Skoči na vsebino

HAIKU

mm

Recommended Posts

fajn, lia :palec:

samo eno vprašanje... ustnic (mi nekako ne paše preveč) ali kljunčkov (tudi otroška usta so lahko kljunčki)?

v haikuju je prav, da tisto, o čemer govoriš, točno predstaviš... če npr. govoriš o drevesu, je bolje, kot da napišeš drevo, le-to imenovati, npr. lipa, hrast, breza, smreka...

in na ta način tudi druge stvari, živali, rastline... le včasih (izjeme potrjujejo pravilo) je bolj učinkovito, da nekaj imenuješ na splošno... a za to moraš že vedeti, kakšen učinek želiš doseči x:Ix

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Deli na socialnih omrežjih

:inocent: hm res je boljš kljunčkov...hm mam take v hiš k so zlate tičke for ever x^x

pa še sošolke prpeljejo kr mami tko dobro kuha xrolleyesx pa nikoli ne vem koliko jih bo za mizo...prava impro kuharska liga x:Dx x:Dx x:Dx pa tak fajn moment je bil...ker sem istočasno kot otroška lačna usta za mizo, skozi okno kuhinje zagledala prvič na moji unikatni lojevki tri sinice....unikatna je pa zato, ker nimam paličic ne lojtrce ampak mornarski štrik skoz glinen teglc in ko zmašim sončnice in loj...steče nekaj skoz in ima teglc belo lojasto kapco....danes je na vrhu sedela ena sinica in kljuvala loj....upam da ne bo preveč holesterola v krvi x:o)x

učinek je pa iz tega haikuja sam men znan..res se ne vidi iz tega skrpucala nč...

xcivx bomo se še mal učili....hvala za potrpežljivost cocci xsrcx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Hvala lia, da si delila z nami ta moment... morda res potrebuje 'priredbo', a počasi se daleč pride... :palec:

Danes mi je prišla v roke nova številka LČ, zato bom še tu (so že na blogu) dodala moje objavljene haikuje... tiste iz WHR sem že objavila, pa tudi "peščeno plažo", ostali pa sledijo (mogoče je tudi kateri že bil tu gor...):

pokopališče...

v soju sveč droben dež

in breja mačka

graveyard...

in candlelit drizzle

a pregnant cat

ponedeljkovo jutro

pisarniški fikus je

odgnal nov list

Monday morning

the office rubber plant

has sprouted a new leaf

sončni zahod

bel oblak postane rožnat

nato siv

sundown

a white cloud turns pink

then grey

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Hvala lia, da si delila z nami ta moment... morda res potrebuje 'priredbo', a počasi se daleč pride... :palec:

eh, tule ne bo kakega biznisa...se sama seb čudim, da sem sploh upala kaj pisat, neznalico :o|o:

sončni zahod

bel oblak postane rožnat

nato siv

sundown

a white cloud turns pink

then grey

:palec: :2src: tale je pa moj današnji xcivx če bi znala, bi bil takle x;)x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Pa naj bo še tu...

Nočni obiskovalci

Prvič sem jih opazila spomladi. Par. Njun nenavadni let: na videz zaletav in neuravnovešen, v resnici pa hiter in učinkovit. Priletela sta, nekajkrat zakrožila in izginila v noč.

Nekaj časa jih nisem videla. Morda le nisem bila dovolj pozorna, kdo ve?

Neke tople noči pa stojim na terasi svojega malega stanovanja, pregretega od dnevne pripeke. Nenadoma v bližini ulične svetilke zaznam gibanje. Sta to moja skrivnostna znanca? Neslišno švigne mimo senca, pa še ena in zatem še ena. Najmanj trije so! Z bliskovitimi zamahi kožnatih kril spretno vijugajo okrog svetilke v lovu za plenom.

netopirjeva senca

švigne prek svetilke –

veščin smrtni boj

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

:inocent: sej je čist ok...sam men netopirji ne vzbujajo takih misli x:Ix

se mi kr mal fržmaga, ker so mi te živali tako nežne...mi je bolj hišni maček za smrtno grozo....ko se spomnim vseh krvavih mrtvih ptičev, krtov , voluharjev, :vio: :xx!:

ah, ne... meni so netopirčki tudi ful simpatični... sem pred leti enega reševala iz ene skupinske sobe... ženske so tulile in se razbežale, ja sem ga pa z brisačo sklatila z okna, da sem ga lahko ujela, potem sem ga pa spustila... kolk je bil topel, pa srček mu je utripal 100 na uro :2src:

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Haikujčice in Haikujčki, lepo vas je brati. Kadarkoli je potrebno kaj **matematično pravilnega** oblikovati si ni za pomagati z menoj... xrolleyesx sem bolj abstraktna v tem pogledu in ljubiteljica svobode....

Drugače pa obožujem lepe besede, ki božajo dušo, ko prideš v stik z njimi x:Xx Hvala vsem, ki delite svoje zaklade z nami, neukimi.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

x:Dx Hehe, vi se kar režite ampak sem zastražena k Pentagon :vragec:

Na vogalu stoji policaj

za njim ograja

pred njim ograja

x:Dx hehe saj vem, da ni ....

Jas te mam tak rada

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Namočena pot.

OVcE kolnejo, OVsE

tolčejo slamo.

(pa kaj če ni haiku, glavno da dogaja!)

Sedna - sprašuješ za obkoljeno mesto: kdor je zjutraj poskušal pripeljati v Ljubljano, je videl, da je to sila težko, ker pa sem prevozil večji del obvoznice tudi lahko povem, da je bilo mesto obkoljeno z avtomobili, ki so obtičali v kolonah. Obkolitev je uspela, naskok na center pa nikakor!

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

xsmx

saj nimam monopola nad to temo... samo malo sem jo posvojila, da ni čisto zamrla, pa ker sem se že vrgla v to, tko da... kar veselo naprej x;)x

če bo pa kdo preveč čvekal off topic, ga bom pa že v čvekarije poslala x:o)x

kosmatinec = policaj :eek: x:px x:o)x

*kar se pa tiče plonkanja v haikuju... glede na uveljavljene sezonske besede ali kigo (predvsem na Japonskem obstajajo obsežne knjige, neke vrste priročniki za pisanje haikuja, ki vsebujejo cel slovar teh besed s praktičnimi primeri; imenujejo se saijiki), ki so v tradicionalnem haikuju obvezne, je povsem normalno in sprejemljivo, da se določene fraze ali povezave ponavljajo... včasih lahko sprememba le ene besede v nekem haikuju prida povsem novo vzdušje ali celo pomen, tako da se po nekih normah tak haiku ne smatra za plagiat :inocent:

**tale post namenjen Silverjevi objavi... vmes ste se pa že razpisali xcivx

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Vse ceste so zaprte

Ovce se pasejo

po gospodarskem razstavišču.

A dej Cocci, da sm zadela haiku? Pol tukaj res velja, da slepa kura zrno najde....

Zdelele bila zunaj...vse zaprto vse zablokirano...k pr norcih....ogaraja kot v Guantanamu, vozni park je odličen, prejle videla 2 zalutala...

Silver, Piko :palec: x:Xx

Glede Metinih čevljev ne bi komentirala ima res dobre, jo bom videla v soboto, pa ti sporočim katera bo imela lepše x;)x

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

A sem kej zadela... :o|o:

xg:Dx ja kj si pa že x:Dx

Dež pada in pada

od Silverja poličnik

ograjo čuva

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Haiku al ne haiku

to je zdaj trilema

naše pikapolonice

Moji so lahko kozmizmi ali pa kozmiči ali pa kosmiči al pa kr neki... važna je energija, ki spremlja besedo, čeprav ne najbolj matematično pravilno. Karkoli napišemo, dobro in iz srca šteje xsrcx

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Ja a ni kao predpisano koliko zlogov mora biti se mi zdi 5-7-5 al neki tazga je Kroki napisal...ja vse pa tudi ne more bit Haiku x:Dx

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...