Skoči na vsebino

Izvor duš

Misko

Recommended Posts

Vsak  človek  ima  dušo  in  vsaka  duša  izvira  od  Boga.  Zato  smo  tudi  božje  podobe.

:palec: :palec: :palec:

Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.

M. H. Alderson

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 101
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

• 1 month later...
  • 1 year later...
Od kod izvirajo duše?

Človek se naj bi razvil iz primitivnega bitja.. kdaj je dobil dušo, če jo ima?

Kaj je bistvo (smisel) življenja?

Kako, da ženske v zgodovini niso bile nikjer posebej "izbrane", vendar se jih največ ukvarja z duhovnimi stvarmi.

To so klasična vprašanja, na katere lahko dobiš odgovor samo v sebi. Duša je del Boga, del popolnega razodevanja, zatorej je sama zase brez vedenja s popolnim samozavedanjem. V starih kabalisitčnih šolah so večkrat napačno interpretirali pomen duhovnega razvoja za ženske. Presenetljivo pa je obstajalo (in še obstaja) nekaj šol, v katerih imajo ženske pomebno vlogo. Te šole niso posebno javne, vendar so zanimive zaradi svojega izvora v Bibliji. Kabala ne pozna MOŠKE besede za Bog, temveč samo žensko obliko: Eloh je ženski samostalnik (ALH). Elohim je moška množina ženske ednine, kar marsikaj pove. Nadalje je v Bibliji na pomembnem mestu uporabljena beseda ENA in ne EDEN (AChTh (Ehat) namesto AChD (Ehad)). In še je več tega...

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Duša je del Boga, del popolnega razodevanja, zatorej je sama zase brez vedenja s popolnim samozavedanjem.

Duh, ki biva v srcu vsake človeške duše, je del Boga, del popolnega razodevanja. Duša, ki biva v telesu, pa ima svobodno voljo, na kaj se naveže; na duhovno, ali na posvetno.

Razvoj duš od mineralnega preko rastlinskega in živalskega kraljestva pa vse do človeka pa opisuje že Bramanizem. Samo nauk o tem, da se človek lahko rodi kot žival je napačen. Preveč "padla" duša se dolgo časa ne more več utelesiti in biva v nižjem astralu, kjer ima lahko tud živalsko podobo.

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Razvoj duš od mineralnega preko rastlinskega in živalskega kraljestva pa vse do človeka pa opisuje že Bramanizem. Samo nauk o tem, da se človek lahko rodi kot žival je napačen. Preveč "padla" duša se dolgo časa ne more več utelesiti in biva v nižjem astralu, kjer ima lahko tud živalsko podobo.

Del gnostične teorije, ki vidi svet kot boj dveh enakovrednih nasprotij.

Duša nima zavesti o svojem bivanju. Nima zavesti o prvobitnih gibalih, kajti to zavedanje se porodi v matrici dejavnega sveta. Duša ima popolno samozavedanje. Pravzaprav JE samozavedanje, vendar brez razodetja v materiji ostane zgolj opcija. Duša je vedno popolna. Niso pa popolni deli zavesti, kateri se razvijejo v stiku z dejavnim svetom, ker morajo delovati na osnovi končnosti, ki je sama zase nepopolna. Nižji astral je del zavesti, katera se vzpostavi v stiku z dejavnim svetom. Krona te realnosti je samozavedanje, ki predstavlja ločitev "tega" od "tistega".

Glede teh stvari sem zagovornik najenostavnejšega modela, ker je mogoče najbližji dejanskemu stanju. Ni pa nujno, da je res tako. Čudna so pota božja...

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Glede teh stvari sem zagovornik najenostavnejšega modela, ker je mogoče najbližji dejanskemu stanju. Ni pa nujno, da je res tako. Čudna so pota božja...

A misliš s tem "najenostavnejšim modelom" učenje tvoje šole Kabale, ki ne priznava reinkarnacije in neumrljive človeške duše?

Nižji astral ali nižji Manas? Ko tista živalskost v človeku prevlada nad razumom?

želim razumeti tole pa sem še na začetku :sori:

Razum je zgolj orodje, ne gledam na to, kot da živalsko prevlada razum, saj razum ljudje lahko uporabljajo na različne načine. Tud zločinci so lahko zelo inteligentni.

Po moje je padec v nižji astral po telesni smrti posledica prevelike navezanosti duše na Manas, torej ne gre za vprašanje eno ali drugo, temveč za vzrok in posledico.

Nižji astral ali nižji Manas? Ko tista živalskost v človeku prevlada nad razumom?

V človeku je živalskost kar precej brezšivno spojena z razumom. Človek je v mnogočem silno podoben živalim in njegove reakcije so kljub razumu presenetljivo pogosto prežete z "živalskostjo". Primer:

Pes ima težnjo po samoohranitvi - Človek jo ima

Pes se rad igra - Človek ima svoje igre

Pes ima rad užitke - Človek se rad dobro počuti

Pes ima težnje po položaju v kardelu - Človek neprestano izraža svoj družbeni status

Človek se od psa loči zgolj po "nadgradnji" samozavedanja in posledično v nagone manj ujetega ega. Človek ima naprednejši refleksivni razum, več kratkoročnega spomina, naprednejšo povezavo med posameznimi deli zavesti in več svobodne volje (pravzaprav sistem za izražanje želja). Človek je pač oborožen z več "orodji" zavesti in njegova telesna oblika je generična.

A misliš s tem "najenostavnejšim modelom" učenje tvoje šole Kabale, ki ne priznava reinkarnacije in neumrljive človeške duše?

Najbrž nisi vsega prebral. Glede reinkarnacije je res - velik del kabalističnih šol reinkarnacije ne priznava, ker je nepotrebna za razumevanje sveta. kdor verjame, mu tega nikakor ne branim. vera v reinkarnacijo pomeni izogibanje odgovornosti in prelaganje le te na tuja (že mrtva) pleča. Mrtvi pač ne morejo izraziti svoje nestrinjanje s tem. Nadalje reinkarnacija služi zasužnjevanju človeka in vzdržuje kastni sistem. Pravzaprav je vera v reinkarnacijo nastala s tem namenom. Ni težko lastne usedline podzavesti preložiti na nekoga drugega. Ljudje, posebno neuki, radi hitro verjamejo v kaj takšnega. Glede duše pa trosiš neresnico, oziroma mi pripisuješ besede, katere nisem zapisal.

Naj ti citiram del zapisa:

Duša je del Boga, del popolnega razodevanja, zatorej je sama zase brez vedenja s popolnim samozavedanjem.

Ker je duša del Boga, ne potrebuje zavesti o sebi, saj predstavlja temeljni koncentrat samozavedanja. Če bi s pomočjo osebnostne rasti ŽE dosegel samozavedanje, bi vedel, o čem govorim, tako pa ne veš. V trenutku, ko dosežeš samozavedanje, izgubiš zavest o sebi in svetu. Ko izgineta objekt (zemeljsko bivanje) in subjekt (sebstvo), izgine tudi zavest o meni. Kot sem omenil, to je prva res pomembna izkušnja na poti osebnostne rasti. Duša je večna, vendar ni indivdualizirana. Njen sedež je temelj Ustvarjanja, zatorej je neskončno majhen del neskončno velikega. Tarot adut Luna prikazuje to stanje.

Saj so včasih tud mislil, da je zemlja ploščata, ker je blo to bol preprosto, in druge razlage niso rabil. Si je pač težko predstavlat ljudi na drugi strani zemle, ki nasproti nam z glavo visijo navzdol x:o)x . Za njih je bla zemla pač ploščata. Se ne strinjam s tem, da je razvoj zavesti skozi več telesnih življen prelaganje odgovornosti. Čeprav je res, da nekateri lahko tud tako gledajo.

Vsekakor pa to, da se nauk o reinkarnaciji zlorablja za vzdrževanje kastnega sistema, še ni dokaz za to, da je ta nauk tudi izmišljen za ta namen. Imaš še kakšne druge dokaze za tvojo trditu, a samo sklepaš po tej logiki.

Nimam pa namena trosit neresnice in ti pripisovat besede, ki jih nis izreku. Mogoče nism dost točn pojasnu. Pod neumrljivo človeško dušo smatram indivdualizirano dušo, ki je zaokrožena celota, in se ne razprši s telesno smrtjo. Po moje ne gre za izgubo zavesti o sebi, ampak za razširitev zavesti v smuslu povezanosti vsega z vsem, kar pa ne izključuje individuma.

Imaš še kakšne druge dokaze za tvojo trditu, a samo sklepaš po tej logiki.

Sledim preprosti logiki, zapisani že v Bibliji: "Iz prahu si in v prah se povrneš." V tem stavku (posebno, če kabalisitčno "obdelaš" hebrejski original), se skriva veliko. Prah simbolizira vse, kar je nastalo tokom zemeljske izkušnje in je vezano na dejavni svet. V trenutku rojstva (oziroma v trenutku začetka bivanja, ki nastopi nekaj tednov pred rojstvom) je človeška duša brezpogojno in brezhibno "čista". Je popolnoma nepopisana knjiga. Ta oseba ima "vgrajen" zgolj svoj BIOS. Zemeljska izkušnja pa začne možgane polniti s podatki. Ta faza je podobna nalaganju operacijskega sistema. V tem času se ne more na trdi disk nalagati drugih podatkov. Nekako v trenutku, ko se malček zave svoje individualnosti, je ego formiran. Spomini in izkušnje so vezani na ego (operacijski sistem) in ne na bios (dušo). Vzgojni in izobraževalni sistemi odraščajočemu in kasneje odraslemu človeku naložijo različne programe, da človek počne kaj koristnega. Človekov RAM, njegov zavestni spomin deluje, ko je ego "pod napetostjo" (buden). Nihče se ne rodi s starim diskom, popisanim s starimi podatki, še manj pa z RAM-om. V trenutku smrti pač disku zmanjka elektrike in preneha delovati. Takisto se RAM izprazni in kar je iz prahu, se pač povrne v prah. Človekova zemeljska izkušnja se izniči, ker je del zemeljske izkušnje. Duša se nespremenjena povrne tja, od koder je prišla (težko je govoriti o času in prostoru, ker ti dve kategoriji obstajata zgolj v dejavnem svetu). Samo izjemno razviti ljudje, kateri so dosegli skrajno stopnjo duhovnega razvoja, imajo verjetno možnost svoj "trdi disk" prenesti v drugo, nerojeno telo. Pri tem pa se kljub vsemu izbriše ves "RAM". Nekatere kabalistične šole tiho omenjajo to možnost, nikjer pa se o tem podrobno ne piše.

Reinkarnacija v klasičnem pomenu je poskus izogibanja smrti. Ego se boji smrti, kajti fizična smrt pomeni konec ega. Strah pred smrtjo je rodil idejo o reinkarnaciji. Mimogrede se je v to vpletlo še malce izogibanja odgovornosti in seveda stara prasica politika, takrat še prebarvana z religijo. Tako imamo kastni sistem, katerega podpira reinkarnacija in teorijo o seljenju duš, ki seveda ustreza tej politiki. Če ne boš ubogal gospodarja po rodu, boš v naslednjem življenju črv, katerega si snedel za zajtrk. Tako je to. Reinkarnacija je nastala zaradi izogibanja neizogibnemu, kar je kasneje zlorabila politika. Vera v reinkarnacijo je prazna vera. Temelji na nelogičnem in nenaravnem. Kar je od Boga, se k Bogu povrne, kar je od prahu, se v prah povrne. Preprosto, logično in udobno življensko. Vse veličastne filozofije, teorije ipd. v zvezi z reinkarnacijo so samo plod poskusov izogibanja neizbežnemu in posledica strahu pred smrtjo. Ni smrt zadnji sovražnik, katerega moraš premagati, temveč je to prvi izziv.

vera v reinkarnacijo pomeni izogibanje odgovornosti in prelaganje le te na tuja (že mrtva) pleča. Mrtvi pač ne morejo izraziti svoje nestrinjanje s tem. Nadalje reinkarnacija služi zasužnjevanju človeka in vzdržuje kastni sistem. Pravzaprav je vera v reinkarnacijo nastala s tem namenom. Ni težko lastne usedline podzavesti preložiti na nekoga drugega. Ljudje, posebno neuki, radi hitro verjamejo v kaj takšnega.

men se pa reinkarnacija ne zdi prelaganje in izogibanje odgovornosti; bolj jo dojemam kot izkušanje raznih čustev, izkušenj, materializiranosti; kako naj izkusim navezanost na materialne dobrine, če sem duša (brez telesa?), kako naj izkusim strah pred izgubo (če sem kot duša popolna in sem vseobsegajoče polna ljubezni do vseh in vsakogar?) Mislim, da določene izkušnje lahko nudi zgolj materialni svet (kjer kot duša sama ne morem obstajati brez telesa, oz. ne morem pridobiti npr izkušnje mraza, ker me ne more zebsti, če pač nimam telesa?). Jst vsekakor priznavam reinkarnacijo, se mi pa zdi to eno blazno resno stanje/prehod/whatever, bolj v smislu prepočasnega razvoja (predvsem zaradi lastne lenobe), torej nikakor ne gre (vsaj pri meni) za "kar lahko storiš danes, prenesi na jutri". Osebno bi rajši naredila vse za "danes" in po možnosti še malo za "jutri" (jutri se nanaša na prihodnjo utelesitev). Se pa strinjam, da se lahko reinkarnacija zlorablja v kastne sisteme, pa saj se ljubezen prav tako lahko zlorablja (če me maš rad, ne bi bil takšen...bi naredil to zame...), pa saj se da vse zmanipulirati.

Saj so včasih tud mislil, da je zemlja ploščata, ker je blo to bol preprosto, in druge razlage niso rabil. Si je pač težko predstavlat ljudi na drugi strani zemle, ki nasproti nam z glavo visijo navzdol x:o)x . Za njih je bla zemla pač ploščata. Se ne strinjam s tem, da je razvoj zavesti skozi več telesnih življen prelaganje odgovornosti. Čeprav je res, da nekateri lahko tud tako gledajo.

Vsekakor pa to, da se nauk o reinkarnaciji zlorablja za vzdrževanje kastnega sistema, še ni dokaz za to, da je ta nauk tudi izmišljen za ta namen. Imaš še kakšne druge dokaze za tvojo trditu, a samo sklepaš po tej logiki.

Nimam pa namena trosit neresnice in ti pripisovat besede, ki jih nis izreku. Mogoče nism dost točn pojasnu. Pod neumrljivo človeško dušo smatram indivdualizirano dušo, ki je zaokrožena celota, in se ne razprši s telesno smrtjo. Po moje ne gre za izgubo zavesti o sebi, ampak za razširitev zavesti v smuslu povezanosti vsega z vsem, kar pa ne izključuje individuma.

:palec: :palec: :palec: xyesx

Sledim preprosti logiki, zapisani že v Bibliji: "Iz prahu si in v prah se povrneš." V tem stavku (posebno, če kabalisitčno "obdelaš" hebrejski original), se skriva veliko. Prah simbolizira vse, kar je nastalo tokom zemeljske izkušnje in je vezano na dejavni svet. .

A pa si mogoče kdaj pomislu, da se beseda "prah" lahko uporablja tudi za "strune" (Teorija strun - univerzum)? Mogoče (pač eden od vidikov) pa se "prah" nanaša na vrnitev h božanskemu izvoru (Domu). Če si to razlagaš kot "si božanski in se h božanskemu povrneš", je to vsekakor smiselna razlaga. Prav tako smiselna, kot, če jo dobesedno jemlješ; si iz prahu in postaneš spet prah. Osebno me bega tudi beseda "POvrneš"; zakaj povrneš, zakaj ne zgolj "vrneš"? A se večkrat vračaš, da se POvračaš oz POvrneš; ker če se, (večkrat) vračaš, potem obstaja tudi reinkarnacija!?!

Vera v reinkarnacijo je prazna vera. Temelji na nelogičnem in nenaravnem. .

Mislm SVAŠTA! Čist v stilu: moja vera je edina PRAVA, vse ostalo je zblojeno; pa človk, zarad tega so nastajale vojne!!

Glej, kar je tebi prazno, nelogično in nenaravno, je mogoče drugemu edino pravilno in resnično. OBJEKTIVNO pa nimaš ne ti, ne drugi prav. Lahko pa imata oba prav. Torej kaj je res, prav in pravilno: lahko so vse resnice pravilne ali pa napačne. Lahko so celo pravilne IN napačne, ker ne morejo biti samo pravilne ali samo napačne. Vsaka pravilnost sebi vsebuje tudi napačnost in obratno.

Ah, če me bo kdo razumel xrolleyesx kaj sm hotla povedat.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Me veseli, Amis, sam mogoče pa nimam tut jst prav in majo drugi, oz. imamo vsi prav; pač odvisno iz katerega zornega kota gledaš.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

mogoče imava podoben zorni kot xDDx ....se pa strinjam, da je zornih kotov več in da ima vsak od nas svojo resnico....sam še zmer so mi najbolj všeč pogledi, ki dopuščajo širino duha...odprte možnosti in poti.... x;)x

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Ah, ta nesrečna reinkarnacija. Saj ne trdim, da VSI v reinkarnaciji iščejo izogib odgovornosti. Je pa lažje.

Ampak nima smisla, da proti veri v nekaj podajam argumente, saj pri soočenju vere z argumenti vedno zmaga vera.

Glede interpretacije stavka v Bibliji je že preveč zapisanega. A zakaj bi komplicirali? Alegorija je jasna. O strunah tudi kar nekaj vem (sem prebral precej literature o tem).

Skratka, prepričanih itak ne mislim prepričati. Po sevtu se valja čuda bolj ali manj fantastičnih teorij o izvoru duš. PO mojem mnenju je najbližja resnici najenostavnejša in najmanj polna raznih modnih izrazov. Človeškla zavest je kompleksna in duša je samo del te zavesti. Ima duša namen? Vsekakor je del popolnega božjega načrta, ki ni nič drugega, kot trenutek večnosti. Čas in prostor, v katerem se naša trupelca gibljejo, so samo peskovnik, ki sledi nevidni dinamiki medsebojnega učinkovanja teh gibal.

Ah, če me bo kdo razumel xrolleyesx kaj sm hotla povedat.
x8Dx :palec: :palec:

(današnje geslo: Če kdo misli, da se je razvil iz opice, naj kar. Moji predniki se že niso!)

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Čas in prostor, v katerem se naša trupelca gibljejo, so samo peskovnik, ki sledi nevidni dinamiki medsebojnega učinkovanja teh gibal.

:onfire: jst mam pa novo lopatko pa ajmarček....kdo je v tem peskovniku ta glavni :OoO: zarad mene se lahko takoj začnemo igrat..... :palec:

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

x:Dx :palec:

pišuka...če bi se lepo igrali, bi blo prav fajn ...si pa celo življenje mivko v oči mečemo...pa skoz se gremo igrico KDO BO GLAVNI, PA KDO BO BOLJ PAMETN x^x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

.pa skoz se gremo igrico KDO BO GLAVNI, PA KDO BO BOLJ PAMETN x^x

Ja, kdo ima daljšega pa tršega... xsmx

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Če kdo misli, da se je razvil iz opice, naj kar. Moji predniki se že niso!
:palec:
Ja, kdo ima daljšega pa tršega...

Ni lepo s trdim okoli skakati...

Konec koncev... kaj je forum? En navidezni peskovnik, kjer se gremo intelektualne igrice. Kaj pa če drugega biti? x:Dx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...