Skoči na vsebino

HAIKU

mm

Recommended Posts

amis xDDx x:Xx

valkira x:Dx :o|o:

takole bom rekla... tekst je že 'haikujski'... samo, kakšno je sporočilo?... meni ne pove nič posebnega... ne vzbudi nobenih posebnih čustev... ne najdem globjega pomena :inocent:

* sem vedela, da sem o tej temi tu notri že pisala, pa bom skopirala...

...temu se reče "so what" haiku... haiku, ki to je in ni... ki bralca pusti bolj ali manj hladnega.

kot na primer... (tole zdaj izmišljeno)

pridem iz službe/šole

odpeljem psa

na sprehod

hm... ne ravno preveč globoko sporočilo, tudi če bi bilo dejanski opis dogodka, ne?

kaj pa... (tudi zdaj izmišljeno)

razgovor za službo

pes na sprehodu

vleče v novo smer

tukaj pa moraš že malo vpreči domišljijo... aha, oseba je bila (ali bo v kratkem) imela razgovor za službo... ali bo (je bil)razgovor uspešen, bo služba njena? vsekakor prelomnica v življenju, ne glede na izid... in drugi del (pes v drugo smer) to prelomnico poudari, nakaže spremembo... bo to sprememba na bolje, bo prinesla uspeh?... in še kaj... npr. zakaj pes vleče drugam, je kaj zavohal... morda nova psička v soseščini (spet več pomenov)...

in v teh dodatnih pomenih je skrivnost dobrega haikuja (pa s tem ne mislim trditi, da je tale moja instant pogruntavščina res dober haiku)

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Deli na socialnih omrežjih

uau coccinelle...kakšen dober opis in haiku...mi je všeč tale primerjava, ker nekako vzpostavi filing za razločevanje.....thx

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

ojla...dej hitro menjaj smeška...a veš, da to ne gre tako...drgač bom rekla silki, naj ti kaj napiše v zvezi s tem.... :vragec:

x:Xx

A ni tak luškan... sej se sam s kladučkom po glav... a bi bil boljši tale :wacko:

sej veš da ti to povem sam zato k te maram.... x:)x x;)x

hoj, družba... danes vas malo zapostavljam... je ena gužva v službi :o|o:

Zimski veter

ples v soju luči

snežnih kristalov.

vseeno se mi zdi, da je bilo tole prej malo drugače :inocent:

kaj praviš na to (malo obrnjeno okoli):

veter v gorah

ples snežnih kristalov

v soju čelne luči

Sedna, inspiracija pride, ko je čas zato... verjamem pa, da je bil prizor lep xsrcx

kolikokrat se meni zgodi, da vidim kaj presenetljivega, pa vendar se haiku nikakor noče roditi... včasih je pač dovolj, da znamo užiti trenutke x;)x

jaz sem pa še vedno pri kakijih w:Iw

bledo sonce

vso barvo je razdalo

kakijem

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Trisek...

Konec je koncu

začetek nečesa kar

se ne spreminja.

Spomni se me ko

boš gola tekala

po galaksijah.

Spet predan volji

ki v temnem ozadju

plete bogvekaj.

Ne smeš si dovoliti, da ti življenje - zaradi cilja - spolzi skoz prste; temveč moraš požeti sadove vseh svojih letnih časov. F.N.

Silver, kul :2src: :palec:

glede spreminjanja... z njim sploh ni nič narobe in je normalen proces v piljenju haikuja x;)x

Astralis... pri haikujih, kot so tvoji, sem pa zbegana... modernistični pristop je vsekakor legitimen, v zadnjem času se prav v domovini haikuja, na Japonskem, dogajajo velike spremembe... eden od vodilnih predstavnikov avantgarde v haikuju je Ban'ya Natsuishi, ki je eden od zagovornikov ključne besede namesto sezonske... a moj osebni okus je še vedno bolj tradicionalen... tako da si ne upam komentirati tvojega dela x:Ix

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

No, sej bi bil vesel tudi nestrokovnega komentarja. x:)x Hvala za omembo Ban'ya Natsuishija...a morda veš, če so njegovi haikuji prevedeni v slo? Ja, rad eksperimentiram z ustaljenimi stvarmi, ker se mi zdi zanimivo, kako na tak način zadobijo čisto novo boliko, in uččinkujejo na drugačen način. So mi pa všeč tudi tradicionalni haikuji, četudi jih ne pišem.

No, tukaj še en cikel...

Sedem Zasevanj

Svitam se rtu

oddaljenosti sevam

besede. 7

Sprehajam se po

višini vsedem se na

le mur des je t'aime.

Je t'aime v témi

lice ob licu gori

mori nama čas.

Zasačim čas si

v žepu drobim brezna

in jih razpiham.

Čemu si manem

oči so mi zazrte

v resnico. So?

2

1

buuuum.

Ne smeš si dovoliti, da ti življenje - zaradi cilja - spolzi skoz prste; temveč moraš požeti sadove vseh svojih letnih časov. F.N.

No, sej bi bil vesel tudi nestrokovnega komentarja. x:)x Hvala za omembo Ban'ya Natsuishija...a morda veš, če so njegovi haikuji prevedeni v slo? Ja, rad eksperimentiram z ustaljenimi stvarmi, ker se mi zdi zanimivo, kako na tak način zadobijo čisto novo boliko, in uččinkujejo na drugačen način. So mi pa všeč tudi tradicionalni haikuji, četudi jih ne pišem.

No, tukaj še en cikel...

Res se ne čutim kompetentno, da bi komentirala... lahko pa rečem, da mi je tvoja poezija na nek način všeč... x:Ix :palec:

Glede Banjevih haikujev nisem prepričana... lahko, da je Apokalipsa objavljala kaj njegovega... nenazadnje je on skupaj z Jimom Kacianom in Dimitrom Anakievom eden od ustanoviteljev World Haiku Association, ki je bila osnovana v Tolminu l. 2001

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

nebo v puščavi

miljon zvezd

za njimi prašno srce

...sedna...prevzeto...trenutek navdiha... x;)x

:2src: :palec:

super...bomo kupili Vorwerk x;)x x:Dx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

na haikuje se sicer ne spoznam...ampak če sem dojela tapravi filing kaj naj bi to blo...pol bi rekla, silver, da je tvoj čist tapravi :palec:

js pa rabim še vorvwerk prej..... x:Dx x;)x

sej štekam...sam če se hočem navadit ...dobit tapravi filing....sej nisem vzela za slabo...vesela za opozorilo...kako pa naj se učim, če ne na primerih.... x:)x xsrcx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...