Skoči na vsebino

Kosovni odpadki-?

Dancerka

Recommended Posts

No, ta mesec je čas kosovnih odpadkov marsikje.

Meni je bilo kar grozljivo prebrati, da so jih v celjski občini zbrali 100 ton (!) http://www.javne-naprave.si/novice.php?novica=37 (pa akcija še ni končana!)

"To so razne stare vzmetnice, talne obloge, kolesa, kosi pohištva, odslužena bela tehnika, posoda ipd."

"Simbio, družba za ravnanje z odpadki, bo v skladu s terminskih koledarjem postavil zabojnike (v velikosti od pet- do 20-kubičnih metrov) za odpadke, kot so pohištvo, odslužena bela tehnika, vzmetnice, talne obloge, kolesa in drugi večji odpadki, ki se jih ne da odložiti v zabojnike z ostalimi komunalnimi odpadki." - računalnikov in starih televizorjev se posebej ne omenja (!)

http://www.javne-naprave.si/

Še bolj grozljivo mi je bilo prebrati letak naše občine, ki pravi, da poleg pohištva in sanitarnih predmetov tudi 'drugi kosovni predmeti iz gospodinjstva' spadajo zraven - gospodinjski stroji, hladilniki in zmrzovalniki, ter kar me je še bolj šokiralo, osebni računalniki, televizorji, radijski aparati.

Vsi vemo, da so v računalnikih in televizorjih tudi zelo strupene snovi - v starih televizorjih je recimo cca. 1,5 do 4 kg svinca (!) http://www.pbs.org/now/transcript/transcript_ecycling.html - svinec pa je hud strup, ki deluje na živčni sistem!

No, v Ljubljani so zgleda že bolje organizirani:

http://www.jh-lj.si/index.php?p=7&k=1301

Kaj sodi med kosovne odpadke?

- kopalniška oprema

- pohištvo

- preproge

- oblazinjeno pohištvo in vzmetnice

- svetila in senčila

Med kosovne odpadke ne sodijo:

- gospodinjski odpadki,

- gradbeni odpadki,

- zemlja, listje in veje,

- nevarni odpadki,

- odpadna električna in elektronska oprema in

- avtomobilske gume.

http://www.jh-lj.si/snaga/locevanje/elektronika

Kam odlagamo električno in elektronsko opremo?

Odpadno električno in elektronsko opremo je treba zaradi spremenjene zakonodaje zbirati ločeno in ne več v okviru odvoza kosovnih odpadkov.

Za zbiranje odpadne električne in elektronske opreme je v zbirnem centru na Barju postavljenih šest zabojnikov za zbiranje električne in elektronske opreme:

1. zabojnik za velike gospodinjske naprave (hladilniki, zamrzovalniki, pralni in sušilni stroji …),

2. zabojnik za male gospodinjske naprave (sesalniki, sesalne metle, naprave za šivanje, opekači …),

3. zabojnik za televizijske in računalniške ekrane,

4. zabojnik za opremo za zabavno elektroniko in telekomunikacije (veliki in mali računalniki, tiskalniške enote, faksi, telefoni, radijski sprejemniki, videorekorderji, video kamere ...),

5. zabojnik za opremo za razsvetljavo,

6. zabojnik za električna in elektronska orodja (z izjemo velikih nepremičnih industrijskih orodij).

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje električne in elektronske opreme?

Električna in elektronska oprema vsebuje mnogo okolju nevarnih snovi, kot so svinec, kadmij, živo srebro, CFC plini itd., ki jih s posebnimi postopki, prilagojeni posamezni vrsti aparata oziroma opreme, uničijo ali ponovno uporabijo.

Zdaj pa ne vem, a so na celjskem drugi zakoni kot v Ljubljani? :eek: x?x

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Sem še malo pobrskala po netu: Članek iz leta 2002 (Finance) - neurejena zakonodaja - tu piše:

V Ljubljani delna reciklaža

"Na odlagališču nenevarnih odpadkov Barje recikliramo računalnike prek zunanjega partnerja. Trenutno računalniških zaslonov in televizorjev še ne pošiljamo v predelavo in so se še pred kratkim odlagali na odlagališču. Prejšnji teden pa smo jih začeli zbirati ločeno, saj smo v postopku dogovarjanja s podjetjem, ki bo poskrbelo tudi za tovrstne odpadke," je dejala Lidija Čepon. Povedala je še, da jih pogosto kličejo tudi podjetja, ki imajo odpadne računalnike, in napotijo jih naravnost na zunanjega partnerja, ki skrbi za predelavo. Ločeno zbiranje elektronskih vezij in barvnih kovin so začeli julija 2000 in do konca leta zbrali 16.340 kilogramov odpadkov te vrste, leta 2001 pa že 69.800 kilogramov, kar je za 46 odstotkov več (če primerjamo z vsem letom).

in pa:

EU k zbiranju in predelavi odpadnih naprav obvezuje proizvajalce

Evropska unija je maja lani sprejela navodilo (WEEE), ki proizvajalce elektronskih naprav obvezuje k zbiranju in predelavi odpadnih elektronskih naprav, zdaj pa pripravlja novo navodilo (ROHS), ki bo proizvajalcem elektronike naložilo postopno prenehanje uporabe strupenih snovi pri proizvodnji električne in elektronske opreme do leta 2008. To pomeni, da bo morala Slovenija do pridružitve uveljaviti podobne standarde.

Slovenska zakonodaja neustrezna, sistem za ravnanje z elektronskimi odpadki nedefiniran

Slovenija je podpisnica baselske konvencije, ne pa tudi dodatka h konvenciji, ki prepoveduje izvoz nevarnih snovi v revnejše države. Leta 1999 sprejeti Nacionalni program varstva okolja omenja odpadne elektronske naprave samo na enem mestu, kjer ugotavlja, da zanje pri nas še ni urejeno zbiranje in bo to treba urediti. Prav tako ugotavlja, da pri nas še ni definiran sistem za ravnanje z zbranimi materiali do uničenja ali predelave. Pravilnik o ravnanju z odpadki računalniške ostanke sicer uvršča med nevarne snovi, vendar pa ni nobenega predpisa, ki bi natančneje opredeljeval postopek predelave odpadne računalniške opreme. Do urejenosti področja predelave starih računalnikov čaka torej ministrstvo za okolje in prostor še veliko dela.

Kako pa je s tem zdaj?

Vem, da ti v trgovini ob nakupu novega televizorja morajo vzeti starega. (Je pa res vprašanje, kaj se z njimi zgodi potem?) Pa tudi na zbirni center lahko pripelješ, kjer se zbirajo ločeno.

V naši občini zbirnega centra še ni, po eni strani je organizirano zbiranje fajn, se res vsaj zmanjša količina divjih odlagališč - samo kaj pa potem storijo z njimi? A se to sortira ali pobira z ločenimi tovornjaki, ali...?

(Pa tudi, kjer se zbira ločeno, kam to potem gre?) Zanimiv članek iz Dela: Kam z odpadki? V Afriko! - v Veliki Britaniji še ni vse pošlihtano, me zanima kaj bi tak ali podoben eksperiment pokazal pri nas?!!

Še en zanimiv članek v Večeru: Brskanje po spletu kar požira energijo - še nekaj več o E-odpadkih in o internetu.

Osebno sem se kar zamislila, ko sem že pred nekaj časa prebrala, kako problematičen je Google - priznam, da sem prej zelo rada brskala po netu, zdaj pa imam dosti več stvari pod 'Priljubljene', da ni treba brez veze Googlati, če ni treba.. pa tudi za cilj mi je biti manj na internetu :)

/mali koraki, pa saj, drugače ne gre../

Tole je zanimivo: Zakonodaja o odpadkih v EU

Izgleda pa, da so potem sprejete še regionalno razne zakonodaje (?) Zakonodaja o odpadkih - regionalni nivo (Koroška)

Uff, zakaj ne more biti vse lepo pregledno narejeno in poenoteno na nacionalni ravni??!!

Ne vem kaj je tukaj tako čudnega? :o|o:

Kaj ni to super, da se določi datum od kdaj do kdaj se zadeva zbira, ljudje to lepo privlečejo na plano in komunala zadevščine lepo odpelje v nadaljo obdelavo. Tisti, ki pa še dodatno ločujejo poberejo kar je zanje uporabnega in prodajo službam, ki surovine odkupujejo.

Koliko divjih odlagališč je bilo v časih?! Vse tiste tone so bile po razmnih grapah in luknjah in jamah in... kar tako ob cesti... Tega je zdaj občutno manj. Ljudje so v veliki večini totalno leni in čeprav je zastonj pustiti kosovne opdadke na odlagališču ali centru ločenega zbiranja, še vedno raje naredijo kak meter manj in odvržejo na kakem mestu. Še sama sem jih podila enkrat.

No, ko je organizirano zbiranje kosovnih odpadkov so pa postojanke skoraj pred hišo in marsikdo z veseljem odnese tja odsluženo zadevo.

Za odvoz takih odpadkov je potrebno priti s kamjonom in posebej najet delavce oz. jih pač zagotovit. Kaj bi šele bilo, da bi kakšen kreten radio ali TV stlaču v zabojnik in ko bi ga spraznili in stisnili v kamjonu za odvoz "navadnih" odpadkov... :eek:

Ti odpadki grejo navadno na reciklažo!

Ja, sej je super, da jih zbirajo... Pa da se preprečuje divja odlagališča pa to.. Seveda med navadne odpadke pa sploh ne spadajo!!

Problem pa vidim v tem, da je bilo pred par leti rečeno (zaposleni na odlagališču v CE so tako povedali!), da kar se zbere s kosovnimi, se ne prebira in ne reciklira.. :( Upam, da je morda zdaj drugače... (?)

Vem, da je za uporabnike ta način najlažji... Zato bi bilo res fajn, če se jih res sortira in reciklira..

Glede na probleme v ZDA in drugje, kjer jih ponekod tudi kr na odlagališča dajo ali pa ne vejo, kaj z njimi, pa pred kratkim objavljen članek iz Dela, kako Britanci stare računalnike pošiljajo v Afriko (glej linke zgoraj), pa malce dvomim, kako je z vsem tem... Vsekakor pa bi bilo fajn vedeti.. Že zato, da lahko potem res mirno spim/o :)

Ker tole mi je grozno: http://www.taipeitimes.com/News/editorials...5/08/2003411321 - Discarded computers dumped in Africa

in http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7543489.stm Computers pile up in Ghana dump - kako evropski/itd računalniki zastrupljajo otroke v Gani (!) :(

Po svetu je to kar velik problem.. Pri legalnem in pravilnem recikliranju TV in monitorjev nastane veliko stekla, onesnaženega s svincem, ki ga je težko uporabiti za kaj novega oz. prodati, odkar se katodnih televizorjev in monitorjev skoraj ne dela več. Tako da po moje se bi kar znali izogibat pravilnemu recikliranju, ki je tudi drago - dražje kot kaj drugega.. :(

Zdaj Celje je že itak FUL onesnaženo s svincem, že pač od dolgih let/stoletij kemične industrije...

V tujini ponekod lahko dobiš potrdilo oz. certifikat, pri nas pa...?

http://www.videojug.com/film/how-to-recycl...omputer-monitor

Pa tudi nasveti so, da je pametno vprašati - če so pošteni, bodo povedali, kaj natančno se zgodi z računalniki.. http://www.treehugger.com/files/2006/04/how_to_recycle_1.php

pa link na: http://www.salon.com/news/feature/2006/04/10/greenguide/ - tudi zanimivo (pa še več linkov je tam, če koga zanima)!

Močno priporočam tudi ogled tegale filmčka: http://www.ban.org/films/TheDigitalDumpTrailer.html

A imaš ti kaj več podatkov o tem, o sortiranju & kam gredo na reciklažo iz Slovenije itd?

Zdaj razumem kaj si hotela povedat...

Vem prbližno za občino Koper. Imajo kompostirnico, steklo gre v reciklažo, papir tudi, za plastiko ne vem točno, ampak mislim da tudi, za ostalo pa ne morem nič zagotovo povedat. Bi bilo treba vprašat...

Se pa veliko reciklira na teh zbiranjih, ker če ne drugo, veliko ljudi izbere ven vse zadeve, ki jih lahko z malo truda prodajo v raznih zbirnih centrih surovin ali pa celo uporabijo doma. Ker roko na srce, ljudje mečejo stran svega in svašta. :eek:

Zanimiv filemček!

Hvala! :)

Ja, se opravičujem, če je mal zmedeno izzvenelo.. :) jaz včasih toliko tega preberem ali vidim, da pol kr mislim, da 'vsi to vejo'... :) pa včasih pol začnem 'odzadaj' namesto 'odspredaj'...

Mi pa pomaga, če se s kom pogovarjam o tem, da še sama razjasnim kake pojme.. Tako da hvala! :)

Ljudje res mečejo stran preveč stvari, marsičesa bi bil kdo še vesel, recimo na Podarimo.si ipd.

Za plastiko sem brala na strani od Slopaka (ki zbira odpadno embalažo, plastično itd. v Sloveniji), da apelirajo, naj bi se začasno spremenilo prioritete EU, ki so

1.minimiziranje odpadkov

2. ponovna uporaba

3. recikliranje

4. 'energija iz odpadkov' (sežigalnice - nastajajo tudi zelo strupeni in rakotvorni plini kot so dioksini in furani itd, sicer jih filtrirajo, a noben filter ni 100%) in

5. odlagališča (ki res povzročajo tudi kup problemov, samovžigi, onesnaženje voda itd)

- da bi 'začasno' (?!) imel sežig prioriteto pred recikliranjem. Ker so cene reciklatov tako nizke trenutno, oz. je premalo povpraševanja po recikliranih surovinah. /Kot da boš tudi zlate zapestnice sežgal, ker trenutno zlato ne bi imelo v redu cene?!/

In kot da ni škoda nafte ali pa koruze za nekaj, kar boš potem kar sežgal..

Ljudje pa so marsikje še premalo osveščeni, da bi se čim bolj izogibali takim stvarem, iz katerih nastane veliko odpadkov, ali pa se jih sploh ne da reciklirati..

Tako da me res zanima, kako je s tem recikliranjem plastike itd.

Po moje trenutno še morajo zbirati in reciklirati, zato je še vedno bolj prav reciklirati, vprašanje pa kako bo s tem v (bližnji?) prihodnosti..

Zato bi bilo pametno se čim bolj izogibati stvarem, ki se jih ne da ponovno uporabiti.. in delati čim manj odpadkov na splošno..

Če boš vprašala, pa javi.. bi bilo zanimivo vedeti..

Ja, tisti filmček o Afriki je pa tudi mene kar močno pretresel! Sem se orenk zamislila.. Zato sem pa tudi tako reagirala.. :) Saj mogoče pa je vse v redu in se jih odgovorno reciklira.. Bi blo pa fajn vedet...

Kar se dioksinov, ki se spustijo v ozračje iz sežigalnic tiče. Baje jih en avtobus v enem dnevu spusti več, ko kroži recimo po Ljubljani in tudi naši ražnji in požig pri čiščenju samo vejevja so tudi zelo huda konkurenca. Če se prav spomnim jih naščijejo kar konkretno.

Treba je pa vedet, da ogromno svinjarije pride ven tudi iz "navadnih" odlagališč odpadkov, tako da ko se enkrat naredi računico so sežigalnice za tisto, kar ima energijsko vrednost in se ne da reciklirat ali je to zelo drago po moje dobra alternativa. Še boljše pa bi bilo, da takih zadev sploh proizvajali nebi ;)

Točno Slopac! Pozabla nanje!

Samo to, da bi kar vse zakuru... hm... bedarija.

Ja sploh kak stiropor ke katastrofalen. Tega pa res lahko samo zažgeš baje... :xx!:

Sicer pa edino, kar se še pri nas ločeno zbira so pločevinke... Ma nekam tudi te pošiljajo... Eh. Moji podatki so stari kako leto in sem že vse pozabla. :o|o:

Nič... Se bo treba preselit na Novo Zelandijo ;)

http://www.ban.org/photogallery/china_guiyu/images/hi_rez/300dpi/tonerrecovery_pic.jpg

Man sweeping toner out of printer cartridge. Toners are made of carbon black -- a class 2A probable carcinogen (IARC). The toner billows in his face all day long without respiratory protection of any kind. Cartridges are later dumped by the river. Guiyu, China. December 2001. ©2006 Basel Action Network (BAN)

...

Močno priporočam tudi ogled tegale filmčka: http://www.ban.org/films/TheDigitalDumpTrailer.html

Kar se dioksinov, ki se spustijo v ozračje iz sežigalnic tiče. Baje jih en avtobus v enem dnevu spusti več, ko kroži recimo po Ljubljani in tudi naši ražnji in požig pri čiščenju samo vejevja so tudi zelo huda konkurenca. Če se prav spomnim jih naščijejo kar konkretno.

To pa mi glih ni znano, za avtobuse, pa za ražnjiče. A maš kak link al pa kako knjigo, kjer se da to bolj pogledat?

/Si zihr da za dioksin, al druge stvari? Za ogljikov dioksid (CO2) in nekatere druge stvari sem že brala, da zna biti promet večji problem../

Za veje/les sem že slišala, ne vem glih, kolk je res in kake so količine - ziher se pa te stvari seštevajo!!

pol maš pa in buse in ražnjiče in še sežiganje odpadkov.. :O: :xx!:

s klorom obdelan/beljen papir je tud zelo problematičen, že pri nastanku, pa potem pri sežigu... :xx!:

sploh pa je lahk problem les obdelan z nekaterimi premazi - tudi na Novi Zelandiji...

so se pol otroci v reki kopal v tem shitu pa to...

zanimiva stran je tudi: http://www.dioxinnz.com/ in pol http://www.dioxinnz.com/index_sufferers.html

http://www.dioxinnz.com/X002Story.html kr kruta zgodba enga Novozelandčana

Treba je pa vedet, da ogromno svinjarije pride ven tudi iz "navadnih" odlagališč odpadkov, tako da ko se enkrat naredi računico so sežigalnice za tisto, kar ima energijsko vrednost in se ne da reciklirat ali je to zelo drago po moje dobra alternativa. Še boljše pa bi bilo, da takih zadev sploh proizvajali nebi ;)

Ja, navadna odlagališča znajo bit itak še slabš, sploh če niso urejena in biološki material ni ločen.. ker pride do samovžigov in ni filtrov sploh.. seveda pa bi blo bolš, če jih ne bi proizvajali sploh!!

Tule je nekaj podatkov, zakaj so sežigalnice slaba ideja: http://www.zerowaste.co.nz/default,541.sm

Daj pridruži se v 'izziv nič odpadkov' oz. 'Kako zmanjšati odpadke'! - Več nas bo, več lahko naredimo!! :)

Točno Slopac! Pozabla nanje!

Samo to, da bi kar vse zakuru... hm... bedarija.

Se strinjam!! x?x :eek:

Ja sploh kak stiropor ke katastrofalen. Tega pa res lahko samo zažgeš baje... :xx!:

Sicer pa edino, kar se še pri nas ločeno zbira so pločevinke... Ma nekam tudi te pošiljajo... Eh. Moji podatki so stari kako leto in sem že vse pozabla. :o|o:

Nič... Se bo treba preselit na Novo Zelandijo ;)

no, pri nas so še vse 4 kontejnerji za ločeno zbiranje: plastika, papir, kovina, steklo - upam, da se jih sortira in reciklira pa to potem..

Slopaku trenutno ni v interesu, da bi se več recikliralo in zbiralo ločeno, sam so pa obvezani, da morajo - tako so vsaj sami rekli v oddaji na Studio12-?!

obstaja pa ful različnih alternativ stiroporu pr pakiranju pa to.. :) upam, da bojo tud pr nas proizvajalci mal pogruntal tud druge variante!!

Free, joj, toner je spet hud problem.. nekateri so strupeni.. (naš papagaj je kihal.. :( )

A kdo ve za kak dober seznam, kateri so ok?

To sem pobrala v nekih člankih, ko sem pisala seminarsko za faks... Mislim, da je vse romalo v star papir... Je bilo pa iz ene naše revije... Mislim, da iz te: http://biteks.si/go/arhiv.php

Dioksini sicer nastajajo pri zgorevanju nad določeno temperaturo. Vedno ko kaj zakuriš maš v bistvu dioksine v paketu. Razen, če res vse razpade v ogljikovdioksid in vodo (idealno, ampak vedno so prisotne nečistoče)... A ne nastanejo celo pri obdelanem krompirju, ko ga cvreš? Pa še pepel je v bistvu nizko do srednje radioaktiven odpadek...

Zgodba je pa res kruta, ampak še najbolj se mi je zagabu odziv vlade: predrago!? :eek:

• 2 weeks later...

Andreja:), kaj pa ti študiraš oz. si študirala? :)

/lahko PM če ti ni za na forum../

zanimivo tole.. še mi ni uspelo dobit tiste revije oz. kake pametne literature o tem.. a maš kake ok linke na netu, da so zihr?

recimo Greenpeace pravi, da mora bit prisoten klor -? (če pogooglaš 'greenpeace dioxin chlorine' archive.greenpeace.org/toxics/reports/chlorineindioxinout.pdf )

kateri dioksini pa bi bli pol to, ker so različno škodljivi.. domnevam, da je vseeno odvisno od tega, kaj se sežge, kolk so pol tisti dioksini nevarni..?

mi krompirja itak skor ne cvremo, ker ni zdravo :)

/je ata govoril o rakotvornih snoveh v maščobi, že predn sem sploh vedla, kaj je to dioxin)

rajš kuhan na pari (ali v vodi) al pa pečen, če že..

pepel kot radioaktiven odpadek - domnevam da spet odvisno, kaj sežgeš, a ne?

a maš kaj bolj natančnih podatkov?

pa itak se te stvari seštevajo.. je boljš čimmanj..

Ja, tisto PREDRAGO, se men tud zdi ful kruto.. & se mi zdi, da tud pr sežigalnicah in ravnanju z odpadki je prevečkrat bilo to odgovor!!

Zakaj so pa dali manj stroge kriterije za onesnaženje zraka ob vstopu v EU? Da se bo lahk čim cenejša tehnologija uporabljala!! OoO

Mislim, da sem že postala na forumu, da so morali zapreti 2 bloka od 3 sežigalnice v Trstu zaradi prekomernega onesnaženja z dioksini... & to kljub temu, da preverjajo le vsake 6 mesecev in so upravljalci predhodno obveščeni...(!) Tk da lahk sežigajo bolj 'ok' stvari..

No, POROČILO O KOSOVNIH ODPADKIH:

2 dni so bli stari računalniki in televizorji na dežju (!), le nekateri so jih zavili v plastiko/vreče.. (ponekod morda še dlje..)

/men ni čist kul, da potencialno nevarno toksične snovi tačas grejo tud v zemljo/vodo..sploh če dežuje, al pa če so stvari poškodovane../

Nato je prišel tovornjak za smeti, nekatere stvari so dali kr zraven 'zmlet' z mešanimi stvarmi..

Kasneje je prišel še kombi/manjši tovornjak za hladilnike, škrinje, elektroniko itd.

(tud niso bli neki blazno nežni z nalaganjem stvari..)

Moje vprašanje: a ne bi blo bolj pametno imet en orenk zbirni center, kamor bi lahko ljudje zastonj pripeljali (ali poklicali druge, da jim odpeljejo) & bi se pregledalo stvari, kaj je še uporabno in kaj ne - lahko bi se potem popravilo ali dalo za dele, pa zastonj oddalo ali po mali ceni prodalo, tako kot že majo to v tujini..

recimo http://cbs5.com/video/?id=14299@kpix.dayport.com - v ZDA ful lepe stvari, ful poceni!! :)

Nova Scotia, Kanada: daljši filmček o tem, kako imajo urejene odpadke, prikažejo tud ful luštno trgovinico s pohištvom itd za obnovo hiše, kao Baumax ampak ponovna uporaba :) (po 19:10): http://video.google.com/videoplay?docid=40...35795&hl=en ful lepe reči.. recimo banje itd prodajo kr take, stara vrata ipd pa predelajo v druge stvari.. se pa splača pogledat cel filmček!!

ali pa http://video.google.com/videoplay?docid=5487829006386533021 - Prof Paul Connet v Burlingtonu, kjer neprofitna organizacija pobere računalnike itd, jih popravi ali ponovno uporabi in poceni proda, družine z nizkimi dohodki pa dobijo kupone, da stvari lahko dobijo zastonj.. ful fajn!! sploh v tej ekonomiji kot je zdaj..

hkrati pa je to center za težko zaposljive osebe, da se učijo novih stvari & dobijo nova delovna mesta..

recimo soseda in js iščeva ok staro miško za računalnik, pa jih ni več za dobit..

A ni to bolš, ko sam sežig? (al pa tud recikliranje, sej reciklira se lahko še potem..)

Tisti, ki imajo denar, imajo izbiro, kupiti poceni zero waste stvari ali nove, eni bojo itak vseeno hotli nove, ljudje z malo denarja pa bi lahko poceni ali zastonj prišli do stvari..

eni sosedi so dali ven ful lepe stvari, recimo ptičjo kletko, pa ful luštkano omarico, pa je to pol kr na dežju stalo & se uničevalo.. pa stojalo za CDje.. drugi spet čist uporaben ležalnik za sončenje, pa jogije itd, in so pol otroci z umazanimi škornji po tem skakali in uničevali.. pa razbijali steklo itd, še mimoidoči gospe je edn skor v glavo neki vrgel..

(sem jih pol šla mal izobraževat & jim je pol blo mal nerodno - ne vem, kako da jih njihovi starši niso mogli?)

mi kot mali smo ful kake fajn in uporabne stvari še našli v 'smeteh/kosovnih odpadkih' - z eno torbo 'za poštarja' so se še pol mnogo kasneje mlajši sosedovi otroci igrali poštarja..

ful stvari je blo takih, da bi se še dale morda malo popravit in ponovno uporabit, npr za kak vikend ipd..

men je škoda vse kr sežgat, no...

sosedi sm že rekla naj drugič raje da kaj za materinski dom ipd

ena druga soseda je mela ful polno vrečo še čist lepih cot.. (so jih pol eni drugi ven pobrali..)

mislim, a folk nč ne razmišlja, al kaj?

Po moje bi blo ful fajn met take centre v vsaki občini al pa vsaj regionalno.. saj nekaj že zbirajo Karitas & Rdeč Križ, ampak oni so tud kr enmal zahtevni, glede tega, kar vzamejo.. to pa bi lahk bil cel sistem/projekt, kjer bi sodelovali mladi dizajnerji in šivilje za popravit stvari, pa tisti, ki znajo ali se učijo popravljat računalnike, pohištvo, itd...

Pa nova delovna mesta.. :)

Gradbeništvo - smer VKI

Sem šla pogledat in sem našla samo še povzetke... Pred leti si dobil cel članek.

http://biteks.si/go/clanki.php?n=298

http://biteks.si/go/clanki.php?n=776

Vem pa, da sem mela še nekatere članke... Je pa to že zastarelo v bistvu...

KAr se sevanja tiče... Tisto, kar ostane v kaki toplarni sigurno. Zanimivo mi je to, da se nihče ne buni (skoraj) čez toplarno na sredi Ljubljane... Kar je že je normalno, kar bi bilo pa na novo je pa največje zlo kar obstaja ;) Ta način razmišljanja... Glih staro je največkrat zastarelo in res zanič.

Ma kaj takega centra še ni pri vas? V Kopru zastonj pustiš vse kar pripelješ na odlagališče. Imajo kontejnerje za to. Je pa zastonj, če plačuješ odvoz smeti. Pa ljudje vseeno mečejo kjer jim pade, samo da so bolj komot. Ima pa občina zanimiv način prijave divjih odlagališč. Preko neta in zemljevida! V nekaj letih so zelo učinkovitu spucali veliko večino zadev.

Najboljše je pa itak to, da bi že na začetku naredili take zadeve, da bi bilo možno vse reciklirat. To z računalniki so tudi pri nas firme, ki jih sprejemajo. Tukaj pa vidim problem, da gre ta tehnologija tako hitro naprej, da je nemogoče, da bi vse popravli in prodali naprej. Itak bi pa vsi skoraj imeli najnovejše pa če rabijo ali ne. Pa prenosnik bi imeli, čeprav ga ne rabijo - kot večino stvari... Potrošniška družba je preveč potratna in usmerjena v zadovoljevanje materialnih dobrin, ki jih sploh ne potrebuje. Kaka bedarija... :o|o:

So pa take organizacije dobre bergle in omogočijo vsaj kako delovno mesto več, ampak problema ne bodo rešile po moje.

Ma ja... Na rdečem križu ali kje moraš zraven prinest še listek od čistilnice, ko jim prineseš oblačila. xrolleyesx Je premalo, če je oprano v pralnem stoju in zlikano...

Bi pa prodaja rabljenih zadev marsikomu prav prišla, je pa tudi res, da itak že poteka preko raznih oglasov. Celo zastonj dajejo pa vseeno ne gre takoj. Kako bi pol kdo lahko to delal profesionalno recimo pri nas, če ni dovolj zanimanja. Ampak zna bit, da bomo vsi prisiljeni v to. S to krizo se nikoli ne ve. Ljudje smo si preko let pogoltnosti skopali eno lepo luknjo...

pepel kot radioaktiven odpadek - domnevam da spet odvisno, kaj sežgeš, a ne?

a maš kaj bolj natančnih podatkov?

pepel kot odpadek v železarnah(žlindra) sem slišou tut jes že večkrat, da je radioaktiven. tega je predvsem na jesenicah veliko. zdaj ne več, ker so plavže ukinili, ampak so pa včasih s to žlindro nasuvali cela naselja in ceste.

se pa tud spomnim, da je bilo ene 10 let nazaj velik govora, da so eni bloki v velenju radioaktivni, ker so izdelovali takrat neke vrste opeko iz pepela. pol pa se ne spomnim, kako se je zaključilo vse skupaj.

Andreja, kaj je to gradbeništvo VKI?

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Vse v javnost, prosim! :)

fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (LJ)

smer VKI: vodarstvo in komunalno inženirstvo

U, super profil!! :)

Pol se pa spoznaš na te zadeve!! :) /mislim, sej se vidi, da se spoznaš! super!! :)/

Ja, pepel iz 'toplarn' oz. sežigalnic je sploh problematičen.. tudi glede drugih stvari.. čeprav se eni kao hvalijo, da en pepel 'ni problematičen' in ga lahk dajo na odlagališče.. (?) mislim, da v Celju tisti bolj toksičen gre nekam drugam, spodnji izpod rešetke, ki pa zna biti tudi kr fejst problematičen, pa kr na odlagališče.. :( & mislim, da kr v istih zabojnikih, kot se sicer odvažajo smeti.. (majo zdej bolj orenk pokrove :eek: ) - Kako so pa vas učili glede tega?

Za Jesenice nism vedla, mi je pa logično, da je tam blo en kup okoljskih problemov.. upam, da je vsaj zdaj kaj boljše? al boste tud dobili kako fajn 'toplarno'? (bi blo najbrž dobro preverit, po SLO naj bi jih blo 12+)

Men tud ni jasno, da Ljubljančani, pa kakor so eni dlakocepski, ne zahtevajo strožjega in bolj temeljitega monitoringa pa manj onesnaževanja...?

mislim, tud v Celju s to toplarno, baje je ena tabla tam, ki sproti kaže rezultate, pa na strani Mestne občine Celje so eni rezultati, ki pa so kr fejst pomanjkljivi, za cel mesec ali celo leto nazaj pa ne najdem.. A kaj veš, kje se da to videti? oz. kaj pravi zakon?

Recimo za Lafarge v Zasavju se meri več vrednosti, se mi zdi, pa še menda 'slučajno' odpovejo merilne naprave, kadar so vrednosti prekomerne.. (?)

Kolk pa so vas na faksu naučili o teh merjenjih pa to? (al je to spet drug profil zadolžen?)

A še študiraš al si že fertig? :)

Janko, pepel iz termoelektrarne so prodajali kot gradbeni material (!) Tud sosed ma hišo iz tega materiala..

Ne vem (sicer smo tud bliz kemične tovarne) - on je že mel probleme s ščitnico, sin in sploh pa vnuk pa ful alergij.. (?)

Pol so morali nehat to prodajat, ker se je zvedlo, da je zdravju škodljivo.. sam folk je mel hiše že zgrajene.. (?!)

Se močno bojim, da bi znalo bit tud s temi 'piroliza'/'plazma' itd variantami (kao 'boljše' sežigalnice oz 'predelovalnice' odpadkov) kaj podobnega.. se hvalijo, kako je ta voda in 'stranski produkt' nestrupen, v ZDA & Nemčiji so pa ponekod te stvari ble še bolj strupene kot izpusti sami.. pri okvarah pa tudi.. v Furthu v Nemčiji so morali evakuirati celotno območje.. (?!) - kot sem pisala že v sosednji temi o odpadkih..

Ful dobra varianta, zemljevid in obveščanje prek interneta!! :) A je to le v KP al še kje drugje?

V naši občini zbirnega centra ni, se vozi v Celje.. Nekaj se menijo, da bi bil, pa še ni zaživelo..

Vem, da v Celje (in LJ) in še kam lahko ljudje pripeljejo stvari v zbirni center, problem je res ker je to mal izven mesta in je že 'daleč', pa tud tisti 'zbirni centri', ki sm jih js videla, to je bla le strehca nad kontejnerji v bistvu, neki takega - kot avtobusna postaja v LJ (še tiste so ene bolj urejene in privlačne..)

Menda je v Žalcu na odpadu (?) že možno kupit (?) pohištvo iz druge roke, pa v okolici Žalca ima Karitas skladišče, sam tam lahko dobijo ljudje le zastonj & s potrdilom, da so socialno ogroženi..

Meni je pa pri teh tujih centrih ravno to všeč, da lahk tud en ko ni socialno ogrožen tam kaj kupi - ali dobi zastonj (sploh če je prej kaj pripeljal) - so različni sistemi.. ponekod celo popravijo ali predelajo stvari.. A kaj takega že obstaja v Slo?

RK in potrdilo iz čistilnice - no comment. Se strinjam, da je to zelo.. khmm..

saj jih po eni strani zastopim, ker verjetno je te robe blo res ful.. po drugi pa so (morda tudi zato) včasih čist lepe stvari romale v koš... eni so se znašli oz. se znajdejo in poiščejo direktno ljudi, ki jim dajo stvari.. ali pa kontaktirajo kake materinske domove itd.

Pa zanima me, kako je kaj s transparentnostjo pri teh firmah, ki 'reciklirajo' oz. zbirajo za reciklažo..? Kdo ima nadzor nad tem? (Ali sploh kdo?) In na kak način se nadzor vrši? (tisto v Angliji, ko so dali čip v računalnik, me je res šokiralo..)

Če nimajo kej skrivat, bi lahk to blo vse na internetu, čist na easy.. na spletni strani vsake občine/komunale/podjetja, ki se ukvarja s tem.. (recimo Big Bang - link na pooblaščene reciklatorje, spet spletna stran teh pa imena & linki na firme, ki jim oni predajo te stvari.. in povsod opis & kratek filmček točno kaj naredijo oz. link naprej, komu predajo) Al to že obstaja?

Se strinjam, da je še vedno preveč potrošništva.. No, ta kriza se mi zdi je vsaj malo 'pripremzala' to, & se čedalje več ljudi zaveda, da ni sreča 'samo' v materialnih stvareh & da je čisto okolje in zdravje vrednota, ki ni čisto samoumevna..

Je pa dejstvo, da so ljudje toliko časa živeli v komunizmu, ko so 'drugi razmišljali namesto njih'... in jim govorili kako npr velike kemične tovarne 'pa že ne onesnažujejo tako zelo'. še zdaj eni to govorijo.. (za tovarne itd & tud za sežigalnice/toplarne) pa vse reklame itd, ki ponujajo nek varljiv svet uspeha..

pol pa eni pač to verjamejo... :eek:

Se strinjam, da so starejše stvari včasih ble še dosti bolj problematične.. tud v Celju je bla prej bolnišnična sežigalnica, ki je bla menda še ohoho hujša.. je pa tak, da bi človek pričakoval, da danes, ko so vsi tako okoljsko zavedni, nekih sežigalnic ne bi več furali kot neko najbolj moderno reč na svetu (in jih kot take prodajali v exYU!), in bi se res bolj šlo v bolj eko zadeve, re-design stvari in upoštevanje okolja že pri načrtovanju itd.

Recikliranje je kul, samo recikliranje pa tudi ni dovolj.. kot vidimo trenutno, so cene reciklatov in okoljski vidiki predelave tudi še problematični, bolje bi se bilo sploh izogniti recimo nepotrebni embalaži in delati take stvari, da se lahko dobro in dolgo (in večkrat) uporabijo, nato pa okolju in ljudem prijazno predelajo ali kompostirajo ali kar pač že.. http://www.beyondrecycling.net/ (sem že tud prilepila v sosednji temi, se mi zdi - ne vem, če sta brala..)

• 3 weeks later...
Danes ima zbirni center odpadkov Sv. Anton - Koper, dan odprtih vrat, kjer si baje lahko ogledamo tudi kako predelujejo in do katere stopnje odpadke.

Tu je pa še njihova spletna stran, kjer imajo napisano marsikaj: http://www.komunalakoper.si/

če koga zanima...

če boš ti tam s kakšnim 6-pekom... bi mogoče koga še bl zanimal x:px

Ah kje... Sem domov prišla skoraj ob osmih zvečer... Me niso čakali... ;)

Sicer pa upam, da bi bil 6-pek premalo za vse x:o)x

Najmanj dve paleti ;)

uuuuuuuuuuuu... :palec:

kukr si rekla... od besed k dejanjem. x:px

Ja, Koper mi je pa malo daleč, pa še takole na hitro..

Bi me pa zanimalo kdaj iti kaj takega pogledat...

sploh če bi vedla za kak teden vnaprej.. (pa da zorganiziramo kak izlet pa to zravn :))

Pogledla tudi njihovo stran: je super!

zelo lepa vizualno, najbolj pa me je razveselilo, da imajo 'reuse station' oz. 'Kotiček Pridiprav', kjer lahko ljudje prevzamejo ali odložijo še uporabne stvari!! POHVALNO!! :palec: :palec: :palec:

http://marjetica.komunalakoper.si/nimages/.../februar_08.pdf

& upam, da bodo taki kotički nastali v vseh slovenskih občinah!!

Ali kaj veste, kje jih še imajo? :)

Ter kako tak kotiček v KP zgleda?

Tudi sicer imajo v novičkah zelo uporabne informacije, recimo zakaj je potrebno plastenke in zamaške zbirati ločeno, itd. http://marjetica.komunalakoper.si/nimages/...a_feb09_net.pdf - Zelo fajn!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...