Skoči na vsebino

DEBELOST

Marsa

Recommended Posts

Zdajle sem na POP TV gledala oddajo PREVERJENO, kjer so "dokazali"*, da je debelost diskriminirana.

*Gospodicna bolj okrogle sorte, sicer pa je sogovorniki niso mogli videti, ker je govorila po telefonu, prav lahko bi bila tudi suha, se je javljala na vec razlicnih oglasov, v glavnem pa je slo za gostinstvo oz. komunikacijsko podrocje, torej stik s strankami ipd. Ko je "priznala", da ima 95kg, kasneje pa je to cifro povecala na 107, so bili na drugem koncu zice nekateri obcutno v zadregi, nekateri so obrnili to na hec, nekateri so ji celo konkretno predlagali, naj shujsa, pa naj se oglasi potem....

Torej - dejansko jo je zavrnilo kakih 5, 6 (ali vec) nakljucnih, ki jih je dobila na telefon...

V studio so povabili tudi simpaticno, malo bolj debelusno gostjo, ki je v glavnem potrdila tak odnos okolice do debelusnejsih... Da sicer ni cesa posebnega, tudi zato, ker se je na to pac navadila, da pa cesto dozivlja ignoranco, vzvisenost, nenaklonjenost ipd. ...

To se mi je zdelo zanimivo izhodisce za temo, namrec Debelost...

Vedno govorimo o hujsanju - v povezavi z lepotnimi ideali, redko pa spregovorimo o DRUGACNIH tipih lepote.

Kaj mislite o tem?

Ali imate kaksno konkretno izkusnjo s tem (ce ste sami "debeli" in ste kaj taksnega doziveli na lastni kozi)?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 78
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

nim takih problemov;do sedaj še ampak vem to,da je res morda komplex´,ker pač ni po tistih estetskih normativih podrejeno x^x

Za nekoga je res debelost lepo, za nekatere pa je nemarnost.

Če je človek zarad debelosti obsojen na ignor´..... predusem se sam obsodi na to x^x

Moje mnenje pa je, da na splošno nima Volje tak človek x^x

Pokowc

Tudi sama sem bolj okrogle sorte (sicer ne nad 90, ampak pod 80) in moram rečt, da se ne počutim tako grozno diskriminirana. Delam s strankami in mislim, da me imajo stranke rade, saj se za vsako maksimalno potrudim. Je pa res, da imam skoraj samo ženske stranke, ki se ob meni počutijo lepše, zato me ne diskriminirajo. x:Dx

Imam pa tudi drugačno izkušnjo.

Jaz sem se za 15 kg zredila po prvi nosečnosti in moj tedanji partner (ki so mu všeč samo suhe) se je takrat ohladil do mene - veza je razpadla. Sicer mi nikoli ni direktno priznal, da je to vzrok, me je pa večkrat ozmerjal: "Glej se, kakšna si!" No, zdaj ima eno suho, ki ga komandira in ožema. Prav mu bodi! x:Dx

Jaz pa... delam na tem, da bi shujšala (hodim peš v službo in kolikor-toliko pazim pri prehrani), vendar le zaradi lastnega počutja. Nikakor zaradi kakega moškega! To pa ne! Če me bo kdo hotel, me bo hotel tako kot sem! x:Dx x:)x

Stvari so malo bolj kompleksne. Razlika med anoreksijo in debelostjo...? Fizično telo zgolj izraža notranje neravnovesje.Civilizacijska bolezen? Ljudje ki so notranje pomirjeni, uravnovešeni jejo, ko so lačni, poslušajo svoje telo. Hrana jim ni beg v karkoliže, se z njo ne tolažijo.

Drugo pa so predsodki o takih in drugačnih. O črnih, belih, velikih, majhnih, ozkih, najožjih...Tudi ljudje s predsodki imajo probleme. Niso pomirjeni. Preveč obremenjeni, preračunljivi..Vsi imamo predsodke. Take ali drugačne.Družba je bolana.

Imam prijatelje, ki imajo pač kakšen kg preveč ampak, če je njim všeč, potem meni ni mar. Jim pa verjetno je, ker se ravno tako brez problemov oblečejo v kopalke in gredo na bazen kot jaz.

Mislim, da je to kompleks vsakega posameznika in ker že tako razmišlja, takšne impulze daje v svojo okolico potem jih ta okolica tudi tako jemlje.

Vanja

Tudi jaz sem gledala Preverjeno. In sem se kar stresla, ko sem se vživela v vlogo "kandidatke".

Je pač tako - moški, ki so v glavnem obiskovalci dotičnih lokalov, raje pogledajo lepo žensko telo(ker takšnega verjetno doma več nimajo) in lastniki lokalov se pač tega dobro zavedajo.

In spet se pokaže značaj ljudi..

Moja izkušnja je sledeča:

Pred leti sem tehtala 50 kg - pred drugo nosečnostjo. Po porodu sem kar nekaj časa pridobljene kilograme obdržala.

In me sodelavka vpraša: "Kako si lahko tako samozavestna, glede na to, kako debela si?"

Ostala sem brez besed in tudi brez dodatnega komentarja.

Kilogrami so počasi spolzeli - pa ne, da bi se jaz kaj posebej trudila za to. Zdaj jih imam nekje 60 in 65. Mi je jasno, da bi lahko bila vitkjejša:)) Če bi se potrudila seveda..

Kar nekaj mojih dobrih prijateljic ima kakšen kilogram ali dva preveč.

Vendar jih imam rada zaradi njih samih.

Finta pri vsem je pač, da telo noče nositi odvečnih kilogramov. Se upira z raznimi boleznimi in če do tedaj ni bilo nikomur namen hujšati, bo hujšal že zaradi teleščka:))

Tudi sama delam z ljudmi - moškimi predvsem. In kot takšna deležna tudi občasnih komentarjev. Pozitivnih predvsem.

natalija

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Kljub lepotnemu idealu koščenosti sem opazila, da je večini samozavestnih moških, ki vedo, kaj hočejo, bolj všeč bolj polna ženska kot "obešalnik". Kot da bi vsi ti modni trendi glede debelosti/suhosti izvirali od zakompleksanih ljudi ali pa od ljudi, ki jim je bolj mar za dobiček kot kaj druga. Če pomislimo, koliko denarja se porabi v lepotne namene - tečaje hujšanja, čudežne dietne tabletke, liposukcijo, lifting itn., se ne čudim, zakaj industrija propagira shujšana dekleta, ki naj bi predstavljala ideal mladosti in lepote.

Debelost je odločitev vsakega od nas, razen v redkih primerih, ko je genetsko pogojena - in ti primeri so res zelo redki. Lahko nakazuje pomanjkanje volje ali pa preprosto ravnodušnost glede svojega videza. Morda je to tudi naš osebni lepotni ideal. V vsakem primeru pa je naša odločitev, kako bomo izgledali in se počutili.

¤ Anatha ¤

Tale tema me je zacela zanimat in ko sem brala vse tole, me je obslo, da imam pravzaprav tudi sama izkusnjo z debelostjo, samo da je moja lepa...

no blo je tak...vecino zivljenja sem si pokvarila s svojimi kilami in kompleksi zaradi njih...res sama sebi, ker jih ni bilo toliko, kot je bilo moje jeze in sovrastva do same sebe...zaradi tistih, kolko, ene 10, mogoce 15 kil je bilo moje zivljenje eno samo trpljenje, saj jih nikakor nisem mogla izgubit. Imela sem tipa, ki ga je to motilo, in bilo je se huje. Pa so sla leta...in imam zdaj drugega prijatelja...ki so mu moje kile vsec, ker se mu zdi, da mi pasejo, da ima kaj za prijet, pravi...:)

in hecno...ko sem dojela, kako sem v njegovih oceh pravzaprav lepa...so kile zacele kopnet, same od sebe, nic, niti s prstom nisem mignila za to, da bi sle...in sem jih izgubila ene 5, 6, za stalno...zdaj sem ves cas okrog 60 in celo telo se mi je nekako preoblikovalo ravno prav, nic prevec in nic premalo...ne bi imela manj...in tako zelo sem vzljubila svoje telo, da se mi vcasih zdi, da se mu moram opravicit za vsak dan, ko ga nisem marala...

nekdo me je moral naucit, kako se imet rad, tak preprosto je bilo.

Kako si zelim, da bi imeli vsi "debeli" ljudje tako izkusnjo, v tolko lepsem svetu bi ziveli...menda je res vse v nas, a ne?

Brez, da sem prebral te poste(to me je naučila nataly), moram povedati, da je prekomerno nabiranje maščobe povezano s trobomociti in "takrat, ko oseba ostane sama".

Pred kratkim sem prebral zanimivo raziskavo na študentih. Osebam so dali jesti. Tiste, ki so ostale same, so segle po nezdravi prehrani. (Mc Donalds, pizze, Coca Cola, Pepsi, francosko mlado vino(začne se nekako na B) in žgane pijače pa še pir etc.... .

Kdor to bere, naj ne jemlje to kot zlato, ker zadeva je še zmeraj v raziskavi.

Te zadeve pa lahko potrdim, da takrat, ko sem bil nesrečen, sem začel dobivati na kilaži. Ko sem pa spet postajal ali pa bil srečen, sem kar kopnel. Začuda se je začela večati tudi mišična masa.

Vso veliko srečo: "najbolj pomemben organ je pa zmeraj deloval tako kot je treba."

Pač tako je, da človek ne obstaja, če nista skupaj mož in žena.

To sem prepričan, da je to sveta resnica!

Lep pozdrav!

Kljuka

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Kljub lepotnemu idealu koščenosti sem opazila, da je večini samozavestnih moških, ki vedo, kaj hočejo, bolj všeč bolj polna ženska kot "obešalnik". Kot da bi vsi ti modni trendi glede debelosti/suhosti izvirali od zakompleksanih ljudi ali pa od ljudi, ki jim je bolj mar za dobiček kot kaj druga. Če pomislimo, koliko denarja se porabi v lepotne namene - tečaje hujšanja, čudežne dietne tabletke, liposukcijo, lifting itn., se ne čudim, zakaj industrija propagira shujšana dekleta, ki naj bi predstavljala ideal mladosti in lepote.

Debelost je odločitev vsakega od nas, razen v redkih primerih, ko je genetsko pogojena - in ti primeri so res zelo redki. Lahko nakazuje pomanjkanje volje ali pa preprosto ravnodušnost glede svojega videza. Morda je to tudi naš osebni lepotni ideal. V vsakem primeru pa je naša odločitev, kako bomo izgledali in se počutili.

¤ Anatha ¤

x:)x Joj Anatha ti si pa višja rasa!

lp

Kljuka

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Na mestu je, da se sama podam mnenje o temle...

Mene debelost seveda nikakor ne moti, tako sem bila pravzaprav presenecena nad tem prispevkom oz. nad tem, kar so v njem "dokazali"..

Sama imam rada tako debele ljudi, ki so navadno topli in prisrcni, zenske pa materinske in "domace", tako sem mislila, da je morda to celo nekako "wanted" pri teh zadevah, kot tudi suhe in dinamicne, prodorne in bolj zvite... Pac odvisno od cloveka do cloveka in ne od suhosti do debelosti. :~)))

Sama sem se, ko sem bila debela, predvsem pocutila tezko in okorno in tako zelela shujsati predvsem zaradi sebe, ker sem sicer dinamicen, gibcen in hiter clovek, tedaj pa sem bila kot "ladja"...

Strinjam se z vami, ko pravite, odvisno, kako se ta clovek pocuti v svoji kozi, ker, seveda - ce ti ni vsec, da si, kot si, ce si debel, je odvisno (razen v zelo redkih primerih), edino od volje. Ce si se tako sam odlocil, a se ne sklada s tvojo podobo, kakrsno bi si rad ustvaril pri sebi, se ne pritozuj, ampak - shujsaj.

Ce pa si si vsec in uzivas v svoji kozi, pa bos tako tudi nastopil in tedaj bo povsem vseeno, ali imas kratke ali dolge lase, ali si suh ali debel, majhen ali velik, blond ali crn. Tak, kot bos, bos dbest. x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ne vem čudno se mi zdi, da ravno pri službah kjer je stik s strankami ogromen, odklanjajo ljudi s prekomerno težo. Jaz osebno sem zmeraj bolj zaupal, debeli prodajalki ali prodajalcu.

Najbrž ta podjetja ne poznajo psihologije kupcev oz. potrošnikov.

Ja sam ka mali pao s lipe

Moje mnenje pa je, da na splošno nima Volje  tak človek x^x

Pokowc

:V: Žena mojega bratranca,se lahko prekolje, pa bo vedno ostala nekoliko bolj okrogla.Ima pač genetsko pogojeno strukturo telesa.

Se pa strinjam,da je tudi veliko lenih,kateri bi lahko kaj naredili na sebi ,pa se jim noče.Tako pač je.Osebno nimam predsodkov,do debelosti in okroglih ljudi.Še osebno mnenje:kostkoti mi niso pri srcu. x;)x

Glej naprej, če se le da,...

Ma osebno mislem o tem pa sem tudi bolj okrogu baje x:)x, da je stvar v tem kak se počutiš in pa stvar same reklame.

Uprašanje bi bilo kaj bi se zgodil, da bi začel govort, da človek pri višini 160cm ali pa da je preveč blond ni estetski.

Mislem, da vso stvar narekuje neka ideja nekaterih posameznikov sedaj se morate pa sami o tem odkočit če ste za.

Men je vse eno x:Dx x:Dx

Lep pozdrav.

še jaz. do nosečnosti sem bila močna. Ne debela, kdo bi rekel taprava za kaj prijet, kdo bi rekel da imam kakšno kilco preveč. A sama sploh nisem sebe tako dojemala. Sem bila presenečena šela pri 17 letih, ko me je edel označil za debelo. Pa še takrat se nisem nič kaj zamislila nad tem. Mija mami je fuuul močna in magoče zato nisem imela kompleksa, ker sem bila navajena. ko sem bila po pododu suhica, deset kg manj kot pred pa sem se počutila res dobro. Tudi zdaj, ko imam par kg več, pa še vedno manj kot prej se počutim odlično, ker sprejemam svoje telo, kakršnokoli je, ker sem to jaz.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net/forum/blog/mavlica

Meni so resnicno bolj vsec "fejst babnice" kot pa kosceni zombiji.

Zal mi je pa za punce kaksne...

Lepot je res ful...

Meni je to povezovati s telesno tezo bedasto... Odtehta vse en prijazen iskren pogled pa vljudnost... kaj pa vem...

Kot pa kaksna ful zrihtana, in seveda dbest postavo (kar pomeni suha???), ko pridrsa zgolgocaseno in navelicano, brez energije in to...

Ne stekam pa, da bi morale bit pa kar lepotice in suhice in to...

Jaz sem recimo opazila cisto drugo sceno - da je namrec vse vec moskih, ki strezejo..

No, meni so ze bolj vsec. ;~))

Ampak res, no...

No, se pravi, to bi moralo v bistvu spodbijati "dokaze" - da so zenske, lepotice, suhe.. tako wanted... Kaj pa potem tipi? Zakaj pa so potem oni wanted?

Kaj pa, ce je bilo krivo to, da je ona rekla... samo.... imam vec kot 90 (kasneje pa ze vec kot 100) kil...

Saj odvisno je od percepcije...

Ko sem npr. sama (nikoli nagnjerna k mozoljavosti) imela picikan mazoljcek (ko me frendica se zdaj heca, da kaj sem zganjala zaradi enega pickenega 0.1mm mazoljcka).... Pa bi recimo po telefonu rekla..

A me vzamete v sluzbo..... samo.... imam mazolje in tko...

Me zanima, kaksen bi bil odziv..

Ce pa klices s kul glasom, reces, halo, dober dan, kaj je zdaj, kok je fajn... se zmenimo, uletim, ce debela ali mazoljasta ali majhna ali kakorkoli "cudna", ne dam sanse, da se to izpostavi, ampak recem - kje je zdaj za delat??? :~)))))

In tko...

Ne pa ze z glasom.... zastavljati zadeve...

Point je v samozavesti, komunikaciji, in ne v debelosti... ;>)

Picasso

Marsa, se popolnoma strinjam s teboj, da nekoliko preveč kil ni noben problem, ampak le do določene mere. Dokler gre samo za lepotne kriterije, je telesna teža precej nepomembna zadeva. Pomembna pa postane, ko prične ogrožati zdravje. Prevelika telesna teža povzroča težave s hrbtenico, s koleni, povzroča previsok krvni pritisk, poveča nevarnost sladkorne bolezni itd. Težave poznam iz lastnih izkušenj, saj sem se zredil 20 kg, ko sem prenehal kadit. Opustitev kajenja pa je bila neprimerno lažja stvar, kot pa potem spravit kile na prejšnjo raven.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

BigM - tudi jaz govorim iz lastnih izkusenj - imela sem 73 kg, zdaj pa jih imam med 51 in 53.

Sama pa nisem imela tezav z vklopljanjem oz. s tem, ali koga moti moja debelost in to...

Je motila kar mene...

Predvsem zaradi lastne nedinamike.

Samo jaz se nisem pritozevala, ampak - shujsala (ker me je motilo). ;)

Picasso

Tudi jaz sem imela se pred slabim letom probleme s tezo pa tudi s svojo samopodobo.

Ker sem imela neko kozno alergijo in mi zdravila niso pomagala, sem se odlocila za post. Med postom sem pospravila svoje podstresje in precistila organizem. Rezultat je bil prav neverjeten: izginila je alergija, prav tako pa sem zacela izgubljati odvecne kilograme. Prej sem tehtala 73 kg, zdaj jih imam 58 in pocutim se veliko boljse. Veliko znancev me sprasuje kaj sem naredila da sem toliko shujsala in se tako spremenila. Odgovorim jim, da je vse v glavi, da se mora imeti clovek enostavno rad, ostale stvari se tako in tako uredijo same po sebi. V bistvu organizem za normalno delovanje potrebuje zelo malo hrane. Se mi pa zdi, da veliko ljudi s hrano kompenzira svoja custva, probleme...to sem prej verjetno pocela tudi sama. Nekje sem prebrala: Ne zivi zato da bi jedel temvec jej zato da bos zivel....

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...