Dancerka 30. junij 2009 Prijavi Deli 30. junij 2009 Na internetu sem naletela na naslednji prispevek: Energy Efficient Light Bulbs Unscrewed: A Triple Threat to Your Health and Environment (Part 1)Zelo dober filmček, se splača pogledat!! Potem pa sem našla še članke malo starejšega datuma: Kako dobre so sploh varčne žarnice? (Delo, 2008)in Energijsko varčne žarnice lahko škodujejo osebam, preobčutljivim na svetlobo (Dnevnik, 2009)CITIRAM:London - Strokovnjaki so opozorili, da lahko energijsko varčne žarnice škodujejo osebam, ki trpijo zaradi preobčutljivosti na svetlobo. Po besedah britanskega znanstvenika Roberta Sarkanyja naj bi nekatere vrste energijsko varčnih žarnicah pri preobčutljivih osebah povzročale migrene, zatekanje, izpuščaje in celo epileptične napade. Robert Sarkany iz dermatološkega inštituta v Londonu pravi, da so obravnavali že veliko pacientov, ki so dobili izpuščaje zaradi izpostavljenosti energijsko varčnim žarnicam. Na svetlobo tovrstnih žarnic so po njegovih besedah še posebej občutljive osebe z lupusom, obolenjem imunskega sistema, ki povzroča preobčutljivost na dnevno svetlobo. Ultravijolična svetloba, ki jo oddajajo energijsko varčne žarnice, je nevarna tudi za osebe z luskavico in ekcemi. /KONC CITATA Škodljive varčne sijalke http://bam.czp-vecer.si/portali/7dni/v1/de...&id=5396416 (zanimivi tudi komentarji! - zgleda se v Kanadi že bojijo tožb ali kako?) O njih so se pogovarjali tudi tule: http://www.svet-je-lep.com/phorum/read.php...2978&t=2453 Ste imeli že kaj problemov z njimi? PS Free, kje so tiste sumljive nove žarnice, ki si jih enkrat prilepil? na Pozitivkah ali kje že? - morda lahko najdeš link? bi jih rada še 1x preverila.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 30. junij 2009 Prijavi Deli 30. junij 2009 Hoy Ne spomnim se. Moje mnenje o varcnih zarnicah pa je taksno:najprej naj povem, da nimam kaj dosti pojma koliko energije porabijo za proizvodnjo varcnih in koliko so jo za proizvodnjo navadnih zarnic. Menda je kar precejsnja razlika vprid navadnim zarnicam. Dvomim pa, da je danes temu se vedno tako, saj se mnogi sistemi nadgrajujejo in avtomatizirajo, obenem pa proizvajalcu verjetno ni v interesu, da porabi veliko energije za proizvodnjo produkta.No, in ce to drzi, je tukaj kljucno vprasanje: Koliksna je vzdrzljivost zarnice in koliko energije je bilo za njeno proizvodnjo porabljene? Namrec doma ima varcno zarnico, ki sem jo kupil recimo 15 let ali celo vec nazaj. Se vedno deluje brezhibno. Imam pa tudi novejse varcne zarnice, med katerimi se je zgodilo, da je ena ze sla papa. Vprasanje je, ali so bile zacetne varcne zarcnice na trziscu bolj kvalitetne kakor danasnje in kaj to v praksi pomeni; ter, ali pocenitev proizvodnje prinasa slabso kvaliteto zarnic? Te odgovore verjetno lahko dobimo pri proizvajalcih; pa se ti bi bili najverjetneje precej razlicni. Osebno zagovarjam uporabo varcnih zarnic. Tesko bi se strinjal, da je za neka bolezenska stanja kriva svetloba varcnih zarnic? Moznosti ne izkljucujem, ker se ne spoznam; ampak menim da je krivo vse kaj drugega kakro to. Danes ljudje prebijo pred racunalniki, umetni svetlobi, itn dosti prevec casa. Dosti premalo pa tam kejr je naravna svetloba in sonce.Ce pa slucajno res nekatere varcne povzrocajo zdravstvene tezave; pa je to verjetno odvisno katere, kaksna je bila njihova proizvodnja, kvaliteta. Dandanes namrec ne moremo metati vseh zarnic v isti kos, rang. Kupimo lahko varcne zarnice razlicnih kvalitet, razlicnih barvnih in svetlobnih spektrov, toplote, velicin, uporabnosti, itn > 500 kg lignita prihranka zaradi 5 varčnih žarnicPri nakupu morate biti pozorni, da ne kupite nekakovostne žarnice, z neustrezno barvo svetlobo. S tem ko boste izbrali prave žarnice, čeprav malo dražje, boste poskrbeli, da se boste dobro počutili ves čas delovanja žarnic, kar je v primerjavi s slabo voljo zaradi višje cene na dan nakupa neprimerljivo. Iz zgoraj navedenih številk pa lahko zatrdimo, da se investicija, če je svetilka vključen več ur na dan in če ni pretirano veliko vklopov in izklopov, zanesljivo hitro povrne.Seveda pa še vedno velja, da je najvarčneje, če ugašate vse žarnice, ki jih ne potrebujete. Pretirana bojazen o škodljivem vplivu na zdravjeVarčne žarnice so napolnjene s fluorescentnim plinom, vsebujejo pa tudi živo srebro, zato nekatere okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da so takšne žarnice zdravju in okolju škodljive. Toksikologi tovrstne strahove označujejo za pretirane, saj naj bi v eni varčni žarnici bilo največ osem miligramov živega srebra. Edina nevarnost, ki so jo izpostavili, je metanje izrabljenih varčnih žarnic v smeti, ker v tem primeru živo srebro lahko pride podtalnico. Dober clanek! ...Potem pa sem našla še članke malo starejšega datuma: Kako dobre so sploh varčne žarnice? (Delo, 2008)... PS Free, kje so tiste sumljive nove žarnice, ki si jih enkrat prilepil? na Pozitivkah ali kje že? - morda lahko najdeš link? bi jih rada še 1x preverila.. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 1. julij 2009 Avtor Prijavi Deli 1. julij 2009 Ja, se strinjam, da je verjetno zelo odvisno od proizvajalca in modela žarnice.. Tudi britanski znanstvenik v filmčku (kanadska TV oddaja) je rekel, da je 1 žarnica od 5ih bila problematična - tako da bi za nas potrošnike bilo res fajn vedeti, katere so boljše in katere slabše.. me prav zanima, če je že kje kak seznam..rečeno je bilo tudi, da naj bi bile tiste okrogle boljše kot tiste 'zavite'.. Je pa tudi dobro, da so ljudje, ki že imajo kake bolezni oz. preobčutljivosti na svetlobo (npr lupus ipd) previdni in upoštevajo varnostne ukrepe.. npr da sedijo bolj proč od žarnic ali zmanjšajo čas izpostavljenosti ipd. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 2. julij 2009 Prijavi Deli 2. julij 2009 Da. Mislim da se ponovno srecujemo z nasim starim problemom - nadzor! Pomanjkljiva zakonodaja se ni tak problem, kot je poanvadi nadzor. predvidevam.In jasno bi moral potrosnik vedeti tocno kaj kupuje. Recimo vceraj v OBI-ju sem videl varcne zranice, ki so jasno imele napisano,da imajo varcnost razdreda B in ne A. Fair-play! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 2. julij 2009 Avtor Prijavi Deli 2. julij 2009 Hm, sam zakaj sploh delajo varčne žarnice razreda B? To mi pa ni jasno.. a so cenejše za nardit, oz. za kupit? al so zdravstveno bolj/manj ok?to bi ble tud stvari, ki jih bi blo fajn vedet, ko nekaj kupiš... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dean61 7. julij 2009 Prijavi Deli 7. julij 2009 (popravljeno) Nevem kako je zdaj, samo pred časom so se dobile varčne žarnice, ki imajo nek radioaktivni element za vžig. To so tiste, ki so imele oglato vznožje in eno ali dve cevi v obliku črke U.Sicer ne vem če se še dobijo, samo masovno so še v uporabi. Takšen žarnice sem recimo imel ob postelji pri glavi v nekem hotelu. Pomembno je da ima varčna žarnica elektronski starter. Te imajo debelejše vznožje in nekje v oznaki črko E. Popravljeno 7. julij 2009 -> dean61 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 7. julij 2009 Prijavi Deli 7. julij 2009 A lahko bolj podrobno obrazlozis? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andreja:) 7. julij 2009 Prijavi Deli 7. julij 2009 Pred leti sem slišala, da je ta tip žarnic baje občutljiv na spremembe v okolju. Čimbolj je okolje konstantno (brez prepihov ali česa takega) dlje bo trajala. Mogoče je pa tudi kaj na tem, ko se pogovarjamo, koliko časa trajajo naše žarnice. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 7. julij 2009 Prijavi Deli 7. julij 2009 nimam varčnih žarnic...predvsem zato, ker so varčne šele pri uporabi vsaj 3. urin glede na to, kolk mam js luči prižane, se ne splača...tu je tudi vprašanje kam dat žarnice, ki niso več uporabne? Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 7. julij 2009 Avtor Prijavi Deli 7. julij 2009 Klarus, te varčne žarnice se posebej zbirajo.. ne smejo se metat kar tako v smeti, ker je živo srebro hud strup..mislim, da jih lahko oddaš tam kjer kupiš nove, na zbirnem centru ali v posebnih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov ipd.zbira jih podjetje Zeos, ki zbira tudi elektronske odpadke (stare TV, računalnike itd) čist točno konkretno kaj se z njimi zgodi, pa tud (še) ne vem.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 7. julij 2009 Prijavi Deli 7. julij 2009 nimam varčnih žarnic...predvsem zato, ker so varčne šele pri uporabi vsaj 3. urin glede na to, kolk mam js luči prižane, se ne splača...Enako. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Od kje pa ta podatek o 3 urah? dvomim da drzi. nimam varčnih žarnic...predvsem zato, ker so varčne šele pri uporabi vsaj 3. urin glede na to, kolk mam js luči prižane, se ne splača...tu je tudi vprašanje kam dat žarnice, ki niso več uporabne? Seveda, naprave je potrebno ugasat docela! Izklapljat v celoti in ne pustit v standbyu! Sicer pa, te varcne zranice so le prehodne. Izumlja se nove nacine. Varcne zarnice so dejansko bolj varcne! PNkeatri proizvajalci izgleda izrabljajo in izdelujejo slabse kvalitete. Ocitno je potreben dodaten nadzor na tem podrocju!? Sigurno bo tudi ta v igri kmalu. Farbajo nas z zelenohttp://www.mojmikro.si/center/povem_naglas...jo_nas_z_zeleno Varčne žarnice in ekologijahttp://slo-tech.com/forum/t347170http://slo-tech.com/forum/t350867 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Todika 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Od kje pa ta podatek o 3 urah? dvomim da drzi. . ne drži. bedarija, u bistvu. mam dedca iz foha, tko da...je krepnu skor od smeha Citiraj KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN.... Bora Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andreja:) 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Todika, kaj pa tista o prepihu? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Todika 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Todika, kaj pa tista o prepihu? remind me, please Citiraj KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN.... Bora Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Kolkr sem jst o tem prebral, nej bi varčne žarnice ble prižgane vsaj ene 15 min., če jih ugasuješ hitreje, se jim zelo zmanjšuje življenjska doba (oz. svetilnost?). Polega tega tud rabjo ponavad neki minut, da sploh na polno zasvetijo. Zato pri men ne pridejo v poštev, ker več kot par min. nikol nimam prižganih luči... mam bolj majhen flet in edin, kar mi zvečer sveti pretežno časa, je neonka v kuhinji in mi to zadostuje.Polega tega mi je ena varčna žarnica crknila že po parih tednih (mislm da je bla to celo tista, k so jih pr Elektro enkrat zastonj talal). Sicer pa ne vem, kolk je dejansko manjše porabe s temi žarnicami, ker večina folka ma zdej drugačno logiko - kot npr. moja teta, ki odkar jih uporablja, ji luči svetijo praktično 24 ur na dan (ker je kao to zdej tolk pocen). Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andreja:) 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Če je žarnica v prostoru, ki je na prepihu in temperatura rada niha, naj bi prej crknla, oz. če je okolje bolj ali manj konstantno, naj bi trajala dlje. A je kaj na tem? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Todika 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Če je žarnica v prostoru, ki je na prepihu in temperatura rada niha, naj bi prej crknla, oz. če je okolje bolj ali manj konstantno, naj bi trajala dlje. A je kaj na tem? aja to ga bom vprašala še to... jaz sem pa mislila, da sem kdaj kaj sikala s tem v povezavi oz. v prenesenem pomenu pa da si spomnla na to.... Citiraj KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN.... Bora Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. julij 2009 Prijavi Deli 8. julij 2009 Kdo ve? Mene pa predvsem zanima kako je z ugasanjem varcnih zarnic?Slisal sem, da jih je bolje pustit prizgane, ne pa skos prizigat? Dobesedno temu verjetno ni povsem tako; je pa morda bolje pustit prizgano eno uro, kakor v tej uri veckrat prizgat zarnico ane; ce recimo hodimo v prostor obcasno (nekaj pocnemo ipd).Torej kje je meja (casovni interval) med tem, kdaj je zarnico bolje pustit prizgano kakor jo ugasnit? ----- Dober clanek! meni tudi! Vsekakor! Kako reciklirati varčne žarnice...Skratka men se obnesejo ... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 8. julij 2009 Avtor Prijavi Deli 8. julij 2009 fajn linke si prpopal, Tantra - sam preletela, ne še vseh prebrala.. Js sm tud slišala, naj bi ble prižgane vsaj nekih 15 minut ali kaj takega.. tak da v praksi se res dogaja da se jo pusti dlje pržgano ker 'saj je varčna' in pa ni prav, da se jo kar naprej prižiga in ugaša..mi imamo varčne le v prostorih, kjer res dlje časa skupaj gorijo (dnevna soba, kuhinja..) me pa osebno njihova svetloba moti (sploh kadar so oči bolj preobčutljive/bolijo ali pa če je kak glavobol na pohodu) in sem raje čimmanj zraven, takrat ko gorijo.. osebno v spalnici pa ni šans da jo dam nad tapison.. v kuhinji nam je eno varčno že enkrat razneslo.. v spalnici mam eno malo LED za takrat, ko me oči bolijo.. je pa res zelo 'švoh' in ne moreš recimo brat pri njej.. upam, da se bojo res LED ali kake take izboljšale toliko, da se jih bo dalo normalno uporabljat..za hodnike ipd se že tudi nekaj promovirajo LED.. osebno še nisem tega videla 'v živo' pa tudi ne vem, kako je z recikliranjem in proizvodnjo LED.. če je res orenk boljš od tistih s Hg (upam, da je ) Glede razbitih varčnih sijalk z živim srebrom je pa na netu kar nekaj različnih informacij. Tako da je mal težko vedeti, kaj res konkretno narediti z njimi, sploh kje bolj v provinci - Todi, lahk ti še to vprašaš tvojga? Tule recimo je omenjenih več variant: http://www.mojevro.si/239087 CITAT: Končni porabniki iz gospodinjstev lahko odpadne sijalke oddajo brezplačno na štirih lokacijah - bodisi trgovcu na prodajnem mestu (v enakem številu, kot se kupi novih), v zbirnem centru komunalnih podjetij, v zbiralnicah podjetja Zeos po Sloveniji [+] ali pa naročijo neposredni prevzem pri večjih količinah odpadnih sijalk. Kaj storiti, če se vam razbije sijalka? V primeru, da se razbije plinska sijalka, je potrebno vsebino hraniti tako, da se prepreči izpust prahu z vsebnostjo živega srebra v okolico. Vsebino razbite sijalke z rokavicami previdno pospravite v plastično vrečko in zalepite z lepilnim trakom ter shranite v plastični ali kartonski sod ali škatlo. Razbite sijalke lahko oddate na enak način kot ostale odpadne sijalke. /KONC CITATApol v komentarju pa še, da kroži po netu mejl, naj se spravi v stekleno posodo ipd. CITAT: Kako ravnati?1. Če zlomite sijalko, se njenih ostankov nikar ne lotevajte s sesalnikom. Kapljice živega srebra se namreč utegnejo enakomerno prerazporediti in uiti v zrak.2. V sicer malo verjetnem primeru, da se razleti prižgana žarnica, zaprite vsa vrata, ki vodijo v prostor in odprite vsa okna. Nato prostor zapustite za vsaj pol ure.3. Razbitine sijalke odstranite s kartonom ali trdim papirjem ter mesto, kjer so bili ostanki, obrišite z vlažno krpo.4. Ostanke razbitin, kartona (papirja) ter krpe shranite v steklen ali kakšen drug kozarec in ga s pokrovom zaprite. Opremite ga s pripisom "Pozor, lahko vsebuje ostanke živega srebra" ter ga oddajte ne zbirališču nevarnih odpadkov. V nobenem primeru varčne sijalke ne sodijo v koš za smeti, ampak jih je treba obravnavati kot nevaren odpadek. Druga možnost je, da jih oddate pri prodajalcu, kjer ste jih kupili. Ti so sijalke dolžni sprejeti, saj jih k temu zavezuje direktiva EU o ravnanju z električnimi napravami. Švedski strokovnjaki poleg tega svetujejo nakup takšne sijalke, ki ima zaščito proti zlomu, oziroma nakup sijalke, ki vsebujejo amalgam, ki veže živo srebro vsaj takrat, ko sijalka ne gori. Toda teh karakteristik na nalepki proizvoda ne boste našli, ampak je po njih treba povprašati v trgovini. /KONC CITATA nekaj podobnega piše tule: http://24ur.com/novice/slovenija/nevarne-varcne-sijalke.html Zeos, ki odslužene sijalke zbira, pa tud nič orenk ne pove, kaj z razbitimi? http://www.zeos.si/sl/sijalke/nain-zbiranja.htmlhttp://www.zeos.si/sl/sijalke/kam-z-odpadno-sijalko.html http://www.zeos.si/sl/sijalke.html a pol kr magično izginejo, al kako? Zdaj po logiki mogoče res najboljš če se zbirajo skupaj z nevarnimi odpadki, sam ponekod je to sam 1x ali 2x na leto - kako torej varno hraniti toliko časa? ne vem, če je 'papirnat sod' (?) dovolj.. po tej logiki bi najbrž steklo al pa močna plastika (katera?) blo bolš.. pa kaj se pol zgodi z vsem tem skupaj? (a sežgejo v tujini kot nekatere druge nevarne odpadke al dajo v rudnike soli v Nemčijo, al kako? če je sežig je steklo neumnost, ampak a mogoče bolje tesni kot plastika? hm! pa če se gre na težo, je plastika lažja.. torej še en faktor zraven.. kaj pa je manj škodljivo za ljudi tu in v tujini?) http://www.bodieko.si/kako-reciklirati-varcne-zarnice Če se vam je slučajno zgodilo, da se je žarnica razbila bodite previdni: * Odprite okno za vsaj 15 minut, da se plini prezračijo * Uporabite rokavice za enkratno uporabo in poberite delčke * Ne sesajte ali pometajte! * Razbite delčke z papirjem pometite v plastično vrečko * Mesto kjer je ležala razbita žarnica z papirnato brisačo pomijte in kasneje to brisačo ter rokavice vržite v isto vrečko k delcem žarnice. * Vrečke se znebite na isti način, kot bi se baterij – ne mečite jih v smeti! Drgač kr fajn članek, k baterijam pa po moje absolutno ne spadajo, saj se baterije zbirajo posebej.. (kar tako v škatlah v trgovinah, pa če folk pol gor na polomljene sijalke meče še baterije, se valjda še bolj polomi vse skupaj, plastika al pa papir se pa lahk predre, steklo pa poči) torej hm?pa tud ena vrečka vprašanje kolk je močna, oz. če se prepikne zaradi drobcev stekla? 30km stran pa tud vprašanje če bo kdo vozil 1 al pa 2 razbiti varčni sijalki v zbiralnico na Dinos al Surovino.. (mišljeni posamezniki *in* mali podjetniki/prodajalci oz. trgovine-?) nekaj let nazaj je nekje na netu pisalo, naj se jih z lepilnim trakom zapakira v dvojno močno plastično vrečko z napisom, kaj je notri, in pusti zunaj ob navadni kanti - sam me prav zanima, kaj so 'navadni' komunalci naredili s tem? tudi v ZDA je vsaj še kako leto nazaj bla cela zbrka s tem ločenim zbiranjem teh žarnic - ponekod je blo organizirano ločeno zbiranje, ponekod ne.. bi blo res fajn, enotna navodila in da je jasno, kaj se zgodi z njimi po koncu uporabe.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. julij 2009 Prijavi Deli 19. julij 2009 Fajn.. .sam tole vse brat daj vsaj kaksne naslov vmes al pa malo selekcije naredi ane. Mene te informacije okvirno zanimajo, sam ko vidim celo gmoto teksta mi nekak ni za selekcionirat. Verjetno nism edini. Sm pa jst isto pocel pred leti; dajal cele plahte besedila gor. Valda se je folk prtozevat pocas zacel. Bi reku, da kogar itaq zanima, si lahko isto poisce na netu. Ljudje niso neumni in znajo uporabljat iskalnike ane . Predvidevam pa, da vecina ima rajsi izseke, krajse clanke, naslove, iztocnice s povezavo an celotni clanek; vsaj kakor je bilo meni naznanjeno s strani uporabnikov tule. Predlog pac. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 19. julij 2009 Prijavi Deli 19. julij 2009 ... Kogar to zanima, ima vsekakor vse na netu. -) EU ukinja/ umika navadne žarniceNekateri komentarji [spodaj] za prebrat.; http://slo-tech.com/forum/t350867/0 Varčne žarnice in ekologijahttp://slo-tech.com/forum/t347170 Klasične žarnice v gospodinjstvu vs CFL varčne sijalke, LED diode,svetlobne ogljikove nanocevke, ...http://slo-tech.com/forum/t342329/0 LED vs varčne sijalke vs navadne žarnicehttp://slo-tech.com/forum/t256160/0http://slo-tech.com/forum/t256160/49 Ledice za razsvetljavo - da ali ne? http://star.slo-tech.com/script/forum/izpi...9416#neprebrano Farbajo nas z zelenohttp://www.mojmikro.si/center/povem_naglas...jo_nas_z_zeleno ZPS - Pomisleki v zvezi s CFL varčnimi sijalkami [vsebnost Hg - živega srebra] http://www.zps.si/aktualno/okolje-energija...html?Itemid=238 Ravnanje z odsluženimi CFL varčnimi sijalkamihttp://www.bodieko.si/kako-reciklirati-varcne-zarnice ! Kdor ima kako strokovno vprašanje/ dileme glede razsvetlitve doma,v poslovnih prostorih, ... Naj se le potrudi in prebrat topike na slo-tech.com,kje drugje. ... To že zato, da ne bo spraševal stvari, ki so že bile n - krat povedane.Prebrat se pa vsekakor splača. Se lahko prihrani kar nekaj nepotrebnih stroškovpri investiranju v razsvetljavo. Kot tudi doseže zadovoljsto z nivojem kvaliteterazsvetlitve doma, v poslovnih, drugih prostorih. ... -) Za profesionalno in laično projektiranje stroškovno optimalne razsvetlitveje pač potrebno nekaj osnovnega vedenja & informacij. ... Brez tega pač ne gre. ...Tako to je. ... -) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 23. julij 2009 Prijavi Deli 23. julij 2009 LED Hydrolux-4 z vodnim hlajenjem"Podjetje Eternaleds je najavilo razpoložljivost nove žarnice LED, ki kot prva na svetu za hlajenje vgrajenih komponent uporablja tekočino. Gre za žarnico s tržno oznako Hydrolux-4, ki vidno svetlobo oddaja v vse smeri in je energijsko precej bolj učinkovita od primerljivih izdelkov. Žarnica za enako količino oddane svetlobe petindvajset vatne žarnice namreč porabi zgolj štiri vate električne moči. To z drugimi besedami pomeni, da se ne segreva in v kolikor jo dnevno uporabljamo osem ur, bo letni strošek za električno energijo znašal komajda 1,23 evra. Proizvajalec vodno hlajeni žarnici LED zagotavlja življenjsko dobo dobrih 35 tisoč ur. Inovativna žarnica LED podjetja Eternaleds je onkraj luže že naprodaj za okoli 35 ameriških dolarjev. Kupci lahko izbirajo med "dnevno svetlobo" in "toplo belino". Upajmo, da bomo varčne žarnice LED Hydrolux-4 kmalu vendarle deležni tudi mi." Source: Računalniške novicehttp://tinyurl.com/l9g8u5http://www.racunalniske-novice.com/ Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.