kamikaze 31. maj 2005 Prijavi Deli 31. maj 2005 kaj luna, konj, hiše......ne obvladam nč tega veš. Tko da mi nima smisla mahat z astrologijo une tablete pa kr pusti blisk skozi temo -dekletove ustnicerahlo vzdrhtijo Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 1. junij 2005 Prijavi Deli 1. junij 2005 vroče, ironmonkey počasen plestoplota njegovih rokskozi bluzo vešče okrog svetilkevijugasti letnetopirja kamnita ogradapolževa sled vodina senčno stran Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
samba 5. junij 2005 Prijavi Deli 5. junij 2005 poletna nočv meni slutnjaoznanja konec zvezdno nebotvoje ustnicežgejo me še danes Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 6. junij 2005 Prijavi Deli 6. junij 2005 vroče? hmmm še en vroč ljubkujem dekledlani sledijo lokunjenega hrbta pa še dva manj vroča...... železna tira -dva srebrna trakovav mesečini med bliski vodeigriva reka trkljamale kamenčke have a nice day Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 8. junij 2005 Prijavi Deli 8. junij 2005 kaj je zdej, a noben več nau sm pršu kej napisat.... moderni kristus -v pleksi križu visikot v škatli (vtis iz Trnovske cerkve) mrzla zimska nočsneg se tiho lesketav mesečini (dokaj običajen) Njene ustnice med strastnimi objemi božajo moj vrat (za mojo Majo ) Kobilica brez zadnje noge - vsaka rečima svoj smisel (filozofski) kovinska gmotavzmeti, plošč in koles -tovorni vagon (železničarsko estetski) tko, folk, zdej pa še vi kej..... Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 8. junij 2005 Prijavi Deli 8. junij 2005 fajn, ironmonkey, ti si kar daj duška meni nekaj ne gre preveč od rok zadnje čase... pravzaprav sem se začela malo izživljati na neki spletni strani s haikuji na objavljene fotke, pa ni tako simpl, ker se moraš izmisliti nekaj, dober haiku pa praviloma nastane na osnovi osebne izkušnje če glih kerga zanima...http://www.alc.co.jp/clubalc/haiku/gallery/index_e.html(glej ladybug) gnezdo nad oknom - hotelski apartmaže oddan *na balkonu hotelske sobe v Poreču ta vikend smo imele lastovičje gnezdo in lastovki sta prihajali hranit mladičke Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 10. junij 2005 Prijavi Deli 10. junij 2005 mmmmmmmmm fajn, bom šu pogledat ta sajt kr zdele... drugač pa sm bil dopoldne kr črne volje pa včer tud, zato je tale mal pesimističen: turoben večerenako kot obrazimimoidočih tale situacija me je pa kr mal dregnila v dušo, kot se reče: koža brez mesanapeta čez lobanjo - mlada narkomanka (ni šlo na koncu s 5 zlogi, kokr sm poskušal ) Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 10. junij 2005 Prijavi Deli 10. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>mmmmmmmmm fajn, bom šu pogledat ta sajt kr zdele... drugač pa sm bil dopoldne kr črne volje pa včer tud, zato je tale mal pesimističen: turoben večerenako kot obrazimimoidočihče dovoliš eno pripombo, sem opazila že pri nekaterih drugih tvojih haikujih...pri haikuju je pomembno, da vzdušje, razpoloženje, občutenje... narišeš in ne opišeš (turoben večer / enako kot... ni najbolj posrečeno). Učinkovit način za to je predstavitev dveh na videz nasprotujočih si podob, ki se dopolnjujeta (v eng. juxtaposition). v tvojem primeru je mogoče večer lahko oblačen/soparen/meglen... takšen pridevnik tudi nekako določi letni čas (ki je pri klasičnem haikuju bistven - kigo; v sodobnem sicer ni nujen), potem lahko nadomestiš "enako kot"... obrazi mimoidočih (takšna zveza ne sodi v haiku) s turobni/mrki/zamišljeni... obrazi mimoidočih. tale situacija me je pa kr mal dregnila v dušo, kot se reče: koža brez mesanapeta čez lobanjo - mlada narkomanka (ni šlo na koncu s 5 zlogi, kokr sm poskušal ) forma 5-7-5 zlogov sploh ni nujna, pravzaprav se vedno bolj opušča; bolj bistveno je sporočilo. Zahodni (angleško govorno področje) haiku sploh teži k uporabi čim manj zlogov. <{POST_SNAPBACK}> lepo! pokošen travnikkosilnica je obšlaen makov cvet Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 11. junij 2005 Prijavi Deli 11. junij 2005 sej, mi je bil sumljiv un moj "tako kot".... pa sm vseen napisal, pač tko je pršlo.....jah ne vem, js se nekak držim forme 5-7-5, čeprav res ne vem zakaj.... bom probal z manj, če bo šlo. Sam v angleščini je mislim da lažje - zdi se mi , da je jezik sam tak da lahko z manj zlogi isto poveš sovenščina je pa kar dolga, se mi zdi mam včasih probleme k je preveč zlogov.... mi je pa všeč ideja s čimmanj - če se prav spomnim sm vidu tud "haiku" z manj kot 10 zlogi - je blo res instant sporočilo un sajt sm šu pogledat - pa se ne znajdem na njem. Pa tud moram počakat da dobim računalnik s servisa, bom pol doma kej napisal - k se mi ne da v knjižnico slovarjev vleč...moja angleščina je pa tko, bl invalidna sivo nebona pragu hiše mačkas tremi mladički (ta je ratal na poti sem) tiho brnenjeračunalnikov, klikiin zvoki tipk (ta je pa od zdele) vsi so odšlispet je prazen in tihapartma 30 Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 11. junij 2005 Prijavi Deli 11. junij 2005 Veš, ker je bil najkrajši objavljen haiku? tundraby Cor van der Heuvel *navigacija na unmu sajtu je res mal nerodna, ampak se da... z onim drugim oknom, ki se odpre, nalagaš podatke na osnovni strani sivo nebona pragu hiše mačkas tremi mladičkiful všeč tiho brnenjeračunalnikov, klikiin zvoki tipktukaj spet opisuješ eno in isto stvar, ni preveč zanimivo...če bi na koncu dodal kakšen nepričakovan obrat, bi bilo dosti bolje, npr.: tiho brnenjeračunaknikov, klik - glasna kletvica tako si bralec lahko ustvari večplastno podobo in uporabi svojo domišljijo... haiku namreč ni premočrtno razlaganje, bistvo je v zamolčanem *matr se pametno delam, upam, da ne zameriš vsi so odšlispet je prazen in tihapartma 30ideja mi je všeč, a tudi tukaj spet poveš 2x isto: vsi so odšli / prazen in tiheno (najbolje prvo) vrstico bi bilo spet dobro nadomestiti s čim bolj udarnim Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 11. junij 2005 Prijavi Deli 11. junij 2005 Odločila sem se, da tu objavim smernice za pisanje haikujev, ki jih je napisal dr. Vladimir Devidé, starosta haiku poezije na področju Balkana. Morda bodo komu koristile...(prevod M. Hudnik) 1.Haiku je trivrstičnica, katere verzi štejejo po vrsti približno 5, 7 in 5 zlogov. Celotna dolžina naj bo nekje med 12 in 20 zlogi. 2.Haiku pogosto vsebuje besedo, ki nas usmerja v letni čas, ko je nastal. 3.Haiku je neposreden izraz pesnikovega doživetja, pri tem pa ni udeleženo ne razmišljanje ne sklepanje niti poučevanje ali kaj podobnega. 4.Pesnik haikujev se staplja s predmetom svoje pesmi in ne poudarja svojega "jaza" 5.Tema haikuja je najbolj pogosto narava in človek v njej. Ljubezen kot eros nasploh ni predmet haikuja. 6.Doživetje, iz katerega naj bi nastal haiku, mora imeti pesniško vrednost, ki ga povzdiguje nad poljubno nepomembno doživetje. 7.Lepota haikuja je v njegovi resničnosti, neposrednosti, še zlasti pa vtem, da z njim nekaj, kar smo poznali že prej, doživimo nanovo – na bolj prečiščen način, močneje, globlje. 8.Čas, v katerem se haiku dogaja, je skoraj vedno sedanjost: haiku je poezija "tu in zdaj". 9.Haiku ni aforizem, ni pregovor, ni miniatura, ni "pesmica". Haiku ne sme biti okinčan. Haiku ne prenese rime, ta je zanj premočno sredstvo in bi zadušila rahlejše odtenke. Haiku praviloma nima naslova. 10.Če bi radi pisali haiku, preberitein podoživite čim več haikujev pomembnih haikujskih pesnikov. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
borivoj 13. junij 2005 Prijavi Deli 13. junij 2005 dragoj coccinelle i ostalima ljep pozdrav od bata bore. ne zaboravite na > http://karolina-rijecka.com mozete odaslati svoje haiku pod rubliku "haiku posjetitelja"na slo. i eng. sve vam ljepo pise. lp, boro. Citiraj budi to sto jesi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 13. junij 2005 Prijavi Deli 13. junij 2005 hja, če pa ni blo nobene kletvice takrat pol sm pač napisal kar se je dogajalo. Zakaj pa bi moral met haiku preobrate sej če opisuje dejansko stanje, ga lahko v vsakem trenutku, in kot je blo, tko sm pač napisal.... (sicer tle se js mal pametnega delam, ker je tudi precej mojih "haikujev" dejansko izmišljenih oz. ko si predstavljam določeno situacijo, ne pa da sem sam v njej ) soparen danmali mucek se skrivapod starim stolom (no ta ni izmišljen ) sivi oblakiso za hrib potisnilizaspano sonce Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 13. junij 2005 Prijavi Deli 13. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>hja, če pa ni blo nobene kletvice takrat ampak a se ti ne zdi, da s "kletvico" zveni bolj zanimivo pol sm pač napisal kar se je dogajalo. Zakaj pa bi moral met haiku preobrate sej če opisuje dejansko stanje, ga lahko v vsakem trenutku, in kot je blo, tko sm pač napisal.... saj, temu se reče "so what" haiku... haiku, ki to je in ni... ki bralca pusti bolj ali manj hladnega.kot na primer... (tole zdaj izmišljeno) pridem iz službe/šoleodpeljem psana sprehod hm... ne ravno preveč globoko sporočilo, tudi če bi bilo dejanski opis dogodka, ne? kaj pa... (tudi zdaj izmišljeno) razgovor za službopes na sprehodu vleče v novo smer tukaj pa moraš že malo vpreči domišljijo... aha, oseba je bila (ali bo v kratkem) imela razgovor za službo... ali bo (je bil)razgovor uspešen, bo služba njena? vsekakor prelomnica v življenju, ne glede na izid... in drugi del (pes v drugo smer) to prelomnico poudari, nakaže spremembo... bo to sprememba na bolje, bo prinesla uspeh?... in še kaj... npr. zakaj pes vleče drugam, je kaj zavohal... morda nova psička v soseščini (spet več pomenov)... in v teh dodatnih pomenih je skrivnost dobrega haikuja (pa s tem ne mislim trditi, da je tale moja instant pogruntavščina res dober haiku) soparen danmali mucek se skrivapod starim stolom (no ta ni izmišljen ) sivi oblakiso za hrib potisnilizaspano sonce Diana Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 14. junij 2005 Prijavi Deli 14. junij 2005 mmmmmmmmmmm lih k si dala Basheka, sm se ga spomnu v originalu Furu ike yakawazu tobikomumizu no oto (to je ta od žabe ki skoči v stari ribnik) hja, o vsem unem bom pa razmislu..... tko da danes mojga nč..... Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sedna 16. junij 2005 Prijavi Deli 16. junij 2005 Ah, dej no, ne bos se pustil ujeti okvirju.. U macjoj gubicipucketaju kostipoljskog misa. Citiraj http://sedna.blog.siol.net/ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 16. junij 2005 Prijavi Deli 16. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>... sm se ga spomnu v originalu nevihta je mimoptičji zbor prepevana ves glas Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 19. junij 2005 Prijavi Deli 19. junij 2005 Tale je pa eden bolj znanih od Isse (Kobayashi Issa 1763-1828) Katatsuburi soro-soro nobore fuji no jama little snailinch by inch, climbMount Fuji! kot ponavadi obstaja več prevodov, tale je od D. Lanouea, ki se je sistematično lotil prevajanja Issinih haikujev (menda čez 26.000) spletna stran: http://webusers.xula.edu/dlanoue/issa/ Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 20. junij 2005 Prijavi Deli 20. junij 2005 Issa mi je vsec tega se nisem videl - odlicen je! js bi ga rabil za motivacijo (za karkoli.....) pomlad v gozduhodim in poslusamsumenje vej (shumniki mi ne delajo) Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 21. junij 2005 Prijavi Deli 21. junij 2005 že vem - na veliko si ga bom sprintal pa dal na zid.... taiko bobni -nad njimi plavajočzvok flavte (sam to je treba slišat, še tak haiku ne nardi takega vtisa ) Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 21. junij 2005 Prijavi Deli 21. junij 2005 si lahko predstavljam samo a si prepričan, da haiku ne more nardit ful vtisa če ga zna nekdo res dobro napisat (mi še ni ratal) in drugi dobro interpretirat, je tut lahko bomba saj poznaš tistega Bašovega o čričkovemu petju v tišini templja, ki prodira v živo skalo? in this hush profoundinto the very rock it seepsthe cicada sound ...pa še en moj skromen prispevek ob sončnem zahodurazvnete strastina balinišču Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 ne neeeemaš kšne posnetke japonskih bobnarjev?k če ne vztrajam da si ne moreš mislit kako to zgleda oz. zveni joj thnx za pojasnilokolk je blo haikujev s besedo cicada pa nism vedu kaj pomeni....čeprav bi si loh mislu, ja led na obalinad vodo se Fuji-sanvzpenja v nebo (po sliki na mojem namizju namreč....) Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 ok, nimam... pol si pa ne morm mislt pa sori za napačno info... cicada je škržat, čriček je pa iz enga druzga štosa Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 a tko.....js pa tle že za sveto jemljem.... c c c c škržat torej.no ja, tud čriček je neki šestnožnega, po travi lazečega in glasnega, pa iz rodu živali Insecta, tko da ni panike.... un polžek mi pa ne gre iz glave..... za začetek sem si izpisal tisto na screensaver..res xsmx xsmx Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 se ti moram kar nasmejat (pa ne sam v tej temi ) o šestnožnih po travi lazečih bitjih iz rodu Insecta sem pa enkrat nekaj napisala, pa se ne morem odločit, a je kaj vredno ali ne ah, pa naj bo na ogled... zelena travazelena kobilicahop - zdaj jo vidim Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.