astra 28. november 2004 Prijavi Deli 28. november 2004 Ali pa čas, da vprašaš ženo... In bodo srečen, da si to odkril šele doma...in v trgovini še nisi vedel, zakaj te je prodajalka tako pomilovalno pogledala... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vessna 29. november 2004 Prijavi Deli 29. november 2004 Nosorog NAJLEPŠA ti hvala. Sem prav presenečena. Na ahate nisem bila nikoli pozorna. Prebrala sem o ahatih med prispevki. Super in izčrpno napisano. Pa vendar bi te vseeno še vprašala, (če sprašujem neumnosti jih preleti prosim in ne zameri da tečnarim)in sicer: kake barve je ahatovo oko, ali gre le za formo očesa in barva ni pravilo? Tam še pišeš koliko ahatov je dodatno pobarvanih in me zanima koliko to barvanje vpliva na moč delovanja kamna? Predvidevam da moram to občutiti, ampak saj veš da barve tudi občutimo (vsaj name zelo vplivajo) in potem ne vem ali bom vedela kaj vpliva barva ali kamen, ali pač mi bo to jasno? Še enkrat Hvala!!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 29. november 2004 Prijavi Deli 29. november 2004 Barva energijo kamna seveda nekoliko spremeni. Tako v elektromagnetnem kot v informacijskem smislu.Zadeva je podobna, kot pri ljudeh - če je dodatno barvanje diskretno, je lohka čist ql, če pa je kričeče, je lahko moteče. lalala Ahatovo oko je v bistvu zbrušeno iz ahata primernih plasti. Imam fotko, pa je ne znam pomanjšati. Zunanji del očesa je ponavadi kalcedonski (nežno moder, včasih se vmes vrine še kakšna plast opala), srednji del pa je ponavadi temnejši (običajno SiO2 s primesjo C in Fe). lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 30. november 2004 Prijavi Deli 30. november 2004 <{POST_SNAPBACK}>Dvojka izhaja iz dveh prstov, ki pomenita cˇrko V, to pa je znak za ukaz "Voljno" ali za tiste, ki jim je bila JLA prihranjena, "odj..i". Zdaj pa naj mi sˇe nekdo hitro razlozˇi, kdo si je izmislil izraz "model", ki je zdaj v modi... jaz sem pa vedno razumela tole dvojko tudi kot to, da nisi vec na prvem mestu ( pri nekom pac).model...oznacuje neuniformirano.vsak je svojevrsten model, kar pomeni, da nismo po standardu...mi ne zveni slabo...je pac izraz/odraz tehno dobe, v kateri zivimo.... Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vessna 30. november 2004 Prijavi Deli 30. november 2004 Hvala Nosorog, poln si znanja. Morda ravno iz teh dodatkov sledi, da si kamen zberemo raje po občutku kot po definiciji... Nekje sem čula nekaj tudi o brušenju z uranom, kar nisem najbolj razumela, naj bi pa bili kamni s tem celo radiaktivni in se mi malo čudno sliši, je to bla bla ali kaj veš o tem?Moram pa si nabavit tole knjigo, mislim da sem jo že enkrat gledala v knjižnem diskontu v BTC-ju. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vessna 30. november 2004 Prijavi Deli 30. november 2004 Izraz "dvojka" sem dojela nekako tako, da s tem osebo odstaviš s prvega mesta od srca. Vedno mi je zvenel nekako nesimpatično in ga tudi nisem nikoli uporabljala. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinksy 30. november 2004 Prijavi Deli 30. november 2004 <{POST_SNAPBACK}>Element voda ti fali, ja. Poskusi z akvamarinom, če pa ti je vijolična bistveno bližja, kot morsko modra, si poišči sugilit. Morda bi ti sedel tudi zvezdni ahat, sam ne vem, kako se ga kaj zdajle pri nas dobi. Že dolgo nism bil nč po štacunah. lalala Hvala nosorog glede kamenčka. Pozabila, pa sem povedat, da imam v karti močno poudarjeno tehtnico (kar štiri planete v tem znamenju). Je možno, da to vpliva na črne, težke misli, ki se občasno podijo po moji glavi. Pa še za mojega dragega bi te vprašala. Sonce in luna v dvojčkih, ascendent v škorpijonu (merkur in venera v biku, mars v vodnarju). Ima probleme z govorom. Ne gre ravno za jecljanje, ampak se mu pri nekaterih besedah močno zatika. Vso to napetost sprošča s športom, ki je takorekoč njegova droga in način življenja. Kateri kamen bi bil zanj? Če prav mislim mu fali element ognja. P.S.: Kako name vplivajo žad (tega imam na verižici), hematit, tigrovo, sokolje in mačje oko ter lapis lazuli - te imam namreč doma. Bi bil kateri od teh uporaben zame ali zanj? Se že vnaprej zahvaljujem za odgovor, tebi Tinka, pa za dobrodošlico Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 30. november 2004 Prijavi Deli 30. november 2004 <{POST_SNAPBACK}>Hvala Nosorog, poln si znanja. Morda ravno iz teh dodatkov sledi, da si kamen zberemo raje po občutku kot po definiciji... Nekje sem čula nekaj tudi o brušenju z uranom, kar nisem najbolj razumela, naj bi pa bili kamni s tem celo radiaktivni in se mi malo čudno sliši, je to bla bla ali kaj veš o tem?Moram pa si nabavit tole knjigo, mislim da sem jo že enkrat gledala v knjižnem diskontu v BTC-ju. Ne gre za brušenje, ampak obsevanje.Nekateri kamni so radioaktivni že v startu. To so tisti, ki se iz magme izločajo pri približno takšni temperaturi, kot radioaktivne prvine (med 500 in 700 stopinjami) - takšen je npr. cirkon. Včasih pa nekatere kamne v želji, da bi jim "pomagali" k boljšemu videzu obsevajo in jih s tem naredijo radioaktivne. Zanimivo je, da obsevanje z gama, rentgenskimi ali ultravioličnimi žarki kamnov običajno ne naredijo radioaktivnih. Če pa jih obsevamo z nevtroni ali elektroni, pa je poleg velikih barvnih sprememb običajno rezultat tudi radioaktivnost kamna. Zelo pogosto tako obsevajo topaze in hrizoberilovo mačje oko. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 1. december 2004 Prijavi Deli 1. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Hvala nosorog glede kamenčka. Pozabila, pa sem povedat, da imam v karti močno poudarjeno tehtnico (kar štiri planete v tem znamenju). Je možno, da to vpliva na črne, težke misli, ki se občasno podijo po moji glavi. Pa še za mojega dragega bi te vprašala. Sonce in luna v dvojčkih, ascendent v škorpijonu (merkur in venera v biku, mars v vodnarju). Ima probleme z govorom. Ne gre ravno za jecljanje, ampak se mu pri nekaterih besedah močno zatika. Vso to napetost sprošča s športom, ki je takorekoč njegova droga in način življenja. Kateri kamen bi bil zanj? Če prav mislim mu fali element ognja. P.S.: Kako name vplivajo žad (tega imam na verižici), hematit, tigrovo, sokolje in mačje oko ter lapis lazuli - te imam namreč doma. Bi bil kateri od teh uporaben zame ali zanj? Se že vnaprej zahvaljujem za odgovor, tebi Tinka, pa za dobrodošlico Tipu špenkaj svoj žad (verjetno gre za jadeit), on pa naj hvaležnost izrazi tako, da ti kupi en larimar. Probi pa se mal poigrat tud z lapisom. Če ga še mal sprogramiraš, je sposoben prinesti v lajf čisto taprave čudeže. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bast 1. december 2004 Prijavi Deli 1. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Nosorog - še eno vprašanje bi imela zate.Partnerju bi kupila kamen..pa nisem glih ziher..kater bi mu pasal Sonce v strelcu, asc v tehtnici, luna v biku..(mars vodnar, venera škorpija ) nataly, mava skor istga tipa tipa... le da ma moj luno v levu in mars v sco. torej bo tudi zanj najbrž primeren rodohrodit, a ne nosorog? v naslednjih tednih ga čakajo veliki izzivi in pomembne odločitve (poslovne), pa bi ga rada nekako podprla... se mi zdi, da mu manjka samozavesti in odločnosti... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 5. december 2004 Prijavi Deli 5. december 2004 Hm..jaz imam pa eno vprašanje. Za darilo dobila tale kamenček...meni zelo všeč.Samo nimam pojma kaj je ...po moje je mal pobarvan. bi bila pa vesela, če bi izvedla kako se imenuje. Sicer ker je moder se mi približno sanja...na kaj bi vplival, to pa je tudi vse. Prosim za pomoč kaj je to za en kamenček? Najlepša hvala Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 5. december 2004 Prijavi Deli 5. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Hm..jaz imam pa eno vprašanje. Za darilo dobila tale kamenček...meni zelo všeč.Samo nimam pojma kaj je ...po moje je mal pobarvan. bi bila pa vesela, če bi izvedla kako se imenuje. Sicer ker je moder se mi približno sanja...na kaj bi vplival, to pa je tudi vse. Prosim za pomoč kaj je to za en kamenček? Najlepša hvala Pozdravček Fotka ni najbolj jasna, a rekel bi, da gre za ponarejen turkiz - v resnici je tole verjetno pobarvan howlit. Turkize sicer ponarejajo tudi s pobarvanimi magneziti, a imajo ponavadi bolj izrazite temnejše žile. 9:1, da gre za pobarvan howlit. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 5. december 2004 Prijavi Deli 5. december 2004 Jp sej ko sem spraševala...je rekla prodajalka,tam kjer so kupili kamenček da je magnezit. Samo meni pa ni bilo jasno, po barvi.ma na spodnji strani ma en temnejše žile samo niso pa temne. za kaj pa je ta magnezit dober..hm oz howlit. Kaj zdravijo z njima? pozdravček , pa hvala za odgovor Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 5. december 2004 Prijavi Deli 5. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Jp sej ko sem spraševala...je rekla prodajalka,tam kjer so kupili kamenček da je magnezit. Samo meni pa ni bilo jasno, po barvi.ma na spodnji strani ma en temnejše žile samo niso pa temne. za kaj pa je ta magnezit dober..hm oz howlit. Kaj zdravijo z njima? pozdravček , pa hvala za odgovor MAGNEZITTrigonalni MgCO3 Pogoste primesi: Ca, Fe, Mn, NiTrdota: 4Gostota: 3,0 – 3,12 g/cm3Element: voda Magnezit je bel, kompakten in prsten. Navadno je kriptokristalen, manj pogosto zrnat, steklenega sijaja. Lahko je tudi rumen ali zaradi prisotnosti železa celo rjav. V hladni HCl se ne topi, kot prah pa se topi v topli. Kadar je prsten, je trši od krede. Če vsebuje veliko železa, postane ob žarjenju sivkast in nekoliko magneten. Včasih je pomešan s kremenom in tvori kremeni magnezit. Izvor imena:Odkrit je bil v 18. stoletju, ime pa je dobil po grški pokrajini Magnesiji. Nahajališča:Rusija, Poljska, Avstriija, ZDA, Brazilija, Zimbabve, Kitajska. Možnosti zamenjave:Lahko je nekoliko podoben alabastru, anhidritu ali baritu. Včasih je podoben tudi dolomitu, od katerega ga ločimo po nekoliko večji gostoti Ponaredki:Magnezita ne ponarejajo. Tradicionalna uporaba: Ni znana. Uporaba danes:Je najpomembnejši mineral za nevtralizacijo pomanjkanja magnezija. Ima razstrupljajoč učinek, eliksir iz magnezita pa deluje proti krčem, sprošča mišice, pomaga pri migrenah, topi holesterol, deluje preventivno proti arteriosklerozi in razširja koronarne žile, tako da velja za varovalni kamen proti srčnim napadom. Na finoenergijskih ravneh raztaplja strahove, sproža pozitiven odnos do življenja in pomaga, da se sprejmemo in ljubimo. Magnezit nekoliko večjih dimenzij, je dobra zaščita pred radioaktivnimi sevanji. Astrološke povezave:Je kamen astrološke kombinacije rak – rak. Howlita nisem študiral. Glede na to, da je silikat s formulo Ca2(BooH)5SiO4 + Fe, Mn, pa zanesljivo krepi spomin,, vpliva na rast kosti, delovanje mišic , strjevanje krvi, eliksir je uporaben pri želodčnih težavah, sizpiranje s howlitovo vodo pa pomaga pri vnetih očeh. Žal ne vem (ne ljubi pa se mi iskat literature, da bi pogledal) ali nastaja magmatsko, sedimentno ali metamorfno - od nastanka je namreč odvisno delovanje na višjih energijskih ravneh. Zdi se sicer mi, da gre za primaren, hidrotermalni mineral, kar pomeni, da pomaga pri razvoju bazičnih sposobnosti. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 5. december 2004 Prijavi Deli 5. december 2004 Uf..izčrpen odgovor Nosorog hvala ti Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinksy 15. december 2004 Prijavi Deli 15. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Tipu špenkaj svoj žad (verjetno gre za jadeit), on pa naj hvaležnost izrazi tako, da ti kupi en larimar. Probi pa se mal poigrat tud z lapisom. Če ga še mal sprogramiraš, je sposoben prinesti v lajf čisto taprave čudeže. lalala Hvala za nasvet. Brala sem tole o magnezitu, pa sem se spomnila, da imam tudi tega na obesku. Mogoče bi mi tudi ta prišel prav kaj misliš? Glede programiranja pa bi te prosila za kakšno besedico več. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 15. december 2004 Prijavi Deli 15. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Hvala za nasvet. Brala sem tole o magnezitu, pa sem se spomnila, da imam tudi tega na obesku. Mogoče bi mi tudi ta prišel prav kaj misliš? Glede programiranja pa bi te prosila za kakšno besedico več. O programiranju kristalov si lahko prebereš v moji knjigi Minerali*zdravje*duhovnost (Tadej Pretner). Je razprodana, a jo boš našla v knjižnici. Še veliko bolj obsežno pa sem o tem napisal v članku o programiranju mineralov, ki ga boš našla na internetu. Na googlu odtipkaj carovnice.org in poišči tam. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 17. december 2004 Prijavi Deli 17. december 2004 lep pozdravček... jaz sem dobila en kamenček in me zanima za kaj vse je dober... oz. zanimajo me njegove značilnosti... sej verjetno je že bil kje omenjen, ampak bi vseeno prosila za razlago... tigrovo oko.. dobila sem ga za darilo, baje naj bi bil fajn za škorpjončke Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 17. december 2004 Prijavi Deli 17. december 2004 O, Aiwa se je po dooooooolgem času zmotila in zašla semle. Res smo o njem že pisali, pa ne vem, kje. Jebi ga. Bomo pa še enkrat ... TIGROVO OKOTrigonalni SiO2 + limonit FeOOH Pogoste primesi: Al, Mg, NaTrdota: 7Gostota: 2,64 – 2,71 g/cm3Element: ogenj Nastane ob psevdomorfni oksidaciji krokidolita, ki je limonitiziran. Pasasta vlakna tvorijo primesi krokidolita (vlaknati različek minerala ribekita - po nemškem mineralogu E. Riebecku), ki so zaradi oksidacije zlato rumena ali rjavkasta, ustrezno spoliranemu mineralu pa dajo značilen optični učinek. Brusijo ga kabošonsko. Izvor imena:Površina kabošonsko brušenega kamna asociira na tigra. Nahajališča:Večja nahajališča so v Južni Afriki, zahodni Avstraliji, Burmi, Indiji in Kaliforniji (ZDA). Možnosti zamenjave:Podobno mu je sokolje oko, ki tudi vsebuje krokidolit, vendar ta ni oksidiran in tigrovo železo. Včasih tigrovemu očesu s segrevanjem spremenijo barvo v rdečkasto in ga prodajajo pod imenom bikovo oko. Ponaredki:Tigrovovega očesa ne ponarejajo. Tradicionalna uporaba:Rimski vojaki so ga nosili graviranega s simboli za zaščito med bitko. V srednjem veku so iz njega delali amulete za zaščito pred uroki, demoni in zlim očesom. Uporaba danes:Eliksir iz tigrovega očesa pomaga pri težavah zaradi alkoholnega mačka in blaži vplive stresnih situacij na razpoloženje. Deluje transformacijsko in na tretji čakri transformira strahove v energije samozavesti. Kadar se počutimo brezvoljne in brez moči, vzamemo v levo roko večji kos tigrovega očesa in se prepustimo njegovim vibracijam. Vzpostavil bo pospešeni tok energije v telesu, vendar ne tako izrazito kot tigrovo železo.Tigrovo oko nekateri uporabljajo tudi v meditacijah za vzpostavitev stika s prejšnjimi življenji. Takšno meditacijo izvajamo izpostavljeni sončni svetlobi, s tigrovim očesom v levi roki. Programiramo ga za zaščito pred vsemi vrstami nevarnosti, za porast samozavesti, poguma in pridobivanje materialnih dobrin. Običajno ga vdelamo v zlato, vendar ni dobro, da ga nosimo dlje kot en teden; to velja nasploh za vse okrasne kamne, ki vsebujejo limonit (FeOOH). Astrološke povezave:Pripada dvojnim levom in kombinaciji lev – strelec. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 17. december 2004 Prijavi Deli 17. december 2004 hvala!!! to je blo hitro. xrosex Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 17. december 2004 Prijavi Deli 17. december 2004 he! hvala, sem ravno zelela vprasati, kaj pripada dvojnim levom da malo okamenjam nase domace za nagrado, ker so bili pridni celo leto... tako, po feelingu bi dala citrin, ali kateri je ze... tisti rumeni lep soncni Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 18. december 2004 Prijavi Deli 18. december 2004 na lunci sem zasledila rubin in mi je ful všeč, pa me še kej več o njem zanima. k tm ful mal piše... bi lahko dobila še kej več informacij? hvala... Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 19. december 2004 Prijavi Deli 19. december 2004 Poglej v temo zvezdni rubin. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Florijan Cvetko 19. december 2004 Prijavi Deli 19. december 2004 A ste že zapisali kaj o jaspisu? Kje bi se lahko podučil ... 1000x kitajskih hvala! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 19. december 2004 Prijavi Deli 19. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>A ste že zapisali kaj o jaspisu? Kje bi se lahko podučil ... 1000x kitajskih hvala! JASPISTrigonalni SiO2 Pogoste primesi: Al, Ca, Fe, K, Mg, Mn, Na, O, OHTrdota: 6,5 – 7Gostota: 2,58 – 2,91 g/cm3Element: zemlja – voda Je pripadnik družine drobnozrnatega mikrokristalnega vlaknatega kremena – neprosojnega kalcedona, školjkastega loma. Znanih je preko 80 vrst jaspisa. Najpogostejši so rumeni, zeleni, imenovani plazma in rdeči. Poleg enobarvnih, poznamo precej strukturno zanimivih različic kot sta npr. pokrajinski jaspis in turitella jaspis z vključki fosilizirane polžje lupine.Lahko vsebuje do 20% vključkov različnih drugih mineralov. Brusijo ga kabošonsko. Izvor imena:Izvor imena je grški (iaspis), kar pomeni drag kamen zelene barve (plazma), zeleni jaspis z rdečimi pikami pa imenujemo heliotrop. Nahajališča:Glavna nahajališča jaspisa so v Nemčiji, Franciji, Rusiji, ZDA in Indiji. Možnosti zamenjave:Včasih so mu podobni navadni prodniki s primesmi. Ponaredki:Pod imenom jaspis včasih prodajajo različne kamnine, ki nimajo z jaspisom nobene povezave. Zelo redki pa so ponaredki iz plastike ali keramike. Tradicionalna uporaba:V starem Egiptu so iz njega delali zaščitne amulete v obliki skarabeja, egipčanski kralj Nechepsus pa je nosil zeleni jaspis, graviran z zmajem sredi žarkov, za krepitev prebavnega trakta. V srednjem veku je bil kamen bojevnikov. Vgrajen naj bi bil tudi v ročaj meča legendarnega junaka germanskih epov Siegfrieda. Rdeči jaspis, graviran z likom leva ali lokostrelca, je veljal za zaščito pred strupi. Svojemu lastniku je tudi omogočal vpogled v prihodnost. S polaganjem jaspisa so si pomagali pri zaustavljanju krvavitev in ob posebno močnih menstruacijah.Ameriški indijanci so jaspis uporabljali pri ceremonijah priklica dežja. Uporabljala ga je tudi Sveta Hildegarda. Slab sluh je zdravila tako, da je naročila pacientu, naj v koščka jaspisa diha tako dolgo, dokler se ne ogrejeta in ovlažita, nato pa jih vtakne v ušesa in pokrije z vato. Podoben nasvet je veljal tudi pri nahodu, le da si je v tem primeru pacient vtaknil topel jaspis v nosnici. Zelo ga je cenila tudi kot zaščitni kamen; menila je, da varuje pred prividi in zračnimi duhovi, če pa ga damo v usta, okrepi razum in prežene misli, ki nas oddaljujejo od cilja. Uporaba danes:Eliksirji iz jaspisa delujejo na prebavo, vitalnost, mehur in žolčni mehur, zaradi prisotne energijske komponente elementa vode pa je opazen tudi ugoden vpliv na imunski sistem. Njegovo vibracija pomaga tudi v boju z nočnimi morami in izboljšuje koncentracijo. Polaganje ploščice jaspisa na obolelo mesto deluje proti revmi in protinu, segret manjši ovalni kos jaspisa, potisnjen v nos, pa pomaga pri nahodu. Seveda niso vse vrste jaspisa enako učinkovite za vse tegobe; rdeči je najboljši za stimulacijo cirkulacije in energijskega toka, rumeni krepi imunski sistem, zelenega pa uporabljamo proti vnetjem in za razstrupljanje. Na finoenergijskih ravneh jaspis okrepi pogum in po potrebi agresijo (rdeči), vztrajnost (rumeni) in sposobnost, da se zaščitimo (zeleni). Glede na to, da so ga v preteklosti uporabljali za izdelavo magijsko defenzivnih obeskov (sovraštvo so vračali proti pošiljatelju), ga tudi danes programiramo v glavnem v zaščitne namene; turitela jaspis programiramo za zaščito pred toksičnimi učinki onesnažene narave, strupi in radiaciji. Astrološke povezave:Rdeči jaspis je kamen astrološke kombinacije devica – škorpijon, turitela jaspis pa kombinacije devica – tehtnica. HELIOTROPTrigonalni SiO2Pogoste primesi: Al, Fe, K, Mg, OH, Trdota: 6,5 – 7Gostota: 2,58 – 2,64 g/cm3Element: zemlja - voda Heliotrop je mikrokristalni zeleni različek jaspisa oziroma plazme, z rdečimi pegami, ki so posledica prisotnosti železovih oksidov. Te rdeče pege nekoliko spominjajo na kapljice krvi, zato mu pravijo tudi krvavi jaspis (bloodstone). Počasi ga najeda KOH. Brusijo ga v kabošone. Izvor imena:Ime v grščini pomeni sončni obrat (helios – sonce, tropos – obračati). Povezan je s svetlobnim učinkom nad rdečimi pegami heliotropa, ki ga opazimo, če damo kamen v vodo. Ime krvavi jaspis pa je povezano z eno od legend o križanju Jezusa. Ob vznožju križa naj bi ležal zeleni jaspis, ki ga je poškropila kri iz ene od Jezusovih ran in nastal je krvavi jaspis. Nahajališča: Največ ga je v Indiji, pomembna nahajališča pa so tudi v Braziliji, Avstraliji, ZDA, Zimbabveju in na Kitajskem. Možnosti zamenjave:Po rdečkastih pegah v zeleni mineralni osnovi ga dokaj zanesljivo spoznamo. Še najbolj verjetna zamenjava bi bila s kakšno drugo vrsto jaspisa. Ponaredki:Kolikor mi je znano, heliotropa še ne ponarejajo. Tradicionalna uporaba: Zaradi legende o nastanku heliotropa, je iz obdobja srednjega veka ohranjenih precej rezbarij Jezusove glave iz tega kamna; rdeče pege predstavljajo kri iz ran, ki mu jih je prizadejala trnova krona. S krvjo so ga na nek način povezovali tudi v Peruju, saj so bili tamkajšnji Indijanci prepričani, da heliotrop najučinkoviteje zaustavi krvavitev. Iz srednjeveških tekstov je moč razbrati, da so ga uporabljali za zdravljenje infekcij, vnetij in zastrupitev. Pripisovali so mu veliko moč. Profesor Francis Barrett, velik poznavalec zdravilnih kamnov, kovin in rastlin pa v svoji knjigi Celestial Intelligencer iz leta 1801 pravi takole: »Tisti, ki nosi heliotrop bo postal stanoviten, ugleden in bo dolgo živel. Ta kamen ima še veliko drugih čudovitih lastnosti; svojega lastnika lahko naredi tudi nevidnega.« Veljal je za talisman vojakov. Uporaba danes:Danes velja za najboljši zaščitni mineral proti akutnim infekcijam. Eliksir stimulira limfne žleze, deluje pa tudi razstrupljajoče in reducira pretirano kislost telesa. Sorodne učinke ima na višjih energijskih ravneh, saj ga uporabljamo za zaščito pred škodljivimi zunanjimi vplivi, revitalizacijo ob psihični izčrpanosti, vzpostavitev kontrole nad aktualnimi dogodki, poleg tega pa pomirja in stimulira sanjanje. Za zaščito pred infekcijami ga nosimo na timusu, sicer pa ga polagamo na prizadeto mesto. Tudi programiramo ga običajno v zaščitne namene. Astrološke povezave:K energijskemu ravnotežju pomaga ljudem, rojenim v astroloških kombinacijah škorpijon – škorpijon in kozorog – ribi. Simbolizira energije kombinacij škorpijon – bik in bik – škorpijon, energijsko pa ustreza tudi kombinaciji škorpijon – vodnar. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.