Skoči na vsebino

Ljubosumje

InnocencE

Recommended Posts

po besedeah mojega prijatelja, je čustvena nezvestoba v 99% izvedena s strani žensk. moški baje varamo samo telesno x^x

...ker en moški sigurno ve, kaj kako čuti npr en milijon žensk ... a pri tem še svoje punce ne dojame x:Dx

Deli na socialnih omrežjih

...ker en moški sigurno ve, kaj kako čuti npr en milijon žensk ... a pri tem še svoje punce ne dojame x:Dx

ja, ja... zelo lepo napisano! me veseli, da se strinjaš z mojim prijateljem! x:Dx x:Dx

no, ampak resno... moški prevarajo, ker ima hudo rit in velike joške. punce varajo, ker se njihovi fantje čustveno ohladijo. x:px

• 1 year later...

Heh lukahafner,sem že mislila da se moj fant oglaša na forumu,ista starost,isto dekle(glede kozoroga), isti problem...jaz sem tudi zelo ljubosumna,isto kot tvoja punca,zgleda da kozorogi pač majo ppoudarjeno to značilnost mogoče.

Glej če te tak moti njeno ljubosumje lahko tudi ti nekaj storiš in sicer to, da se nehaš ozirati za drugimi puncami, zakaj bi z tem še nadaljeval ko pa vidiš da tvoja partnerka trpi zraven, a se ne moreš odpovedat oziranju za drugimi ko je ona zraven?! Problem bi rešil,pomagaš pa lahko tudi tako, da ji poveš deliš komplimente(iskrene!), da bo dobila spet tisti občutek,da je ona zate najlepša,verjetno je če sta skupaj in se bo situacija sčasoma zmilila!!

moje mnenje :)

uživajte

Heh lukahafner,sem že mislila da se moj fant oglaša na forumu,ista starost,isto dekle(glede kozoroga), isti problem...jaz sem tudi zelo ljubosumna,isto kot tvoja punca,zgleda da kozorogi pač majo ppoudarjeno to značilnost mogoče.

Glej če te tak moti njeno ljubosumje lahko tudi ti nekaj storiš in sicer to, da se nehaš ozirati za drugimi puncami, zakaj bi z tem še nadaljeval ko pa vidiš da tvoja partnerka trpi zraven, a se ne moreš odpovedat oziranju za drugimi ko je ona zraven?! Problem bi rešil,pomagaš pa lahko tudi tako, da ji poveš deliš komplimente(iskrene!), da bo dobila spet tisti občutek,da je ona zate najlepša,verjetno je če sta skupaj in se bo situacija sčasoma zmilila!!

moje mnenje http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/smile.gif

uživajte

Hm, Disfigured /hojla/

Sej je res fajn, da tvoj fant ne gleda za drugimi spljoh in da ti tala rožce pa komplimente, ampak.

Če se počutiš dost dobra in vredna samo v takih primerih, a ne pomen to, da si prepustila svojo usodo v roke druzga? A ni to zajeban, če je od enga druzga odvisn, a se maš ti fajn al ne, a jokaš al se veseliš? A ne pomen to, da si prepustila enmu drugmu, da upravlja s teboj in tvojim življenjem? A ne pomen to, da ne skrbiš sama zase ampak zahtevaš, da en drug skrbi zate in se odloča namest tebe, kako se morš met in ti kroji življenje?

Kva če bi probala problem rešit drgač? Da bi se začela spraševat, zakaj sama v seb ne najdeš dost lepga mnenja o seb /da si dobra, vredna, lepa/, da ne bi bla tolk odvisna od tega, kva rečejo drugi?

Kdo te je prepričal, da nisi vredna, da te ma en rad, da nisi dost lepa, da te ma en rad, da nisi dost dobra, da te ma en rad? Tako kt si.

A se mislš, da je to res? Da nisi dobra, vredna, lepa?

...

Pa tko. Po vrst.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

• Lajkam 2
  • Buuuu 2
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

res je, Butl, imaš prav.

Ne moreš drugega spremenit, da se boš sam bolje počutil.

Kajti če je "on tak", ga želja nekoga drugega, da ustreže njegovi želji, pravzaprav ovira: njega samega, da bi bil tak kot je, hkrati pa ga morda še dodatno *sili* v to isto *početje*...

Ker ljudje ne maramo na komando imet nekoga radi pa mu izkazovat ljubezen na tak način, kot želi nekdo drug.

Hkrati ga prisili tudi v neko nenaravno (nespontano) obnašanje, kajti morda pač pogleda lepo punco, kot recimo jaz pogledam opazen plakat... al kaj takega, pač nam "vzame pogled". In če bo moral skoz pazit, je to tečno, ga vse bolj omejuje in ga dela živčnega in to tudi ni dobra baza za ljubeč odnos...

... no ampak če sta oba zadovoljna, ne vidim težav. x:)x

(sam vprašanje, kolk sta res, kolk pa zato, da "bo mir v hiši" x:)x)

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

res je, Butl, imaš prav.

Ne moreš drugega spremenit, da se boš sam bolje počutil.

Kajti če je "on tak", ga želja nekoga drugega, da ustreže njegovi želji, pravzaprav ovira: njega samega, da bi bil tak kot je, hkrati pa ga morda še dodatno *sili* v to isto *početje*...

Ker ljudje ne maramo na komando imet nekoga radi pa mu izkazovat ljubezen na tak način, kot želi nekdo drug.

Hkrati ga prisili tudi v neko nenaravno (nespontano) obnašanje, kajti morda pač pogleda lepo punco, kot recimo jaz pogledam opazen plakat... al kaj takega, pač nam "vzame pogled". In če bo moral skoz pazit, je to tečno, ga vse bolj omejuje in ga dela živčnega in to tudi ni dobra baza za ljubeč odnos...

... no ampak če sta oba zadovoljna, ne vidim težav. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

(sam vprašanje, kolk sta res, kolk pa zato, da "bo mir v hiši" http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif)

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Itak. Noben si noče naprtit odgovornosti za enga druzga, a ne /še zase jo je težko sprejet in to velik težje, kt si mislimo/. In tud ni dobr za zvezo, ker tak odnos slej ko prej začne dušit do onemoglosti...al pa do otopitve /pravzaprav to sploh ni ljubezenski odnos ampak odvisnost s hlastanjem po potrjevanju/.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

• Lajkam 2
  • Buuuu 1

Oh, pozdravleni butl, pozdravljena Marsa.

sploh nevem kak naj začnem... prvo kot prvo sem samo htela dati nasvet lukuhafnerju in ne govorit o meni :D to, da sem svetovala naj ji daje komplimente ne pomeni, da meni cel čas kdo daje komplimente in rožice, mislim pa, da bi z tem malo omilil težavo, za izkoreninjenje te težave pa nebi vedla rešitve, bosta lukahafner in njegova punca samo znala kak se lotit zadeve.

In to, da hoče človek potrditev tudi glih ne pomeni da usodo puščaš v tujih rokah, potrditev meni pomeni motivacijo za nadaljno, s tem pa nikakor nisem odvisna od drugih, saj se brez potrditev tudi da živet, anpak če pa že je pa je to fajni občutek.

Drugače pa butl, delam na svoji samozavesti že dolgo in je težko, torej človek rabi tudi kakšno vzpodbudo pri tem, pa naj bo v obliki komplimentov ali kajkoli.

v tem primeru ko ti tip gleda za drugimi pa enim samo zbija samozavest.

Oh, pozdravleni butl, pozdravljena Marsa.

sploh nevem kak naj začnem... prvo kot prvo sem samo htela dati nasvet lukuhafnerju in ne govorit o meni http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif to, da sem svetovala naj ji daje komplimente ne pomeni, da meni cel čas kdo daje komplimente in rožice, mislim pa, da bi z tem malo omilil težavo, za izkoreninjenje te težave pa nebi vedla rešitve, bosta lukahafner in njegova punca samo znala kak se lotit zadeve.

In to, da hoče človek potrditev tudi glih ne pomeni da usodo puščaš v tujih rokah, potrditev meni pomeni motivacijo za nadaljno, s tem pa nikakor nisem odvisna od drugih, saj se brez potrditev tudi da živet, anpak če pa že je pa je to fajni občutek.

Drugače pa butl, delam na svoji samozavesti že dolgo in je težko, torej človek rabi tudi kakšno vzpodbudo pri tem, pa naj bo v obliki komplimentov ali kajkoli.

v tem primeru ko ti tip gleda za drugimi pa enim samo zbija samozavest.

Fajn Disfigured, da delaš na seb.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Drgač pa ja, vsak ma rad spodbudo al pa potrditev in to ni nč narobe, pomembno je, da ni od tega odvisen. Da ni fajn samo takrat, ko jo dobi od zunej in sesut, če jo ne.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Sem prebrala nekje, ne vem točno, mislim, da je bil front man enega banda, ki ga spoštujem, pa se zdaj ne morem spomnit kdo, skratka rekel je, da inspiracijo za svoje ustvarjanje črpa iz svojega ljubosumja.. Mi je bilo zanimivo, novo, zelo res in dobrodošlo. Strast pozabimo in v kreativnost in življenje se da torej tudi to nedobrodošlo čustvo uporabit. Treba si je priznat in it naprej.. and maybe we will see.. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif
~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

Sem prebrala nekje, ne vem točno, mislim, da je bil front man enega banda, ki ga spoštujem, pa se zdaj ne morem spomnit kdo, skratka rekel je, da inspiracijo za svoje ustvarjanje črpa iz svojega ljubosumja.. Mi je bilo zanimivo, novo, zelo res in dobrodošlo. Strast pozabimo in v kreativnost in življenje se da torej tudi to nedobrodošlo čustvo uporabit. Treba si je priznat in it naprej.. and maybe we will see.. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

zanimiva poanta. podobno kot z depresijami, itd.. ja, povsem izvedljivo.

Pomoj je tko: če ti ni za zvezo, pol bolje, da se ne trudiš preveč, če oceniš, da bi šlo to preko tvojih meja ne vstrajat.

Če ti pa je do nje, al pa da si že mel v preteklosti kako drugo tko zlo ljubosumno dekle pol pa se še splača vstrajat, da se ti vse skup nebo ponavljal. Jz bi jo vprašu, kak so stale/ stojijo razmere pr njej doma, kr če gre za tko močne občutke pol je neki po vsej vrjetnosti od doma. S tem mislim predvsem, kak je bil / je odnos matere do očeta ter v kaki vlogi je ona ter če se "slučajno" obnaša kot mati.

Pomoj je tko: če ti ni za zvezo, pol bolje, da se ne trudiš preveč, če oceniš, da bi šlo to preko tvojih meja ne vstrajat.

Če ti pa je do nje, al pa da si že mel v preteklosti kako drugo tko zlo ljubosumno dekle pol pa se še splača vstrajat, da se ti vse skup nebo ponavljal. Jz bi jo vprašu, kak so stale/ stojijo razmere pr njej doma, kr če gre za tko močne občutke pol je neki po vsej vrjetnosti od doma. S tem mislim predvsem, kak je bil / je odnos matere do očeta ter v kaki vlogi je ona ter če se "slučajno" obnaša kot mati.

Hojla DejanCare

Pravzaprav bi blo blj prou, da bi se vprašal v takem primeru /sploh če to ni prva tko ljubosumna ženska/, kakšne so moje razmere v primarni familiji, ona pa naj se sprašuje zase. Ker, če se ti to dogaja, je ziher razlog, da naletiš glih na tako žensko. In ta razlog lahko najdeš in popedenaš glih s tako žensko, sej, konc koncev, zasto sta se sploh najdla.

Hojla DejanCare

Pravzaprav bi blo blj prou, da bi se vprašal v takem primeru /sploh če to ni prva tko ljubosumna ženska/, kakšne so moje razmere v primarni familiji, ona pa naj se sprašuje zase. Ker, če se ti to dogaja, je ziher razlog, da naletiš glih na tako žensko. In ta razlog lahko najdeš in popedenaš glih s tako žensko, sej, konc koncev, zasto sta se sploh najdla.

Pozdravljen!

Ma se ne strinjam popolnoma. V odnosu sta dva. Vsekakor pride na vrsto samospraševanje, vendar je tle tud medsebojna pomoč pri odkrivanju "vzorcev" ter indefikacij z starši. Najlažje se pa to nardi z spraševanjem drug drugega po mojih izkušnjah, saj lahko tako dobiš vpogled z več različnih položajev ter se odnos okrepi kar je tud delno bistvo odnosa, medsebojno sodelovanje poleg ostalih stvari .

Lp x;)x

hm, sicer ne vem, če sta še skupi, sam bom vseen napisala...

tvoja punca ma premalo samozavesti in je zelo nesrečna s svojo samopodobo... zarad tega se tok sekira pa misl, da ti raj druge gledaš... ne vem a ma kej preveč kil, kriv nos, mejhne joške, debelo rit al kej? naj se gre ukvarjat s kakšnim športom, če se ne pa bo takoj bolj zadovoljna sama s sabo...

in dejansko ji moraš dat vedet, da nisi z njo samo zarad njenega izgleda, ampak da te kot celota popolnoma privlači, takšna kot ona pa ni nobena druga, tako da je tudi nobena druga ne more nadomestit, ker si želiš samo njo, takšno kot je, z vsemi svojimi lastnostmi... :)

jo pa lahk konc koncev tud vprašaš kaj jo tok moti na njej, da je tok nesamozavestna...

Ljubosumje je vrsta strahu, ki se pojavi, ko oseba čuti, ocenjuje in oceni, da obstaja nevarnost, da bo oseba, ki jo ljubi odšla z nekom tretjim. Pozitivna funkcija ljubosumja je, da osebo motivira v akcijo s katero bo ohranila ljubezen ljubljene osebe. V kolikor oseba ni sigurna v ustvarjeni odnos se prag ljubosumja močno zniža. In obratno kadar je oseba preveč sigurna ne opazi tiste situacije v katerih se nekdo drug bori za pozornost ljubljene osebe.

Taktike ljubosumja so sledeče:

• jeza – napad

• sovraštvo – uničenje

• žalost – umik

• strah – ugajanje

Ljubosumje je lahko ali neupravičeno ali upravičeno. Adekvatna ljubosumnost se izraža na način, ki je družbeno sprejemljiv in navadno vodi k ohranjanju odnosa. Ljubosumje se javlja kadar oseba ocenjuje, da bi ljubljena oseba svojo ljubezen lahko preusmerila na nekoga tretjega, ne glede na dejstvo ali takšna situacija obstaja ali ne. Dovolj je, da oseba situacijo doživlja takšno.

V kolikor gre za karakterno lastnost obstajajo sledeče psiho-dinamične logike:

• ljubosumje iz inferiornosti; oseba se doživlja kot ne dovolj vredno in verjame, da bo brezpogojno izgubila partnerja. Z ljubosumjem samo odlaša neizogibno.

• projektivno ljubosumje; oseba partnerju pripisuje lastne zavedne in nezavedne želje, fantazije, impulze. Tisto kar počne in si želi početi projecira na drugega in kot rezultat čuti ljubosumje.

• paranoidno ljubosumje; je značilno za paranoidne in pretirano sumničave osebe. V sklopu nezaupanja v druge ljudi se pojavi ljubosumje in nezaupanje v partnerja. Značilen je mehanizem, da oseba zaupa nekaterim ljudem ne zaupa pa osebam nasprotnega spola. V slednjem primeru oseba verjame ' vse ženske so kurbe ' ali ' vsi moški varajo '

• sestrsko ali bratsko ljubosumje; pojavi se pri osebah, ki izhajajo iz družine z več otrok v katerih starši niso uspeli rešiti problema medsebojne otroške zavisti in ljubosumja. Takšna oseba se nauči, da vedno obstaja nek 'brat' ali 'sestra', ki jim nekaj vzame in zato razvijejo obliko posesivnosti kot obliko preživetja, kjer verjamejo, da je edini način, da nekaj ohranijo zase ta, da to zavarujejo.

Poznamo tudi nevrotično ljubosumje in pseudo-ljubosumje. Za nevrotično ljubosumje je značilno, da se javlja v nekem življenjskem trenutku ali pri enem partnerju, ni karakterna linija skozi celo življenje in je ego-distona ( nesprejemljiva ). Oseba izvaja ljubosumne scene, da se kasneje lahko prepriča, da se moti. Pseudo-ljubosumje je podobno ljubosumju vendar ne izhaja iz ljubezni in strahu pred izgubo ljubljene osebe. V ozadju je zavist, občutek posesti, nečimrnost ali interes. Posebna oblika te ljubosumnosti je posebna vrsta ločitvenega strahu, kadar se oseba boji, da bi ob izgubi partnerja postal nesposoben za samostojno življenja.

Razvojno gledano se ljubosumje razvija skozi otroštvo, ko mora otrok dojeti, da ga imajo starši dovolj radi, da drugega ne dojema kot rivala. Lahko gre za brata/e in sestro/e, kjer so poleg ljubosumja tudi vzorci ločitvenega strahu, zavisti in sovraštva. Lahko pa gre tudi za starša istega spola.

Sem nekam bi verjetno lahko umestil svoje dekle :)

• Lajkam 1
  • Buuuu 1
Brez podpisa

Ljubosumje je lahko ali neupravičeno ali upravičeno.

Kako pa je lahko ljubosumje upravičeno?!

Adekvatna ljubosumnost se izraža na način, ki je družbeno sprejemljiv in navadno vodi k ohranjanju odnosa.

Ljubosumnost da vodi k ohranjanju odnosa? S tem se nikakor ne morem strinjat, razen v primeru, da gre za patološki odnos. Ljubosumnost je v osnovi destruktivno čustvo, ki v zdravem odnosu nima kaj iskati. Poleg tega je dokaz nezaupanja in čustvene nezrelosti.

Possible—but highly unlikely.

Zame to ni ljubosumje, ampak občutek prevaranosti, laži, nemoči, jeze, ki izhaja iz dejstva, da ne moreš nikogar kontrolirat in/ali posedovat. Je pa res, da je tudi ljubosumje posledica želje po posedovanju. :inocent: ...streh pred izgubo...

Torej, če ni dialoga in sprejetja, ni zveze, ni zaupanja...

Kam pa spadajo tisti, ki so ljubosumni na stvari in druga živa bitja? :eek: :xx!: Že, ko stroka to tako lepo predalčka?

Mogoče ljubezen do partnerja dojemaš kot brezpogojno ljubezen ?

Kako pa je lahko ljubosumje upravičeno?!

Ljubosumnost da vodi k ohranjanju odnosa? S tem se nikakor ne morem strinjat, razen v primeru, da gre za patološki odnos. Ljubosumnost je v osnovi destruktivno čustvo, ki v zdravem odnosu nima kaj iskati. Poleg tega je dokaz nezaupanja in čustvene nezrelosti.

Popoln odnos bi bil, če bi partnerja bila popolnoma kompatibilna v svojih željah in interesih. Vsi razlogi za konflikt se nahajajo v razliki v željah in interesih med partnerjema.

Ljubosumje je upravičeno kadar resnično obstaja možnost, da te partner zapusti zaradi druge osebe. Lahko si predstavljam, da se pojavlja logično vprašanje ' zakaj za vraga sta potem ti dve osebi sploh skupaj ? ' Možnost izgube vedno obstaja, ker dve osebi nikoli nista popolnoma kompatibilni. Pomembno vlogo tukaj odigra volja in želja do ljubezni. Naj predstavim domišljijsko situacijo; do para pride šarmanten neznanec, počepne na kolena in dekletu reče, ' gospodična naravnost čudoviti ste, takšne lepote moje oči niso uzrle odkar se je prvič slišal zvok mojega nedolžnega otroškega joka. Bi želeli preživeti z menoj ta čudovit in od naključja prevzet dan ? ' in nato dekletu izroči vrtnico. Katera bo najprimernejša reakcija partnerja ? Moje mnenje je – adekvatno izraženo ljubosumje. Dečko bi tistem trenutku svojo deklico lahko prijel za roko in jo nežno z občutkom poljubil najprej na lice in nato na usta. Navidezno to lahko dojamemo kot izraz ljubezni, če pa razmišljamo o vzrokih in posledicah pa je to izraz ljubosumja iz ljubezni. Najbolj primerna reakcija pa je to, ker tako dečko svojemu dekletu pokaže, da jo ima rad in da mu ni vseeno, če bo odšla s prvim absolutno romantičnim neznancem. V primeru ravnodušnosti fanta bi dekle lahko pomislilo, da je fant le nima tako rad kot je do sedaj verjela, da jo ima.

Torej, ko govorimo o izkazovanju ljubezni imamo lahko v mislih tudi strah pred izgubo partnerja, ki je normalen del odnosa. Podobno kot je normalno doživljati strah pri prečkanju ceste, ker le ta ohranja.

Ljubezenske odnose in tudi običajne je potrebno negovati, ker ljudje potrebujejo redno potrditev o ljubezni znotraj odnosa v katerem se nahajajo. Pričakovanje o brezpogojni ljubezni in brezpogojnem zaupanju v odnosu je stanje zablode v ljubezenski predstavi. Naravno stanje ljubezenskega odnosa je, da si partnerja izkazujeta in potrjujeta ljubezen.

Kakšen pa je to zdrav odnos ? Kako bi ga opisal in razložil ?

verjetno takrat, ko te partner res vara?

Ko te partner vara je že malce prepozno za ljubosumje. :)

Zame to ni ljubosumje, ampak občutek prevaranosti, laži, nemoči, jeze, ki izhaja iz dejstva, da ne moreš nikogar kontrolirat in/ali posedovat. Je pa res, da je tudi ljubosumje posledica želje po posedovanju. :inocent: ...streh pred izgubo...

Torej, če ni dialoga in sprejetja, ni zveze, ni zaupanja...

Kam pa spadajo tisti, ki so ljubosumni na stvari in druga živa bitja? :eek: :xx!: Že, ko stroka to tako lepo predalčka?

Enako izvira iz prepričanja, da se je ljubezen ( bilo kakšna ) zaradi predmeta ali živali prenehala ali pa v to prehaja.

Brez podpisa

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...