Skoči na vsebino

Zdravilne rastline


spletnes

Recommended Posts

Pripravili smo vam novo prenovljeno stran o zdravilnih raslinah.

Zdravilne rastline

 

 

POSKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE

 

Zdravilna moč rastlin je prisotna že odkar se človek zavedno ali nezavedno poslužuje in izkorišča njihove koristne sestavine za ohranjanje in povrnitev zdravja ter dobrega počutja. Resnično se zavedamo kaj nam zdravje pomeni, šele takrat, ko zbolimo in bi dali vse, samo, da bi naši otroci, partnerji, starši, prijatelji zopet veselo, zadovoljno in zdravo zaživeli. Tudi v današnjem času medicina priporoča uporabo zdravilnih zelišč kot samostojno fitoterapijo ali pa vzporedno z zdravili pri zdravljenju. Vedeti moramo, da je nešteto zdravil pripravljenih prav iz osnov zdravilnih zelišč in izhajajoč iz tega vidimo, da so nam nujno potrebna za preprečevanje nastanka bolezni in tako tudi zdravljenja.

 

 

 

BOLEZNI, KI JIH ZDRAVIMO Z ZDRAVILNIMI RASTLINAMI.

 

Pripravili smo kratek seznam bolezni, ki jih z uporabo posameznih zdravilnih rastlin lahko ozdravimo ali vsaj olajšamo težave, ki jih imamo zaradi bolezni. Prednosti uporabe so v preventivnih in zdravilnih namenih. Predvsem pa si lahko veliko zelišč in zdravilnih rastlin priskrbimo sami na travnikih, njivah, v gozdovih, skratka v naravi. Mnenja smo, da ameriški slamnik, angelika, arnika, bazilika, bezeg, borovnica, jagodnjak, kamilica, kopriva, koruzni laski, kutina, lapuh, mačeha – divja, majaron, materina dušica, melisa, meta – črna, netresk, ognjič, omela – bela, pelin, pljučnik, rabarbara, regrat, rožmarin, sivka, smrekovi vršički, šentjanževka, trpotec – ozkolistni, vijolica, žajbelj in seveda še druga zdravilna zelišča ne bi smela manjkati v nobeni domači lekarni.

 

ZDRAVJE JE NA NJIVAH IN TRAVNIKIH, NAJ BO TUDI V VAŠI DOMAČI LEKARNI.

 

Proste urice, ki jih boste posvetili nabiranju, sprehodu in občudovanju rastlin v naravi vas bodo okrepile, nagradile in vam nudile zadovoljstvo v kasnejšem shranjevanju vaših zbranih zelišč za "hude čase".

 

Zdravilne rastline

 

Upamo, da vam bo spletna stran Zdravilne rastline v pomoč in lajšanje morebitnih tegob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kogar zanima ta tema - uporaba zdravilnih rastlin - naj prebere tole

 

Maria Treben - Zdravje iz božje lekarne

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Imam eno vprašanje, za tiste ki se malo bolj spoznate na zdravilne rastline (enako vprašanje je postavljeno tudi v temi z minerali in eteričnimi olji). x:)x

In sicer;

obstaja kakšna zdravilna rastlina, ki učinkovito pomaga pri zmanjšanju zasvojenosti (predvsem s heroinom, metadonom...?), hkrati pa učinkovito pomirja?

 

(v okviru seminarske za sociologijo, da ne bo pomote x:Dx)

  • Lajkam 1
  • Buuuu 1
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
(popravljeno)

Pripravili smo vam novo prenovljeno stran o zdravilnih raslinah.

http://www.zdravilne...e.byethost6.com

 

 

 

 

POSKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE

 

Zdravilna moč rastlin je prisotna že odkar se človek zavedno ali nezavedno poslužuje in izkorišča njihove koristne sestavine za ohranjanje in povrnitev zdravja ter dobrega počutja. Resnično se zavedamo kaj nam zdravje pomeni, šele takrat, ko zbolimo in bi dali vse, samo, da bi naši otroci, partnerji, starši, prijatelji zopet veselo, zadovoljno in zdravo zaživeli. Tudi v današnjem času medicina priporoča uporabo zdravilnih zelišč kot samostojno fitoterapijo ali pa vzporedno z zdravili pri zdravljenju. Vedeti moramo, da je nešteto zdravil pripravljenih prav iz osnov zdravilnih zelišč in izhajajoč iz tega vidimo, da so nam nujno potrebna za preprečevanje nastanka bolezni in tako tudi zdravljenja.

 

 

 

BOLEZNI, KI JIH ZDRAVIMO Z ZDRAVILNIMI RASTLINAMI.

 

Pripravili smo kratek seznam bolezni, ki jih z uporabo posameznih zdravilnih rastlin lahko ozdravimo ali vsaj olajšamo težave, ki jih imamo zaradi bolezni. Prednosti uporabe so v preventivnih in zdravilnih namenih. Predvsem pa si lahko veliko zelišč in zdravilnih rastlin priskrbimo sami na travnikih, njivah, v gozdovih, skratka v naravi. Mnenja smo, da ameriški slamnik, angelika, arnika, bazilika, bezeg, borovnica, jagodnjak, kamilica, kopriva, koruzni laski, kutina, lapuh, mačeha – divja, majaron, materina dušica, melisa, meta – črna, netresk, ognjič, omela – bela, pelin, pljučnik, rabarbara, regrat, rožmarin, sivka, smrekovi vršički, šentjanževka, trpotec – ozkolistni, vijolica, žajbelj in seveda še druga zdravilna zelišča ne bi smela manjkati v nobeni domači lekarni.

 

ZDRAVJE JE NA NJIVAH IN TRAVNIKIH, NAJ BO TUDI V VAŠI DOMAČI LEKARNI.

 

Proste urice, ki jih boste posvetili nabiranju, sprehodu in občudovanju rastlin v naravi vas bodo okrepile, nagradile in vam nudile zadovoljstvo v kasnejšem shranjevanju vaših zbranih zelišč za "hude čase".

 

http://www.zdravilne...e.byethost6.com

 

 

 

Upamo, da vam bo spletna stran Zdravilne rastline v pomoč in lajšanje morebitnih tegob!

Popravljeno -> spletnes
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 5 months later...
Začela se je sezona nabiranja zelišč... pa me zanima ali mogoče kdo izdeluje sirup iz smerkovih vršičkov? Jaz sem ga že parkrat naredila tako da sem vršičke + sladkor dala na sonce za več tednov, potem precedila in postavila v hladilnik....Vendar pa mi sirup čeprav je v hladilniku precej hitro zavre... a ima mogoče kdo kakšen nasvet glede tega?

 

***********************************************************************************************

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.

I'll meet you there.

When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.

Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.

(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Začela se je sezona nabiranja zelišč... pa me zanima ali mogoče kdo izdeluje sirup iz smerkovih vršičkov? Jaz sem ga že parkrat naredila tako da sem vršičke + sladkor dala na sonce za več tednov, potem precedila in postavila v hladilnik....Vendar pa mi sirup čeprav je v hladilniku precej hitro zavre... a ima mogoče kdo kakšen nasvet glede tega?

 

 

mogoče ne daš pravega razmerja mora biti 1:1 v več plasteh, bolje več sladkorja kot manj. kajti če ti zavre daš verjetno premalo sladkorja

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sem vedno na približno polagala plasti... mogoče pa bi res morala mal na tehtnici preverit.... kaj pa potem, ko se ga precedi a je bolš v male stekleničke... jaz sem ga imela kar v 0,5l ... pa je mogoče to krivo, ker pride več zraka not, ko se steklenico počasi prazni....

 

***********************************************************************************************

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.

I'll meet you there.

When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.

Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.

(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sem vedno na približno polagala plasti... mogoče pa bi res morala mal na tehtnici preverit.... kaj pa potem, ko se ga precedi a je bolš v male stekleničke... jaz sem ga imela kar v 0,5l ... pa je mogoče to krivo, ker pride več zraka not, ko se steklenico počasi prazni....

 

Zdaj se pa spomnim, da je res sirup enkrat zavrel. Sem namreč ravno mislila napisat, da mi še ni. Po receptu mame in naših babic: kot je debela plast smrekovih vršičkov, toliko nasujemo sladkorja. Nato menjaje obe plasti. Tako ne zavre, tudi ko ga že uporabljaš in je zrak v steklenici. Najprej ga shranim v kleti, ko ga začnem uporabljat, ponavadi pozimi, ga pa dajem v hladilnik. Na precejene smrekove vršičke nekateri nalijejo(mo) še mal šnopseka, to je potem malo bolj močan "sirup" x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sem vedno na približno polagala plasti... mogoče pa bi res morala mal na tehtnici preverit.... kaj pa potem, ko se ga precedi a je bolš v male stekleničke... jaz sem ga imela kar v 0,5l ... pa je mogoče to krivo, ker pride več zraka not, ko se steklenico počasi prazni....

 

 

glej ni treba s tehtnico jaz ponavadi kar s prstom zmerimenaka debelina je pa res da na koncu vedno raje čisto malo več sladkorja dam.jaz ga nikoli ne precedim no razen če ga dam komu sam polg ga more pač hitro oziroma ga meti zprtega na hladnem sam ne spet predolgo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos sem pri gospe, pri kateri nabavljam sadike, kupila (prvič slišano zame) ŠKRLATNO MONARDO.

 

Drugo ime: zlata melisa, indijanska kopriva, rdeča bergamotka. V Evropo so jo prinesli iz Severne Amerike. Danes jo gojimo na vrtovih za okras v vseh barvnih različicah, malokdo ve, da je uporabna tudi kot zdravilna rastlina. Spomladi trgamo v ta namen liste, cvetove pa takrat, ko se odprejo. Cvetove in liste posušimo. Poparek iz monardinih listov je lahko nadomestek za pravi čaj.

Poparek listov odpravlja slabost, napenjanje, vetrove, menstrualne bolečine, nespečnost odraslih in otrok, krepi živce. Preprečuje krče, blaži vročino. Vsebuje timol, tako kot timijan in majaron, kar pojasnjuje učinek na prebavni sistem.

 

Inhalacije z monardinim pripravkom izvajamo pri katarju in vnetju grla. Če žvečimo liste monarde nas bo minila neješčnost. Njen okus spominja tako na meto kot meliso. Za čaj uporabimo razmerje ene čajne žličke posušene monarde prelijemo z 1/4 litra vrele vode in po 15 minut precedimo. Čaj sladimo z medom.

 

OPOZORILO: Zelišča ne uporabljamo, če smo noseči ali dojimo.

 

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

 

Kupila sem še ameriški slamnik in pegasti badelj. Pred kratkim smo omenili, da pegasti badelj kot čaj menda ne pomaga jetrom (se mi zdi no x?x ). Gospa, pri kateri sem kupila, pravi da utrga list, ob strani poreže bodičke in ga kar tako poje. Menda je malo kiselkast. Ga poje in si reče: nekaj sem storila za svoja jetra. Lahko pa tako obrezane lističe narežemo na trakce in dodamo solati.

 

Na mojem vrtu so tudi žajbelj, timijan, meta in citronska melisa, angelika žal ni preživela zime. Čak, moram prijateljico vprašat, če se sama zaseje morda. Lani sem jo prvič posadila in še ne vem. Iz narave sem presadila tudi nekaj materine dušice in se je kar prijela. Ma, bazilike ne smem letos pozabit in zelene.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz imam doma še bezek in koprive pa sivko in alojo vero.če že sadiš rasline za prečiščevanje je tudi fižol dober,fižolove lupinice so super za diabetis ....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sirup iz smrekovih vršičkov malo drugače:

5 polnih pesti svežih smrekovih ali borovih vršičkov zavremo v 1 l vode,ohladimo,precedimo,dodamo 1 kg trstnega sladkorja ali medu in kuhamo,da nastane sirup.

strong desire needs strong will
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bolje je delat sirup iz smrekovih vršičkov na soncu, kuhanje namreč uniči številne zdravilne učinkovine (npr. veliko vitaminov razpade oz. se spremeni pri temperaturah, višjih od 50°C). Še bolj zdravilen je sirup iz vršičkov rušja, je pa res, da je treba it v hribe ponje. Ampak se splača, itak so pa hribi fajn že sami po sebi, tud če se ne plaziš po rušju x;)x Pa še en (sicer mal dražji)nasvet za boljši sirup: namesto sladkorja med. Mogoče z medom ne bo zavrel? Meni s sladkorjem tudi včasih zavre, z medom mi pa še ni.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Fajn :palec:

 

Škoda je le, ker ni več gradiva, bolj podrobnih opisov uporabe.

 

Se opravičujem za prejšnji napačni link spletne strani, ta pa bo pravi! x:Ix Zdravilne rastline

 

Dobra ideja za sonce :palec:

Razmišljam da bi si naredil sončno pečico...

 

Jst sm se tudi spomnu dodati namesto sladkorja lanena semena in med. :vio:

 

Bolje je delat sirup iz smrekovih vršičkov na soncu, kuhanje namreč uniči številne zdravilne učinkovine (npr. veliko vitaminov razpade oz. se spremeni pri temperaturah, višjih od 50°C). Še bolj zdravilen je sirup iz vršičkov rušja, je pa res, da je treba it v hribe ponje. Ampak se splača, itak so pa hribi fajn že sami po sebi, tud če se ne plaziš po rušju x;)x Pa še en (sicer mal dražji)nasvet za boljši sirup: namesto sladkorja med. Mogoče z medom ne bo zavrel? Meni s sladkorjem tudi včasih zavre, z medom mi pa še ni.

http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Začela se je sezona nabiranja zelišč... pa me zanima ali mogoče kdo izdeluje sirup iz smerkovih vršičkov? Jaz sem ga že parkrat naredila tako da sem vršičke + sladkor dala na sonce za več tednov, potem precedila in postavila v hladilnik....Vendar pa mi sirup čeprav je v hladilniku precej hitro zavre... a ima mogoče kdo kakšen nasvet glede tega?

 

Tudi sama vsako leto naberem vršičke (tudi druga zelišča)...hum..sirup ti je zavrel?..zanimivo..tudi sama ga postavim na sonce..tako, da se sladkor stopi in precedim - kot si sama rekla. Vendar ga jaz postavim v klet...saj ga največ uporabim pozimi...je super za kakšen prehlad xDDx

 

V kaj ga pa spraviš? jaz ga v kozarce za vlaganje - ali pa kakšne kozarce, v katerih je bila včasih pesa ali kaj podobnega...jih dobro sperem ter notri nalijem sirup...jih je treba pa res dobro dobro zapreti x:)x

 

Glede razmerja pa tako..jaz delam bolj na približno..za en kozarec porabim približno 1kg sladkorja..plasti delam pa tako, da natlačim eno pest vršičkov ter potresem s sladkorjem tako, da je skoraj pokrito - niti ne čisto. Ni bilo še nikoli problemov x8Dx

Popravljeno -> suny16
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bolje je delat sirup iz smrekovih vršičkov na soncu, kuhanje namreč uniči številne zdravilne učinkovine (npr. veliko vitaminov razpade oz. se spremeni pri temperaturah, višjih od 50°C). Še bolj zdravilen je sirup iz vršičkov rušja, je pa res, da je treba it v hribe ponje. Ampak se splača, itak so pa hribi fajn že sami po sebi, tud če se ne plaziš po rušju http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Pa še en (sicer mal dražji)nasvet za boljši sirup: namesto sladkorja med. Mogoče z medom ne bo zavrel? Meni s sladkorjem tudi včasih zavre, z medom mi pa še ni.

 

Hm, kar se tiče temperatur.

 

Prejšnji petek je bila najvišja temperatura v Kranju /v senci/ 24 stopinj. Ob pol treh popoldne, ko sonce ni več !!! sijalo na prozoren nadstrešek na terasi, sem postavil termometer na mizo pod nadstreškom. Pokazal je 52 stopinj. Ker sem mislil, da je pokvarjen, sem dal tja še enega, ki ima skalo do 50 stopinj. Indikator se je dvignil do maksimuma.

 

Predvidevam, da se v na sonce postavljenem kozarcu ob vročem vremenu dvigne temperatura nad 50 stopinj, tko da od učinkovin /sploh vitamin C/, ki so občutljive na te temperature, verjetno ne ostane nič.

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, kar se tiče temperatur.

 

Prejšnji petek je bila najvišja temperatura v Kranju /v senci/ 24 stopinj. Ob pol treh popoldne, ko sonce ni več !!! sijalo na prozoren nadstrešek na terasi, sem postavil termometer na mizo pod nadstreškom. Pokazal je 52 stopinj. Ker sem mislil, da je pokvarjen, sem dal tja še enega, ki ima skalo do 50 stopinj. Indikator se je dvignil do maksimuma.

 

Predvidevam, da se v na sonce postavljenem kozarcu ob vročem vremenu dvigne temperatura nad 50 stopinj, tko da od učinkovin /sploh vitamin C/, ki so občutljive na te temperature, verjetno ne ostane nič.

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

 

.. iz navedenega sklepam da bi blo kozarec bolje mal bolj v senčko postavit...., sirup pa bom kar z medom pripravila... in pretočila v male stekleničke (od fructalovega soka).... upam da mi letos ne zavrejo....

 

 

Dobila pa sem še idejo za TROPOTČEV SIRUP:

 

Potrebujemo: temen kozarec, sladkor, liste ozkolistnega trpotca.

Izdelava: trpotčeve liste naberemo in jih stolčemo, da iz njih priteče sok. V temen kozarec po plasteh damo trpotčeve liste in med. Kozarec za 40 dni zakopljemo v zemljo ali postavimo v temen prostor. Skozi gosto platneno krpo sirup precedimo, ga nalijemo v manjše kozarčke, zapremo in shranimo v hladen in temen prostor (ne v hladilnik). Sirup uporabljamo 3 krat na dan po žličkah pri prehladnih obolenjih in kašlju.

 

***********************************************************************************************

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.

I'll meet you there.

When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.

Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.

(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Liste se pa verjetno lahko nabira skozi vse leto? ali je kakšen določen čas, kdaj jih je treba nabirati?

 

Posamezne liste (ali celo rastlino) nabiramo ob času cvetenja, ko so listi najbolj razviti. Na rastišču, ki je redno košeno, tropotec po vsaki košnji požene znova in tudi zacveti, tako da ga lahko nabiramo od maja do oktobra.

 

Rastlin ne nabiramo ob sončni pripeki ali ko so mokre od dežja ali rose, ampak počakamo, da se osušijo, najbolj primerno je v dopoldanskih urah ali pa popoldne, ko sonce izgubi svojo moč.

 

***********************************************************************************************

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.

I'll meet you there.

When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.

Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.

(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zadnjič enkrat sva šla z ženo nabirat čemaž za vlagat /tist doma je za sprotno porabo in razplod/ na Očana ob Kokri.

Čemaža je kokr češ, ampak je ves okužen z eno rjavo plesnijo. Zgleda kt ena peronospora. To še nisem vidu.http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_eek.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

 

Mnenja smo, da ameriški slamnik, angelika, arnika, bazilika, bezeg, borovnica, jagodnjak, kamilica, kopriva, koruzni laski, kutina, lapuh, mačeha – divja, majaron, materina dušica, melisa, meta – črna, netresk, ognjič, omela – bela, pelin, pljučnik, rabarbara, regrat, rožmarin, sivka, smrekovi vršički, šentjanževka, trpotec – ozkolistni, vijolica, žajbelj in seveda še druga zdravilna zelišča ne bi smela manjkati v nobeni[...] lekarni.

in bela omela x:o)x

Čudezi se ne dogajajo v nasprotju z naravo, temveč v nasprotju s tem, kar nam je poznano o naravi.

Komplementarno zdravljenje raka: http://www.bela-omela.si

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

in rman?? tavžentroža??

 

(Bela omela je pa navedena, Mario :))

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...