Skoči na vsebino

HAIKU

mm

Recommended Posts

bolj kot karkoli

ljubim tega moškega

na uveli travi

:palec: :2src:

tale je krasn

pa tist tvoj o pidžami, pa ga zdajle ne najdem :2src:

samo berem jih in so mi lepi .....v žalost me spravljajo druge reči, haiku nikoli..

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Deli na socialnih omrežjih

Astra, te razumem... si pač zelo senzibilna xsrcx

name haikuji delujejo zelo različno... včasih mi polepšajo dan, spet drugič se zamislim, včasih pa me tudi kakšen razžalosti...

Lia, a tega misliš :8):

Valentinovo

cvetoče rože le na

moji pižami

ustrezna haiga je pa še vedno na linku v podpisu x;)x

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

saj, humor naj bi bil ena od bistvenih sestavin haikuja, samo predvsem na zahodu se pogosto nekam izgubi... :inocent:

sem se spomnila še enega luštnega :2src:

preoccupied -

my hand fills with

dog nose

Anna Tambour

... ali po naše...

prezaposlena -

moja dlan se napolni s

pasjim smrčkom

kdor je kdaj imel psa, zagotovo dobro pozna občutek, ko te štirinožni prijatelj opomni, da delo ni najpomombnejša stvar na svetu...

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

:palec: x:Dx xangx ja se kr spomnim filinga, pa ne sam pes, tud maček, sam da je celo glavo v dlani potisnu x:Dx x:Dx :palec: xsrcx

najs memoris.press

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

jaz tudi obacasno zelo otozna ratam ob takih verzih...

sem pa ravnokar brala memoairs of a gejsha ( ne vem, kako je prevod v slovenscino)

priporocam, amis...ce imas rada take zgodbe...resnicno nemogoce :vio:

no in sem se seveda spomnila na tole in na cocco.... x;)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

<{POST_SNAPBACK}>lia xDDx

ampak se mi zdi, da si se fejst trudila, da bi bilo 5-7-5, ker mi deluje malo okorno (tisti 'vmes' je za moj okus čisto odveč)

:onfire: hvala, ker nisi raztrgala mojega prvega haikuja xpartyx

Pa še to...

Pravzaprav je zanimivo, da haiku v današnjem času vzbuja občutke žalosti. Res obstaja veliko haikujev, ki 'zadanejo v živo', a vendar haiku izvira iz haikai no renga, kar dobesedno pomeni 'komična pesem'.

Če koga zanima:

Haikai no renga, krajše renga, je srednjeveška verižna pesniška oblika; pesniki so se zbirali na dvorih in skupaj ustvarili pesem, ki je imela od 100 do 1000 verzov, ki so si sledili v zaporedju 5-7-5 in 7-7. Vsebino pesnitve določa vrsta pravil, ki pa vseeno omogoča raznovrstnost vsebin in nenavadne obrate. Renga ni bila pesem ali pesnitev, kot jih poznamo na zahodu, v njej ni zgodbe, ki bi ji bilo mogoče slediti. Zelo poenostavljeno: vsak naslednji verz se mora na nek način navezovati na predhodnjega in vsebinsko odstopati od enega prej, vseeno pa naj bi zadeva delovala kot zaključena celota. Na določenih mestih v pesmi se morajo pojaviti verzi o mesecu, cvetni in ljubezenski verzi.

Prvi verz v rengi, hokku, je edini, ki v rengi vsebuje kireji (cezuro) in obvezno referenco na letni čas, v katerem renga nastaja, in prispevati hokku v rengi je bila velika čast za pesnika. Pred Bashom haiku kot samostojna oblika ni obstajal, poznali pa so wako (ali tanko), kratko pesem z obliko 5-7-5-7-7. Basho pa je prvi postavil hokku kot samostojno pesem in tako ustvaril osnove za haiku, kot ga poznamo danes.

x:)x

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

:farb: xzobkox mrbit bo pa še kakšen kdaj, do takrat bom pa kar tvoje brala... :palec: xsrcx

pa hvala ti za izčrpno razlago.... :palec:

kasnostižečalenakosovopolje.press

:palec: fajn..ta je tak vremenski...

sam un je pa res prav masten spolzek ful dober

Valentines day

flowers blooming only

on my pajamas.

:inocent: a napišeš še kaj o slikcah...a jih rišejo tisti, ki jih napišejo....al je treba dobit honorarce za to x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>

:inocent: a napišeš še kaj o slikcah...a jih rišejo tisti, ki jih napišejo....al je treba dobit honorarce za to x:Dx

hm... tisti, ki to obvladajo, tudi sami rišejo haige (tista slikca s haikujem se imenuje haiga x;)x )... ampak to spletno stran, kjer je najti tudi mojo malenkost, je naredil in vse slikice (haige) ustvaril en japonski umetnik, ki se kliče Kuniharu Shimizu... saj če klikneš na vrhu "Return to top page", se ti odpre osnovna stran z vsemi skoraj 2500 avtorji, katerim je Kuni-san do sedaj ustvaril haige na osnovi njihovih haikujev in si lahko vse tudi ogledaš.

Kako je prišlo do tega, da je tudi nekaj mojih tu gor, sem sicer že pisala, ampak na hitro... v spomladanski reviji Haiku društva Slovenije Letni časi je bilo objavljenih nekaj mojih haikujev. Ker gre revija tudi na naslove v tujini, je prišla v roke Kuniju in ker se mu je zdelo, da bi iz mojih haikujev lahko naredil kakšno haigo, je pisal predsednici HDS, ta pa je njegov mail posredovala meni. Tako sem mu odgovorila in poslala še nekaj haikujev (tudi pižamo)... ostalo pa je zgodovina x:o)x

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...