Marsa 7. april 2010 Prijavi Deli 7. april 2010 Vidim da ni teme o Cemazu, pa se mi zdi, da si cisto zasluzi svojo.Bila sem tudi v *dilemi*, ali naj jo pravzaprav postavim v 'Prehrano' ali v 'Zdravje'. V glavnem, zdaj raste cemaz, zelo zdravilen 'divji cesen' (lat. allium ursinum).Raste v sencnih gozdnih (listnatih) predelih, kjer je dovolj vlage in je tudi bogatejša prst.Ima suličaste liste in ko cveti, majhne bele cvetke, na prvi pogled je zelo podoben smarnici (podoben pa je tudi podlesku). Vendar zaradi izrazitega vonja skoraj ni bojazni, da bi ga zamenjali. Kdor je v dvomih, naj nekoliko stisne med prsti list in bo vonjal po cesnu, vcasih pa je ta vonj prisoten ze v blizini, ne da bi ga bilo potrebno stiskati. Poleg tega da je zelo okusen (komur je pac vsec okus cesna), je tudi zelo zdravilen; nekateri pravijo, da se bolj kot cesen (allium sativum), ki naj bi ravno zaradi svoje prvobitnosti izgubil del prvotne zdravilne moci.Zelo bogat je z etericnimi olji in drugimi zdravilnimi snovmi, ki ucinkujejo pri vseh mogocih tezavah in tudi boleznih, predvsem pa dobro cisti secila in vse notranje organe (jetra, zelodec..)... odvaja secno kislino in sluz, nadvse ugodno ucinkuje na prebavila... Koristen je tudi pri poapnenju zil, cisti kri, uporabljajo ga tudi za ciscenje ran. V kuhinji ga predvsem uporabljamo v solatah, nekateri pa ga pripravijo tudi v juhah in omakah (meni se zdi skoda ga kuhati). Zadnjic sem ga nabrala, ga na hitro oprala, osusila in del narezala na regrat oz. radic in sem slednje kot obicajno pripravila v solati. Del, ki ga nisem porabila v solati, pa sem prav tako naseckala, dala v stekleno posodico, cezenj mal Stanetove soli in do vrha olivca - in imam zdaj to pripravljeno v hladilniku. Potem po zelji dodam to solatam, vceraj pa sem si npr. s tem zabelila polento. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 7. april 2010 Prijavi Deli 7. april 2010 A da sploh nimamo teme Potem je pa treba mal med recepti in podobnimi temami pobrskat, ker smo že ful govorili o tem in ene par fajn rreceptov je bilo.. Jaz sem ravnokar dodala regratu, namesto česna, eno žlico 'čemaževega shranka' al kako je že Lia temu rekla.. (čemaž, olivc, sol) Pa hvala za opomin, da je zdajle, bo treba nabrat in naredit zalogo, ker ga je še čisto malo.. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. april 2010 Avtor Prijavi Deli 7. april 2010 A da sploh nimamo teme Potem je pa treba mal med recepti in podobnimi temami pobrskat, ker smo že ful govorili o tem in ene par fajn rreceptov je biloaha no sej pol se pa lohk *scitira v to temo. da bo vse na kupu. (*to se simple naredi tako, da se pri hotenem komentarju oznaci opcija '+ citat', pa potem uporabi funkcijo 'komentiraj' v tejle temi; oznacen(i) citat(i) se bo(do) avtomaticno prikazali oz. bodo vsteti v komentar) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 Pri nas pa nekak ne pride na vrsto. Sem lani ga naredila - 5 glažekov takih srednjih -pa skoz pozabljam nanj. En glažek sem dala mami, ki ga tudi ni glih kaj uporabljala. Moram pogledat ali je še sploh užitno tole. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 Jst mam naflancanga /zdej se je itak razširu uiber/ na terasi in ga pridno malcamo. 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 Si me spomnil - sem si lani rekla, da si ga bom privlekla -ker pri nas v bližini ga nikjer ni. In posadila v grabi (ker bi mu tam lahko najbolj pasalo, po mojem) Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 Jst mam naflancanga /zdej se je itak razširu uiber/ na terasi in ga pridno malcamo. Se ti zezaš, ali res uspeva tudi v vrtu?Proti onemu kitajskemu česnu je čemaž diamant, ne zlato. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 Se ti zezaš, ali res uspeva tudi v vrtu?Proti onemu kitajskemu česnu je čemaž diamant, ne zlato. Nč se ne zezam. Uspeva povsod. V senci, na soncu, v rahli in zbiti zemlji. Men se je razrasel v travi, v bršljanu, v gredi, v živi meji tko, da ga že ven mečem. Edin problem je, ker so se enak razrasle vmes tud šmarnice. Sicer zdele še ni problem, ker so še mejhne, pol morš pa kr merkat, ker bi bla zamenjava kritična. Vonj pa tud ni dost ziher pokazatelj, ker ko začneš čemaž nabirat, itak vse smrdi /diši/ po njem. Tud roke in vse kar odtrgaš, se prav tud šmarnice. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ABCfree 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 I hate čemaž. Sej ko kolesarim na Slivnico in se ga voha mi je kr ok.....sam ko ga doma jejo,al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... ej pa zdrav,sam bolj mi je všeč česen al pa kakšen por itd.....pač močan je preveč 1 Citiraj Darling,stand by me Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 12. april 2010 Prijavi Deli 12. april 2010 I hate čemaž. Sej ko kolesarim na Slivnico in se ga voha mi je kr ok.....sam ko ga doma jejo,al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... ej pa zdrav,sam bolj mi je všeč česen al pa kakšen por itd.....pač močan je preveč Zanimiv a ne. Men se pa zdi čemaž praktično brez okusa. Vonj ima, okusa pa skor nobenga. In tud men je česen, sploh pa por, blj všeč. Tko da za recimo paradajzovo solato uporabljam por zarad okusa, čemaž pa zarad barvne usklajenosti solate , ker ga lohk dam not vsaj tolk kt paradajza. Pa, seveda, ker je zdrav /vsaj tko pravjo/. 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
niwaj 3. marec 2011 Prijavi Deli 3. marec 2011 No da še jaz malo pomagam:D Vse o čemažu Zdaj bo kmalu pomad in se ga bo spet dalo nabirat, ne pozabit Pa da ga solučajno ne zamenjate za šmarnico! Sta si ful podobna. 3 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 3. marec 2011 Avtor Prijavi Deli 3. marec 2011 .... pol morš pa kr merkat, ker bi bla zamenjava kritična. Vonj pa tud ni dost ziher pokazatelj, ker ko začneš čemaž nabirat, itak vse smrdi /diši/ po njem. Tud roke in vse kar odtrgaš, se prav tud šmarnice.maš prav, ja. al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... Enjoy. In tud men je česen, sploh pa por, blj všeč. jaz sem pa včas šizila na por, zdej ga pa ne maram... Nekak se usmradi al kaj (če ga daš recimo v juho, ki je ne boš porabil isti dan), samo svež je okej... No da še jaz malo pomagam:D Vse o čemažu Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 3. marec 2011 Prijavi Deli 3. marec 2011 Pr men že mejčken bode ven. Vsak cajt bo. Še kak mesec. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/viola-sm.jpg http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif 2 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Larisa22 3. marec 2011 Prijavi Deli 3. marec 2011 pr nas pa čemaž dajemo na solato, al pa naredimo špagete s čemažomhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. april 2012 Avtor Prijavi Deli 22. april 2012 zadnjič sem nabrala čemaž in ga naseckala v olivca (pa zvečer rekla mami, preden sem šla spat, da če bom na tleh v kopalnici ležala al pa bruhala al pa kej, nej pove, da sem jedla čemaž. ) No jaz sem se predvsem bala, da ga bom zamenjala s šmarnico, ker zna bit vmes. Tu je pa članek, kako so se eni zastrupili z jesenskim podleskom:Zastrupitve, ker nabiralci čemaž zamenjajo z jesenskim podleskom treba bit previden al pa rajš dat 2.5€ na trgu za šopek -al kolk je- kot pa da imaš celo štalo. 1 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 25. april 2012 Prijavi Deli 25. april 2012 Mega Ekola... klik3 kozarčki listov, 2 kozarčka cvetov. Za začetek - Jst sm vsak mesec al dva polno vrečo kozarčkov različnih velikosti, če koga zanima, pošljem for free (razen poštnine). Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 17. februar 2014 Prijavi Deli 17. februar 2014 Za vse čemažoljubce in tud tiste, ki jih ne marajo. Včeraj nabral prvi letošnji čemaž.Presenečen, da je že http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 17. februar 2014 Prijavi Deli 17. februar 2014 Mene pa kar malo v slabo voljo spravlja cemaz pa zvoncki pa trobentice pa regrat zdajle.. ti da nekako občutek, da je pomlad, potem bo pa sneg in led in spet zima tam nekje do maja Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 17. februar 2014 Prijavi Deli 17. februar 2014 Mene pa kar malo v slabo voljo spravlja cemaz pa zvoncki pa trobentice pa regrat zdajle.. ti da nekako občutek, da je pomlad, potem bo pa sneg in led in spet zima tam nekje do maja http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.pnghehe...pr men je pa obratno. Jst sem pa vesel...ker...mislm tko...ko jebe mraz pa sneg pa led...pomlad je tle. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FunkyGeek 6. april 2014 Prijavi Deli 6. april 2014 Pozdravljeni.Na twitterju smo začeli akcijo zbiranja lokacij rastišč čemaža v Sloveniji. Do sedaj smo že zbrali kar nekaj lokacij, bi pa prosil vse forumaše da še delite kakšno.Vnesete jih lahko tule s pomočjo Google zemljevida, registracija ni potrebna: http://darovinarave.si/reports/submit .Če pa bi se radi odpravili nabirati čemaž, a ne veste kje, pa lahko do sedaj vnešene lokacije najdete na osnovni strani: http://darovinarave.si/. Spletna stran je neprofitne narave, upam da mi forumaši oprostite takšno promocijo tu. Hvala in lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 17. april 2015 Prijavi Deli 17. april 2015 En recept iz Nedela, ki ga bom poskusila, ko dobim čemaž in koprive Polnjene testenine s kozjo skuto, čemažem in mladimi koprivami Nadev: 2 pesti vršičkov mladih kopriv, 2 pesti čemaža, 250 do 300 g skute, jajce, sol, poper, 2 žlici drobtinTesto: 4 jajca, 40 dag moke, sol Poparjene in odcejene koprive in čemaž narežemo, dodamo skuto, jajce, sol, poper, drobtine. Do uporabe shranimo v hladilniku. Iz moke, jajc, soli, zamesimo domače testo za testenine (okvirno na 10 dag moke 1 jajce). Za pol ure ga damo v hladilnik. Testo razvaljamo na željeno debelino, tako da dobimo dolge trakove. Na trakove v razdalji 10 cm polagamo kupčke pripravljenega nadeva (približno žličko), prekrijemo z drugim testenim trakom in s prsti pritisnemo skupaj, tako da se testo okoli nadeva zlepi. Nato testo režemo med dvema nadevoma, da dobimo polnjene kvadrate testa. Skuhamo al dente. Zabelimo s stopljenim maslom. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.