Skoči na vsebino

Halloween

pokowc

Recommended Posts

Predvsem Halloween ni naš praznik, ampak je uvožen iz ZDA, tako kot Valentinovo. Pri nas je tradicija Vseh svetov, ali pa Dneva mrtvih. Jaz se prav nič ne navdušujem nad tem, da naše navade amerikaniziramo. Nasprotno, zavzemam se za to, da naše, morda tudi že nekoliko pozabljene, ponovno oživimo. Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti.

bigm

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Deli na socialnih omrežjih

:) Bravo bigm!

Ko gledam pa kostume, moram reči, da so prav zanimivi. Ob noči čarovnic se vedno spomnim na salemske procese. Na 1. november pa je praznik Vseh Svetih. Po 45 je ta praznik postal Dan mrtvih. :eek: x;)x

lp

Kljuka

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

• 3 years later...

Zahodna oblika tega praznika izhaja iz starodavnih praznovanj, s katerimi so se keltska plemena 1. novembra, na dan svojega novega leta, poslavljala od poletja in pripravljala na začetek dolge, temne in hladne zime. Slednjo ljudje povezujemo s smrtjo, zato naj bi na večer 31. oktobra zemljo obiskale duše umrlih in povzročile številne nevšečnosti, od ustrahovanja ljudi do ogrožanja živine. Da bi se jih ubranili, so Kleti na ta večer kurili kresove in se ob njih zbirali oblečeni v kostume iz živalskih glav in kožuhov. Podobna obredja so se ohranila tudi kasneje v krščanstvu, le da so sedaj na dan 'vseh svetih' častili svetnike in mučenike, živalske kostume pa so nadomestile preobleke v svetnike, angele in hudiče. Kasnejši razsvetljenski Zahod je z demistifikacijo prazniku halloween dodal še celo vrsto drugih prikazni, ki so kot maske na ta večer strašile ljudi. Slovenci danes iz bogate zbirke različnih strašil najraje uporabljamo le eno – to so čarovnice.

www.radiostudent.si

Samhain...keltski praznik, 31 oktober. takrat je nebo odprto in duše pridejo na zemljo.

takrat je lažja komunikacija s duhovi naših prednikov. Lažje potovanje med svetovi :inocent:

takrat se tudi prerokuje. Na Irskem, sveče na oknih pomagajo usmerjati duhove prednikov in ljubljenih oseb, da gredo domov. Ob cestah in poteh so zažgali jabolka za duhove, ki so se izgubili al pa niso imeli potomcev, da bi skrbeli zanje.

če je na ta dan ostalo kaj pridelkov na polju njivah so jih pustili tam nedotaknjene, namenjeni so bili duhovom Narave.

potem na ta dan se prerokuje. ko so zakurili kresove- bonfires, so vanj vrgli obrane kosti, za zdravo živino.

potem v ogenj so vrgli tudi kamne na katere so prehodno napisali ime. drugi dan so z teh kamnov prerokovali.

Samhain pomeni konec poletja. začenja se temna polovica leta.

čaščenje Temne Matere in Temnega Očeta.

• 2 weeks later...
Tole je pa moj najljubši osebni praznik. Čestitam tudi ostalim kolegicam x:Xx xwitchx

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

happy halloween x:px xDDx

(letos sva si omislili mini bučo, ker lanska je bila nekam ogromna v primerjavi z najinim stanovanjem - sva jo komaj na balkon stlačili... za drugo leto pa bova morda raje izbrali večje stanovanje x;)x x:Dx )

xokx

heeej, sem se odlocla, da je tud moj... (osebni rpaznik) x^x xyesx x8Dx

31.10.... iste cifre, pa dbest (moje najljubse) obdobje. xsuperx

pa sploh, barve, tele buche, svece not...

sem se peljala prejle dam mim enih vasick, pa je blo tolk dbest, ko so pri tolkih hisah imeli tele buce. x^x x8Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

aja trapa!!!! x:Dx x:px x:o)x x:Ix xrolleyesx

jaz pa civkam, da res, 'sem se odlocla' pa to - v bistvu je pa NOC CAROVNIC!!! x:Dx

valjda da je itak ze moj osebni praznik! x:Dx x:px

zdajle sele postekala! :o|o:

ja: xwizardx :flower: xwitchx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...