Brezo 4. januar 2012 Prijavi Deli 4. januar 2012 .........- In tako pridemo do bistvenih razlik med vegetarijanci in vegani.Mnogo vegatarijancev se oslanja (kot sem se tudi jaz) na to, da ne uživa mesa zaradi živali, ker se ga pridobiva na krut način. Hkrati pa smo ali sem kot vegetarijanec pozabljal na to, da tudi mlečni proizvodi prihajajo do nas na neprimeren način. In kar je najbolj drastično banalno, da sem šele lansko leto spoznal to, da krava mleka nima vedno. Temveč je to v večini umetno sprožen proces s strani človeka.In da sem šele na podlagi drugih veganov, ki so mi tovrstne informacije podali spoznal, da so (smo bili) tudi vegetarijanci v veliki meri odgovorni za izkoriščanje živali na ne-human in neprimeren način, ter da so verjetno enako soodgovorni za obstoj koncentracijskih taborišč z živalmi kot je večina mesojedcev sodobnega razvitega sveta. Tale razlaga bi težko zdržala pri meni...če že nekdo postane vegetarijanec kao zaradi večje ozaveščenosti ali ker se mu živali smilijo potem bi mu morale biti jasne tudi določene stvari, ki so omenjene nad tem...vsaj po moji logiki...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif Kar sem jaz videl pri rođakih je, da naj bi se kravo molzel zjutraj in zvečer. To se pravi 2x na dan. Najboljša hrana je še zmeraj seno in ne silaža. Čez zimo rabi ena krava okol štiri nakladalke sena. Krava ponavadi daje 20-30. litrov mleka. Če ima telička pa manj, ker kao mladič popije. Če se pa kravo ne pomolze pa spet ni glih najbolje, ker se lahko mleko kao sesiri in sčasoma če se to večkrat ponovi povzroči ne vem točno kaj...skratka vpliva na zdravje krave... Tisti ki imajo avtomatizirano proizvodnjo molže ponavadi molzejo 3x na dan. Kako jo osemenijo nimam pojma...Včasih vem, da so jo peljal nekam in jo je tam bik naskočil in osemenil...Se pa tak način bolj uporablja pri tistih ki imajo več glav živine in ne samo kakšne dve ali tri kravce... Mleko ponavadi od kmetov odkupujejo zadruge, ki imajo temu primerne hladilnice. Potem ga pa one pošljejo naprej...pri tem preverjajo čistoto mleka, maščobo, sestavo oz. kakšen je določen del nekih snovi, št. mikroorganizmov in še par drugih stvari...in če ni vse po kao sterilnih in določenih normativih je odkupna cena mleka nižja že od tako nizke osnove...mislim da je trenutna odkupna cena tam okol 30. centov... In če se ekonomsko preračuna...vse stroške (s časom vred) potem se majhnemu kmetu v bistvu sploh ne splača ukvarjat z živinorejo...razen za lastno uporabo...da se danes splača pridelovati mleko se mora imeti od 20. krav navzgor...in ker pri takih kmetih velja potrošniška miselnost, je tudi krava samo potrošniško blago, ki jo je treba uporabiti in do konca izmolziti...in seveda iz vsega tega potegniti čimvečji dobiček... Tako da v bistvu vegiji v tem primeru nimajo kaj dosti izbire...ali bojo dobili kakšnega kmeta in od njega kupovali mleko ali pa bojo še naprej kupovali v trgovini. Lahko pa zmanjšajo porabo mleka in mlečnih proizvodov. Preveč kravjih mlečnih izdelkov itak ni dobro. Glih zato bi taka razlaga šla težko skozi pri meni...Človek sredi betonske džungle glih nima kaj preveč izbire. No ja razen par mlekomatov, ki so jih postavili pred kratkim. Pa še tisto mleko je po moje bolj pridobljeno na avtomatiziran način, tudi če se krava pase na ne vem kakšnih eko pašnikih...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/OK2.gif Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 4. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2012 The Dark Side of Dairyhttp://www.youtube.com/watch?v=GAElWuUbMOE 3 1 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 4. januar 2012 Prijavi Deli 4. januar 2012 Sin zelo dobre razlage in zelo globoko ter resnično razmišljanje v tej temi podajaš... Če bi imela na voljo 10 + bi ti jih takoj podelila... Res je , da se ne zavedamo marsičesa, da velikokrat niti nočemo vsega vedeti in videti in da tega kar napišeš in objaviš ne pogledamo bolj natančno... Pa bi morali, če hočemo dojeti to verižno reakcijo med nami , ostalimi bitji , naravo in našim bivanjem v odnosu na karmo ... Res je tudi, da družba v reševanju teh težav še zelo spi in ni še pripravljena v mnogočem na preskok...To opažam vsakič , ko grem v trgovino in nabavo. Težava je , če si vegetarijanec,...po mojem je pa še toliko večja ,če si vegan...Bo tudi od Brezota trditev od zgoraj tudi na mestu, da veliko ljudi nima možnosti in finančnih sredstev nakupovati v specializiranih trgovinah...In tudi vidim problem v tem, da v vsakem kraju ni napr. tolikšna izbira vegetarijanskih oz. veganskih živil za kupce in ni takih specializiranih trgovin in proizvodov kot jih vidimo na teh video posnetkih.Pri nas napr. paradira Tuš (v naselju je izpodrinil vse druge manjše trgovinice, ostale diskonte in nekaj Mercatorjev)...Imamo veliki Tuš ulico levo, pa polno manjših Tušev v ulici zgoraj in spodaj ter desno,...potem pa se je v kratkem razmahnilo še nekaj velikih centrov na čisto drugem koncu mesta , kamor človek vsakodnevno ne utegne...Pa tudi tam zaradi neznanja in slabega interesa nabavne službe ni vsega tega kar bi človek potreboval , če bi postal vegan...Vsem pa je skupno to , da je pri nas v našem kraju ponudba in nabava veganskih ter vegetarijanskih živil izredno revna ali pa je na policah niti ne najdeš...Zakaj se zmrdujem nad Tušem?..Zato ker je večina robe kar se tiče zelenjave iz Italije, Nizozemke, Anglije..in ostalih držav za katere berem, da imajo že gensko spremenjeno zelenjavo in tudi, če to nebi nihče napisal bi lahko sama povedala, da je ta zelenjava kupljena v teh centrih nikakršne kvalitete in okusa-vodena in hitro propade..Ne verjamem sploh, da ima v sebi kaj pametnega za življenje...In, ker sem kdaj pa kdaj zaradi časa in situacije "primorana" zaokrožiti in kupiti nujno za pod zob,...se ukvarjam v zadnjih nekaj letih tudi z alergijo, ki izbruhne vsakič, ko jem to zelenjavo in sadje...En moj prijatelj še mesojedec se zato velikokrat pošali na moj račun , češ kako ima manj problemov pri zdravju kot jaz......in me opominja, da me je pri takem konzumiranju zelenjave ena sama tona strupov... No ja, pa saj se nekako znajdem in se poskušam čim bolj ogniti kompliciranim idejam prehranjevaja...pa se osredotočam na domače in slovenske proizvode ter recepte; zelje, repa, fižol, leča , bob, krompir, polenta, ajda, ...ter nakupujem, če se le da pri domačih kmetih na tržnici in pri prijateljih , ki imajo sami vrtove, ker so malo bolj ven iz mesta- pa imajo to možnost...Je pa zdaj pozimi te izbire manj...Če pa bi odštela še sire, mleko in vse mlečne proizvode pa bi morala malo večkrat v Ljubljano v specializirane trgovine , ker jih kot sem že prej povedala pri nas skoraj ni. Tako, da se mi zdi , da se pri odločanju za veganstvo zatakne tudi pri tej problematiki omenjeni zgoraj...in pri cenah verjetno, ker so po mojem sicer površnem vpogledu nekoliko višje kot pri običajnih živilih v prodaji... Ker je politika prehranjevanja in navade še vedno usmerjena na konzumiranje mesa in mesnih proizvodov,...pri veganskih proizvodih še ni akcijskih ugodnosti in širine ponudbe... Če ima kdo drugačne izkušnje in prakso bi bilo super prebrati,...pa da preidemo iz ideje na delo... 1 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Ne razumem kam meriš da bi moralo biti bolj jasno? Krava nima mleka brez da ima telička oz. je breja. Ali pelješ punco, ženo, dekle nekam da jo nekdo "osemeniš" ko se ti zahoče otroka, ali pa jo sam brez da jo vprašaš če ji je to po godu? Ne! - Torej zato gre. Da, žal. Ja, ali pa postaneš vegan, oziroma se vsaj trudiš v tej smeri in si začneš delat mleko iz oreščkov, tako kot to mnogi počno.Sojo ne rad promoviram, ker sem v dilemi o tem koliko je zares zdrava za človeka, saj obstajajo zelo različne študije in precej različna mnenja tudi znotraj stroke. Jo pa še vedno uživam a v manjših količinah kot prej. Poznam ljudi ki jo ostro zavračajo in ljudi, ki jo uživajo že desetletja in so zdravega videza. Obstajajo drugačne tudi alternative za pridobivanje aminokislin. Tehnologija vedno bolj omogoča, da človek težaška delo opravlja vse manj in jih namesto njega stroji. To se pozna tudi na prehrani. Ta bi moral biti iz vidika zdravja itaq vedno prilagojena potrebam posameznika. Torej, kdor veliko fizično dela lahko potrebuje drugačno hrano kot nekdo, ki zelo malo fizično dela ali pa dela predvsem umsko. Prav tako je razlika kje kdo živi. Nekemu kaliforničanu se je izzy postavljat z veganstvom med tem, ko živi v okolju z obilo sonca in veliko veganske ponudbe hrane. prav tako je lažje tajcu ali ljduem, ki živijo v obilju raznolikega sadja in veliko sonca. Nam slovencem je tudi vedno lažje. Malce težje pa je komu, ki živi v okolju kjer ni veliko sonca in ima malo znanja o tem kako pridobiti vitamin D in druge prehranske snovi, ter je ponudba pestrosti hrane v okolju kjer živi okrnjena. Zaradi vsakdanjega življenja in tempa ter okoliščin, verjetno ni malo ljudi, ki se trudijo biti vegani, a jim to le deloma uspeva. Nič zato. Časi se spreminjajo in zavest ljudi prav gotovo tudi. Vse ob svojem času. - In ker si spraševal po lifestylu: biti vegan pomeni kot prvo izobraževati se o tem kako pridobiti določena znanja o prehrani, kako nadomestiti hrano živalskega izvora z rastlinsko. K sreči lahko zaradi interneta in sodobnih tehničnih okolij mnoga znanja pridobimo hitro. Tudi ponudba veganske hrane se pri nas počasi veča.Kot sem že pisal je to vedno proces! Kot je proces postati vegetarijanec, če smo bili od nekdaj vajeni predvsem mesne prehrane, ali kot je proces postati presnojedec, postiti se, pričeti z rednim treningom, namensko izobraževati se, itn.- Kako se hraniti, kako živeti bolj zdravo, etično, v skladu s samim seboj, okoljem, drugimi živimi bitji itn, je tako vedno celo-življenjski in tako dolgotrajen proces. Zato tudi nihče ne pričakuje da bo kdorkoli te procese obvladal čez noč ali nekem kratkem obdobju. - Tako razmišljanje lahko osvobaja posameznika od prisile postati nekaj neskladno s samim seboj in prehitro; in mu pušča prostor, da lahko sledi samemu sebi ter lastnim potrebam vzporedno s tem, da si želi s svojimi odločitvami ne-škodovati drugim. Torej truditi se, a obenem zavedati se potrebe po morebitnih kompromisih. Pomembna je torej naravnanost, želja in namen da se trudimo delati v korist vseh bitij in ne le v celoti samemu sebi. To pa je vedno pogojeno z znanjem in zavedanjem, telesno pripravljenostjo in duhom, če se tako izrazim. Proces je torej razvoj vsega tega hkrati. Temu pa nihče od nas ne more v celoti ubežati, pa če se še tako trudi. (eden od razlogov zakaj tukaj pišemo in se virtualno združujemo). lp Tale razlaga bi težko zdržala pri meni...če že nekdo postane vegetarijanec kao zaradi večje ozaveščenosti ali ker se mu živali smilijo potem bi mu morale biti jasne tudi določene stvari, ki so omenjene nad tem...vsaj po moji logiki...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif Kar sem jaz videl pri rođakih je, da naj bi se kravo molzel zjutraj in zvečer. To se pravi 2x na dan. Najboljša hrana je še zmeraj seno in ne silaža. Čez zimo rabi ena krava okol štiri nakladalke sena. Krava ponavadi daje 20-30. litrov mleka. Če ima telička pa manj, ker kao mladič popije. Če se pa kravo ne pomolze pa spet ni glih najbolje, ker se lahko mleko kao sesiri in sčasoma če se to večkrat ponovi povzroči ne vem točno kaj...skratka vpliva na zdravje krave... Tisti ki imajo avtomatizirano proizvodnjo molže ponavadi molzejo 3x na dan. Kako jo osemenijo nimam pojma...Včasih vem, da so jo peljal nekam in jo je tam bik naskočil in osemenil...Se pa tak način bolj uporablja pri tistih ki imajo več glav živine in ne samo kakšne dve ali tri kravce... Mleko ponavadi od kmetov odkupujejo zadruge, ki imajo temu primerne hladilnice. Potem ga pa one pošljejo naprej...pri tem preverjajo čistoto mleka, maščobo, sestavo oz. kakšen je določen del nekih snovi, št. mikroorganizmov in še par drugih stvari...in če ni vse po kao sterilnih in določenih normativih je odkupna cena mleka nižja že od tako nizke osnove...mislim da je trenutna odkupna cena tam okol 30. centov... In če se ekonomsko preračuna...vse stroške (s časom vred) potem se majhnemu kmetu v bistvu sploh ne splača ukvarjat z živinorejo...razen za lastno uporabo...da se danes splača pridelovati mleko se mora imeti od 20. krav navzgor...in ker pri takih kmetih velja potrošniška miselnost, je tudi krava samo potrošniško blago, ki jo je treba uporabiti in do konca izmolziti...in seveda iz vsega tega potegniti čimvečji dobiček... Tako da v bistvu vegiji v tem primeru nimajo kaj dosti izbire...ali bojo dobili kakšnega kmeta in od njega kupovali mleko ali pa bojo še naprej kupovali v trgovini. Lahko pa zmanjšajo porabo mleka in mlečnih proizvodov. Preveč kravjih mlečnih izdelkov itak ni dobro. Glih zato bi taka razlaga šla težko skozi pri meni...Človek sredi betonske džungle glih nima kaj preveč izbire. No ja razen par mlekomatov, ki so jih postavili pred kratkim. Pa še tisto mleko je po moje bolj pridobljeno na avtomatiziran način, tudi če se krava pase na ne vem kakšnih eko pašnikih...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/OK2.gif 4 4 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Hvala. Kar pišeš je realnost. Vsi se s tem soočamo na različne načine.Tudi zato je še bolj pomembno da se združujemo in iščemo alternative in vztrajamo na lastnih spoznanjih. Sin zelo dobre razlage in zelo globoko ter resnično razmišljanje v tej temi podajaš... Če bi imela na voljo 10 + bi ti jih takoj podelila... Težava je , če si vegetarijanec,...po mojem je pa še toliko večja ,če si vegan... 3 3 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Nadaljujem: Če ne bi vztrajali z nakupom ekološke ponudbe, dandanes ta ne bi bila v razmahu.Več kot je povpraševanja, večja je ponudba. Potrošnik je praktično kralj, če se le ne bi pustil voditi multinacionalkam in različnim pokvarjenim uradom ter se bolj zavzemal za zdrav odnos do živali in okolja. Res da lahko neekološko pridelano sadje in zelenjava vsebujeta veliko strupov, a prav tako jih lahko vsebuje neekološko meso. Žal se verjetno že skoraj vsaka druga oseba ukvarja s kakšno resno zdravstveno težavo. In to očitno kaže, da življenjski stili in prehrana sodobnega človeka niso najbolj primerni. Oziroma ima preveč hrane v razvitem svetu preveč škodljivih učinkov na zdravje. Koliko k temu pripomore uživanje hrane živalskega izvora, je napisano v Veliki kitajski študiji in drugih člankih na temo. No sej to je to. Treba se znajti in povezovati. Midva zaenkrat še s hrano nič kaj dosti ne komplicirava. Tudi veganski proizvodi so v akcijah. Oreščki, žita, zelenjava in sadje, kot tudi različni sojini in drugi že pripravljeni veganski izdelki. Se najde. V mestih in večjih krajih kjer so megamarketi je praktično kar nekaj ponudbe veganske hrane, precej manj pa eko veganske hrane. Na spletu je kar nekaj ponudnikov eko izdelkov, prav tako vedno več ekoloških kmetij.Povpraševanje presega ponudbo, zato precej uvažamo iz drugih držav. V Sloveniji so že združenja ki se zavzemajo za samomoskrbnost Slovenije. Strinjam. Sčasoma bo tudi to. Res je , da se ne zavedamo marsičesa, da velikokrat niti nočemo vsega vedeti in videti in da tega kar napišeš in objaviš ne pogledamo bolj natančno... Pa bi morali, če hočemo dojeti to verižno reakcijo med nami , ostalimi bitji , naravo in našim bivanjem v odnosu na karmo ... Res je tudi, da družba v reševanju teh težav še zelo spi in ni še pripravljena v mnogočem na preskok...To opažam vsakič , ko grem v trgovino in nabavo. Težava je , če si vegetarijanec,...po mojem je pa še toliko večja ,če si vegan...Bo tudi od Brezota trditev od zgoraj tudi na mestu, da veliko ljudi nima možnosti in finančnih sredstev nakupovati v specializiranih trgovinah...In tudi vidim problem v tem, da v vsakem kraju ni napr. tolikšna izbira vegetarijanskih oz. veganskih živil za kupce in ni takih specializiranih trgovin in proizvodov kot jih vidimo na teh video posnetkih.Pri nas napr. paradira Tuš (v naselju je izpodrinil vse druge manjše trgovinice, ostale diskonte in nekaj Mercatorjev)...Imamo veliki Tuš ulico levo, pa polno manjših Tušev v ulici zgoraj in spodaj ter desno,...potem pa se je v kratkem razmahnilo še nekaj velikih centrov na čisto drugem koncu mesta , kamor človek vsakodnevno ne utegne...Pa tudi tam zaradi neznanja in slabega interesa nabavne službe ni vsega tega kar bi človek potreboval , če bi postal vegan...Vsem pa je skupno to , da je pri nas v našem kraju ponudba in nabava veganskih ter vegetarijanskih živil izredno revna ali pa je na policah niti ne najdeš...Zakaj se zmrdujem nad Tušem?..Zato ker je večina robe kar se tiče zelenjave iz Italije, Nizozemke, Anglije..in ostalih držav za katere berem, da imajo že gensko spremenjeno zelenjavo in tudi, če to nebi nihče napisal bi lahko sama povedala, da je ta zelenjava kupljena v teh centrih nikakršne kvalitete in okusa-vodena in hitro propade..Ne verjamem sploh, da ima v sebi kaj pametnega za življenje...In, ker sem kdaj pa kdaj zaradi časa in situacije "primorana" zaokrožiti in kupiti nujno za pod zob,...se ukvarjam v zadnjih nekaj letih tudi z alergijo, ki izbruhne vsakič, ko jem to zelenjavo in sadje...En moj prijatelj še mesojedec se zato velikokrat pošali na moj račun , češ kako ima manj problemov pri zdravju kot jaz......in me opominja, da me je pri takem konzumiranju zelenjave ena sama tona strupov... No ja, pa saj se nekako znajdem in se poskušam čim bolj ogniti kompliciranim idejam prehranjevaja...pa se osredotočam na domače in slovenske proizvode ter recepte; zelje, repa, fižol, leča , bob, krompir, polenta, ajda, ...ter nakupujem, če se le da pri domačih kmetih na tržnici in pri prijateljih , ki imajo sami vrtove, ker so malo bolj ven iz mesta- pa imajo to možnost...Je pa zdaj pozimi te izbire manj...Če pa bi odštela še sire, mleko in vse mlečne proizvode pa bi morala malo večkrat v Ljubljano v specializirane trgovine , ker jih kot sem že prej povedala pri nas skoraj ni. Tako, da se mi zdi , da se pri odločanju za veganstvo zatakne tudi pri tej problematiki omenjeni zgoraj...in pri cenah verjetno, ker so po mojem sicer površnem vpogledu nekoliko višje kot pri običajnih živilih v prodaji... Ker je politika prehranjevanja in navade še vedno usmerjena na konzumiranje mesa in mesnih proizvodov,...pri veganskih proizvodih še ni akcijskih ugodnosti in širine ponudbe... Če ima kdo drugačne izkušnje in prakso bi bilo super prebrati,...pa da preidemo iz ideje na delo... 3 2 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 5. januar 2012 Prijavi Deli 5. januar 2012 .........In razvajeni smo do amena. Prav žalostno je gledat zapuščene njive; še bolj vrtove polne zelenjave, ki propada, ker je nihče ne poje; z dreves pocepa sadje na tla in tam zgnije, ker ga nihče ne pobere... in potem jamramo, kolk je vse drago http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon21.gifDa ne začnem z ljudmi, ki imajo oh in sploh avto, kompjutr, TVjček in ajfoun, ampak kvalitetno se prehranjevat, oh to je pa drago... Pozabila si omeniti jogi in posteljo iz naravnih materialov...to je bistveno za zdravje...da se čovjek lepo odmori...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif A ti sploh veš koliko je naporno obiranje sadja al pa pobiranje...je treba počepnit, se sklonit al pa splezat po lojtri gor in otrest drevo...a veš koliko to trpi kičma...pa še možnost je da kakšen sadež pade na glavo...to je kot da bi cigla padla na glavo...A se ni bolje uležt na posteljo in počakat da bo sadje sam padel dol, pobral ga bo pa kakšen drug za določeno kompenzacijo- kakšen zaboj ali dva sadja zastonj...moraš misliti tudi malo po crnogorsko...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif Da ne omenjam tega da nekateri kmetje nešpricane jabčke al pa kaj drugega dajejo papcat konjem al pa prašičkom...No ja, saj s tem ni nič narobe tudi živalce morajo papcat eko hrano, a ne...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/OK2.gif 1 Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 5. januar 2012 Prijavi Deli 5. januar 2012 Omenja se slaba in draga ponudba veganskih/vegetarijanskih živil.Katera pa so vegi živila?Vse vrste zelenjave (tega mislim da ne manjka), razne stročnice (tud to se najde vse), oreščki, semena (no problem), sadje (na voljo). Sem kaj pozabila? Aja, lahko dodamo zraven razne alge (a so nujne?), pa trenutni hit - "superhrana", recimo camu camu, maca, chia, konoplja.... Pa seveda kakšna žita v obliki kosmičev; pa kruh, testenine, krompir in riž... No kar se jaz pravzaprav sprašujem, je to, zakaj se temu reče vegi hrana? Saj imajo vsejedci tudi vse to na jedilniku (z izjemo recimo "superhrane" ( ) ki je pa tudi jaz ne uživam), mislim, ni zdej da poješ en zrezek, pol pa ne rabiš zelenjave/sadja/riža...Skratka pomoje pač ne obstaja hrana za vsejedce, na drugi strani pa hrana za vegije in tako trditev, da je težko/drago biti vegi, ne drži. Drži pa, da zna bit drago, če hočeš jesti zdravo (eko bio whatever) hrano, sam tako je tudi, če ješ zraven še meso. In razvajeni smo do amena. Prav žalostno je gledat zapuščene njive; še bolj vrtove polne zelenjave, ki propada, ker je nihče ne poje; z dreves pocepa sadje na tla in tam zgnije, ker ga nihče ne pobere... in potem jamramo, kolk je vse drago Da ne začnem z ljudmi, ki imajo oh in sploh avto, kompjutr, TVjček in ajfoun, ampak kvalitetno se prehranjevat, oh to je pa drago... Britches ... V bistvu bo skoraj tako kot praviš...in tudi Brezo je dobro sciniziral našo lenobico in razvajenost... Lahko je čisto enostavno in ne kompliciraš pri prehranjevanju pa nekako gre...Sej to v bistvu tudi ves čas že sama počnem...Le mleko in mlečne izdelke še vržem ven iz prehrane... Sem pa razmišljala malo bolj na široko za vse ljudi, ki morda imajo večje družine z otroki, nimajo veliko časa v življenju , da bi vse izdelovali in pripravljali sami doma imeli možnost vrta ipd. Nekateri so zelo nagnjeni k okušanju hrane in rabijo tako kot v videu slišimo podobnost okusa hrane , ki so jo bili vajeni (vsaj za začetek ), so nagnjeni k različnosti prehranjevaja ali pa imajo v življenju še kakšne zdravstvene težave...in teh ni malo...(Morda ne smejo jesti vse zelenjave, oreščke, sadja in zelenjave s sladkorjem , ali pa imajo dieto sestavljeno iz beljakovin ipd)...V teh primerih zelo težko vse pripravljaš sam in je kdaj tudi dobro da imaš specializirane trgovine na voljo...Te poleg ostalega nudijo tudi dopolnila pri veganskem prehranjevanju in so skrbno pripravljena za različne probleme posameznikov in seveda niso najcenejše...Problem v Sloveniji pa je tudi ta, da teh trgovin ni veliko in do vseh se je potrebno tudi potruditi,...pripeljati morda tudi v drugi kraj... Ja in mislila sem predvsem na to, da je zdravo prehranjevanje nekoliko dražje kot tisto, kjer se ne sprašuješ in živila kupiš v prvi trgovini,...(ki je pri nas vedno in povsod Tuš,...pa ta zelenjava in sadje nista dober izbor za zdravje)...Itak pa , ko prideš k nam na polici ne najdeš ničesar kar bi si rad nabavil,...Cela trgovina smrdi po ribarnici in mesnici ter salamah, ...na polici je na tisoče proizvodov z mesom, mlekom in jajci,..potem pa je tako zraven napr, v hladilniku poleg rebrc in suhe slanine naložen še kakšen ubogi primerek pozabljenega tofuja (če sploh je ,...največkrat ga ne dobiš, saitana spolh več ne vidim, sojinih koščkov zmanjka in vedno sta le dve vrsti na voljo ali pa jih čakaš kakšen teden da nabavijo, ni izbire veganskih jogurtov, skut, sirov, smetan, poznamo samo sojino mleko,..le kdaj pa kdaj se še kakšno riževo najde,...ampak največkrat tudi ne....Torej ni mandeljevega mleka, lešnikovega,itd...ni energijskih veganskih tablic, sladic, sladoledov,... nadomestkov za sir in mleko,...ni riževega mesa (jaz imam po soji težave ,...tako da jo uporabljam le prib. 1x na teden ), riževih izdelkov, veganskih narezkov (včasih moraš tudi družbi oz. obiskom doma kaj na hitro ponuditi ),... Govorila sem o problematiki slabe ponudbe in slabe založenosti trgovin z mnogimi proizvodi, ki jih uporabljam že leta kot vegetarijanka, če pa prenehaš uživati še mleko in sire ter jogurte , pa je potrebno razmišljati o tem kaj vse to potegne za seboj...Na primer, če imaš otroke jim moraš ponuditi kdaj kakšne sladkane priboljške ...Torej ni običajnih skut s sadjem, jogurtov, različnih vrst veganskega mleka, čokoladic, piškotov ipd...Že zelo težko najdeš proizvode brez jajc...brez mleka pa skorajda ni ničesar...Pa gredo otroci na izlet in kamor gre z ostalimi- deli vse z ostalimi,...tako da moraš vedno imeti že v naprej vse skrbno pripravljeno...Veganske energijske tablice, ki jih moraš pripraviti sam (Bog ne daj , da ne utegneš)..ipd. Pa ne mislim zdaj , da je to kak zelo hudi problem, ki se ga ne da rešiti,...Le bolj organizirano moraš pristopiti k stvari in si razčistiti s tem, da pač ne boš razvajen in da boš temu posvetil nekaj malega časa več...Dobro je še vedet, da enolična hrana ni najboljša za zdravje in je potrebno v življenje vključiti še kakšno predavanje in dolgoletne izkušnje tistih, ki imajo s tem prakso pa gre...Če si napr, kje v bližini trgovine , ki nudi še kakšne dodatke , ki jih potrebuješ pač nabaviš takrat malo več ( kokosovo mast, laneno in konopljino olje,alge,...naravna vitaminska in mineralna dopolnila itd,...), sicer pa se za vse ostalo kar poješ zmeniš s kakšnim bližnjim kmetom za katerega veš kako prideluje svojo zelenjavo in sadje in ješ čim bolj naravno slovensko kmečko hrano... 2 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Povsem strinjam. Zato pri nas ne kompliciramo s hrano. Pač uživamo vse kar ni iz živalskih sestavin in se po zmožnostih nagibamo k nakupu eko hrane. Iščeva cenejše alternative. Zaenkrat gre. Kako bo v prihodnje bomo videli.Je pa moje mnenje takšno, da smiselno veganstvo temelji na eko veganski osnovi. Omenja se slaba in draga ponudba veganskih/vegetarijanskih živil.Katera pa so vegi živila?Vse vrste zelenjave (tega mislim da ne manjka), razne stročnice (tud to se najde vse), oreščki, semena (no problem), sadje (na voljo). Sem kaj pozabila? Aja, lahko dodamo zraven razne alge (a so nujne?), pa trenutni hit - "superhrana", recimo camu camu, maca, chia, konoplja.... Pa seveda kakšna žita v obliki kosmičev; pa kruh, testenine, krompir in riž... No kar se jaz pravzaprav sprašujem, je to, zakaj se temu reče vegi hrana? Saj imajo vsejedci tudi vse to na jedilniku (z izjemo recimo "superhrane" ( ) ki je pa tudi jaz ne uživam), mislim, ni zdej da poješ en zrezek, pol pa ne rabiš zelenjave/sadja/riža...Skratka pomoje pač ne obstaja hrana za vsejedce, na drugi strani pa hrana za vegije in tako trditev, da je težko/drago biti vegi, ne drži. Drži pa, da zna bit drago, če hočeš jesti zdravo (eko bio whatever) hrano, sam tako je tudi, če ješ zraven še meso. In razvajeni smo do amena. Prav žalostno je gledat zapuščene njive; še bolj vrtove polne zelenjave, ki propada, ker je nihče ne poje; z dreves pocepa sadje na tla in tam zgnije, ker ga nihče ne pobere... in potem jamramo, kolk je vse drago Da ne začnem z ljudmi, ki imajo oh in sploh avto, kompjutr, TVjček in ajfoun, ampak kvalitetno se prehranjevat, oh to je pa drago... 2 2 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Strinjam. Mnogo tega je odvisno do potreb in želja posameznika.Ker pa je prehrana del energije ki jo vnašamo v organizem in ima različne posledice, je pomembno kaj in koliko česa uživamo.Je pa ob vsem tem zelo pomembno kako sicer živimo. Čustvena reagiranja, blokade, stres, razočaranja in mnogo drugega nam jemlje energijo in so zato naše potrebe v različnih dneh, obdobjih lahko različne. V tem lahko pomaga stabilnost v prehranjevanju in bivanju.Bolj kot smo srečni, celi, manj ponavadi potrebujemo vnašanja in več lahko tudi dajemo. Zdravje ni samo prehrana, temveč je odraz našega celotnega bivanja. http://www.youtube.com/watch?v=G6qi3gfIJRA Sem pa razmišljala malo bolj na široko za vse ljudi, ki morda imajo večje družine z otroki, nimajo veliko časa v življenju , da bi vse izdelovali in pripravljali sami doma imeli možnost vrta ipd..... 2 1 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 5. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 5. januar 2012 Tudi jaz ugotavljam, da je najboljša hrana preprosta. Taka ki še vsebuje primarne okuse živila.- ...aja pa fino, da tako gledaš na vseskupi (da se je treba pač samo mal bolj organizirat pa to) 3 2 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mayita 7. januar 2012 Prijavi Deli 7. januar 2012 Sin dej nehaj se delati pametnega krava nima mleka samo takrat ko je breja. proizvede ga pa takrat ko je prvič breja potlej jo je pa treba pač vsak dan pomolzti drugače zboli.kako bi pa ti potlej nahraniv vse ljudi z vege hrano če že zdaj govoriš kako uničujoče je gojiti sojo. in sojo pridelujejo v severni ameriki oziroma je največji izvoznik soje severna amerika in ne južna. drevesa v južni ameriki pa ne sekajo zato kar ti tukaj govoriš dej mal se potrudi pa razišči kar trdiš. 4 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mayita 7. januar 2012 Prijavi Deli 7. januar 2012 Aha, krava dobi mleko, ko je prvič breja, potem jo pa samo vsak dan do konc lajfa molzeš in to je to? Zanimivo, mislim, vse živali, ki imajo mleko, ga imajo zato, da z njim hranijo svoje mladiče. Ko mladič dovolj zraste, ne rabi več mleka in samica ga neha proizvajat (in ne zboli). Torej imamo dve čisto svojevrstni živalski vrsti tule, prva je človek, ki za normalno funkcioniranje mora uživat mleko celo življenje; druga je krava, ki jo je treba leta dolgo dan za dnem molzti, da ne zboli. Ja zanimivo, ni kej. ja zanimivo ker v naravi bi vsakič k bi se krava gonila jo bik naskoču. amak ker jih mi imamo v štali pač določamo kdaj bodo breja ali ne. a ne veš da tudi ženske če ne nehajo dojiti lahko dojijo celo življenje mislik kašni nevedneži ste to je pa že višek. od kje pa imamo dojilje a mislite da so dojilje noseče skozi ali kaj..... pa dejte no to je pa že višek ignorance...... 2 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klaudia88 7. januar 2012 Prijavi Deli 7. januar 2012 A drži to, da je človek edina živalska vrsta, ki lahko quota po internetnih forumih ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 7. januar 2012 Prijavi Deli 7. januar 2012 lihkar... je bla na tv reklama, da je u šparu 1 kg sira 4.49 evra... in da vas mal izobrazim: za 1 kg sira je potrebno 12 litrov mleka... da se ne bi spuščal v matematiko... kolk stane 1 liter vode u trgovini... kolk liter mleka plačajo kmetu... ... ...čist tko... sem mislu mal ircat... kliknu sem, k je lih na tapeti... in mam tv pržgan...mah nč...ene stvari naujo zgleda nkol drgač...zima in gospod kmetu ne bosta nikol prizanesla...in če daš 2 babe na kup, mal počakaš... pa je špetir kle Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 7. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 7. januar 2012 Ti že veš. Nikjer nisem trdil da je to sedaj možno - Torej nahraniti vse ljudi z vegi hrano v okoliščinah kakršnih živimo. Očitno objav ne prebiraš natančno. Vse ljudi je nemogoče v tem trenutku nahranit z vege hrano, ni pogojev in ne znanja, čeprav bi to kamot storili, če bi hrano lahko primerno razdelili. Še posebej lahko, če bi prenehali s koncentracijskimi taborišči in bi krmo za živali rajši dajali za hrano človeku. Veliko ljudi ne bi bilo več lačnih. Hkrati pa to tudi ni argument ki bi imel kakršnokoli težo, glede nato kaj vse sem že pisal tule. Ampak očitno slišiš in prebereš le tisto kar želiš.Se ponovim, citiram že tretjič v tej temi:Dobro se je zavedati, da je prehrana 7 milijard ljudi izrazito pogojena z religioznimi, socialnimi, ekonomskimi, druzbenimi ter okoljskimi vplivi. Zato je neumestno pricakovati od nekega etiopijca, ki ima za prezivetje zgolj eno kozo, da bo postal vegan. Kot je neumestno pricakovati, da bo revni kitajec, katerega druzina se ze vec generacij prezivlja zgolj z ribolovom, drasticno spremenila svoj nacin prehrajevanja.To velja predvsem za nas, tiste, ki zivimo v sodobnem, razvitem svetu in imamo izbire na pretek. Torej moznost ne uzivati mesa in se prehranjevati, vegansko, presno itn.Očitno ne znaš brati ali pa očitno ne premoreš inteligence razmeti že povedanega v tej temi. Najprej preberi točno kar pišem. Namreč, nikjer nisem pisal da je uničujoče gojiti sojo, temveč GSO sojo, ki se jo proizvaja predvsem za krmo živali in to prašičev in govedi v EU! Obstaja pa še kaj drugega kot soja kajne.Argument je tule že četrtič v tej temi: Ekomatika 5: Veliki evropski grabež zemljiščAli lahko ti podaš konkretne argumente tvojim trditvam? Po tvoje je torej Kanada največji pridelovalec soje! Po moje sta največja pridelovalca soje ZDA in južna amerika. Ni pa to bistveno v kontektstu pogovora. Še vedno ostaja DEJSTVO da se zaradi krme živali v EU seka deževni gozd! Torej preusmerjaš pogovor drugam in stran od dejstev da je prav živinoreja kriva za sekanje deževnega gozda in proizvodnjo GSO soje.Večina soje na svetovnem trgu pa se kot govorijo potrebuje za krmo živali in kot aditiv prehrani in kozmetiki. V zelo veliki večini gre za GSO sojo. Govori se zgolj o procentu ne-GSO vse svetovne soje. Tako pač je. Veliko reakcij zaradi tega, ker se spreminjajo tisočletne samoumevnosti - ubijanje drugih bitij z dušo. Izvoli: Tule so konkrekti podatki, ki govorijo da največ soje proizvede južna amerika in ne ZDA!http://www.centrec.com/resources/promotional/SoybeanModel/WSPmodel.html (počasna animacija rasti pridelave soje po svetu)http://www.soystats.com/2011/page_30.htm http://www.soystats.com/2011/11graphics/w30p25_11.gif Tolk o tem kdo se dela pametnega. Skratka, veliko reagiraš in slabo bereš kaj sem napisal.Ogled videa pa priporočam; ga med drugim vrtijo tudi v nekaterih šolah. Pomeni, da otroci več vedo ko ti.Torej dej se mal potrudi pa vsaj kakšnega šolarja vprašaj kako se google uporablja. http://www.youtube.com/watch?v=8GrbYVsK7vs Sin dej nehaj se delati pametnega krava nima mleka samo takrat ko je breja. proizvede ga pa takrat ko je prvič breja potlej jo je pa treba pač vsak dan pomolzti drugače zboli.kako bi pa ti potlej nahraniv vse ljudi z vege hrano če že zdaj govoriš kako uničujoče je gojiti sojo. in sojo pridelujejo v severni ameriki oziroma je največji izvoznik soje severna amerika in ne južna. drevesa v južni ameriki pa ne sekajo zato kar ti tukaj govoriš dej mal se potrudi pa razišči kar trdiš. 3 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 7. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 7. januar 2012 No sej bomo počas dojel.Tistemu ki začne malo logično razmišljat, kakor ti, mu je lahko jasno, da se tako velike količine mleka lahko pridobi zgolj s sistemskih molzenjem. - Ta pa je za krave sigurno zelo "prečudovita" izkušnja. lihkar... je bla na tv reklama, da je u šparu 1 kg sira 4.49 evra... in da vas mal izobrazim: za 1 kg sira je potrebno 12 litrov mleka... da se ne bi spuščal v matematiko... kolk stane 1 liter vode u trgovini... kolk liter mleka plačajo kmetu... ... ... 1 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 7. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 7. januar 2012 http://shrani.si/f/13/y1/5WZ9Pmy/do-you-know.jpg vir slike: http://maribor.lovinghut.si/documents/starter.pdf Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 7. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 7. januar 2012 Do Cows Need to be Milked? Cows are mammals. Just like other mammals, when a cow has a baby, her body will make enough milk for her baby. In a normal situation, cows don't need any help getting rid of too much milk. The goal of the dairy industry however, is to make as much money as possible. To get more money, they have several commonly used methods to get cows to produce more milk: - a dairy cow is impregnated every year, so she continues to produce a steady supply of milk. This is usually done through artificial insemination.- calves are removed from their mothers almost right after birth.- especially in intensive dairy farming, cows are genetically engineered and fed growth hormones to force them to produce more milk. vir: http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/dairy.htm Cows produce milk for the same reason that humans do: to nourish their young. In order to force the animals to continue giving milk, factory farm operators typically impregnate them using artificial insemination every year. Calves are generally taken from their mothers within a day of being born—males are destined for veal crates or barren lots where they will be fattened for beef, and females are sentenced to the same fate as their mothers. After their calves are taken from them, mother cows are hooked up, several times a day, to milking machines. Using genetic manipulation, powerful hormones, and intensive milking, factory farmers force cows to produce about 10 times as much milk as they would naturally. Animals are often dosed with bovine growth hormone (BGH), which contributes to a painful inflammation of the udder known as "mastitis." (BGH is used widely in the U.S. but has been banned in Europe and Canada because of concerns over human health and animal welfare.) According to the industry's own figures, between 30 and 50 percent of dairy cows suffer from mastitis, an extremely painful condition. A cow's natural lifespan is about 25 years, but cows used by the dairy industry are killed after only four or five years. An industry study reports that by the time they are killed, nearly 40 percent of dairy cows are lame because of the intensive confinement, the filth, and the strain of being almost constantly pregnant and giving milk. Dairy cows' bodies are turned into soup, companion animal food, or low-grade hamburger meat because their bodies are too "spent" to be used for anything else. vir: http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/dairy-industry.aspx - Video clip - Truth About Dairy 1 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 7. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 7. januar 2012 Pravice živali vs. dobrobit živali Danes se pojavljajo razna gibanja, ki promovirajo “dobrobit” živali – boljše življenjske pogoje, “human” zakol in podobno. Vendar pa si ta gibanja prizadevajo za regulacijo izkoriščanja in ne za njegovo odpravo: živali še vedno smatrajo za lastnino – ekonomski objekt – , katerih uporaba oz. izkoriščanje ni moralno sporna; na ta račun jim odrekajo najosnovnejše pravice, ki jim pripadajo.Rešitev torej ni v kupovanju ekološkega mleka in jajc ter v drugačnemu načinu usmrtitve, saj je humano izkoriščanje samo po sebi nesmisel: humani umor (kot tudi zakol), humano posilstvo (kot tudi osemenitev živali) in humana ugrabitev otroka (kot tudi oddvojitev telička od krave) ne obstajajo. Edini izhod iz te paradigme je zavračanje miselnosti, ki živalim dodeljuje status lastnine in jim ne priznava statusa živega bitja z lastnimi interesi in inherentno (lastno notranjo) vrednostjo. vir > 3 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 7. januar 2012 Prijavi Deli 7. januar 2012 Mislim, sej... .... A drži to, da samice proizvajajo mleko, kadar imajo mladiče in da je to mleko namenjeno samo mladičem in samo dokler ne odrastejo dovolj, da se lahko začnejo hraniti z drugačno hrano?A drži to, da je človek edina živalska vrsta, ki pije mleko še potem, ko že odraste?A drži, da je človek edina živalska vrsta, ki pije mleko druge živalske vrste?A drži to, da ogromno živali zavoljo tega trpi?A drži to, da se krave, ki "dajejo" (pomisli, dajejo... ej stari, prid sm, ti dam en litr mleka) mleko, redno oplaja? Zdej če jst kej prav vem, se jih oplodi vsako leto, malo po tistem, ko ima mladiča (ne vem točno, 2 meseca al kolk kasneje?), molzt se jo pa preneha nekaj časa preden mladič pride na svet.... pa potem spet dalje. V mislih imam seveda resno "pridelavo" mleka, ne enga Joškota, ki se mu dve kravi paseta na travniku... In za konec... zakaj torej ne zaposlimo človeških dojilj, če bi radi mleko? Mi bi imeli mlekec, one službo... Zdej če se kej motim, potem me prosim popravi.In če iz zgornjih vprašanj lahko potegneš samo to, da smo nevedneži, potem... mah, ne vem, kaj potem. Seveda Britchches...točno tako.... V bistvu je za vse kriva naša miselnost, ...da ne gre drugače kot tako kot smo navajeni,...In ker smo razvajeni preslišimo informacije , ki nam vse te naše navade v zvezi s to problematiko postavijo na stojnico izbire ... Na eni stojnici si lahko izbiramo vse tisto kar že poznamo, ker je tako v tistem trenutku bolj enostavno in se niti ne vprašamo kako smo do tega prišli in od kje živila izvirajo ter kaj se posledično dogaja , če se tako prehranjujemo in tako zapremo pipco za vest. Lahko pa stopimo do druge stojnice in se pozanimamo kaj nam ponuja in vključimo vest, ki spi v ozadju.... Ključno za razumevanje te tematike veganstva je po moje samo to ali si pripravljen zares slišati za vzroke posledic in si potem v zvezi s tem zares pripravljen tudi kaj narediti.... Največkrat se človek raje odloči za tisto kar ne zahteva veliko truda in zato tudi najde v svojem mišljenju take podporne misli, ki ustrezajo stanju ohranitvi navad.... Glede mleka je čedalje več znanstvenih trditev , da ga človeku v biti po drugem letu sploh ni potrebno uživati, sploh ne kravjega mleka...Nekje sem prebrala da odrasel človek ne proizvaja dveh pomembnih encimov za presnovo kravjega mleka; rinila za presnovo kazeina in laktaze za presnovo laktoze mlečnega sladkorja- zato mleko zanj ni lahko prebavljivo...Da povzroča uživanje mleka v bistvu ogromno zdravstvenih težav, ki se jih nekako niti ne zavedamo..Nekaj teh ugotovitev pa se spomnim tudi iz lastne prakse, ko sem ugotovila , da je se je zdravstveno stanje mojega otroka, ko je bil še majhen veliko hitreje izboljšalo, če takrat , ko je npr. prestajal kakšno virozo ali prehlad ni užival mleka niti mlečnih izdelkov ter seveda sladkarij....Nekaj mojih znancev tudi prisega na ugotovitev, da se jim ob uživanju mleka poveča količina sluzi v dihalih....( Kako in zakaj pa bo potrebno še kaj dodatnega naštudirati )... Če prištejemo k temu še vedenje o tem kako so te živali , ki jih izkoriščajo v procesu pridobivanja mleka zares trpinčene,...pa je prav gotovo ravno to tehten razlog , da začnemo ukrepati in pri tem niti ni najbolj pomembno samo to v katero smer se v bistvu znanost in interes kapitala nagibata. 2 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 8. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 8. januar 2012 Nimam kaj dodat. Fajn si vse povedala. Ključno za razumevanje te tematike veganstva je po moje samo to ali si pripravljen zares slišati za vzroke posledic in si potem v zvezi s tem zares pripravljen tudi kaj narediti.... Največkrat se človek raje odloči za tisto kar ne zahteva veliko truda in zato tudi najde v svojem mišljenju take podporne misli, ki ustrezajo stanju ohranitvi navad.... - nasmejala si me Aha, krava dobi mleko, ko je prvič breja, potem jo pa samo vsak dan do konc lajfa molzeš in to je to? Zanimivo, mislim, vse živali, ki imajo mleko, ga imajo zato, da z njim hranijo svoje mladiče. Ko mladič dovolj zraste, ne rabi več mleka in samica ga neha proizvajat (in ne zboli). Torej imamo dve čisto svojevrstni živalski vrsti tule, prva je človek, ki za normalno funkcioniranje mora uživat mleko celo življenje; druga je krava, ki jo je treba leta dolgo dan za dnem molzti, da ne zboli. Ja zanimivo, ni kej. Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 8. januar 2012 Prijavi Deli 8. januar 2012 Kako narediš sojino mleko in nekatere druge veganske jedi; 2 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 8. januar 2012 Avtor Prijavi Deli 8. januar 2012 Potrditev: Združeni narodi: "Agriculture and food consumption are identified as zzone of the most important drivers of environmental pressures (habitat change, climate change, water use and toxic emissions)." vir: http://www.unep.org/resourcepanel/Portals/24102/PDFs/PriorityProductsAndMaterials_Flyer_English.pdfhttp://www.unep.org/resourcepanel/Publications/PriorityProducts/tabid/56053/Default.aspx Priority Products And Materials_Summary_EN:http://www.unep.org/resourcepanel/Portals/24102/PDFs/PriorityProductsAndMaterials_Summary_EN.pdf 3 1 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Silvija 8. januar 2012 Prijavi Deli 8. januar 2012 Čeprav še niti vegeterijanka nisem, kaj pa šele veganka, se vseeno nagibam k temu, da jem vedno manj mesa in več zelenjave. Podpiram prizadevanja veganov. Ko sem gledala filmčke, kaj počnemo z živalmi...me je prizadelo. Vsakega bi, če bi to gledal. In se tudi strinjam, da krava ne bi dajala mleka ves čas, če je ne bi skoz molzli. Verjetno tako kot vsi sesalci: dokler mladiček pije. Zadnjič sem gledala na pašniku krave, joj, tako polnih vimen še nisem videla. Po moje jih pa boli. Saj je mene tudi . Ko sta tamala dva, dojenčka, še veselo pančala, prsi pa se napolnile in bi bil že čas za jest, jaoj, saj nisem vedela, ali že kar malo stisnem prej ven, ali pa škoda, ker se bosta morda ravnokar zbudila, pa naj ostane za njiju čimveč Enkrat sem celo že skoraj leto bila brez mesa, vendar sem ravno takrat padla z železom tako nizko, da po moje ni veliko manjkalo, pa bi pristala v bolnišnici. Pa ne trdim, da se brez mesa ne da, samo nisem se dovolj posvečala pravilnemu vnosu nadomestnih živil. Je pa tako, da nam današnji tempo življenja jemlje energijo in včasih se je težko posvečat še načrtovanju prehrane. Veliko takih področij je, ko se moraš podkovat z znanjem, sicer ti bodo ob težavah rekli: ja, a se nisi nič pozanimal zase. Recimo finančna in druga zavarovanja, kakšne so naše možnosti in pravice v zdravstvu, veliko se nas izobražuje ob delu, za družino je treba skrbet, pa še veliko drugega. Itak da je prehrana na prvem mestu, saj je gorivo za naše telo, vendar je toliko vsega. Je pa tudi res, da je verjetno bolj zahteven začetek, da osvojiš nova znanja. Rekla bi, da je najhujše ta miselnost, predvsem "belega človeka", o čemer piše tudi Tomo Križnar, da si tako prekleto osvaja vse. Vse mu (nam) brezkompromisno in brez zadržkov pripada. Po moje ne bo prej boljše, dokler ne bomo dvignili stopnje našega zavedanja o ekološkem oz. celostnem pristopu k naravi, življenju. Nekaj sem v tej temi že brala, vsega pa ne, zato prosim za pomoč. En link sem odprla in mislila, kako ga bom spet znala poiskati. Ne vem, ali prav tule. O pripravi ovsenih kosmičev in oreščkov, ki naj bi jih namakali, zato, da nam ne "kradejo" železa... Kdo ve? 2 Citiraj Všeč mi je Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.