Skoči na vsebino

Izziv: nič odpadkov! :) Kako delati čim manj smeti?

Dancerka

Recommended Posts

no, da ne citiram...samo povzetek.

bom imel morda sestanek z njimi, da podrobneje razlozim. x:Ix x:o)x

sicer pa so organka ze predstavili ministrstvu, ki je po njem celo napisalo uredbo o ločevanju organskih odpadkov.

zanimivo! :palec:

ima kdo od vas pripombo, dodatno idejo, predlog kako idejo oplemenitit? :vio:

Deli na socialnih omrežjih

no, da ne citiram...samo povzetek.

bom imel morda sestanek z njimi, da podrobneje razlozim. x:Ix x:o)x

sicer pa so organka ze predstavili ministrstvu, ki je po njem celo napisalo uredbo o ločevanju organskih odpadkov.

zanimivo! :palec:

ima kdo od vas pripombo, dodatno idejo, predlog kako idejo oplemenitit? :vio:

Hojla Free, a si izvedel, iz česa izdelujejo te Organkote, in če se jih da reciklirati?

Pa ali uvažajo ta Biogen posip ali ga delajo pri nas ali kako?

(Pač tista vprašanja, kar sem zgoraj napisala-?)

Tudi jaz bi bila vesela copy-paste njihovih odgovorov ali kaj takega..

Pa ta teden imam mal gužvo :) tak da a se ti zelo mudi s temle?

Nisem niti vprasal se. Niti kaj dosti gledal spletne stani še.

Gledam pa sedaj, ko si ze vprasala:

- "Biogen je mešanica naravnih mikroorganizmov; organko pa je evolucionarno zasnovana posoda iz reciklirane plastike!"

ce je iz plastike, se jih ocitno da tudi reciklirat.

"V letu 2006 smo predelali 3100 ton plastičnih materialov." - http://www.plastika-skaza.si/

tule pise na strani, samo pogledat treba:

* O Organku: http://www.organko.si/organko/o-organku/

* Pogosta vprasanja: http://www.organko.si/organko/pogosta-vprasanja-227583/

* Biogen: http://www.plastika-skaza.si/163

* Sestava: http://www.plastika-skaza.si/165

Niti ne mudi, ker je zenska na dopustu in ko pride nazaj se bomo dogovorili.

Fajn za tvoja podana vprasanja! :palec:

sem pa o mikroorganizmih ze pred leti pisal tule nekaj na forumu, oziroma sem podal nekaj informacij, ki sem jih dobil od nekaterih ljudi, ki se ukvarjajo z zdravjem cloveka.

in res jih razvil japonec. menda (?) je gojil alge v bazenih zraven morja, ki je bil precej onesnazeno. nekoc je dal mikroorganizme v bazen kjer so bile alge, da ga ocisti, preseneceno pa je ugotovil, da so ocistili celo dobrsen kso morja, ki se je nadlajeval od bezana.

zadeva je seveda postala zanimiva tudi v ekoloskem smislu.

Mnogi so mikroogranizme razumeli in jih se razumejo kot moznost za ociscevanej morij itn. Pred cca. dvema letoma pa sem celo po tv videl, da laufa en vecji projekt na to temo, ki zajema velik kos obale v preizkusanju. menda sem podal tudi nekaj linkov ze...

Mislim da je bilo v povezavi z Bertrandom, tistim francoskim (eko)fotografom; torej ena od njegovih oddaj al kako ze.?

http://www.organko.si/za-medije/organko-v-medijih/images/custom//scan_3.jpg

mene zanima dodatna nabava biogena - se pravi, kje, za kakšno ceno se kupi dodaten biogen, ko pač tega, ki je priložen tem dvem kantam, porabiš :inocent:

aja, pa upam, da ne gre za kake "agresivne" male žvalce, ki bojo pol, ko pohrustajo smeti, hlastale po mojih nogah xcivx

free, tisti linki izpred parih let o EM - se mi zdi, da so bili ful dragi (EMji) :vio:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

pha, kera bruka xcivx

zame, valjda x:o)x

tenkjuverimač, Mačy xsrcx :palec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Kakor se jaz spomnim, so bili mega uporabni za kompostiranje, biološke čistilne naprava, biočiščenje (doma npr.) ipd. Baje EM požrejo skor vse. Edin olja, nafte, kosti, pesticidov ipd. jim ne denejo dobro.

Z EM peleti (?!?) se menda da krasno očistiti z algami zaraščene bazene, bajerje...

tok se spomnim :inocent:

pa spomnim se tudi, da so bili (za moje pojme) ful dragi (kar je po svoje razumljivo - glede na "tehnologijo")

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

• 2 weeks later...

Hvala za linke! :) Zadnjič sem res zelo na hitro pogledala...

Free, preden greš v kako širše trženje organkotov, predlagam, da osebno sprobaš ali pa da sproba vsaj nekdo, ki ti je blizu in je zanesljiv. Tudi Cookie mislim, da bi lahko zaupali... :)

Plastike obstaja pa zelo veliko različnih variant, včasih še trgovci (ali predstavniki proizvajalca) ne vejo, iz česa je kaj v resnici... Recimo plastične vrečke (večinoma) niso iz PVC plastike št.3 ampak PE, v trgovini pa še vedno včasih vidiš pri ceni 'PVC vrečke'...

Mene bi zelo zanimalo točno iz katere plastike so organkoti - v celoti iz ene ali iz več različnih plastik, ali menjajo materiale ali ostajajo enaki... Ali se tudi Organkote po koncu uporabe lahko reciklira, kje in kako?

Proizvajalec na svoji strani piše, da delajo z najrazličnejšimi materiali... http://www.plastika-skaza.si/73 in zelo različne izdelke...

Vidim, da imajo tudi trženje kar zanimivo narejeno, baloni pa res niso najbolj eko?? http://www.plastika-skaza.si/default.asp?id=194 (ali se kje na svetu ali pri nas baloni reciklirajo?)

Tudi glede tehle EM organizmov bi me več zanimalo... Ali so kake (neodvisne) študije, pa kakšna je kvaliteta komposta, tudi če recimo daš notri (škropljene) olupke banan ali citrusov? (Ali potem pač zadeva ne deluje, glede na to da pišejo, da naj bi jim pesticidi lahko škodovali, ali je kompost problematičen ali ne...?)

Mislim, da je nekdo na netu tud dal kako limonino lupinco kdaj notr v bokashi, čeprav se mi zdi naj ne bi, se pa ne spomnim rezultatov.. in vprašanje, če je za kaj več kot kvečjemu za rože potem?

/Jaz škropljenih banan in citrusov ne kupim več, doma jih pa vseeno včasih še kupijo... Pa tudi 'eko limone' so mi malo sumljive, sploh kadar so zelo lepe, hm../

Potem kaj narediti, če pride tista plesen? Aha, vidim, da imajo odgovor na spletni strani.. http://www.organko.si/organko/pogosta-vprasanja-227583/ in tule: http://www.emrojapan.com/about-em/em-products/activated-materials/howtomakebokashi.html

Angležinja, ki sem jo omenjala, je malo zanemarila svoj bokashi in se je pojavila temna plesen, se je malo prestrašila in rabila poklicat prijateljico na pomoč ;) potem je kar malo obupala... oz. ima zdaj itak kokoši, ki pojedo ostanke.. Menda je tisti posip ok tudi, da iztrebki kokoši nimajo takega vonja.. A so kake študije, kolk so recimo varna jajca ali meso kokoši, ki so jih kot dodatek krmili s tem?

Na japonski strani (v angleščini) sicer vidim, da je v Nemčiji menda ena kobila ozdravela, ko so jo krmili z dodatkom tega, hm? Bi bilo še zanimivo malo raziskati...

Torej cena: 4,34€ na mesec, za posip... (Lahko pa se preračuna, kolk prihraniš, če ni treba kupovat Cvetala ipd tekočih gnojil za rože? Zdaj spet bi bilo fajn prej kje preizkusiti oz. videti, kako se to tekoče gnojilo obnese v praksi, za rože idr. Itak piše, da je treba razredčiti, tako da verjetno dobiš dosti več.. Morda bi se res lahko nekaj sosed/ov skupaj zmenilo?)

In pa seveda me zanima, kako se zadeva obnese v rekah, če se uporabi za čiščenje odtokov ipd. (V tujini ponekod dajejo v reke, ali je to varno, hmm?) Pač me zanima, ker še ne poznam toliko...

Biogen 1 kg: 4,34€ (DDV že vključen v ceno)
Ali obstaja kak popust na večjo količino? (Večja vreča=manj odpadkov.) In ali je posip ok obstojen, tudi če imaš vrečo npr. za 5 mesecev? - Aha, na FB spodaj pišejo, da jo ima nekdo spravljeno v ajmrčku/plastični škatli/zabojčku (ali ekstra organkotu), ki se zapre, da ne pride zrak zraven
Koliko Biogena potrebujemo? - Po končanem dnevnem zbiranju odpadkov dodamo pest ali dve Biogena (20-30g). S tem se začne postopek fermentacije. Fermentacija ne povzroča gnitja in neprijetnih vonjav. 1kg Biogena ob redni uporabi Organka zadostuje za približno 30 dni.

Pozor: če uporabljaš dovolj posipa, naj bi sam organko imel ok vonj (nekateri pravijo, da malo po kislem/kot 'pickled' shranki ali jabolčni kis ipd) oz. 'brez vonja', tekočina pa menda lahko ima kar močno 'hud' vonj.. da priporočajo, naj se jo prazni izven hiše.. http://www.facebook.com/topic.php?uid=3120520301&topic=11536

Če koga zanima, pogooglajte 'bokashi' + advice ali kaj takega, je že kar precej informacij na netu...

Kaj gre noter - diskusija in izkušnje na forumu: http://forums.moneysavingexpert.com/showthread.php?t=435830 Tu pišejo, da naj čajne vrečke ne bi šle noter hmm..

Zgleda je vonj tekočine odvisen tudi od tega, kaj daš not in kolk pogosto se jo odcedi-? (kar je pravzaprav logično!)

Izgleda produkt tudi ni 'orenk kompost', ampak je treba prej še kompostirati - zakopati v zemljo (npr. na rob vrta ali morda v visoke grede) ali korita, ali pa nekateri zgleda kombinirajo z različnimi plastmi v koritih za rože... (da tačas spodaj že razpade v bolj 'orenk' kompost... menda pa razpade hitreje kot sicer)

Slikce variante s koriti tule za tiste brez vrta: http://www.livingsoil.co.uk/learning/planters.html (Ne vem, a vedno takole zgleda, ali se kdaj tudi bolj razgradi in kdaj, verjetno odvisno koliko časa je v organkotu/bokashi-ju - bi bilo verjetno še za pregledati in preveriti...)

Razmišljam pa, da bi bilo morda za nabaviti posip v poletnih mesecih tudi za bodoči kompost, ki ga zbiramo v čebru.. Tole me je napeljalo na to misel: http://www.bokashiman.com/2009/05/bokashi-and-odour-control-2/ (sicer je blog od nekoga, ki tudi prodaja te zadeve, ne vem, če čisto enak posip ali malo drugačen, tako da je dobro malo vzeti z rezervo.. je pa vseeno zanimivo..)

V Španiji imajo poenostavljen čeber: http://www.bokashiman.com/2008/10/bokashi-in-spain-youtube/ (YouTube video)

Še več tule: http://www.bokashiman.com/category/composting/

Tudi v pisarnah oz. podjetjih ponekod kompostirajo: http://www.bokashiman.com/2009/04/office-composting/ in slikca http://www.bokashiman.com/2008/05/lisa/

Bokashiman je menda to svojo varianto tekočine, iz katere dela posip za bokashi, jemal tudi proti prehladu (?) http://www.bokashiman.com/2008/10/probiotics-and-cold-symptoms/ Sicer tule načeloma malo svarijo pred uživanjem probiotikov kot prehranskih dodatkov, da zdravim ljudem ne koristijo, tistim z oslabljenim imunskim sistemom pa bi menda lahko celo škodovali in da trg izgleda ni dovolj reguliran, hm..: http://www.upi.com/Health_News/2009/06/06/Probiotic-benefits-debated-in-Britain/UPI-69931244313081/ Tako da verjetno velja previdnost, sploh če karkoli gre v telo direktno (??) Zanimivi so tile EM, bi pa res še bilo za raziskati..

V glavnem, zanimivo, bi pa bilo fajn še malo raziskovati...

Z veseljem ce komu kaj koristi.

Ves da se sploh niso nic kontaktiral? :o|o:

Moram jim jutri pisat, da vidim kaj je zdej.

Itaq, v cem takam bi najprej dal piskotku, ker se z njo ni za hecat, v pozitivem smislu, jst pa bi zadevo potem verjetn mal "ublazil" x:Dx

kar se teh vprasanj tice, mislim povsem preprosto da jim lahko pises in jih vprasas. Mislim da ti bodo z vesljem odgovorili. Jst ce grem k njim verjetno tudi ne bom ravno vsega spraseval ker bi vzelo prevec casa in je zato primernejsi internet, ze primerno in strokovno napisani clanki, ki jih verjetno imajo, predvidevam.

kaksne kljucne tocke pa da, seveda kamot.

Ja, seveda, saj verjetno predelujejo vec vrst plastih skupaj in tako ni toliko pomembno katera je, temvec zgolj okvirno. predvidevam. torej v tem vidim prednost, kot se tudi pohvalijo.

Meni se zdi zadeva interesantna predvsem v mestih in vecjih naseljih. saj se lahko eventuelno zelo zmanjsa odvoz smeti in kolicina odpadkov. itn oz, sem pisal ze zgoraj. Najtezje je in bi bilo naucit ljudi, da recimo organkota uporabljajo primerno.

Hvala za linke :palec:

kar se tice probiotikov sem mnenja cist preprosto, da ce ne bi delovali dobro, jih ljudje ne bi tako zelo uzivali. Sam lahko povem da nekateri zares delujejo, ker sem jih izprobal. Je pa res odvisno kateri in se razni probioticeni izdelki med seboj zelo razlikujejo. Prav tako tudi nimamo vedno povsem istih potreb. Glede na razlicne meritve pri ljudeh, jih ima v sodobnem svetu vecina nezdravo crevesno floro . kar pomeni, da je prevec neprimernih bakterij in premalo dobrih crevesnih bakterij. (iz enih menda bioresnonacnih studij v avstriji ali nemciji, se ne spomnim vec dobro).

In ce povezemo, da je cca.68% americanov predebelih, (v sloveniji cca. 54% ljudi), in kaksna hrana se veliko kupuje, ob nacinu zivljenja ljudi, je to povsem razumljivo.

- je pa to debata za drugo temo.

mene organko definitivno zanima, tudi osebno. verjetno ko bo kaj denarja za to, ga kupim, ker mi gre na zivce vse tiste vrecke in pranje posode za bio odpadke itn. konc koncev tudi voda in pralno sredstvo nista zastojn; ne za okolje in ne za moj zep. se moram pa se malo poglobit kaksni so dejasnko stroski.

Hvala za linke! :) Zadnjič sem res zelo na hitro pogledala...

Free, preden greš v kako širše trženje organkotov, predlagam, da osebno sprobaš ali pa da sproba vsaj nekdo, ki ti je blizu in je zanesljiv. Tudi Cookie mislim, da bi lahko zaupali... :)

ma kaj zdej free?

si dobil kake odgovore od Organkov al ne?

Ali si jih mislu vprašat, pa jih (še) nisi?

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

aha :palec:

se mi zdi, da čakamo že celo večnost x:o)x

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

zakaj ti ne bi verjela?

mi je pa čudno, da v taki firmi, kt je Organko, niso sposobni v nekem normalnem roku sestavit odgovorov. Razn, če jim nisi natrosil en kup vprašanj, ki morda niso tako zelo pomembna* (razen zate, seveda) in mislijo, da jih zajebavaš. Ker jst dostikrat mislim, da me zajebavaš s svojimi (filozofskimi) vprašanji.

Pač, teb so pomembni, meni ali komu drugemu, pa ne tok zlo. x:)x

sam me pa res zanima, al rata iz kuhinj.odpadkov zemlja, al sam neka napol splesnela zadeva :inocent:

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

glej, cist simpl. jst si mislm da ti misls in ti si misls da jst mislm..itn, pa sva in smo tam kjer smo.

nekak se mi ne da zdej za karkol opravicevat, ker se nimam za kaj.

So sposobni kaj sestavt in bit ob tem prijazni, komunikativni, voljni. Danes sem dobil odgovor.

Kar se mojega "natrosil" tice, pa mislm da nima smisla sploh reagirat, da ne bi spet kej od uzadi prletel mi, predvsem pa se mi ne da vec v konfliktne situacije rint tule, ker vzemajo prevec energije.

Dejstvo pa je, da nisem spraseval dosti vec od zacrtane ideje, ker je bil problem dobit eno osebo in se je naknadno meni posvetila druga oseba in ji v veselje to tudi ni bilo odvec.

ministrstvo je ze kupilo 120 litrske zabojnike za bio odpadke, kar je bil seveda za drzavo strosek. ce bi sedaj sli kupovat Organke, bi bil dodaten strosek, stari zabojniki bi bili prakticno visek.

predlog ki sem ga podal so menda ze oni predlagali ministrtvu in ministrstvo ni bilo zainteresirano.

Prihaja neka uredba, za katero vecina ljudi se ne ve in bo v veljavi menda julija 11. (linke verjetno se dobim in jih posredujem). A bo mneda takrat ze prepozno, ker bodo ljudje ze postavljeni pred dejstvo.

Je pa ministrstvo menda priporocilo Organka na njihovi (oz. nasi) spletni strani, kar je dobro.

Govorila sva se o ozavescanju ljudi in se strinjala o prenizki ozavescenosti locevanja itn, ter tudi o ravnanju z drugimi odpadki. pa se par stvari, kar ne mislim podajat sem. Vsaj za sedaj se ne, dokler ideje niso bolj aktualne.

Govorila sva tudi o dostopnosti Organka socialno ogrozenim, navajam se v razmislek:

uporabnost Organka najmanj 5 let (na tržišču je dobre 4 mesece), želimo v tem času vzpostaviti sistem, da bodo lahko ob vrnitvi izrabljenega Organka, novega dobili bistveno ceneje.

Prav tako se strinjam da je veliko ljudem trenutno težko kupiti Organka, vendar če bi si sami preračunali da s tem dejansko privarčujejo, bi razmišljali drugače. Primer:

Cena Organka: 49,89€ decembra 44,90€ z vključenim 10% popustom. Na 5 let je to manj kot 85 centov na mesec.

Najemnina za Bio zabojnik ali pa za ločevanje mešanih odpadkov pa znaša okoli 3 € na mesec na položnici.

Se pa še seveda prizadevamo, da bi kaj sofinancirala tudi država ali pa vsaj kakšna posamezna občina.

Osebno mislim, da je cist v interesu zadevo spraviti med ljudi in tudi po primerni ceni, ce bi v tem na dolocen nacin hotelo sodelovat ministrstvo.

Tako da bi bilo morda potrebno zadevo predlagat tudi ministrstvu s strani javnosti.

Samo bojim se, da bo na tale komentar se spet usula masa kriticizma ljudi, ki so tule predvsem zato, da trosijo slabo voljo, obilo nevoscljivosti in vidijo v vsem samo se slabo.

kar se tice tvojega vprasanja, mislim da so odgovori okvirno podani preko linkov zgoraj.

zemlja kolikor vem ne rata, ker kolikor vem tudi ne more. plesniva zadeva pa menda tudi ne.

zakaj ti ne bi verjela?

mi je pa čudno, da v taki firmi, kt je Organko, niso sposobni v nekem normalnem roku sestavit odgovorov. Razn, če jim nisi natrosil en kup vprašanj, ki morda niso tako zelo pomembna* (razen zate, seveda) in mislijo, da jih zajebavaš. Ker jst dostikrat mislim, da me zajebavaš s svojimi (filozofskimi) vprašanji.

Pač, teb so pomembni, meni ali komu drugemu, pa ne tok zlo. x:)x

sam me pa res zanima, al rata iz kuhinj.odpadkov zemlja, al sam neka napol splesnela zadeva :inocent:

Vprasanja Dancerke ki sem jih podal:

- Ali so narejene (neodvisne) študije, kakšna je kvaliteta komposta, tudi vnasamo v Organka (škropljene) olupke banan ali citrusov?

Torej ali je kompost iz Organka katermu smo dodali (škropljene) olupke banan ali citrusov se uporaben za gnojenje zemlje?

- Ali lahko pitamo s kompostom Organka domace ziveli (recimo kokosi)?

- Kaj naredit, ce nastane plesen?

- Ali se lahko nadomesti kot gnojilo za roze?

- Kako se kompost iz Organka,ki smo ga nasuli na polje in z dezjem pronica v podtalnico itn, obnasa v vodi? Oz. kako se obnasajo v vodi EM?

- Ali se lahko posip ki ga sicer dajemo v Organka uporablja tudi za ciscenje rek, odtokov ipd?

- Kaksni so cenovni popusti za nakup vecje kolicine posipa (recimo veckilske vrece)? Ali se ga lahko shranjuje in kako?

- Ali se Biogen uvaza, ali se ga izdeluje pri nas?

Zelo lepo od njih, da si vzamejo cas! :palec:

Ali so narejene (neodvisne) študije, kakšna je kvaliteta komposta iz Organka, ce vnasamo v Organka (škropljene) olupke banan ali citrusov?

Torej ali je kompost iz Organka kateremu smo dodali (škropljene) olupke banan ali citrusov se uporaben za gnojenje zemlje na kateri pridelujemo hrano?

Mi smo delali analizo komposta, kjer so bili prisotni tudi škropljeni olupki, in je Zavod za zdravstveno varstvo Celje ocenil da je kljub temu to osnova za kompost prve vrste. Torej je odličen za gnojenje ali pa celo kot sam humus.

Ali lahko pitamo s kompostom Organka domace ziveli (recimo kokosi)?

Še čakam na odgovor, takoj ko ga dobim Vam ga posredujem!

Kaj naredit, ce nastane plesen?

Če je plesen bele barve, ni nič narobe, ker ta plesen nastane v primeru da niste dolgo dodajali odpadkov in biogena (bokashija). Bela plesen je popolnoma neškodljiva, med tem ko siva ne sme biti. Če se pojavi le ta to pomeni, da ste naredili nekje v postopku napako, ali niste zaprli tesno pokrova, ali je mogoče ostala pipica odprta ali pa niste nič potlačili odpadke. Siva plesen se pojavi zaradi dotoka zraka, ki pa je škodljiv za fermentacijo. V tem primeru posodo izpraznimo na vrt, posujemo z bokashijem in nato zagrnemo z zemljo!

Ali se lahko nadomesti kot gnojilo za roze?

Seveda. To tudi vseskozi poudarjamo. Fermentacijska tekočina, ki jo dobimo razredčimo 1 :200 in uporabimo namesto tekočih gnojil. Sam kompost, ki ga dobimo na koncu postopka, je pa že sam po sebi tako poln z minerali in rudninami, da ne rabite dodatnega gnojila.

Ali se lahko posip (Biogen), ki ga sicer dajemo v Organka uporablja tudi za ciscenje rek, odtokov ipd?

No na temo Biogen pa bi lahko napisala najmanj 20 strani. Najprej naj pojasnim da je Biogen slovenski prevod besede Bokashi, če Vam je kaj bolj znano! Bokashi je vsestranski proizvod. Lahko ga uporabimo tudi za čiščenje rek, odtokov, še posebej stoječih voda (ker odpravlja neprijetne vonjave). Uporaben je tudi pri gnojnicah, greznicah, hlevih, itd., saj odpravlja te neprijetne vonjave(amonijak), zmanjša se prisotnost muh in mušic. Uporabljajo ga tudi kot dodatek k prehrani živali, ker pospešuje prebavo in zmanjša neprijetne vonjave. Uporablja se kot gnojilo za poljedelske pridelke, v sadjarstvu, vinogradništvu, kot škropilo in še marsikje!

Bokashi (sl. Prevod Biogen) je mešanica pšeničnih otrobov, kvasovk in drugih popolnoma naravnih primesi. Tudi če bi ga pojedli, Vam ne more škodovati (smo testirali pri sebi).

Kaksni so cenovni popusti za nakup vecje kolicine posipa (recimo veckilske vrece)? Ali se ga lahko shranjuje in kako?

Trenutno imamo Bokashi (Biogen) pakiran samo po 1 kg. Drugače pa se ga lahko shranjuje v posodi ali vrečki, ki je zaprta in ne dovoljuje dotok zraka! Če ga hranimo v hladilniku ali na podobni temperaturi je uporaben tudi do 1 leta. Če bi vzeli npr. 25 vreč bokashija, bi se pa tudi dogovorili za kakšen popust.

Ali se Biogen uvaza, ali se ga izdeluje pri nas?

Ta bokashi (Biogen), ki je dodan našemu Organku je slovenski proizvod. Oz. mi prodajamo bokashi trenutno samo slovenskega porekla!

Tukaj smo tudi zato, da Vam odgovarjamo na vprašanja pri sami uporabi Organka, zato tudi v prihodnje Vi ali vaši prijatelji lahko pišete na ta mail.

free, hvala za odg.

torej, če prav zastopim (danes sem bolj gluhe sorte s P-jem), po koncu procesa v Organku z biogenom, NE nastane zemlji podobna zmes, ampak je še vse bolj v "surovem, kosovnem" stanju :inocent:

verjetno je treba pol to še kam v zemljo zagrebst, da res nastane humusna zemlja :inocent:

sprašujem pa zato, ker mene zanima humusna zemlja, ker ne morem sred blokov zdej gledat, kam v kero zemljo bom zagrebla napol surove zadeve :vio:

za bajte se mi zdi pa super :palec:

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Ne vem zdej, a se z mano pogovarjas al sama s sabo... .. ampak na tem svet bi se lahko veliko stvari, pa se ne. Torej nic novega.

V mojem mnenju je to, da ljudje nimajo interesa neutemeljeno posplosevanje, saj so interesi razlicni.

http://www.lunin.net/forum/index.php/topic/7445-kako-odpraviti-negativne-misli/page__st__50__p__1055565551entry1055565551

Ma sej v bistvu se ne gre tolk za kontroliranje kdo se tega drži in kdo ne, ampak za to, da bi se v tem smislu lahko vzgajalo že otroke. Potem ne bi rabili takih uredb (matimila). Tako pa uredbe so, folk nima ne časa ne interesa za vzgojo, niti za odpadke. Kontrole nad predpisi pa tudi ni. Niti enga smisla ni v vsem tem.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...