Skoči na vsebino

s cim nadomestit paradiznikove omake?


Recommended Posts

Z ayurvedo se resno nisem nikoli ukvarjal. Koliko sem sam razumel, da imamo osnovnih pet tipov (zemlja, voda, ogenj, zrak,eter). Vata, pitta, kapha so neravnovesja. Dolocene stvari povecujejo eno, druge drugo. Nekatere unicujejo vse tri dose. Paradaznik povecuje pitto zato naj bi bil za vato uredu, prav tako pekoca hrana. Tejas, suptilno oblike pitte, pa najlazje povecamo z mantranjem. Najboljsa je mantra "hrim", ki je glavna mantra boginje.
Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 60
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Z ayurvedo se resno nisem nikoli ukvarjal. Koliko sem sam razumel, da imamo osnovnih pet tipov (zemlja, voda, ogenj, zrak,eter). Vata, pitta, kapha so neravnovesja. Dolocene stvari povecujejo eno, druge drugo. Nekatere unicujejo vse tri dose. Paradaznik povecuje pitto zato naj bi bil za vato uredu, prav tako pekoca hrana. Tejas, suptilno oblike pitte, pa najlazje povecamo z mantranjem. Najboljsa je mantra "hrim", ki je glavna mantra boginje.

Ne, ne, par stvari si mal pomešal. x:)x

 

Vata, pitta, kapha so doše, torej neke notranje energije. Vsaka ma svojo kvaliteto, ki je povezana z določenim elementom (vata - zrak + eter, pitta - vročina, kapha - voda, pa tud zemlja). Doše niso neravnovesja, ampak lahko pridejo v neravnovesje. Poleg doš sta zelo pomembna faktorja agni (ogenj) in aam (sluz in toksini). Če je agni dober in so doše kolkr tolk v ravnovesju, se hrana prebavi v redu in spreminja v energijo (tejas, ojas). Če doše preidejo v neravnovesje, to oslabi agni, hrana se več ne prebavlja optimalno in začne se akumulirat aam - toksini in sluz. In začaran krog se sklene - slab agni - več aama - zapacanje energetskih kanalov - še večje neravnovesje doš - še slabši agni itd.

Tejas mislm, da ni pitta, ampak subtilna energija, ki nastane pri presnovi hrani - če je agni ok. Iz tejasa pol nastaja ojas, se mi zdi.

 

Glede mantre, pa tlele en fajn link: http://1stholistic.com/PRAYER/Hindu/hol_Hi...dess-mantra.htm

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dayo, nisi me razumel. Mam ful omejen prostor za poste, zato vse skrajsam.

V,P,K so bioloski sokovi. Kadar se K,P,V poveca govorimo o neravnovesju. Bistvo je da drzimo vsa tri v ravnovesju. To dosezemo na vec nacinov hrana je le en del te.

Prana, tejas in ojas pa so duhovne energije zraka, ognja in vode se suptilnejsi pa so vayu, agni in soma.

Tantra bazira na ayurvedi. Cilj je razvijati vse tri duhovne energije, kar dosezemo z dolocenimi tehnikami.

Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mimogrede, Satyananda v Kundalini - Tantra

http://www.satyanandayoga.tara.si/kt_odlomek.php

priporoča za praktike "kundalini - naprednih raja joga praks - kriya yoga"

enostaven makrobiotični način prehrane za vzdrževanje agnija [stročnice, žitarice, zelenjavo, pretežno kuhano hrano in odsvetuje pretirano "miselno ukvarjanje s hrano/"fanatizem/navezovanje uma" v zvezi z njo] ...

 

Doktorji ayurvede pri katerih si bil

http://www.ayushakti.com/about_team.htm

imajo podoben pogled na "prebavni ogenj", kot makrobiotika...

Z nekaterimi "rahlimi"odstopanji, kar je pa "v temule kontekstu" za "odmislit".

Kolkr sem razumel, paradajz znižuje ogenj - agni. Kreira pa presežek pitte, kar pa ni zaželjeno. Sploh zahodnjaki mamo baje tega na splošno preveč.

Točno je rečeno takole:

"... these foods increase pitta and heat in the body and also reduce the digestive power (especially tomatoes)."

"These foods" je mišljeno polega paradajza še vso kislo sadje (pomaranče, ananas, limone, grenivka itd.), kis in pekoče začimbe (npr. čili). Tudi meso, pšenica in beli sladkor.

Ker te stvari znižujejo prebavni ogenj, se zarad tega proizvaja več sluzi in toksinov (aam).

Ne vem, kolk kej poznaš ajurvedo... ampak to je hec - da če ma nekdo npr. preveč sluzi, to sploh ni nujno problem kaphe, ampak recimo pitte/vate, to posledično vpliva na slabitev agnija in to posledično pelje v zasluzenost.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tantra se strinjam.

Ne sme nam hrana postati religija.

Khicheri koristi vsem trem dosam in je za duhovni ratvoj najboljsa izbira. Vedno sem cenil modrost Satyanande.

Om hrim aim hrim Om Sarasvatyai namah
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Diet for Kundalini Awakening

http://www.eng.vedanta.ru/library/kundalin...i_awakening.php

Mimogrede, Satyananda v Kundalini - Tantra

http://www.satyanandayoga.tara.si/kt_odlomek.php

priporoča za praktike "kundalini - naprednih raja joga praks - kriya yoga"

enostaven makrobiotični način prehrane za vzdrževanje agnija [stročnice, žitarice, zelenjavo, pretežno kuhano hrano in odsvetuje pretirano "miselno ukvarjanje s hrano/"fanatizem/navezovanje uma" v zvezi z njo] ...

Doktorji ayurvede pri katerih si bil

http://www.ayushakti.com/about_team.htm

imajo podoben pogled na "prebavni ogenj", kot makrobiotika...

Z nekaterimi "rahlimi"odstopanji, kar je pa "v temule kontekstu" za "odmislit".

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
Vzameš palični mešalnik in zmiksaš kar ti srce poželi in dobiš kremno teksturo x:px

 

 

To je pa daleč najboljši predlog, saj zelenjave ne kuhaš in obdrži vse fine zadevce zdrave intko. Razen za korenček sem brala, da ga je dobro mal pokuhat... se ne spomnim zakaj že...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

vitamin A je v surovem korenju kot provitamin in ga kot takega telo ne more kej dost izkoristit. S kuhanjem provitamin preide v vitamin (A), kateri je ob prisotnosti maščob (najbolje omega 3 nenasičene mašč.kisline) - po domače z malo olja, najboljša absorbcija in s tem izkoristek le-tega.

 

Torej je, kar se korenja tiče, najboljši kuhan ali dušen (v primerjavi s surovim) pa z malo olja.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

vitamin A je v surovem korenju kot provitamin in ga kot takega telo ne more kej dost izkoristit. S kuhanjem provitamin preide v vitamin (A), kateri je ob prisotnosti maščob (najbolje omega 3 nenasičene mašč.kisline) - po domače z malo olja, najboljša absorbcija in s tem izkoristek le-tega.

 

Torej je, kar se korenja tiče, najboljši kuhan ali dušen (v primerjavi s surovim) pa z malo olja.

 

vitamin A iz korenja... če ne dobi tut cinka, je približn tko, k da bi škarpo betonirou brez cementa :o|o:

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...