Skoči na vsebino

Veganstvo


sin

Recommended Posts

za zajca bi bil dober nadomestek tofu...

 

jaz niti mleka razen v ječmenovem kapučinu vsake toliko, drugače sojino... fora pa je v tem, da spet ne pijem kofeina zaradi živcev, čem bit čim bolj tukaj in zdaj, ne pa živčna še bolj, da res to storim sama in ne se nalivam s kafetom kot prej. prvi dan me je bolela glava, delalo slabo, razstrupljanje.

 

samo jaaz maam težave. mene kar nekaj prime, prevzame... in grem ponoči v hladilnik. res borba. spet imam nov dnevnik, ful lep. buda gor, 5 eur, indijski.

 

moja naj knjiga pot v zen od jerneja mehleja, oni med urjenjem tudi jedli bolj malo. menda se urim. my religion. mogoče bo to bolj zen... ne kenslaš religij pa to, samo bister um. eno v enem. plosk ene roke. solza na licu. ni energije, jebi ga. to sem si sama skuhala.

 

 

vse za vse sem sama :):) :) cel žur.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, on vse ve. Kot mladinka sem bila v delovni brigadi. Na Kozjanskem. Tam smo imeli pa šoferja Štefna. Ta je tudi vse vedel. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

sam on še ni vedu da je zemlja plaščata kot bi rekl pr ns v Ivančna sauz akulco,

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V tem je kar nekaj resnice... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Včasih so(smo) otroci tlačili v usta marsikaj... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

Pa smo bili zdravi.

Danes pa mora biti vse desetkrat oprano, dezinficirano itd... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Bolezni pa vedno več.

In prav pretirano pranje in dezinfekcija sta eden glavnih vzrokov za deficit vitamina B12.

Žal se temu vedno ne da izognit.

Iz znanih razlogov... d015.gif

moji tamali sta tko na higieničnem minimumu tut dandanes ko ni več včasih ampak je sedaj tu. Od začetka, kr pr naš bajt se ni razvila kultura umivanja rok taku k na zapadi, ampak smo še zmerm ke na Balkani.

Se prav da si roke umiješ le tkrat ko so vidno zasvinjane, ne pa po tismu ko se česarkoli dotakneš, al pa če ti kej na tla pade, smo še zmer pr teoriji da velja tist par sekund k so mikrobi še presenečeni. in se še ne uspejo primt za jedačo.

Tko da imamo B12 tok puhn da se počas spreminja v B 13 slednji pa prnaša nesreča v obliki virusov razne gamadi..

 

Sm pa vedno bil mnenja, da je čistoča pol zdravja drugo polovico pa predstavlja nečistoča.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

KAKO V KUHINJI NADOMESTITI JAJCA

http://www.ekomagazin.si/prehrana/1959-kako-v-kuhinji-nadomestiti-jajca

 

Seveda bi lahko zdaj to objavila samo ,če sem vse preiskusila 1000x ...pa nisem a ne http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif ....naj že spet takoj povem....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

 

Vem samo to, da jem perfektne palačinke brez jajc (sploh, ko jih pripravijo drugi profi vegičihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_redface.gif ) ....drgač pa nč posebnega sam moka (kdaj polnozrnata, ajdova ), pa mleko, pa mal radenske al pa smetane odvisno kaj imam pri roki pustiš, da počiva vse skupaj... naprej pa je vse odvisno tudi od ognja in ponve

 

.......Sicer pa lahko tako kot je povedal Shamannn zmelješ chia semena v mlinčku, al jih pa prej namočiš vsaj za 20 minut , še bolje za nekaj ur....pa dodaš v zmes, v tekočino, pustiš, da se veže....al pa tako kt je v linku znotraj zaslediti; banana je tudi naravno sredstvo za vezivo ....pa laneno seme, pa krompirjev škrob,agar, suhe slive itd

Odvisno kaj želimo pripravit....

 

 

 

za zajca bi bil dober nadomestek tofu...

 

jaz niti mleka razen v ječmenovem kapučinu vsake toliko, drugače sojino... fora pa je v tem, da spet ne pijem kofeina zaradi živcev, čem bit čim bolj tukaj in zdaj, ne pa živčna še bolj, da res to storim sama in ne se nalivam s kafetom kot prej. prvi dan me je bolela glava, delalo slabo, razstrupljanje.

 

samo jaaz maam težave. mene kar nekaj prime, prevzame... in grem ponoči v hladilnik. res borba. spet imam nov dnevnik, ful lep. buda gor, 5 eur, indijski.

 

moja naj knjiga pot v zen od jerneja mehleja, oni med urjenjem tudi jedli bolj malo. menda se urim. my religion. mogoče bo to bolj zen... ne kenslaš religij pa to, samo bister um. eno v enem. plosk ene roke. solza na licu. ni energije, jebi ga. to sem si sama skuhala.

 

 

vse za vse sem sama http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png cel žur.

 

Angelit tebe vse to kar doživljaš pelje k cilju mojstra...ti že veliko veš in probiraš....tako, da sam še sprostiš se do konca ( morda bi lahko delala z nekom bolj na teh- sprostilnih tehnikah - kot pa na tehnikah, kjer se povdarja bolj samodisciplina, samokontrola ), podeliš to z drugimi pa zmagaš....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/clover.gif

 

 

 

.

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

za zajca bi bil dober nadomestek tofu...

 

samo jaaz maam težave. mene kar nekaj prime, prevzame... in grem ponoči v hladilnik. res borba.

 

vse za vse sem sama http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png cel žur.

Imaš tudi take hladilnike ki se odpirajo na uro.

Nastaviš čas in se odpre samo takrat, drugače ne.

Samo... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png ... tu se ti lahko pojavi drug problem... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

Namesto da bi spala boš potem nekaj ur presedela pred hladilnikom da se ti odpre... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok....ker je tema vegi lahk tud kkšen recept v tem stilu sem noter;

 

Če boste hoteli delat nekakšen puding brez kravjega mleka - je boljše, da se uporabi mandljevo mleko - v riževem sem morala zabasat maso stran, ker se ni zgostila in vezala pri kuhi...

 

Sicer pa majne hči rada pripravi eno takšno hitro sladico- puding iz cheja semen

 

- avokado.

- banana

- 3-5 namočenih dateljnov (narežeš na koščke )

- nekaj mandeljnov ( namočenih )

- 2-3 žlici chija semen namočiš za pol urce ali nekaj ur

- kakav 1-2 žlici po želji

- sladkor po želji (lahko ga tudii izpustiš, ker je riževo mleko že samo po sebi sladko, pa dateljni so sladki, pa kakav )

- riževo mleko ( v razmerju ).....da vse to skupaj vežeš in zmiksaš v blenderju .

 

Poješ pa kmalu, da živila ne oksidirajo.

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

moji tamali sta tko na higieničnem minimumu tut dandanes ko ni več včasih ampak je sedaj tu. Od začetka, kr pr naš bajt se ni razvila kultura umivanja rok taku k na zapadi, ampak smo še zmerm ke na Balkani.

Se prav da si roke umiješ le tkrat ko so vidno zasvinjane, ne pa po tismu ko se česarkoli dotakneš, al pa če ti kej na tla pade, smo še zmer pr teoriji da velja tist par sekund k so mikrobi še presenečeni. in se še ne uspejo primt za jedačo.

Tko da imamo B12 tok puhn da se počas spreminja v B 13 slednji pa prnaša nesreča v obliki virusov razne gamadi..

 

Sm pa vedno bil mnenja, da je čistoča pol zdravja drugo polovico pa predstavlja nečistoča.

Ko se bo začel spreminjat v B14 takrat bo kriza, zaenkrat še ne zganjaj panike... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Pravijo pa da je bajto pospravljat dokler so otroci še majhni ravno tako brez koristi kot kidat sneg dokler še pada... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

 

Ne le da nas reklame učijo da je treba vse oprat, umit, dezinficirat, sterilizirat - poznam ljudi ki si roke dezinficirajo, ne le umijejo, vsakokrat ko gredo na WC oz. ko tam opravijo svoje - modrijani z one strani velike luže so šli še dlje:

 

http://www.24ur.com/novice/svet/ko-bi-narava-le-nasla-nacin-da-zavije-te-pomarance.html

 

13 pa ni nesrečna številka, ne srečni so le ljudje ki v to verjamejo.

Sicer pa Japončki pravijo da je nesrečna številka 4.

Samo... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/crying.gif ... 13 je numerološko 4 (1+3 = 4)...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/crossfingers.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/clover.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok....ker je tema vegi lahk tud kkšen recept v tem stilu sem noter;

 

Če boste hoteli delat nekakšen puding brez kravjega mleka - je boljše, da se uporabi mandljevo mleko - v riževem sem morala zabasat maso stran, ker se ni zgostila in vezala pri kuhi...

 

Sicer pa majne hči rada pripravi eno takšno hitro sladico- puding iz cheja semen

 

- avokado.

- banana

- 3-5 namočenih dateljnov (narežeš na koščke )

- nekaj mandeljnov ( namočenih )

- 2-3 žlici chija semen namočiš za pol urce ali nekaj ur

- kakav 1-2 žlici po želji

- sladkor po želji

- riževo mleko ( v razmerju ).....da vse to skupaj vežeš in zmiksaš v blenderju .

 

Poješ pa kmalu, da živila ne oksidirajo.

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Avokado je lahko tudi nadomestek za maslo.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa še ena takšna koristna Zelenjavna juha z miso pasto

 

http://www.kalcek.si/recept-zimska-miso-juha.html

 

 

Sestavine:


  • 1 bio korenček narezan na debelejše palčke
  • 1 manjši bio por narezan na trakce
  • 1 bio pastinjak narezan na debelejše palčke
  • 2 naribana stroka bio česna
  • 4 suhe bio shiitake gobe
  • 1 palčka alge wakame
  • 2 žlici praženega bio sezamovega olja
  • 1 žlica bio riževega kisa
  • 3 žlice riževe bio miso paste
  • 4 skodelice (1l) vode
  • 4 žlice drobno nasekljanega bio peteršiljl


Priprava:


  • V vreli vodi namočimo gobe shitake 15-20 min (uporabimo le klobuk, ki ga narežemo na trakce)
  • Algo wakame namočimo v hladni vodi 5-6 minut in jo narežemo na manjše kose
  • Na vrelem olju 4-5 minut pražimo por, korenček, pastinjak in česen,
    potem dodamo vodo, narezane gobe shiitake in ko voda zavre dodamo algo
    wakame in rižev kis
  • Pokrito kuhamo 15-20 minut na zmernem ognju. Odstavimo juho,
    odvzamemo malo tekočine, damo jo v posebno posodo skupaj z miso pasto in
    dobro premešamo, da se pasta raztopi. Tisto tekočino vrnemo nazaj v
    juho in pustimo stati 1-2 minuti
  • Postrežemo toplo z nasekljanim peteršiljem

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sam on še ni vedu da je zemlja plaščata kot bi rekl pr ns v Ivančna sauz akulco,

Pa... j**** vas nevernike in nevedneže, a nisem že v oni temi o ploščati zemli dovolj natančno pojasnil da je Zemlja okrogla.

In votla.

Za natančnejšo razlago naj si zainteresirani poiščejo in preberejo mojo objavo v omenjeni temi... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/devil.gif

 

Ker pa je tema veganstvo in ker je Domoljubka že objavila en recept evo še moj prispevek - no, ni moj, svojih še nimam, je samo link:

 

http://okusno.je/rubrika/zdravo/tip-prehranjevanja/veganstvo/

 

Pa še za vegetarijance - laktovegetarijance ker je v najmanj enem receptu naveden sir

 

http://okusno.je/rubrika/zdravo/tip-prehranjevanja/vegeterijanstvo/

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Miso pasta, alge, gobe za vitamine B kompleksa

 

A se to samo meni zdi ali bi morala bit tu neka slika ali mogoče video?

Jaz ne vidim nič... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

Pa še en recept ki vsebuje avokado:

 

http://okusno.je/recept/krema-iz-avokada

 

Ortodoksni vegani lahko sirni namaz opustijo.

Namaz je dober tudi brez njega.

Preizkušeno... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nimam več kljukic

Alef dobri domači namazi ...tud marsikaj od tega delam -he pa še nekaj dobrih idej si podal (medeno korenje , melancani bi tud hitro bli narejeni s kus kusom ja ) http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

drgač pa Alef, Pico objavila odspodaj iz oddaje Klepet ob kavi -

Poslušajte nasvete nutricistke Jelene Dimitrijevič, ker določene zadeve, če se greš veganstvo pač je dobro poznat ....

 

Sicer potem ne veš - kaj lahko dodajaš za B vitamin, kako vezat živila med seboj ipd, kako dolgo kuhat , kako in kaj dodajat da bo jing-jang , da se ohranjo elementi ...koliko časa boš brokuli kuhal, katero olje pri praženju uporabil itd...

Skratka na dolgi rok se ti to znanje izplača osvojit....ker čez 10 let se ti lahko poznajo posledice tega zasmehovanja - veganstvo se pa napr. vseeno greš...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Pa tud skoz eno in isto ne moreš jest ...je fajn s čim dopolnit.

 

P.S.

sicer pa tud jst ne maram živil iz drugih držav...

Japonska, pa Rusija, Kitajska ipd ....ker nehote vedno pomislim na radiacijo ....

(Čeprav to so velike države in so tam tudi kraji z neoporečno naravo )...

Je pa miso fermentirano živilo in je naravni vir encimov za prebavila....(kuhamo to pasto posebej 15 minut z vodo)

Alge so za krepitev ledvic, vsebujejo veliko mineralov ca , k, mg, folne kisline, fe....itd

Zdaj pa po želji .

 

L.P ...

šibam zdej v te potrošniške emirate...se mi je brokuli in sladek krompir zaluštal....pa mejbi še šitakce pobašem , če jih bodo imeli...pa skuhat pa takele ....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nimam več kljukic

Alef dobri domači namazi ...tud marsikaj od tega delam -he pa še nekaj dobrih idej si podal (medeno korenje , melancani bi tud hitro bli narejeni s kus kusom ja ) http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

drgač pa Alef, Pico objavila odspodaj iz oddaje Klepet ob kavi -

Poslušajte nasvete nutricistka Jelene Dimitrijevič, ker določene zadeve, če se greš veganstvo pač je dobro poznat ....

Po tem kar berem tukaj in pa tudi drugje, sem bolj laktovegetarijanec(brez ovo) kot vegan.

Ne jem jajc, ker mi tiste iz trgovine smrdijo(p**** pa s čem futrajo te kure) nimam pa možnosti kupovat kakšnih domačih.

Pa jih tudi ne pogrešam, niti se ne ukvarjam z iskanjem nadomestkov zanje, vsaj zase.

Jem maslo, občasno kakšen sir(zelo poredko), kefir, jogurtov, navadnih in sadnih ne maram.

To bi bilo v glavnem vse o mojem načinu prehranjevanja.

 

Od namazov s portala Okusno.je je pa meni osebno najbolj všeć http://okusno.je/recept/hummus in http://okusno.je/recepti/query:humus

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Še en preizkušen recept - http://okusno.je/recept/juha-iz-pecenega-korenja-z-ingverjem

 

Jušno osnovo lahko nadomestite z vodo.

Ne uporabljajte kupljenih(zelo vprašljiva sestava), če jo že rabite si jo pripravite sami - http://okusno.je/recepti/query:ju%C5%A1na%20osnova

 

Portal verjetno poznate, pa vseeno - http://okusno.je/

 

a056.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Ko je bilo govora o vitaminu B12 in da ga ni v rastlinski hrani - ste omenjali kislo zelje, ki naj bi ga vsebovalo?

in ... koliko g dnevnih potreb naj bi zadostilo našim potrebam? ... recimo 100 g presnega kislega zelja? ... tudi nekatere alge in lucerna ga vsebujeta ... koliko gramov tega moram pojesti? ... kot berem ta b12 ni enek tistemu iz mesa, mehkužcev, jajc

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ko je bilo govora o vitaminu B12 in da ga ni v rastlinski hrani - ste omenjali kislo zelje, ki naj bi ga vsebovalo?

 

in ... koliko g dnevnih potreb naj bi zadostilo našim potrebam? ... recimo 100 g presnega kislega zelja? ... tudi nekatere alge in lucerna ga vsebujeta ... koliko gramov tega moram pojesti? ... kot berem ta b12 ni enek tistemu iz mesa, mehkužcev, jajc

 

Kot jaz vem je presno kislo zelje dobro zato, ker je fermentirano živilo in kot takšno je dober vir mlečnokislinskih bakterij ...

 

Zdaj tako kot si Boudi že kdaj ugotavljala;

So članki, ki govorijo o tem, da ima presno kislo zelje tudi B12 vitamin....

1.Napr. v tem članku je zaznat info, kot, da ima kislo zelje več vrst B vitaminov in je napisano takole;

http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C9AA05789649A4E8C12573F6002DEAB4?OpenDocument

 

Snov kobalamin, bolj znana kot vitamin B 12, se nahaja v živilih

živalskega izvora. Edini predstavniki vitamina B 12 izmed živil

rastlinskega izvora so lucerna, nekatere alge in kislo zelje.

Človeško telo ga potrebuje malo, a je nenadomestljiv za dobro duševno zdravje,

presnovo železa, celično rast, nastajanje kosti, izrabo maščob ter za

mišice. Kar obsežen seznam, kaj?

 

Poleg tega vsebuje veliko piridoksina, vitamin B 6, brez katerega so

beljakovine za presnovo neuporabne. Je tudi vir niacina, vitamina B 3

(za celično energijo, možgane), ki pomembno vpliva na splošno dobro

razpoloženje. Vsebuje precej pantotenske kisline, vitamina B 5, ki je

pomemben za zdravo barvo las.

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸

 

2.In spet, če si greš ogledat Hranilno vrednost kislega zelja- B12 vitamina tam ni navedenega ....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif

http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=2739

 

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

Doziranje B12 vitamnina;

Prehranski viri in dnevne potrebe po vitaminu B12

http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/123-vitamin-b12.html

 

Otroci od 13. leta dalje in odrasli potrebujejo 3 µg vitamina B12

dnevno. Potrebe po vitaminu B12 se povečajo v nosečnosti (3,5 µg dnevno)

in pri dojenju (4 µg).

Najizdatnejše količine vitamina B12 bomo našli v živilih živalskega

izvora: v jetrih (lahko tudi do 60 µg/100g), ledvicah (15 – 20 µg/100g),

školjkah (10 – 20 µg/100g), skušah in slanikih (cca. 10 µg/100g),

jajcih (do približno 5 µg/100g) in mesu (do približno 3 µg/100g).

Rastline same po sebi ne sintetizirajo vitamina B12. Proizvajajo ga

bakterije. Lahko ga sicer najdemo v rastlinskih živilih, ki so bila

podvržena bakterijski fermentaciji (npr. kislo zelje), a le v sledovih,

zato teh živil ne štejemo med vire vitamina B12.

Ravno zaradi tega v primerih strogega veganstva lahko prihaja do hujšega pomanjkanja

vitamina B12, zato se priporoča dopolnjevanje prehrane z živili, ki so

obogatena z vitaminom oziroma jemanje prehranskih dodatkov.

 

Nekaj vitamina B12 vsebujejo tudi določene alge....pa tempeh (fermentirana soja )

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

Pa še moja izkušnja, v katero je všteta tudi slabša absorbcija B12 vitamina- sem najprej intervenozno prejemala B12 pribl 3 mesece....

Od takrat pa jemljem tudi prehranska dopolnila redno in sicer višja kot je predpisana običajna doza ...(To mi je svetoval celo sam zdravnik)

( Torej večje doze, če jemljem tablete, če pa uporabljam spreje se pa kar nekako držim predpisane doze )

 

Spreji za pod jezik z vitaminom B12 se absorbirajo bolje - sploh če imamo zdravstvene težave (s presnovo, avtoimune bolezni )

- V spreju so preparati primerni za vegane, vegetarijance in tiste ki so na brezglutenski dieti ali ne smejo uživati sladkorja.

Več preparatov se že dobi tudi pri nas -( Sanalabor...sem pozabila kako se imenuje )

 

Eden od podobnih preparatov napr;

http://www.alaja.si/b12-vitamin-v-spreju-25ml.html?gclid=Cj0KEQiAl4TGBRDhgvmikdHPsdABEiQAtBcc8N92BPi8OkCVroe5zpthI-Q_gfJA0YdKesllAJj95ywaAp478P8HAQ

 

Vsekakor pa je za primerno doziranje dobro najprej opraviti laboratorijske vrednosti v povezavi z drugimi vitamini in minerali in odkriti vzrok pomanjkanja. Potem pa temu primerno izbereš način oz. preparat in doziranje.

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

POGANJKI LUCERNE ;

http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/6B9B3F0F8E0A7C55C12573CC0031FEC5?OpenDocument

 

Približno, čeprav res nikjer nezasledim koliko česa (b12 ) je napr. v 100 g lucerne za uživaje-

 

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov A in karotina krepi našo kožo in
zdravi akne. Izjemno visoka vrednost vitamina C

(1 skodelica kalčkov lucerne = 6 skodelic pomarančnega soka) je eden najboljših naravnih
virov tega vitamina.

Poleg tega vsebujejo poganjki še paket vitaminov D,E, K, B1, B2, B5, B6, B12, H, folno kislino, niacin.

Ima ogromno mineralov: fosfor, kalcij, natrijev karbonat, klor, žveplo, magnezij,
baker, mangan, železo, kobalt, bor, molibden.

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala za razmišljanja in info.

 

Sem šele v fazi raziskovanja. Tole o kislem zelju v povezavi s kvasovkami je mnenje moje zdravnice, nisem sicer veganka, pa tudi zdravnica pravi, da imam B12 dovolj. Sicer naj bi bilo v našem telesu zalog vitamina B12 še do 5 let, odkar smo ga nehali uživati. Nato naj bi nastopila kriza.

 

S svojimi izkušnjami ne morem odgovoriti na vprašanja, lahko pa dam link:

 

http://dobrojutro.rtvslo.si/svetujemo/skrivnosti-kislega-zelja-in-repe-tekst-in-nasveti-marije-merljak-dipl-ing-ziv-teh

 

S surovim zeljem in zelnico črevesje napolnimo z dobrimi bakterijami in vlakninami, s tem uravnamo črevesno floro. Bakterije mlečne kisline spodbujajo prebavo, obnavljajo črevesno sluznico in pomagajo prebaviti mlečni sladkor pri otrocih, delujejo antibiotično proti Salmoneli in Escherichia coli . Novo je spoznanje, da dobre bakterije v zdravi črevesni flori ustvarjajo vitamin B12, ki ga sicer v rastlinski hrani ni. Zato je zelje dobra pomoč vsem veganom, vendar ne smejo pri tem uživati nič sladkorja in sladkarij, nič sladkih pijač in morajo jesti 5 krat na dan po malem, brez zdravil, ker mnoga med njimi absorbcijo B12 preprečijo

 

 

in ... koliko g dnevnih potreb naj bi zadostilo našim potrebam? ... recimo 100 g presnega kislega zelja? ... tudi nekatere alge in lucerna ga vsebujeta ... koliko gramov tega moram pojesti? ... kot berem ta b12 ni enek tistemu iz mesa, mehkužcev, jajc

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja tole kar drži....dober članek si našla...

 

Še posebno so lahko škodljiva zdravila za zaviranje želodčne kislene- različni antacidi in protonske črpalke na dolgi rok (leto in več jemanja)

sprožajo pomanjkanje B12 v organizmu....In pa seveda zraven še vrsto drugih zelo resnih anomalij ;....

 

http://www.mf.uni-lj.si/dokumenti/802762b9429e05d991e959817c02b6be.pdf

http://www.stomachtrouble.cc/sl/gastropathyandsympto/gastricacid/1012001809.html

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 5 months later...

Pod roke natančneje pod zobe mi je prišel tofu.

En družinski član oz. članica si je nabavila en kos dimljenega tofuja - ni bila preveč navdušena, dokončal oziroma pokončal Alef.

Ker pa ne počnem nič "na pamet" sem šel malo brskat.

In našel tole:

 

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111

 

https://draxe.com/what-is-tofu/

 

OK, ne samo tole, Google mi je o tofuju povedal https://www.google.si/search?q=tofu&oq=tof&aqs=chrome.2.69i57j69i60j69i59j69i60l2.7557j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

Prvi link opisuje tofu kot najbolj zdravo hrano.

Drugi ga predstavlja skoraj kot strup.

 

Tretji link je samo Google Search.

 

Kakšne so vaše izkušnje in mnenja?

Nasveti, recepti, kje kupovati, kaj oz. kakšen je najboljši?

 

Moje mišljenje - moti me le soja.

Je pa dober, z ustreznimi začimbami seveda... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pod roke natančneje pod zobe mi je prišel tofu.

En družinski član oz. članica si je nabavila en kos dimljenega tofuja - ni bila preveč navdušena, dokončal oziroma pokončal Alef.

Ker pa ne počnem nič "na pamet" sem šel malo brskat.

In našel tole:

 

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111

 

https://draxe.com/what-is-tofu/

 

OK, ne samo tole, Google mi je o tofuju povedal https://www.google.si/search?q=tofu&oq=tof&aqs=chrome.2.69i57j69i60j69i59j69i60l2.7557j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

Prvi link opisuje tofu kot najbolj zdravo hrano.

Drugi ga predstavlja skoraj kot strup.

 

Tretji link je samo Google Search.

 

Kakšne so vaše izkušnje in mnenja?

Nasveti, recepti, kje kupovati, kaj oz. kakšen je najboljši?

 

Moje mišljenje - moti me le soja.

Je pa dober, z ustreznimi začimbami seveda... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Alef kaj naj ti rečem.

 

Mene tofu ne moti če je iz bio-eko soje...

Izogibam se znamkam mercator, tuš ipd ....če sem tam - kupujem samo tiste z oznako - ekološko pridelana soja.

Pri nas dobim takšen tofu v Sparu, pa v DM , v Lj v Kalčku ...ali kakšnih podobnih specializiranih trgovinah.

 

Pretirano ga ne uporabljam.

Včasih pač ga na hitro popečem v teflonki - na olivnem olju in začimbah (čas priprave cca 5-7 minut )....ga dodam v sendvič ali na kocke narezanega v solate ....lahko pa ga na kratko pokuhaš v omakah (sredozemske omake, sojina omaka ), kot dodatek zelenjavi, mariniran ...

 

Z takšnimi raznimi omakcami ga lahko preliješ čez prilogo (testenine, ajdova kaša, prosena kaša, polenta )

 

Lahko ga dodaš na drobno narezanega k nadevom, popečeš v pečici, na žaru z bučkami ipd ....

 

Dobiš tudi že termično obdelan tofu ali dimljenega... pa ga lahko narežeš in pridaš kamorkoli ti srce poželi. (Dimljenega jaz sama ne uporabljam več kot nekajkrat na leto, sicer pa se na tofu spomnem kkšnkrat na teden )

 

Pazi sam, da ne pretiravaš količinsko ...saj veš še zlasti zaradi neekološke predelave soje in prevelike doze estrogena ... ( joški in tazadnja bi se znala povečat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png )

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...