Skoči na vsebino

Kateri kamen?

Aliana

Recommended Posts

Ve mogoče kdo kaj o antimonitu? Pred leti sem ga z mami kupila (ali pa zadela v srečelovu?) na sejmu mineralov, ful mi je lep, nič zbrušen, prilepljen na kartonček (gor piše: ANTIMONIT (Baia Mare)). Sem se spomnila nanj in ga privlekla iz mamine vitrine v mojo sobo.... x:px xsrcx

What you resist, persists.

What you can't be with, won't let you be.

Deli na socialnih omrežjih

:vragec:

ejjj nakladalo (nosorog x;)x )....a lohk kej o olivinu povesh

jst enga zlo lepga (2x3cm) okol vratu nosim....kokr ena domacha zhvauca x;)x

666 zlobijeu....blablabla

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

:vragec:

ejjj nakladalo (nosorog x;)x )....a lohk kej o olivinu povesh

jst enga zlo lepga (2x3cm) okol vratu nosim....kokr ena domacha zhvauca x;)x

666 zlobijeu....blablabla

Sm za olivin odpru novo temo - lalala x:Dx x:o)x x:Dx

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Ve mogoče kdo kaj o antimonitu? Pred leti sem ga z mami kupila (ali pa zadela v srečelovu?) na sejmu mineralov, ful mi je lep, nič zbrušen, prilepljen na kartonček (gor piše: ANTIMONIT (Baia Mare)). Sem se spomnila nanj in ga privlekla iz mamine vitrine v mojo sobo.... x:px  xsrcx

Uf Katka, tole z antimonitom sm pa skor spregledu.

Znanje okoli 5000 let, saj so ga za izdelavo posod uporabljali Kitajci in Mezopotamci - Egipčanke so ga uporabljale v kozmetične namene (učki - lalala). V Evropo so ga prinesli Turki pod imenom surma.

Nahajališča Baia Mare, ki ga omenjaš, ne poznam, mora pa biti v Romuniji, kjer je največje nahajališče Baia Sprie.

Žarkasta pojavna oblika antimonita simbolizira sonce. Pomaga pri želodčnih problemih in suhosti kože. Povečuje kreativnost in nekoliko blaži pretirano spolno slo.

:zoro: :wOOt: :zoro:

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Nosorog, hvala ti za tole o antimonitu! x^x

Sem vprašala v Kamnu, kaj bi bil tisti kamen z Elbe.....pa je rekla prodajalka, da je najbrž aventurin, ampak da ni tko lep in očiščen (al neki tacga). Pol sem pa pogledala, in ma tiste pikice noter....ampak moj aventurin jih ima veliko več in so lepše razvidne....

What you resist, persists.

What you can't be with, won't let you be.

Hojla mojstri, kateri kamenček priporočate za:

Sonce in luna kozorog, asc vodnar

sonce devica, luna bik, asc vodnar

x:)x

1. Fluorit - imaš ga v zelo različnih barvah, tako da se lahko tule načeloma mal zmišljuješ.

2. Lapis lazuli

lalala :wOOt: :wOOt: :wOOt:

• 4 months later...

Ojla, dobrodosla! :palec:

cenim, da si postavila vprasanje v primerno temo. x^x x;)x :palec:

Ja, jaz ti v bistvu svetujem, da si izberes tega, ki te pritegne.

Sicer pa bi ti svetovala glede na povedano topaz ali turmalin, lahko tudi smaragd, akvamarin, peridot,... odvisno je tudi od tega, kaksne barve, strukture so ti vsec...

Morda bi ti ustrezala tudi granat in karneol... godil bi ti najbrz tudi krizokol in/ali malahit.

Pravis z oniksom?

Z oniksom lahko kombiniras kar zelis...

previdnejsa bodi pac pri kristalih z zelo mocno energijo, tako diamanta ne bos nosila skupaj z rubinom in/ali topazom, prav tako ne obsidiana z opalom...

Pa v primeru kombinacij pac izbiras manjse pise in tko...

K oniksu se zelo poda rozevec, aventurin, karneol ali beli kremen (recejo mu tudi mlecni kremen).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Oj, fino, me veseli, da si se znasla tako dobro! x8Dx x;)x :palec:

ja, se mi je zdelo, da zelena bi ti skoraj ziher morala bit vsec.

peridot je pa mega!!! :palec:

Tudi jaz ga imam in mi je zelo kul, vpliva dobro na srce in imunski sistem, plemeniti, nekako... (no, jaz sem sicer riba, a je moj asc skorpijon). :vio:

Z oniksom bo kul kombinacija. x^x x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Sicer pa bi ti svetovala glede na povedano topaz ali turmalin

Kateri turmalin svetuješ?

Poznamo jih cel kup (šorlit, dravit, kromdravit, burgerit, elbait, feruvit, foitit, lidikoatit, olenit, povondrait, tsilaisit, uvit, akroit, indigolit, rubelit, apyrit, verdelit, morda pa sem kakšnega tudi pozabil). Tudi med samimi naštetimi vrstami so včasih ogromne razlike, tako po barvi, kot po energijah - npr. elbait se pojavlja v vseh barvah, je tudi brezbarven, lahko pa tudi večbarven naenkrat (watermelon turmalin, ki je vrsta elbaita). So vseh barv in zelo, zelo različnih energij.

Kar pa se topaza tiče: modremu vlada element zrak, zlatemu pa ogenj.

Ali nisi v sosednji temi (kako spoznamo ponarejeni citrin od pravega, al neki tazga) rekla, da Nosorog stvari preveč posplošuje?

Nosko, primojdunaj, komaj te je še kaj na forumu :sori:

Enga kamenčka sem dobila, takega mlečno belega z 'zlatimi' nitkami... bi bil lahko rutilov kremen?

Ali morda veš, koliko stane en tisti miceni granatek, ki sem jih videla na sejmu v Tržiču (pa pozabila vprašat tam za ceno)...?

tnx x:Xx

Ali nisem napisala zeleni turmalin? Mislila sem zelenega, pa se roza. :vio:

Verjamem, da jih poznas cel kup, Nosorog, jaz pa ne, in tudi zaintereserani morda ne bo imel taksne izbire, poleg tega pa nekako dajes vedeti, da ne glede na vse podatke, s katerimi bo predhodno okrepljen, ima pravzaprav najvecjo sanso, da itak ni pravi...

Ne, nisem rekla, da Nosorog prevec posplosuje, pac pa res v eni temi, da je trditev 10% citrinov v odnosu na ponaredke prevec splosna, ker ne vemo, kateri 'trg' jemljemo v obravnavo.

Picasso

Nosko, primojdunaj, komaj te je še kaj na forumu  :sori:

Enga kamenčka sem dobila, takega mlečno belega z 'zlatimi' nitkami... bi bil lahko rutilov kremen?

Ali morda veš, koliko stane en tisti miceni granatek, ki sem jih videla na sejmu v Tržiču (pa pozabila vprašat tam za ceno)...?

tnx  x:Xx

Če so v kremenu zlate nitke, je ziher rutilov kremen.

Ne vem pri kom v Tržiču si granate vidla, niti za kakšne gre - kakšne barve so, ali so obdelani ali surovi, itd. Surovi granati so načeloma poceni. Po mojem si vidla kakšne temnordeče, ki ličijo na dodekaeder. Če si prodajalcu kolikor toliko simpatična, ti ga zlahka šenka (enkrat sem jih v Munchnu kupil ene štirideset za petdeset mark).

a, da je tko pocen ta štos... ampak nikjer nisem pa vidla kakšnga konkretenga primerka granata... a niso zanimivi al kako?... same tiste micene piske, pa sem mislila, da so tko redki al kej tazga... še smaragde majo ornk, granate pa same miniaturne, u ene vrečkice zavite... okej, tnx :palec:

a, da je tko pocen ta štos... ampak nikjer nisem pa vidla kakšnga konkretenga primerka granata... a niso zanimivi al kako?... same tiste micene piske, pa sem mislila, da so tko redki al kej tazga... še smaragde majo ornk, granate pa same miniaturne, u ene vrečkice zavite... okej, tnx  :palec:

Granat je za moje pojme kamen, ki je že lep cajt najbolj podcenjen (glede na to, kolk ga je, kako lep je brušen ipd.). Štos, da jih ni bilo je verjetno v tem, da gre kup manjših dealerjev pred tržiškim sejmom po robo v Sopron, kjer granatov v ponudbi v glavnem ni, večji uvozniki pa v Slovenijo vozijo kamne več ali manj iz Brazilije, od koder se da prinesti precej tržno bolj zanimivih kamnov, kot pa je granat. Granati prihajajo v glavnem iz Rusije, čeprav jih najdeš tudi v Turčiji, Italiji, Zairu, Braziliji in še kje. Še nikoli nisem bil na sejmu mineralov v Tišnovu na Češkem. Sam sklepam, da je tam ponudba granatov zelo bogata.

Ali nisem napisala zeleni turmalin? Mislila sem zelenega, pa se roza. :vio:

Verjamem, da jih poznas cel kup, Nosorog, jaz pa ne, in tudi zaintereserani morda ne bo imel taksne izbire, poleg tega pa nekako dajes vedeti, da ne glede na vse podatke, s katerimi bo predhodno okrepljen, ima pravzaprav najvecjo sanso, da itak ni pravi...

Ne, nisem rekla, da Nosorog prevec posplosuje, pac pa res v eni temi, da je trditev 10% citrinov v odnosu na ponaredke prevec splosna, ker ne vemo, kateri 'trg' jemljemo v obravnavo.

Ah, pri turmalinih zihr ne velja, da je na trgu večina ponaredkov. Vsaj kar se tiče surovih ne, saj originale izdajajo značilne vzdolžne brazde po telesu kristala.

Tistih 10% je veljalo za evropski trg. Kar se tiče slovenskega, sem popolnoma prepričan, da je v ponudbi slovenskih prodajalcev kamnov še manj kot 10% pristnih citrinov.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...