jaz_jaka 13. oktober 2009 Prijavi Deli 13. oktober 2009 V poplavi preveč lepega, skoraj umetnega svežega sadja in zelenjave v vele trgovinah se sprašujem, kaj se je zgodilo s kupovanjem hrane pri kmetih na kmetiji, kjer točno veš, kdo je kupljeni pridelek pridelal ter kje in kako je bil pridelan. Sam si že dolgo želim recimo pravi domači svež paradižnik, ki ima dejansko okus po paradižniku. Sem iskal na internetu, vendar ponudba ni nikjer jasno prikazana. Izjema so samo nekateri kmetije, ki imajo svoje internetne strani, do katerih je težko priti. Zanima me ali kdo od vas kupuje svoje surovine pri kmetih in kako ste prišli do njih oz. kako ste zvedeli za njih? Lep dan Jaka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 13. oktober 2009 Prijavi Deli 13. oktober 2009 V poplavi preveč lepega, skoraj umetnega svežega sadja in zelenjave v vele trgovinah se sprašujem, kaj se je zgodilo s kupovanjem hrane pri kmetih na kmetiji, kjer točno veš, kdo je kupljeni pridelek pridelal ter kje in kako je bil pridelan. Sam si že dolgo želim recimo pravi domači svež paradižnik, ki ima dejansko okus po paradižniku. Sem iskal na internetu, vendar ponudba ni nikjer jasno prikazana. Izjema so samo nekateri kmetije, ki imajo svoje internetne strani, do katerih je težko priti. Zanima me ali kdo od vas kupuje svoje surovine pri kmetih in kako ste prišli do njih oz. kako ste zvedeli za njih? Lep dan Jaka Jaka pozdravljen in dobrodošel. Jst sem z Gorenjske in tle tacga paradajza, ki bi mel okus po paradajzu, ni. Nikjer. Sploh pa ne za kupit. To je tko kt, ee, lubenice. Na Gorenjskem lubenice z okusom po lubenici ni. Je pa repa z okusom po repi, krompir z okusom po krompirju, zelje, jabolka in korenje tud. Pa tko. Kmetij, kjer bi točno vedel, kdo in kako ga je pridelal, je sila mal. Še najblj ziher si, če kupujš od eko kmetov, ki majo certifikate in so ponavad tud propagirani na internetu. Je še varianta, da kmeta poznaš osebno in to dobro al pa, da ti ga nekdo, ki mu zaupaš, priporoči. Ni pa vse, kar je kupljeno pri našem kmetu, tud ekološko neoporečno /mal al pa nič pesticidov in ostale kemije/. Včasih je zelenjava in sadje iz mčkatorja velik blj užitno in manj kemizirano kt od kmeta. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
jaz_jaka 13. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 13. oktober 2009 Enako temo, kot na tem forumu sem začel tudi na kulinarični sloveniji in tam so mi svetovali naj si pogledam spletno stran sveže.si Šel sem pogledat in tam so zbrani nekateri pridelovalci sadja in zelenjave. Se spalča pogledat ideja je dobra.Drugače pa je logično, da na gorenjskem ni paradajza, ki bi imel previ okus po paradajzu, gotovo pa obstaja na primorskem, kjer je sonce malo močnejše. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 13. oktober 2009 Prijavi Deli 13. oktober 2009 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 13. oktober 2009 Prijavi Deli 13. oktober 2009 ph, najboljši paradajz je (bil) moj letošnji, vzgojen v velikih loncih na terasi bloka (sredi LJ ), obsijan točno od vzhoda sonca do poldne; pol so počival v senčki Ma so bli najboljši paradajzi v mojem lajfi ever Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 15. oktober 2009 Prijavi Deli 15. oktober 2009 No, ta je celo nekaj napisal, preden je predstavil svojo spletno stran... je pa fajn, moram priznat. Sicer je pa to kar v redu tema...Jaz imam srečo, da kupujem iz ene kmetije, ki jo družinsko poznamo že dolgo. Pa naročim vsak teden. Nima niti smisla govoriti naslova, ker imajo le nekaj strank in ne jemljejo drugih. Vzamem paradižnik (ki ga ni nikoli preveč), solate, krompir, korenje, fižol, redkvice, bučke, čebula česen... vse to, odvisno od sezone... pa jajca. Sicer poskušam tudi sama, ampak vseeno je premalo... Poleg paradižnika pa še ostalo sadje, ko je (jabolka zdaj naprimer).V trgovini zelenjave ne kupujem več, sadje včasih (pomaranče naprimer, ki so še zanič pa kivi).Prav tako imam gospo, ki daje mlečne izdelke, čeprav le-teh ne pojem prav dosti.... Meni se zdi tak način fantastičen. Sicer so pa na netu celi seznami eko kmetij... Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 24. oktober 2009 Prijavi Deli 24. oktober 2009 Nihče me ni prosil, naj delam reklamo, ampak se mi folk smili.Toča je sicer obtolkla jabolka - tako, da niso vrhunsko lepa in pridelana na integriran način - niso torej bio, da ne bo pomote - so pa skoraj zastonj, ker jih pogodbenik noče vzet. Kolega mi pravi, da je za poln prtljažnik in polno avto prikolico plačal 10 evrov.Mi smo plačali za poln prtljažnik karavana 6 evrov. Nabrali smo si sorto jonagold, zlati delišes in jonatan. Je pa še neka druga sorta, pozabila kako se ji reče in itak ni bilo več potrebe.V kraju Savci pri Polenšaku je tole (Slovenske gorice), če je kdo zainteresiran. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 11. november 2009 Prijavi Deli 11. november 2009 Kupila 'Gorenjski jedilni krompir',žakelj, da ki iz eko kmetije, najslabši krompir, kar sem jih kdaj jedla v lajfu :xx!: Pri kuhanju poči in razpada v zunanjih plasteh, v sredini pa surov ,pa slab okus.Poleg tega pa me je dedec še dodatno naplahtal, ker sem ga ekstra prosila, da mi da rdeč krompir, in mi je zagotovil. da je rdeč, pa ni (rdeč je menda za prasce , meni je boljši kot ta bel ) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 11. november 2009 Prijavi Deli 11. november 2009 katera kmetija? so ti pokazali certifikat o eko pridelavi krompirja? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 11. november 2009 Prijavi Deli 11. november 2009 Mah, ne spomnem se več imena . Bila je eko stojnica neke kmetije v btc tržnici.Imeli so vseh sort poljščin in sadja. Proti koncu v smeri Emporiuma, z leve strani, ko se stojnce raznih Jetrijev in Gashijev nehajo. Sem šla prav pogledat, če je kakšen trak s podatki ostal na mrežici, pa ni.Bohpumagi, več sreče drugič. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 12. november 2009 Prijavi Deli 12. november 2009 Ja, ce prodajalec trdi, da prodaja EKO, mora ob tem pokazati tudi certifikat. Ce tega nima, kamot razumes, da ni eko.Hkrati pa to tudi ni "dovoljeno".Po mojih osebnih izkusnjah lahko recem, da veliko hrane, ki je EKO, je tudi boljsega okusa in me bolj nahrani. Seveda pa so tudi izjeme, ko hrana ni niti slucajno bial vredna placanega denarja.Najveckrat so me zares pozitivno presenetili produkti Demeter. http://www.demeter.si/http://www.kmetija-demeter.net/http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=2...35&LANG=slo Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 12. november 2009 Prijavi Deli 12. november 2009 Ni vsak krompir za vse enak. Enake lastnosti /da razpoka k ga kuhaš, da je trd v sredini in kuhan nikakav po okusu/ ma tud krompir, ki sem ga jst pridelal. Ne vem, kako se imenuje, je pa ena zgodnja sorta. Ampak, pečen je pa bogovski. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 12. november 2009 Prijavi Deli 12. november 2009 Hvala Free *Ti Butl , maš čisto prav, vsaka sorta krompirja je boljša za en način priprave kot za kak drugi. Sem že pred leti ugotovila, da 'univerzalnega' krompirja za pripravo od oblic- do pomfrija - ni (več) Prodajajo v enih rdečih mrežicah nek francoski krompir,škrlatne barve, majhne podolgovate oblike,vsi enaki, če ga spečeš v roru (pečici),je nad dober. Se pa sprašujem, koliko so seme namrcvarili v kakšnem laboratoriju, da bi bili vsi gomolji enaki , iste oblike... Za njoke ni dober mlad krompir, ker preveč 'moči', njoki so tabulši iz starega krompirja, unga, ki že zelo nagubano in kilavo zgleda Konec meseca moram spet poslovno v Srbijo, pa si bom kakšen žakelj od tam pripeljala.Čeprav ...tamkaj jih šele nič ne omejuje....hočem reči, začeli so z industrijsko pridelavo sadja in zelenjave :xx!: ,na plantažah se njim sklanjajo Romuni, Bolgari in Kitajci , kar samo po sebi - nič narobe- ampak uporaba gnojil, zatiranja škodljivcev... V vseh teh letih sem s pomočjo klijentov prišla do določenih izkušenj in kupujem od vedno istih malih kmetov, kiprihajajo iz preverjeno čistih krajev. * Danes sem kupila od Krepko eko domače kislo mleko v lončku, mamma mia, ke dobro, kot da bi ga sama doma sčarala Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 22. oktober 2011 Prijavi Deli 22. oktober 2011 kul stran za poiskat najbližjo kmetijo, kjer lahko kupujemo direktno od kmetov (se da iskat tud po bio/eko pridelovalcih): z gajbico do kmeta http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancip 22. oktober 2011 Prijavi Deli 22. oktober 2011 Zadovoljna stranka priporoča, www.pridelanodoma.si kliknite, saj nič ne stane! www.pridelanodoma.si itak prej pozabo link dat:)! Lep dan in živite zdravo! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
gold 22. oktober 2011 Prijavi Deli 22. oktober 2011 Zadovoljna stranka priporoča, www.pridelanodoma.si kliknite, saj nič ne stane! www.pridelanodoma.si itak prej pozabo link dat:)! Lep dan in živite zdravo! Kak nič ne stane, če pa imajo neke cene tam......... . Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancip 22. oktober 2011 Prijavi Deli 22. oktober 2011 Ogled strani te stane minutko tvojega dragocenega časa, če pa ti je zdravo prehranjevanje pomembno potem ne stane nič! ,,, Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 22. oktober 2011 Prijavi Deli 22. oktober 2011 Treba je podpirat domaco proizvodnjo [ta pravo],ne pa prekupcevalce/ tudi kmetje so med njimi/ z blagom iz veletrznic ala Padova*,Verona, Milano ... -) *"Na veletržnici v severni Italiji - v Padovi nabavljajo sadje in zelenjavo vsi veliki in mnogo malih trgovcev iz Slovenije. Domače zelenjave skoraj nimamo več":http://www.dnevnik.si/objektiv/v_objektivu/1042419005http://24ur.com/novice/slovenija/slovenci-jemo-zelenjavo-z-veletrznice-v-padovi.html?ar= Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anja Horvat Jeromel 29. november 2011 Prijavi Deli 29. november 2011 Do domače, ekološke zelenjave pri domačih kmetih je mogoče tudi prek Partnerskega kmetijstva: http://partnerskokmetijstvo.si/. Ena od pomembnih prednosti partnerskega kmetijstva za potrošnike so 30-odstotkovnižje cene za ekološko sadje in zelenjavo (Cene se večinoma gibljejo od 8 EURza mali zabojček do 16 EUR za velikega). Poleg tega potrošniki poznajo svojegadobavitelja in mu lahko zaupajo, saj poznajo njegov način pridelave, ter imajovpliv na samo pridelavo, saj lahko vnaprej skupaj s kmetom naredijo sejalninačrt. Pridelki, ki jih potrošniki prejemajo na tedenski bazi so raznoliki(spoznajo lahko tudi zelenjavo, ki je doslej niso poznali in osvojijo novekuharske recepte) in so praktično nabrani še v istem dnevu ali dan preddostavo, kar prinese svežino hrane in boljšo hranilno vrednost, saj odpade časdolge logistike. S tem potrošniki prispevajo k svojemu zdravju, posredno papomagajo tudi kmetom in našemu planetu. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.