Skoči na vsebino

Veganstvo

sin

Recommended Posts

you're missing the point. govoril sem o spreminjanju, ne pa polovičarstvu x;)x

v ohranjanju življenj z vsakdanjo izbiro prehrane polovičarstvo pravzaprav ne obstaja. je samo izgovor ega osebnosti, da ne stori vsaj malo oz. toliko kot bi lahko.

420229_318089598240135_188037951245301_861961_356808158_n.jpg

http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!

Deli na socialnih omrežjih

To kar sem povedal - da polovičarstvo iz nivoja prehrane posameznika pravzaprav ne obstaja. Oziroma polovičarstvo definira zgolj zastavljen cilj: Če je cilj tak, da želiš ukiniti vse klavnice sveta v enem tednu, je seveda premalo to, da je nekdo zgolj polovičarsko "vegan". Če pa je cilj to, da želiš najprej zmanjšati osebni krvoločni odtis na število zakola živali, pa je to vseeno velik (tudi na osebni ravni) korak.

Primer:

Če se 5x odpoveš hrani ki ti škoduje je vseeno bolje kot pa da se ji sploh ne odpoveš. Torej kljub temu da si jo uživala 5x, je vseeno bolje kot da si jo 10x. - Iz tega vidika polovičarstvo ne obstaja.

Prav tako če se nekdo posti, se morda ne povsem samo ob vodi, temveč se nekateri postijo tudi tako, da uživajo v času posta sadno-zelenjavne sokove, kar je za njihovo zdravje eventuelno vseeno bolje, kot pa da se sploh ne bi postili. Torej telo je hvaležno vsake naše geste ki deluje njemu v prid - in tako polovičarstvo tudi iz tega vidika ne obstaja.

In če to prenesemo na umor živali, o čemer sem ti že pisal, a vseeno ponovim: če bi se vsak mesojedec ki letno použije cca. 60 kg mesa odrekel 20 kg mesa na leto, bi 2 milijona prebivalcev použilo 40.000.000 kg mesa MANJ na leto kot sicer. - To niso zanemarljive številke, še posebej ne, če se prenese poraba na več milijonska mesta ali svet.

1000 kg = cca. 3 krave (očiščeni trupi)), ali cca. 2 kravi neočiščeni trupi.

Ali ti je sedaj razumljivo?

in kaj si zdaj povedal?

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

Ne meči svinjam biserov!

.........In če to prenesemo na umor živali, o čemer sem ti že pisal, a vseeno ponovim: če bi se vsak mesojedec ki tedensko poje 60 kg mesa odrekel 20 kg mesa na teden, bi samo ena oseba na leto použila 960 kg mesa MANJ kot bi ga sicer, če se mu ne bi odrekla. (960 kg = cca. 3-4 krave (očiščeni trupi)).

Če to prenesemo na 2 milijona ljudi, to pomeni 1.920.000.000 mesa manj kot bi ga ti použili sicer, če se mu ne bi odrekli.........

Mislim, da so te številke malo prenapihnjene...da bi normalni človek pojedel 60. kg mesa na teden...ma kaman...še pes ne vem, če poje toliko...mogoče kakšen tiger v ZOO...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Te statistične podatke je treba tudi malo drugače tolmačit...meso od živali ni namenjeno samo ljudem, ampak tudi kakšnim hišnim ljubljenčkom, ipd...Druga stvar pa je da lahko meso zamrznejo in uporabijo kasneje...v tem primeru bi pa lahko govorili, da pride na enega prebivalca toliko in toliko mesa...Glede zamrznjenega mesa so se pojavile tudi zelo odmevne afere...brez tistih afer s humanitarnimi akcijami...kao 25. let stari zamrznjeni piščanci za Haiti...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

Velika mesna afera na Hrvaškem: prodajajo 10 let staro meso :: Prvi ...

Tovornjak z 22 let starim zamrznjenim mesom

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Itaq da ja. Ne gre za številke, gre za primer. Konkretne številke sem podal zgoraj - glej prvo objavo na tej strani. Tudi o ljubljenčkih sem pisal.

Se da zgolj približno izračunat, ker nimam podatkov o potrošnji rib in divjih živali ter drugih, ki niso beležene v klavnicah. Torej so številke o porabi mesa splošno višje kot v navedeni uradni statistiki.

Če človek poje 60 kg mesa letno in se odreče 20 kg na leto, to pomeni na 2 milijona prebivalcev kljub temu še vedno 40.000.000 kg mesa letno MANJ. To pa nikakor niso zanemarljive številke, še posebej ne, če se prenese poraba na več milijonska mesta ali svet.

Mislim, da so te številke malo prenapihnjene...

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

Ne meči svinjam biserov!

Itaq da ja. Ne gre za številke, gre za primer. Konkretne številke sem podal zgoraj - glej prvo objavo na tej strani. Tudi o ljubljenčkih sem pisal. Ti se sam mentalno priklašljaš brez da bi kaj bral cccc ti lump ti http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_evil.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

Sem opazil in prebral...še zmeraj mi je preveč zvučilo, da človek kao poje toliko mesa...načeloma bi se pa strinjal s tem kar si hotel povedati...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/OK-thumb.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

če tako razmišljaš tudi prav.tako razmišljajo vse svetovne organizacije ki pomagajo ljudem.zato pa nikamor ne pridemo.samo zato da lahko rečejo da pomagajo.zemlja rabi rešitev kmalu ne ma čez 500let ker po tvojem sistemu bi mogoče čez 500let prepričal vse zemljame da nekatere živali in ljudje potrebujejo pomoč
  • Lajkam 1
  • Buuuu 1

A da ne. Morda malce pogledaš na spletne strani različnih svetovnih organizacij in njihove uspešne projekte, projekte kot so bili ob cunamijih, potresih, poplavah itn.. ali pa zgolj slovenske projekte, ki pomagajo človeku, posamezniku lajšati življenje. Mogoče se ti zadeve ne bodo zdele več tako črno bele in ne boš več tako zelo kritična do njih kot sedaj. Lahko vprašaš tudi več slovenskih družin, ki so za preživetje praktično odvisne od paketov hrane rdečega križa, če so učinkovite ter koliko so.

Če bi pol Slovenije ostalo brez strehe nad glavo, kako bi ti bilo všeč, če bi svetovna organizacija rdečega križa rekla, ej ne bomo vam pomagali? Bi ti v primeru njihove pomoči, ko bi tvoja družina dobila šotor, vodo in hrano še rekla, da nikamor ne pridemo?

Mislim da ne gre zato ali so oni dovolj uspešni, temveč gre predvsem zato ali ti, jaz in vsak človek na svetu stori dovolj da je svet boljši! Nekdo bolj nekdo maj, odvisno od njegovih sposobnosti, zavesti in drugih zmožnostih.

LJUDJE rabimo rešitve, ne zemlja! Zemlji ne bo nič, ona se obnovila v vsakem primeru, vključno z nekaterimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, le človek bo eventuelno propadel (recimo) kot nekatere druge živeče vrste.

Niti ne. Po tvoji logiki pa je kaj? najbolje storiti nič? saj je očitno za vse prepozno al kako? Naj rajši vsak samo za svojo rit skrbi pa bo, kaj nas briga trpljenje živali.

Gre za tebe osebno, ne samo to ali bo svet drugačen ali ne. Gre za tvoje oseben odnos do določene okoliščine, ki je hkrati tvoj odnos s tabo samo. Ta odnos spreminja svet izven tebe.

Evolucija človeka poteka in vedno je. Vsak od nas ima na nekih nivojih več zavesti kot nekdo drug in tako osvetljujemo drug drugega. Proces je seveda dolgotrajen in odvisen od odprtosti vsakega posameznika ter njegove volje spreminjati se. Ni boljših ali slabših, saj smo soodvisni. Tisti ki ima potrebo dajati, tisti ki nima ima potrebo dobiti, da smo harmonični in v miru. Vsak od nas se vsakodnevno odloča o sebi in s tem posledično tudi drugih.

Če v tem verjameš v načrt človeštva, namen in pot, postanejo stvari drugače logične in drugače zaznavno razumljene ter sprejemljive. V kolikor ne verjameš, se seveda spet drugače postavijo. K vsemu temu pa so dodana še prepričanja vsakega posameznika izmed nas.

V drugem lahko postane človek skeptik ter pasivna oseba, ki meni da se nič več ne izplača storiti, češ da je za vse prepozno in se vse dogaja prepočasi. Tako ostaja predvsem v lastnih potrebah in ni odprt za nove vzpodbude in iskanje rešitev, temveč se predvsem prepušča, pasivnosti.

Ne pravim da vse poteka dovolj hitro, zase že vem da bi bilo bolje, če bi se bolj osvestil kot sem se, delal ponekod več, a vseeno verjamem da poteka razvoj človeštva nekako tako kot bi moral, po nekih zmožnostih glede na zelo različna razumevanja ljudi. Morda na individualni ravni to ni ravno vsem lahko sprejeti. In to tudi ne pomeni da je pasivnost primerna in povsem logična. Pravijo da človek dela največji zločin ko pasivno gleda kaj se v svetu dogaja in ne stori nič. Ali je res bo presodil vsak sam. Vsak ve kaj se ga je v življenju dotaknilo, kje je doživel ne pravico ali jo videl, in vedel da to kar se dogaja preprosto ni prav. Včasih je veliko že to, da se trudimo poskrbeti za lastne otroke, družino, starše, preprosto dajemo sebe kolikor znamo in kakor znamo.

Dvomi s katerimi se srečuješ so po moje povsem normalni in logični za čas v katerem živimo.

Sicer pa, če že omenjaš... s katerimi rešitvami pa se ti ukvarjaš, na čem ti konkretno delaš, kar je tako očitno zelo učinkovito kot želiš in pričakuješ?

če tako razmišljaš tudi prav.tako razmišljajo vse svetovne organizacije ki pomagajo ljudem.zato pa nikamor ne pridemo.samo zato da lahko rečejo da pomagajo.zemlja rabi rešitev kmalu ne ma čez 500let ker po tvojem sistemu bi mogoče čez 500let prepričal vse zemljame da nekatere živali in ljudje potrebujejo pomoč

Ne meči svinjam biserov!

Menim da vsaka hrana ima določeno vlogo v človekovem organizmu,pomembno je znati da je zelo pomembno jesti hrano ki prihaja z našega geografskega območja , naš organizem potrebuje hrano ki raste v našem geografskem območju, zato ker smo prilagojeni takšni vrsti hrane. Naše telo ni genetski prilagojeno hrani npr. iz Indije . Dejstvo je ,da v Indiji ,veliko ljudi jede miške in so zdravi , ampak kdaj bi neko od nas pojedel miška, verjetno bi nujno moral iti v bolnišnico. V tem je ogromna razlika.

zakaj bi pa moral iti v bolnišnico? verjetno zaradi psihe al kaj?

A da ne. Morda malce pogledaš na spletne strani različnih svetovnih organizacij in njihove uspešne projekte, projekte kot so bili ob cunamijih, potresih, poplavah itn.. ali pa zgolj slovenske projekte, ki pomagajo človeku, posamezniku lajšati življenje. Mogoče se ti zadeve ne bodo zdele več tako črno bele in ne boš več tako zelo kritična do njih kot sedaj. Lahko vprašaš tudi več slovenskih družin, ki so za preživetje praktično odvisne od paketov hrane rdečega križa, če so učinkovite ter koliko so.

Če bi pol Slovenije ostalo brez strehe nad glavo, kako bi ti bilo všeč, če bi svetovna organizacija rdečega križa rekla, ej ne bomo vam pomagali? Bi ti v primeru njihove pomoči, ko bi tvoja družina dobila šotor, vodo in hrano še rekla, da nikamor ne pridemo?

Mislim da ne gre zato ali so oni dovolj uspešni, temveč gre predvsem zato ali ti, jaz in vsak človek na svetu stori dovolj da je svet boljši! Nekdo bolj nekdo maj, odvisno od njegovih sposobnosti, zavesti in drugih zmožnostih.

LJUDJE rabimo rešitve, ne zemlja! Zemlji ne bo nič, ona se obnovila v vsakem primeru, vključno z nekaterimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, le človek bo eventuelno propadel (recimo) kot nekatere druge živeče vrste.

Niti ne. Po tvoji logiki pa je kaj? najbolje storiti nič? saj je očitno za vse prepozno al kako? Naj rajši vsak samo za svojo rit skrbi pa bo, kaj nas briga trpljenje živali.

Gre za tebe osebno, ne samo to ali bo svet drugačen ali ne. Gre za tvoje oseben odnos do določene okoliščine, ki je hkrati tvoj odnos s tabo samo. Ta odnos spreminja svet izven tebe.

Evolucija človeka poteka in vedno je. Vsak od nas ima na nekih nivojih več zavesti kot nekdo drug in tako osvetljujemo drug drugega. Proces je seveda dolgotrajen in odvisen od odprtosti vsakega posameznika ter njegove volje spreminjati se. Ni boljših ali slabših, saj smo soodvisni. Tisti ki ima potrebo dajati, tisti ki nima ima potrebo dobiti, da smo harmonični in v miru. Vsak od nas se vsakodnevno odloča o sebi in s tem posledično tudi drugih.

Če v tem verjameš v načrt človeštva, namen in pot, postanejo stvari drugače logične in drugače zaznavno razumljene ter sprejemljive. V kolikor ne verjameš, se seveda spet drugače postavijo. K vsemu temu pa so dodana še prepričanja vsakega posameznika izmed nas.

V drugem lahko postane človek skeptik ter pasivna oseba, ki meni da se nič več ne izplača storiti, češ da je za vse prepozno in se vse dogaja prepočasi. Tako ostaja predvsem v lastnih potrebah in ni odprt za nove vzpodbude in iskanje rešitev, temveč se predvsem prepušča, pasivnosti.

Ne pravim da vse poteka dovolj hitro, zase že vem da bi bilo bolje, če bi se bolj osvestil kot sem se, delal ponekod več, a vseeno verjamem da poteka razvoj človeštva nekako tako kot bi moral, po nekih zmožnostih glede na zelo različna razumevanja ljudi. Morda na individualni ravni to ni ravno vsem lahko sprejeti. In to tudi ne pomeni da je pasivnost primerna in povsem logična. Pravijo da človek dela največji zločin ko pasivno gleda kaj se v svetu dogaja in ne stori nič. Ali je res bo presodil vsak sam. Vsak ve kaj se ga je v življenju dotaknilo, kje je doživel ne pravico ali jo videl, in vedel da to kar se dogaja preprosto ni prav. Včasih je veliko že to, da se trudimo poskrbeti za lastne otroke, družino, starše, preprosto dajemo sebe kolikor znamo in kakor znamo.

Dvomi s katerimi se srečuješ so po moje povsem normalni in logični za čas v katerem živimo.

Sicer pa, če že omenjaš... s katerimi rešitvami pa se ti ukvarjaš, na čem ti konkretno delaš, kar je tako očitno zelo učinkovito kot želiš in pričakuješ?

dej mi pamet soliti tudi tukaj rdeči križ brez posameznih dobrih ljudi ne bi mogel nič storiti' sem bila po različnih koncih sveta pa sem videla kako delajo. tam kjer ne rabijo elektrike in tvja ali štedilnika jim uvedejo vse to jih naredijo šibke pol morajo plačati račun za elektriko ker nimajo jih naredijo pa za sužnje. a veš koliko otrok po svetu dela videla sem 4 letnike delati in unicef in druge organizacije to pač dovoljujejo a veš da v nekaterih delih afrike in bolivije otroci ne dočakajo veš kot 12let ker delajo po cele dneve v rudnikih bogataši pa bogatijo na njihov račun?

kaj boš rekel naši upokojenki ki ima pokojnine 400e in brez krave ali koze in kur ne more preživeti.tudi pri nas so taki primeri in ni jih malo. vi mestni ljudje ki se ne zavedate stistke drugih oziroma ste ignoratni in polni ega kako vi posamezno z polovičarskim lenim odnosom pomagate širnemu svet tralalalalala.

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

dej mi pamet soliti tudi tukaj rdeči križ brez posameznih dobrih ljudi ne bi mogel nič storiti' sem bila po različnih koncih sveta pa sem videla kako delajo. tam kjer ne rabijo elektrike in tvja ali štedilnika jim uvedejo vse to jih naredijo šibke pol morajo plačati račun za elektriko ker nimajo jih naredijo pa za sužnje. a veš koliko otrok po svetu dela videla sem 4 letnike delati in unicef in druge organizacije to pač dovoljujejo a veš da v nekaterih delih afrike in bolivije otroci ne dočakajo veš kot 12let ker delajo po cele dneve v rudnikih bogataši pa bogatijo na njihov račun?

kaj boš rekel naši upokojenki ki ima pokojnine 400e in brez krave ali koze in kur ne more preživeti.tudi pri nas so taki primeri in ni jih malo. vi mestni ljudje ki se ne zavedate stistke drugih oziroma ste ignoratni in polni ega kako vi posamezno z polovičarskim lenim odnosom pomagate širnemu svet tralalalalala.

Točno tako ! :palec: :palec: :palec:

tebe moti ker jaz pišem o veganstvu. ne obratno.

ja, kaj čmo zdej mi mestni ljudje... mogoče bi potrebovali dober vzgled ljudi kot si ti. spraševal sem te kaj ti delaš da je bolje v tem svetu, pa mi očitno ne znaš odgovoriti!?

Ne meči svinjam biserov!

Tema ni več veganstvo, pač pa boj za pravice živali, mučenje živali, za kar pa obstajajo druge teme.

Veganstvo, kot tema, bi si lahko predstavljali, kot obvestila za delavnice na to temo, različna gibanja, ki zagovarjajo tak način prehranjevanja,, mogoče kak naslov od kakega kmeta, ki prodaja zelenjavo, ipd.

Tukaj pa gre vse skupaj daleč od teme.

Ko gre za mučenje in zagovarjanje pravic živali, dajte prispevke v zato že odprto temo. le tako lahko pričakujemo nekaj svežine, ki bo bolj podobna naslovu.

http://www.lunin.net/forum/index.php/topic/4987-mueenje-zivali/page__hl__mu%C4%8Denje

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

To so pač tvoje predstave. Zame veganstvo pomeni še kaj več kot to kar bom dal na krožnik.

Tudi tega je nekaj v temi. Sicer pa je zato odprta tema ki jo je odprl Brezo in je na forumu prehrana.

Nikakor ne. Sicer pa, zakaj imaš s tem probleme?

Zdrav človekov odnos do živali se posledično odražana na zdravju ljudi. Tema je na forumu zdravje!

Si vegan? Ne. Si urednik foruma? Ne. Torej zakaj te moti pisanje o tem? Imaš kaj pametnega dodat v temo kar bo obogatilo znanje tistih ki jo prebirajo in tistih ki jih veganstvo zanima? Očitno ne. Torej kakšni so tvoji nameni? Jih sploh imaš? Ali pa piše preprosto zato, ker pa imaš predvsem probleme sprejeti drugačno? Pričakuješ odgovore? Da. Toda ali boš sam odgovoril na ta vprašanja ali samo tista ki so ti po godu tako kot nekateri drugi tukaj?

Sicer pa je, strinjam, tudi v tisto temo bi lahko nanizali podobne vsebine.

Tema ni več veganstvo, pač pa boj za pravice živali, mučenje živali, za kar pa obstajajo druge teme.

Veganstvo, kot tema, bi si lahko predstavljali, kot obvestila za delavnice na to temo, različna gibanja, ki zagovarjajo tak način prehranjevanja,, mogoče kak naslov od kakega kmeta, ki prodaja zelenjavo, ipd.

Tukaj pa gre vse skupaj daleč od teme.

Ko gre za mučenje in zagovarjanje pravic živali, dajte prispevke v zato že odprto temo. le tako lahko pričakujemo nekaj svežine, ki bo bolj podobna naslovu.

http://www.lunin.net/forum/index.php/topic/4987-mueenje-zivali/page__hl__mu%C4%8Denje

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

Ne meči svinjam biserov!

Glede na to a govorimo o revščini, ekonomskih posledicah ipd.. mislim da ne bo odveč če citiram spodnje napisano. Morda bo še komu razvidno kako širok je problem mesojedstva v svetu in kako obsežno vpliva na življenje ljudi. Koliko so podatki točni ne vem, saj nisem preverjal vira teh. Predvidevam pa, da ne odstopajo kaj dosti, čeprav je nekaj trditev v letaku kolikor vem pretiranih. (v mislih imam predvsem svetovno primerjavo z izpusti transporta).

Pomembno je tudi dejstvo, da je meso največji vir peticidov v prehrani, saj se le ti kopičijo v maščobnem tkivu živali. Številne raziskave naprimer pokažejo, da je mleko doječih mater, ki jedo meso in ribe, bistveno bolj obremenjeno s pesticidi kot mleko vegetarijank.

(odvisno od tega kaj so živali uživale)

Proizvodnja mesa je potraten proces. Da žival zraste potrebuje zelo veliko rastlinske hrane, a se je le majhne del pretvori v meso. Za proizvodnjo krme se potrebne ogromne površine, velike količine vode ter fosilnih goriv.

(drži, pasejo se redke živali)

Kako potratno je meso v primerjavi z rastlinsko hrano lepo ilustrira ocena UN, da bi lahko en hektar površine preživel okrog 20 ljudi, ki ne jedo mesa, in le enega ali dva, ki jesta meso.

(okvirno verjetno drži, ja pa to odvisno tudi od tega kaj pridelujemo in kje; z avtohtonimi vrstami težko zgrešimo, saj so ponavadi prilagojene okolju v katerem rastejo in tako z njim v ravnotežju)

V poročilu UN-FAO so ocenili, da je živninoreja eden največjih okoljskih problemov človeštva.

(da)

Živinoreja je eden glavnih razlogov za izsekavanje amazonskega pragozda. 70% pragozda je spremenjenih v pašnike, pragozd se izsekava za proizvodnjo soje, ki je v veliki večini namenjena krmljenju živali, živinoreja pa je tudi eden največjih porabnikov žita na svetu. Hrana namenjena za krmo živali je, bi lahko nahranila celotno človeštvo.

(verjetno da drži ali pa se vsaj precej približuje navedbi:
;
)

Glede na izračun narejen na Carnegie Mellon University, bi vsak človek, ki en dan v tednu ne bi jedel mesa, letno privarčeval 250-400 kg izpustov CO2. En dan brez mesa bi torej v Sloveniji zmanjšal izmuste CO2 za najmanj 500.000.000 kg letno. Podobno zmanjšanje izpustov CO2 bi dosegli le, če bi s slovenkih cest odstranili preko 160.000 avtomobilov.

(morda, nisem računal, so pa številke precej visoke??).

Živila živalskega izvora so poceni v primerjavi s stroški njihove proizvodnje in z živili rastlinskega izvora, za katere je potrebno dosti manj surovin, energije in dela. Nizke cene so posledica subvencij, ki jih živinorejci in ribiči neposredno ali posredno prejemajo od držav in EU.

(s prvim delom stavka se strinjam, odvisno je kot sem pisal kaj in kje gojimo; drugega dela ne morem potrditi, ker ne poznam dovolj)

Leta 2007 je EU živinoreji namenila več kot 3,5 milijarde EUR neposrednih subvencij in intervencijskih subvencijskih sredstev. V to vsoto niso zajete posredne subvencije za pridelavo krme in druge podpore kmetijstvu. Živinoreji je namenjena večina kmetijskega proračuna.

(Aja, no, po nekih drugih podatkih je tudi sicer kmetijstvu v EU namenjeno največ denarja. Pomeni, da je je to kar pišejo morda res).

V nasprotju s prepričanji večina tega denarja ne dobijo kmetje, temveč velike gospodarske družbe. Perutnina Ptuj je v letu 2008 samo iz sredstev za skupno kmetijsko politiko pridobila več kot 3,5 milijona EUR.

(možno)

Še večje gospodarsko breme pa so posledice napačne prehrane. Živila živalskega izvora so med glavnimi vzroki za nastanek raka, sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja, ki se vse pogosteje pojavljajo tudi pri otrocih. Samo za zdravljenje bolezni srca in ožilja je bilo leta 2003 v EU potrebnih 169 milijard EUR.

(Da. To je vedno večji problem, ki pa ni samo zaradi hrane živalskega izvora, kljub temu da ima precejšen vpliv).

V Sloveniji in drugod po EU večino izdatkov za zdravstvo krijemo z davki, zato stroški zdravljenja posledic uživanja mesa neposredno obremenjujejo javne finance.

(Kot sem že pisal, izbira in posledice se začnejo z vsakim našim nakupom).

V ta dva sklopa izdatkov niso zajeti stroški uničevanja okolja z odpadki, odplakami in izpusti s farm in iz mesne industrije.

(veliki)

vir:
  • Lajkam 2
  • Buuuu 3

Ne meči svinjam biserov!

Morda bomo jedli pandino meso

Človeška neumnost res nima meja. Fajn, da sploh priznajo (dolgo časa namreč niso), da je živinoreja močno kriva za onesnaževanje. Seveda to utemeljujejo zaradi tega, ker (citiram): "Povpraševanje po mesu se bo v naslednjih 40 letih podvojilo in že zdaj izkoriščamo 70 odstotkov vseh kmetijskih zmogljivosti za gojenje živali zaradi mesa," pojasnjuje."

Seveda, tam kjer je lakota, ni vode, ni osnovne zdravstvene oskrbe, se pojavlja tudi veliko bolezni. Med drugim tudi nalezljivih. In seveda je v interesu kapital, da gredo tja in reveže cepijo. Obliž na rane!! Ne pa odpravljena težava. Vemo da je največ bolezni bilo v časih ko so ljudje imeli najslabše življenjske pogoje. Ker pa krma za živali zasede 70% vseh svetovnih kmetijskih površin in ker žival poje mnogo več kot človek, kot porabi velikokrat več vode, mnogo bolj onesnaži okolje itn...in se problemi živinoreje samo še večajo, pomeni, da v kolikor bi ljudje v mestih za samo tretjino zmanjšali rabo hrane živalskega izvora, bi kamot prehranili celotni svet! S tem bi bilo dosti manj bolezni, manj cepljenj, manj mnogih zelo slabih okoliščin, ki niso vredne življenja človeka in živali.

In kot je moja znanka pred kratkim dobro opisala:

"Kapital ima svoj interes, vedno, ve se kako deluje in kaj je njegov cilj, maksimiziranje dobička. Kako grob je, je stvar lastnikov. Nekateri vlagajo nazaj le toliko, da je mir, drugi več, tretji nič in sprožajo za sabo pogrom.

Ampak kapital ni za to, da bo reševal svet. To je skregano z njegovim bistvom.
Ta sistem se bo zrušil, preden bo nastal drug, nov, kdaj bo to in koliko bo škode, bomo pa videli. Del tega sistema je tudi straho-propaganda s prisilno uporabo medicinsko-farmacevtskih produktov. Del tega sistema je omalovaževanje narave in visoke zdravilne moči prave hrane."

dodajam: in živali!

Seveda bodo raznim znanstveniko-ljubcem kot jih poznamo tudi tukaj, verjeli zavajanjem zanstvenikov v službi kapitala, in ker jim bodo "dokazali" da je meso pand neškodljivo, "kot" tudi GSO hrana in klonirana, bodo seveda za, ker je pač "dokazano". :wacko:

• Lajkam 3
  • Buuuu 2

Ne meči svinjam biserov!

http://i.imgur.com/X98XS.jpg

S sliko ne želim povedat, da se strinjam, da za vse te produkte uporabljamo živalske dele. Hočem povedat, da menim, da se veganstvo pojavlja v različnih stopnjah, kar je bilo že povedano, če se ne motim, pač kakor komu ustreza in glede na to, čemu vse se je pripravljen odpovedat.

Possible—but highly unlikely.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...