Skoči na vsebino

Izziv: nič odpadkov! :) Kako delati čim manj smeti?

Dancerka

Recommended Posts

Candle, poglej na strani podjetja Snaga Ljubljana http://www.jh-lj.si/snaga/

kar nekaj informacij je tudi na njihovi strani: http://www.jh-lj.si/snaga/locevanje

http://www.jh-lj.si/snaga/znanje

(še kar nekaj zanimivih linkov v meniju levo)

ABC odpadkov si lahko tudi sprintaš: http://www.jh-lj.si/snaga/znanje/abc

Po moje jih lahko tudi pokličeš in vprašaš, kje lahko dobiš knjižico..

Mi v celjski regiji smo podobno knjižico dobili na dom, se mi zdi.. malo povprašaj, če jo je kdo videl.. :)

Super, da si se tudi ti oglasila tule v tej temi! :)

Več nas bo, manj smeti bo! :)

Deli na socialnih omrežjih

No, da povem: za k žegnu smo letos 1. uporabili filozofijo 'zero waste' oz. brez smeti!

Mami je bla šokirana. Babi pa glavni 'konzultant'!

Zdej morte poznat našo mami: ona je naravnost fan #1 plastičnih vrečk. Vse je v vrečki, pa še pol posebej v eni vrečki!

Zato je bil tud žegen vedno vsaka stvar v svoji vrečki (ponavadi z gumico!) pa še kaki papirnati prtički itd!

No, babica pa je povedla, kako so to nardili včasih: potico zavit v servet, ostalo pa kr zraven.

(za meso se ji zdi, da so meli tud kake papirnate vrečke, v katerih so kupili stvari, sam se ne spomni. 'Pač, fajn odcejeno mora bit..')

Meso smo vseeno raje dali v Curver/Tupperware-varianta plastično posodico (ki se seveda lepo umije po uporabi), drgač pa v košarico prtiček, vse gor, hren in pirhe kar tako zraven (po navodilih babice!), po vrhu še en prtiček, in to je to. Zgleda ful luštno!

Mami se je bala, da bi pirhi puščali barvo ali madeže na prtičku, pa smo preizkusili na enem servetu in je ok.

Pirhe smo pa barvali že snoči: uporabili čebulne olupke za 1 rundo, pa ribez (2003) in maline (2005) iz zmrzovalnika (z dodatkom kisa). Tako da je tud vse zero waste/'brez smeti'! (blo v posodicah od sladoleda, po uporabi pa grejo barvila na kompost!)

Najlepši so za1x kr tisti s čebulnimi olupki. Je pa fajn mal experimentirat :)

Lani so bli pa tud z ribezom ful lepi, sam zgleda je bla mal drgačna receptura (sm pozabla)

Vesele in zero waste praznike tudi vsem drugim!! :)

Hvala, Free!! :)

No, jaz pa sem našla še en blog in nekaj linkov za inspiracijo! :)

http://www.changeeverything.ca/blog/enviro...progress-report

Samo 0.42 kg plastike v 1 letu, WOW!!

http://www.changeeverything.ca/blog/enviro...vs-2007-plastic

Primerjava med 2007 in 2006, lol!! - zanimivo!

Ter nekaj napotkov:

http://www.changeeverything.ca/blog/enviro...educe-plastic-1

Aha, drugače pa je njen blog tule: http://plasticfree.blogspot.com/ - & tudi #2 nasvet, kako zmanjšati količino plastike v vsakdanjem življenju

Zanimive vrečke iz bombaža za sadje ali zelenjavo itd, oz. vse kar pride v bolj 'razsutem' stanju:

http://www.reusablebags.com/store/organic-...bags-p-689.html

http://www.reusablebags.com/store/organic-...bags-p-747.html

zanimivo je tudi prebrat komentarje uporabnikov/-ic! (& me veseli, da so zgleda že kar popularne-?! :))

Pa še en sajt: http://www.ecobags.com/

Me spominja na čase naših babic in tiste pralne praške - Ava ali kako, ki so prišli v vrečkah iz bombaža ali z njimi - mi jih še imamo nekaj doma! :)

/nekaj pa se mi zdi je blo predelanih v servete!/

Zdaj me pa res ima, da bi naredila ali nabavila take vrečke iz blaga, in šokiram vse prodajalke po vrsti, he he!

A jih kdo že uporablja/ima?

Mi uporabljamo take podobne žakeljčke iz blaga za domače suho sadje (jabolka) in orehe.. sem malce razmišljala, da za na tržnico bi tud znalo bit kul - recimo za bučnice itd.. (?) al pa za trgovino z zdravo hrano.. za kake lešnike in oreške pa to.. (zaenkrat sem uporabila le papirnate ali plastične vrečke 'od prej'..)

Tud za kruh smo pred leti že uporabljali vrečke iz blaga, ki jih je celo delila naša pekarna! /Juhu za osveščene pekarne!!/

Potem pa smo kr nekako nehali (čeprav bi jih najbrž blo treba samo oprati, hm!), in so se nazaj priplazile plastične vrečke in včasih v njih papirnate vrečke..

Saj ves čas misliš, kako uporabljaš 'že uporabljane', sam vseeno - če pomislimo, da so v plastiki sumljive snovi kot ftalati itd, ki motijo hormonsko ravnotežje itd - se bi blo res boljše izogniti tudi tem...

Samo kako prepričati še familjo? sej enmal že sodelujejo, včasih pa si res želim, da bi še bolj!!

Uh, za tole temo si bom pa morala mal več časa vzet pa pogledat pripopane linke da se bom še kaj novega naučila. Drugače totalno podpiram tole temo :palec: midva sva full pridna pri recikliranju, doma tega prej nisem počela, mojo mami prepričat da začne reciklirat bi blo tut tko kot zamenjat noč za dan :P mission impossible. Na svojem pa je to čist neki drugega, ločujeva papir, embalažo, steklo, biološke in ko pridem k mojim domov in vidim vse nametano v eni vrečki se mi kr mal obrne, recikliranje je način življenja in prov zakon je ko se enkrat navadiš x:)x ...da se sploh ne spomnim, kdaj bi nazadnje pomislila kako smet na tla vržt!

Uglavnem čuvat naš domek pa skrbet za naravo, vsak po svojih močeh, kolikor se pač da v teh časih xsrcx

5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif

A charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds!

5rca, super, da si se nam še ti pridružila!! :) :palec: :palec: :palec:

& krasno, da sta pridna pri recikliranju! :) :palec:

Ja, se strinjam, da ni glih easy, domače prepričat... Js sm svoji mami kazala filmčke s teh sajtov, ki sem jih že v 1. postu omenila - si morm 1x vzet čas, pa vse filmčke po vrsti prpopat, tako kot sm jih mami kazala..

Pa zraven sm informirala o škodljivih učinkih plastike & plastične embalaže (ftalati, bisfenol A.. je pomagalo, da sm bla na predavanju, ki ga je v knjižnici imela ena gospa o kemikalijah v povezavi z ministrstvom.. pa da sem tud z brošuro lahko podkrepila.. - je imela predavanja po vsej Sloveniji, morda bo kakšno tudi blizu vas?)

da se je pač najbolje izogniti plastični embalaži & pločevinkam, če le lahko..

Recikliranje je super začetek, je pa fajn iti še naprej in se probat izognit čimveč nepotrebne embalaže in nepotrebnih stvari.. Sploh ker Slopak apelira na vlado, da bi se dalo prednost sežigu pred recikliranjem! :(

Ampak za1x še morajo reciklirat, so po zakonu obvezani! Tako da, recikliranje :palec:

Pa poročaj, kako ti uspeva morda še zmanjšati količino recikliranega? :)

/to je lahko bi rekli 2. korak pri zmanjševanju smeti../

ni glih easy.. ampak več nas bo, lažje nam bo useplo!! :)

Z Michelle sva imeli debato na PM, pa sva pomislili, da bi bilo dobro, mogoče dati kar na to temo, mogoče pa še koga inspirira? :)

Dancerka:

Živjo!

A boš pol ti tud mela zdaj 'zero waste teden' ali kaj podobnega?

Bi blo fajn vedet, kako vam kaj gre..

Pri nas za nekaj stvari smo kar našli zero waste alternative, pri nekaterih se pa še malo lovimo

/mal preveč daril/čokolad je tud blo za praznike OoO)

Pa pač kolikor rata, rata

Res bi blo super, če bi ti tud bla zraven!!

Lep pozdrav!

Michelle:

Zdravo!

Jaz sem imela pred kratkim rojstni dan, zato bi bilo ta teden težko imeti "zero waste" :D

Preveč darilic.

Drugače sem pa opazovala moje navade in moram reči, da če bi skos živela sama, bi bilo to zelo lahko.

Naredila sem kompost, kar zelo pomaga. Večino jem zelenjavo (domačo), domače jogurte (zdaj jih dobivam vsak teden), ki jih dobim v steklenih posodicah, tako da se jih da uporabljati v neskončnost... mleka ne pijem, konzerv ne jem.

Pozimi bi mi bilo težje, zdaj pa, ko je toliko sveže zelenjave, pa sploh ne bi bil problem.

Mogoče edino škatlice (karton) od makaronov...

Problem so ostali, ki jejo druge stvari...samo tudi kot vsi skupaj nasplošno nimamo veliko odpadkov.

Zdaj sem še sir začela dobivati domači :yumy:

Lahko se pa odločim naslednji teden (s ponedeljkom), ker imamo vmes še eno praznovanje.

Kako gre tebi? :D

U, Michelle, super ti gre!! :)

Domači sir, njami! Kje si ga pa dobila?

pa jogurt v stekleni embalaži - super! (1l ali 0.5l kozarci za vlaganje ali..?)

Sej navsezadnje lahko imaš tud čisto tvoj 'osebni' zero waste teden, pa ne rabiš niti štet familije/sostanovalcev zraven.. (js sm tud že razmišljala o tem.. sej mal sm jih že premaknila, sam se še lovimo..)

Tud če začneš naslednji teden/s ponedeljkom, je čist super!!

A bi se strinjala, če tole najino dopisovanje dam na temo o tem? (navsezadnje nimava nč takega za skrit, mogoče pa bi še koga inspiriralo?) Pa da si mogoče dopisujeva še tam?

Ja, tud moj rojstni dan je te dni, tak da.. šment!!

sem mislila, da sem ljudem že razložila, da mi naj ne kupujejo stvari oz. le 'zero waste' stvari, sam očitno še ne vsem oz. ne dovolj.. (mogoče rata za drugo leto..)

v kakih škatlicah pa kupuješ makarone? a se dajo reciklirati? (karton?)

js sm se mislila spravit delat makarone/testenine, ker ti polnozrnati, ki smo jih mi kupovali, so v celofanu! (celofan pa spada med mešane odpadke & se ga ne da reciklirati)

Lp!! :)

Domači sir, njami! Kje si ga pa dobila?

Veze in poznanstva. x:o)x Sosedi od prijateljice imajo tudi kmetijo in gospodarica je kakšno leto nazaj sama začela delat sir. Zdaj že totalno obvlada in dobim lahke z želišči, ki jih obožujem. Samo spomnit se je treba naročit vsake toliko x:o)x

pa jogurt v stekleni embalaži - super! (1l ali 0.5l kozarci za vlaganje ali..?)

Zelo različno - tisto, kar je pač doma od raznih stvari (čebulice, tartufi, šparglji...karkoli že)

Sej navsezadnje lahko imaš tud čisto tvoj 'osebni' zero waste teden, pa ne rabiš niti štet familije/sostanovalcev zraven.. (js sm tud že razmišljala o tem.. sej mal sm jih že premaknila, sam se še lovimo..)

Meni osebno gre. Ko sem pa z mojimi, je pa mal drugače...

Imaš prav.

v kakih škatlicah pa kupuješ makarone? a se dajo reciklirati? (karton?)

Barilla ma zdaj take škatlice, drugače se pa dobi.... prebrat je treba.

Zadnjič sem opazila, da ima tudi L'Occitane take... (darilo, sem takoj mogla preverit)...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

ja, menda L'Occitane se zdalec ni ekoloski :sori:

Kar se embalaze tice, hvalabogu, ce je res.

Jst vcasih kupim Lush kozmetiko, ki prav tako nima embalaze, proizvajajo pa jo menda deloma v angliji in deloma na hrvaskemm kot pravijo. :vio: Zal pa tudi ta ni ekoloska :o|o:

Super bi bilo, ce bi dobili pri nas kozmetiko ki je eko (ima certifiakt) in ki nima embalaze oz. je v kosih kakor Lush-eva.

Verjetno obstaja, samo se nisem raziskal.

Lush jaz skos kupujem. Imam smotano občutljivo kožo in Lush mi res ustreza. Nazadnje sem nakupila v tujini in dobila v papirju...

Glede L'Occitane.... ne vem. Ne da se mi pa tudi ful dolgih linkov brat oz. zdaj nimam časa.

Vem pa da majo neke refill verjante, kar tudi ni slabo.

Dove me je razočaral... take fajn reklame pa to, potem pa vidiš kolk gozda ubijejo. Groza.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Veze in poznanstva. icon_smile_clown.gif Sosedi od prijateljice imajo tudi kmetijo in gospodarica je kakšno leto nazaj sama začela delat sir. Zdaj že totalno obvlada in dobim lahke z želišči, ki jih obožujem. Samo spomnit se je treba naročit vsake toliko icon_smile_clown.gif

U, ti maš pa fajn veze in poznanstva!! :)

js bi tud!!

/če ne bo pa treba tud malo 'pošnjofat' po naših koncih.. :))

A so tud kake polnozrnate testenine v škatlicah? (al sam 'navadne'?) pri nas drgač kupujemo polnozrnate..

A je že kdo probal tele? http://www.hiskadobrot.com/index.php/Teste...duct-flyer.html - me prav zanima, a je notr še celofan, ali ne?

Lusha še nism sprobala, bo treba zgleda malo preverit :) en online kolega kupuje stvari v Lushu s svojo plastično škatlico varianta Tupperware.. - da se res izogne vsaki možni embalaži!

na netu so na enih forumih pisali, da eni Lush izdelki niso glih kul (parabeni itd), da nekateri pa menda bi naj kar bli ok? ne vem..

js neke kozmetike trenutno glih ne uporabljam... če že, kako Niveo (kupujejo naši), ki je v alu škatlicah - po moje se jih da reciklirati? (al pa ponovno uporabiš za kaj drugega..?)

/sem včasih tud kupla kaj v tubah, pa se zdaj izogibam../

Tole o Dove & gozdu pa prvič čujem-? a pragozd al kako?

L'Occittane tud nism preverjala.. Kake refill variante pa imajo?

A kdo ve, če je kje v Sloveniji možno kupit npr. detergent za posodo ipd s svojo 'refill' embalažo? v Angliji je v nekaterih trgovinicah z zdravo hrano menda to možno.. Ecover ipd (?!)

Kaj si pa mislil? tisto FR dokumentarno serijo? sem zamudila - kaj je pa bilo?

ja.

pa se mi zdi, da s papirnimi škrnicli namo kej dost naredl. bl globalno bi blo treba.

a si ti tut kej pr grin pisu pa to?

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

To se tudi sam ze dolgo casa sprasujem xrolleyesx

K mi gre na k... ze vsa ta embalaza. :xx!:

Vsak teden ali dva tedna odnasam smeti, ki vsebujejo plastiko in steklo, potem pa sortiram v zabojnike. In me je groza vsakic. Tolazim se s tem, da recikliram in da predelajo, samo to se zdalec ni dovolj.

Mislim, da je ob tem, da pakunge sploh ne kupimo (kar je tesko), se edina varianta, da enostavno ustvarimo fabrike, ki reciklirajo cimmanj skodljivo. Jasno do to ni glih nek hud kompromis, sam... ljudi ne mores navadit niti na to, da reciklirajo, kaj sele, da bi kupovali brez embalaze. Ze redki sploh pomislijo kaj kupijo oziroam v kaj je zavito.

Probam si ne delat utopij o neki veliki spremembi zavesti mnozic... pa vseeno.

Morda bi bila res to ,akr sem ze pisal: da bi embalazo vracali nazaj v trgovino, trgovian pa bi jo odkupovala. To bi bilo veliko delo in sprememba.

Se vedno pa pljunek v morje odpadkov.

Dejansko bi morali stvari spremeniti v sami osnovi in najprej na politicni ravni z ustreznimi predpisi, ki bi omejevali embaliranje, reklamiranje, potratno embalazo, neustrezno locevanje embalaze, striktne sankcije in kontrola, ter primerno gorspodarsko-okoljske resitve za predelavo in saniranje embalaze pomeni, da bi lahko ustvarjali le taksno embalazo, ki bi jo lahko ali lazje predelali oziroam sama predelava ne bi povzrocala vecjih izpustov kakor dolocenih z uredbo.

jasno, to bi prineslo spet dolocene "drasticne" ukrepe, ki bi ekonomsko skodili podjetjem, s tem gospodarstvu, delavcem in njihovim sluzbam ter samim placam; v kolikor ne bi prehod bil zelo pocasen in po moznosti financiran s stani EU ipd.

Sveda pa bi to financiranje morali uveljavljati prek nekih drugih normativov, ki bi bili bolj ekonomsko obaravni v casu primerno financne krize.

Vse je povezano, Nic nocemo spustiti, ali pa spuscamo zelo pocasi. Zato se tako malo zgodi v smeri ki bi jo vecina zelela.

Zelo prav da recikliramo in kupujemo ne-embalirane izdelke, hrano itn, se trudimo osvescati, ucimo druge; se posebej, ce to storimo prek razlicnih medijev, ki s tem prinasajo v rpsotor dodatno zavedanje prevec spregledanih problemov. Kljub temu pa menim, da CE znamo na okoliscine vplivati na visje instance, politicne kroge in gospodrastvo, kjer so spremembe najbolj potrebne, lahko verjetno storimo najvec.

...

A kdo ve, če je kje v Sloveniji možno kupit npr. detergent za posodo ipd s svojo 'refill' embalažo? v Angliji je v nekaterih trgovinicah z zdravo hrano menda to možno.. Ecover ipd (?!)

ja.

pa se mi zdi, da s papirnimi škrnicli namo kej dost naredl. bl globalno bi blo treba.

a si ti tut kej pr grin pisu pa to?

Opiši mal, kaj je blo.. - a želvice pa druge živali v morju, al kaj? :eek: :(

js doma tud naše zdej morim, da bomo kruh spet v vrečkah iz blaga kupovali.. saj par let nazaj smo ga že, celo naša pekarna jih je zastonj talala, se mi zdi.. pa take luštne vrečke..

Sm vprašala: 'Zakaj jih pa zdaj ne uporabljamo?'

Ata reku: 'Vpraši mamo.'

Mami povedla, da so oprane & v omari. Ajej.

Sm vprašala, če se težko opere moka iz njih, ali kaj. 'Nee..'

'Ja, kaj pa pol?'

'Pač, pozabiš kdaj vzeti...' /sigh/

Torej, zdej bom to poiskala in nastavila na vse možne kraje, da bomo/bojo ja vzeli s sabo...

pr grin pisu sm moralno ful, konkretno sem pa čisti freelancer he he..

mene to sam grozno jezi :vragec:

greenpeace se ukvarja s cel kup zadevami, od kitov do raznih drugih stvari..

mene pa najbolj smeti jezijo :vragec:

Free, se strinjam, da bi blo idealno tud politično vplivat na stvari.. maš kako idejo? x;)x

včasih pa tud prek medijev ipd ljudje vplivajo na embalažno industrijo in na politike..

Tule se je že oglasil en predstavnik embalažne industrije (v komentarju).. http://green-pepper.org.uk/resources/go-na...duce-packaging/

Js mislim, da je celotna zadeva 'preveč embalaže' en sam marketinški podvig te embalažne industrije, predvsem.. (?)

pa seveda neosveščeni dizajnerji, ki pač želijo naredit zadeve čimbolj fensi.. me veseli, da je pa tudi že nekaj eko osveščenih :)

pa trgovci, ki želijo stvari nardit čimbolj easy..

nakupovanje brez embalaže pa je po moje predvsem stvar logistike.. (pa mogoče prevetritev skladiščnih pogojev pa to..)

Mogoče zanimiv pogled na Dove & Axe... Če že govorimo o fajnih reklamah pa to...

Someone pointed out that Axe and Dove are both owned by Unilever... yet the two brands have very different views when it comes to women.

Tudi zanimiv odziv (v komentarju):

mritapsil: What to do with the waste produced by the high consumption induced

I am Brazilian and I am the victim of who wins a lot and forget that

everything has a price and this is being paid by each of us

• 2 weeks later...

ma jst se tud ful trudim s tem...groza so te smeti, res :sori:

pa šele zdej prov vidim, k mam mulce....na tone plenic :eek: :xx!: no, jst itak uporabljam bombažne, za pranje mini prška in kis, kadar ne gre drgač pa ekološke za enkratno uporabo ( v vrtcu recimo, ne morš dat bombažnih...), tu se ogromno pozna...pa robčki za umivanje, tud ne uporabljamo, vodo in mal mila pa je :palec:

kozmetika isto, za mulčke itak sploh ne, mal olivca v kopel in to je to, zase tud zlo mal, na banji mam recimo sam en tušgel in šampon, nimam na kupe tega x:px kupujem res sam tist kar rabimo, ne da se me zmamit s kakimi akcijami in podobnimi bedarijami, alergična sm na plastične steklenice, sam čist izognt se tud ne morš.

če bi vsak res sam mikro naredu v ej smeri, bi se ful poznalo...tko pa...folku enostavno dol visi :xx!:

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

Todika, super, da se tudi ti trudiš! :palec:

Pralne pleničke - super! :palec:

Škoda, da v vrtcu nimajo razumevanja... divja ideja: kaj pa če bi poskusila recimo, tiste pleničke, ki imajo na vrhu en tak vložek, ki ga lahko vržejo v WC, drgač jim pa daš plastično 'torbo' oz. škatlo, pa umazane pleničke kr notr vržejo? (pa predajo tebi ob koncu dneva?) skor nimajo več dela kot pa z ne-eko pleničkami?

pa tudi pralne pleničke obstajajo ene take, ki zgledajo skor kot 'ne-eko' in so zelo enostavne za uporabo: Bumgenius - si jih že poskusila? (niso glih iz bombaža, se mi zdi, a so vsaj pralne..) http://www.roticom.si/

mogoče bi se tudi v vrtcu strinjali z njimi? (bi se blo fajn pogovorit..?)

A za metodo 'brez pleničk' si že slišala? (js če bom mela kdaj otročke, bom definitivno probala! :))

Ej, res je super, da obstajajo tud take mamice, kot si ti!! :palec:

čimmanj kozmetike in kemije.. :palec: a v otroško kopel daš olivno olje? za to pa še nism slišala! drgač pa milo, al brez njega, al kako? ene mamice sm brala na netu, da za otročke tud ne uporabljajo mila al pa šampona sploh.. mogoče kvečjemu kaka zelišča oz. prevretek zelišč.. bi rabla še preverit.. me prav zanima, kako se kaj takega obnese..

plastičnim steklenicam se tud mi zdaj zelo izogibamo.. problem je edino še olje, ki večinoma pride v plastenkah.. :( olivno najdemo v steklenici, za bučno in navadno sončnično olje pa...? hm! Le kje bi ga lahko našla?

Se strinjam, če bi vsak naredil le malo, pa bi se že ful poznalo!!

No, js sm vesela, da vsaj tule na forumu zgleda že obstaja en kup ozaveščenih posameznikov.. Upajmo, da nas bo čedalje več!! :)

mah, v vrtcu ni šans, kao ni higienično in tko, pa nimajo kam kao hranit poscanih plenic, ne gre uglavnem. uporabljam itak te racmanke, so čist simp za uporabo, une bumgenius me niso prepričale, ker že imajo gor prišito mikroporno prevleko in jih lohk opereš na max. 40 ( čeprov pravjo drgač, sam ni res, ker mikropor spusti če jih na več opereš), plenice je pa treba vsake tolk na več oprat, ker so debele in se prašek nabira notri in takšno.

metoda brez pleničk se sicer sliši zelo zabavna, ampak men se odkrito povedano ob dveh mulčkih in vsem ostalim ne da še s tem ukvarjat. če bi se pri uli za to odloča, ajd in bi mi zdej fajn laufalo, sm tko je pa preveč, sploh ker res nimam sam to za pedenat x:Dx

ja, kr olivca dam v kopel, mam itak domačga, iz morja x;)x kaj češ boljšga....je koža, da bi jo sam božal skoz x:)x milo na vsake kvatre, ok, taveliko pupo je treba bolj pogosto nažajfat, ker je prašič x:Dx tamal pa edin pobruha in pokaka se, tuki pa res ne rabiš žajfe nevemkolk.

olje tudi imaš v steklenicah, povratnih, prav tako bučno....jst vedno tega kupujem. pa lidl ma jabolčni kis v steklenicah, še tud nism vidla x;)x

Bora

olje tudi imaš v steklenicah, povratnih, prav tako bučno....jst vedno tega kupujem. pa lidl ma jabolčni kis v steklenicah, še tud nism vidla x;)x

U, thanx :) To morm pa preverit!

pr nas kr nekako začeli kupovat to olje v plastenkah (razen olivnega), pa rečeno je blo, da ga ne bo več v steklenih povratnih..? Kje pa si to vidla, da so steklene povratne in jih še nazaj jemljejo? lahk ZS če ti ni tule gor...

Jabolčni kis pa mi dobimo od strica - kmeta, he he.. x;)x

/sam ga ponavadi žal dostavi v plastenki ker 'se ne razbije'... pa ga je pol treba prelit v steklenico.. sm komi prepričala naše, da kis v plastenkah ni dobra ideja!/

se strinjam, da je najbrž bolš oprat plenice na več.. nism glih expert, kolkr sm vidla po netu pa to, da so enim ble všeč.. je pa menda tud različno od dojenčkov.. enim so menda ene bolj uredu, drugim druge..

škoda, da so v vrtcih tako nazadnjaški.. polni kupi plastičnih plenic, a to pa ni nehigiensko?!! xrolleyesx :eek:

ja, verjamem da pri dveh malih živžavih pa res nimaš časa še nevemkaj izumljat.. :)

sej tud js v živo še nism vidla, kolkr na netu so ene mamice - tud Slovenke - ble kr navdušene nad tem.. pa mene je tud mami menda kr kmalu, čim sm znala sedeti - menda pr 4-5 mesecih - že začela na kahlico dajat :)

pa tud tu je menda odvisno od dojenčka - eni ful z veseljem grejo na kahlico itd, eni pa menda niso tolk navdušeni..

vseeno par linkov za informacijo: debato smo imeli že tule: http://www.ringaraja.net/forum/m_3945712/mpage_1/key_/tm.htm in pa tule: http://med.over.net/forum5/read.php?1,4473621

domač olivc z morja, to je pa itak ful taboljš!! :) x:px :palec: mam željo, da bi kje našla še domače bučno olje, oz. sosedi dajo svoje bučnice za olje, mogoče bi nam pa ratalo kaj skompenzirati?! :)

mam željo, da bi kje našla še domače bučno olje, oz. sosedi dajo svoje bučnice za olje, mogoče bi nam pa ratalo kaj skompenzirati?! :)

sj pride un stric ga prodajat, tam pred cerkvijo, isto kt z suho robo, sam ne vem točno kdaj hodi. mogoč celo ne več ? pojma nimam, sam bil je pa pa odlično olje je mel x:)x

Bora

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...