Skoči na vsebino

Kateri kamen?

Aliana

Recommended Posts

Guest mačona

Očetu sem za roj. dan kupila kar hematit in krizopraz - za srce, kri, ožilje. x:)x Zdaj ga moram še prepričati, da jih bo na kakršenkoli način uporabljal oz. sprejel pomoč, skratka jih ne zavrgel. x:)x Težka naloga. :sori: Mogoče mu ju kar nekam podtaknem, če ne bo šlo zlepa. Mislim, da bi bilo dobro dodati še kak akvamarin, opal ali roževec. Mogoče kdaj drugič, zdaj ni bilo denarja.

Zase pa imam namen kupiti akvamarin (uporabljati ga mislim tako, da ga bom dala v anticelulitno kremo, s katero se bom potem zmasirala), opal (najbrž kot nakit, ker me blazno privlači) in lapis lazuli (za izpite, pa ker se težko izražam marsikdaj, sploh na izpitih se izražam čisto neartikulirano). Krizopraz mi je tudi blazno všeč. Skratka, modri, modrozeleni, prosojni, kamni. Od takih, ki bi naj ustrezali mojemu astro znamenju, mi je všeč le tigrovo oko (mislim, da je to tisti kamen, ki ga imam pred sabo v mislih - zlatorjav, kot bi imel bleščice na sebi), drugače pa me rdeči, rjavi ipd. kamni ne pritegnejo. Vseeno pa sem si kupila jaspis za učenje. Ne morem rečti, da je kaj bolje, kvečjemu imam težave s koncentracijo, odkar ga imam.

Deli na socialnih omrežjih

Vseeno pa sem si kupila jaspis za učenje. Ne morem rečti, da je kaj bolje, kvečjemu imam težave s koncentracijo, odkar ga imam.

Zbrani smo, kadar smo mirni in imamo občutek moči v pleksusu. Zato se ponavadi - pri učenju - ogrevam za kiamne, ki krepijo pleksus (citrin, jantar, girasol ...), zraven pa lahko tresneš še kak eliksirček iz aragonita in/ali kalcita in/ali dolomita, ki vsi krepijo spomin.

lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Jaz pa imam eno slabšo izkušnjo. Zaradi težav z lasmi in očmi, sem si kupila še en oniks. Kupovala sem v Ahatu v BTC, kjer mi je ena mlada, nezainteresirana :sori: deklica, prodala kao oniks. ko sem ta oniks umila, je začel puščati modro črne fleke. Torej gre za pobarvano reč? :V: A sploh lahko kaj naredim, mislim nesem nazaj, ... skratka če ne drugače pa v opozorilo drugim :palec:

Nosi, kak kamencek/eliksircek za ledvice? Mi zacenja tole mal na zivce it, da mam skoz neke probleme s temi organi :o|o:

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Mah smotka jaz, sem hotla nardit eno ljubko pomanjsevalniko za Nosoroga.. in zdajle se enkrat preberem, pa pise, da nôsi kamencke x:o)x x:Dx

loesje

Spet nazaj -

<{POST_SNAPBACK}>Jaz pa imam eno slabšo izkušnjo. Zaradi težav z lasmi in očmi, sem si kupila še en oniks. Kupovala sem v Ahatu v BTC, kjer mi je ena mlada, nezainteresirana  :sori:  deklica, prodala kao oniks. ko sem ta oniks umila, je začel puščati modro črne fleke. Torej gre za pobarvano reč?  :V:  A sploh lahko kaj naredim, mislim nesem nazaj, ... skratka če ne drugače pa v opozorilo drugim  :palec:

Žal pravega oniksa po trgovinah skorajda ni več. Večinoma gre za pobarvane kalcedone. Enako velja tudi za nekatere druge kamne - tudi karneoli, ki jih kupimo, so največkrat pobarvani kalcedoni, "citrini" so pogosto žgani ametisti ... V moji knjigi Mala enciklopedija zdravilnih kamnov si lahko pri vsakem opisanem kamnu prebereš tudi to, ali/kako ga ponarejajo in kakšne zamenjave so mogoče.

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

<{POST_SNAPBACK}>Nosi, kak kamencek/eliksircek za ledvice? Mi zacenja tole mal na zivce it, da mam skoz neke probleme s temi organi  :o|o:

Skuhaj si čaj iz zlate rozge, počakaj, da se nekoliko ohladi, nato pa daj vanj za pol ure nefrit(lapis nephriticus - kar pomeni ledvični kamen). Te zadeve spij čim več.

čačača

<{POST_SNAPBACK}>Žal pravega oniksa po trgovinah skorajda ni več. Večinoma gre za pobarvane kalcedone. Enako velja tudi za nekatere druge kamne - tudi karneoli, ki jih kupimo, so največkrat pobarvani kalcedoni, "citrini" so pogosto žgani ametisti ... V moji knjigi Mala enciklopedija zdravilnih kamnov si lahko pri vsakem opisanem kamnu prebereš tudi to, ali/kako ga ponarejajo in kakšne zamenjave so mogoče.

Ja, hvala, saj imam ravno eno tvojo knjigo doma in sem prebrala, da je to mogoče, pa sem vseeno nekako upala, da bo taprav x:o)x x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>V Ahatu se nikol slisal  xrolleyesx

Žalostno.

Na nekem drugem forumu, na katerem tudi sodelujem, pa sem ravno prebral, da trgovka v Ahatu še nikoli ni slišala za girasol. Takšnih trgovk bi se moral lastnik čimprej znebiti. V Ahatu prodajajo tudi mojo knjigo Mala enciklopedija zdravilnih kamnov in trgovka bi - kadar kdo išče kaj, česar ne pozna (pa magar gre za osnovne kamne), pogledala tja noter.

87. ŽAD

Leta 1863 je francoski znanstvenik Damour dokazal, da so stari viri pod imenom žad obravnavali dva različna minerala – jadeit in nefrit. Danes ime žad označuje mineral, ki v glavnem vsebuje jadeit.

NEFRIT

Monoklinski Ca2(Mg, Fe)5[(OH, F) | (Si4O11]2

Trdota: 6–6,5

Gostota: 2,9–3,02 g/cm3

Element: voda-zrak

Nefrit je izredno žilav drobnokristalen agregat iz prepletenih vlaken tremolita ali aktinolita. Lom je iverast, steklenega sijaja, razkolnosti ne opazimo. Pogosto ga prodajajo pod imenom ruski žad. Običajno je značilne špinačne barve, ki je posledica vsebnosti železa, lahko pa je tudi bel ali motno rumen. V HCl ni topen. Obdelujejo ga na enake načine kot jadeit.

Izvor imena: Izvirno ime je bilo Lapis nephriticus (ledvični kamen), saj je bilo že od nekdaj znano, da njegova vibracija zdravi vnetja ledvic (eliksir).

Nahajališča: Rusija, Avstralija, Brazilija, Burma, Kanada, Kitajska, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Poljska, Švica, ZDA.

Možnosti zamenjave: Zelo je podoben jadeitu. Razlikujeta se po kemijski sestavi, pri zelenih primerkih pa ju ločimo po tem, da je jadeit običajno jabolčno do smaragdno zelen, barva nefrita pa je bolj špinačno zelena.

Ponaredki: Nefrita zaenkrat ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Zaradi njegove žilavosti so v prazgodovini iz nefrita izdelovali nože, konice puščic ipd.

Kitajci so nekdaj zavijali trupla v ploščice iz nefrita, povezane z zlatom (pogrebna obleka), saj so verjeli v nefritovo moč oživljanja. V kulturah antike, Južne Amerike in Nove Zelandije je veljal za močan zdravilni kamen. Iz njega so izdelovali amulete, saj je vedno veljal za zaščitni kamen proti sovražnim vplivom, zlasti pred raznovrstnimi izsiljevanji. Prinašal je varnost, raztaplja napetost in sovraštvo; v ta namen so v prostor postavljali kipce zaščitnih bogov iz nefrita, na kakršne naletimo še danes.

Uporaba danes: Poleg tega, da zdravi ledvica tudi v primerih ledvičnih kamnov, deluje razstrupljajoče na telesne fluide in tkiva. Uporabljamo ga kot eliksir ali pa ga polagamo neposredno na ledveni predel. Obeski iz nefrita nas delajo nevtralne in tolerantne, raztapljajo dvom in stimulirajo kreativnost. Za različna programiranja je nefrit zelo primeren.

Ja, saj žad imajo.. sam.. jaz sem iz tegale napisanega sklepala, da to ni to..

Danes ime žad označuje mineral, ki v glavnem vsebuje jadeit.
in sem spraševala za nefrit. In ko me je spraševala, če ima še kako drugo ime, sem ji tud tole nekak povedala.. Pa je rekla, da tega pa nimajo..

Ma ja, vzamejo eno študentko, ki pač rabi job in je stvar niti ne zanima.. xrolleyesx Če bi jaz šla delat tja, bi si najprej ene par knjig prebrala (no, pa saj par sem jih že x:o)x ), pa itak da šla pogledat, če bi kdo hotel kaj, za kar še nisem slišala.. pa to je ja zanimivo, no... :o|o:

loesje

Spet nazaj -

<{POST_SNAPBACK}>Na mavrični soboti sem si kupila oniks. In kaj če ni pravi, kako to ugotovim? Un prodajalec je bil tok prijazen, oniks pa nič prav dosti drag (500sit)... bi bla surla, če bi mela ponaredek, ki sem ga ravno sprogramirala. :xx!: 

Pa še sončni kamen sem kupila, zdej pa nikjer na forumu ne najdem nič o njemu. A ma še kakšno drugo ime?

Če gre za ponaredek, boš sama težkoi ugotovila, saj so običajno dobri ponaredki pobarvani v raztopini, v kateri se zgodi nekakšna kemijska reakcija, da barva boljše prime. Zanesljiv znak, da gre za original pa je, če vidiš v črni plasti kakšno belo linijo (oniks je namreč vrsta ahata, v katerem se izmenjujejo beli in črni pasovi, sam ponarejevalci ne komplicirajo, pa ga VEDNO pobarvajo samo črno. In pol folk v glavnem misli, da so oniksi zgolj črni - lalala).

O sončnem kamnu pa maš klele - seveda iz moje genioalne knjige Mala enciklopedija zdravilnih kamnov x:o)x x:o)x x:o)x

98. SONČNI KAMEN (AVANTURINSKI GLINENEC)

Triklinski Na[AlSi3O8]Ca[Al2Si2O8] + trigonalni hematit Fe2O3

Trdota: 6–6,5

Gostota: 2,5–2,7 g/cm3

Element: zrak-zemlja

Gre za oligoklaz najden najprej v Tvedesrandu na Norveškem, ki mu zlat sijaj in blišč na površini, dajejo lističasti vključki hematita. Jasno razviti kristali so redki; običajno se pojavlja v zrnatih masah. Je prozoren do prosojen, popolno razkolen, školjkastega, neravnega loma in steklenega, včasih bisernega ali mastnega sijaja. Lahko je bel, rdečkasto bel, zelenkast, sivkasto zelen ali rdeč. V kislinah je skoraj popolnoma netopen. Brusijo ga kabošonsko.

Izvor imena: Ime sončni kamen je dobil zaradi svojevrstnega leska, ime oligoklaz pa je grškega izvora; oligon pomeni malo, klazis pa lomljenje.

Nahajališča: ZDA, Kanada, Rusija, Norveška, Indija.

Možnosti zamenjave: Zanesljivo ga spoznamo po lesketanju površine minerala, do česar pride zaradi odboja svetlobe od vključkov hematita (avanturizacija). V prodaji ga najdemo tudi pod imenom ruski avanturin.

Ponaredki: Sintetičnih ponaredkov še ni, včasih pa prodajajo pod imenom sončni kamen obarvano steklo, v katerega so zaliti koščki bakra (trgovsko ime zlati kamen).

Tradicionalna uporaba: Tradicionalna uporaba tega kamna ni povsem jasna, saj so ga mešali z vrsto prosojnega kremena, nejasnega oranžnega odtenka.

Uporaba danes: Kljub imenu sončni kamen mu vlada predvsem element zrak, s podvplivom energijskega elementa zemlje in ne ogenj. Pri meditaciji ga uporabljamo, ko želimo dopustiti naši sončni plati, da zažari v polnem sijaju in nam okrepi vero v srečo. Na fizični ravni stimulira samozdravilne moči, avtonomni živčni sistem in skrbi za usklajeno in povezano delovanje organov. Nosimo ga kot obesek ali kot ročni kamen. Njegova vibracija ima protistresni učinek, krepi samozaupanje in raztaplja občutke manjvrednosti in diskriminacije. Vzbuja optimizem, saj na nek način naravna percepcijo na pozitivne plati. Programiramo ga kot kamen sreče in samorealizacije.

Astrološke povezave: Pripisujemo ga dvojčkom z ascendentom v devici.

pozdravljeni v prečudoviti nedelji.

mene pa zanima katere kamne bi svetovali meni? sem devica (zadnja dekada), podznak strelec, luna v levu.

hvala, xDDx

z ljubeznijo,

pjotra :love: :love: xflowx

Morigenos

“Sometimes we are lucky enough to know that our lives have been changed, to discard the old, embrace the new, and run headlong down an immutable course. It happened to me ... on that summer's day, when my eyes were opened to the sea... “ J. Y. Cousteau

<{POST_SNAPBACK}>pozdravljeni v prečudoviti nedelji.

mene pa zanima katere kamne bi svetovali meni? sem devica (zadnja dekada), podznak strelec, luna v levu.

hvala,  xDDx

z ljubeznijo,

pjotra :love:  :love:  xflowx

Tvoje so kroglice moqui marbles. Niso pa primerne za nakit. Za to bo pa zlato kr ql.

čačača

super, hvala. o teh kamnih sem prebrala že v tvoji knjigi. bom si jih poskušala nabaviti.

ampak zadnje čase opažam, da me včasih kakšen kamen kar sam najde. tako na primer včeraj: na tleh, res je, na tleh sem našla košček apofilita (cca 2-3 cm). kakšna dva ali tri mesece nazaj sem na podoben način našla kameno strelo. bila je umazana, poškodovana... prav zasmilila se mi je. no in potem sem odšla h g. Rakovcu v Kranj, da jo je očistil in izmeril njeno delovanje - naj bi delovala z zelo nežno energijo. in res se mi zdi, da imava zelo lep, nežen odnos.... xsrcx xsrcx

no, z mano pa potuje vedno kar nekaj kamenčkov, od lapisa lazulija, karneola, obsidijana, sodalita, mahovnega ahata.... so me kar sami poklicali - no seveda sem si te sama kupila, jih nisem našla na tleh. x;)x

ampak nikoli pa nisem vedela kaj je najbolje zame astrološko. še enkrat, hvala ti za nasvet.

drugače pa vem, da moram spet na kakšno terapijo h g. Rakovcu, da mi spet malo čakre uravnovesi. xyiyax

pa še eno vprašanje glede zlata - niti me ne privlači preveč. na splošno nakit. raje imam neobdelane kamenčke.

pozdravček, poljubček

pjotra xsrcx xsrcx xsrcx

Morigenos

“Sometimes we are lucky enough to know that our lives have been changed, to discard the old, embrace the new, and run headlong down an immutable course. It happened to me ... on that summer's day, when my eyes were opened to the sea... “ J. Y. Cousteau

Guest mačona

Popljuvati moram trgovino Ahat na Čopovi.

1. Že večkrat sem šla v to trgovino kar tako, malo za preizkus! Vedno, ko sem vprašala, kateri kamen je pa recimo za krčne žile, morajo iti gledat v eno kurčevo skripto! :!!:

2. Prodajajo "harwite" in "tirkinite" in kaj še vem kaj vse. :o|o: :xx!:

3. Nezainteresiranost in neprofesionalnost (kar opažam tudi po knjigarnah in še kje :xx!: ) :xx!:

Nosorog, po tvojem nasvetu sem kolegici kupila žad (se mi zdi, da lepo deluje), sebi pa peridot in mi zelo paše. Kunzita (za desca) pa niso imeli... Hvala. x:Xx

Kaj pa pravite poznavalci na kombinacijo kristalov (sem vse skup zmetala, sem malce živčkana zadnje čase): peridot, zlati kamen, biserna matica +/- citrin? x:Ix

Hvala že vnaprej! x;)x

Življenje se ne meri po številu vdihov, pač pa po trenutkih, ki ti dih vzamejo.

<{POST_SNAPBACK}>Nosorog, po tvojem nasvetu sem kolegici kupila žad (se mi zdi, da lepo deluje), sebi pa peridot in mi zelo paše. Kunzita (za desca) pa niso imeli... Hvala. x:Xx

Kaj pa pravite poznavalci na kombinacijo kristalov (sem vse skup zmetala, sem malce živčkana zadnje čase): peridot, zlati kamen, biserna matica +/- citrin?  x:Ix

Hvala že vnaprej!  x;)x

Najprej ena malenkost o mmmmmalahitu, v kateri boš našla povezavo s svojim forumskim imenom (lalala):

Tradicionalna uporaba: Simbolizira skušnjavo, senzualnost, estetiko in naravo jeseni. Kot ženski kamen so ga vedno povezovali z boginjami; v starem Egiptu z boginjo Hator, v grško-rimski mitologiji z Afrodito oziroma Venero, v severni Evropi pa s FREYO. Po ruski legendi je to kamen gospodarice Bakrene gore (Ural), ki ima zelene oči in obleko iz malahita; včasih prevzame obliko zelenega kuščarja. Tako kot zlato, je tudi baker povezan z mitično kačo, zato je gospodarico Bakrene gore mogoče srečati na noč kačjega praznika (25. septembra), toda srečanje z njo je usodno. Kdor jo vidi, umre od hrepenenja.

Peridot bi z biserno matico še nekako šel, citrin pa ne paše zraven. Zlati kamen mirno vrzi proč. Gre za ponaredek sončnega kamna, ki je steklo, v katerega so poleg - nekaj barve - zaliti opilki bakra. Na delavnicah ga pokažem kot primerek slabega ponaredka.

čačača

<{POST_SNAPBACK}>Najprej ena malenkost o mmmmmalahitu, v kateri boš našla povezavo s svojim forumskim imenom (lalala):

Tradicionalna uporaba: Simbolizira skušnjavo, senzualnost, estetiko in naravo jeseni. Kot ženski kamen so ga vedno povezovali z boginjami; v starem Egiptu z boginjo Hator, v grško-rimski mitologiji z Afrodito oziroma Venero, v severni Evropi pa s FREYO. Po ruski legendi je to kamen gospodarice Bakrene gore (Ural), ki ima zelene oči in obleko iz malahita; včasih prevzame obliko zelenega kuščarja. Tako kot zlato, je tudi baker povezan z mitično kačo, zato je gospodarico Bakrene gore mogoče srečati na noč kačjega praznika (25. septembra), toda srečanje z njo je usodno. Kdor jo vidi, umre od hrepenenja.

Peridot bi z biserno matico še nekako šel, citrin pa ne paše zraven. Zlati kamen mirno vrzi proč. Gre za ponaredek sončnega kamna, ki je steklo, v katerega so poleg - nekaj barve - zaliti opilki bakra. Na delavnicah ga pokažem kot primerek slabega ponaredka.

čačača

Hvala, Nosorog! x:Xx Evo, zlati kamen je šel stran, citrin sem pospravila... Tole glede zlatega kamna me pa ni presenetilo - ker ga nisem ČISTO NIČ čutila. V glavnem kar začutim kristale - biserna matica mi ful paše, peridot tudi, citrin imam za izpite... Malahit - kaj pa vem, če bi ga imela,ob vseh teh venerah in drugih hecnih aspektih v natalni karti. x:Ix Madona, že tko težko desca s sebe spravim! x:Dx x:Ix Ga bom šla "pošlatat", če mi bo pasal, bo moj. S Frejo me je pa moj možek obkladal, ko me je še osvajal, hehe. xsrcx Zaradi las, oči in kože, bojda. Sicer nisem tako prelestna. x;)x

Življenje se ne meri po številu vdihov, pač pa po trenutkih, ki ti dih vzamejo.

v zadnjem ŽIT-u je ful dober članek o kristalčkih in še fotke so take, da te..... xhypnox x:px xhypnox ...če je pa članek tud po strokovni plati tako dober, bo pa mogoče nosorog povedal......

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

v zadnjem ŽIT-u je ful dober članek o kristalčkih in še fotke so take, da te..... xhypnox x:px xhypnox ...če je pa članek tud po strokovni plati tako dober, bo pa mogoče nosorog povedal......

Nimam pojma, ker ga nisem bral. Kdo je pa pod njim podpisan?

zvedavi nosorog

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...