tantric 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Z ayurvedo se resno nisem nikoli ukvarjal. Koliko sem sam razumel, da imamo osnovnih pet tipov (zemlja, voda, ogenj, zrak,eter). Vata, pitta, kapha so neravnovesja. Dolocene stvari povecujejo eno, druge drugo. Nekatere unicujejo vse tri dose. Paradaznik povecuje pitto zato naj bi bil za vato uredu, prav tako pekoca hrana. Tejas, suptilno oblike pitte, pa najlazje povecamo z mantranjem. Najboljsa je mantra "hrim", ki je glavna mantra boginje. Citiraj Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 19. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 19. februar 2009 Z ayurvedo se resno nisem nikoli ukvarjal. Koliko sem sam razumel, da imamo osnovnih pet tipov (zemlja, voda, ogenj, zrak,eter). Vata, pitta, kapha so neravnovesja. Dolocene stvari povecujejo eno, druge drugo. Nekatere unicujejo vse tri dose. Paradaznik povecuje pitto zato naj bi bil za vato uredu, prav tako pekoca hrana. Tejas, suptilno oblike pitte, pa najlazje povecamo z mantranjem. Najboljsa je mantra "hrim", ki je glavna mantra boginje.Ne, ne, par stvari si mal pomešal. Vata, pitta, kapha so doše, torej neke notranje energije. Vsaka ma svojo kvaliteto, ki je povezana z določenim elementom (vata - zrak + eter, pitta - vročina, kapha - voda, pa tud zemlja). Doše niso neravnovesja, ampak lahko pridejo v neravnovesje. Poleg doš sta zelo pomembna faktorja agni (ogenj) in aam (sluz in toksini). Če je agni dober in so doše kolkr tolk v ravnovesju, se hrana prebavi v redu in spreminja v energijo (tejas, ojas). Če doše preidejo v neravnovesje, to oslabi agni, hrana se več ne prebavlja optimalno in začne se akumulirat aam - toksini in sluz. In začaran krog se sklene - slab agni - več aama - zapacanje energetskih kanalov - še večje neravnovesje doš - še slabši agni itd.Tejas mislm, da ni pitta, ampak subtilna energija, ki nastane pri presnovi hrani - če je agni ok. Iz tejasa pol nastaja ojas, se mi zdi. Glede mantre, pa tlele en fajn link: http://1stholistic.com/PRAYER/Hindu/hol_Hi...dess-mantra.htm Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantric 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Dayo, nisi me razumel. Mam ful omejen prostor za poste, zato vse skrajsam.V,P,K so bioloski sokovi. Kadar se K,P,V poveca govorimo o neravnovesju. Bistvo je da drzimo vsa tri v ravnovesju. To dosezemo na vec nacinov hrana je le en del te. Prana, tejas in ojas pa so duhovne energije zraka, ognja in vode se suptilnejsi pa so vayu, agni in soma.Tantra bazira na ayurvedi. Cilj je razvijati vse tri duhovne energije, kar dosezemo z dolocenimi tehnikami. Citiraj Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Mimogrede, Satyananda v Kundalini - Tantra http://www.satyanandayoga.tara.si/kt_odlomek.phppriporoča za praktike "kundalini - naprednih raja joga praks - kriya yoga"enostaven makrobiotični način prehrane za vzdrževanje agnija [stročnice, žitarice, zelenjavo, pretežno kuhano hrano in odsvetuje pretirano "miselno ukvarjanje s hrano/"fanatizem/navezovanje uma" v zvezi z njo] ... Doktorji ayurvede pri katerih si bil http://www.ayushakti.com/about_team.htmimajo podoben pogled na "prebavni ogenj", kot makrobiotika...Z nekaterimi "rahlimi"odstopanji, kar je pa "v temule kontekstu" za "odmislit". Kolkr sem razumel, paradajz znižuje ogenj - agni. Kreira pa presežek pitte, kar pa ni zaželjeno. Sploh zahodnjaki mamo baje tega na splošno preveč.Točno je rečeno takole:"... these foods increase pitta and heat in the body and also reduce the digestive power (especially tomatoes).""These foods" je mišljeno polega paradajza še vso kislo sadje (pomaranče, ananas, limone, grenivka itd.), kis in pekoče začimbe (npr. čili). Tudi meso, pšenica in beli sladkor.Ker te stvari znižujejo prebavni ogenj, se zarad tega proizvaja več sluzi in toksinov (aam).Ne vem, kolk kej poznaš ajurvedo... ampak to je hec - da če ma nekdo npr. preveč sluzi, to sploh ni nujno problem kaphe, ampak recimo pitte/vate, to posledično vpliva na slabitev agnija in to posledično pelje v zasluzenost. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantric 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Tantra se strinjam. Ne sme nam hrana postati religija.Khicheri koristi vsem trem dosam in je za duhovni ratvoj najboljsa izbira. Vedno sem cenil modrost Satyanande. Citiraj Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Diet for Kundalini Awakeninghttp://www.eng.vedanta.ru/library/kundalin...i_awakening.phpMimogrede, Satyananda v Kundalini - Tantra http://www.satyanandayoga.tara.si/kt_odlomek.phppriporoča za praktike "kundalini - naprednih raja joga praks - kriya yoga"enostaven makrobiotični način prehrane za vzdrževanje agnija [stročnice, žitarice, zelenjavo, pretežno kuhano hrano in odsvetuje pretirano "miselno ukvarjanje s hrano/"fanatizem/navezovanje uma" v zvezi z njo] ...Doktorji ayurvede pri katerih si bil http://www.ayushakti.com/about_team.htmimajo podoben pogled na "prebavni ogenj", kot makrobiotika...Z nekaterimi "rahlimi"odstopanji, kar je pa "v temule kontekstu" za "odmislit". Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sasha3 2. marec 2009 Prijavi Deli 2. marec 2009 Vzameš palični mešalnik in zmiksaš kar ti srce poželi in dobiš kremno teksturo To je pa daleč najboljši predlog, saj zelenjave ne kuhaš in obdrži vse fine zadevce zdrave intko. Razen za korenček sem brala, da ga je dobro mal pokuhat... se ne spomnim zakaj že... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 5. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 5. marec 2009 Al pa prepražit ...da se izloči vitamin AKaj pa je narobe z vitaminom A? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 6. marec 2009 Prijavi Deli 6. marec 2009 vitamin A je v surovem korenju kot provitamin in ga kot takega telo ne more kej dost izkoristit. S kuhanjem provitamin preide v vitamin (A), kateri je ob prisotnosti maščob (najbolje omega 3 nenasičene mašč.kisline) - po domače z malo olja, najboljša absorbcija in s tem izkoristek le-tega. Torej je, kar se korenja tiče, najboljši kuhan ali dušen (v primerjavi s surovim) pa z malo olja. Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 6. marec 2009 Prijavi Deli 6. marec 2009 vitamin A je v surovem korenju kot provitamin in ga kot takega telo ne more kej dost izkoristit. S kuhanjem provitamin preide v vitamin (A), kateri je ob prisotnosti maščob (najbolje omega 3 nenasičene mašč.kisline) - po domače z malo olja, najboljša absorbcija in s tem izkoristek le-tega. Torej je, kar se korenja tiče, najboljši kuhan ali dušen (v primerjavi s surovim) pa z malo olja. vitamin A iz korenja... če ne dobi tut cinka, je približn tko, k da bi škarpo betonirou brez cementa Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 9. marec 2009 Avtor Prijavi Deli 9. marec 2009 nič, krepi imunski sistem Pol pa fajn Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.