zerkalo 19. marec 2006 Prijavi Deli 19. marec 2006 Zerkalo, tole je sicer lepo, a tudi ne preveč haikujsko... Hvala za komentar, je lep, vendar ne prevec poglobljen, da o razumevanju niti ne govorimo. Ko postekas ta haiku ti pa obljubim da bos presegla svoje pametovanje Citiraj Norost je vcasih najvecja modrost… Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
just4you 19. marec 2006 Prijavi Deli 19. marec 2006 puščica...prazno srcea bolečina ostaja... kaj to je haiku?? i like this... hehe Citiraj ¤ ~ * Everyone dies, but not everyone lives.. * ~ ¤ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 pozdrav vsem skupaj, se opravičujem za odsotnost vsem prizadetim in neprizadetim Še vedno ne vem, zakaj niso moji in zerkalovi haikuji haikujski. :xx!: Res me zanima; nočem godrnjat... sorry, ampak o tem, kaj je in kaj ni haiku ter zakaj, sem na teh straneh, pa tudi na blogu že tolikokrat pisala, da res ne vem, kako naj še povem...če nekoga res zanima, je na spletu ogromno literature - teorije in samih haikujev - res da predvsem v angleščini, da ni težko najti razlage. Hvala za komentar, je lep, vendar ne prevec poglobljen, da o razumevanju niti ne govorimo. Ko postekas ta haiku ti pa obljubim da bos presegla svoje pametovanje ah, oprosti za 'nepoglabljanje', razlog je isti kot zgoraj.tvoja pesem je ena sama metafora, kar je za poezijo sicer zaželeno, v haikuju pa nima kaj iskati. torej, štekam metaforo, a to prav zaradi nje ni haiku. puščica...prazno srcea bolečina ostaja...kaj to je haiku?? i like this... hehe ok, naj bo ponovno. o točni definiciji, kaj haiku sploh je, se krešejo mnenja že od časov japonskih klasikov.a ena od ključnih lastnosti, o kateri se strinjajo praktično vsi, je ta, da haiku slika z besedami. to pomeni, da v haikuju ni prostora za direktno izražnje čustev, metafore in podobne pesniške prijeme.haiku skozi konkretno podobo sporoča globljo resnico, poglobljeno dojemanje sveta okoli sebe.praviloma (ne pa vedno) je haiku sestavljen iz dveh podob, ki sta med seboj usklajeni, povezani ali na videz nasprotujoči in postavljeni ena ob drugi izražata neko sporočilo.podobe so praviloma iz narave (tudi človek in njegovo okolje se smatra za del narave, a če je v središču 'pesmi' človek, to ni haiku, ampak sorodna oblika,senryu), v preteklosti je bila ena od podob obvezna referenca na letni čas (npr. sneg = zima, metulj = pomlad, polna luna = jesen, počitnice = poletje...) z vso svojo simboliko. ko sem že omenila, da luna tradicionalno predstavlja jesen, morda je za nas nenavadno, saj jo lahko opazujemo skozi vse leto. a prva jesenska polna luna je občudovana pri japoncih, saj jo v tem času smatrajo za najlepšo, najbolj popolno... ta link je sicer prav v tej temi že podal silver, pa ga še enkrat dodajam, če koga slučajno zanima kaj več o haikuju (sicer v angleščini)aha poetry - haikupa še en link, tudi s precej praktičnimi primeri, tudi haikuji v slovenščini...tempslibres Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 Hvala, ポローナ. Zdaj mi je jasno, kaj si hotela povedati. A vseeno me je po svoje groza, takoj ko začnem brati o nekih pravilih pri literarnem ustvarjanju... Še vedno pa sem mnenja, da lahko "pravi", globinski haiku napiše samo prosvetljen človek, ki biva v trenutku. Nekje sem bral, da so nekateri stari, izvorni japonski haikuji pravzaprav opisi prosvetljenja. (Meni) najbolj znan je tisti Bashojev, ko skoči žaba v ribnik. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 hm... sam a 'navaden' clovek pa ne more bivat u trenutku al kaj pomoje lahk in zato lahk recimo temu tut poglobljen haiku napise ane. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zerkalo 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 tvoja pesem je ena sama metafora, kar je za poezijo sicer zaželeno, v haikuju pa nima kaj iskati. torej, štekam metaforo, a to prav zaradi nje ni haiku. V resnici je to opis stvarnega dogodka, prispodoba ki jo omenjas pa se nanasa na dozivljanje istega dogodka. Morda bi v japonscini zvenelodrugace, kdo ve Citiraj Norost je vcasih najvecja modrost… Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zerkalo 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 hm... sam a 'navaden' clovek pa ne more bivat u trenutku al kaj pomoje lahk in zato lahk recimo temu tut poglobljen haiku napise ane. Med zavedanjem resnicnosti (trenutka) in spomini na resnicnost je bistvena razlika.Sori k sem se vmesal, ampak saj sam ves da je tako. Haiku je v resnici nacinza opis vecnosti, ki je neopisljiva zato je za razumevanje potrebna meditacija na haiku. In to razumevanje pride kot val, ki te butne ob skalo in za hip ostanele se vecnost. Kdorkoli lahko napise tak haiku, vendar zgolj nakljucno, ne namenoma. To pa je rezervirano za tiste, ki so vecnosti pogledali v oci. Citiraj Norost je vcasih najvecja modrost… Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 20. marec 2006 Prijavi Deli 20. marec 2006 Med zavedanjem resnicnosti (trenutka) in spomini na resnicnost je bistvena razlika.Sori k sem se vmesal, ampak saj sam ves da je tako. Haiku je v resnici nacinza opis vecnosti, ki je neopisljiva zato je za razumevanje potrebna meditacija na haiku. In to razumevanje pride kot val, ki te butne ob skalo in za hip ostanele se vecnost. Kdorkoli lahko napise tak haiku, vendar zgolj nakljucno, ne namenoma. To pa je rezervirano za tiste, ki so vecnosti pogledali v oci. Hvala, zerkalo. V bistvu si povedal bolj natančno to, kar sem hotel sam. Pa ne da ne bi znal, ampak tak je moj stil pisanja (da namreč ne povem vsega, ampak samo en del). Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sedna 29. marec 2006 Prijavi Deli 29. marec 2006 Droben dezprsi po obrazu;umito nebo. Citiraj http://sedna.blog.siol.net/ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sedna 29. marec 2006 Prijavi Deli 29. marec 2006 Se en bolj barocen Magnolijini popkipoplesujejo z vetromplamencki pomladi. Miren spanec in lepo jutro vsem Citiraj http://sedna.blog.siol.net/ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 1. avgust 2006 Prijavi Deli 1. avgust 2006 Sproti se polniogledalo drevesaizpod oblakov Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sedna 2. avgust 2006 Prijavi Deli 2. avgust 2006 Dobro jutro!Kaksna shtala!! Vidim, da je bil LF tudi zbombardiran. In skoda tudi Ptice so utihnile.Parajoce strele poziracrno nebo. Citiraj http://sedna.blog.siol.net/ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 5. september 2006 Prijavi Deli 5. september 2006 trenutek brez časa -premikajoče se senceljudi na nebu sej je čuden, ampak vseeno... Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
highlander 5. september 2006 Prijavi Deli 5. september 2006 Ostala sva sama,Jaz in Mir. Odsel je Jaz,ostal je Mir. Nespremenjen. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 23. maj 2007 Prijavi Deli 23. maj 2007 ta mi je fajni. za (nas) zacetnike pa tema HAIKU kalodont >> zvizg vlakav spanec kriciodsev dneva Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 23. maj 2007 Prijavi Deli 23. maj 2007 se dodala bi svojega: resnica boli,bolečina ostaja.raje sem sama? mia Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sedna 6. junij 2007 Prijavi Deli 6. junij 2007 Živjo,vidim, da haikujaški kotiček nekam sameva..Pišite kaj, mogoče vas objavijo v Letnih časih, tako kot bodo tudi nekaj mojih poskusov. Alenka, ki me je odkrila, objavlja svoje mojstrske izdelke na:http://www.ednevnik.si/?u=regratPozdravček! Citiraj http://sedna.blog.siol.net/ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emmzi 9. februar 2008 Prijavi Deli 9. februar 2008 courage an welfareare living in my heartfor forever Citiraj "Remember when I told you how myKin is different in some ways?And how you should not fall in loveWith someone like me, anyway...Between the lines, people see signsWhen they feel the sear, every day's fear...And one night their torchesFind the girl without a name...And the one who has herLove is no more safe..." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vranja 13. februar 2008 Prijavi Deli 13. februar 2008 sedem pod nulona strehi se prestopaprezebla vrana Citiraj http://img1.jurko.net/avatar_4162.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vranja 12. april 2008 Prijavi Deli 12. april 2008 cvetoča češnjase smeje skoz wc okno-kakšna zavesa!! Citiraj http://img1.jurko.net/avatar_4162.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vranja 21. april 2008 Prijavi Deli 21. april 2008 kadar idiot zapleše, bodo ziher črepinje na tleh Citiraj http://img1.jurko.net/avatar_4162.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 22. april 2008 Prijavi Deli 22. april 2008 prefinjen prdecizpuščen po izmerjenih presledkihobogati tišino. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 24. april 2008 Prijavi Deli 24. april 2008 Ščene ščiječešnja srka tekočino,usip rdečega cvetja. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 17. maj 2008 Prijavi Deli 17. maj 2008 Sivo zatišjetiktakanje uretik pred svitom. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
doorwoman.p 17. maj 2008 Prijavi Deli 17. maj 2008 tik pred svitomse umakniti ne dasanje so tu Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.