Skoči na vsebino

Izziv: nič odpadkov! :) Kako delati čim manj smeti?

Dancerka

Recommended Posts

ha ha, fajn se ment s tabo tud! x:)x

ja, javi, kako je s tvojim starim/novim hladilnikom! x:)x

se strinjam, če bi ful bolj izkoriščali solarno ipd, bi lahk bla tud malo večja poraba (če je še vedno obnovljiva, recimo solarni panel na strehi) če bi vsak imel dovolj energije zase.. (in če je res brez dodatnih škodljivih vplivov, tako kot pravijo..)

pri teh solarnih celicah je tudi odvisno, kdo jih dela in kako.. nekatere firme se menda tu bolj potrudijo in tudi že reciklirajo te sončne celice, nekatere pa še ne

drugače pa je proizvodnja sončnih celic tud lahk mal problematična (glede kemikalij, ki se porabijo zanje) - spet odvisno, kako imajo stvari 'pošlihtane'.. potem je pa menda ok glede kemikalij, ne vem pa, a je kako elektromagnetno ipd 'sevanje' tu zraven al ne..

me prav zanima kako jih reciklirajo, menda se to že dela.. http://www.treehugger.com/files/2008/05/so...cled-europe.php

zelo dober članek z linki na podjetja, ki jih že reciklirajo http://seekingalpha.com/article/114902-rep...-panel-toxicity me prav zanima, kake so emisije/stranski produkti, in kaj pravijo kaki znanstveniki o temle?

našla tud še en fajni link o odpadkih: http://info.kemikalije.org/jaz/odpadki.htm

sem vidla, da je stiropor ful problematičen - bi blo prav fajn met zbrano, katere firme še uporabljajo stiropor sploh, katere pa ne - v tujini že marsikatera firma presedlala na karton ipd. bolj eko materiale..

Deli na socialnih omrežjih

pa res :o|o:

Stiropor

• Sežiganje stiropora sprosti 57 različnih kemičnih spojin, od katerih jih je večina strupenih.

• Stiropor je nerazgradljiv. Skodelica iz stiropora bo še 500 let onesnaževala površje Zemlje.

• Stiropor plava na vodi in se drobi na majhne kose, ki jih živali pojedo. Če morska želva poje stiropor, se zaradi vzgona ne more več potopiti, zamaši se ji prebavni trakt, tako da pogine od lakote.

zlo fajn link! :palec:

skor vse firme na trziscu verjetn :o|o: (bauhaus, merkur, baumax, obi itn...) mislim da vsi prodajajo tudi stiropor kot gradben material. zal.

ce govorimo o gradbenistvu, dejansko res govorimo o crni tocki ekoljevarstva pri nas! :o|o:

vprasanje pa spet ni zgolj enostransko, gre za kompleksno vprasanej samega gradbenistva in pojmovanja ter razumevanja gradbenistva. Pri nas namrec vecina ljudi se vedno zivi v iluziji, da mora biti hisa zidana. zal. spremeniti bo potrebno samo miselnost, v osnovi! Potem se bodo spreminjale tudi ostale stvari.

zanimivo o tem govorijo v tem prispevku >

...

našla tud še en fajni link o odpadkih: http://info.kemikalije.org/jaz/odpadki.htm

sem vidla, da je stiropor ful problematičen - bi blo prav fajn met zbrano, katere firme še uporabljajo stiropor sploh, katere pa ne - v tujini že marsikatera firma presedlala na karton ipd. bolj eko materiale..

Ekološki gradbeni materiali

Glina (ilovica)
– nizka poraba energije pri njenem pridobivanju, ne vsebuje škodljivih snovi (topil, prahu, vlaken, radioaktivnih snovi), možno jo je reciklirati. Izdelki, ki jih je možno narediti iz gline: zidaki, polnilo predelnih sten, malta, omet, naravne barve idr.

Les
– naravni material, ki služi kot akumulator toplogrednega plina, možno ga j...

Ekološki embalažni materiali

Sem prištevamo predvsem različne vrste embalažnega materiala, ki ga je mogoče povsem reciklirati, je popolnoma biološko razgradljiv ali pa ga je v skrajnem primeru možno vsaj uničiti na način, ki ne obremenjuje okolja.

Tetra -Pak

Tetra Pak embalažo je možno reciklirati v papirnicah. Izdelek je kakovosten recikliran papir, ki se lahko uporablja za izdelavo številnih izdelkov: kartona, lepenke, papirnatih vrečk, papirnatih brisač, embalaže za jajca, tulcev, pisarniškega papirja…

Postopek recikliranja (
)

Najenostavnejši način recikliranja je razpuščanje (hidropulpiranje). To je običajen postopek v papirnicah in poteka v...

Ravnanje z odpadki

Odpadki so produkt človeškega delovanja in se jim s trenutnimi življenjskimi navadami težko izognemo. Z rastjo populacije raste tudi količina odpadkov, prostor pa je omejen z velikostjo našega planeta. To pomeni, da je za uspešno obvladovanje količin odpadkov potrebno izvajati ustrezne procese oz. dejavnost :

• Reciklaža

• Odlaganje odpadkov

• Izraba odpadkov kot vir energije

• Ekološko uničevanje odpadkov

a) Reciklaža

Z recikliranjem odpadkov zagotavljamo ponovno uporabo odpadnih...

http://www.figrepd.com/recycle.jpg

Ekoloski_gradbeni_materiali >>

Kaj_so_ekoloski_gradbeni_materiali >>

www.ekoprodukt.si

Hm, tetrapak je problematičen za recikliranje, ker ful tega ostane - menda se pr nas reciklira le karton (res pa nism še brala tega linka, le takole na hitro) - najboljše se jim je sploh izogniti..

Fajn linki, Free.. gradbeni materiali.. uff.. si ful želim najti kak eko sajt z oceno gradbenih materialov in boljših možnosti in s strokovnjaki, ki odgovarjajo itd!!

za novogradnje *IN* adaptacije!! (zlasti za adaptacije, he he!!)

Drgač pa, a je kdo gledal Odmeve - glejte ponovitev, če lahko! je blo o odpadkih itd - zdaj so se morala nekatera stara odlagališča zapret, in se bojo odpadki povsod kar precej podražali - to pa naj bi bla tud motivacija za občine in ljudi, da bi bolj ločevali in delali manj smeti.. sam se še premal dela na osveščanju ljudi itd!!

sam js bi Rosviti tud en par stvari povedala.. x:Dx :vragec:

sploh noben ni omenjal koncepta delat manj smeti - grr!!

A da je!? kako ves? Kje pise da je?

na strani, ki sem jo podal pisejo takole:

Najenostavnejši način recikliranja je razpuščanje (hidropulpiranje). To je običajen postopek v papirnicah in poteka v razpuščevalniku (samostojni stroj iz jeklene ali zidane kadi z vgrajenimi vrtečimi se krili za pripravo suspenzije papirne snovi iz vlaknin). Z vodo in hidrodinamičnim učinkovanjem vrtečih se kril dosežemo razpuščanje in ločevanje sloja kartona od sloja polietilena in aluminija, ki poleg kartona sestavljajo embalažo Tetra Pak.

Za pridobivanje vlaken iz odpadne Tetra Pak embalaže moramo različne sloje embalaže (PE sloji, karton, aluminij) ločiti. Ločevanje slojev poteka v razpuščevalniku, velike, srednje in majhne gostote in volumna od 5.000 do 40.000 litrov. Postopek ločevanja v razpuščevalniku poteka 30 do 40 minut. V tem času se karton oziroma vlakna ločijo od drugih slojev in ostanejo v suspenziji, ki se jo nato prečrpa iz razpuščevalnika in očisti. Ostanek (rejekt), to sta polietilen in aluminij, pa z drugimi nečistočami sestavlja odpadek, ki se lahko naknadno ločuje. Za lažje ločevanje suspenzije vlaken od slojev polietilena in aluminija, moramo pri razpuščanju paziti, da prihaja do čim manjših poškodb teh slojev.

Med ločevanjem tovrstne embalaže ni treba dodajati nobenih kemičnih snovi ali vroče vode. Embalažo lahko mešamo z vodo v različnih koncentracijah, na primer od 3 % (30 kg embalaže in 970 kg vode) do 15 %. Na ta način lahko ločimo skoraj vsa vlakna iz embalaže. Pri različnih testiranjih, ki so jih izvedli v papirnicah, so bile hitrosti vrtenja kril različne, od 280 do 450 vrtljajev/min. Sita za filtriranje na dnu razpuščevalnika pa so imela odprtine velikosti od 4 do 12 mm. Prednost pri procesih majhne gostote je v tem, da se razpuščevalniki lažje in hitreje praznijo.

V razpuščevalniku odpadno embalažo Tetra Pak lahko ločujemo sámo ali pa jo mešamo z drugimi, različnimi viri vlaken, kot so na primer: papirni odpadki iz valovitega kartona, pisarniški papirni odpadki ali stari časopisi. Koncentracija embalaže Tetra Pak je odvisna od opreme, ki jo papirnica ima za postopke, ki sledijo razpuščanju. V primeru, da imajo papirnice vrteče se bobne, lahko brez težav uporabimo šaržo s 100 odstotki embalaže Tetra Pak. Na splošno pa dodajanje do 5 % te embalaže, pomešane s papirnimi odpadki iz valovitega kartona, ne vpliva na postopek recikliranja.

Zdej, a je to problematicno ali ne, ne morem soditi, ker se ne spoznam oz. ne poznam kaksnih drugih postopkov za katere morda potrebujejo se dosti vec vode, vroco vodo, cistilna stredstva itn...

Jasno pa, da v kolikor hocemo bit se bolj pikolovski, lahko gremo zivet v jame. To pa itaq verjetno ni mozno vec. Vsaj za vecino ne.

Dejstvo je, da bi bilo dobro da odpadkov povzrocamo cim manj; dejstvo pa je tudi, da sam sistem bivanja, delovanja cloveka ni tako organiziran, da clovek ne bi moral uporabiti veliko casa samo zato, da se organizira tako, da bo proizvedel nic odpadkov, uporabljal zgolj obnovljive vire energije, se ekolosko tudi oblacil in ter uporabljal zgolj transportna sredstva, ki jih poganjajo OVE. Da o prehranjevanju in vodi (tekocini), ki je v tem primeru recimo iztocnica niti ne govorim. Smo v pregodnem obdobju, ko se v tak nov zivljenjski slog katerega nas zivljenjske okoliscine kazejo kot edino izhodisce in resitev problema sele uvajamo. Nazalost.

Seveda je to samo del celotne resitve, ker je zadeva ponovno vecplastna. V tem primeru se posebej. Namrec v kolikor svet ne bo povezan v eno resitve ne bo. EU ali USA ali katera druga drzava lahko samostojno ukrepa in resuje tezave; ker pa tezave niso omejene v meje, ki jih je ustvaril prestrasen clovek, je edina resitev v povezovanju, videnju in ukrepanju v smeri sirse slike problema.

Kaj hocem povedat:

Vredu je, da tezimo k popolnosti, super; dejstvo pa je, da bomo morali iskati in tudi iscemo kompromise v tem kar je. Mogoce tetra-pak ni popoln, je pa verjetno dosti bolje, ko ce bi vsak izmed ovitkov embalaze enostavno oblezal na deponiji ali v obliki plinov v atmosferi.

Torej, kritika vredu, a ponujena resitev je se boljsa! :palec: x;)x

V tem primeru menim da bi bilo dosti boljse pricet uvajat lokalno oskrbo posameznika in s tem lokalni priskrbo s hrano, vodo itn. V Sloveniji je to mozno. S tem bi se ognili embalazi sami.

Problem so se vedno vecja mesta. Uvedba da se vreck v prodajalnah ne daje vec se ponekod ze izvaja. Hvalabogu. Pomeni, da jo moramo prinesti s seboj. Kot smo ze govorili.

Recimo, mlekomati so se do sedaj vsaj zame izkazali kot odlicna alternativa. :vio: :palec:

Problem, ki ga vidim je, da na mlekomatu prodajajo tudi steklenice. Po moje bi bilo bolje da jih ne bi, ceprav sem jih bl primoram kupiti tudi sam, ker sem jih imel premalo s seboj. Seveda pa steklenica stane mislim da 0,50 EUR, kar seveda ni malo; in clovek ne bo vedno kupoval nove in nove steklenice.

Hm, tetrapak je problematičen za recikliranje, ker ful tega ostane - menda se pr nas reciklira le karton (res pa nism še brala tega linka, le takole na hitro) - najboljše se jim je sploh izogniti.....

V Sloveniji se očitno zaradi malega tržišča ne splača reciklirati drugega kot karton iz tetrapakov - tako vsaj piše predstavnica Slopaka-?

Pa na en lokalni Dinos sem klicala, so rekli, da so zbirali tetrapake nekaj časa, pa niso potem imeli kupca, tako da zdaj ne zbirajo več-?

Ne vem pa, kako je podrugod po Sloveniji, bi me res zanimalo - če najdeš/najdejo kupce oz. resnične (dobre) reciklatorje, bi blo super!!

Pa na uradni angleški strani terapaka piše, da se 'en mali del' (ni pisalo glih koliko) ne da reciklirati & se ga sežge..

Online kolegica kanadčanka pa je pisala, da je včasih po recikliranju tega neuporabnega ostanka kar precej..

Rešitev? si že napisal, mlekomat, pa tud v nekaterih trgovinah je že mleko v steklenicah, tud pr nas v provinci.. ne vem pa, če so vračljive steklenice?

a se tiste plastenke iz mlekomata da tud reciklirat? pa a lahko tud kanglico podstaviš? (ok, mogoče sem staromodna x:)x mi je babica pravila, da so včasih tudi v mestih hodili po mleko s kanglicami.. x:Dx )

drgač mi še pa ni ratalo prebrati vseh linkov, sorry.. je v načrtu..

Aha, CITIRAM tvoj link: 'Ostanek (rejekt), to sta polietilen in aluminij, pa z drugimi nečistočami sestavlja odpadek, ki se lahko naknadno ločuje.'

Če se nekaj lahko, in če se res, pa sta včasih dva različna pojma.. hm..

Je pa zelo zanimiva stran tole, čeprav jo jemljem mal z rezervo.. aha, zveni po greenwashingu, seveda..

me ne preseneča: dajo link na stran od Tetrapaka, kjer piše, da se večinoma reciklira karton/papir, pa tudi ozirajo se po 'novih tehnologijah' kot so plazma, piroliza in gasiikacija (!) - pač različne variante sežigalnic (po EU zakonodaji).

Pa še piše, da na Danskem morjo bit 'predelani v energijo' (=sežigalnica 'Waste to Energy')

so pa vsaj tolk fer, da napišejo, da marsikje jih kr na odlagališča pošljejo

http://www.tetrapak.com/environment/recycl...es/default.aspx

Tule pa tud piše, da se stvari deloma sežgejo oz. 'se dela energija' in le v Braziliji se menda delajo neki alternativni gradbeni materiali oz nekakšne lesonitke-? (zdaj kolk so pa spet tiste eko? & kaj se uporabi kot vezivo itd? bi blo zanimivo vedeti še kaj več. pa tud tisto o boksitu in cementarnah bi še blo treba preštudirat..) http://www.tetrapak.com/environment/recycl...es/default.aspx

ponekod govorijo o 'snovni in energetski izrabi/recikliranju' a 'energetska izraba'=sežigalnice & ima nižjo prioriteto v EU kot snovno recikliranje.. najbolje pa je seveda teh odpadkov sploh ne ustvariti, kar je glavna prioriteta EU!

Tak da, niso tetrapaki eko, no!!

Ko gledaš, če je neka stvar res eko, morš it v detajle, kako in kje se reciklira, kolikšen %, kaj nastane iz tega..

'po njihovih dejanjih jih boste spoznali'.. besede imajo vsi lepe.. (saj veš, da so tud nuklearke 'eko'.. oz. nekateri vsaj to pravijo!! :vragec: )

Dancerka, vse pohvale za tematiko in trud.

Kaj sama delam v tej smeri - majhne korake, a se trudim izboljšav. Ločevanje, kupovanje izdelkov, ki imajo čim manj embalaže, uporaba embalaže v druge namene (npr. kozarce od instant kave se da super porabit za shranjevanje čajev, žitaric ipd), odpaden papir shranjujem za nečake, ko imajo v šoli zbiranje le - tega in podobno. Predvsem sem sedaj začela (pozno, se zelo strinjam, ampak bolje kot da ne bi) z omejevanjem plastičnih vrečk, npr. je ne vzamem, stlačim vse kar v torbo, ali pa imam s sabo že svojo vrečko.

V tem tednu sem prvič!!, prej sploh nisem pomislila na to možnost, dala sadje, ki sem ga kupila, vso v eno vrečko in nalimala gor vse nalepke. In sem mislila, da mi bodo na blagajni kaj komplicirali, pa mi sploh nihče nič ni rekel, niti kakšnih čudnih pogledov ni bilo. Tako da očitno je to že stalna praksa v trgovinah, jaz sem pa rabila toooliko časa, da sem do tega prišla.

Evo, se vključim v to, da se bom trudila čim manj odpadkov pridelat, a brez vsekakor ne gre.

lp

O, super, chanceux!! :)

Več nas bo, bolj bo veselo!! :)

saj čisto brez nam tud še ne rata, smo pa ful že zmanjšali, tak da se kr precej da z dobro voljo in malce kreativnosti..

Super, da daješ sadje zdaj skupaj v 1 vrečko! x:)x ločevanje in čimmanj embalaže je res fajn!! pa da si se tudi uprla plastičnim vrečkam!!

najlažje je, če imamo že s seboj svojo vrečko za večkratno uporabo oz. torbo..

Napiši še kaj, kako ti bo šlo! :)

Tule pripenjam še eno debato (sicer od lanskega leta) ki sem jo našla na netu, in to na Jonasovem blogu x:Dx http://jonas.blog.siol.net/2008/06/09/reciklaza-2/

Pa še nekaj malega o recikliranju stiropora - tudi tega se zbira posebej in ga komunale oddajo Slopaku

http://www.riex.net/RECYCLING/SLOepsRECYCLING.htm - tak da, ne ga metati v mešane smeti!

oboje našla, ko iskala, kako se reciklira embalaža od Poli :) to še iščem..

Sej tut noben ne pravi da je. Je pa bolje kot nic! To je bil point!

Ni narobe da tezis k popolnosti; obenem pa je fajn da vidis tudi celotno sliko, ker se tako razumljivo lahko pri nekaterih zadevah izognes obsojanju zakaj so neke zadeve taksne kot so! S tem pa avtomaticno stremis bolj k resevanju problema kakor iskanju napak.

Ce gledas ce je neka stvar eko v detajle... - DA; samo potem ne vem kaj pocneva na internetu! x;)x saj ne ti in ne jaz ne pridobivava energije iz solarnih celic in s tem poganjava najine racunalnike, da lahko tule nakladava o eko cistosti. Pa tudi za to bi potrebovala kup surovin za samo izdelavo solarnega sistema. - O tem pa ti govorim jaz! Smo proti nuklearki, a vseeno uporabljamo elektriko iz nuklearke. Dvolicnost.

Da so potrebni kompromisi za resitve v tem zje..nem sistemu potrosnistva, ker smo sli predalec.

Tako kot so najine besede "lepe" v praksi pa ne ziviva povsem eko ane.

Resitev je v prostoru veliko, sprovede pa jih malo posameznikov, podjetij, upravnih organov in institucij. Se premika, a (pre)pocasi.

Najlazje je bit pikolovski in kazat s prstom kako nekaj ni eko. xrolleyesx Mamo internet, vsak lahko raziskuje, se poglablja, poklice, se zanima. V praksi pa dejansko koristijo edinole prakticne resitve!

Da, mlekomati so resitev; ceprav ne povsem ekoloska kot bi ti zelela (treba nardit mlekomat, treba transport, da nafilajo mlekomate, treba steklenice, treba steklenice reciklirat, treba mlekomate vzdrzevat, itn). Seveda pa je mlekomat resitev, ki je verjetno vseeno boljsa od sedanjih nacinov kupovanja, saj verjetno privarcuje na embalazi (tetrapaku) x;)x . Za poglobljeno studijo koliksna je ekolska prednost mlekomatov se ne vem. Prednost je mogoce ze zato, ker ljudje pijejo ekolosko lokalno pridelano mleko namesto neekoloskega, ki ga v mlekarne pripeljejo iz who knows where. Ker pa tudi na trtovinskih policah je zaslediti vedno vec ekoloskega, slovenskega nehomogeniziranega mleka, je vprasljivost o tem ali mlekomate res potrebujemo vprasljiva. Namrec ce oseba itaq gre v trgovino kjer itaq lahko kupi ekolosko pridelano mleko, ima dodatno pot se do mlekomata. To pa pomeni dvojno pot, dvojni bencin, v kolikor se vozi z avtomobilom.

Vracljive steklenice iz mlekomata? Ne vem, sicer pa zakaj bi bile, itaq jih uporabljas in das naposled v reciklazo. Tudi kantice, posode lahko uporabljas da.

Najboljs bi blo itaq da zivimi od prane xcivx bi blo ekolosko, nic odpadka. Samo malo tezje bi blo pozimi x:Xx

Veliko stvari ni povsem eko, ali pa tudi se zdalec ne eko. So pa boljse kot pa da jih ne bi bilo, ker bi sicer bile lahko se bolj ne-eko. Tko da vsaka kritika ni na mestu, se posebej ce zadeve ne poznas dovolj siroko in ne ponudis konkretnih resitev. To je kot ironija raziskajocega, ko vidimo nepravilnosti, nismo pa jih zmozni resevati drugace kakor "zgolj" pri samem sebi; obenem pa se se ob tem zataknemo v "nujnih" kompromisih.

Verjetno bi bilo nemalo podjetij, firm, posameznikov zelo veselih tvoje pobude in celovitih resitev o tem kako iz prodaje odstraniti tetrapak, to ekonomsko upraviti in ga nadomestiti z okolju bolj prijazno embalazo ane :vio: So, good luck! :palec:

http://www.mlekomati.com/

1. Free of antibiotics, added hormones, GMO feed and other drugs; no GMO animals

2. Mad cow safeguard: Animals aren't forced to be cannibals

3. More humane, ethical treatment of animals

4. Animals free-range and graze

5. Manure

6. Animals are integral to small farms

7. Fewer chemicals used

8. Diversity

9. Factory farms use huge amounts of resources

10. Your dollars support the farm you buy from

...

Tak da, niso tetrapaki eko, no!!

Ko gledaš, če je neka stvar res eko, morš it v detajle, kako in kje se reciklira, kolikšen %, kaj nastane iz tega..

'po njihovih dejanjih jih boste spoznali'.. besede imajo vsi lepe.. (saj veš, da so tud nuklearke 'eko'.. oz. nekateri vsaj to pravijo!! :vragec: )

strinjam itaq :palec: men je the best k se sploh lahko s kom menim o tem tukaj. pa ce se strinjamo al pa ne. :vio: :palec:

Dancerka, vse pohvale za tematiko in trud.

lol, Free, saj js vem, da ne mormo it kr takoj iz kaosa v neko 'popolnost'... vsi mali koraki so ZELO dobrodošli!!

glede na to, da se pa ful spoznaš na nekatere eko reči nasplošno, sm bla pa res kr šokirana, ko si mi pripopal link, kako so tetrapaki 'eko'.. - in sm se ustrašla da tud ti verjameš njihovemu 'nakladanju' x?x :eek: očitno je prišlo do nesporazuma..

pa jezi me, ker je tak kaos in so te stvari še tak neurejene.. po eni strani promovirajo ločevanje, po drugi pa..hm?

mogoče sm zato napisala mal 'preoštro'.. so pa znani tetrapakovci po 'greenwashingu', tak da to sploh ni neki novega.. me je pa presenetilo..

za mlekomat steklenice sm pa mislila, če se jih da reciklirat, plastične tak niso vračljive.. mogoče se nisem čist prav izrazila.. (jih pa še nism vidla 'od blizu')

je pa v bistvu koristno, da sva padla v debato, ker sm šla gledat na tisti link in dobila še kar precej novih informacij..

sej veš, da js tud rada debatiram s tabo x:)x :palec:

tak se človek več nauči...

tud sama sem razmišljala, da bi blo boljš bit manj na netu itd x:Dx, mam kr občutek krivde glede tega :xx!: , ne mislit.. je pa net vir enih zelo koristnih informacij, ki lahko koristijo meni in še mnogim, tak da.. hm? (& če bi bil računalnik itak pržgan pa bi kdo na njem špilal igrice, je pa vseen bolš eko stvari preučevat, aneda? x;)x)

je pa tud to res, če bi blo tud drgač več KVALITETNIH člankov in informacij v medijih na to temo, oz če bi ble stvari porihtane, js sploh ne bi raziskovala teh stvari in tečnarila folku po internetih itd.. :vragec:

ne mislit da skoz tud ful uživam, ko to raziskujem, včasih si skor želim, da bi manj vedela.. in kar ful trpim pri pisanju teh člankov, ker bi rada, da so strokovno v redu in berljivi.. (pa ne mislim zdaj tule na netu, tule je vse bolj tako-tako.. pa zato je debata, da se kaj zmenimo in še kaj izvemo..)

Je pa danes menda svetovni dan proti sežigalnicam & se kar enmal sekiram.. Ahjej.. :vragec:

kulsk :palec:

ja, glede na oni clanek, povezavo ki sem jo podal, kjer govorijo o tem, da je tetra-pak kao ekoloski embalazni material, ki ga je mozno reciklirati, je seveda to res. namrec obstaja se veliko drugih materialov, ki jih ni mogoce reciklirati.

zdej, ce tetra-paka pac ne reciklirajo zaradi neekonomske upravicenosti, kot si napisala oziroma kot menda pravi slopak, kot pravis; pa je pac skoda ane. v tem primeru je vseeno, ali ga je moc ali ne, ce ga ne, itaq x:o)x torej v koncni fazi, ce sem te prav razumel, itaq pristane na deponiji; tko da ekoloski ali ne - doesn't make a difference. Jasno, v tem primeru je lahko clanek oziroma link zavajajoc za bralca, saj misli(mo), da tetra-pak, ki smo ga kupili pristane v reciklaznici, kjer se vsaj polovico ali vec njegove vsebine ponovno uporabi.

A ocitno temu kot pravis, oziroma sem te razumel :sori:

Clanek pa vseeno tudi ni zavajajoc; saj govori resnico o tem, da je tetra-pak vseeno moc reciklirati in je po logicnem sklepanju vseeno bolj ekoloski kot marsikaj drugega. Torej je jasno, da je nekdo izdelal embalazo imenovano tetra-pak, ki jo je moc v neki meri reciklirati in kar ga sodec po navedbi v clanku je mozno reciklirati in ga uvrsca v ekoloske embalazne materiale.

In ce torej potegnem crto, naredim sklep:

Tetra-pak je ekoloski embalazni material, a le v tujini oziroma tam, kjer ga tudi reciklirajo; ne pa pri nas oziroma v Sloveniji, kjer ga zaradi (whatever) ne reciklirajo in pristane med ostalimi nepredelanimi materiali.

zdej KOLK je ekoloski, pa je drugo vprasanje.
x;)x
Namrec imamo embalaze, ki jih ne moremo reciklirat, imamo embalaze, ki jih lahko le deloma recikliramo, in take, ki jih lahko v celoti recikliramo.

Jasno, to se ne pomeni, da je embalaza "ekoloska". Namrec ce smo res dlakocepski, industrijska ekoloska embalaza NE obstoja!
:vragec:

Lahko pa izdelek zavijemo v kostanjev list pa bo 100% ekolosko
xcivx
x:o)x

Samo, ni mi jasno koliko bo ekolosko ce bodo vsi izdelki na trgovinskih policah zaviti v npr. sveze kostanjeve liste
x:Dx

A je tocna moja oz. najina ugotovitev? :vio: :inocent:

--

Dancerka: nameravam naredit predelno steno v kopalnici. Svasta pravijo kaj naj bi boljs, bolj "ekolosko"... mislm cist prakticna stvar kjer je prav tako primerno bit cimbolj "ekoloski" ane.

Torej predelna stena v kopalnici: v: 200 cm, š: 80 cm, debelina: 5 ali 10 cm.

Kaksen material uporabiti, ki bo cimbolj ekoloski in primeren predelno tus steno, ki bo dovolj kvalitetna za kljubovanje vlagi?

...siporeks, knauf, cegli, wedi, cement, ...?? kaj torej? :inocent:

aja, v oziroma ob mlekomatu je se en aparat za nakup steklenic, ki se jih da kupiti, oziroma v katere natocimo mleko iz mlekomata. Steklenice imajo aluminijast pokrovcek, torej ni ravno zelo ekolosko. Res pa se da pokrovcek kakor steklenico da reciklirat, kolikor vem oziroma oboje lahko locujemo v razlicne temu namenjene zabojnike.

Jasno je tudi pri tem dobro, da v kolikor posode nimamo s seboj ali primerne doma, da steklenico kupimo, po uporabi, pa jo vedno tudi operemo in ponovno uporabljamo za mleko; torej jo odnesemo s seboj vsakic do mlekomata, namesto da vedno kupimo novo ali nove.

Dancerka: nameravam naredit predelno steno v kopalnici. Svasta pravijo kaj naj bi boljs, bolj "ekolosko"... mislm cist prakticna stvar kjer je prav tako primerno bit cimbolj "ekoloski" ane.

Kaksen material uporabiti, ki bo cimbolj ekoloski in primeren predelno tus steno, ki bo dovolj kvalitetna za kljubovanje vlagi?

steklo (tiste cigle iz stekla, imajo menda kakih 7 cm) ?

Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.

Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

steklena bom imel ze vrata. tko da stekla ne bi.

hvala za komentar. :palec:

ti ne preostane nč drucga x:o)x

saj vrata ne bodo ist steklenih ciglov...

kaj pa (kamenje v) cement (na katerga je v zobeh tudi marsikdo alergičen) in pokriješ s keramičnimi kahlami x:Dx

glinasta opeka tudi preveč drži vlago, a ne

Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.

Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

kulsk :palec:

ja, glede na oni clanek, povezavo ki sem jo podal, kjer govorijo o tem, da je tetra-pak kao ekoloski embalazni material, ki ga je mozno reciklirati, je seveda to res. namrec obstaja se veliko drugih materialov, ki jih ni mogoce reciklirati.

zdej, ce tetra-paka pac ne reciklirajo zaradi neekonomske upravicenosti, kot si napisala oziroma kot menda pravi slopak, kot pravis; pa je pac skoda ane. v tem primeru je vseeno, ali ga je moc ali ne, ce ga ne, itaq x:o)x torej v koncni fazi, ce sem te prav razumel, itaq pristane na deponiji; tko da ekoloski ali ne - doesn't make a difference. Jasno, v tem primeru je lahko clanek oziroma link zavajajoc za bralca, saj misli(mo), da tetra-pak, ki smo ga kupili pristane v reciklaznici, kjer se vsaj polovico ali vec njegove vsebine ponovno uporabi.

A ocitno temu kot pravis, oziroma sem te razumel :sori:

Clanek pa vseeno tudi ni zavajajoc; saj govori resnico o tem, da je tetra-pak vseeno moc reciklirati in je po logicnem sklepanju vseeno bolj ekoloski kot marsikaj drugega. Torej je jasno, da je nekdo izdelal embalazo imenovano tetra-pak, ki jo je moc v neki meri reciklirati in kar ga sodec po navedbi v clanku je mozno reciklirati in ga uvrsca v ekoloske embalazne materiale.

In ce torej potegnem crto, naredim sklep:

Tetra-pak je ekoloski embalazni material, a le v tujini oziroma tam, kjer ga tudi reciklirajo; ne pa pri nas oziroma v Sloveniji, kjer ga zaradi (whatever) ne reciklirajo in pristane med ostalimi nepredelanimi materiali.

zdej KOLK je ekoloski, pa je drugo vprasanje.
x;)x
Namrec imamo embalaze, ki jih ne moremo reciklirat, imamo embalaze, ki jih lahko le deloma recikliramo, in take, ki jih lahko v celoti recikliramo.

Jasno, to se ne pomeni, da je embalaza "ekoloska". Namrec ce smo res dlakocepski, industrijska ekoloska embalaza NE obstoja!
:vragec:

Lahko pa izdelek zavijemo v kostanjev list pa bo 100% ekolosko
xcivx
x:o)x

Samo, ni mi jasno koliko bo ekolosko ce bodo vsi izdelki na trgovinskih policah zaviti v npr. sveze kostanjeve liste
x:Dx

A je tocna moja oz. najina ugotovitev? :vio: :inocent:

Ja, neki takega.. - Pazi, ne vem za druge občine po Sloveniji, neki takega bi blo pr nas recimo.. pa morda še kje.. lahk da pr vas se reciklira, ampak nism ziher!! (S Slopakom direktno še nism govorila, me zanima, kaj bi oni rekli..)

Tetrapak je potem res na neki vmesni stopnji, ni čist 'eko' (pod 'eko' bi js razumela vračljiv in ponovna uporaba možna, ali pa vsaj da se ga res reciklira v čimvečji meri) mogoče bi lahk rekli, da čist 'ne-eko' tud ni, ker se ga vsaj deloma lahko reciklira.. je pa večji problem reciklirati karkoli iz več različnih materialov..

če so tisti pokrovčki samo iz aluminija in če se jih reciklira, bi po moji logiki bli kr eko.. (ker se pločevina kolkr vem še vedno več reciklira kot plastika, tudi cilji za reciklažo so višji)

konkretno za pokrovčke bi pa spet blo dobro vedet x:Dx

js se grozno jezim, ker je vse to res čisti kaos.. :vragec: in zdej, kaj rečt ljudem? povedat po resnici, tako kot je, al pač se delat fin in kao da se vse, kar se lahko reciklira, tudi reciklira?

js osebno mi je vseen boljš da vem, kaka je realna situacija, komu pa bi mogoče tud veselje vzelo sploh reciklirati karkoli? sam nekatere stvari pa SE reciklirajo! (pa jih ljudje vseen v smeti mečejo, ker trdijo 'sej se vse pol proč vrže' - tak da, hm?)

Na gradbene materiale se pa (še) ne spoznam x:Dx se še nism tolk poglabljala..

A si že kaj vprašal v tistem eko centru ali nekaj takega? (v LJ se mi zdi, 1x našla na netu..) Al pa tist folk od eko vasi, če kaj vejo?

pa na netu bi tud znali bit kaki članki..

mogoče tud tule al pa pri avtorici članka kaj več izveš: http://www.zveza-ekokmet.si/strani/zanimiv.../ekogradnja.htm

Iz česa pa je drgač tista hiša? če je stara hiša iz kamna bi js verjetno ostala kr pri tem.. kamen je akumulator toplote baje (da ni takih nihanj v temperaturi), če se prav spomnim, sam ne vem pa, a bi bli cigli boljš al kako..

Tud odvisno a je v pritličju ali v nadstropju, pa nosilnost itd. (kamen je težek, siporeks lahek.. če je slaba nosilnost, verjetno bolš ne kamna..spet bi blo fajn da ti kak bolj strokovnjak odgovori ali pogleda mogoče)

Drgač sm js pristaš čimbolj naravnih materialov, recimo za stene barvat apno (čeprav je menda kar smotano z njim delat, pa za kopalnice tud nimam pojma če je primerno, bi blo še kje za preverit, drgač ne plesnijo stene ko je apno gor, s temi novejšimi barvami pa plesnijo in morš pol barvo s fungicidom nabavt, yuk..)

Hvala za informacije za mlekomat! :) :palec:

Bi blo pa mogoče fajn odpret posebej temo Eko gradbeni materiali in dat te stvari notr.. Evo, dala v drugo temo.. pridita tja x:Dx

Mario, super, da si se pridružil debati! x:)x :palec: več glav več ve! :palec:

Danes sem si šla kupit vatirane palčke, ker jih je pač zmanjkalo, in med artikli zagledam nekaj novega (vsaj zame) -

vatirane palčke, izdelane iz 100% recikliranega materiala, brez uporabe klora. Tudi same palčke, ki so ponavadi plastične, izdelane iz omenjenega recikliranega materiala.. super, seveda je izdelek takoj romal v košarico.

Še link: vatirane palčke

Danes sem si šla kupit vatirane palčke, ker jih je pač zmanjkalo, in med artikli zagledam nekaj novega (vsaj zame) -

vatirane palčke, izdelane iz 100% recikliranega materiala, brez uporabe klora. Tudi same palčke, ki so ponavadi plastične, izdelane iz omenjenega recikliranega materiala.. super, seveda je izdelek takoj romal v košarico.

Še link: vatirane palčke

palčke za ušesa si kar sam izdelam doma. čisto preprosto: na vžigalico namotam malenkost vate, očistim uho-odstranim umazano vato pa spet novo navijem....boj EKO kot tako se res ne da !!

z vatiranimi palčkami za čiščenje ušesnega masla, le-tega le še globlje not potisneš - to čist BTW

mam par starih lakov za nohte - niso več uporabni, ker je lak pregost. Kam jih "varno" odložim? Menda ne v navadne zabojnike? Ekstra se ne mislim nikamor vozit/hodit/kolesarit :o|o:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Cookie, po moje z nevarnimi odpadki, ko bo akcija - ziher boš/bosta imela še kaj drugega, pa vse skupaj takrat..?

Lahk pa še preveriš v tisti brošuri oz. na netu ali pa na Snagi..

Ali pa če se kdo ukvarja s kakimi okraski ipd umetniškimi aktivnostmi, vem da so sosedove najstnice nekaj let nazaj barvale neke okraske iz mavca z laki za nohte, morda bi se dalo uporabiti tudi take malo sumljive, ali pa če se jih še da kaj razredčiti.. na netu sem videla, da nekatere punce tudi palčke za lase (hairsticks - za fige in druge fancy frizure delat) barvajo s temi laki..

vatiranih palčk pri nas sploh nihče ne uporablja, smo jih pa enkrat zadeli na srečelovu ali kaj že, pa ne vemo kaj z njimi.. x:Dx

baje tak ne smeš globoko z njimi (to pravijo zdravniki), za tisti bolj zunanji del ušesa pa se jih tako sploh ne rabi..

sem pa na netu že našla take, da so čisto iz naravnih/biorazgradljivih materialov..

tudi recikliran material brez klora je fajn

vžigalnice + vata - zanimivo! x:)x sigurno boljše kot plastične palčke.. domnevam, da so vžigalice že uporabljene ali kako? če ne, bi z eko vidika najbrž bili zobotrebci boljši.. x:)x

kot že omenjeno, se jih pa v bistvu sploh ne rabi...

a je vata eko? :inocent:

mislm, kul si se spomnu :palec:

palčke za ušesa si kar sam izdelam doma. čisto preprosto: na vžigalico namotam malenkost vate, očistim uho-odstranim umazano vato pa spet novo navijem....boj EKO kot tako se res ne da !!

xrolleyesx x:Dx cist mozno, sam a ni to odvisno kako si cistis? :inocent: Mislm, ne da bi glih tocno vedu, ampak res mislim da si masla ne porivam v usesa, temvec glede na stanje vatke po ciscenju in pocutje v usesu bi rekel da temi ni ravno tako kot pravis x:Dx

z vatiranimi palčkami za čiščenje ušesnega masla, le-tega le še globlje not potisneš - to čist BTW

...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...