Skoči na vsebino

Izziv: nič odpadkov! :) Kako delati čim manj smeti?

Dancerka

Recommended Posts

"Ali po koncu procesa v Organku (z biogenom) nastane zemlji podobna zmes, ali pa je še vedno bolj v "surovem, kosovnem" stanju?

Ali slednje pomeni, da bi bilo potrebno to zmes zagrebsti v zemljo, da zares nastane humusna zemlja?

Sprašujem zato, ker me zanima humusna zemlja, saj ne morem sredi blokovskega naselja iskati zemljo v katero bom zagrebla napol surovo hrano."

Po koncu procesa je v Organku še vedno le osnova za kompost. Pravi humus dobite čez 5-6 tednov, če ga premešate z zemljo! Torej morate imeti nekaj zemlje, lahko pa jo odnese do kakšnega znanca, ki bi ji odstopil malce zemlje! V blokih je to prednost predvsem zato, ker jim ni potrebno vsak dan nesti smrdljivih odpadkov v rjav zabojnik-ki pa smrdi še bolj. Vsebino iz Organka lahko tudi vržete v rjav zabojnik, če nimate nikogar ki bi mu lahko zasuli na vrt. Iz izkušenj lahko govorim, da bodo mnogi veseli, če bodo lahko to uporabili ali pa vam kasneje celo vrnili v obliki humusa!

free, hvala za odg.

torej, če prav zastopim (danes sem bolj gluhe sorte s P-jem), po koncu procesa v Organku z biogenom, NE nastane zemlji podobna zmes, ampak je še vse bolj v "surovem, kosovnem" stanju :inocent:

verjetno je treba pol to še kam v zemljo zagrebst, da res nastane humusna zemlja :inocent:

sprašujem pa zato, ker mene zanima humusna zemlja, ker ne morem sred blokov zdej gledat, kam v kero zemljo bom zagrebla napol surove zadeve :vio:

za bajte se mi zdi pa super :palec:

Deli na socialnih omrežjih

Wow, free, ful hvala xsrcx :palec:

sem ti stisnila plus x:)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

• 4 years later...

Lusna tema.. Verjamem da je vecina ze resila problemcek ;)

Z organkotom sicer nimam izkusenj, imam pa z zbiranjem org odpadkov. Naceloma se ni tezko zmenit s kakim zagretim vrtickarjem, sploh danes ko je kompost koncno cenjen. Za kupit je drag tko da take odopadke z veseljem sprejmejo in ni redkost da se ti vsako leto oddolzijo s kosarico njihovih vrtnih dobrot. Se je pac treba na lepo sobotno popoldne nakljucno sprehodit mimo njih.

Glede naslovnega vprasanja - stvar je preprosta, 'hrane' v konzervah, tetrapakih, plastenkah itd se pac ne kupuje veliko ali sploh ne. Kaksno kilo riza in podobno parkrat letno.. Sadje in zelenjavo grem vecinoma s svojimi lesenimi zabojcki iskat direkt k proizvajalcu ali v hladilnico, tudi banane, pomarance ne kupujem po kilo ampak kar celo skatlo v katerih jih imajo. Dodaten plus: precej prisparanih evrckov mesecno.

Detergente in cistila uporabljam vecinoma domaca. Za napolnit eno vedro plasticnih odpadkov sem rabila eno leto, papir enako. Steklene kozarce in steklenice pa vrzem stran le razbite.

Iz blokovske damice pocasi tranziuram med vrtickarje - ni boljsega sproscanja btw :) solatko posadit pac ni raketna znanost.

Na koncu je kolicina odpadkov povezana z nasim zivljenskim slogom, ne pustimo isti print na okolju ce pomalcamo snikers al pa dve banani. Se tolk spricana banana ima v sebi manj sajza kot tisti snikers in pusti boljso sled tako v casu 'izdelave' kot na nase telo in kot odpadek. Like it or not.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...