Skoči na vsebino

Kateri kamen?

Aliana

Recommended Posts

zoisit je ;)

ZOISIT

Rombični Ca2Al3[O | OH | SiO4 |S i2O7]

Pogoste primesi: Ba, Cr, Fe, Mg, Mn, Sr, V

Trdota: 6-6,5

Gostota: 3,25-3,36 g/cm3

Element: zemlja-zrak

Zoisit je metamorfen mineral, ki ga uvrščamo v skupino epidotov. Stebričasti kristali so običajno brez zaključnih ploskev - pogosto upognjeni, ali na videz kako drugače deformirani. Zato se najpogosteje pojavlja v paličasto vlaknatih agregatih. Zaradi prisotnosti kroma in vanadija, je zoisit običajno zelenkasto siv, zelo znani pa sta tudi njegovi različici vijolično modri tanzanit (odkrit leta 1967 v severni Tanzaniji), ki vsebuje primesi kroma in stroncija in rožnati tulit. Je moten, neprozoren, steklenega sijaja, popolne razkolnosti, neravnega, nekoliko školjkastega preloma. Nežarjen je v kislinah netopen, žarjen pa popolno v HCl. Brusijo ga kabošonsko (zoisit, tulit), stopničasto (tanzanit), včasih pa ga oblikujejo tudi kot kameje (tulit).

Izvor imena:

Leta 1805 ga je poimenoval nemški geolog A.G. Werner in sicer po baronu Ž. Zoisu.

Nahajališča:

ZDA (Wyoming, Tennessee), Švica, Nemčija, Češka, Francija, Norveška, Rusija.

Možnosti zamenjave:

Včasih mu je lahko podoben zeleni avgit (fasait).

Ponaredki:

Kot okrasni kamen nima posebne veljave, zato ga ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba:

Odkrit je bil šele leta 1805, zato tradicionalna uporaba ni znana.

Uporaba danes:

Zoisit pomaga pri obolenjih jajčnikov in testisov. Stimulira plodnost, v kombinaciji z rubinom, ki se v zoisitu večkrat nahaja, pa krepi spolno moč. Eliksir iz zoisita ima poleg razstrupljanja tudi funkcijo nevtralizacije prevelike kislosti v telesu, stimulira pa regeneracijo celic, blaži vnetja in krepi imunski sistem. Obeske iz zoisita nosimo v stiku s kožo; njegova vibracija vspodbuja kreativnost, nas osvobaja negativnih čustvenih vzorcev in daje moč, da jih transformiramo v konstruktivne energije. Za hitrejše doseganje tovrstnih ciljev ga tudi programiramo.

Astrološke povezave:

Pripisujemo jih bikom z ascendentom v vodnarju ali dvojčkih in ovnom z ascendentom v biku.

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

Deli na socialnih omrežjih

Če se boš bolj ob strani držala, pol ja, sicer slabo kaže.(pri pivu mislim x;)x )

In zdaj mi bo nosorog rekel, da naj grem "duhovičit" v čvekarije

x:Ix

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

obsidian , hematit....lahko tud turkiz pa onix....

Povej še uro rojstva bo Nosorog povedla bolj natančno...

datum rojstva , pa uro rojstva x:)x

Matr si faca. Jst si sam na osnovi sončnega znamenja ne bi upal takole iz rokava kamnov strest, :palec:

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Pa hvala ...nisem vedla da bom res v treh dneh dobila naročeno knjigo x;)x

Se bom šel solit.

Aha, moram pogledat mal med priimke tistih, katerim sem knjigo poslal, da odkrijem tvojo identiteto.

la

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Se bom šel solit.

Aha, moram pogledat mal med priimke tistih, katerim sem knjigo poslal, da odkrijem tvojo identiteto.

la

Sem že povezal. Gre za razmeroma znan kamniški priimek in ne morem se odločiti, ali bi ga povezal s KIK ali z O.Š.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zdravo,

mene pa zanima, kateri kamen si je fajn omislit za kreativno delo, za vzpodbujanje domišljije, za lažje in barvito izražanje, pač v smislu za delo z jezikom. x;)x

Mogoče je o tem kamenčku/-ih že blo govora na forumu, ampak jaz nisem ničesar našla. Za vsak predlog bom fulllllllllllll hvaležna. Ampak res fullll. :D

Aja, drugače sem pa: sonce - devica, asc - škorpijon (če je to slučajno važno).

Lep sončen dan vsakemu posebej,

papa,

Simona xg:Dx

http://shrani.si/files/metuljwfik.gif

;)

Nosorogec kuku :inocent:

Malo premalo odločnosti je bilo. Pred tremi urami (!!!) je ratala ponosna lastnica rubina z zvezdo Tynchi, iz enga druzga foruma. Sorči.

Zdravo,

mene pa zanima, kateri kamen si je fajn omislit za kreativno delo, za vzpodbujanje domišljije, za lažje in barvito izražanje, pač v smislu za delo z jezikom. x;)x

Mogoče je o tem kamenčku/-ih že blo govora na forumu, ampak jaz nisem ničesar našla. Za vsak predlog bom fulllllllllllll hvaležna. Ampak res fullll. :D

Aja, drugače sem pa: sonce - devica, asc - škorpijon (če je to slučajno važno).

Probi z granatom. Je celo precej usklajen s tvojo kombinacijo. Kreativnost je doma v drugičakri (ne v peti) in popolnoma zmagala boš. če najdeš oranžen granat (recimo grosular), pa tudi rdeč bo čist o.k.

Lep sončen dan vsakemu posebej,

papa,

Simona xg:Dx

Komunikacija, kreativno pisanje & izražanje ("delo z jezikom")

simona limona:

“Mene pa zanima, kateri kamen si je fajn omislit za kreativno delo, za vzpodbujanje domišljije, za lažje in barvito izražanje, pač v smislu za delo z jezikom.“

Nosorog:

"...Kreativnost je doma v drugi čakri (ne v peti) in popolnoma zmagala boš. če najdeš oranžen granat (recimo grosular), pa tudi rdeč bo čist o.k..."

Marjetka Jeršek, kar se tiče "dela z jezikom; izražanja, kreativnega pisanja":

Komunikacija in kreativno pisanje (grlena, 5. čakra);

“Uskladitev z meditacijo in naravnavo, odpiranje grlenega energijskega središča...“:

http://www.grid.si/marjetka_jersek/delavnica1.html

Več o čakrah v Kundalini - Tantra by Satyananda Saraswati:

http://www.satyanandayoga.tara.si/kt_odlomek.php

Vsaka čakra je opisana v detajle na osnovi lastnega Satyanandinega izkustva.

Že pokojne, ene vodilnih avtoritet za Tantro, Yogo, Kundalini.

Čakre so sestavni del Tantra, Yoga, Kundalini praks in teorije.

Marjetka Jeršek se mi zdi, da je bila svoj čas članica Biharske šole (Tara Yoga Centra).

Glasbeno talentiranost, posluh, ustvarjalnost, ... pogojuje bindu čakra,

Swadhistana čakra (drugi glavni psihični center) izraža nivo nezavednega, seksualnega, splošno kreativnega (umetnost nasplošno, kreativnost pri reševanju situacij raznih, element swadhistane je voda). Podzavest je bolj izražena v mooladhari čakri (element zemlja).

V kundalini praksah se prvo dela na ajni, anahati preden se preide na swadhistana nivo nezavednega, seksualnega,...

Preventivno zaradi raznih možnih seksualnih deviacij, duševnih motenj, zlomov osebnosti, ...

Ko je swadhistana prečiščena, ozaveščena, zasije polno skozi ustvarjalnost posameznika ...

Z delno ali popolnoma prebujeno notranjo "kundalini" silo, sproščeno, ozaveščeno,

preobraženo notranjo kreativno silo podzavestnega & nezavednega v nas, ...

Več si lahko vsak zainteresirani prebere v že omenjeni knjigi Kundalini - Tantra.

Tantra

“Najbolj starodavna univerzalna znanost in kultura, ki se ukvarja s transcendenco človekove narave iz sedanje ravni evolucije in razumevanja v transcendentalno raven znanja, izkušnje in zavedanja.“

Source:

http://www.satyanandayoga.tara.si/slovar_t.php

P.S.

Določene Zahodne prakse starejše, novejše. Prakse drugih tradicij so enakovredne navedenim praksam "kundalini koncepta" (le - te "operirajo" z nadiji, čakrami).

Nekatere prakse so usmerjene, na primer, "direktno na možgane kot celoto", ...,

druge na ritem bobnov & ples (usmerjene v ekstatičen trans ...),... za prehajanje v

“v transcendentalno raven znanja, izkušnje in zavedanja.“; prebujanje kreativne sile v nas, etc.

Vsekakor pa sta II. čakra (swadhistana) in V. čakra (vishuddhi) povezani iz aspekta kreativnosti v nas. Pomanjkanje navdiha & kreativnosti (splošne) je lahko ena od težav swadhistane.

LP

Ja, pozdravljen Tantra

Se strinjam s teboj- bo držalo ...tako po Kundalini jogi, kot tudi drugače...2.in 5. so funkcijsko res povezani -že preko nastanka, sprejemanja ter izražanja čustev. Po drugi plati pa je tukaj prisotna kreativnost na višjem nivoju kot je druga čakra. V peti bi bila sposobnost izražanja pa tudi ustvarjalnosti - skozi samo izražanje , sledenju svojim sanjam in željam. Tukaj gre za realizacijo na zavestni ravni -tudi prepoznavanje lastnih idej in usmerjenosti koz ozaveščene, ali pa kot brezplodne sanje in želje..

lepo bodi

Matjaž

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

Ja, pozdravljen Tantra

Se strinjam s teboj- bo držalo ...tako po Kundalini jogi, kot tudi drugače...2.in 5. so funkcijsko res povezani -že preko nastanka, sprejemanja ter izražanja čustev. Po drugi plati pa je tukaj prisotna kreativnost na višjem nivoju kot je druga čakra. Matjaž

Men prilično dol visi, kwa widwa s Tantro o tem mislita, ampak sam sem prepriča, da sta energija ustvarjalnosti in spolna energija sorodni sili in sta obe doma v drugi čakri. Predvidevam, da folk misli, da je kreativnost doma v peti zato, ker različni viri peto čakro povezujejo z intuicijo (zato verjetno Matjaž Bogdan praviš, da je v peti čakri kreativnost na višjem nivoju). Pa temu ni tako. Govorimo o treh nivojih intuicije in sicer o inticiji preživetja, intuiciji prepoznavanja povezav med stvarmi in tretji intuiciji, ki je EDINA doma v peti čakri (!!!!!), ki pa se nanaša na to, da začutimo, kdaj je treba dopustiti, da se nekatere stvari preprosto zgodijo. Na pa to nobene veze s kreativnostjo.

Dokazovati in polemizirati o tem se mi pa ne ljubi, tudi zato, ker eden od potencialnih polemizatorjev bolj kot ne zgolj lima linke, katerih se mi ne ljubi odpirati.

la

Nosorog

“energija ustvarjalnosti in spolna energija sorodni sili in sta obe doma v drugi čakri.“

Energija v nas je samo seksualno - kreativna, ima pa različne kvalitete. In različna imena, poimenovanja za te kvalitete, katere se izražajo skozi simbole posameznih elementov.

Gre za transformacijo energije skozi posamezne elemente. )

Seksualna sila je kreativna sila v nas (gledano generalno). Ni nujno, da je v swadhistani (2. čakri).

Lahko je v katerikoli čakri. Zavisi od posameznikove na svet prinešene evolutivne stopnje osebnostne razvitosti. Potem pa posameznik se razvija od te stopnje naprej.

So ljudje, kateri se rodijo s poudarjeno, bolj razvito anahato, so ljudje kateri se rodijo s poudarjeno, bolj razvito mooladharo, itd.

! Kar se ustvarjalnega pisanja tiče, kreativnega izražanja, komuniciranja, so mi bližje osebne izkušnje in zgled Marjetke

Jeršek. Navedeno sodi pod grleno čakro (govor, komunikacija, kreativno delo z "jezikom", ...).

Intuicija je v večini v tretjem očesu, v ajni čakri oz. njenem kšetramu; sprožilni točki:

centru med obrvmi. Delno tudi v odprtem srcu (v anahati).

Lahko tudi v II. čakri, v kolikor z njo misliš "abdominalne možgane" na področju hare, oz. centra na področju popka s solarnim pleksusom.

Vse je v glavi. Čakre (psihični centri, žleze pri Kitajcih) so samo preklopne točke indirektne za

prebujanje posameznih možganskih centrov v glavi, v naših možganih.

Izven naših možganskih centrov se ne dogaja nič, kar se tiče dela s čakrami, ...

Nič, kar se tiče naše ustvarjalnosti, etc. Vse vodi v možgane za časa našega življenja.

Tudi človekove individualne "mistične izkušnje" se doživljajo skozi možgane.)

Več si lahko vsak zainteresirani prebere v učbenikih o akupunkturi (o energiji, elementih, transformaciji energije skozi elemente, meridianih, indikacijah, ...),

v knjigi Kundalini - Tantra od Satyanande (prehrana, kundalini - kreativna seksualna sila (opis detajlen),nadiji,kompleten opis čaker, prakse za delo s čakrami za napredne v "kundalini praksah", integralne prakse, kriya yoga prakse,itd.

Knjiga se dobi v knjižnicah.

_________

Angelit ali Anhidrit (anhydrite) naj bi Spodbujal kreativnost, komunikacijo, lažje "izražanje sebe";

“Odkrit je bil v Peruju: Je simbol luči in ljubezni. Kemična struktura je kalcijev sulfat (CaSO4 ) v svoji kristalni strukturi ne vsebuje vode.

Ime izhaja iz grške besede Anhydras pomeni brez vode.

Temu kamnu prepisujejo, da izžene jezo iz nas, nas pomirja in zdravi grlo oz. zdravi problemčke z grleno čakro. Spodbuja kreativnost, komunikacijo, z njim se lažje "izražamo sebe"

Uporablja se pri meditaciji, astralnem potovanju...

Angelit....kristal angelov..angelski kristal...

Kje bi ga dobila...ne vem. Podatke, ki sem jih posredovala sem prebrala....vidla kristala pa še nisem Mene ta kristal zelo spominja na selenit.

Tukaj pa nekaj kemičnih podatkov....

Angelit: http://mineral.galleries.com/minerals/sulf...it/anhydrit.htm

V Nosorogovi novi knjigi "Praktična uporaba zdravilnih kamnov" je angelit oz. anhidrit opisan na str. 52;

...zemlja -zrak in praktična uporaba -avra, duhovno ozaveščanje, količina vode v telesu, ledvica, psihična moč, psihična revitalizacija....

Sicer pa kot jaz vem se ga v LJ zelo težko dobi (sem ga iskala v večih trgovinah, pa ga nikjer niso imeli, niti ga niso poznali) - jaz sem ga dobila v Kranju.

Matjaž Bogdan (25. Nov 2007):

...Seveda te spominja na selenit /brezbarvna ,prozorna, vlaknata različica sadre/ , saj se od sadre kemijsko razlikuje le po tem, da nima kristalne vode in da kristalizira rombično./ formula! / . Anhidrit nastaja / med drugim/ kot dehidracija sadre/ pri 190 st C/ , pa tudi pri izhlapevanju morske vode, iz kalcita in aragonita....

Pri nas so angelit našli pri vrtanju karavanškega predora, v Poljšici na gorenjskem, je pa tudi / drobnozrnat-bele barve// v votlinicah črnega apnenca skupaj z drobnozenatim kalcitom v Vrbančkovemu kamnolomu , ki leži cca 2 km jugozahodno od Žirov v Račevi za domačijo pri Kavčiču- Račeva5. Kamnolom je sicer zapuščen , vendar je odkrite kamnine še kakšnih 10 metrov.“

Source

http://www.lunin.net/forum/lofiversion/index.php/t4925.html

Za nabavo (po priporočilih članic tegale foruma) zainteresirani lahko povpraša tle.:

"...Rakovec, Min doo, Kranj, Jenkova 1, 4000 Kranj, tel 04 2025067

na drugi strani pa: Vili 041 542028 in Diana 031 846551.

Pri Gospe in gospodu Rakovc sem že nekajkrat kupila kamne, tudi na sejmu v Tržiču sta bila. zelo prijetna človeka..."

Oz. naj kdo dopolni z dodatnimi nabavnimi informacijami.

Kaka stvar v zvezi s čiščenjem, samo ime kamna (poimenovanje) ... ni napisana najbolje.

Bodo znalci že skorigirali. Gre predvsem za predstavitev rabe kristalov skozi različne poglede posameznikov

v Slovenskem prostoru v odnosu na posamezne psihične centre, ...

Kristaloterapija po čakrah, …

“...Za grleno čakro izberemo modre kamne, kot so safir, turkiz, lapis lazuli, akvamarin in modri ahat. Kristal položimo na vdolbino na grlu. To lajša kašelj in vnetje grla ter pomaga pri oteklih bezgavkah...“

http://www.viva.si/clanek.asp?id=3363

Korenska čakra (mooladhara);

šorlit, rdeči jaspis, čadavec, granat

Sakralna čakra (swadhistana);

oranžni kalcit, topaz, jantar, citrin, karneol

Manipura čakra (s pleksus solarisem);

tigrovo oko, zlati topaz, citrin

Srčna čakra (anahata);

roževec – rožnati kremen, smaragd, avanturin, kunzit

Grlena čakra (vishuddhi);

sodalit, turkiz, hrizokola, akvamarin, lapiz lazuli

Ajna čakra (tretje oko);

modri kalcit, lapiz lazuli, ametist

Sahasrara čakra (kronska čakra);

kamena strela, čarolit, ametist, selenit, sugilit“

Source: http://vesnakravcar.mojforum.si/vesnakravcar-about190.html

Kristali II. čakre – Swadhistane:

Ognjeni opal, oranžni kalcit, oranžni ahat, kerneol, botryogen...

Pomanjkanje ustvarjalnosti in zemeljskih ročnih spretnosti in kreativnosti (ena od težav glede te čakre).

Source: http://www.delam-dobro.si/forum/viewtopic.php?t=515

_________

!!!

Čakre (predstavitev); lunin.net v povezavi s kristali, ...:

http://www.lunin.net/zdravje/slo/TelovadneVaje/Cakre/

Kundalini - Tantra; čakre, nadiji, ... (teorija in praksa):

http://www.tantra.bloger.hr/post/kundalini...iga/408669.aspx

Guest VilaSonca
ampak sam sem prepriča, da sta energija ustvarjalnosti in spolna energija sorodni sili in sta obe doma v drugi čakri.

tudi v astrologiji ustvarjalna in spolna energija spadata pod domeno ene in iste hiše/področja - 5. hiše.

Energija je ena, manifestira se pa skozi različne kvalitete, pojavne oblike.

Skozi simbole posameznih elementov, ... )

Akupunkturni učbeniki, Makrobiotične kuharice, Shiatsu, Tuina masaže, ... pišejo o transformaciji energije skozi posamezne elemente - kvalitete.

Katere posamezni elementi izražajo (simbolizirajo).

_________

!!!

Čakre (predstavitev); lunin.net v povezavi s kristali, ...:

Kundalini - Tantra; čakre, nadiji, ... (teorija in praksa):

http://www.tantra.bloger.hr/post/kundalini...iga/408669.aspx

Vse je v glavi. Čakre (psihični centri, žleze pri Kitajcih) so samo preklopne točke indirektne za

prebujanje posameznih možganskih centrov v glavi, v naših možganih.

Izven naših možganskih centrov se ne dogaja nič, kar se tiče dela s čakrami, ...

Daleč od tega. Kaj pa trebušni možgani? Vedo o proučevanju trebušnih možganov imenujemo nevrogastroenterologija, njene temelje pa je že sredi 19. stoletja postavil nemški nevrolog Leopold Auerbach. Med raziskavami delovanja črevesja je odkril, da sta med slojema mišice dva zelo tanka sloja živčnih celic, takšni sloji pa ovijajo ves prebavni trakt vse do danke. Kasneje so ugotovili, da gre za druge možgane, ki niso namenjeni samo prebavi. Prav tako kot možgani v glavi, tudi trebušni krmilijo izločanje psihoaktivnih snovi, ki vplivajo na duševno razpoloženje. Delujejo avtonomno in v »prave« možgane pošiljajo več signalov, kot jih iz njih dobijo. Utrjujejo zlasti spomine povezane s čustvi (vedenjski vzorci!!!), zaradi stresa pa je lahko njihovo delovanje močno moteno. Smemo trditi, da trebušni možgani mislijo, organizirani so funkcionalno, delujejo v nizu ciklov, prepoznavajo lahko najrazličnejša stanja in samostojno odločajo. Skratka, imajo prav vse, kar potrebuje celovit živčni sistem.«

Pa ne gre le za trebušne možgane, ampak za celični spomin, Na dražljaje na osnovi delovanja trebušnih možganov in celičnega spomina, ki sta tesno povezana z delovanjem čaker, odreagiramo na nek nenaden dražljaj prej, preden možgani sploh zaznajo problem. Ti lahko doma sediš v fotelju in si misliš ali narediš načrt, kako boš reagiral v nek situaciji -ko pa do te situacije pride, pogosto reagiraš povsem drugače (veš, da je trema brez veze, pa jo imaš ob nastopu vseeno). Wolf Singer, direktor Inštituta Maxa Plancka za raziskovanje možganov v Frankfurtu, pravi: »Tisto, kar doživljamo kot svobodno odločanje, je zgolj zapoznelo opravičevanje sprememb v našem položaju, do kakršnega bi tako ali tako prišlo.« Njegov ameriški kolega Michael Gazzangia pa trdi, da pravzaprav zadnji izvemo za načrte naših možganov. Ameriški raziskovalec Benjamin Libet je celo izmeril časovni premor med dejanjem, ki se zgodi prej in domnevno prostovoljno odločitvijo, ki mu sledi; ta znaša 350 milisekund. Na osnovi tega, Singer pravi: »Kaj bom storil, je posledica tistega, kar sem. Možgani se ne odločajo poljubno, temveč na temelju prejšnjih izkušenj.«

Nisem pa opazil, kdo in kje je iskal anhydrite, Viška jih imam tudi jaz,

Osnova so vsekakor možgani. Da sploh psihosocialno funkcioniramo.

Za zdravje, sproščenost, boljše počutje so vsekakor pomembni tudi "abdominalni možgani".

Hipofiza - ajna psihični center, "komandno, kontrolni - upravljalski center" v kundalini praksah,

za vse preostale psihične centre (čakre) se nahaja v možganih.

"Šeste čakre kšetram, sprožilne točke ajne na sredini med obrvmi":

"Ajni ustreza indigo modra barva in kamni:

sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd,..."

Meditacija, osredotočenost na "abdominalne možgane":

haro, popek (manipuro kšetram s solarnim pleksusom) razbremeni,

sprosti možgane miselno delujoče,uskladi haro, manipuro kšetram, ...

z epifizo, hipofizo (z možgani v alpha, theta, ... preklopu).

Ko gre za izurjene v raznih meditativnihn praksah.

"Magična formula" je vsekakor usklajenost "abdominalnih možganov"

na področju trebuha z možgani v glavi.

Zrelaksiranost, izboljšano počutje, več volje, motivacije in energije zagotovljeno. )

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...