Minnie 4. november 2010 Prijavi Deli 4. november 2010 http://www.balkanwri...danilokis11.htm Što mislite o nacionalizmu kao pojavi? Gledate li je kao nešto isključivo negativno (uzvisivanje vlastite nacije u odnosu na druge) što u određenim situacijama može dovesti do neizbježnih sukoba ili kao nešto nužno jer se time izražava osjećaj pripadnosti određenoj naciji i naklonosti (ljubavi) prema njoj, a onda samim time i kao nešto prihvatljivo? Gore navedeni članak nacionalizam doživljava kao nešto negativno. I kako bi se, prema vama, trebala ostvarivati zdrava ljubav prema vlastitoj domovini? Nadam se da moguća rasprava neće otići u krivome mjeru. Pitam hipotetski. Ako bude, neka se tema slobodno izbriše. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. november 2010 Prijavi Deli 5. november 2010 Cau prebral sem samo prvi odstavek iz podane povezave in se povsem strinjam. celo vec, zelo dobro je opisal razloge za nacioalizem, ki so se meni bolj osvetlili zadevo. Hkrati se sovpada z mojim razmisljanjem o locevanju. ljubezen ne locuje, temvec povezuje. egoizem, strah, primerjanje locuje. danes je locevaje pasE in vsak pameten clovek se rajsi ukvarja z iskanjem resitev. to pa nedvomno vodi k potrebi sodelovanja, kar je nasprotno od locevanja in tega kar prinasa nacionalizem. Trenutni problem nacionalizma v svetu je morda veckrat vezan na ekonomske interese. mogoce je veliko celo politicnega.Zaradi krize je tudi v nemciji recimo manj delovnih mest in se seveda nekaterim ljudem, domacinom, nemcem, zdi nesmiselno da vlagajo v priseljence, recimo turke, ki jih je tam veliko. podobna slika, ceprav morda manj izrazena je tudi pri nas. Kar se se ni izrazilo bo verjetno prislo na povrsje. Scasoma.Ker so cloveski odnosi veckrat vezani na interese, korist, se tudi v tem pokaze koliksna je v resnicni solidarnost in nelocevanje nekega naroda do druge verske, rasne ali nacionalne manjsine. Nezavedajoc se, da drugacnost ponavadi obogati tudi lastno kulturo. Vprasanje torej morda ni toliko, ali obstaja realni strah pred tem, ali bo neka drugacna nacionalnost, kultura prevladala nad neko obstojeco, jo izpodrinila, temvec v tem, ali je nekdo sposoben ohranit svojo identiteto ter kulturo s tem, da jo dovolj ceni in zanjo tudi kaj stori, hkrati pa dopusca da enakovredno obstajajo tudi druge. Ce bi govoril o prihodnosti, bi rekel, da nekoc ne bo pomembno katere rase ali nacionalnosti bo clovek, ker bo zavest in same potrebe dvignjene nad tem vprasanjem.Temu smo ze prica. Recimo nek american odpre firmo. Njegove namen je da firma obstane in ima zaposlene primerne delavce. Ne sprasuje se ali so beli ali crni, temvec ali so kot delavci primerni za njegovo podjetje, tovarno. Torej so presli vprasanje o rasni razlikosti in s tem presli nekatere povode za rasizem. Podobno je glede nacionalizma, religije, te ali one osebne pripadnosti posameznika. Tako mislim, da nam bodo okoliscine za prezivetje narekovale, da opustimo nazdanjaska razmisljanja, ki ustvarjajo disharmonijo in s tem ne stremijo v iskanju resitev za skupno dobro.Vedno bolj se razume da clovek kot bitje neglede na raso, vero, nacionalnost, kulturo itn, potrebuje v osnovi enako:hrano, vodo, streho nad glavo, mir ter primeren izobrazevalni sistem. Vsem nam je to skupno. Iz tega sledi tudi zavedanje, da v kolikor poteka na enem delu planeta vojna, se to veckrat pozna tudi v drugih drzvah, narodih, rasah, saj smo za prezivetje ekonomsko vedno bolj odvisni drug od drugega (uvoz, izvoz). Tako neke nacionalisticne ideje pravzaprav izpadejo bolj kot ne kot "kurcenje" posameznikov, ki ne vidijo niti lastne, niti sirse potrebe druzbe. - Je pa seveda vprasanje ohranjanje identitete naroda in njegove kulture ter verske pripadnosti, pomembno vprasanje, o katerem bi morda morala razmisljati vsaka dovolj odgovorna oseba.Verjamem da kakor je religija pomembna za dolocen razvoj ljudi, je tudi narodna identiteta pomembna. Menda imajo tudi narodi svoje karme in dolocena skupina ljudi, s podobnimi vzorci, se najlazje razvija znotraj dolocenih pogojev.Zato meni, da je vprasaje nacionalizma precej siroko vprasanje. http://www.balkanwri...danilokis11.htm Što mislite o nacionalizmu kao pojavi? Gledate li je kao nešto isključivo negativno (uzvisivanje vlastite nacije u odnosu na druge) što u određenim situacijama može dovesti do neizbježnih sukoba ili kao nešto nužno jer se time izražava osjećaj pripadnosti određenoj naciji i naklonosti (ljubavi) prema njoj, a onda samim time i kao nešto prihvatljivo? Gore navedeni članak nacionalizam doživljava kao nešto negativno. I kako bi se, prema vama, trebala ostvarivati zdrava ljubav prema vlastitoj domovini? Nadam se da moguća rasprava neće otići u krivome mjeru. Pitam hipotetski. Ako bude, neka se tema slobodno izbriše. 1 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. november 2010 Prijavi Deli 8. november 2010 aja? lahko navedes enega, ki je na racun nacionalizma prezivel? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. november 2010 Prijavi Deli 9. november 2010 Strinjam. A to je le zacasno in morda nekoristno. Nacionalizem ima vec pomenov; zato nesporazum iz moje strani.Tako ima recimo patriotizem lahko povsem drugo konotacijo kot nacionalizem. Kar se tice evrope, gre morda bolj za nacionalizem znotraj ze uveljavljenega nacionalizma, ki ima lahko razlicne vzroke. Tudi koristne narave. Nacionalizem predvsem razumem kot nestrpnost, zato sem te tudi vprasal; kar pa ni nujno, da je v celoti vzrokov.Nacionalizem ki ohranja tisto kar je cloveku dobrega, je lahko koristen. Kljub temu je njegova narava locujoca in nekoristna.Tko da ja. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. november 2010 Prijavi Deli 9. november 2010 sm popravil svojo odgovor, ker je bil nesmiselen; pa si pac "prehitr" citiral ane. Po vsem kar sem ze pisal tule, se ti ocitno se vedno sanja ne o mojem pogledu na sceno, okoliscine, kljub temu da sem ze veliko pisal. Verjetno zato, ker si sam stranskarsko omejen in posledicno mislis, da sem tudi jaz in drugi ljudje zgolj tako kot ti. Torej cega sem jaz simpatizer in cesa ne, se ti ocitno niti sanja ne, sicer ne bi take neumnosti pisal in me porival nekam, kamor si sam porinjen v omejenosti izbire.tvoje pisanje v temi politki kaze precej jasno kje si ti. moje strinjanje s posameznikovim dialogom, akcijo, pa seveda se ne pomeni strinjanje s celotno politicno strukturo ali njeno vejo; kaj sele s sistemom. Kljub temu, pa si se ti pustil preprican, da nekje pa pac moras biti; ocitno. O politki pa se ne bom menil s tabo, ker si precej zmanipuliran. stvar razumevanja, ki ga tule ne moreva resit. Sem pa ti dal kot si videl prav in povedal, da je bil moj nesporazum, ker sem nacionalizem najprej pogledal zgolj iz enega pomena. jeah right vseh.. poznas jih pa 0,00000001 % kar je za ene nacionalizem je za druge patriotizem, ti to najbolj veš, ki vsako stvar obrneš sebi v prid To mende veš saj si simpatizer tki izdajalskih. Dejstvo pa ostaja, brez nacionalizma ni patriotizma, ker ena stvar prinaša drugo, in obe sta izključevalni do tistih ki niso del te nacije oz patrie to ni moja teorija temveč je podprta tudi s strani vseh relevantnih socioloških mislecev 1 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. november 2010 Prijavi Deli 9. november 2010 ni blema. tut prasu nam vec. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. november 2010 Prijavi Deli 9. november 2010 itaq ; sam ce bos tlacu v sebi, tut nau dobr. ne me jezit ker moram odslej bit miren in zbran 2 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 9. november 2010 Prijavi Deli 9. november 2010 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.