Skoči na vsebino

Kdaj je ženska zares prestara za otroka?

čebelica01

Recommended Posts

Kdaj je ženska zares prestara za otroka?

Danes zvezdnice rojevajo pri 45-ih, Indijke pri 70-ih. A kaj umetna oploditev starejših žensk zares prinaša materi in otroku?

Nedavno tega smo lahko spremljali Indijsko "mamico" Bhateri Devi, ki je pri 66-ih letih s pomočjo umetne oploditve prvič v življenju zanosila in rodila trojčke. Njena sonarodnjakinja je pred tem pri 70-ih letih rodila dvojčke. Marsikdo se pri tem vpraša, kam gre ta svet in ali je sploh etično umetno oplojevati ženske pri tako visoki starosti. Samo za lažjo predstavo povejmo, da je pričakovana življenjska doba žensk v Indiji 63,7 let.

"Pa kaj, če je prestara za otroka..."

je povedal Devin mož, ki je že dopolnil 70 let, "Nikoli nisva mogla imeti otrok in zdaj sva presrečna, da sva jih dobila! Poleg tega potrebujeva naslednike najinega premoženja" (ki je mimogrede zelo borno). To pa je druga plat medalje starejših parov, ki se po pomoč zatekajo v kliniko v Hayani, ki je znana po izvajanju umetnih oploditev tudi pri tako visoki starosti. Oglejte si 66-letno Devi in njene trojčke.

"Če oplajamo prestare ženske, zakaj potem ne bi še premladih"

Zdravnik Bishnoi Anurag je po številnih kritikah javnosti jasno izrazil svoje mnenje: "Zakaj pa ne? To počnemo že vrsto let." Bishnoi Anuragje z umetno oploditvijo pomagal že več kot 100 pacientkam, starejših od 50 let, da so zanosile, ne da bi katera koli izmed njih umrla pri porodu, poroča CNN, pri katerem navajajo tudi izjavo zdravnice Sohane Verma, ki tovrsnim posegom nasprotuje: "Medicinsko je seveda mogoče izvesti tovrstne posege, ampak medicinsko je mogoče umetno oploditi tudi dekleta pred puberteto, pa tega ne počnemo."

V Sloveniji imamo zgornjo starostno mejo za umetno oploditev

Pred posegom morajo pacientke nekaj mesecev jemati hormone, da pripravijo svoje telo na umetno oploditev. Ta postopek je najbolj znan pod imenom IVF, ki ga izvajajo povsod po svetu. Tudi pri nas, a je v večini primerov za par, še posebej za žensko, izredno naporen. V Indiji nimajo določene zgornje starostne meje za izvajanje umetne oploditve, enako je v Veliki Britaniji in ZDA, v Sloveniji pa je zgornja starostna meja omejena na 43 let.

Kdaj pa je medicinsko gledano ženska prestara za otroka?

Dr. Bishnoi trdi, da ima ženska lahko otroka, dokler je fit z zdravstvenega vidika, in da leta pri tem niso pomembna.

"Takšna ženska seveda lahko zanosi. Ampak, ali naj dopustimo, da zanosi? Vsi so mnenja, da je odgovor ne," je povedala nasprotnica umetnih oploditev žensk v visoki starosti indijska zdravnica dr. Verma, ki vodi programe za umetno oploditev v Delhiju. "Če je ženska še tako fit, se pri višji starosti povečajo možnosti za fizične težave, poleg tega te oploditve spremlja kup etičnih zadržkov. Ti otroci so tudi običajno prezgodaj rojeni, zaradi česar imajo lahko številne probleme kasneje." Vermova je še dodala, da imajo starejše nosečnice veliko večjo možnost za nastanek sladkorne bolezni, izpostavila pa je tudi tisto, kar se pravzaprav vsak sprašuje: Kaj se zgodi, ko starš umre, otrok pa ostane sam? "Ko se enkrat odločimo, da bomo na svet spravili novo človeško bitje, se moramo vprašati tudi, kaj bo z otrokom. Ne le, kako bo z njegovim fizičnim razvojem, ampak tudi, s kakšnimi socialnimi in s psihološkimi težavami se bo moral soočiti."

Dr. Bishnoirdipa zatrjuje, da z umetnimi oploditvami starejših žensk ne bo odnehal. "Rade bi uresničile svoje sanje. Naj prevzamejo riziko!"

Kdaj je idealna starost za prvo nosečnost?

Slovenski strokovnjaki opozarjajo, da se naj ženske nikar ne odločijo za prvega otroka prepozno, saj so nosečnosti pri višji starosti bolj rizične, ženske pa so tudi manj plodne, zato imajo lahko pogosto težave z zanositvijo. Biološko gledano je najbolj idealen čas za prvo nosečnost med 20-im in 25-letom, ženske pa naj ne bi nikakor prestavljale prve nosečnosti na leta po 30-em letu.

http://www.zenska.si...tara-za-otroka/

Jaz moram reč,da nisem za da ženske zanosimo po 50-tih.Nevem kot otrok meni bi bilo nerodno imeti tako stare starše.

Me pa zanima vaše mnenja glede tega....

Deli na socialnih omrežjih

Kaj pa vem, se s tem ne ukvarjam.

se pa ta meja dviguje, včasih je bilo 'staro' že po 30.-em.

Mene je imela mama kar pozno za tedaj (pri 36-ih), pa me ni blo nič sram, sploh nisem razmišljala o tem.

ima svoje pomanjkljivosti in svoje prednosti oboje.

kvečjemu zdravstveno imam pomisleke (prvič se težje in počasneje obnavljaš, drugič pa je večje tveganje za otroka - da je kakšna frka potem).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

OMFG s kako primitivnimi vprašanji se dandanes ubada(mo) xrolleyesx :xx!:

pa najboljš, da se nam (ženskam) predpiše vse, od kdaj mamo lah menstro, od kdaj (točno prosim!!!!) lah seksamo, od kdaj do kdaj mamo lah froce xrolleyesx kdaj točno sem lahko v menopavzi in kdaj točno se lah uležem in zagrebem :o|o:

moje telo/denar (tole še za SPIZ), moja izbira, moja odgovornost (tud za posledice MOJIH odločitev) zapomnite si to pizduni pokvarjeni hinavski :mad2:

spelte se nazaj v une luknje od koder ste prlezl :vragec:

zarad mene ima lah ženska otroka takrat, ko se zanj odloči(ta) in ne do takrat ko kak debilani birokratek tako reče x^x

z mojo maternico upravljam izključno samo jaz x!x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Kaj pa vem, se s tem ne ukvarjam.

se pa ta meja dviguje, včasih je bilo 'staro' že po 30.-em.

Mene je imela mama kar pozno za tedaj (pri 36-ih), pa me ni blo nič sram, sploh nisem razmišljala o tem.

ima svoje pomanjkljivosti in svoje prednosti oboje.

kvečjemu zdravstveno imam pomisleke (prvič se težje in počasneje obnavljaš, drugič pa je večje tveganje za otroka - da je kakšna frka potem).

.

Ja jaz govorim po 50-tih v glavnem.Torej,ko ženska nima več M.Pri 36-ih če imaš otroka je za moje pojme še čist uredu.

Če npr bi me imela moja mama pri 65-tih meni kot otroku moram priznat,da bi mi bilo zelo neugodno med sovrstniki pa da bi me moja mama peljala v šolo,hodila na sestanke itd.Namreč vsi bi mislila,da je ona moja babica dejansko pa je moja mama.Pa recimo pri starejši ljudeh je toliko večji rizik za nenadno smrt kar pomeni da je tudi zelo visok rizik,da otrok ostane brez staršev zelo zgodaj....

ja sej štekam kaj misliš, no jaz ne mislim tako. oz. nimam nekega mnenja o tem.

sej tamalim je za vse živo lohk nerodno.

recimo ko so mamice hodile po tamale v vrtec, je bil moj tamal kar jezen name, ko sem bla vsa taka... pač mal po svoje. x;)x

in bi si tedaj želel da bi tud jaz bla v kakih belih čipkah al pa kej.

no zdej se pa smejeva na to.

hm, smrt...

no moja frenda je izgubila oba starša do svojega 13. leta in sta bila tedaj stara mal čez 40, tko da umre lohk vsak vsak dan.

kaj pa vem...

no morda nisem prava oseba za takšno.... k mi je res dost vseen. xDDx

Morda mi je pa ljubše, da je otroka sram, ker sem stara, kot da bi ga blo sram, ker sem jeduh recimo. x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

aja sej res, še to: kje pa piše da mora ženska po 50.-em zgledat kot stara mama?

mensezdi da bo Sandra Bullock tud čez ene dve leti še vedno taka, da se je otroc ravno noujo rabl sramovat. x;)x

No še boljši primer je Monica Bellucci.

Ona je mela precej pozno otroka...

Picasso

Ženski pri 50-tih res ni treba zgledat kot stara mama.

En primer mojstra , ki je bil tudi še pri 74 zelo vitalen in precej mladostno deloval. Saj bi kakšno žensko prilimal, če bi imel zdaj slikco, samo slučajno sem glih o temu mojstru bral in je glih malenkost pasalo v to temo. x;)x

OMFG s kako primitivnimi vprašanji se dandanes ubada(mo) xrolleyesx :xx!:

pa najboljš, da se nam (ženskam) predpiše vse, od kdaj mamo lah menstro, od kdaj (točno prosim!!!!) lah seksamo, od kdaj do kdaj mamo lah froce xrolleyesx kdaj točno sem lahko v menopavzi in kdaj točno se lah uležem in zagrebem :o|o:

moje telo/denar (tole še za SPIZ), moja izbira, moja odgovornost (tud za posledice MOJIH odločitev) zapomnite si to pizduni pokvarjeni hinavski :mad2:

spelte se nazaj v une luknje od koder ste prlezl :vragec:

zarad mene ima lah ženska otroka takrat, ko se zanj odloči(ta) in ne do takrat ko kak debilani birokratek tako reče x^x

z mojo maternico upravljam izključno samo jaz x!x

Tooooo! Se skrivam za Cookie :vtz: in prikimavam w:Iw x:Dx

če se je življenska doba (tako vlada) podaljšala za 8 let

potem je tudi normalno, da ženske rojevajo tudi s 35 leti in kasneje.

Pa bi se navezal na post od Čebelice ki pravi, da bi jo bilo sram, če bi jo v šolo spremljala mama ki bi bila starejša od ostalih.

Zdej si pa predstavljajte otroka, ki bi ga/jo v šolo spremila oče in oča (po novem družinskem zakoniku) xcivx...

Za se zamislit............

pa kaj pol xrolleyesx

mislm, a se RES moramo ubadati zdaj s tem, a ni(mamo) drugih, bolj perečih tem; npr. naraščajočo brezposelnost, korupcijo, klientelizem, nepodjetnost, zaplankanost xrolleyesx :xx!:

btw, seveda podpiram/zagovarjam mama+ata "družino", vendar to NI edini, vsezveličavni prav(ilni); ja, je fino, če je tako/bi bilo tako; ampak verjemte, da bi bilo fino tudi, če bi mladi (do)študirali do 24-ega, se vsaj s 25-imi zaposlili, poročili, imeli do vsaj 30-ega vsaj enega, če ne dva otroka, ampak guess what, life ni potica, ki se peče po predpisanem receptu - no pa še potico vešča kuharica speče po občutku in se ne drži recepta kot pijanec plota xrolleyesx

hočem povedat, da Življenja se ne da predpisat, zapovedat, uredit z nekimi zakoni, pravilniki in odloki xcivx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Meni so prali možgane...najbolj idealen čas za nosečnost naj bi bil 20- 40. let...tam okoli 35. leta dalje naj bi začela naraščati stopnja ogroženosti oz. naj bi se povečevala kao statistika zapletov pri porodu in po njem...Poudarjam NAJ BI SE...Primeri iz prakse namreč kažejo tudi drugačne slike...tralala...xg:Dx

Na kratko povedano...tudi medicinske hipoteze in teorije so relativne...Jaz bi rekel, da je ta tema bolj primerna za tiste, ki imajo radi trič trače...tralala...xokkx

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Menda je bilo z Jackom Nicholsonom ravno obratno; da ga je rodila zelo mlada mama, potem pa vzgajala pravzaprav babica, za katero je mislil, da je mama, resnična mama pa da je njegova sestra.

velik je teh modelov. x:)x

Kot je rekla Cookie: lajfa in kako ga živet se ne da predpisat (niti naučit iz primerov drugih).

... prej nisem o tem razmišljala... no pol sem pa gledala s strani Čebelice, pa sem mislila, da dejansko je morda v kakšnem takšnem primeru otroku nelagodno in nerodno.

In eni odgovori so zelo velikodušni in skoraj romantični, češ, kakor se ženska počuti, ampak v igri ni samo počutje te ženske, pač pa ful enih počutij (npr. najvažnejše počutje: otrokovo).

Mislim da bi se moral kdo javiti, ki so ga vzgajali stari starši, vendar takih primerov ni veliko. Še.

V bistvu mi je tudi hm, čudno (al pa ok, mi ni blizu), da si 50 plus star par nad prizadeva za otroka... okej, ne poznam situacije, nisem v koži... ampak vseno.

Zakaj si zdaj prizadevat?

Če pa gre za podzavestno bežanje v mladost, je pa tudi mimo. Da v bistvu zarad enih svojih ufurov tvegaš da enemu zafuraš lajf...

saj v bistvu je zanimiva tematika, niti ni tolk sam za trač itd.

Picasso

.........saj v bistvu je zanimiva tematika, niti ni tolk sam za trač itd.

Za trače sem imel bolj v mislih samo predvidevanje kdaj je ženska kao primerna za otroka...in mislim da je Cookie zadela point...xokxxg:Dx

Vzgoja otrok in primernost matere je pa zame že druga tema...Če predvidevam, da večina ljudi čustveno in mentalno dozori šele tam okoli 30. leta ali krepko čez potem meni logika pravi, da so taki ljudje bolj primerni za vzgojo kot pa kakšne mladoletne mamice, ki še zase ne vejo...Še dobro da se včasih vmešajo dedki in babice, ki imajo več življenskih izkušenj in lahko pomagajo z nasveti, duhovno ali materialno podporo...tralala... x:)x

Ali je mamica pri 50., 60. ali več letih primerna za vzgojo...vse je odvisno od vzgoje, miselnosti, stereotipov itd...In valjda sem tudi spada kaj si bo okolica mislila, kaj si bo otrok mislil da je njegova majka tako stara, kako se bo izgovarjal, skušal prikriti realno podobo, ipd...In kdor ima vsaj kolikor toliko izraženo samozavest, ga bo prav bolil q kaj si drugi mislijo...Velja tako za majko kot otroka...

Zgleda, da je še zmeraj mal zakasnelega vpliva od mlaja, zato pa mečem take ven...tralala...xokkx

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

sem se pogovarjala s fotrom, ki ima že odrasle otroke, ki imajo svoje otroke .. in ima zdaj dojenčka .. če mu je kaj težje .. je rekel, da kvečjemu lažje, ni panike glede stanovanja, kje bodo živeli, a bo dost denarja, a bo služba, ni več treba gledat na kariero, lahk se ukvarjaš z otrokom .. pa starši ti ne težijo in ne dajejo pametnih nasvetov ... energije imajo pa ljudje pri 50, 60ih danes tolk kot mladi (nekateri vsaj, glih tko kot so nekateri mladi čiste crke in brez volje do lajfa) ..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Brezo, mislim da je logično da je najprimernejše obdobje obdobje najvišje plodnosti. to malo niha, a ne pa spet tolk.

V bistvu je morda egoistično.

Meni to ne bi bil glavni pomislek (pač pa zdravje), ampak bi mi pa tudi bilo žalostno, če bi se me otrok sramoval, ker sem stara. :(

No ampak ker govorimo o modernih časih, grem pa lohk itak pol še na ene 17 liposukcij pa tega. x:Dx x;)x

Picasso

sem se pogovarjala s fotrom, ki ima že odrasle otroke, ki imajo svoje otroke .. in ima zdaj dojenčka .. če mu je kaj težje .. je rekel, da kvečjemu lažje, ni panike glede stanovanja, kje bodo živeli, a bo dost denarja, a bo služba, ni več treba gledat na kariero, lahk se ukvarjaš z otrokom .. pa starši ti ne težijo in ne dajejo pametnih nasvetov ... energije imajo pa ljudje pri 50, 60ih danes tolk kot mladi (nekateri vsaj, glih tko kot so nekateri mladi čiste crke in brez volje do lajfa) ..

brez veze govorit o primerni starosti. Kaj ti pomaga priomerna starost, ko pa je ženska čustveno nezrela, socialno in ekonomsko nepreskrbljena...

:palec:

Picasso

Da v bistvu zarad enih svojih ufurov tvegaš da enemu zafuraš lajf...

V bistvu lahko nekdo nekomu zmeraj zafura life zaradi svojih ufurov..

Če gledam iz stališča, da si otrok alias duša sama izbere starše, kako je potem s tem v danem primeru?! Poznam primer, kjer je eden izmed staršev 40 in več let starejši od potomca in ta nikoli ni čutil nelagodja zaradi tega; kvečjemu se je še važil s to starostjo/razliko. Če so ljudje zdravo zdravi- go for it! Zakaj bi se obremenjavali z različnimi družbeno vsiljenimi normami na vsakem koraku?!

Prav imaš. :palec:

nisem gledala tako, saj pravim, v bistvu se s tem vprašanjem nisem ukvarjala...

pol pa zdej mal naglas razmišljam. x:)x

Picasso

brez veze govorit o primerni starosti. Kaj ti pomaga priomerna starost, ko pa je ženska čustveno nezrela, socialno in ekonomsko nepreskrbljena...

:palec:

itaq.

o potomcu se razmišlja, ko imaš primernega partnerja...

V bistvu lahko nekdo nekomu zmeraj zafura life zaradi svojih ufurov..

Če gledam iz stališča, da si otrok alias duša sama izbere starše, kako je potem s tem v danem primeru?! Poznam primer, kjer je eden izmed staršev 40 in več let starejši od potomca in ta nikoli ni čutil nelagodja zaradi tega; kvečjemu se je še važil s to starostjo/razliko. Če so ljudje zdravo zdravi- go for it! Zakaj bi se obremenjavali z različnimi družbeno vsiljenimi normami na vsakem koraku?!

??? jaz takih primerov poznam juhuhu velik... in očitno bo kmal primerov polovica :inocent:

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Enako x:o)x .

Je pa res, da razmišljam o še enem otroku, tik pod 40-ko, in sem zdaj padla v to temo bolj osebno :o|o: .

aha vidiš, jaz pa ne.

jaz sem pa tu taka, kot je ful folka pri ljubezni: češ da je sam ena tista prava pa to. no pri ljubezni imam jaz drugačno mnenje (sej smo govoril), a tu pa ne.

jaz sem vse svoje (najboljše?) dala v to. v njega, točno njega. in je moje *remek delo* v tem smislu. sem vse izpolnila, kar sem tud zase rabla v odnosu otrok=starš pa da sem v nasprotni vlogi.

skratka, imam tle eno svojo špuro.

imam njega točno najbolj možno že rada v tem smislu.

hočem to imet/mi je všeč da je tako.

se mi zdi da je pogosto tako, da folk ima otroke (še katerega) pogosto kar zato, ker je kao tako. ali jih imajo iz nekakšne podzavestne potrebe, ponavljati teste...

ali iz podzavestne potrebe da je nazaj dojenček, torej vračanje v te faze, ko je kot en hišni ljubljenček, nenapisan list in vse mogoče še hkrati.

No in ker folk ne zna izsrkat si iz trenutka bistev, potem podzavestno s ponavljanjem grejo nazaj v to.

Nisem dobro razložila...

V bistvu ga ne dojijo, ker "nimajo dovolj mleka"... potem pa jim umanjka to pomembno obdobje. in podobno.

ali si rečejo, zdaj vem, bom pri drugem tako ravnal. pa se uštejejo, ker je drug človek drug svet, pa čeprav iz istega 'gnezda'. xDDx

ampak pač - eni to rabijo, drugi tega rabijo malo manj ali več in tretji tega sploh ne rabijo.

Picasso

mah starše rabiš tm do 10 leta zelo, od 10 leta do 14 po sili prilike, od 14-18 po sili zakona

po 18 letu pa jih dejansko sploh ne rabiš več, razen za krpanje osebnega proračuna.

Sam sem 41 let starejši od potomke, in bom imel 60 let, ko me več ne bo rabila..

Sej vem grdo se sliši, toda starše imamo potem kvečjemu radi in to, rabimo pa jih ne več..

In ko si bo rihtala svoj lajf in bom jaz škripnil, to ne bo neka velika škoda zanjo.

edino kar je, vnukov verjetno ne bom doživel

x:Dx x:Dx :palec:

ne bit tok črnogled, morda pa bo mladoletna mamica x:px (hecam te, ne se jezit)

no, resno, morda pa tvoja hči ne bo čakala do 35-ega, ampak ti bo lepo by the book, rečmo pri 25-ih povila vnukeca x:Ix

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...