Skoči na vsebino

Lastnik stanovanja- najemnik stanovanja

Lordes

Recommended Posts

Zdravo!

Že dlje časa spremljam forum in lahko le pohvalim vse sodelujoče za zares izvirne, poučne in včasih tudi duhovite komentarje.

Ker imam težavo in bi rabila kakšen pameten nasvet, sem se odločila, da končno tudi jaz napišem nekaj sem gor.

Stanje je takšno.

Stara sem 30 let, pred dvema meseca sem šla živeti v najemniško stanovanje(lahko bi se reklo, da je luksuzno, pohištvo in vse je v stilu ...)

Stanovanje mi je zelo všeč, zelo rada prebivam v njegovem zavetju.Najemnina tudi ni previsoka.

Lastnika sta mlajši par, ki sta zelo ugledni osebi v našem kraju.

Ob podpisu pogodbe smo se dogovorili, da bosta ona dva plačevala položnice za stroške, ki nastanejo v tekočem mesecu in, da jim bom potem jaz prinesla denar za najemnino in stroške skupaj.

To dejstvo se mi je zdelo na začetku zelo v redu(ni mi treba stati v vrsti in plačevati položnice), zdaj pa so se prav zaradi tega začele težave.

Prvi mesec sem ob plačilu najemnine in stroškov dobila listek na katerem sta napisala stroške za tekoči mesec.

To pa je tudi vse.Ali je lahko takšen cegelc potrdilo, da sem jaz to zares plačala?

Mislila sem, da mi bosta dala odrezke od položnic ali kaj podobnega, kaj bolj uradnega..ne pa samo en ceglc...Edino kar kaže, da sta mi listek izdala ona dva je meil lastnika.A je to dovolj uradno?

Zdaj drugi mesec pa ni bilo niti tega lista-ceglca?

Rekla sta, da mi ga bosta poslala po pošti, ampak ni bilo nič od tega, čeprav sem ju na to tudi opozorila.

V bistvu sem plačala najemnino in stroške na roko lastnici, ona pa mi ni dala niti enega potrdila.

Kaj mi vi svetujete?

Strah me je, da mi bosta čez čas rekla, da jima nisem plačevala ne najemnine in ne stroškov...in, da jim bom mogla plačati vse za nazaj, čeprav sem že vse v bistvu plačala(nimam potrdila).

Zdaj je čas, da nekaj naredim, saj sem na začetku...

lp

LOVE ME WHEN I LEAST DESERVE IT, BECOUSE THAT'S WHEN I REALLY NEED IT!
Deli na socialnih omrežjih

Zdaj je čas, da nekaj naredim, saj sem na začetku...

lp

ma ja.

kurc jih gleda.

sej useen, če je ena ponoč.

sej itaq zarad njih ne moreš spat, k te skrbi, če te bosta nategnt hotla xcivx

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Za plačevanje stroškov tvojega bivanja v njunem stanovanju se ne rabiš bat in trudit dobit odrezke, ker so vsi računi na njuno ime in tako sta dolžna poravnat vsako rabo in uporabo. Tolk o tem, da te ne bi npr. Elektro kaj za nazaj terjal. Te ne more.

A pogodbo imate?

To je bolj moje pravo in edino vprašanje za zdaj.

V pogodbi bi lahko bila tudi določena cena najema. Pri plačilu stanarine pa le zahtevaj potrdila (npr.: plačilo za mesec x v znesku y, po pogodbi... poravnano z vsemi mesečnimi stroški).

Pred naslednjim plačilom prej pokliči, da spomniš, da ti pripravijo še za nazaj in seveda obvezno za sproti.

Ja.

Po obnašanju sodeč, ti oddajata na črno. Slabo zate (kazen cca 50E - popravite me, če se motim) in še slabše zanju (uhuhu bistveno višje). Verjetno tukaj nisi prijavljena, ne začasno, ne stalno? Da si ti krita (da te ne kaznujejo) se moraš prijaviti začasno - kar za sabo potegne, da te morata onadva prijavit in iz tega naslova plačat davke iz oddajanja nepremičnin.

Najbolj črn scenarij zate, ki se ti lahko zgodi je, da te čez noč vržeta iz stanovanja (s tvojimi stvarmi vred - ali pa tudi ne).

Najbolj črn scenarij zanju je, da plačata kazen (po prijavi "dobrih" sosedov, bivših najemnikov ipd.), čemur se izogneta, če se do 15.1. samoprijavita na DURS (in plačata davek iz oddajanja nepremičnin, čez palec v višini ene najemnine).

Vsekakor nisi v zavidljivem položaju. Svetujem ti, da se ne izpostavljaš, pod nujno pa je treba urediti vsaj potrdila o plačilu najemnine in stroškov pa magari na plonk cegelcu v stilu "Sosedova Micka je plačala najemnino in stroške za maj 2011. V LJ dne 13.5.2011 + podpis lastnika stanovanja".

Pogodbo lah imaš uradno (se pravi, si prijavljena na UE in onadva na davčni) ali neuradno (nisi prijavljena niti začasano, niti stalno, niti onadva na davčni) - zgleda pa tako kot en dogovorčič na A4 strani/eh o tem, kdo komu kaj oddaja in koliko za to on plačuje ter katere stroške nosi najmenik. BTW, po zakonu investicijske stroške, rezervni sklad nosi lastnik stanovanja, ne najemnik, v praksi pa je to stvar dogovora x:o)x :sori:

BTW, nisem pravnik, imam izkušnje najemnice in posredno lastniške.

V kolikor se kje motim, prosim ostale, da me popravijo, dopolnijo x:)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Hvala za komentarje.

Cookie, ne oddajata mi stanovanja na črno.Imamo pogodbo in urejeno imam začasno bivališče.

Najbolj me skrbi to, ker v bistvu nimam potrdila, da sem jima plačala najemnino in stroške.

Za prvi mesec imam sicer ceglc, brez njunega podpisa.Edino, kar kaže, da je od njiju je njun meil.

Potem je najbolje, da zahtevam še njun podpis na ta ceglc ali kako?

Za moje pojme bi bilo najbolj fer, da bi dobila kopirane odrezke od položnic...to je še najbolj uradno..

Lily, res je , da so vsi računi na njuno ime in, da jih poravnata ona dva...samo pomembno je, da imam tudi jaz potrdilo, da sem stroške plačala, saj lahko čez čas rečeta, da jih nisem...

Ti pa lahko glih tolk rečeš, da si jih ...

Kaj pa če sama napišeš potrdilo vsak mesec, kao, Ta in ta je plačala za mesec maj Tolk in tolk za najemnino in tolk in tolk za stroške. In jima samo daš v podpis, ko jima denar prineseš ... Da se kao ni treba njima s tem ukvarjat, ti imaš pa lepo papir pri sebi in je to to ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Kaj pa če sama napišeš potrdilo vsak mesec, kao, Ta in ta je plačala za mesec maj Tolk in tolk za najemnino in tolk in tolk za stroške. In jima samo daš v podpis, ko jima denar prineseš ... Da se kao ni treba njima s tem ukvarjat, ti imaš pa lepo papir pri sebi in je to to ...

itaq.

pa sej tud unadva nista neumna, da lahko pričakujeta, da bo nekdo mesece dajal ke neki denarja iz rok, brez vsakega potrdila.

Sploh pa... lahko se tudi kaj pozabi.

greš npr. na dopust, ko se vrneš, sta na dopustu onadva... se zgreši plačilo za 2 tedna... ... in hitro se ne ve več za sigurno, če je vse pod kontrolo.

Čisti računi so dobri prjatli.

Če jima ne bo samoumevno, da želiš potrdilo, kam daješ swoj denar, pol neki ne štima...

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

ja, točno - za cel post, še posebej za pripravljen plonkc ceglc :palec:

itaq.

pa sej tud unadva nista neumna, da lahko pričakujeta, da bo nekdo mesece dajal ke neki denarja iz rok, brez vsakega potrdila.

Sploh pa... lahko se tudi kaj pozabi.

greš npr. na dopust, ko se vrneš, sta na dopustu onadva... se zgreši plačilo za 2 tedna... ... in hitro se ne ve več za sigurno, če je vse pod kontrolo.

Čisti računi so dobri prjatli.

Če jima ne bo samoumevno, da želiš potrdilo, kam daješ swoj denar, pol neki ne štima...

točno :palec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Hy Lordes, dobrodošla! x:)x :palec:

xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Najboljše je imet vse urejeno - pač reči, da želiš imeti kopijo odrezkov položnic oz. vpišite v nek zvezek vsa plačila in naj podpišeta, da je bilo plačano. Sicer pa, kot so že drugi rekli - računi so itak na njuno ime, ti nimaš s tem nič. Nimata nikakršnih pravnih sredstev, da bi od tebe terjala plačilo za te položnice še enkrat, pod pretvezo da nisi plačala. A so morda na tvoje ime? Kaj te obvezuje da jih sploh moraš plačati?

Ne komplicirat - pa uporabi intuicijo - a sta v redu človeka - imate korekten odnos, sta prijetna, odprta, fair - to se vse začuti, če si pa šla najemat od "čudnih tičev", pa tvoja napaka - raje se izseli... Sicer pa jih konkretno opozori na tvojo bojazen - jasna in odkrita komunikacija reši večino problemov ali pa se vsaj izkažejo za resnične v direktni konfrontaciji - najslabše je premlevanje možnih scenarijev in ustvarjanje najslabših razpletov v svoji glavi.

Mogoče sta pa sta samo "na easy", ti zaupata in mislita, da ti zaupaš njima in so jima ti "cetlci" nepomembni... Če je tako se nimaš kaj bati - lahko pa vztrajaš na transparentnem vodenju evidence o plačilu računov z njunim podpisom, da si res plačala - a to je zgolj med vami. Če te res tako moti, morda predlagaš, da boš vseeno ti plačevala in jima ob plačilu najemnina dala tudi odrezke plačanih položnic, če bi te to bolj pomirilo.

Vse se da pogovoriti, če pa ne - pa se raje odseli pravočasno.

"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."

William Blake

Najboljše je imet vse urejeno - pač reči, da želiš imeti kopijo odrezkov položnic oz. vpišite v nek zvezek vsa plačila in naj podpišeta, da je bilo plačano. Sicer pa, kot so že drugi rekli - računi so itak na njuno ime, ti nimaš s tem nič. Nimata nikakršnih pravnih sredstev, da bi od tebe terjala plačilo za te položnice še enkrat, pod pretvezo da nisi plačala. A so morda na tvoje ime? Kaj te obvezuje da jih sploh moraš plačati?

Kaj me obvezuje, da morem plačati položnice?Hmmmmm, jaz sem vendar podnajemnica v njunem stanovanju.Položnice so kljub vsemu na ta naslov, ki ga imam tukaj, res pa niso na mojo ime.

Želim si imeti vse urejeno, čeprav mi ni všeč, ker mi dajeta samo en ceglc in najn napišete stroške. V bistvu si jih lahko izmislita(zneseke) oz.povečata za par eurov.To se mi ne zdi pošteno in fer.

Ne komplicirat - pa uporabi intuicijo - a sta v redu človeka - imate korekten odnos, sta prijetna, odprta, fair - to se vse začuti, če si pa šla najemat od "čudnih tičev", pa tvoja napaka - raje se izseli... Sicer pa jih konkretno opozori na tvojo bojazen - jasna in odkrita komunikacija reši večino problemov ali pa se vsaj izkažejo za resnične v direktni konfrontaciji - najslabše je premlevanje možnih scenarijev in ustvarjanje najslabših razpletov v svoji glavi.

V redu človeka.Ja in ne.Na prvi pogled sta ok.Odprta zelo, za moje pojem še preveč.Z njima želim imeti samo uraden odnos in nič več.

Nista čudan tiča, to ne bi mogla trditi.

Ampak kot opažam le nista tako fer kot sta delovala..ker, če bi bila, bi mi tudi ta mesec dala potrdilo o plačilu najemnine in stroškov.Zdaj ju bom morala jaz prositi za nekaj , kar je njuna dolžnost.To se mi zdi kr neki.

Pa tudi, če bi bila res fer-fer, bi mi dala odrezke od položnic ali pa bi jih kopirala.

Mogoče sta pa sta samo "na easy", ti zaupata in mislita, da ti zaupaš njima in so jima ti "cetlci" nepomembni... Če je tako se nimaš kaj bati - lahko pa vztrajaš na transparentnem vodenju evidence o plačilu računov z njunim podpisom, da si res plačala - a to je zgolj med vami. Če te res tako moti, morda predlagaš, da boš vseeno ti plačevala in jima ob plačilu najemnina dala tudi odrezke plačanih položnic, če bi te to bolj pomirilo.

Vedno so pomembna potrdila.Mislim halo, ne moreš zaupati človeku, ki ga ne poznaš.Še če poznaš človeka, te okrog prinese, ko se gre za denar.

Zdi se mi, da mislita, da bom vse #požrla#, saj mi je stanovanje zares zelo všeč in to tudi vesta.

Vesta tudi, da je stanovanje eno lepših(najemniških) v našem mestu za takšne denar in se mi zdi, da to malo izkoriščata.

Ja, bom mogla nekaj ukreniti.Aliana je dala fajn predlog.

Jezi me le to, da morem težiti za nekaj , kar bi moralo biti samoumevno iz njune strani.

Meni je tudi samoumevno, da vsak mesec ob plači plačam stroške in najemnino.

Vse se da pogovoriti, če pa ne - pa se raje odseli pravočasno.

Ja, to pa sigurno.Če se ne bo dalo pogovoriti bom šla drugam.

HVALA PSIHO!

Fajn predlog.

Hvala.

Lordes - kar se tebi zdi samoumevno se mogoče komu drugemu ne zdi samoumevno. Zdi se, da dvomiš v njiju. Najbrž imaš razlog. Več kot odkrit pogovor ti ne morem svetovati. Pravkar sem v sklepanju pogodbe za nov flat, tako da vem, kako potekajo te komunikacije in sumničenja - "so fair, me hočejo orubit ali pač zgolj izrabljajo in oddajajo svojo investicijo ali dediščino...?" Veš kaj so tvoji pogoji, kaj so tvoja pričakovanja - na dan z njimi - ne bentit, da bi nekaj moralo biti samoumevno - nič ni samoumevno - svet ne pleše po tvojem nareku. Vsaj ne ves čas, hehe.

"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."

William Blake

Lordes - kar se tebi zdi samoumevno se mogoče komu drugemu ne zdi samoumevno. Zdi se, da dvomiš v njiju. Najbrž imaš razlog. Več kot odkrit pogovor ti ne morem svetovati. Pravkar sem v sklepanju pogodbe za nov flat, tako da vem, kako potekajo te komunikacije in sumničenja - "so fair, me hočejo orubit ali pač zgolj izrabljajo in oddajajo svojo investicijo ali dediščino...?" Veš kaj so tvoji pogoji, kaj so tvoja pričakovanja - na dan z njimi - ne bentit, da bi nekaj moralo biti samoumevno - nič ni samoumevno - svet ne pleše po tvojem nareku. Vsaj ne ves čas, hehe.

Mislim, ne vem komu ni samoumevno, da ob plačilu stroškov in najemnine izroči potrdilo.

Če bi plačala to na banki ali pošti, bi dobila odrezke - potrdilo...tam mi ne bi bilo potrebno težiti zaradi tega.

To je čist samoumevna zadeva, tako kot je samoumevno, da plačaš najemnino in stroške vsak mesec.

LP!

Mislim, ne vem komu ni samoumevno, da ob plačilu stroškov in najemnine izroči potrdilo.

Če bi plačala to na banki ali pošti, bi dobila odrezke - potrdilo...tam mi ne bi bilo potrebno težiti zaradi tega.

To je čist samoumevna zadeva, tako kot je samoumevno, da plačaš najemnino in stroške vsak mesec.

LP!

Ja, reči jima tole.

Če ti tega ne dasta, jima očitno NI samoumevno. Ker pa tebi je - ste očitno različni - in zato jima ne zaupaš.

Pomeni se z njima, no, kaj sploh pisarimo o tem na forumu. Je v bistvu kar bedasto, ker dvomov o tretjih osebah ti ne moremo razbiti neki anonimni tujci, ki jih ne poznamo.

Tako kot ti, tudi onadva nimata dokazila da ti nisi plačala, zato ne moreš imeti problema. Računi so na njuno ime.

Ok, grem ven iz te teme. Ne se zapletat - pusti forum in se raje pogovori z njima. Ne rabiš naših nasvetov, rabiš odkrito komunikacijo z njima.

Če pa se ti bosta izmikala in sumljivo reagirala, pa se pač odseli, kaj pa drugega. A daj jima dovolj jasno vedeti, koliko ti pomeni pisno potrdilo, da si plačala - ker njima očitno ne pomeni kaj dosti.

Mir.

William Blake

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...