Skoči na vsebino

Čemaž


Recommended Posts

Vidim da ni teme o Cemazu, pa se mi zdi, da si cisto zasluzi svojo.

Bila sem tudi v *dilemi*, ali naj jo pravzaprav postavim v 'Prehrano' ali v 'Zdravje'.

 

V glavnem, zdaj raste cemaz, zelo zdravilen 'divji cesen' (lat. allium ursinum).

Raste v sencnih gozdnih (listnatih) predelih, kjer je dovolj vlage in je tudi bogatejša prst.

Ima suličaste liste in ko cveti, majhne bele cvetke, na prvi pogled je zelo podoben smarnici (podoben pa je tudi podlesku). Vendar zaradi izrazitega vonja skoraj ni bojazni, da bi ga zamenjali. x:)x

Kdor je v dvomih, naj nekoliko stisne med prsti list in bo vonjal po cesnu, vcasih pa je ta vonj prisoten ze v blizini, ne da bi ga bilo potrebno stiskati.

 

Poleg tega da je zelo okusen (komur je pac vsec okus cesna), je tudi zelo zdravilen; nekateri pravijo, da se bolj kot cesen (allium sativum), ki naj bi ravno zaradi svoje prvobitnosti izgubil del prvotne zdravilne moci.

Zelo bogat je z etericnimi olji in drugimi zdravilnimi snovmi, ki ucinkujejo pri vseh mogocih tezavah in tudi boleznih, predvsem pa dobro cisti secila in vse notranje organe (jetra, zelodec..)... odvaja secno kislino in sluz, nadvse ugodno ucinkuje na prebavila... Koristen je tudi pri poapnenju zil, cisti kri, uporabljajo ga tudi za ciscenje ran.

 

V kuhinji ga predvsem uporabljamo v solatah, nekateri pa ga pripravijo tudi v juhah in omakah (meni se zdi skoda ga kuhati).

 

Zadnjic sem ga nabrala, ga na hitro oprala, osusila in del narezala na regrat oz. radic in sem slednje kot obicajno pripravila v solati.

 

Del, ki ga nisem porabila v solati, pa sem prav tako naseckala, dala v stekleno posodico, cezenj mal Stanetove soli in do vrha olivca - in imam zdaj to pripravljeno v hladilniku. x8Dx

Potem po zelji dodam to solatam, vceraj pa sem si npr. s tem zabelila polento. x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A da sploh nimamo teme :inocent:

Potem je pa treba mal med recepti in podobnimi temami pobrskat, ker smo že ful govorili o tem in ene par fajn rreceptov je bilo..

 

Jaz sem ravnokar dodala regratu, namesto česna, eno žlico 'čemaževega shranka' al kako je že Lia temu rekla.. (čemaž, olivc, sol)

 

 

Pa hvala za opomin, da je zdajle, bo treba nabrat in naredit zalogo, ker ga je še čisto malo.. :palec:

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A da sploh nimamo teme :inocent:

Potem je pa treba mal med recepti in podobnimi temami pobrskat, ker smo že ful govorili o tem in ene par fajn rreceptov je bilo

aha no sej pol se pa lohk *scitira v to temo. da bo vse na kupu.

 

(*to se simple naredi tako, da se pri hotenem komentarju oznaci opcija '+ citat', pa potem uporabi funkcijo 'komentiraj' v tejle temi; oznacen(i) citat(i) se bo(do) avtomaticno prikazali oz. bodo vsteti v komentar)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas pa nekak ne pride na vrsto. Sem lani ga naredila - 5 glažekov takih srednjih -pa skoz pozabljam nanj. En glažek sem dala mami, ki ga tudi ni glih kaj uporabljala. Moram pogledat ali je še sploh užitno tole.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Si me spomnil - sem si lani rekla, da si ga bom privlekla -ker pri nas v bližini ga nikjer ni. In posadila v grabi (ker bi mu tam lahko najbolj pasalo, po mojem) x:)x

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Jst mam naflancanga /zdej se je itak razširu uiber/ na terasi in ga pridno malcamo.

 

:yumy:

 

xsrcx

Se ti zezaš, ali res uspeva tudi v vrtu?

Proti onemu kitajskemu česnu je čemaž diamant, ne zlato.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Se ti zezaš, ali res uspeva tudi v vrtu?

Proti onemu kitajskemu česnu je čemaž diamant, ne zlato.

 

Nč se ne zezam. Uspeva povsod. V senci, na soncu, v rahli in zbiti zemlji. Men se je razrasel v travi, v bršljanu, v gredi, v živi meji tko, da ga že ven mečem. Edin problem je, ker so se enak razrasle vmes tud šmarnice. Sicer zdele še ni problem, ker so še mejhne, pol morš pa kr merkat, ker bi bla zamenjava kritična. Vonj pa tud ni dost ziher pokazatelj, ker ko začneš čemaž nabirat, itak vse smrdi /diši/ po njem. Tud roke in vse kar odtrgaš, se prav tud šmarnice.

 

x:)x

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

I hate čemaž. w:Iw Sej ko kolesarim na Slivnico in se ga voha mi je kr ok.....sam ko ga doma jejo,al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... :ermm:

ej pa zdrav,sam bolj mi je všeč česen al pa kakšen por itd.....pač močan je preveč:)

Darling,stand by me
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

I hate čemaž. w:Iw Sej ko kolesarim na Slivnico in se ga voha mi je kr ok.....sam ko ga doma jejo,al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... :ermm:

ej pa zdrav,sam bolj mi je všeč česen al pa kakšen por itd.....pač močan je preveč:)

 

x:)x

 

Zanimiv a ne. Men se pa zdi čemaž praktično brez okusa. Vonj ima, okusa pa skor nobenga. In tud men je česen, sploh pa por, blj všeč. Tko da za recimo paradajzovo solato uporabljam por zarad okusa, čemaž pa zarad barvne usklajenosti solate x:Dx , ker ga lohk dam not vsaj tolk kt paradajza. Pa, seveda, ker je zdrav /vsaj tko pravjo/.

 

x:px

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 10 months later...

.... pol morš pa kr merkat, ker bi bla zamenjava kritična. Vonj pa tud ni dost ziher pokazatelj, ker ko začneš čemaž nabirat, itak vse smrdi /diši/ po njem. Tud roke in vse kar odtrgaš, se prav tud šmarnice.

maš prav, ja. xyesx

 

al pa,da je v hladilniku ma pa vse pol okus po njem.Grem po sladoled in ma okus po čemažu.... :ermm:

x:Dx Enjoy. x:px

 

In tud men je česen, sploh pa por, blj všeč.

jaz sem pa včas šizila na por, zdej ga pa ne maram... Nekak se usmradi al kaj (če ga daš recimo v juho, ki je ne boš porabil isti dan), samo svež je okej...

 

No da še jaz malo pomagam:D

Vse o čemažu

:palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pr men že mejčken bode ven. Vsak cajt bo. Še kak mesec.

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/viola-sm.jpg

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

zadnjič sem nabrala čemaž in ga naseckala v olivca (pa zvečer rekla mami, preden sem šla spat, da če bom na tleh v kopalnici ležala al pa bruhala al pa kej, nej pove, da sem jedla čemaž. xDDx)

 

No jaz sem se predvsem bala, da ga bom zamenjala s šmarnico, ker zna bit vmes.

 

Tu je pa članek, kako so se eni zastrupili z jesenskim podleskom:

Zastrupitve, ker nabiralci čemaž zamenjajo z jesenskim podleskom

 

treba bit previden al pa rajš dat 2.5€ na trgu za šopek -al kolk je- kot pa da imaš celo štalo.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mega :vio: :palec:

 

Ekola... klik

3 kozarčki listov, 2 kozarčka cvetov. Za začetek :)

 

-

 

Jst sm vsak mesec al dva polno vrečo kozarčkov različnih velikosti, če koga zanima, pošljem for free (razen poštnine). x:o)x

http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

Za vse čemažoljubce in tud tiste, ki jih ne marajo.

 

Včeraj nabral prvi letošnji čemaž.

Presenečen, da je že

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene pa kar malo v slabo voljo spravlja cemaz pa zvoncki pa trobentice pa regrat zdajle.. ti da nekako občutek, da je pomlad, potem bo pa sneg in led in spet zima tam nekje do maja ;)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene pa kar malo v slabo voljo spravlja cemaz pa zvoncki pa trobentice pa regrat zdajle.. ti da nekako občutek, da je pomlad, potem bo pa sneg in led in spet zima tam nekje do maja http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

hehe...pr men je pa obratno.

 

Jst sem pa vesel...ker...mislm tko...ko jebe mraz pa sneg pa led...pomlad je tle.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Pozdravljeni.

Na twitterju smo začeli akcijo zbiranja lokacij rastišč čemaža v Sloveniji. Do sedaj smo že zbrali kar nekaj lokacij, bi pa prosil vse forumaše da še delite kakšno.

Vnesete jih lahko tule s pomočjo Google zemljevida, registracija ni potrebna: http://darovinarave.si/reports/submit .

Če pa bi se radi odpravili nabirati čemaž, a ne veste kje, pa lahko do sedaj vnešene lokacije najdete na osnovni strani: http://darovinarave.si/.

 

Spletna stran je neprofitne narave, upam da mi forumaši oprostite takšno promocijo tu.

Hvala in lep pozdrav!

 

 

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

En recept iz Nedela, ki ga bom poskusila, ko dobim čemaž in koprive

 

Polnjene testenine s kozjo skuto, čemažem in mladimi koprivami

 

Nadev: 2 pesti vršičkov mladih kopriv, 2 pesti čemaža, 250 do 300 g skute, jajce, sol, poper, 2 žlici drobtin

Testo: 4 jajca, 40 dag moke, sol

 

Poparjene in odcejene koprive in čemaž narežemo, dodamo skuto, jajce, sol, poper, drobtine. Do uporabe shranimo v hladilniku.

 

Iz moke, jajc, soli, zamesimo domače testo za testenine (okvirno na 10 dag moke 1 jajce). Za pol ure ga damo v hladilnik.

 

Testo razvaljamo na željeno debelino, tako da dobimo dolge trakove. Na trakove v razdalji 10 cm polagamo kupčke pripravljenega nadeva (približno žličko), prekrijemo z drugim testenim trakom in s prsti pritisnemo skupaj, tako da se testo okoli nadeva zlepi. Nato testo režemo med dvema nadevoma, da dobimo polnjene kvadrate testa.

 

Skuhamo al dente. Zabelimo s stopljenim maslom.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...