Skoči na vsebino

s cim nadomestit paradiznikove omake?


Recommended Posts

Za par mesecev bo že:

Čemaž [divji česenj],

presnega & opranega v nekaj vodah se ga lahko zmeša z zeleno, ... lečo, ...

 

"Koprive 1 - 2 krat dnevno. Se jih skuha v vodi (vrejo ene 25 minut). Doda nekaj naravne soli iz solin Sečovlje (ali "sstanetovo" sol; člana foruma).Če je možnost.

Koprive se zmiksa, vrže čez riž, proseno kašo....

Za 2 meseca najkasneje ni več težav z Fe. Je pa v koprivah tudi veliko Ca, drugih mineralov...

Na začetku manj (količinsko). Poženejo.

Tretjič , četrtič količinsko ni omejitve.

Organizem se navadi koncentriranih mineralnih snovi... v koprivah.

Pa pameten je čim manj sladkorjev jest..."

 

Prosena kaša, rjav riž, ajdova kaša: skuhano na vodi ...

Nerafinirana sol - zmerno, ...

 

Zelenjava lokalna [kuhana, sveža],

sadje lokalno [kdaj pa kdaj], ...

Ok, thanks, bom probal. Sicer koprivin čaj pijem že kr dolg cajta, brez kakega haska (no mogoče da mal energije).

Kje dobim čemaž?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 60
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

da spet vskocim :8):

dayo, glede na to kar pravis (izvor tezav) bi ti pa sploh priporocila miso - to je tud al clo ranvo najbolj za to, ker ima velik teh nekih encimov in *taprave kvasovke*, ki so super za crevesno floro.

Tako ali pa tako je pa zdravilno in vpliva tud na moc.

Ravno vcer in dons sem si namest jutranjega caja nastimala *miso caj*. xDDx

(ko je zavrel, sem odstavla, pocakala da se mal shladi in razredcila zlico misa v tej vodi in to (s)pila namest caja. me je prav poklical, mi je rekl v glavi da bom to, pa mi je zlo pasal, mam vec energije x8Dx)

 

Ja, koprive so tud fajn, js jih kr kot caj pijem.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Miso juha/ječmenov miso,

Umeboshi slive/kis, ...[je bazičen, dezinfekcija črevesja, krvi]

Miso ječmenov raztopiš v vodi mlačni posebej, tik pred koncem kuhanja juhe ga vliješ v juho,

pustiš 2-3 sekunde, in odstaviš posodo iz ognja/plošče/plina ...

 

Čemaž je v gozdovih, ob rekah, ...

http://www.joker.si/mn3njalnik/index.php?showtopic=67703

http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...rt=#entry874717

 

Izboljšat treba funkcioniranje hare/tankega črevesja, ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

to si js ful zelim - umeboshi... hecn da so slive, k so v bistvu bl marelce menda... (si jih pa kr predstavljam, se NIKOL ga nisem probala, a VEM, kaksen okus ma. x:o)x xyesx - prav zelim si ga, predstavljam si da mi bo dbest.... xDDx - sam je precej drag, pol mam pa vedno druge prioritete oz. se znajdem pac z drugimi zadevami x:)x).

Misa pa itak ne porabim velik, pa 1/2 ga potalam frendam pa tko (k je ogromna pakunga).

Vcer mi je glih frenda telefonirala, k sem ji predvcerajsnjim dala za sabo mal juhe, pa se pr men jo je jedla (in je mela tud eno tako bolezen nekoc) in se je slabo pocutla, skratka, da kok ji je pomagal.

Se Tim jo je (miso juho)! x!x :eek: xyesx

(zato k recem da je za zdravje xDDx)

 

aja sele zdle opazla: jaz sem tud vata/pita (al pita/vata), pa nimam nc problemov s paradajzom, prav nad mi pase.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rjav riž, prosena kaša s kako žlico zmletega prosa celega [v kavnem mlinčku],

ječmenov miso, lokalna zelenjavica/en mal sadja lokalnega "kdaj pa kdaj",

čemaž, koprive, leča, ...

Ima, da bo. -)

 

Kruh, kdaj pa kdaj, če spljoh. Pa doma narjen, da se ve, kaj se da noter. -)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dayo, nekj te je vrat dajal, sem bral.

 

Pejd slikat, da se vid, kako je z vretenci.

Ko dobiš izvid pa naprej.

 

Dalaj Lama je dobil mavec pred kratkim [sm nekj bral].

Naj bi šlo za hernia disci/vrat [neuradno].

 

V kolker ne gre za hernia disci/vrat,

lahko greš na posvet [ena od "n - možnosti"]:

http://med.over.net/forum5/read.php?13,537483,537712

[Kako dela? Osebno ne poznam, jo menda pohvalijo ...].

 

Shiatsu tretma po Masunagi ne sme bolet med samim izvajanjem nič.

Skoraj nič v primeru akutne bolečine, ko tretma izvaja profesionalec z dovolj "chi/KI - ja" v sebi, z dovolj znanja/izkušenj ...:

Objava #49

http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...mp;p=1055478564

http://www.ednevnik.si/entry.php?w=synergya&e_id=25498

 

Shiatsu Masunaga School ne izvaja "agresivnih"/bolečih manipulacij, ...

V pdf. e - knjigici so tudi navodila za avtoshiatsu, s katerim se terapevt, laik izurjeni tretira/zdravi sam.

 

Al pa pejd kam drugam. Prej se pa mal pozanimaj, da ne bo razočaranja morebitnega ...

 

Težave z vratno hrbtenico

http://forum-tezave-pomagajmosi.mojforum.s...i-post-762.html

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne, post mam prepovedan x:Dx Povečuje vato.
dj vato zamenji za konkretn filtr... :inocent: x:Dx

 

Vsak naj je, kar mu je všečno.
vsak nj je, kr je vsecno njegovemu telesu!

npr.: sosedu je fuuul vsec cokolada... pa je ne sme jest, ker je njegovo telo ne prenese...

 

kapica, paradižnika vsekakor ni v dietnih jedilnikih discipliniranih oseb, zazdravljenih od raka, ...
prvoten paradajzek v osnovi se kljub temu, deluje bazicno na organizem!!! x;)x

K si lih tole izpostavla... se prav: prvoten paradiznik je kisel... in pri zdravih, normalnih organizmih deluje zdrava normalna kolicina tega prvotnega paradiznika bazicno na ludekovo telo... kr deluje kislo so pa to vecinoma strupi, ki so v njem... in ne paradajzek kt paradajzek... in fuuul zavisi spet od kolicine (to je tist k loc "zdravilo od strupa")! Z tono paradiznika al pa kej manj na dan, pa res lahk v organizem clovk vnese tud take kolicine strupa, da delujejo opazno na kislost organizma... in z to vecjo kolicino zauzitega paradiznika bi se nj povecala tud vsebnost cukra v krvi... js osebno, pr tej trditvi mal zmrznem... k pojma nimam od cesa... sj paradajz ne vsebuje cukrov v obliki skroba... ampk kkrkoli ze: paradiznik je se vseeno, vedno kisel in deluje bazicno na organizem!!!!!!!!!!

ja...grrrrrr tele diete... od zdravnikov, ki jih predpisujejo bi blo ful lepo, ceb svoj cajt za natancnost in preudarnost preusmerl kam drugam! k tole je ze mal nepotrebno afnanje z njihove strani...

pol je pa se tole: paradiznik je antioksidant in eno izmed naravnih antikancerogenih zivil!!!

 

(zato tud prepoved paradajza in vsega kislega - povečuje pitto)
se enkt:

paradajzek kt paradajzek je kisel ampk to ne pomen, da deluje na telo kislo! ampk deluje bazicno! kr je fajn... xsrcx

strupi v paradajzu (k jih je tekom rasti vsrkaval prek gnojil, skropil, zemlje,...) so pa bazicni in na telo delujejo kislo! kr pa ni fajn... :sori: (ampk zto ni kriv paradajzek... temvec civiliziran nacin proizvodnje le njega...)

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

 

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ja, pac - paradajz je blazno jin (kot vsi razhudniki).

sej je tud cesen pa se kej.

Point je v ravnotezju in manj v posameznih jedeh.

Pol bi se moral uzivat sam kokos in riz (ki sta med redkimi povsem nevtralnimi zivili).

 

No kakor komu ljubo in drago oz. kot je rekla kapica: kar prija nasemu telesu (ki ima svojo nezmotljivo inteligenco).

(men pa recimo paprika med razhudniki ne naredi dobr oz. je moja sluznica obcutljiva za njene ucinkovine, medtem ko paradajza lohk pojem na tone.. zato mi je zanimivo, da je vedno paradajz nek spornez, medtem ko paprika ma velik vec delikatnih, pa tudi alergenih snovi, pa je nihce ne odsvetuje prav posebej - kot recimo paradajz)...

 

hm, vsakdo pa tud po svoje 'uci'.

res da se morda kaksna zivila ne skladajo oz. niso kompatibilna tolk oz. jih mi presnavljamo tezje, vendar pa je treba upostevat tud to, da ma vsak svojo individualno prebavo oz. presnovo.

 

nekateri prehranski strokovnjaki in terapevti pa recimo odsvetujejo korenje (ki je btw dbest pri vseh prebavnih motnjah in tezavah s prebavo, tako pri driski kot zaprtju, skratka, uravnovesa in ureja prebavo, dober za oci, kri, jetra, kozo in se marsikaj, skratka, je med najbolj bogato in zdravo zelenjavo).

 

**

ne vem zakaj si prestavil post, ki je bil prej pred mojim, za njim.

v glavnem, tole zgoraj je komentar na naslednji Tantrin post. x:o)x

oz. na ta njegov del:

Paradajz - da ili ne? [v kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane]

"... Paradajz narušava ravnotežu

U kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane, neke namirnice pokazuju svoja vrlo jin ili jang svojstva i narušavaju ovu ravnotežu, pa se ne preporučuju u ishrani. Takav je slučaj sa mesom i proizvodima od mesa, južnim voćem i povrćem koje poseduje vrlo jin svojstvo. Upravo se iz tog razloga paradajz i plavi patlidžan (kao vrlo jin) ne preporučuju se za svakodnevnu ishranu (pored još navedenih namirnica) jer se dobra ravnoteža ne može postići njihovim korišćenjem kada se jedu namirnice biljnog porekla. Poseduju jak efekat širenja, rashlađivanja organizma i dovode do povećanja kiselosti krvi, jednom rečju, njihovim redovnim konzumiranjem naše celokupno stanje postaje više jin, što se odražava kako na fiziološkom, tako i na psihološkom planu kroz manju otpornost na hladnoću, podložnost infekcijama, nesigurnost, uzdržanost, itd."

http://www.zdravzivot.com/index.php?option...1&Itemid=65

[Autor Srećko Milićević, Instruktor makrobiotike]

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Paradajz - da ili ne? [v kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane]

"... Paradajz narušava ravnotežu

U kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane, neke namirnice pokazuju svoja vrlo jin ili jang svojstva i narušavaju ovu ravnotežu, pa se ne preporučuju u ishrani. Takav je slučaj sa mesom i proizvodima od mesa, južnim voćem i povrćem koje poseduje vrlo jin svojstvo. Upravo se iz tog razloga paradajz i plavi patlidžan (kao vrlo jin) ne preporučuju se za svakodnevnu ishranu (pored još navedenih namirnica) jer se dobra ravnoteža ne može postići njihovim korišćenjem kada se jedu namirnice biljnog porekla. Poseduju jak efekat širenja, rashlađivanja organizma i dovode do povećanja kiselosti krvi, jednom rečju, njihovim redovnim konzumiranjem naše celokupno stanje postaje više jin, što se odražava kako na fiziološkom, tako i na psihološkom planu kroz manju otpornost na hladnoću, podložnost infekcijama, nesigurnost, uzdržanost, itd."

http://www.zdravzivot.com/index.php?option...1&Itemid=65

[Autor Srećko Milićević, Instruktor makrobiotike]

 

Makrobiotika za relativno zdravega

http://www.grombol.com/pregled1.asp?kat=makronova&id=270

[za zdravljenje težjih bolezni potrebna individualna konzultacija, samodisciplina, učljivost,

razumevanje, ...]

 

Konzultacije [kontakt, licenca Kushi inštituta, USA]

http://www.makronova.com/fullpage.aspx?Pag...80&cmsID=38

 

V Lj, Sloveniji je nekaj oseb, katere so z makrobiotiko uspele zazdravit raka, ...

Ki so dovolj ! samodisciplinirane, kar se prehranjevanja tiče, imajo dovolj znanja, so učljive,

razumejo bistvo tega načina zdravljenja/zazdravljenja.

Nediscipliniranim ne uspe. NI to mass zdravljenje za množice, s čarobno paličico.

Vsem ne uspe, tudi zaradi navedenih "zahtev" ne.

 

Makrobiotika [osnoven info, ni sistem sprejemljiv za mase]

http://www.astrozmaj.com/system/izborposla...iotika/mak.html

Zahteva nekaj učenja, znanja, prakse. Ko se pogrunta v čem je "glavni point",

postane vse skupaj zelo enostavno, ne vzame dost časa, prilagodljivo posamezniku po meri/fleksibilno ...

Glede na počutje, zdravstveno stanje, aktivnost/napore/obremenitve [telesne, mentalne], ...

 

Sam imam zase bolj špartansko varianto, kar se hrane tiče [ne kompliciram]:

žitarice, stročnice, divje rastlinje iz narave, lokalno zelenjavo, sadje [sveže, kuhano],

nerafinirano sol, oljčno olje [zmerno, ne pretiravam], mogoče še kaj.

V gl. ne kompliciram pri relativno ok zdravju.

 

Ne uživam sladkorja, meda, bele moke, maščob [razen omenjenih, zmerno],

mleka & mlečnih proizvodov, oreščkov [mi ne sedejo].

 

Poleti kdaj pa kdaj konzumiram tut paradižnik, 2x letno naredim kako kuro s prepeličjimi jajci,

občasno konzumiram 2 - 3 kurja jajca tedensko. Zaenkrat znese.

 

Bistvo je razumet za kaj se gre pri "yin & yangu" v prehrani, lajfu nasplošno.

Da znamo ekstreme po potrebi balansirat. Tut če se zboli, ni tragike. Bistveno je, da se razume

vzroke bolezni ... Pol pa, kar je je ... Kakor, kdo v sebi zares hoče ...

 

Al se lot samozdravljenja/zdravljenja. Al mu pa dol "visi", nadaljuje po starem ...

Bistveno je, da se razume, kaj je do tega stanja pripeljalo ...

 

Drugač pa, tut znane makrobiotike obišče "striček rak, ...", ker se ne držijo, kar učijo druge.

Jejo preveč oreščkov mogoče - nekateri [maščobe], preveč cvrtih jedi, ma kakšen rad tut

ekstremno yin živila pa pretirava [npr. pri sladoledu, ...].

Rak, ... ni nobena tragika, v kolker se ohrani razumevanje, da je do njega pripeljal nezdrav način življenja, prehranjevanja, ... S samodisciplino, znanjem, ... se da tut zazdravit ...

Zazdravljeni živijo eni med nami ... Nekateri tut "odidejo", v kolker samodisciplina popusti, podležejo starim

prehrambenim navadam, ... Katere so pripeljale v bolezen/bolezni ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zato mi je zanimivo, da je vedno paradajz nek spornez, medtem ko paprika ma velik vec delikatnih, pa tudi alergenih snovi, pa je nihce ne odsvetuje prav posebej - kot recimo paradajz)...

 

x:Dx

To rajtam izvira še iz cajtov, ko so mel paradajz za zlo strupeno rastlino. Baje so clo enga ameriškega predsednika hotl zastrupit z njim. Kuhar, ki mu je paradajz pripravil, ni zdržal in je naredil samomor, predsednik se je pa dobr najedu.

 

In kaj je še zanimivo. Tale vraža, kolk je paradajz nevaren, se je ohranila očitno do dons. Jst se spomnim, da je šel moj dedek k enmu zdravilcu tle okol Kranja in ta mu je reku, ja, raka maš zato, k ješ paradajz. V tistih cajtih so ljudje okol Kranja pojedl mrbit dva paradajza na leto. Ker ga ni skor noben sadil.

 

Včasih bi blo dobr, da bi eni /tud makrobiotiki/ stresl prah s svojih knjig in zapisal not tud novejše izsledke.

 

:vio:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Preštudirat, prebrat je pameten celosten pogled na makrobiotično prehranjevanje, način življenja, ...

Da se lažje razume detajle...

V kolker koga to spljoh zanima.

 

Osebno domač paradižnik pri relativno ok zdravju konzumiram. Ga imam rad.

Jem tudi tropsko sadje, katero se po makrobiotiki odsvetuje ...

Količinsko ne pretiravam ...

Drugo je, ko se nekdo samodisciplinira, ko gre za zdravljenje revmatskih, rakavih, ... obolenj.

Tu je pa potrebna samodisciplina ...

 

! Dayo se je odločil, da okrepi funkcijo "hare - tankega črevesja", da bo več vitalne energije.

Pozitivno. Naj mu uspe, naj se drži "svojega plana", v kolker mu funkcionira ... -)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jp, res je, med drugim je paradajz med najboljsimi antioksidanti. xyesx

 

pa se nekaj: zakaj vsi ti znalci tako redko upostevajo bistvene zadeve?

Namrec kaj pa okolje, v katerem zivimo?

V Kanadi imajo javorjev sirup, mi pa imamo med. Sama celo preferiram kitajski oz. vzhodnjaski nacin zdravljenja oz. zdravega furanja, pa vendar se nikjer nisem zasledila, da bi vzhodnjaski majstri priporocal med. Zato ker je brezvezen? slab? x:px (xrolleyesx)

Tud paradajz morda tam ne uspeva tok. No pri nas PA. to je med drugimi najbolj razsirjena in tudi primerna prehrana na mediteranu.

Prav tko kitajci ne priporocajo olivca. zakaj pa ne? a ni zdravilno olivno olje?

 

Tko da se mi osebno zdravo furanje zdi to, da vzames, kar je v tvojem okolju, in to, kar je zdaj, trenutno, na broju - pravzaprav sta to dve od osnovnih nacel makrobiotike - ki jo sicer sprejemamo, ce se svetuje umeboshi, ne pa tud, ko se 'navadna slovenska' sliva al pa marelca. x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tko da se mi osebno zdravo furanje zdi to, da vzames, kar je v tvojem okolju, in to, kar je zdaj, trenutno, na broju - pravzaprav sta to dve od osnovnih nacel makrobiotike - ki jo sicer sprejemamo, ce se svetuje umeboshi, ne pa tud, ko se 'navadna slovenska' sliva al pa marelca. x;)x

 

Zlo dobr.

:palec: :palec:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kjer je razumevanje/uvid v stanje/situacijo, učljivost.

Tam je pot. -)

Vsak je sam svojega zdravja/bolezni & notranjega zadovoljstva/nezadovoljstva kovač

V kolker ne gre za izpostavljenost ekstremnim okoliščinam,

na katere posameznik/ljudje ne morejo vplivat.

 

Nekateri časa za eksperimentiranje niso imeli, so se držal striktnih pravil in uspeli zazdravit

[nedisciplinirani, neučljivi dolgoročno ne uspejo, bolezen se lahko tudi vrne;

sicer pa zakaj sploh zboleti]:

 

"O lastni izkušnji z makrobiotiko je pisala Bernarda Pavko v svoji knjigi 'Marija Magdalena - Potovanje v svetost ženske, ki jaz sem' ...

Ozdravila je sebi raka na dojki brez uradne medicine.

K zdravniku je šla, ko je dobila diagnozo od 'alternativke',

dobila potrjeno diagnozo od uradne medicine.

In prišla kasneje na pregled, kjer so potrdili, da bolezni ni več."

Objava #8

http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...st&p=292613

 

Imela je še 2 meseca življenja po zdravniški prognozi

http://www.durmitorcg.com/forum/viewtopic....p;sk=t&sd=a

http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?nav_id=258259

 

Ko gre za zazdravljenja, se treba držat predpisanih jedilnikov s strani kvalificiranega konzultanta.

Vsak izbere/zbira sam.

_________

Objava #37

http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...mp;p=1055482996

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

seveda.

kot povsod.

prav tko ce si izberemo zdravnisko obravnavo in nanjo pristanemo, je pac kul dosledno se drzat zastavljenega (recimo ce ze dobimo antibiotike in se odlocmo da jih bomo (s)fural, jih sfurajmo pac do konca - tok kot se rabi).

 

Sam pogovarjamo se in mislim da ni zanemarljivo okolje in zato cist rpav da to tle pisemo, saj nenazadnje bi lohk prisel kdo v to temo, po tem ko je predhodno prebral to in ono o 'skodljivosti' paradajza, potem se ugotovi, da je pita/vata (kot sm rekla, recimo js sm tak tip, prav tko) in ze nepravicno pripise paradajzu nekaj negativnega - tudi zanj, recimo.

 

In prvic, mamo morda mi zarad drugacnega okolja tud drugacno presnovo in prebavo, drugic pa vsak mojster predvsem jasno operira s svojim znanjem in izkusnjami, kot tudi z izkusnjami, ki jih je pridobil z obravnavanimi.

 

Torej: kitajska oz. vzhodnjaska medicina bazira na vedenju in furanju, ki je aktualno tam.

Sicer skrajni primer, a vendarle (za oris): morda tud eskimu ne bos svetoval kalckov ali odsvetoval mesa zarad zakisanosti organizma.

Je treba upostevat poleg osebnega trenutnega stanja tudi ostale razpolozljive opcije.

 

potem smo seveda se pri krvnih skupinah, saturnih v 6. hisah in podobnem, zato je pac cist fajn zavzet eno distanco, pa makar ti svetuje se tak jack na svojem podrocju. Tud dva namrec nisva povsem enaka. x:)x

 

Kot receno: nek prehrambeni strokovnjak ti bo recimo izrecno odsvetoval korenje (sodim zarad kakega glikemicnega indexa), Asic in Wilfort in se marsikdo pa ti ga bosta najtopleje priporocila.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dayo je spraševal - odprl topic konkretno za tale namen - pridobit informacije:

"S cim nadomestit paradiznikove omake?"

 

In rekel takole:

"Odloču sem se, da neki časa ne bom konzumiral paradajza in se znašel v veliki težavi - s čim nej si delam omake za testenine??? (Ponavad sem si naredu mal naseckanega brokolija, cvetače in/ali bučk ter zalil s kako kupljeno paradižnikovo omako, da je blo vse skupi mal tekoče. Kako zdej? Kakšne pametne ideje?)"

 

In tut dobil v "n - postih" željene odgovore. Kar je bistveno. -)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nič. Po uradni medicini popolnoma zdrav.

Po ajurvedski je problem pitta/vata. (zato tud prepoved paradajza in vsega kislega - povečuje pitto)

Tudi jaz mam to neravnovesje. Mi lahko zaupas pri katerem terapevtu si bil. Lahko tudi preko osebnega sporocila.

Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dayo je spraševal - odprl topic konkretno za tale namen - pridobit informacije:

"S cim nadomestit paradiznikove omake?"

res je, se strinjam, sem hotla to dodat postu, pa se mi je mudilo ven.

skratka, absolutna resnica - in sama sem najbolj *proti*, ko hoce kdo zgolj nasvet, pa dobi kupe pametovanj in vprasanj in t4ega (al clo obsojanj).

 

ampak kot se spomnim, si ravno ti ga zacel 'zaslisevati'.

sama nikoli ne dvomim v odlocitve (ali zelo redko).

ok, se je odlocil, ne glede na to, zakaj, cemu, po kom, zaradi koga/cesa... itd.

In moji odgovori so bli v tej smeri.

 

Pol pa je padla debata okol paradajza samega in tud okoliscin, ki so ga privedle do tega, da se je tko odlocil (k cemur ga nisem navedla jaz, pac pa ti - in mislim da se kdo). Zakaj pa da? Kaj pa da ima? in tako dalje.

 

In ker je torej kot receno zalaufala debata o paradajzu in 'skodljivosti' splosno, smo pac tako rapzredali svoje misli oz. mnenja, kot pac smo jih.

 

Sem proti gurujem raznim (OSEBNO!), pa nisem 1x napisala, da mi je mimo da GA poslusa, niti da se je odlocil, da ne bo fural paradajza. Tud nisem nic dvomila v njegove odlocitve, samo izkoristila sem temo med drugim kot clowk, kot vata/pita, kot mahnjenec na paradajz in testenine itd.. x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Yap, vprašal eno vprašanje [z razlogom]:

Kaj pravi zdravnik?
Nič. Po uradni medicini popolnoma zdrav.

Po ajurvedski je problem pitta/vata....

Vsaka nadaljna informacija v zvezi z učinkom izbranega pristopa,

bo mogoče še komu prišla prav... [seveda, ko bo].

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Samo mal v vednost - sem ugotovu, da brez paradajza sploh ni kak hud problem funkcionirat; niti brez pšenice, kisa, mleka itd. Namest pšeničnih špagetov si pač naredim koruzne makarone - in za te ne rabiš tolk tekoče omake x:Dx Tko da pač mal zelenjave not naseckam, paradajza ne rabim. Diete se ne držim absolutno 100%, ko jem zunaj, sicer je pa to pretežno v Vegedromu, kjer mi pa šefica zrihta vsaj približno tako hrano, ki jo zdej rabim. Tko da te stvari okol hrane so predvsem stvar navade.

Sicer pa mi je že od nekdaj pasal občasno narest kako spremembo v hrani, že zato, da sem vidu, kolk sem kej fleksibilen glede svojih navezanosti in fiksnih idej...

 

Kar se tiče efektov moje diete in ajurvedskih terapij, ki sem jih dal čez, pa bo pokazal čas; te stvari ne grejo čez noč. Se pa določena izboljšanja že kažejo. Sicer pa mislm, da je zmeri glavna poanta dobrega/slabega zdravja v naši energiji, psihi, vzorcih itd. Čez velik stvari sem v lajfu že šel, velik sprobal, velik spremenil. Ampak ene stvari so ostale še zmeri nekje ugnezdene in neozaveščene. In to precej razčiščujem v tem obdobju in mislm, da je to tud pomemben faktor za izboljšanja, ki jih zaznavam.

 

 

Tudi jaz mam to neravnovesje. Mi lahko zaupas pri katerem terapevtu si bil. Lahko tudi preko osebnega sporocila.

Bil v Indiji, šel čez zelo intenzivno enomesečno čiščenje (pancha-karma). Bil pa pri temle maestru: http://www.ayushakti.com/about_visionaries.htm

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Samo mal v vednost - sem ugotovu, da brez paradajza sploh ni kak hud problem funkcionirat; niti brez pšenice, kisa, mleka itd. Namest pšeničnih špagetov si pač naredim koruzne makarone - in za te ne rabiš tolk tekoče omake x:Dx Tko da pač mal zelenjave not naseckam, paradajza ne rabim. Diete se ne držim absolutno 100%, ko jem zunaj, sicer je pa to pretežno v Vegedromu, kjer mi pa šefica zrihta vsaj približno tako hrano, ki jo zdej rabim. Tko da te stvari okol hrane so predvsem stvar navade.

Sicer pa mi je že od nekdaj pasal občasno narest kako spremembo v hrani, že zato, da sem vidu, kolk sem kej fleksibilen glede svojih navezanosti in fiksnih idej...

 

Kar se tiče efektov moje diete in ajurvedskih terapij, ki sem jih dal čez, pa bo pokazal čas; te stvari ne grejo čez noč. Se pa določena izboljšanja že kažejo. Sicer pa mislm, da je zmeri glavna poanta dobrega/slabega zdravja v naši energiji, psihi, vzorcih itd. Čez velik stvari sem v lajfu že šel, velik sprobal, velik spremenil. Ampak ene stvari so ostale še zmeri nekje ugnezdene in neozaveščene. In to precej razčiščujem v tem obdobju in mislm, da je to tud pomemben faktor za izboljšanja, ki jih zaznavam.

:palec: :palec:

 

(sicer pa sorchy ker sem/smo izkoritsila/izkoristili? tole tvojo temo za ene osebne vidike zadev... x:)x... ampak.. sej smo se trudil povedat pac, vse v duhu "pomagat ti" x:o)x x;)x :vragec:

skratka, nc narobe, taksnele debatkice, vsaj razmisljamo vsi skupaj o tem/vsem... x:)x - itak da je se globlje... x;)x)

 

(*uh se sem hotla nekaj (na)pisat, pa se mi spet mudi ven... x:)x... sej, se bom, se upadem s kaksnim modrovanjem, skor ziher.. x:o)x :8): x;)x)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(sicer pa sorchy ker sem/smo izkoritsila/izkoristili? tole tvojo temo za ene osebne vidike zadev... x:)x... ampak.. sej smo se trudil povedat pac, vse v duhu "pomagat ti" x:o)x x;)x :vragec:

skratka, nc narobe, taksnele debatkice, vsaj razmisljamo vsi skupaj o tem/vsem... x:)x - itak da je se globlje... x;)x)

ej, no problem, več glav več ve baje x:)x :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dayo, gleda na to, da smo v kapha obdobju. Ne vidim razloga zakaj, kdaj pa kdaj, nebi pojedel kaksno paradiznikovo omako. Malo vec ognja ti v teh zimskih dneh ne po skodilo.
Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dayo, gleda na to, da smo v kapha obdobju. Ne vidim razloga zakaj, kdaj pa kdaj, nebi pojedel kaksno paradiznikovo omako. Malo vec ognja ti v teh zimskih dneh ne po skodilo.

Kolkr sem razumel, paradajz znižuje ogenj - agni. Kreira pa presežek pitte, kar pa ni zaželjeno. Sploh zahodnjaki mamo baje tega na splošno preveč.

Točno je rečeno takole:

"... these foods increase pitta and heat in the body and also reduce the digestive power (especially tomatoes)."

"These foods" je mišljeno polega paradajza še vso kislo sadje (pomaranče, ananas, limone, grenivka itd.), kis in pekoče začimbe (npr. čili). Tudi meso, pšenica in beli sladkor.

Ker te stvari znižujejo prebavni ogenj, se zarad tega proizvaja več sluzi in toksinov (aam).

 

Ne vem, kolk kej poznaš ajurvedo... ampak to je hec - da če ma nekdo npr. preveč sluzi, to sploh ni nujno problem kaphe, ampak recimo pitte/vate, to posledično vpliva na slabitev agnija in to posledično pelje v zasluzenost.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...