Skoči na vsebino

Spoznajmo Islam

mumin

Recommended Posts

A je to res, da se je Mohamed poročil s 6 LET straro punčno in jo pri 9. letih RAZDEVIČIL?

A je to res, da se je Mohamed preživljal tako, da je plenil krščanske konvoje in jim vse pokradel ter PLEN CELO PRAVIČNO razdelil.

A je to res, da je uzakonil mnogoženstvo, ker so se v Meki ali Medini vsi moški vdali, ker se niso hoteli bojevati in jih je zato VSE pobil, ženske pa razdelil med njegove privržence??

A je to res, da ženska v islamu nima duše in da je zato v vsakem primeru podrejena moškemu in manjvredna?

A je res, da je dovoljeno vse nevernike, ki ne odobravajo islama POBITI in proti njim začeti SVETO VOJNO?

A je to res, da je treba vse sovražnike Islama POBITI?

Glede mnogoženstva - to naj bi bila prilagoditev razmeram, ko je v bitki pri Juhudi padlo toliko moških, da je bilo treba za ženske poskrbeti. Ne vem pa, kako je sama bitka potekala. x;)x Je imel pa Mohamed priležnico koptsko kristjanko Marijo s katero je imel sina Ibrahima, ki je kmalu umrl.

Muslimani naj bi bili tolerantni do ljudstev knjige (judov in kristjanov) in res so večinoma zadovoljili s tem, da po krvavem osvajanju tem ljudem dopustijo svojo vero, le davek jim morajo redno plačevati. To je več kot so zmogli kristjani napraviti za jude in muslimane po rekonkvisti. Judovska diaspora v Turčija je bila najmanj preganjana.

Za ostale stvari pa ne vem. Zanimivo je, da imajo vse tri religije skupnega prednika Abrahama, pa so skregane ko slovenski sosedje.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Deli na socialnih omrežjih

Guest razlika
Glede mnogoženstva - to naj bi bila prilagoditev razmeram, ko je v bitki pri Juhudi padlo toliko moških, da je bilo treba za ženske poskrbeti. Ne vem pa, kako je sama bitka potekala. x;)x Je imel pa Mohamed priležnico koptsko kristjanko Marijo s katero je imel sina Ibrahima, ki je kmalu umrl.

Muslimani naj bi bili tolerantni do ljudstev knjige (judov in kristjanov) in res so večinoma zadovoljili s tem, da po krvavem osvajanju tem ljudem dopustijo svojo vero, le davek jim morajo redno plačevati. To je več kot so zmogli kristjani napraviti za jude in muslimane po rekonkvisti. Judovska diaspora v Turčija je bila najmanj preganjana.

Za ostale stvari pa ne vem. Zanimivo je, da imajo vse tri religije skupnega prednika Abrahama, pa so skregane ko slovenski sosedje.

Ja, Ismael je bil prvi sin(od gospodinjske pomočnice), al kako že, ker Sara ni mogla zanosit, pa je potem le rodila Izaka, kdo je bil pa tretji sin? Meglen spomin na prastaro santabarbaro, dej povej bolj natančno, če se ti da.

Islam- vera o kateri se mi najmanj sanja...mogoče zato ker je vse v arabščini... x;)x ...še dobro da se da kakšne izjave sufijev dobit v malo bolj berljivi obliki... x:)x To je isto kot da bi danes bral sveto pismo...v latinščini...Prebral bi že nekak, ampak razumel pa ne... x:Dx ...Kaj so bili že tisti človečki pri nas, ki so se zavzemali, da bi vsak krščanin bral Biblijo v svojem jeziku...mislim da je bil Martin Luther, pa Primož Trubar je tudi nekaj prevajal...Skratka zelo malo človečkov (duhovnikov, muftijev...) zna pravilno tolmačit zadevce iz Korana...to ti je podobno kot pri tolmačenju Biblije... xg:Dx

Vem pa da sem enkrat prečital razlago nekega stavka iz Korana "...če rešiš enega človeka je isto kot če rešiš cel svet, če ubiješ enega človeka je isto kot če pobiješ cel svet..." :vtz: No ja nekaj v tem stilu, se ne spomnim več... x;)x ...Skratka to je full blizu hinduizmu...vse je eno...zanimivo je tudi da se tapravi muslimani obnašajo prijazno do gosta...tako kot pravi hindujci, za katere je gost kao kralj... x:)x Če sem jaz prav zaštekal te zadeve, je to nekak v tem stilu kao da bi kristjanu na obisk prišel Jezus...mi je vsaj malo bolj jasn tist obnašanje, ki ga je imela mati Tereza... xg:Dx

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

jebala vas vera..dej uklopte že common sense

Eh, common sense -- ta bi prišel prav še pri marsikaterih drugih pogledih in prepričanjih, zelo sorodnih veri ...

Possible—but highly unlikely.

Ja, Ismael je bil prvi sin(od gospodinjske pomočnice), al kako že, ker Sara ni mogla zanosit, pa je potem le rodila Izaka, kdo je bil pa tretji sin? Meglen spomin na prastaro santabarbaro, dej povej bolj natančno, če se ti da.

Ma ja dej....tukej se zanašajo na stare besede ki so ble napisano mnogo let kasneje ;po moje; za nekater interes in tako kot je sam hotu...ubistvu gre pa res za eno santabarbaro ki ni bila nič posebnega kot je v človeški naravi vekomaj...in se poveličuje za namene nečesa x:Dx x:Dx x:Dx

Sej že če pogledaš novo zavezo kako je nastala.....Cesar Konstantin je sklicov "sestanek" v mestu Nikeji na naredi red v Rimskem cesarstvu glede vere, kjer je v 4 stoletju vladal kaos na verskem področju in na ta način je bila tudi uradno priznana kot uradna vera cesarstva.Malo zatem ko je umr Jezus (pitaj boga kdo je bil, kaj je počel in če je sploh res obstajov) se je na podlagi "njegovih" naukov tekom življenja razvilo 100 sekt z različnimi varjantami verovanja.Ker je bil Konstatin modr mož, ki je vedel da na ta način dobi vse ovce na kup,naredil red itd, je poklical vse škofe iz cesarstva in tako so se na sestanku zmenili kako utrditi "podjetje" in kakšni so plani za naprej.

Aja btw ni spustu varjante da je cesar takoj za bogom in da ga treba poslušat x:Dx .Tako so bli sprejeti 4 evangeliji po Luku,Marku,Mateju in Janezu ki so jedro nove zaveze.Vsi ostali ala evangeliji po Petru,Mariji,Judi itd so bli zavrnjeni x:Dx .Tako so se zmenili in tako je bil narejen strateški plan za naprej x:Dx x:Dx x:Dx ....tle ma bog dlih tolk zravn k jest pa vijak na spaceshutlu x:Dx

Ta sestanek se imenjuje Nikejski delikt po grškem mestu Nikeji.

Aja, pred samim Jezusom Kristusom je blo še vsaj 20 Mesaj ki so imele vse to skupno da so tekom svojega življenja imele 12 apostolov,delale čudeže,ble križane, ostale od mrtvih, glavni praznik na 25.12 ko se sonce začne zopet dvigovati itd....njihova imena so Dioniz,Krišna,Horus itd..ubistvu v vsaki civilizaciji ki je igrala mal pomembnejšo vlogo se najde isto sranje.Začelo se je pa v BABILONU, ki je zibelka teh ver, oziroma če je blo še kej prej kaj veš.

Veš kaj je najbolj smešn pr vsemu, da Lucifer v pomenu besede pomeni Nosilec luči x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx

Jebala vas vera, part 2 x:Dx x:Dx x:Dx

Ja ti dam dober point :!: Vsaj v simboličnem smisliu xchatx . Človek mora bit malo hudiček :devil: , da lahko piše komedijo, mosilko luči.

x:Dx

Ja ma santabarbara se tu zakomplicira :!: . Po Tori je Abraham za svojega naslednika izbral Izaka, Izmaela pa je pregnal z Hagaro v pustinjo. Po Koranski verziji dogodkov, pa je Abraham za svojega naslednika izbral Izmaela. xscratchx

x;)x

http://www.pd-cemsenik.si/e107_plugins/sgallery/pics/7ra8v4l7l3go/eP3301087.JPG

Vprašanje za miljon evrov! Kdo je na zgornji sliki?

A: Matiček

B: Sai Baba v mladih letih, ko se je še preživljal z zabavljaštvom.

C: Kaka druga oseba iz Tega veselega dne.

[quote name='DON KARLOS' date='3. May 2010, 11:43' post='1055543923

Ja ma santabarbara se tu zakomplicira :!: . Po Tori je Abraham za svojega naslednika izbral Izaka, Izmaela pa je pregnal z Hagaro v pustinjo. Po Koranski verziji dogodkov, pa je Abraham za svojega naslednika izbral Izmaela. xscratchx

x;)x

Nato pa se je Abraham še enkrat oženil s Keturo in imel še 6 sinov pri rosnih sto in nekaj desetletjih. Ni mi čisto jasno ali je imel še druge priležnice ali pa te sinove biblija imenuje sinovi stranskih žena. Izak je dobil od Abrahama vse, ostale sinove pa je Abraham poslal proč v vzhodno deželo.

[quote name='DON KARLOS' date='3. May 2010, 11:43' post='1055543923

x;)x

Nato pa se je Abraham še enkrat oženil s Keturo in imel še 6 sinov pri rosnih sto in nekaj desetletjih. Ni mi čisto jasno ali je imel še druge priležnice ali pa te sinove biblija imenuje sinovi stranskih žena. Izak je dobil od Abrahama vse, ostale sinove pa je Abraham poslal proč v vzhodno deželo.

Kje si pa Kutero našel. Me res zanima?

LP

Sej že če pogledaš novo zavezo kako je nastala.....Cesar Konstantin je sklicov "sestanek" v mestu Nikeji na naredi red v Rimskem cesarstvu glede vere, kjer je v 4 stoletju vladal kaos na verskem področju in na ta način je bila tudi uradno priznana kot uradna vera cesarstva.Malo zatem ko je umr Jezus (pitaj boga kdo je bil, kaj je počel in če je sploh res obstajov) se je na podlagi "njegovih" naukov tekom življenja razvilo 100 sekt z različnimi varjantami verovanja.Ker je bil Konstatin modr mož, ki je vedel da na ta način dobi vse ovce na kup,naredil red itd, je poklical vse škofe iz cesarstva in tako so se na sestanku zmenili kako utrditi "podjetje" in kakšni so plani za naprej.

Aja btw ni spustu varjante da je cesar takoj za bogom in da ga treba poslušat x:Dx .Tako so bli sprejeti 4 evangeliji po Luku,Marku,Mateju in Janezu ki so jedro nove zaveze.Vsi ostali ala evangeliji po Petru,Mariji,Judi itd so bli zavrnjeni x:Dx .Tako so se zmenili in tako je bil narejen strateški plan za naprej x:Dx x:Dx x:Dx ....tle ma bog dlih tolk zravn k jest pa vijak na spaceshutlu x:Dx

Meni je zanimivo v teh časih med drugim tudi to, da je obstajal v 2. st. škof po imenu Marcion, ki je izrecno zavračal Staro Zavezo, češ da ni kompatibilna z Jezusovim izročilom ljubezni. Sestavil je lastno biblijo, ki je vsebovala Janezov evangelij in Pavlova pisma. Menil je, da je Stara zaveza delo zlobnega boga, za nagrado pa je bil izobčen.

Kje si pa Kutero našel. Me res zanima?

LP

Biblija , Geneza 25 - Keturini sinovi x8Dx

Meni je zanimivo v teh časih med drugim tudi to, da je obstajal v 2. st. škof po imenu Marcion, ki je izrecno zavračal Staro Zavezo, češ da ni kompatibilna z Jezusovim izročilom ljubezni. Sestavil je lastno biblijo, ki je vsebovala Janezov evangelij in Pavlova pisma. Menil je, da je Stara zaveza delo zlobnega boga, za nagrado pa je bil izobčen.

Menim, da si nevarno zaplul v heretične vode dualizma in sofizma. Lepo je sveti Irinej v svoji knjigi o herezijah opisal, da so govorance, da je Judovski Bog Bog teme, zli demirurg, tega materjalnega sveta Jezus pa je predstavnik Elohima boga nematerjalnosti navadne satanove spletke.

Irinej nadaljiuje, da je dualizem sam po sebi izključujoč, saj kako bi lahko imeli dva vsemogočna Boga. Bog je samo eden, kot so ugotovili že misleci pred mano. Je dejal Sveti Irinej. Prav tako je Irinej označil za smešno filizofijo, da Jezus sploh ni imel telesa. To da je Bog poslal ljudem Kristusa, ki je bil hkrati iz mes in krvi in hkrati Božji Sin, dokazuje veliko Božjo ljubezen in da je Bog gospodar tega kar je zgoraj in spodaj.

Prav tako, nadačljuje Irinej, da je Kristus ljubil Mojzesa in se je znjim tudi pogovarjal, po pričanju Učncev, ki so hoteli postaviti šotore Mojzesu in Eliju, ...

x:)x

PS

Hvala za navedek.

Sicer pa me ne čudi, da so gnostiki propadli, če so govorili da je JHVH satan.

Ko sem prebral nekatere zgornje komentarje, sem se pa res vprašal kakšno Biblijo sem jaz čital...po moje tisto za bebice...s slikcami valjda... x:Dx

Se pa res ne spomnim, da bi kje v Bibliji omenjali Mohameda...o genezi se mi pa tudi bolj malo sanja...Antoninus ti si pa čist not padu... xg:Dx

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Ko sem prebral nekatere zgornje komentarje, sem se pa res vprašal kakšno Biblijo sem jaz čital...po moje tisto za bebice...s slikcami valjda... x:Dx

Se pa res ne spomnim, da bi kje v Bibliji omenjali Mohameda...o genezi se mi pa tudi bolj malo sanja...Antoninus ti si pa čist not padu... xg:Dx

Ja, Brezo, Biblijo je potrebno brati. Veliko vernikov ima na polici izdajo z zlatim rezom, brali je pa še niso, ampak to jim ne preprečuje, da ne bi trdili, da gre za najbolj etično knjigo vseh časov. Če kdo gre dejansko brati, lahko vsaj malo podvomi v to. Nekoč je bilo branje itak prepovedano in morda so vedeli zakaj. x;)x

Menim, da si nevarno zaplul v heretične vode dualizma in sofizma. Lepo je sveti Irinej v svoji knjigi o herezijah opisal, da so govorance, da je Judovski Bog Bog teme, zli demirurg, tega materjalnega sveta Jezus pa je predstavnik Elohima boga nematerjalnosti navadne satanove spletke.

Irinej nadaljiuje, da je dualizem sam po sebi izključujoč, saj kako bi lahko imeli dva vsemogočna Boga. Bog je samo eden, kot so ugotovili že misleci pred mano. Je dejal Sveti Irinej. Prav tako je Irinej označil za smešno filizofijo, da Jezus sploh ni imel telesa. To da je Bog poslal ljudem Kristusa, ki je bil hkrati iz mes in krvi in hkrati Božji Sin, dokazuje veliko Božjo ljubezen in da je Bog gospodar tega kar je zgoraj in spodaj.

Prav tako, nadačljuje Irinej, da je Kristus ljubil Mojzesa in se je znjim tudi pogovarjal, po pričanju Učncev, ki so hoteli postaviti šotore Mojzesu in Eliju, ...

x:)x

PS

Hvala za navedek.

Sicer pa me ne čudi, da so gnostiki propadli, če so govorili da je JHVH satan.

Ja, tako so doličili Irenej in njemu podobni v času, ko še ne moremo govoriti, da je obstajalo krščanstvo, ampak so obstajala krščanstva, mnoga tudi pod vplivom gnosticizma. Po Nikejskem koncilu pa je obstajalo krščanstvo in so obstajale herezije. In vsak nadaljni koncil je bil sklican, da bi se obsodilo kako herezijo. (razen zadnji 1965).

Imamo pa tudi neognostike, ki se jim reče tehnofreaki, ki komaj čakajo, da se človeška zavest skopira na kak hardware od koder se bo nato prosto gibala po virtualnem svetu, osvobojena nadležnega mesa in umaknjena iz sveta nadlog. Zame so to v bistvu gnostiki, čeprav sebi najbrž ne pravijo tako. x^x

Ja, Brezo, Biblijo je potrebno brati. Veliko vernikov ima na polici izdajo z zlatim rezom, brali je pa še niso, ampak to jim ne preprečuje, da ne bi trdili, da gre za najbolj etično knjigo vseh časov. Če kdo gre dejansko brati, lahko vsaj malo podvomi v to. Nekoč je bilo branje itak prepovedano in morda so vedeli zakaj. x;)x

Bull shit...dlih tko kot vsako drugo oziroma marsi kjero xrolleyesx

Itak da je blo prepovedano...kaj je pa bolšega od neumnih ljudi ki jim lahko delaš kar hočeš x;)x .Zakaj pa misliš da se ljudje "prebujajo" na vseh področjih-ker imajo dostop do informacij.Hvala bogu-da ne bo pomote do je samo prispodoba x:)x

Bull shit...dlih tko kot vsako drugo oziroma marsi kjero xrolleyesx

Itak da je blo prepovedano...kaj je pa bolšega od neumnih ljudi ki jim lahko delaš kar hočeš x;)x .Zakaj pa misliš da se ljudje "prebujajo" na vseh področjih-ker imajo dostop do informacij.Hvala bogu-da ne bo pomote do je samo prispodoba x:)x

Tako je, kot vsako drugo. Tako je bilo mišljeno. xnckrivx

Na tvoja vprašanja pa ne mislim odgovarjati, ker ne vidim smisla v tem. Zakaj bi ti pa jaz govoril "svoje videnje", ki v islamu sploh nima nobene vloge, saj lahko na tak način samo storim greh ipd. Druga stvar je pa glede linkov. Isto ti je, če ti jih nalimam ali pa ti kopiram texte. Popolnoma ista stvar. Ne mislim izgubljati časa z ljudmi, ki hočejo od mene samega zahtevati neke "svoje pogoje". Če bi tebe zanimala dejanska resnica ali pa odgovori, ne bi imel nič proti, če bi ti nalimal text, ki bi ti v detalje pojasnil zadeve, ker npr. DON nikoli ne bo razumel, zakaj moraš v islamu imeti brado, ker ne razume, da se islamski predpisi sestojijo iz Kur'ana in iz sunne. Suna v veliko primerov pojasnjuje Kur'an. V nekaterih primerih lahko iz sune ven povlečemo predpis in ne iz Korana. Takih primerov je veliko. Velikokrat sunna naredi izjemo (npr. da je dovoljeno jesti živali iz morja ne glede na to ali so poginile ali pa so bile ubite) ipd. To je za njega preprosto pretežka tema. Zato tudi limanje linkov, ki lahko ljudem pojasnijo marsikaj preden se sploh odgovori na vprašanje. 

Mislim, je islam vera, ki zahteva slepo pokorščino in nič razmišljanja s svojo glavo? Pa saj lahko razložiš o glavnih smernicah vere, vendar s svojimi besedami. Lahko poveš, katera zapoved in misel tvoje vere ti je še posebno ljuba, katere zapovedi pa kar težko izpolnjuješ, ker te premagujejo navadne človeške slabosti...tako kot vse nas. Kako ta vera zbližuje ljudi? Zakaj ni res, da jo nekateri zlorabljajo v doseganje političnih in ekonomskih ciljev (tako kot verjetno še druge vere....) itd itd. Ma sploh ne vem, če imaš (upaš, znaš...) imet kakšno osebno mnenje. Zakaj se mi zdi ponavljanje izrekov škodljivo? Koliko predsodkov vzdržujemo, ker pravzaprav ne premislimo, da so nenaravni?

Kadar poslušam kakšno predavanje, poslušam z veseljem in zanimanjem, če mi predavatelj govori s svojimi besedami, poišče zanimive primere in nasprotno me uspava, odvrne, kadar podaja suhoparno branje, v katerem se izgubim še, če ga sama berem, ne pa šele, da mi ga bere nekdo drug.

Če si želel propagirati svojo vero (to ni edini forum, na katerem si to objavil), bi s strpnejšo, polnejšo razlago gotovo dosegel več.

Malo off topic, ali pa tudi ne:

Vera je v srcu in dejanjih, in ne kaj dosti v besedah!

V besedah zgolj toliko, da razjasnjuje neke osnovne pojme o religiji, ezoteriki, verovanjih, ipd... ali pa ce je potrebno kaj konkretnega zagovarjat, razlozit, v cemer ne gre drugace kakor pac z besedami. Recimo kako postavit nov prostor (recimo cerkev) kjer se bodo zbirali ljudje in se posvecali cemu drugemu kot posvetnemu. Ali pa narediti forum, kjer se bodo ljudje pogovarjali o religiji, veri, odnosih, razumevanju zivljenja.

Dolocena religija je torej zgolj orodje, ce se tako izrazim, v tem muslimanstvo, budizem, hinduizem, pravoslavnost ni drugacno kot krscanstvo ali kaksna druga religija. V sirsem in dejanskem smislu, so v praksi razlicni zgolj odtenki**; bistvo pa je enako! - Ziveti z bogom, iz posvetnega prehajati v neposvetno. Kakorkoli pac. Z takimi ali drugacnimi nacini, ki jih zapoveduje dolocena religija. Ni stvar v religji, temvec v samem odnosu!

**Odtenki: Recimo v reinkarnacijskem smislu, razvoju posameznika nima prav nikarksnega veze kateri religiji pripadamo oz. kateri smo naklonjeni.

To dokazuje tudi to, da najdemo prav v vsaki religiji duhovno razvite posameznike, mojstre, ucitelje, modrece ali kakorkoli jih pac imenujete.

Zato govorit o tem, da je kaksna religija slabsa kot druga, je isto, kot bi rekel, da je moj bog boljsi ali slabsi kot tvoj, ob tem pa pozabiti, da gre zato, koliko tega boga bom dejansko udejanil v posvetno zivljenje skozi nesteto moznosti in okoliscin, ki jih imamo. Zato gre in za nic drugega.

Tako v tem, tisti ki ne veruje, tesko govori o smislu tistega, ki pac veruje. Podobno kot bi nekdo govoril kako je na mont everestu, pa tam se sploh bil ni.

Obstajajo razseznosti za katere mnogi ljudje niti ne vemo; ali pa smo jih zgolj zaslutili s svojim bitjem, se jih neoprejemljivo zavedamo, brez prakticnega udejanjanja. (bolj ali manj zaenkrat). Razlicno pac od cloveka do cloveka.

Svet in zivljenje ni crno-belo. In tudi verovanje ljudi, religija, vera, odnos z bogom, karkoli pac to imenujete ne. Vsako clovesko bitje na tem svetu v nekaj veruje!; zato je vcasih primerno malce razmislit o tem kaj se pise.

Pa lp

Guest razlika

Se stinjam!

Je pa tud to res, da je Don Karlos človek z e-misijo. Si ne more kaj da nebi. Skor tko kot kakšen terorist..... xOOx :devil:

BUDISTIČNI ODGOVOR TALIBANOM

http://www.rtvslo.si/_up/photos/2010/04/25/u75890-130699_caricature_dieu_blogshow.jpg

Kaj brundaš Muhamed. Vsi mi smo že upodobljeni.

Lep pozdrav vsem bitjem, ki tavajo po oceanu iluzorne samsare, ki je polna neznanja, teme in trpljenja. Naj čimprej dosežejo Nirvano.

Ker ste v Afganistanu lepo pokazali, ko ste razstrelili kipe Budhe v Bamyanu, ki so predstavljali sam vrh kulturne dediščine Afganistana, kakšno je vaše resnično spoštovanje, do kulturne dediščine, vas naprošamo, da se prosim v prihodnje vzdržite svojih primitivnih dejanj, ki kažejo na globoko nepoznavanje same Budistične vere in norm normalnega kulturnega obnašanja nasploh. A je za vas nekaj normalnega se razstreljevat v đamijah in templjih? Je za vas nekaj normalnega in potrebnega bilo razstreliti đamijo imama Alija v Karbali in hkrati pobiti še mnogo nedolžnih žena otrok ter romarjev? Đamija imama Alija v Karbali je tudi veljala za biser Iraške umetnosti in za enega največjih centrov romanja šiitskih muslimanov. Ravno tako so kipi Bude v Bamyanu bili center romanj in turizma, ki so domačinom prinašali vir zaslužka in blagostanja.

Trdite, da so kipi Bude malik. Očitno zelo slabo poznate že najmanjše osnove Budističnega prepričanja. Budisti Budo častimo kot velikega učitelja. Po naši filozofiji je stanje nirvane stanje brez vsakršne oblike in jo je nemogoče upodobiti in opisati. V nasprotju z vašo vero, ki si za najvišji cilj postavi posmrtni obstoj v raju z mnogimi devicami. Po naši filozofiji, je takšno prepričanje otročje in pravzaprav smešno. Budisti verjamemo, da je končna resnica, ki jo lahko spoznamo neopisljiva za um in jo lahko primerjamo z vašim Alahom, ki presega stanje navadnega uma in zato velja za neopisljivo.

Za budista bi veljalo sanjariti, da v raju sexsa z mnogimi devicami za vir iluzije in samsareičnega bivanja, ki ga je potrebno preseči, z doseganjem stanje Nirvane, ki presega vsakršno obliko uma in oblike. Resda budisti verjamemo, da lahko človek z dobrimi deli doseže rajske sfere, ki bi jih lahko primerjali z vašim opisom raja, ampak to stanje še vedno velja za samsarično iluzorno stanje uma. Glavni cilj Budistične prakse ni uživanje z devicami ampak, spoznanje Alaha, ki je nad vsako obliko, in ga zato ne moremo upodobiti.

Budistični modrec Nagarjuna je simbolične opise nirvane podal v svojih krasnih pesmih.

JE PRAZNINA AMPAK NI PRAZNINA

DA DOBILA BI OBLIKO,

SMO JI REKLI PRAZNINA

Nagarjuna o Praznini in Nirvani.

Tako je lepo povedal. Nirvana je nad vsakršnim opisom uma. Da pa bi lahko sploh o čem govorili, saj um potrebuje nek simbol, smo ji dali imena kot Stanje Najvišje Blaženosti, Stanje velikega miru, Rajski vrt, Stanje brez lakote in žeje in podobno.

Očitno je prišlo do kulturnega kratkega stika. Pri nas na Tajskem, v samostanu kjer živim, bi lahko vaš opis raja veljal za pekel, saj živimo ob veliki reki in dežja je obilo. Reka pogosto poplavlja in tudi komarji pikajo, tako da bi vaš opis raja kot polja z veliko rekami in vode lahko izpadel kot slika pekla. No ampak smo odprte glave in razumem, da imajo pustinjska ljudstva, drugačno simboliko kot mi Tajci.

Nimam namena se preveč vtikati v vašo religijo, saj verjamem v svobodno odločitev in v demokratično parolo, živi in pusti živeti a z vso pravico svobodnega človeka, ki se lahko svobodno izraža, vam predlagam na srce, da premislite ali nebi bilo mogoče dobro v vaših interpretacijah Korana uporabiti malo več simbolike.

Pa tudi, če bi v zapisih Koranskega teksta premetali par pik, bi ugotovili, da Koranski verz o devicah izpade, kot verz ki govori o petju pavic (ptic). Tudi verz, ki govori, da Devici Mariji teče potok med nogami, bi tako izpadel, da pravzaprav ta Koranski verz govori o čistosti device Marije. Kaj me res hočete prepričati, da je tako pomembno govoriti v svetih knjigah, kako Devica Marija lula ali kaj? Sicer pa se tudi iskreno sprašujem, kako so se v vaših prevodih Korana v sodobne jezike znašle besede kot so Amerika, tanki in bombe?

V Koranu lepo piše, Bog je vsakemu ljudstvu poslal preroka resnice in za nas je prerok resnice Buda in prosim spoštujte to. Kako bi se pa vi počutili, da bi nekdo čel v Meko in bi razstrelil Kabo? Če ste že tako proti malikovanju, čemu tak poudarek na obvezno sprehajanje okoli skale? Kaj za vas velja, da je en kamen Bog? No in enaka logika velja za nas, samo očitno je vi ne razumete.

Če ste že proti upodobitvam, zakaj se na stenah đamij najdejo slike imamov in podobno na jumbo plakatih. A ni malo naduto samemu sebi postaviti višje pravice kot jih priznavaš prerokom? A se nekateri postavljajo nad smega Boga?

Naj bo kar bo, upam, da bodo odnosi med nami prihodnje temeljili na medsebojnem spoštovanju in toleranci, saj verjamem, da je vaša obsodba, da budisti malikujemo iz trte izvita in je vir globokega nerazumevanja že samih osnov Budizma.

SREČNO

NAJ VAS ŽEGNA BELA TARA!

S spostovanjem: lepo si si napisal. Upam, da si veckrat preberes in zacnes tudi kaj tega prakticirat. :palec:

Nimam namena se preveč vtikati v vašo religijo, saj verjamem v svobodno odločitev...

... upam, da bodo odnosi med nami prihodnje temeljili na medsebojnem spoštovanju in toleranci, ...

Jaz se spomnim, da so enkrat vprašali preroka v obsmrtni izkušnji zakaj je toliko različnih ver. Odgovor je bil ta, da zato, ker smo ljudje na različnih razvojni stopnjah "duše" in da zato rabimo tudi različne religije.

No, vsaj internet je inovacija, ki jo muslimani niso zavrgli. Izgleda, da obstajajo dobre inovacije in slabe inovacije (bida, al kak se že temu pravi). To, da pride taka lepota iz človeka, ki ni znal ne brati in pisati na papir, je zasluga njegovih pismenih kolegov. Sicer so pa še druge knjige, ki so nekaterim prav tako ali pa še bolj všečne. Če smo pri islamu, se mi dopade sufizem - Rumijeva poezija.

Ja, vse stereotipe o islamu se da zavreči. To pa zato, ker je islam tako pisan in raznolik, kot vse ostale religije in v njem najdeš vse vrste ljudi.

Se bo, ker že obstaja gibanje za Islam v Evropi, ki se ne dojema več teokratsko. Mogoče bodo burke v pastelnih barvah.

Ja muslimanski skrajneži zavračajo vse sodobno. Sodobne obleke, način oblačenja, razmišljanja, vse je zlo.Ženske ne smejo vozit avta in človek ne sme mislit.

Edina izjema je sodobno orožje. Tega sprejmejo od nevernikov ali vernikov.

Saj sploh ni važno a si muslič, komunjara ali narko mafijaš, samo da dinamit nam daš.

x:Dx

Bi rekel, da kakor pri komu. Preizkusnje na poti so vedno. Srce pred umom, um pred srcem... srce vE. Um pa nosi prepricanja.

Na prepricanja pa tudi morda ni primerno gledat CB, saj so nam ta lahko v korist, da ne pocnemo neumnosti, katere bi lahko obzalovali.

Vedno pride cas, ko jih bomo odpustili in jih ne vec potrebovali.

Razumevanje in razlocevanje med modrostjo in prepricanjem pa je tisto cesar se tudi ucimo. In ko to povezemo se s srcem (oz. ljubeznijo), morda lahko zacnemo govorit celo o izpolnitvi in aktivnem udejanjanju duha. Mogoce.

In tako kot jaz ali ti nekaj napiseva in se nekdo strinja ali ne, uporablja/mo uma za razlocevanje, v povezavi z izkusnjami za razumevanje.

Vse je na mestu. Tako kot mora bit. Je pa od nas odvisno kaj s tem storimo.

Predvsem pa je v možganih zasidrana kot prepričanje oz. natančneje kot dvom in negotovost.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...