Skoči na vsebino

Čovjek i razvoj njegove svijesti i osobnosti

Minnie

Recommended Posts

Svijest je isključivo čovjekova "funkcija" koja ga razlikuje od svih drugih bića na svijetu. S razvojem njegove osobnosti mijenja se i čovjekovo shvaćanje i doživljavanje njega samoga i svega što ga okružuje. Mene zanima što konkretno utječe na razvoj čovjekove svijesti? Je li sve u genetici ili je ono uvjetovano izvanjskim okolnostima kao što je odgoj, kultura? Ako je vanjski svijet taj koji utječe na čovjekov način razmišljanja, kako pozitivno utjecati na nju?
Deli na socialnih omrežjih

Svijest je isključivo čovjekova "funkcija" koja ga razlikuje od svih drugih bića na svijetu. S razvojem njegove osobnosti mijenja se i čovjekovo shvaćanje i doživljavanje njega samoga i svega što ga okružuje. Mene zanima što konkretno utječe na razvoj čovjekove svijesti? Je li sve u genetici ili je ono uvjetovano izvanjskim okolnostima kao što je odgoj, kultura? Ako je vanjski svijet taj koji utječe na čovjekov način razmišljanja, kako pozitivno utjecati na nju?

Minnie živjo

Si pa najdla temo. x:Dx

Kaj da vpliva na razvoj človekove zavesti?

Vse.

x^x

Aja, kva pa je to.... zavest?

:8):

:vio:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

Minnie živjo

Si pa najdla temo. x:Dx

Naj me zafrkavati. Znam zakaj sam je pokrenula. x:)x

Kaj da vpliva na razvoj človekove zavesti?

Vse.

x^x

Aja, kva pa je to.... zavest?

:vio:

To sam baš i ja htjela "otkriti".

Mislim da je to čovjekova mogućnost shvaćanja i doživljavanja svega što ga okružuje i s tom se sposobnošću čovjek rađa.

Jesu li osobnost i svijest jedno te isto?

I, na kraju, naiđem na sljedeći članak: http://www.svevijesti.ba/content/view/37228/215/

Svijest je isključivo čovjekova "funkcija" koja ga razlikuje od svih drugih bića na svijetu.

S tem se jaz nebi strinjal. Tudi živali imajo zavest. Sam da njihova zavest ni prežeta z napuhom, aroganco, več ali manjvrednostjo in podobno. O živalih nimamo pojma, vse kar je človek do sedaj potegnu skupaj o živalih je produkt, seciranja, takšnega in drugačnega matranja teh nam istovrednih živih bitij. Tudi živali imajo dušo in zavedanje.

Let it be a bee.

Naj me zafrkavati. Znam zakaj sam je pokrenula. x:)x

To sam baš i ja htjela "otkriti".

Mislim da je to čovjekova mogućnost shvaćanja i doživljavanja svega što ga okružuje i s tom se sposobnošću čovjek rađa.

Jesu li osobnost i svijest jedno te isto?

I, na kraju, naiđem na sljedeći članak: http://www.svevijesti.ba/content/view/37228/215/

Hehe, Minnie. Na tole je pa čist simpl odgovort. x:Dx Samo povej prej, kaj je to osebnost in kaj je to zavest. Precizirej.

Drgač pa, glih včeraj sem bral, kako recimo magnetizem vpliva na človekovo delovanje, zaznavanje, razumevanje...pa tko. Al pa, kako se zloraba, recimo spolna, zareže v zavest in podzavest otroka in mu posredno in neposredno dirigira njegovo delovanje, dojemanje, sklepanje...pa tko. Al pa, kako pomankanje stika, dotika, komunikacije...skratka odnosa v najzgodnejši dobi, povzroča trajne spremembe v kemiji možganov...pa tko.

I tako.

Tko da, vse ima vpliv na človeka.

xDDx

Što se životinja tiče...

1. Da li svijest i razum pretpostavljaju jedan drugoga i u kojoj mjeri? Životinje nemaju razuma, već djeluju nagonski, s instinktom. I kako djeluju instinktivno, koliko su one zapravo svjesne svojih postupaka?

2. I ja se ne bih složila da životinje imaju dušu, barem ne u onakvom smislu u kakvom je ima čovjek.

x:)x

Ma kaj govoriš neumnosti. Prav tako imajo zavest tudi živali. Kaj boš trdil, da se ničesar ne zavedajo? Torej zavest ni ekskluzivna domena človeka.

Lp

ne razumijem...dal su to oni...koji su se tako duboko poglobili u svjest životinja...da sada mogu da kažu...da je one nemajo x:Dx

Pa, ne znam koliko su duboko poglobili, ali, kako čitam, tvrde da je životinje nemaju. x:)x

Pa, ne znam koliko su duboko poglobili, ali, kako čitam, tvrde da je životinje nemaju. x:)x

x:Dx

Sej to je tist. Kaj zavest sploh je. Žival se da naučit. Žival ma čustva, ki niso samo strah. Recimo žival je žalostna, je vesela. A je to zavest? A je to samo nagonsko /ni, ker pol bi odreagirala zmerej enak, pa ne; mene je vesela, za enga druzga jo boli kurac/?

:vio: :8):

In, konckoncev, Minnie, dej povej kva te žul?

ako oni tako tvrde koji su velike autoritete na ovom področju...mora da je nešto na tome..ali ja onda ne razumijem ljudi koji imaju životinje...psa ili mačku npr....i kažu kako jih životinje razumiju i oni životinje...šta onda razumijemo u životinjama...i ćime one razumijejo i čutijo nas...ne može biti drugo nego njihova svijest x:Dx

Pa, ne znam koliko su duboko poglobili, ali, kako čitam, tvrde da je životinje nemaju.

Minnie, NE VJERUJ SVEMU ŠTA BEREŠ!

Radije slušaj svoju savijest!

I da životinje nemaju dušu, x:Dx :eek: . Možda češ se u idučem životu rodit kao neka životinja, pa če ti bit više jasno o tome, jel imaju il nemaju dušu.

Dušu ima sve i drvo u šumi, i voda u morima.... napokon i Zemlja sama i znaš nešto, ti si dio nje!

Pa znam, da mi ne vjeruješ al dočič če dan, kad češ znat, ne samo vjerovat.

Let it be a bee.

Minnie, NE VJERUJ SVEMU ŠTA BEREŠ!

Radije slušaj svoju savijest!

I da životinje nemaju dušu, x:Dx :eek: . Možda češ se u idučem životu rodit kao neka životinja, pa če ti bit više jasno o tome, jel imaju il nemaju dušu.

Dušu ima sve i drvo u šumi, i voda u morima.... napokon i Zemlja sama i znaš nešto, ti si dio nje!

Pa znam, da mi ne vjeruješ al dočič če dan, kad češ znat, ne samo vjerovat.

Složit ću se s tobom da ne treba vjerovati svemu što se čita.

Čuj, ne vjerujem u reinkarnaciju pa, sukladno tome, ne mislim da ću se u idućem životu roditi kao životinja. x;)x

Ok, ne mislim da na životinje i biljke treba gledat kao na stvari. No, mislim da čovjek daleko više nadilazi razinu postojanja u duhovnom (duševnom) smislu od životinje i biljke.

Složit ću se s tobom da ne treba vjerovati svemu što se čita.

Čuj, ne vjerujem u reinkarnaciju pa, sukladno tome, ne mislim da ću se u idućem životu roditi kao životinja. x;)x

Ok, ne mislim da na životinje i biljke treba gledat kao na stvari. No, mislim da čovjek daleko više nadilazi razinu postojanja u duhovnom (duševnom) smislu od životinje i biljke.

Kakor kdo! Eni res dosti presegajo živalski nivo, eni pa niti ne.

Pa še o nauku o reinkarnaciji (po Lorberju)

“Mnogokrat ste že slišali o potovanju duš. Daljnji vzhod trdno veruje v to še dandanes. Vendar je takšna vera pri njih zelo popačena, ker pošiljajo človeško dušo spet nazaj v živalsko meso. Vendar temu še zdaleč ni tako. Da je človeška duša s tega sveta res zbrana skupaj iz mineralnega, rastlinskega in živalskega kraljestva in se vzpenja navzgor do človeške duše, vam je v glavnem že znano, in tudi kako se to dogaja v stalnem redu. Toda nazaj ne potuje več nobena še tako nepopolna človeška duša, razen v duhovnem vmesnem kraljestvu samo po zunanjem videzu zaradi njenega ponižanja in poboljšanja, ki lahko izvira iz njega. Če je to do določene mere, preko katere se razvoj zaradi pomanjkanja višjih sposobnosti ne more nadaljevati, uspelo, lahko takšna duša nato preide v samo duhovno blaženost na kakšnem drugem nebesnem telesu, ali pa se tudi, če hoče, še enkrat vrne v meso ljudi te Zemlje. Na tej poti si potem lahko pridobi višje sposobnosti, s pomočjo le-teh pa lahko doseže celo Božje otroštvo"

Mimogrede, ko se duševne oblike vzdigujejo, se med seboj združujejo, vse do človeka, ki mu je dana najvišja stopnja svobodne volje, za razliko od živali, ki so omejene v določenem krogu.

“Vse, kar vsebuje Zemlja od njenega središča vse daleč do njenega najvišjega zračnega okolja navzven, je duševna snov, vendar do določenega sprostilnega časa v nekem mnogoterem trdnejšem ali blaženejšem sojenem stanju, zato ona mesnemu človeškemu očesu na tem svetu, kot tudi njegovemu občutku bodisi vidna kot povsem mrtva, trdna ali mehkejše čutena. Tja spadajo vse vrste kamnin, mineralov zemeljskih vrst, vode, zrak in vse vrste še nevezanih snovi v njej. - Nato pride vse rastlinško kraljestvo v vodi na Zemlji skupno z njimi prehod v živalsko kraljestvo. V tem kraljestvu izgleda sodba že milejša in duševna snov se nahaja že v periodi polne razveze, kot je bila ona v prejšnem trdnem sojenem stanju, glede posebnosti ter posamične vzgoje v pogledu inteligenčnega nastanka, kot neenakomerno zmešana duševna snov, ki se nahaja v tej drugi državi, kakor v neki veliki mnogoterosti.

Duševna snov je, če je morala biti podvržena zaradi posebne inteligenčne vzgoje v druge ne tako velike posebnosti, mora biti v tretjem kraljestvu živali, katero je že zelo mnogoraznotero zaradi dokončnega prejetja svetlejših in svobodnejših posameznih inteligenc, dovedena k stalno višji združitvi. Zato se združujejo tu tudi številni deli malih živali duševne snovi različnih vrst in rodu v večje živalske duše, kot na primer v nekega večjega črva ali žuželke. - Brezštevilne mnoge takšne žuželkine duše, zopet različnih vrst in rodu, če so se znebile vezočih materialnih ogrinjal, se združijo nato zopet v živalsko dušo večje in popolnejše vrste in tako naprej vse do večjih in popolnejših živali, delno še divjih in delno milejše vrste; in iz zadnje združitve živalskih duš izidejo nato šele z vsemi mogočimi inteligenčnimi sposobnostmi, dobro preskrbljene, človeške duše. Če bo človek rojen na tem svetu in zaradi njegove sprostitve dobi še eno telo, tako je to zelo modro od Boga urejeno, da se človek kot popolna duša ne more spominjati vseh potrebnih stanj v njihovih prehodnih, toda vendar vedno ločenih stanjih, kakor oko ne more videti in razločiti malih posameznih kapljic morja, iz katerih to obstoja. Kajti če bi bilo človeški duši to dano, ne bi mogla prenesti to združitev iz neskončno različnih duševnih snovi in inteligenčnih delov, temveč bi hrepenela, da samo sebe čim hitreje razlije, kakor se razlije vodna kapljica na žarečem železu.

Da se človeško dušo obdrži, ji mora biti popolnoma odvzet spomin skozi ureditev njenega oklepajočega telesa vse nazaj do časa njene popolne notranje združitve z njenim duhom ljubezni iz Boga; kajti le ta duh je istočasno povezovalni kit, skozi katerega bodo vsi neskončno različni duševni inteligenčni deli, utrjeni v večno nerazdružljivo celostno bitje, v vsej svoji jasnosti presvetljen, spoznan, razumljen in kot dopolnjeno bogu podobno božje bitje ljubezni, modrosti in oblasti hvaljen in upoštevan.”

Prav ta razvoj pa je v bistvu tudi razvoj zavesti!

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Je li sve u genetici ili je ono uvjetovano izvanjskim okolnostima kao što je odgoj, kultura?

nema tu ili/ili ;-)

genetika pogojuje obnašanje in kulturo in obnašanje pogojuje genetiko. Sklep: to je eno in isto, gledano z različnih perspektiv.

Dekartes je pač moral reči, da so živali topi avtomati, saj bi jim drugače po svoji filozofiji moral priznati dušo in možnost vstopa v raj... HE HE HE

IN PES SI MISLI:

LAJAM TOREJ SEM!

HE HE HE

Zar si pas stvarno tako misli? Dobro, pokušaj s njim stupiti u bilo kakvu filozofsku raspravu, pa ćeš vidjeti što ćeš dobiti. x:)x

nema tu ili/ili ;-)

genetika pogojuje obnašanje in kulturo in obnašanje pogojuje genetiko. Sklep: to je eno in isto, gledano z različnih perspektiv.

Meni ovo pomalo zvuči kao generaliziranje. Nisu svi ljudi koji žive u određenoj kulturi isti niti će svi oni isto reagirati u identičnoj situaciji.

No, pretpostavljam da znam na što misliš. Ali, ipak da vidim jesam li te dobro shvatila. Uzmimo kao primjer jednu obitelj. Mišljenja sam da djeca u svome ponašanju kopiraju ponašanje odraslih. Ako npr. u toj obitelji postoji nasilje među roditeljima, to nužno vodi tome da će to dijete jednog dana kad osnuje vlastitu obitelj biti nasilnik. Sad ta sklonost nasilju može biti i genetički uvjetovana kao i "priučena navika".

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...