever ... bomo prilezli do konca meseca s polento in žganci in otroci ne bodo lačni. OK, pretiravam, karikiram in ne, ni tko enostavno .. ampak je pa point, če ga kdo hoče videt ....

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Sem imela že včeraj napisano, pa nisem dokončala, ker je osebno in se tiče denarja in Slovenci o tem ne govorimo .. pa vseeno ... morda malo za pogled iz ene druge perspektive ..

PO eni strani razumem jezo, nemoč, željo po spremembah in posledično štrajke pred parlamentom ...

Po drugi strani pa ... imam s.p. .. ker ne želim delati na črno, cel čas razmišljati in paziti komu lahko zaupam, kaj naj rečem, ko dvignem telefon, kdaj bo inšpekcija prišla okol ... in preprosto zato, ker je tako prav. Fer do drugih. Fer, da tudi jaz prispevam svoj košček v blagajno.

Zdaj pa ... v praksi to pomeni, da je moja cena varstva na domu 10€/uro. Kdo od vas se ne zgrozi ob tej tarifi in raje pokliče babico ali eno gospo, ki to na črno dela za 5 evrov?

Za inštrukcije španščine je cena čez 10€. Kolegica študentka ponuja ceno 8€. Kdo dobi delo?

Izkoristila sem možnost polovičnega delavnika in s tem polovičnih prispevkov zaradi starševstva. To pomeni, da moram na mesec zaslužiti samo okrog 250€, da lahko plačam prispevke (s katerimi, mimogrede, se plačuje tudi plače tistih, ki so v nedeljo štrajkali) in računovodstva. Pustimo vse ostale stroške, najemnine za prostor, telefon, ... ob strani.

Se pravi .. na mesec moram spraskati vsaj 15 ur varstva in 10 ur inštrukcij, ker Zmenki se (optimistična verzija) pokrijejo (najemnina - obiski), da pridem na ničlo.

Govorim šele o prispevkih, o tistem delu, ki ga moram nujno, brez izgovora vsak mesec plačat. Kje je še minimalna plača? Tistih nikakvih 450€, ki jih vsak zaposleni vsak mesec dobi na svoj račun?

jaz sem izkoristila nedeljsko dopoldne za pisanje reklam in ponudb, brskanje po netu, razmišljanje česa bi se še lahko lotila ...

In ja, sama sem se odločila, da ne grem delat v javni vrtec. Moj problem, res. Ampak takih, ki smo se zavestno ali prisilno odločili za samostojno pot je veliko, v bistvu vedno več.

Koliko delavcev v javni upravi (ali pa v privat gospodarstvu, saj ni dosti razlike) se zaveda, da mora denar za njihove plače od nekje priti? Da mora delodajalec za to, da delavec dobi na račun švoh plačo 800€, nakazati na različne naslove 1350€? Da mora delodajalec poleg plač pokriti še vse ostale stroške, ki jih ima podjetje in ki so samoumevni - plačat čistilko, ki ne opravlja dela, s katerim bi prihajal denar v firmo, plačat nov računalnik, ko en crkne, plačat najemnino prostora, ogrevanje, klimo, ...

Najlažje je priti domov ob 5h, se odpočiti in biti vesel, da je konec službe za danes, ker si bil tam 8 ur in opravil svoje. Ampak .. a se kdo vpraša .. a si resno, s svojim konkretnim delom zaslužil svojo plačo? Celo plačo, z vsemi prispevki, ki jih ti na koncu ne vidiš na svojem računu, ker grejo za take in drugačne prispevke? Pa še malo za zraven, da ima firma lahko dobiček in lahko raste in se razvija?

Kako se ovrednoti štempljanje papirjev, vzgoja otrok, učenje osnovnošolcev ... v javni upravi? Kdaj narediš dovolj, da si zaslužil (ampak ne moralno, konkretno) svojo plačo? Od kje prihaja denar, ki si ga zaslužil?

In ne, nikakor nočem rečt, da je prav, kar se dela .. ampak vedno bolj na živce mi grejo floskule o tem kako nas razdvojujejo, ker SMO razdvojeni. Ker ne morem biti na strani tistih, ki hodijo na štrajk, zato, ker jim bodo znižali plačo za par procentov in pobrali nekaj privilegijev, dokler ne bodo tudi oni razumeli moje strani. In lahko vsi skupaj pizdimo čez državo in politike, jamramo kako je hudo, postamo članke o lačnih otrokih na FB, ZAHTEVAMO svoje pravice .. :vragec:

Če fotr v familiji zaigra in zapije celo družinsko premoženje, se lahko kregamo in obtožujemo in ga vržemo pred vrata ... ampak naši otroci bodo še vedno lačni. Če pa tisto, kar smo še našli v kakem kotičku pametno razporedimo čez mesec, ne hodimo na kavice, ne zapravljamo za brezveze .. si poiščemo še kakšno delo, prodajamo čestitke za Novo leto, whatever ... bomo prilezli do konca meseca s polento in žganci in otroci ne bodo lačni. OK, pretiravam, karikiram in ne, ni tko enostavno .. ampak je pa point, če ga kdo hoče videt ....

lep napisano

meni samo ni jasno, kako še sploh lahko kdo kadi

3eur na dan-meni ostane manj kot to na dan za prehrano

.........Izkoristila sem možnost polovičnega delavnika in s tem polovičnih prispevkov zaradi starševstva. To pomeni, da moram na mesec zaslužiti samo okrog 250€, da lahko plačam prispevke (s katerimi, mimogrede, se plačuje tudi plače tistih, ki so v nedeljo štrajkali) in računovodstva. Pustimo vse ostale stroške, najemnine za prostor, telefon, ... ob strani..........

E Aliana to privatniki govorijo že najmanj 10 let...da imamo prevelike davke, neplačilno disciplino, preveč dela na črno, ipd...V italiji recimo se ni za zaj*** z delom na črno...V avstriji so recimo novopečeni podjetniki oproščeni določenih dajatev za določen čas, da na začetku lahko sploh zadihajo. Pri nas ti pa že prvi mesec takoj pošljejo vse. Tudi iz GZS se da izstopiti šele po novem letu, ne prej...

Ampak to z 250€ in polovičnim delavnikom, mi pa ni glih jasno...vsi najmanjši prispevki državi skupaj znašajo 291,48€...razen če si vštela še računovodkinjo, dodatno zdr. zavarovanje, drugo...Al pa če plačuješ samo pol postavke za ZPIZ al pa ZZZS...:fiju:

Kar se pa inšpekcij tiče mora pa danes vsak privatnik malo mutit...kdo pa danes ima vse papirčke od požarne varnosti do ne vem kaj še vse...še pri velikih firmah kjer imajo študirane pravnike se najdejo kakšne nepravilnosti...še dobro, da ne računajo takoj kazni, ampak obstaja kao določen čas da se zadeve lahko uredi...na vse pa človek tudi ne more misliti...so pa to spet dodatni stroški...x;)x

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Vesela sem, da imam službo v smeri, ki me veseli in izpolnjuje.

Zakaj sem šla na štrajk?

Zato, ker se mi zdi KRIVIČNO, da se varčevalni ukrepiizvajajo na področju šolstva, na škodo otrok.

Nisem učiteljica, vidim pa, kaj se dogaja v razredih. Zakvalitetno opravljeno delo (individualizacija!) je fajn, da je v razredu rajšimanj kot preveč otrok. Sicer fizično ni mogoče, da vsak otrok dobi od učiteljatisto, kar potrebuje (tisti s težavami pri učenju več razlage tisti s presežkompa dodatno delo ipd. – ciljindividualizacije).

Z večanjem normativov posledično pridemo do tega, da nihčeod otrok ne dobi tistega, kar mu pripada. Pardon, dobijo tisti, ki sopovprečni.

Toliko, kar se tiče samega dela.

V razredu imaš cel spekter učencev, vsak je individuum zase,svoj karakter in značaj. Nekateri imajo težave z vedenjem. Takšni rabijo šeposebej čas učitelja, da ga umiri ali ustrezno usmeri, »naštela«. Pri velikemštevilu otrok je to težko ali celo nemogoče.

Starši otrok delajo izven kraja bivališča in preden sevrnejo domov, je ura krepko čez pet. Vlada varčuje na tak način, da manjšaštevilo ur podaljšanega bivanja, tako da naj bi se le-to zaključilo prej.Otroci naj pa gredo potem kam???

Vsak dan je v šoli več lačnih otrok, ki skrivaj jemljejo zacelo vrečo kruha (imamo kotiček, kamor se daje ostanek hrane od malice) zadomov. Ker doma NIMAJO.

Zdaj pa še jaz:

Glede na to, da je od letos drugačna sistemizacija dela, semprikrajšana za določeno število ur ali po domače povedano, na število učencevpride manjši delež svetovalnega delavca.

To pomeni, da pride otrok, ki potrebuje psih. obravnavo,manjkrat na vrsto, kot bi sicer. Ker tako se špara, aneda. Problemi pa rastejo.

Svoje delo ne končam po osmih urah (moj delovnik jeosemurni), nosim ga domov in ga nadaljujem, ko moji otroci zaspijo. Ker drugačene gre. Popoldne me velikokrat pokliče kakšen starš, ki je v stiski, spet gre moj čas. In tudi to – po osmih urah ŽALne morem zaklenit službe v pisarno, jo nosim s seboj, premišljujem, iščemrešitve.

Zanima me, koliko staršev si bi lahko privoščilo zasebnošolo za svojega otroka? Tile, ki niti za prehrano nimajo?!

Ne gre metati v isti koš cel javni sektor.. Rabimo tolikoobčin, kot jih imamo, se sprašujem? In vse zaposlene v le-teh? Slučajno vem,kaj se dogaja v MOL Ljubljana, pa verjetno še kje – na kavici od osmih dodevetih, potem pa še na drugi kavici do enajstih.

Da se pa špara v šolstvu – na otrocih, da se špara vzdravstvu, pa še kje – se mi pa zdi nedopustno.

In za tem stališčem stojim.

Aliana, štrajk je bil v soboto.

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

E Aliana to privatniki govorijo že najmanj 10 let...da imamo prevelike davke, neplačilno disciplino, preveč dela na črno, ipd...V italiji recimo se ni za zaj*** z delom na črno...V avstriji so recimo novopečeni podjetniki oproščeni določenih dajatev za določen čas, da na začetku lahko sploh zadihajo. Pri nas ti pa že prvi mesec takoj pošljejo vse. Tudi iz GZS se da izstopiti šele po novem letu, ne prej...

Ampak to z 250€ in polovičnim delavnikom, mi pa ni glih jasno...vsi najmanjši prispevki državi skupaj znašajo 291,48€...razen če si vštela še računovodkinjo, dodatno zdr. zavarovanje, drugo...Al pa če plačuješ samo pol postavke za ZPIZ al pa ZZZS...:fiju:

Kar se pa inšpekcij tiče mora pa danes vsak privatnik malo mutit...kdo pa danes ima vse papirčke od požarne varnosti do ne vem kaj še vse...še pri velikih firmah kjer imajo študirane pravnike se najdejo kakšne nepravilnosti...še dobro, da ne računajo takoj kazni, ampak obstaja kao določen čas da se zadeve lahko uredi...na vse pa človek tudi ne more misliti...so pa to spet dodatni stroški...x;)x

jp, računala sem polovične prispevke + dodatno zavarovanje + računovodjo +25€ za dodatne stroške (recimo tisto, kar sem vse morala plačat na začetku pa se potem porazporedi čez leto).

Pa tole je primer. Meni v bistvu ni hudega, ker poleg tega delam pri mojem očetu, ki mi plačuje dost dobro, da lahko brez težav preživim čez mesec. (In pač s tem sprejmem to, da sem pri 30ih še vedno na nek način odvisna od staršev - zgornji primer bi bil zelo žalosten, če te možnosti ne bi imela, kot jo marsikdo drug verjetno nima.) Saj ni fore, da bomo zdaj preračunavali koliko natančno sem šla pisat moje prilive in odlive, a ne? Nekje drugje je bistvo, kdor ga želi videti ...

loesje

Spet nazaj -

Svoje delo ne končam po osmih urah (moj delovnik jeosemurni), nosim ga domov in ga nadaljujem, ko moji otroci zaspijo. Ker drugačene gre. Popoldne me velikokrat pokliče kakšen starš, ki je v stiski, spet gre moj čas. In tudi to – po osmih urah ŽALne morem zaklenit službe v pisarno, jo nosim s seboj, premišljujem, iščemrešitve.

Zanima me, koliko staršev si bi lahko privoščilo zasebnošolo za svojega otroka? Tile, ki niti za prehrano nimajo?!

Ne gre metati v isti koš cel javni sektor.. Rabimo tolikoobčin, kot jih imamo, se sprašujem? In vse zaposlene v le-teh? Slučajno vem,kaj se dogaja v MOL Ljubljana, pa verjetno še kje – na kavici od osmih dodevetih, potem pa še na drugi kavici do enajstih.

Da se pa špara v šolstvu – na otrocih, da se špara vzdravstvu, pa še kje – se mi pa zdi nedopustno.

:palec: zelo strinjam.

in ja, grozno, grozno se mi zdi (iz mojega foha) imeti v vrtcu v skupini 16 otrok in se iti vzgojo .. tudi eden od razlogov, zakaj sem se lotila privat varstva, ker sem v času prakse in dela v javnem vrtcu ugotovila, da je že 12 otrok lahko preveč. Ko jih nahraniš, previješ, umiješ ... zmanjka časa za vse tiste ljubke zakaj in kako, ki si jih z parimi malčki lahko privoščiš raziskovat in se ukvarjat ...

Hotela sem le malo razložiti in pokazati še drug vidik .. In upam, da ni zvenelo, da je to edini vidik .. Vidim in razumem tudi drugo stran, res jo. Ampak problem je v tem, ker nihče ne bi šparal na svojem področju. Misliš, da bi bile vzgojiteljice/učiteljice recimo pripravljene delat za 1/4 manjšo plačo, da se naredi še en razred in zaposli še eno učiteljico? S tem bi se skenslalo vse probleme prenatrpanosti razredov + zmanjšalo nezaposlenost. Si se ti pripravljena odpovedati polovici plače, da se za drugo polovico zaposli še eno , da bodo vsi otroci, ki potrebujejo obravnavo dovoljkrat prišli na vrsto? Tako je rešen problem otrok in premalo ur, ampak .. a bosta vidve zadovoljni s tako majhno plačo? :sori: mislim, da rešitve niso enostavne ... se strinjam, da se jih lotevajo na napačnih koncih, ampak ... vsakemu se zdi, da je njegov konec napačen xnckrivx

(ja, soboto, sori, sem imela prav napisano, pa potem narobe popravila :o|o: )

loesje

Spet nazaj -

jp, računala sem polovične prispevke + dodatno zavarovanje + računovodjo +25€ za dodatne stroške (recimo tisto, kar sem vse morala plačat na začetku pa se potem porazporedi čez leto).

Pa tole je primer. Meni v bistvu ni hudega, ker poleg tega delam pri mojem očetu, ki mi plačuje dost dobro, da lahko brez težav preživim čez mesec. (In pač s tem sprejmem to, da sem pri 30ih še vedno na nek način odvisna od staršev - zgornji primer bi bil zelo žalosten, če te možnosti ne bi imela, kot jo marsikdo drug verjetno nima.) Saj ni fore, da bomo zdaj preračunavali koliko natančno sem šla pisat moje prilive in odlive, a ne? Nekje drugje je bistvo, kdor ga želi videti ...

To je pa že malo bolj logično...se mi je cifra zdela nekam čudna, malo majhna, polovičarska...za običnega privatnika se vsi ti prispevki, ki si jih naštela gibljejo okoli 400-500 €, brez ostalih stroškov (najemnina, prevoz, letna bilanca, ipd.)...skratka toliko mora zaslužiti, da pride kao na pozitivno nulo...x;)x

Jap, bistvo je drugje...xyesx

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

AMEN

Ja. Za Aliano. :)

.........

Aliana :palec: Ful dober post si napisala. xyesx

(sem ti dala plus x;)x)

Kot pa naprej razmišljaš in ugotavljaš, pa je toliko vidikov, kolikor je zgodb - se pravi kolikor je ljudi.

V osnovi imaš prav, ampak iz tvojega vidika.

Nekateri ne vejo (si ne morejo niti rpedstavljati), kakšen blagoslov in dota je pikrič backgrounda. Že iz čisto psihološkega vidika (kaj šele ostalih).

.........

Strinjam se s tistimi, ki menite, da nismo bili zreli za tak kapitalizem; po eni strani bi 'imeli kapitalizem' (kar pomeni da bi služili), po drugi pa vse zastonj, se pravi nekakšen socializem.

In ko je kriza, je kriza za vse in ker je vse povezano s korupcijami, šalabajzasrtvom, linijo najmanjšega odpora, šibkimi moralnimi normami, je to sistemsko, rak.

Kako samoumevne so enim stvari!

Kot da ni treba vsega plačat....

Folk je pa bil navajen, da je tam ena služba, kjer vse kar je. Nihče ne razmišlja, da mora posel najprej BITI, predno bodo plače. :)

In seveda da morajo bit dobro narejene stvari. Da ne delaš zaradi keša, ampak da delaš za keš.

In vsakdo se buni čez politike, v praksi vsi ali večina ravnajo podobno, tisti, ki pa ne, s(m)o pa beboti, naivni nesposobneži.

Se pa strinjam s Cipcipiloniko in tistimi, ki se seveda vsi skupaj bunimo proti temu, da se kriza rešuje na 'medicinskih sestrah', če so jo povzročili bankirji, menežderji, politiki itd.

In zato sem tudi jaz za demonstracije, samo nisem šla, čeprav sem hotla it, ker ne morem hkrati pa podpirat druge plati ISTEGA kovanca.

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Kdorkoli bo na oblasti, bo moral izvesti določene korenite spremembe...to pa vodi samo preko ene poti, ki so se jo vsi dosedanji oblastniki lotili samo po malem oz. delčkih...

Kot drugo ...pri nas še zmeraj prevladuje preveč socialna miselnost...vsi bi samo radi nekaj imeli od države, noben pa ne bi nič prispeval...

Tretjič...vsak pameten človeček ne bo povzročal materialne škode, razbijal, izložb, kuril smetnjake, ipd...ker se zaveda, da bodo na koncu vse plačali davkoplačevalci...to pa so ponavadi glih zaposleni...mirne demonstracije ja, razbijaške n

Fer do drugih. Fer, da tudi jaz prispevam svoj košček v blagajno.

Kot pa naprej razmišljaš in ugotavljaš, pa je toliko vidikov, kolikor je zgodb - se pravi kolikor je ljudi.

V osnovi imaš prav, ampak iz tvojega vidika.

Strinjam se s tistimi, ki menite, da nismo bili zreli za tak kapitalizem; po eni strani bi 'imeli kapitalizem' (kar pomeni da bi služili), po drugi pa vse zastonj, se pravi nekakšen socializem.

In ko je kriza, je kriza za vse in ker je vse povezano s korupcijami, šalabajzasrtvom, linijo najmanjšega odpora, šibkimi moralnimi normami, je to sistemsko, rak.

Kako samoumevne so enim stvari!

Kot da ni treba vsega plačat....

Folk je pa bil navajen, da je tam ena služba, kjer vse kar je. Nihče ne razmišlja, da mora posel najprej BITI, predno bodo plače. :)

Se pa strinjam s Cipcipiloniko in tistimi, ki se seveda vsi skupaj bunimo proti temu, da se kriza rešuje na 'medicinskih sestrah', če so jo povzročili bankirji, menežderji, politiki itd.

Bistvo problema te države so Štruklji, Semoliči in buhtlji.

Šparat DA, toda ne jaz. Ker jaz sem nadpomemben..

jaz sem narodovb blagor, poslanstvo in posranstvo..

Pa pojdi krele delat, postav se na trg pa da te vidimo.. postavte se na trg vsi... pa bomo videli...

pa to na tak trg, kjer ne bo država predpisovala kak piltek mora nekdo imet da lahk opravlja neko delo

Ponavadi se ne vtikujem v (pol)politične debate, ampak to moram komentirati. Evo, vse napisano je treba dat v 10. zapovedi in

AMEN

Problem je v klasični miselnosti, da je kapital (in kapitalisti) slab. Imeli bi Skandinavijo in Ameriko obenem. Vsi bi delali (no, hodili v službo) za visoke plače, nihče ne bi plačeval davkov. No, pravzaprav, ker davki morajo biti, jih jaz ne bi plačal, naj jih drugi. Vsi bi koristili javne storitve, nihče pa ne bi želel prispevati. To pač ne pelje nikamor. Smo država z daleč najbolj obdavčenim delom in z nizko stopnjo konkurenčnosti ter podjetništva.

Občudujem vse tiste, ki gredo na svoje. Ker vem, kako težko je dobiti posel. In kaj pomeni, če ga ne dobiš... Ampak v glavi mnogih so pa privatniki le eni bogataški izkoriščevalci....

Zato bi bilo več kot dobrodošlo, da bi se v SŠ dale vsaj osnove podjetništva, makro- in mikroekonomije, računovodstva z davki (izjemen poudarek na dohodnini) in osnovami proračuna ter delovnih razmerij z drugimi oblikami poslovanja. To bi bila neka osnova za človeka, ki vstopa na trg dela. Da razume, da je treba nekaj narediti, prodati IN dobiti plačilo, da je za plače. Da razume, kaj je neto, bruto in bruto-bruto. Da razume, od kod pride denar v državno blagajno in za kaj se ga koristi. In predvsem, da razume, da ni vse samoumevno.

Se pa pri takih zadevah velikokrat spomnim na film Dave. Mogoče rabimo pa tudi mi kakšnega Daveahttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/viola-sm.jpg

Life begins at the end of your comfort zone.

Zakaj sem šla na štrajk?

Zato, ker se mi zdi KRIVIČNO, da se varčevalni ukrepiizvajajo na področju šolstva, na škodo otrok.

Nisem učiteljica, vidim pa, kaj se dogaja v razredih. Zakvalitetno opravljeno delo (individualizacija!) je fajn, da je v razredu rajšimanj kot preveč otrok. Sicer fizično ni mogoče, da vsak otrok dobi od učiteljatisto, kar potrebuje (tisti s težavami pri učenju več razlage tisti s presežkompa dodatno delo ipd. – ciljindividualizacije).

Z večanjem normativov posledično pridemo do tega, da nihčeod otrok ne dobi tistega, kar mu pripada. Pardon, dobijo tisti, ki sopovprečni.

Toliko, kar se tiče samega dela.

V razredu imaš cel spekter učencev, vsak je individuum zase,svoj karakter in značaj. Nekateri imajo težave z vedenjem. Takšni rabijo šeposebej čas učitelja, da ga umiri ali ustrezno usmeri, »naštela«. Pri velikemštevilu otrok je to težko ali celo nemogoče.

Starši otrok delajo izven kraja bivališča in preden sevrnejo domov, je ura krepko čez pet. Vlada varčuje na tak način, da manjšaštevilo ur podaljšanega bivanja, tako da naj bi se le-to zaključilo prej.Otroci naj pa gredo potem kam???

Vsak dan je v šoli več lačnih otrok, ki skrivaj jemljejo zacelo vrečo kruha (imamo kotiček, kamor se daje ostanek hrane od malice) zadomov. Ker doma NIMAJO.

Zdaj pa še jaz:

Glede na to, da je od letos drugačna sistemizacija dela, semprikrajšana za določeno število ur ali po domače povedano, na število učencevpride manjši delež svetovalnega delavca.

To pomeni, da pride otrok, ki potrebuje psih. obravnavo,manjkrat na vrsto, kot bi sicer. Ker tako se špara, aneda. Problemi pa rastejo.

Točno tako :palec:....iz prve roke...

....(Pa še malo o temu in onemu.....:inocent:) ;

Vsi ne morejo biti privat...nimajo za to pogojev ....privat prostorov, pomoči bližnjih, dedovanih- olajševalnih situacij,....ali pa navsezadnje tudi vsi niso istih talentov...

Družba ne bi obstala, če bi vsi delali isto, al kaj?

(Poznam nekaj znancev, ki se full hvalijo s svojo privat prakso...pa so jo lepo podedovali po starših, ali pa jim ni potrebno plačevati najemnine za prostor, ker je le- ta v družinski lasti ali pa mal glumijo,... pa vse skupaj čisto drugače poteka kot se hvalijo...samo, da bi izpadli po slovenceljskih merilih -top, ker dandanes si top samo, če delaš v gospodarstvu ali pa privat... vse ostalo pa je predmet kritike ).

Se je pač za takšno razmišljanje sprožila zelena luč od največjih zvezd v državi...

Se pa menda strinjamo , da je vsak poklic v korist...ne pa samo tisti po katerem se na grobo meri korist trenutnega kapitala .Vse je v medsebojni interakciji.

In je tudi prav tako, saj vsako delo ne more potekati privat ali pa v gospodarstvu...

Rabimo vzgojitelja, učitelja, medicinsko sestro, nekoga, ki nam naredi pasoš, na pošti odda paket,...kot tudi frizerja, automehanika, policista, gasilca, mašinarja, tovarnarja...ma pa tud kakšnega glasbenika ali pa baletnika....kaj ni tako?

Narobe spregamo primerjanje vrednosti tega ali onega dela ...

To je isto kot, da mož ženi očita, da je njeno gospodinjsko delo manj vredno od njegovega v službi..ali da so prišleki iz drugih držav odžiralci naše priložnosti za delo.

Tako se v vsaki krizi začne metanje polen v drugega , da se ljudje ne bi lotili glavnih faktorjev in tistih , ki se zares izmikajo .

Medsebojno se potrebujemo ...in primerjave niso pravične...

Kdo pa sploh pravi, da so davki pravično odmerjeni, če jih nekdo uveljavi in zahteva...Vsakemu pa tudi ni slepo za zaupat...Do nekod lahko, ko pa se pokažejo sumljivi znaki in posledice...pa ne več.

Ponavadi človek sploh ne razmišlja od kod te cifre in se ne razume v to zakaj ravno toliko, kje so jedrni vzroki, da so plače tako smešno nizke...kdo se je za to odločil in zakaj...Nimamo realnega vpogleda v te podatke...še v Dz to poslanci eden drugemu očitajo...pa so pri skledi...

Vsak , ki dela bi lahko povedal svojo zgodbo...

Vprašaj je, če je drug pripravljen poslušati in razmišljati tudi preko drugega...ne pa samo preko sebe-svojega primera, ozko.

Načela , ki se jih vztrajno vsaja v družbo...se prepovršno prijemajo ljudi...in povzročajo, da se vsi med seboj postrani gledamo.

To so zgodovinsko znane nizke poteze ...Zasejat razlikovanje, primerjanje in obsojanje med ljudmi.

Zadeve imajo point čisto v drugih skrivalnicah....če opazujemo kaj se povsod dogaja in kdo ima vajeti v rokah....Po celem svetu...Vse je povezano.

...Govori se že o zadnji postaji dosedanjega, preživetega družbenega sistema ter o novih vrednotah dužbe in dela...

Ponekod so že naprej , civilna družba se že organizira, povdarek je na novih socialnih podjetjih, idejah,izobraževanju in gospodarstvu...Pri nas pa še šepamo ...in zato smo krivi tudi sami ljudje, ker imamo tako radi prodane politike, ki se ližejo uvoženim idejam, ravno tistih največjih izkoriščevalcev, ki so marsikje že razkrinkani in pogoreli....

Zaostajamo, ker se ne upamo pretegnit.

Sicer pa opažam , da tisti, ki morajo vsak dan odklenkati točno toliko ur v neki pisarni, stavbi in to največkrat že 10h...prinašajo domov svoje delo še za vsaj 2h zvečer...(torej vsaj 12h dela vsak dan...zaradi pričakovanja raznih šefov, ki želijo še kakšen ekstra projekt pod pultom....pod stresi in pritiski)...

Svoje družine... otrok skoraj zaradi tega več ne poznajo....potem pa jim nekdo reče, da so neuporaben sektor.

...In ugotavljam, da se tisti, ki delajo privat večkrat pohvalijo s posedanjem na kavicah sredi dneva in vmesnimi tipkanji na računaniških pavzicah...tako, da se mi dozdeva, da se malo preveč hvalijo s svojimi efekti privat dela ....(Ne velja za vse...nekateri pa trdo in uspešno delajo, da preživijo !)

Če bi že primerjala potem bi bila poštena v tem, da bi seštela koliko privilegijev imam sama v primerjavi z ostalimi....

Mislim , da se da na koncu ugotoviti, da je več ali manj povsod isto....

Človek ne bi bil pošten, če ne bi priznal, da si najde tudi kakšno majhno luknjico, skozi katero gleda v svet na barve, ki ga držijo pri življenju vsakdana....

Malo mu pa tudi pripada, da lahko preživi....sej ni vse v tem, da smo kot roboti...Tudi drugače se da....

Vsekakor pa ni uredu, da se tisti, ki trdo delamo bodisi privat, gospodarstvu... bodisi v negospodarstvu.... sedaj med seboj omalovažujemo ...Vsi se potrebujemo in eden brez drugega ne moremo...

Na drugi strani pa so zviteži , ki delajo zdrahe med poštenimi ljudmi, lažejo in živijo od nepravične porazdelitve ter kraje in spletk ....

Hja... po tem pa se dogajajo takšni varčevalni ukrepi in zvišani davki , ki so razlog prepirom med ljudmi....

Od tu se začne....pri repu vzroka....in pri tem, da vsega ne sprejmemo tako samoumevno in pohlevno...pa da raziščemo kdo in zakaj...In zahtevamo odgovore in sankcije...

Pardon...ampak mi gre kar malo na bruhanje- od vse te vsidrane apatije in injeciranega ponavljanja razlik med gospodarstvom in negospodarstvom ....http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif...kao, kdo v družbi zato več velja, je efektivnejši, koristnejši, razumnejši..in kdo ima več pravic do boljšega lajfa...oz. večjega kosa pri pogači....

• Lajkam 4
  • Buuuu 1

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Vsi ne morejo biti privat...nimajo za to pogojev ....privat prostorov, pomoči bližnjih, dedovanih- olajševalnih situacij,....ali pa navsezadnje tudi vsi niso istih talentov...

(Poznam nekaj znancev, ki se full hvalijo s svojo privat prakso...pa so jo lepo podedovali po starših, ali pa jim ni potrebno plačevati najemnine za prostor, ker je le- ta v družinski lasti ali pa mal glumijo,... pa vse skupaj čisto drugače poteka kot se hvalijo...samo, da bi izpadli po slovenceljskih merilih -top, ker dandanes si top samo, če delaš v gospodarstvu ali pa privat... vse ostalo pa je predmet kritike ).

Se pa menda strinjamo , da je vsak poklic v korist...ne pa samo tisti po katerem se na grobo meri korist trenutnega kapitala .Vse je v medsebojni interakciji.

In je tudi prav tako, saj vsako delo ne more potekati privat ali pa v gospodarstvu...

Rabimo vzgojitelja, učitelja, medicinsko sestro, nekoga, ki nam naredi pasoš, na pošti odda paket,...kot tudi frizerja, automehanika, policista, gasilca, mašinarja, tovarnarja...ma pa tud kakšnega glasbenika ali pa baletnika....kaj ni tako?

Medsebojno se potrebujemo ...in primerjave niso pravične...

Sicer pa opažam , da tisti, ki morajo vsak dan odklenkati točno toliko ur v neki pisarni, stavbi in to največkrat že 10h...prinašajo domov svoje delo še za vsaj 2h zvečer...(torej vsaj 12h dela vsak dan...zaradi pričakovanja raznih šefov, ki želijo še kakšen ekstra projekt pod pultom....pod stresi in pritiski)...

Svoje družine... otrok skoraj zaradi tega več ne poznajo....potem pa jim nekdo reče, da so neuporaben sektor.

...In ugotavljam, da se tisti, ki delajo privat večkrat pohvalijo s posedanjem na kavicah sredi dneva in vmesnimi tipkanji na računaniških pavzicah...tako, da se mi dozdeva, da se malo preveč hvalijo s svojimi efekti privat dela ....(Ne velja za vse...nekateri pa trdo in uspešno delajo, da preživijo !)

Odličen komentar k enostranskim pogledom :palec: .

Sicer pa poznam tudi jaz kup ljudi, ki delajo v družinskih podjetjih ali podjetjih, ki so jih podedovali od očija in mamice. Ponavadi gre zraven še kakšno dedovanje stanovanja, hiše, življenje pri starših, financiranje od staršev, ipd.

In je dobro Marsa napisala, da kakšen background zelo prav pride. Tisti, ki ga imajo, ponavadi težko priznajo svoje prednosti. Niti ne razumejo, kaj pomeni biti vedno odvisen le od samega sebe.

Poznam punco, ki je brez vsakega zaledja, brez staršev, z dvema otrokoma in služi na črno, ne plačuje davkov državi. In ker mi je jasno, kako država podpira takšne ljudi in kakšne so njene možnosti v življenju, ji prav v ničemer ne zamerim, ji dam celo prav. Lahko je moralizirati, ampak če človek nikoli ni bil sam v podobni situaciji, moralizira iz svojega varnega zaledja.

Načela , ki se jih vztrajno vsaja v družbo...se prepovršno prijemajo ljudi...in povzročajo, da se vsi med seboj postrani gledamo.

To so zgodovinsko znane nizke poteze ...Zasejat razlikovanje, primerjanje in obsojanje med ljudmi.

:palec:

Cilj naše trenutne politike, ja.

• Lajkam 5
  • Buuuu 1

Hotela sem le malo razložiti in pokazati še drug vidik .. In upam, da ni zvenelo, da je to edini vidik .. Vidim in razumem tudi drugo stran, res jo. Ampak problem je v tem, ker nihče ne bi šparal na svojem področju. Misliš, da bi bile vzgojiteljice/učiteljice recimo pripravljene delat za 1/4 manjšo plačo, da se naredi še en razred in zaposli še eno učiteljico? S tem bi se skenslalo vse probleme prenatrpanosti razredov + zmanjšalo nezaposlenost. Si se ti pripravljena odpovedati polovici plače, da se za drugo polovico zaposli še eno , da bodo vsi otroci, ki potrebujejo obravnavo dovoljkrat prišli na vrsto? Tako je rešen problem otrok in premalo ur, ampak .. a bosta vidve zadovoljni s tako majhno plačo? :sori: mislim, da rešitve niso enostavne ... se strinjam, da se jih lotevajo na napačnih koncih, ampak ... vsakemu se zdi, da je njegov konec napačen xnckrivx

Povsem zgrešeno razmišljanje. Na nek način sem to počela jaz, ker sem na prvo mesto postavljala interes skupnosti, ne ohranjanje lastnih pravic in prednosti. Obupno škodljiv idealizem, od katerega imajo korist največji družbeni paraziti. Da ne bi tega kdo delal! Od zaposlenih, ki dejansko prispevajo k skupnemu dobremu, in katerih položaj se že itak slabša, pričakuješ še prostovoljno odpovedovanje pravicam, tiste, ki so naredili neverjetno družbeno škodo, ki črpajo največji del družbene pogače, zaradi katerih ni denarja za šolstvo, zdravstvo, socialo, na katere bi se morali nasloviti vsi ti protesti, od katerih bi se moralo terjati odgovornost, to pa nekako ne gre. Lažje je seveda terjati, zahtevati od tistih, ki imajo manj moči, manj privilegijev. Če na eni strani ljudje, ki niso nič krivi, prevzemajo odgovornost za celoten sistem, se nenehno odpovedujejo, žrtvujejo, na drugi strani pa so skupine, ki si na ta račun povečujejo svoje privilegije in kapital, to vodi v vedno večje izkoriščanje in neravnovesje. Povsem zgrešena strategija.

Če se že gremo logiko trga in (s čimer se strinjam) idejo in učenje, da naj bi človek znal najti mesto na trgu delovne sile, se prodati, tržiti, potem ne moremo zvajati dela zaposlenih na neke samaritance, ki jih ne zanimajo lastne pravice, ki ne želijo nagrade za svoj trud, za vloženo delo. Lahko pa seveda tudi uničimo javne storitve in gre čisto vse na trg, bomo kot v Indiji, brez vseh socialnih pravic, zavarovanj, kritja. In izgleda, da gre trend celo v tej smeri :xx!:.

• Lajkam 3
  • Buuuu 1

Eh :sori: niti ne bom razlagala mojega backgrounda in tega, da sem bila na eni in na drugi strani in da sem tudi jaz verjela, da če študiram 6+ let, imam vso pravico do redne službe, z dopustom, bolniško, dobro plačo, porodniško ene 2x, in vsem ostalim, kar pritiče .. bom zanalašč spregledala insinuacije glede dote in mojih možnosti .. lahko bi pisala zgodbico v 3. osebi, o kolegici, ki ima trenutno precej isti problem kot jaz, venda žal brez backgrounda .. študirala x let, diplomirala, zdaj pa ima možnost na črno na 3 koncih praskati po 10€ na uro ali pa odpreti s.p., in početi isto na legalen način -- tu pride pa potem cela tista zgodba, ki sem jo že prej napisala, koliko je od 300€ prispevkov do 900€ plače in kako se moraš pretrgat na ne vem kolk delov, da prideš do tja.

Ja, tudi jaz poznam otroke, ki so dobili podjetja od staršev. Zanimivo, da poznam med njimi tudi take, ki so v službi po 12 ur in več, in ja, vidijo svoje otroke zvečer, da jim dajo večerjo in jih dajo spat. Poznam pa tudi take, ki so živeli na lovorikah svojih staršev, si najprej kupili mercedesa in stanovanje, potem pa hodili na kavice .. ampak ne vem, če boste verjeli .. takih je danes že zelo, zelo malo. xnckrivx

Kakorkoli, dejstvo je, da (žal) kakorkoli se trudimo, gledamo iz svoje perspektive. In če ste eni zelo osebno vzeli moj post, mi je mal žal, ker je bil mišljem kot pogled na drugo stran, kot sem tudi napisala. Nikoli rekla, da je edina, pravilna, kaj boljša ... daleč od tega. In zelo se strinjam z domoljubko in cipci in marso in ostalimi .. kar se mene tiče nismo na nasprotnem bregu .. smo sredi reke v istem čolnu .. in najslabše, kar lahko naredimo je, da sedimo vsak v svojem kotu, se grdo gledamo in nihče noče prijeti vesla, ker nihče ni nič kriv. Oziroma je kriv tisti tam spredaj, ki tud noče prijeti vesla ..

Tekst je bil malo optimistično in idealistično napisan v smislu, da se slišimo, pogovarjamo o tem kako kdo vidi stvar, zakaj so stvari fer/nefer za enega in za drugega .. da se nekje na poti ujamemo in eno mini rešitev najdemo .. pač, idealsitično gledano, ker realno - kaj pa lahko par bab iz LNF naredi x:o)x

TKo da, jaz bom še vedno pisala iz moje trenutne perspektive, poskušala pokazat drugo stališče, vi pa dajte iz svoje .. pa če nam uspe vmes ne se na smrt skregat in obtoževat in žalit, bomo že veliko naredili ...

loesje

Spet nazaj -

Če je to pisanje nekako namenjeno meni, Aliana, moram reči, da stvari nisem vzela osebno in da tudi ne bi rekla, da je opozarjanje na pomen backgrounda insinuacija. Background je življenjsko dejstvo in je pomemben in stvar državne politike je, ali bo s svojimi ukrepi skušala blažiti razlike, ki izhajajo iz različnega backgrounda ali pa jih bo še povečevala in izkoriščala. Ni bilo pa nič osebnega.

Aleluja, multicitat mi spet dela :palec: x8Dx

Točno tako :palec:....iz prve roke...

....(Pa še malo o temu in onemu.....:inocent:) ;

Privat ni nujno boljše od javnega. Hočem rečt, iz pogovorov na zaposlitvenih delavnicah na Zavodu .. ljudje se danes (razen izjem, kamor ja, spadam tudi jaz, ker sem se hotela idealistično odcepit od 'biti očitova punčka in imeti background in doto') večinoma ne odločajo za s.p. zaradi tega, ker jim bo bolje, ampak ker enostavno nimajo druge opcije. Ker vidijo subvencijo 4500€ in je to toliko denarja na kupu, da imajo občutek, da bodo s tem pa lahko nekaj časa živeli in ne životarili na Zavodu, pisali prošnje in hodili na intervjuje 5 let brez uspeha .. In nočejo razumeti in videti, da z s.p.jem pridejo stroški, ki so veliko večji od subvencije in da si bodo naredili samo sranje ..

in če se navežem na kavice v dopoldanskem času in visenje na netu ...

taki ljudje potem pogruntajo, da bi pa lahko prodajali naprej kavne avtomate (resnična zgodba, žalostna .. ). In jim zavod da subvencijo. In nabavijo za polovico subvencije kavne avtomate in pišejo ponudbe podjetjem, da oni pa to rentajo in da super kava, poskrbijo za vse, pripeljejo, zmontirano, samo mesečno najemnino je treba plačat .. in potem čakajo na odgovor .. čakajo ... vmes hodijo s kolegi na dopoldanske kavice, da se jim ne zmeša od sedenja doma in čakanja in razmišljanja .. shit, kaj pa če nihče ne odgovori? ... in vmes še kaj napišejo na forum ;)

in čez pol leta so od 15 avtomatov oddali 3 .. na mesec dobijo nekih 300€ na račun. Točno toliko, kot jih morajo dat za prispevke, če hočejo obdržat subvencijo (ki je ni več) in ne vračat tistih 4500€, ki jih ni več ..

Kje so po enem letu? V dolgovih .. ker so si rabili sposodit, da so plačali prispevke .. pa spet - kje smo še do tistih 450€ na mesec, s katerimi lahko približno normalno preživiš sebe in še enega člana družine, če imaš srečo, da ne živiš v najetem stanovanju?

Narobe spregamo primerjanje vrednosti tega ali onega dela ...

Res. Se ne morem bolj strinjat. Saj sem že napisala: kako se izmeri v €/uro delo ene učiteljice? ampak .. .če denarja ni na pretek .. kaj se naredi potem?

Vprašaj je, če je drug pripravljen poslušati in razmišljati tudi preko drugega...ne pa samo preko sebe-svojega primera, ozko.

Jp.

Zaostajamo, ker se ne upamo pretegnit.

Jp.

Na drugi strani pa so zviteži , ki delajo zdrahe med poštenimi ljudmi, lažejo in živijo od nepravične porazdelitve ter kraje in spletk ....

Hja... po tem pa se dogajajo takšni varčevalni ukrepi in zvišani davki , ki so razlog prepirom med ljudmi....

Od tu se začne....pri repu vzroka....in pri tem, da vsega ne sprejmemo tako samoumevno in pohlevno...pa da raziščemo kdo in zakaj...In zahtevamo odgovore in sankcije...

Pardon...ampak mi gre kar malo na bruhanje- od vse te vsidrane apatije in injeciranega ponavljanja razlik med gospodarstvom in negospodarstvom ....http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif...kao, kdo v družbi zato več velja, je efektivnejši, koristnejši, razumnejši..in kdo ima več pravic do boljšega lajfa...oz. večjega kosa pri pogači....

Evo, tole je bilo daleč od tega, kar sem poskušala jaz povedat. Ampak ja, tako kot jaz čutim tvoj post kot osebno leteč name, tako si ti mojega ..

Ja, raziskat, poiskat srž problema, se ga lotit reševat .. Kje, kako, kdaj? Zadnje čase poslušam nekaj o stricih iz ozadja .. jao .. bulšit :vragec: spet način kako preusmerit pozornost, skregat ljudi med sabo, jim dat plašnice, da za nekaj časa pozabijo na realne probleme ...

Pred 20 leti al koliko so se odločili za svojo državo (jaz ne, še nisem bila dovolj stara, zato rečem so). Vzeli vajeti v svoje roke. Od takrat naprej smo za stanje države odgovorni vsi. Ampak vsi. In kolikor jaz razumem, je stanje države trenutno takšno, da v bistvu nimamo več kaj govorit o varčevanju. To je bilo 5 let nazaj. Ko bi lahko malo zategnili in šparali za hude čase. Danes govorimo o dolgovih. O tem, da nas bo čez par let nekdo fino kupil, vse nas svobodne in tečne in jamrajoče slovence skupaj, ker ne bomo imeli nič več svojega. In zmanjševanje plač, zategovanje pasov danes ni več varčevanje .. ampak je način kako malo manj lezti v dolgove ..

In definitivno nič ne rešimo z bluzenjem kdo je kriv, kdo si več zasluži, kdo je boljši ...

Rešitve pa vseeno ne ponudi nihče. Oziroma vsake toliko jo kdo, pa se najde vsaj ena stran, ki se počuti prikrajšano in se zbuni in reče ne, to ni rešitev ..

in to bomo počeli dokler pač ne bo več kaj sploh reševat ... xnckrivx

Razumem tako Aliano kot Cipcipiloniko.

Zdaj bom samo povzela kar ste že zgoraj napisali...

Ko poslušam tele predstavnike sindikatov na tv, se čisto postavim na stran Aliane (v smislu Domoljubke), ker vidijo samo sebe, ne pa celote v tej državi. Zvišat davke? A kateri od teh ve kaj to pomeni?? Kot pravi Porny, naj gredo v zasebni sektor in bodo konkurenčni, še pred tem pa vse davke poravnavajo državi. Če ni zasebnega sektorja, ni javnega. Će dvignejo davke, bo v zasebnem sektorju več ljudi na cesti in posledično bo manj denarja za plače v javnem sektorju, kar bo dalo za rezultat manj delovnih mest tudi v javnem sektorju. Zakaj se že borijo sindikati? In s kakimi ptredlogi prihajajo ven? Kdo pa pravi, da bomo še dobili posojila?

Res je, da je marsikdo v zasebnem sektorju zavozil, tisti ki zdaj še poslujejo pa ni nujno, da so enaki. Ravno obratno mislim, da je teh zdaj bistveno manj, ker so največji faloti že šli v štečaje in zdaj črpajo iz Kajmanov in podobnih. Tisti, ki zdaj še delajo plačujejo davke in se trudijo preživet.

Z demonstracijami se strinjam. Sem šla tudi sama, ker je to eden od legitimnih načinov izkazovanja nestrinjanja s politiko, ko jo naši vodijo. Zato mislim, da bi nas lahko bilo več. Je pa tudi res, da se je na odru pokazalo, da so prihajali različni ljudje s svojimi pričakovanji s katerimi se jaz ne strinjam.

Če si res želimo spremembe bo vsak moral pridat svoj piskrček in kaj v zakup vzet. Pika.

:palec:

Povsem zgrešeno razmišljanje. Na nek način sem to počela jaz, ker sem na prvo mesto postavljala interes skupnosti, ne ohranjanje lastnih pravic in prednosti. Obupno škodljiv idealizem, od katerega imajo korist največji družbeni paraziti. Da ne bi tega kdo delal! Od zaposlenih, ki dejansko prispevajo k skupnemu dobremu, in katerih položaj se že itak slabša, pričakuješ še prostovoljno odpovedovanje pravicam, tiste, ki so naredili neverjetno družbeno škodo, ki črpajo največji del družbene pogače, zaradi katerih ni denarja za šolstvo, zdravstvo, socialo, na katere bi se morali nasloviti vsi ti protesti, od katerih bi se moralo terjati odgovornost, to pa nekako ne gre. Lažje je seveda terjati, zahtevati od tistih, ki imajo manj moči, manj privilegijev. Če na eni strani ljudje, ki niso nič krivi, prevzemajo odgovornost za celoten sistem, se nenehno odpovedujejo, žrtvujejo, na drugi strani pa so skupine, ki si na ta račun povečujejo svoje privilegije in kapital, to vodi v vedno večje izkoriščanje in neravnovesje. Povsem zgrešena strategija.

Ampak zakaj pa dovolimo, da si ene skupine povečujejo privilegije in kapital? In kdo so točno te skupine? H komu je treba iti na dom, banko, mu pobrat denar in ga razdelit med reveže? A se bo to njim zdelo fer, ali tudi oni vidijo situacijo iz ene svoje perspektive (ki jo, če smo fer, moramo tudi vzeti v obzir, če se že poslušamo in poskušamo razumet vse dele zgodbe ... )

Ali je pa morda tudi to en konstrukt, ena dimna zavesa? Da obstaja skupina slovencev, mini skupinica, ki ima v roki oblast in denar in ki pobira 50% vsega, kar mi plačujemo davkov in prispevkov in prenakazuje na svoje račune in si potem kupuje jahte in avte?

Ker če taka skupina obstaja .. pa če recimo, da se odločimo, da nimajo pravice do tega denarja in jaht .. zakaj ne pokažemo s prostom nanje in jim tega preprosto ne vzamemo? Sori, v tej mini mini Sloveniji, kjer vsaj pozna vsakega in vsi vedo vse o sosedih .. Kako je možno, da obstaja skupina takih, pa da ne vemo točno kdo so in da moramo govorit o nekih stricih iz ozadja? Če so, smo jih dopustili.

Zgrešena strategija? Ja, ta zgornja bi bila bolj prava, se strinjam. Pa je realna?

Veš kaj bi bilo meni najbolj idealno ..

Da bi se vsaka vas, vsako naselje spuntalo, organiziralo, nehalo plačevat davke, si uredilo lasten samozadostni kotiček za preživetje in živelo srečno do konca svojih dni. Brez meja, brez politikov, brez davkov ... Nekje jim je to uspelo, menda ... Kar me skrbi je to, da imam vedno bolj občutek, da to pri nas ni mogoče. Ker smo še vedno bolj na nivoju razmišljanja o sosedovih dveh crknjenih kravah, kot o tem, da bi šli sosedu ponudit pol naše krave pa bi oba imela mleko za žgance x;)x

loesje

Spet nazaj -

Če je to pisanje nekako namenjeno meni, Aliana, moram reči, da stvari nisem vzela osebno in da tudi ne bi rekla, da je opozarjanje na pomen backgrounda insinuacija. Background je življenjsko dejstvo in je pomemben in stvar državne politike je, ali bo s svojimi ukrepi skušala blažiti razlike, ki izhajajo iz različnega backgrounda ali pa jih bo še povečevala in izkoriščala. Ni bilo pa nič osebnega.

Ma tko, na splošno sem čutila iz postov, recimo da me je predvsem Marsin zbodel, ker pozna malo bolj mojo zgodbo ... Me pa itak vedno zbode, ker sem od nekdaj to tudi sama čutila bolj kot problem, in kar rabila, da sem dojela, da je prednost .. V bistvu so bile to teme iz začetka mojega udejstvovanja tlele :)

Jp, je življenjsko dejstvo :palec: In je pomemben. Saj pravim, jaz imam srečo, kar se tiče backgrounda. Če vzamem v zakup nefunkcionalno familijo, kjer je oče odsoten, ker 24 ur na dan dela, mi materialno ni manjkalo nič, razen v času faksa, ko sem se odcepila od doma in poskušala živet s svojim denarjem, kar sem zaslužila in bila pač tako trmasta, da sem zadnji teden v mesecu jedla polento 2x na dan, ker mi je ostalo 15€ in nisem hotela tega fotru povedat ..

Zdaj, z otrokom in familjo so stvari drugačne. In požreš tudi idejo samostojnosti in neodvisnosti, če ti nekdo ponudi delo in denar, s katerim boš otroku omogočil normalen lajf, vsaj približno tak, kot je bil tebi omogočen.

Če se očetu in njegovi firmi jutri nekaj zgodi .. sem pa točno tam, o čemer sem pisala v začetku. Brez backgrounda. In tega se zavedam. In dejstva, da jih je mnogo, ki so v tej situaciji danes, ne jutri.

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

loesje

Spet nazaj -

Aliana, jaz tudi nisem dojela nobenega posta, ki oz. kjer bi karkoli letelo eksplicitno nate oz. na kakršnokoli tvojo situacijo. :)

Verjamem pa, da si občutljiva pri teh stvareh oz. včasih je težko gledati ne-osebno.

Tudi mene včasih prizadene, ko kdo napiše, ja sej, nej se pobriga, za vse se lohk najde delo oz. zaslužek, če si le dovolj priden - kar si ne nazadnje napisala tudi ti sama. :)

No jaz tega ne jemljem -več- osebno oz. da leti name in tudi kadar leti, se ne pregovarjam o tem. V bistvu se že dolgo ne. Ker je to moja stvar.

Vem pa iz totalno prve roke, kaj pomeni biti ne samo brez backgrounda, pač pa tudi brez ostalih mrež, s katerimi se zato, ker ne morem počet nekaj, kar sama obsojam, ne strinjam in v takem okolju in družbi ne morem delovat, ne morem povez(ov)at.

In tudi meni je včasih mal grenko, s kakšno lahkoto ljudje pošiljajo druge delat al pa kaj jaz vem, medtem ko je 150 000 brezposelnih in to mladih, izobraženih in izkušenih.

Se pravi je to ena fraza, alibi, da folk nima slabe vesti oz. občutkov krivde, ker nam gre enim že po diflotu v lajfu, kar se tega tiče, slabše.

Tako pač je v življenju. Zato ni nihče kriv al pa kej.

Ampak ker se tako razmišlja, ker nihče ni kriv, pa te razlike seveda ne morejo kar izpuhteti.

Ko sem bila podnajemnica (se pravi 21 let), sem imela V OSNOVI 600€ manj kot moja znanka, ki je poleg svojega fleta, v katerem je živela, oddajala še enega.

No se pravi je bila na plusu za mojih 300 in za svojih 300.

TO pomeni backrgound oz. eden od.

Tisti, ki tega ne poznate, gledate 'tehnično' - sej greš pač delat, to pa un pa tret, greš za jobe gledat, prošnje oddajaš itd.

Marsikdo pa ne ve, da lahko smrdiš po plesni, si v total depresiji itd. in si v začaranem krogu nemoči.

ČE -ko- dobiš priložnostni job, moraš dobesedno goljufat, da DOBIŠ PLAČILO!

Ker ga morš dobit na Študenta, drugače te pa ne vzamejo.

Tud ko maš 40 let ali 50, nisi nad zaželena oseba za zaposlit jo.

In ko potem vsi rečejo, kaj si pa prej počel?

Kdaj? Takoj sem bil že pdonajemnik in ali res kdo misli, da lahko zraven še prišparaš za flet ali celo bajto?

No go.

In si v začaranem krogu.

In če je moj fotr prišel pri osemnajstih letih (!) iz druge republike študirat in delat, pomeni, da nisem imela neke rodbine, ki bi bile bajte, stanovanja itd.

Moja mama pa izvira iz družine, kjer so poleg 9 otrok skrbeli še za polsestro, invalidko, stari starši pa so umrli, oba, predno je bila mama stara 20 let.

Vmes je bila vojna.

In to je vsa zgodba.

Zato pa pravim, da je toliko primerov in različnih pogledov, kot je zgodb.

In nekdo, ki ni nikoli izkusil česa podobnega, si sploh predstavljat ne more, kakšna stiska je lahko, da se boriš, da sploh SI lahko nekje. Brez elektrike in vode itd.

Itd. ... :)

In to tud na nobenga ne leti, pa tud jaz sem preposlušala 'nasvetov' in vsega, ko sem kaj od tega kdaj pisala, zato pa že dolgo ne pišem več o tem.

V bistvu je sramotno, če si reven (v bistvu te naj bo kao sram), drugi pa te pošiljajo ne vem kam, da bodo lahko uživali v prisluženem, ne da bi bili v zadregi, ker smo eni pa brez.

Tak je lajf, taki smo ljudje.

Lahko se s tem samo sprijaznim. :)

Ampak pogovarjam se pa ne kaj dosti o tem, ker nimam prav veliko somišljenikov, ker pač ima večina vsaj kje bit.

Potem pa še pot, ki sem si jo izbrala... in sem večinoma rajš tiho, sploh ker zdaj ti ne tupijo samo, kwa morš počet, pač pa še, kaj moraš mislit in celo čutit.

Tako da 1/2 časa in energije sem porabila za to, da sem sploh lahko bila NEKJE, pol pa zato, da sem sploh lahko BILA. Jaz.

dejansko sem ljudem, ki nimajo zveze z mano, ki me ne preživljajo, nič nočem od njih, se nekako morala skoraj opravičevat, da sem jaz lohk jaz. :)

• Lajkam 4
  • Buuuu 1

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ma tko, na splošno sem čutila iz postov, recimo da me je predvsem Marsin zbodel, ker pozna malo bolj mojo zgodbo ...

Jaz sem komentirala predvsem Pornyjev 'amen', češ, to je pa zdaj to.

In sem predvsem komentirala njegovo popolno odsotnost vpogleda v katerokoli drugo situacijo (kot to, kateri ravno on lahko reče, da je pa to zdaj amen in konc debate). :)

Imam veliko zelo dobrih prijateljic, ki imajo zelo podobno zgodbo (vsaj kar se backgrounda tiče) kot ti, kot tudi številne znance itd., tako da ko sem pisala, sem imela vse v glavi, zadnjo recimo tebe.

Je pa res, da si ti pisala, Porny pa repliciral.

Jaz pa njemu. In kot si ti iz svoje situacije, sem jaz iz svoje. Logično.

Na te stvari smo vsi občutljivi, dost logično, da sem potem tudi jaz. x:o)x

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

Picasso

Ma ja, Marsa, saj vem, da veš :)

A veš, če bi bil kdo drug, bi še razmišljala, a čem sploh tole napisat (da me je zbodel post), ampak pri tebi se pa ne držim nazaj, ker se mi zdi, da boš štekala. Vem, ja, saj v bistvu spremljava lajf ena druge že 10 let.. In totalno, ful spoštujem tvoj način hendlanja lajfa :palec: jaz verjetno ne bi zmogla. Ali pa, pač ko si v situaciji, plavaš ...

Oh ja, a je res zvenelo, kot da pošiljam vse delat? :o|o: V bistvu sem pisala ravno obratno, o tem da tud če se lotiš dela, ni nujno, da bo šlo ... xnckrivx

Samo še tole sem razmišljala zdajle .. (pol pa neham mal, ker se bo tamala zbudila po moje)

Besni smo in prestrašeni. Kdorkoli se že trudi to dosežt, mislim, da mu je kar lepo uspelo ... In besne in prestrašene ljudi je lahko manipulirat. Tega se je fajn zavedat ... ker od tu ni več daleč do metanja kock v parlament, nasilja, vojne in ostalega sranja ...

loesje

Spet nazaj -

Oh ja, a je res zvenelo, kot da pošiljam vse delat? :o|o:

Sploh ne!

Je (bila) taka debata in pisala sem o svojih izkušnjah, kako številni razmišljajo.

Tudi tu se je pogosto kaj takega reklo in mi je bilo nebrojkrat naprej vrženo, že ko nisem niti pisnila več, par let, o tem (razen morda takole vmes, ampak ne da bi to bilo kot neko pritoževanje ali pa moja travma al pa kej).

Pa so mi kar v desetih temah naprej metali cash.

Kot da me kdo živi.

Oz. da jamram.

Res sem včasih precej več, ko sem še drugače videla tele zadeve, zdaj sem že dolgo na realnih tleh. :) ;)

Hočem rečt, pa sem potem povzela iz niza v debati to, da sem pisala pa o svoji zgodbi oz. izkušnji, ki ni prav redka - je pa redkejša tu, kjer je pravzaprav večina dobro situirana.

Iz tega razloga se o tem tudi ne moremo tako razumeti.

Sama zelo spoštujem podjetne ljudi, v bistvu jih občudujem, kot tebe, recimo, in vedno sem navijala in navijam, dajem palce itd., se iskreno veselim zraven...

Gre samo za to, da pa pač sem jaz drugačna (že brez backgroundov).

Zdaj moraš bit, da preživiš, bodisi ovca ali volk. Jaz pa nsiem nič od tega.

In ne mislim da kdo je, ampak vidim, kaj morš počet za keš, kako se morš grebst, pogosto it prek trupel, morš bit vsiljiv, morš folku prodat, prodat, prodat...

Zelo malo pa jih resnično dela ali dodaja eno dodano vrednost.

recimo ti si se super znašla in počneš nekaj lepega in nekaj prispevaš za skupnost s tem.

Jaz pravim, vsak po svojih močeh in zmožnostih.

Tudi jaz nimam več toliko energije ne želje ne volje, ampak izstopit pač ne morem.

Potem pa guram svoje, na prihodnost pa skušam čim manj mislit.

Pa čim manj skušam se ukvarjat s stvarmi, na katere nimam vpliva.

In to je ta miselnost, o kateri včasih kaj reče tudi Porny in se pa tu z njim popolnoma strinjam: da pač bi imeli kar socializem ali nekaj, denar pa bi kar bil, kar eni bi ga provajdali za naše plače. Pa ta prispevek pa un pa tret.

Pa tam se mal pofuša pa sem pa ke.

Pa imamo spet začaran krog, kajti kako drugače pridt recimo do casha (kot je bil moj primer), kot prek študenstke?

No in jaz nisem hotla, da je tko, pa sem bila v to prisiljena.

En bi me pa prijavil in o meni in čezme bi se desničarji na forumih jezili, da 'odžiram delo mladim in da goljufam na študentske'. x:o)x

Jaz sem se zato prijavila na Zavod, z besedami, da se mi zdi mimo, da bi morala goljufat, če bi želela delat, pa ne morem (brez tega).

Ko sem gagala, stradala, so mi rekle frende, naj se prijavim za socialno, meni je bilo pa mimo odžirat drugim, tistim, ki se imajo še slabše in ki so recimo bolni ali se še manj znajdejo.

No ampak zaradi te lastnosti nisem bila pohvaljena, češ da kolk sem socialno čuteča in plemenita, solidarna in skromna ali pa da vsa čast, ker lahko vidim širšo sliko in nisem egoist (če dam prednost šibkejšim), pač pa da sem naivna nesposobnjakovička in bi me moralo bit celo sram. xDDx

Zdaj pa vprašanje, če bi res lahko postala tako zelo ne_jaz, da bi bila potem sprejemljivejša oz. ali bi mi tak lajf (ko ne bi bila jaz) res lažji za živet ga? :)

• Lajkam 4
  • Buuuu 1

Picasso

Guest Hekate

Zelo lepo si napisala, Marsa! http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

Resnica je, da se ustvarja v družbi vojna med reveži. Češ, ti imaš 100 evrov več od mene, itd...Ljudje so čisto zmedeni za kaj se gre. V bistvu ni več dobrih plač, tudi za tiste ki so sposobni in bi morali imeti neke vrsto stimulacijo, da bi družba rasla na bolje in napredovala. Vlada apatija, strah in kar je najhujšega, slepa zavist med ljudmi, neprivoščljivost, nerazumna aroganca. To je pa posledica socializma in to še danes plačujemo in še bomo. Ostale zahodne države pa imajo recimo precej višje socialne pomoči, pa nimajo zaradi tega take krize. Dobiček oziroma davke v državi pa ne plačuje samo privatni sektor, ampak tudi javni. Toliko v vednost. So pa te države začele šparat po malem že pred 5 leti, ko so pri nas vladajoči politiki študirali kako se bodo lahko zamerili volilcem na volitvah, če bojo ukrepali. Medtem se je pa škoda vse bolj poglabljala. Očitno jih zanima samo to, da vladajo. Zdaj se pa mora rešit po najboljših močeh kar še rešljivo sploh je. Nadoknadit vse zamujeno. Seveda izpadeš tako grešni kozel, z vsemi granitnimi kockami vred. V zahvalo.

Vidiš Marsa, ti že veš kako je bit grešni kozel.

Zgleda, da so zmeraj eni za vse krivi, da bo lažje pri duši drugim.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/sorry.gif

Aliana, jaz tudi nisem dojela nobenega posta, ki oz. kjer bi karkoli letelo eksplicitno nate oz. na kakršnokoli tvojo situacijo. :)

Verjamem pa, da si občutljiva pri teh stvareh oz. včasih je težko gledati ne-osebno.

Tudi mene včasih prizadene, ko kdo napiše, ja sej, nej se pobriga, za vse se lohk najde delo oz. zaslužek, če si le dovolj priden - kar si ne nazadnje napisala tudi ti sama. :)

No jaz tega ne jemljem -več- osebno oz. da leti name in tudi kadar leti, se ne pregovarjam o tem. V bistvu se že dolgo ne. Ker je to moja stvar.

Vem pa iz totalno prve roke, kaj pomeni biti ne samo brez backgrounda, pač pa tudi brez ostalih mrež, s katerimi se zato, ker ne morem počet nekaj, kar sama obsojam, ne strinjam in v takem okolju in družbi ne morem delovat, ne morem povez(ov)at.

In tudi meni je včasih mal grenko, s kakšno lahkoto ljudje pošiljajo druge delat al pa kaj jaz vem, medtem ko je 150 000 brezposelnih in to mladih, izobraženih in izkušenih.

Se pravi je to ena fraza, alibi, da folk nima slabe vesti oz. občutkov krivde, ker nam gre enim že po diflotu v lajfu, kar se tega tiče, slabše.

Tako pač je v življenju. Zato ni nihče kriv al pa kej.

Ampak ker se tako razmišlja, ker nihče ni kriv, pa te razlike seveda ne morejo kar izpuhteti.

Ko sem bila podnajemnica (se pravi 21 let), sem imela V OSNOVI 600€ manj kot moja znanka, ki je poleg svojega fleta, v katerem je živela, oddajala še enega.

No se pravi je bila na plusu za mojih 300 in za svojih 300.

TO pomeni backrgound oz. eden od.

Tisti, ki tega ne poznate, gledate 'tehnično' - sej greš pač delat, to pa un pa tret, greš za jobe gledat, prošnje oddajaš itd.

Marsikdo pa ne ve, da lahko smrdiš po plesni, si v total depresiji itd. in si v začaranem krogu nemoči.

ČE -ko- dobiš priložnostni job, moraš dobesedno goljufat, da DOBIŠ PLAČILO!

Ker ga morš dobit na Študenta, drugače te pa ne vzamejo.

Tud ko maš 40 let ali 50, nisi nad zaželena oseba za zaposlit jo.

In ko potem vsi rečejo, kaj si pa prej počel?

Kdaj? Takoj sem bil že pdonajemnik in ali res kdo misli, da lahko zraven še prišparaš za flet ali celo bajto?

No go.

In si v začaranem krogu.

In če je moj fotr prišel pri osemnajstih letih (!) iz druge republike študirat in delat, pomeni, da nisem imela neke rodbine, ki bi bile bajte, stanovanja itd.

Moja mama pa izvira iz družine, kjer so poleg 9 otrok skrbeli še za polsestro, invalidko, stari starši pa so umrli, oba, predno je bila mama stara 20 let.

Vmes je bila vojna.

In to je vsa zgodba.

Zato pa pravim, da je toliko primerov in različnih pogledov, kot je zgodb.

In nekdo, ki ni nikoli izkusil česa podobnega, si sploh predstavljat ne more, kakšna stiska je lahko, da se boriš, da sploh SI lahko nekje. Brez elektrike in vode itd.

Itd. ... :)

In to tud na nobenga ne leti, pa tud jaz sem preposlušala 'nasvetov' in vsega, ko sem kaj od tega kdaj pisala, zato pa že dolgo ne pišem več o tem.

V bistvu je sramotno, če si reven (v bistvu te naj bo kao sram), drugi pa te pošiljajo ne vem kam, da bodo lahko uživali v prisluženem, ne da bi bili v zadregi, ker smo eni pa brez.

Tak je lajf, taki smo ljudje.

Lahko se s tem samo sprijaznim. :)

Ampak pogovarjam se pa ne kaj dosti o tem, ker nimam prav veliko somišljenikov, ker pač ima večina vsaj kje bit.

Potem pa še pot, ki sem si jo izbrala... in sem večinoma rajš tiho, sploh ker zdaj ti ne tupijo samo, kwa morš počet, pač pa še, kaj moraš mislit in celo čutit.

Tako da 1/2 časa in energije sem porabila za to, da sem sploh lahko bila NEKJE, pol pa zato, da sem sploh lahko BILA. Jaz.

dejansko sem ljudem, ki nimajo zveze z mano, ki me ne preživljajo, nič nočem od njih, se nekako morala skoraj opravičevat, da sem jaz lohk jaz. :)

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Tekst je bil malo optimistično in idealistično napisan v smislu, da se slišimo, pogovarjamo o tem kako kdo vidi stvar, zakaj so stvari fer/nefer za enega in za drugega .. da se nekje na poti ujamemo in eno mini rešitev najdemo .. pač, idealsitično gledano, ker realno - kaj pa lahko par bab iz LNF naredi x:o)x

TKo da, jaz bom še vedno pisala iz moje trenutne perspektive, poskušala pokazat drugo stališče, vi pa dajte iz svoje .. pa če nam uspe vmes ne se na smrt skregat in obtoževat in žalit, bomo že veliko naredili ...

Meni se pa zdi prav, da si zapisala. Ker marsikdo se ne zaveda, kaj to pomeni. Zadnje čase je pač samozaposlitev toliko bolj popularna zaradi subvencije, in kot si sama videla, dejansko marsikdo gre v to samo zaradi tega. Pozabijo pa na to, da je treba nekaj narediti, prodati, saj stroške imaš ne glede na vse. In tega se veliko ljudi pač ne zaveda.

Mogoče si imela boljše startne pogoje, pa kaj potem. Bistveno je, da se tega zavedaš in to ceniš. To nam manjka. Manjka to, da kritično pogledamo sebe in ostale in ugotovimo, kje je balast, kje se da stvari izboljšati in kje ne. Mene pa recimo mine, ko nekdo pove, da doma ne da niti evra za hrano, ker jo prinese mama, ki dela v kuhinji... In podobne stvari. Saj tega je mnogo, pa saj če lahko kdo pomaga, super. Problem nastane, če/ko moraš nekomu razlagati, kako je, ko si res sam zase. Kot je rekla Marsa, kaj to pomeni, če moraš plačevati najemnino in nimaš tega luksuza, da bi ti bilo stanovanje dano. Pač plačaš najemnino in stroške in hrano in počasi zmanjka.

Povsod obstajajo deloholiki, zelo pridni in tudi zabušanti. Tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Mogoče so še mala družinska podjetja najbolj usmerjena k produktivnosti, ker vedo, da delajo zase.

Najbolje in gladko jedrnato je povzela Lili: Če ni zasebnega sektorja, ni javnega. Će dvignejo davke, bo v zasebnem sektorju več ljudi na cesti in posledično bo manj denarja za plače v javnem sektorju, kar bo dalo za rezultat manj delovnih mest tudi v javnem sektorju.

Če se nekdo vsak delno začne zavedati tega, mu bo marsikaj bolj jasno. Zato se mi zdi odlično, da si izpostavila svoj primer, ker mogoče bo nekdo razumel, da ni vse tako enostavno, kot se predstavlja.

Life begins at the end of your comfort zone.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...