Bern 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 Eden svež, dogajanju primeren. Ko zmanjka časain ko uiti ni več kam, maske padejo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
*Ana* 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 Se pravi, da človek nima časa igrati...Končna ena pozitivna plat današnjega hitrega sveta... Citiraj Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
*Ana* 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 <{POST_SNAPBACK}>če bi želela poslati svoje haikuje komu v oceno, ti lahko na OS posredujem podatke pristojne osebe Ja, prosim. To bi bilo zelo lepo. Pa hvala Citiraj Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 bern ta ja pa prav sheakespearovski Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
*Ana* 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 Mavec skrit pod dolgim rokavom;nihče ne ve, da jo boli. Citiraj Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 bled prvi krajecza njenih 60 letmlad kužek Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
*Ana* 11. julij 2005 Prijavi Deli 11. julij 2005 (popravljeno) Droben deček; ogromna torbašibi njegova kolena. Popravljeno 11. julij 2005 -> *Ana* Citiraj Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bern 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 <{POST_SNAPBACK}>bern ta ja pa prav sheakespearovski "Rodil" se je včeraj popoldne med vožnjo domov kot posledica številnih zelo težavnih telefonskih pogovorov, nekaj stiske, morečega vzdušja in škorpijonske sposobnosti pičiti v enem samem udarcu (stavku). Nobene poze vmes in radosti. Hvala. (Pri tem pa ima tudi formo 5-7-5, na katero tu marsikdo ne pazi.) In danes je drugačen dan... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 sem tudi jaz opazila, da je tu prisotnih dosti lepih misli, brez prave forme.ampak ce je haiku tako specificen, da je treba imeti tocno doloceno formo, ne razumem, zakaj se je ne drzi? drugace pac pisimo v misli o cemerkolize....(saj ce je nekaj v treh vrsticah in brez glagolov se ni haiku, kot sem jaz razumela razlago kaj to jein v cem se razlikuje od drugih modernih redkobesednih utrinkov...) ampak saj ni vazno, lepo je in prav, da se pise! Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bern 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 Seveda. Če je v pravi formi, toliko bolje, če pa ni, je pa še vedno lahko doživeto in lepo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 bern, saj se trudim bit malo manj urejena, redoljubna in resna...saj razumes....me je vzgojila moska devica Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 <{POST_SNAPBACK}>sem tudi jaz opazila, da je tu prisotnih dosti lepih misli, brez prave forme.ampak ce je haiku tako specificen, da je treba imeti tocno doloceno formo, ne razumem, zakaj se je ne drzi?Bom poskušala pojasniti tole glede forme, kolikor je v moji moči. Ko so prvi zahodnjaki v začetku 20. stoletja (najpomembnejši med njimi je bil R.H. Blyth) odkrivali japonsko poezijo, torej tudi haiku (ki je, mimogrede, le ena od oblik japonske kratke poezije), so ugotovili, da ga Japonci pišejo v 17 zlogih (čeprav je v japonskem jeziku težko govoriti o zlogih, gre pa za podobno jezikovno enoto - onji), praviloma s cezuro po 5. ali 12. "zlogu". Japonski haiku je pisan eni vrstici in ne v treh, kakor so ga pozneje prenesli na zahod, verjetno zaradi poudarjenega premora - cezure.Haiku se je torej tudi v angleškem jeziku najprej pisal v 17 zlogih.Kmalu po razmahu haikuja predvsem v USA v 60. letih pa so se pojavili zagovorniki sodobnejše minimalistične oblike haikuja in uveljavili obliko z manj zlogi. Nekateri so šli celo v ekstreme; tako je v neki zbirki (ali antologiji, se ne spomnim) objavljen haiku z eno besedo: tundra. V današnjem času je torej pravilo 5-7-5 izgubilo pomen, na mednarodnih natečajih se v glavnem ne upošteva in 'globalni haiku', ki se piše v angleščini, ima praviloma manj zlogov. Tu gre zagotovo za kompromis med vsebino in obliko - glede na kratkost forme je na račun sporočila žrtvovana fiksna forma. Če se za trenutek ustavimo še pri našem maternem jeziku... slovenščina je verjetno primernejša za pisanje v 5-7-5 od angleščine. Vendar pa tudi v slovenskem haikuju prevladuje trend pisanja z manj zlogi in je povsem enakovreden fiksni obliki. Haiku torej ni le tisto, kar je napisano v 5-7-5; in vse, kar je napisano v tej obliki, ni haiku. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 hvala cocci! je tezko sodit, v bistvu, kaj je in kaj ni haiku. imam prjatelja japonca in mi je razlagal o teh formah-v bistvu je dosti razlicnih znotraj sistema...ce gremo vsi nekako samo po obcutku torej ne moremo dosti zgresiti, glede na to, da se je haikusam tako razvijal Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 Ma, tega je toliko, npr. enačenje haikuja in zena, kar je približno tako, kot da bi enačil sonet in krščanstvo ... in na zahodu tako opevani haiku trenutek, ki ga Japonci sploh ne poznajo, pa še bi se našlo... Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bern 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 Hvala, Coccinelle, za tole. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 12. julij 2005 Prijavi Deli 12. julij 2005 Ni za kaj Saj forma je pravzaprav samo vrh ledene gore... in gradiva je toliko, da bi lahko doktoriral iz njega Sicer pa se mnenja, kaj haiku sploh je, krešejo, odkar je zapustil rodno Japonsko in 'zahodnjaki' se lahko še tako trudimo, bistva verjetno ne bomo nikoli do konca dojeli. Medtem pa vseeno lahko pišemo kratke verze in jih imenujemo haiku. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 coccinelle.... Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 thx Amis za danes naj bo haiku J.W. Hendersona, ki je osvojil prvo nagrado na verjetno prvem mednarodnem haiku natečaju v angleškem jeziku, ki ga je organiziral Japan Airlines približno takrat, ko sem privekala na svet ( ) a bitter morningsparrows sitting togetherwithout any necks in moja verzija prevoda: ledeno jutrovrabčki čepijo skupajčisto brez vratov obe verziji sta 5-7-5 Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cvickar 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 rdeče vino, polni kozarci,prazna glava Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 rdeče vino ... valda cviček Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cvickar 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 <{POST_SNAPBACK}> rdeče vino ... valda cviček se vidi da sem še začetnik pri pisanju pesmi. Seveda CVIČEEEEEEEEEEEEEEEK Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cvickar 13. julij 2005 Prijavi Deli 13. julij 2005 Baba upije, črna noč,sosedje na pomoč Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Modratrobentica 16. julij 2005 Prijavi Deli 16. julij 2005 ni dalaje dalasamo ne vsakmuamen Citiraj sem najlepša in najboljša kreacija narave ))) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
*Ana* 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 žalostna miselsprehod ptička pred očminasmeh na ustih Citiraj Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 18. julij 2005 Prijavi Deli 18. julij 2005 bitja iz narave te lahko razveselijo ali razžalostijo... oblak čez soncev travi mlad kos, ki ne bonikdar poletel Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.