malaziva 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Pozdravljeni. Rada bi vprašala, če bi mi morda kdo znal svetovati oziroma me napotiti v kakšno skupnost, center, tempelj... kjer bi lahko preživela nekaj tednov v duhovni osami, v razmišljanju, meditaciji, duhovni rasti in da bi se lahko umaknila za krajši čas od vsakdanjega sveta. Rada bi se posvetila samo sebi in svojemu osebnemu razvoju pa ne vem na koga bi se lahko obrnila. Za odgovore bom zelo hvaležna. Vse dobro želim vsem skupaj 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Mene tudi privlači kakšen umik od vsakdanjega vrveža. Žal ti ne znam svetovat, ampak mogoče bi se morala malo pozanimat v raznih samostanih, itd...mogoče obstajajo kakšne delavnice. Jaz sem si kot mala želela postati celo nuna al nekaj tacga, to me je zmeraj navduševalo. Umik in meditacija, stik s seboj in z naravo, univerzumom. 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Jaz tudi, ampak malo (premajhen del mene). sem tud jaz o tem razmišljala kdaj...samo ne vem, kakšni so postopki. Mislim pa da v teh raznih 'centrih', 'skupnostih' itd. je pač verjetno treba nekaj plačat (pa grem pol rajš v umik na morje al pa kam), ali/in pa so prav tako ene hierarhije (s čimer ni nič narobe), ampak s tem tud ena vzdušja, energije... motivi in 'računice', konec koncev...tako da se mi zdi, da morda če se človek rabi mal *stuširat*, ne rabi nujno iti v javno kopališče, s čimer hočem rečt, da žal je včasih tako, da namesto da bi človek na tak način spucal *duhovno nesnago (ali prah)*, še stakne kaj dodatnega. Morda je tud Slovenija mal premajhna za kaj takšnega (bodisi so samostani, pa ne vem kako je z možnostjo priti notri, bodisi so nekakšne skupnosti, ampak z majhno možnostjo izbire... poleg tega tu tudi nimamo nekih dodelanih oz. privzetih etičnih norm... se opravičujem tistim, ki jim s tem delam -zaradi posploševanja- krivico, ampak tak je pač moj vtis)...Je bolj v smislu: instant duhovno očiščenje, plačaj tolk in tolk, oddaj prijavnico in čao. Gotovo pa obstaja tudi kaj, kar je kul oz. kar bo sedlo točno tebi.No ampak kot rečeno je morda včasih treba it nekoliko dlje (poleg tega se človek v tujem okolju tudi lažje sprosti in lažje zalaufa to svojo osamitev, če je dejansko tudi fizično oddaljen in 'v drugem svetu'), tako da eni prisegajo na Indijo, tudi na Japonsko gre kdo, ki je pa zelo draga, tako da je tega manj.Najbolj je torej razširjena in priljubljena Indija. Upam da ti bo kdo napisal kaj konkretnejšega. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 A misliš, da se v samostanih kaj plača? Neeeeee...ne verjamem. Upam. Plačniške so bolj sekte, po mojem.Mogoče je tam bolj v smislu, da fizično nekaj delaš. Kaj jaz vem, kuhaš za Patre ali kaj pucaš. Vzdržuješ. Zraven pa imaš dovolj časa, da tudi miruješ in veliko moliš (meditiraš). Ja, res ne vem če se sploh lahko samostanu blizu pride. Obstajajo tudi taki, kjer se sploh ne sme govoriti, zelo striktni, saj dajejo prednost tišini. Ful je zanimivo to vse skupaj. Jaz bi pa že nekaj takega izvedla, ampak mi čas in še marsikaj ne dovoljujejo. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_rolleyes1.gif Recimo, ko imam sploh kaj časa, zelo rada pogledam oddajo Obzorja Duha. Al pa en intermezzo, zdej se ne spomnem imena oddaje, ki traja recimo 10 minut, kjer govori en Pater...tko lepo pove. Povzema po Bibliji in nekako to prenese v današnje življenje. Jaz tko občudujem te ljudi, ki so duhovno bolj razviti. Res ima lepe pridige. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Jaz sem tud včas pogledala Obzorja duha. Zdaj pa nekako tega ne zasledim (več). Morda so taki (zame) nerodni termini, poleg tega pa tud priznam, da rajš kak dober film pogledam.Te duhovne zadeve so meni bolj intimne, rajš sama prihajam do zadev, medtem ko filmi pa so zgodbe, ki mi jih podajajo drugi. Sem rada opazovalec, skratka, pri duhovnosti pa bolj praktična, kot pa opazovalka oz. 'učenka' (v tem dobesednem oz. 'klasičnem' smislu, sicer smo vsi hkrati učitelji in učenci - pač drugi drugim). Ampak to je tako kot z drugimi področji; eni so bolj za skupinske zadeve in se strinjam, da praviloma seveda bolj(e) delujejo. Prvič je več ljudi pa je že zato bolj (i)zbrana energija, je možnejši pretok itd., po drugi strani imaš takoj fidbek, ogledalo, vse...Večina pravzaprav tako deluje.Tako kot na jogo gre večina raje na skupinsko vadbo, redkejši pa smo tisti, ki smo se tega naučili sami in doma.Nič ni boljše ali slabše, odvisno od tega, kakšen tip si. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Ja, glede joge, vem da ni tako lahko izvedljiva. Sprva ti mora nekdo postopke nekako pokazat...kako se pravilno diha, itd...Jaz sem imela ''obdobje joge'', pa sem se kar matrala s tem ko sem bila tko skoncentrirana na dihanje. Na koncu se mi je že vrtelo v glavi od samega kisika. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif Prevečkrat pa mislim, ampak to je samo moje osebno mnenje (ne me napadat, narod! http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif), da zahodnjaki, med katere štejem tudi slovence (v tem smo isti), prevečkrat iščemo neke kimere, pandorjine skrinjice, itd...v raznih Indijah koromandijah, ko pa imamo že mi tako lepo krščansko vero. Če ne drugega, je bližje našemu načinu razmišljanja in predvsem tradiciji, zgodovini in kulturi. Sicer so si pa vere v marsičem podobne. In to nekaj dokazuje. Enkrat sem brala enega filozofa (ne spomen se imena), ki je rekel, da zahodni narodi, ki so še najbolj vezani na materialno življenje, ob zvoku cerkvenih zvonov, nekako pridejo nazaj v stik z njihovo dušo, v njihovo otroštvo in preteklost. Baje da so v zvoku, v tem primeru zvonov, neke posebne vibracije, ki pomirjajo. Jaz tudi obožujem, ko slišim cerkvene zvonove. Redkokdaj pa hodim v Cerkev...zame moraš to začutit, en notranji glas. Zgleda, da pri meni (še) ni tako razvit, da bi doumela smisel. http://www.radiohit.si/modules/aktualno/uploads/cerkvena_zvonova.jpg Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Ja, glede joge, vem da ni tako lahko izvedljiva. Sprva ti mora nekdo postopke nekako pokazat...kako se pravilno diha, itd...jaz sem se vsega naučila iz knjig, najprej pa iz ene angleške - ki pa me je pritegnila tedaj izključno zaradi hatha joge - ker sem rpedvsem telesno tedaj to vzela... bila je v angleščini in ful izrazov nisem poznala (nadlaket al pa kej ), pa sem si celo napisala slovarček in zelo resno skratka to vzela.in glede na to da je bil praktično takoj viden rezultat (ne samo vizualno, tudi telesno, saj sem si pocajtala nevarno visok pritisk in hude alergije) in sem tudi zdaj še okej, sem očitno delala kot je prav (no sej me je tud kiro pol 'čekiral', če prav delam kej)... Prevečkrat pa mislim, ampak to je samo moje osebno mnenje (ne me napadat, narod! http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif), da zahodnjaki, med katere štejem tudi slovence (v tem smo isti), prevečkrat iščemo neke kimere, pandorjine skrinjice, itd...v raznih Indijah koromandijah, ko pa imamo že mi tako lepo krščansko vero. Če ne drugega, je bližje našemu načinu razmišljanja in predvsem tradiciji, zgodovini in kulturi.hm, se ne strinjam povsem; jasno da pač si del enega okolja, pa že zato, sicer je pa meni všeč, da si sam najdeš, kar ti potegne.Meni od vsega se najbolj dopade zen. Ker je simpl - kot jaz. Sicer so si pa vere v marsičem podobne. In to nekaj dokazuje. seveda, to je res, ampak vseeno sama ne jemljem duhovnosti z vero tako neposredno povezane oz. ne v klasičnem smislu.pa smo spet pri verovanju in institucionalizaciji in to je eden od razlogov, zakaj ne želim tega v raznih 'sektah' in organiziranih *religijah* (takšnih in drugačnih). Enkrat sem brala enega filozofa (ne spomen se imena), ki je rekel, da zahodni narodi, ki so še najbolj vezani na materialno življenje, ob zvoku cerkvenih zvonov, nekako pridejo nazaj v stik z njihovo dušo, v njihovo otroštvo in preteklost. Baje da so v zvoku, v tem primeru zvonov, neke posebne vibracije, ki pomirjajo. Jaz tudi obožujem, ko slišim cerkvene zvonove. Redkokdaj pa hodim v Cerkev...zame moraš to začutit, en notranji glas. Zgleda, da pri meni (še) ni tako razvit, da bi doumela smisel. Morda. Pri meni ni tako, mene zvonovi prej motijo.Ljubši mi je zvok narave, morja, prvotni zvok - om. (*aja zelo so mi pa všeč cerkvene orgle, predvsem izvedbe Bacha) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 .Ljubši mi je zvok narave, morja, prvotni zvok - om. Ommmmmmm. Ja, vera in duhovnost. V obeh človek išče samega sebe v stiku z nečim višjim, ki je lahko Bog, narava, vesolje. Ima več imen. Torej, nista tako ločena, kot nekateri hočejo prikazat. Obstaja močno stičišče. Ommmmmmm. To je frekvenca zvoka ob udarcu zvona. Tudi v Indiji, Japonskem, Kitajskem ga imajo. Udariš enkrat v debeli zvon in če pustiš prazno in poslušaš, imaš Ommmmmmmmmm. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Ommmmmmm. To je frekvenca zvoka ob udarcu zvona. Tudi v Indiji, Japonskem, Kitajskem ga imajo. Udariš enkrat v debeli zvon in če pustiš prazno in poslušaš, imaš Ommmmmmmmmm. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gifvem. mislila sem zvok morja, ki je tudi om, ampak naraven. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Recimo...zelo tipično. Sej je tudi ta naraven... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Da napišem tisto kar se mi ni dalo ob 6.00 zjutraj...takrat sem se ukvarjal s pisanjem neke druge zadevce...enostavno nisem mogel spat, spet kakšna lunina posla... Obstaja kar nekaj takih zadevic in to celo v SLO...Je pa dobro, da se vprašaš zakaj hočeš sploh iti v samoto, zakaj glih v kakšen samostan, katera vera ti je najbolj blizu, a bi zdržala par tednov brez ali minimalnim govorjenjem... http://smileys.emoticonsonly.com/emoticons/h/hmm-1368.gif http://smileys.emoticonsonly.com/emoticons/l/light_bulb-1377.gif Treba je namreč vedeti, da če nekomu neka vera in red v samostanu ne ugaja oz. ni v skladu z njim, lahko še bolj trpi kot doma. Nekdo prej najde stvari- ki jih drugi iščejo po samostanih, templjih in ne vem kje še vse- v naravi, hribih, na morju kjer ni turistov.. Nekje se bivanje plačuje, drugje se pa lahko večino skompenzira s kakšnim delom. Načeloma pa velja, da je še zmeraj treba odšteti določeno vsoto dinarčkov. Recimo krišnovci imajo nek svoj kao tempelj v LJ...Ampak dvomim, da bi ti bila njihova filozofija, "služenje Krišni" v templju (delo) kot ga oni poimenujejo glih po tvojem okusu...Po moje najbolje da poiščeš kakšno tako zadevco kot je nek samostan v Prekmurju, ne vem točno imena, sem malo čekiral, mislim da je kao Dom duhovnosti Benedikt Kančevci v Prekmurju. Vem da so imeli tam nekje nekaj odprto za javnost, da se je lahko prespalo, ipd...Drugače pa najbolj da kontaktiraš kakšno nuno al pa patra, mogoče ti bo znal marsikaj več povedat kar se tiče krščanskih samostanov in njihove dostopnosti za javnost... Če pa iščeš kakšne jogijske in new age zadeve pa mislim, da v SLO ni glih kaj preveč izbire oz. takih zadev sploh ni. Pri njih so bolj vikend delavnice in mogoče kakšen teden ali več kampiranja v naravi ala Martuljek varianta... 1 Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 aha, fino, hvala, Hekate.bom poslušala, ko si zaželim zvokov zvonov... jaz pa tole poslušam zdaj (slučajno je na radiu pa mi je všeč, pa bom kar še dalje to poslušala):http://www.youtube.com/watch?v=GZExTcMKSOo Ne vem pa, kaj ima to pravzaprav zveze s temo oz. kaj želiš povedat. Da je fajn it v samostan (duhovna osama) in da ti je všeč zvok zvonov, kjer je s pomočjo kovine spodbujen zvok om. No men se pa ne da iskat zvokov morja zdajle... saj sva povedali, kaj je všeč eni in drugi. Upam skratka, da kdo še kej več o sami temi poda (kje se da to *izvajat*) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 @ MarsaJa, lep video. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif Tudi meditativen, skoraj čaroben. Slabo si me razumela oz. tako si želela. Še enkrat povem, da se ''vere'', ''filozofije'' stiščujejo v en sam starodaven Om. Seveda, se pa strinjam s tabo, da je zelo pomembno kakšno vzgojo si imel. Jaz osebno ne rabim hare krišen, jogijev, itd...imam tukaj že vse, samo odpreti moram oči...če želim. Pa še plačat mi ni treba. Izbira je del vsake osebe in prav je tako. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Slabo si me razumela oz. tako si želela. Še enkrat povem... Možno - da sem te slabo razumela, kaj sem pa želela, tega pa seveda ti ne moreš vedet (in očitno si tudi ti slabo razumela). Nič hudgea, saj ne razumemo vsega in vsakogar. Ja, vem da si (tud) to pisala, sem opazila. ........... Brezo, (nekaj konkretnega ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mayita 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 vem da so na smolniku imeli neke delavnice oseme oziroma tišine. eni gredo na po el camino in tam hodijo.....povprašaj v samostanu stična mislim da je bila tudi varianta tam.lahko greš pa za pastirja na veliko planino 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Kaj pa preprosto najem ene koče kje v hribih, brez TVja in radia in vseh teh stvari? Konec koncev lahko tudi brez elektrike Da se za kak teden, dva popolnoma odklopiš od vsega zunanjega in si sam s sabo, s tišino in svojimi mislimi .. meditiraš med sprehodi v okolico, med kuhanjem, morda nabiranjem divjih zelišč ... zvečer se vsedeš ven na travo in opazuješ neskončnost ... se mi zdi, da se ti v takem preprostem, naravnem odklopu lahko ful stvari izkristalizira .. Ali pa če bi hotela malo bolj fizično - hoja/kolesarjenje po Sloveniji, po bolj odmaknjenih koncih, spanje pod kozolci .. fizični napor ti malo odklopi možgane in se po parih dneh 'mučenja' prestaviš v ene čist drugačne sfere, ko samo še greš, greš, greš in se ti odpira čisto drug svet ... družiš se z ljudmi samo toliko, da vsak dan v kaki vaški trgovini nabaviš kruh in sir (in salamo) za čez dan, podariš nasmeh, dobiš kako lepo besedo, in greš naprej, po svoje ... Ne vem, na tak način bi se jaz spravila odklopit, meditirat, razmislit o lajfu ... (če hočeš malo bolj organizirano .. se mi zdi, da so v Žički kartuziji nekaj časa imeli neke duhovne vaje .. spet katoliška fora, ampak .. kolikor sem videla, je bil poudarek na osami in meditaciji ter vmes kaki pogovori .. pa pač za hrano in prenočišče je poskrbljeno, če ti je zgornja varianta preveč robinzonska .. jaz bi Žičko priporočala že zato, ker je tam tako fajn umirjena energija, da si skoraj ne morem zamislit boljšega placa za biti s sabo ... tudi če jim razložiš, da nisi za krščanske fore in da boš prišla samo spat in na kosilo pa si potem dan po svoje organiziraš ... 4 Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
malaziva 16. avgust 2012 Avtor Prijavi Deli 16. avgust 2012 Najlepša hvala za vsa vaša razmišljanja in napotke 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Razmišljam, Malaziva, da je zelo fajn, da si odprla to temo. Sploh nisem vedela, da je vse to v Sloveniji (še, poleg meni bolj znanega). Hvala vsem, ki ste dali konkretnejše napotke. (*sama sem tud o tem malo razmišljala letos (okoli maja, menda), samo potem... sem pa pač glede na dano/v danem/z danim poskušala čim bolj to dosegat... potem pa sem že bila skozi to *fazo*...) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Hekate 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 Zdaj sem se spomnila, da se meditaciji v Italiji reče Vipasana. Zgugalj in najdeš. Poznam Slovenca, ki gre večkrat tja in je navdušen. (...) Sigurna da ni Vita...sana (zdravo življenje)? http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif Tole pa lahk kr potrdim, sploh zdej v tem trenutku... Še predlani bi se na smrt skregala in bi te zmerjal s plitko materialistko... Si prva duša, ki se strinja z mano. Kot balzam...za dušo! http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Se vidi, da si človek razmišljanja in ne odpora a priori. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mayita 16. avgust 2012 Prijavi Deli 16. avgust 2012 je vipasana neki moj prijatelj jo izvaja je poročen z peruanko živita v Negovi na samem če hočeš ti posredujem njegovo tel.pred kretkim je bil v jani mislim da tri tedne nazaj k je bil en indijanček gor njegov sin zlat človek on je hodil še k oshotu Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 17. avgust 2012 Prijavi Deli 17. avgust 2012 lahko greš pa za pastirja na veliko planino Paša je vrhunska duhovna vaja. Tačas, ko bo v osami meditirala in se poglabljala v v globine svoje duše, ji bodo vse krave, ovce, da o kozah niti ne govorim, veselo popihale po svoje . Lastnik bo popenil. In ona bo ugotovila, da ni sama na svetu in da celo na videz tako preprosto opravilo, kot je paša, zahteva posvečanje, napor in razumevanje drugih bitij, v tem primeru krav in njihovega lastnika, da duhovnost ni izklop ampak za priklop v realnost, maksimalna pozornost v vsakem trenutku na dogajanje v sebi in okolici hkrati. (Malaziva, prosim, ne jemlji tega osebno, z mal ironije govorim o duhovni izkušnji paše - sem jo namreč dala skoz . In sem absolutno ZA pašo, res je fajn, sam mogoče ne na tak način fajn, kot bi si kdo predstavljal - miru in časa zase nimaš na paši ) 2 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 17. avgust 2012 Prijavi Deli 17. avgust 2012 sem vidu tvojo objavo, pa sem kuknu, itaq nisem pa usega nč bral... jes pastir sicer nisem bil, vem pa, da pred sabo ne moreš nkamor uidet. tko da tut iz tega pogleda... pastir nima smisla bit. Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 18. avgust 2012 Prijavi Deli 18. avgust 2012 jes pastir sicer nisem bil, vem pa, da pred sabo ne moreš nkamor uidet. ... (Iknee, jaz pa poznam nekoga, ki je bil tudi že takle pastir... bil je že tudi v samostanu, ašramu itd. ... ampak se je nekako potrdilo to, kar je napisal Janko...Po drugi strani pa to ne pomeni, da se zdaj nihče ne 'prečisti' in ne 'zraste' oz. 'se dvigne' tudi na tak način) 1 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Lemurian 19. september 2012 Prijavi Deli 19. september 2012 Umik v duhovno osamo? Da bi imela mir in možnost kontemplacije, hkrati pa bila obkrožena z duhovno/spiritualno/religiozno atmosfero? Tale bo težka pri nas. Za takšne reči namreč rabiš neko tradicijo, stalno prakso, prisotnost menihov in mojstrov, ki so redno v kontemplaciji/meditaciji. To se pa na zahodu, in še posebaj pri nas težko najde, mogoče je nekoč bilo tega več, dandanes pa v tem materializmu, vsevednosti, posmehovanju vsega, vzvišenem odnosu,.. težko naseli kakšna pristna meditacija/kontemplacija. Kot je omenila Lili Mai, je temu najbližje pri nas katolicizem; razumljivo, saj imajo precejšnjo zgodovino/tradicijo prisotnosti in aktivnosti. Tudi v tem času imajo veliko romanj, programov po sloveniji, takšnih in drugačnih umikov. Nekateri več zahtevajo od tebe, drugi ti dajo več prostega časa. Na enem takšnem programu sem bil tudi sam, precej zadovoljen, 4 nočitve v aktivnem samostanu (v času programa malo manj), v redu program, precej prostega časa, in smešno nizka cena - res, skorajda zastonj. Za začetek je več kot super. Spet, drugi so nekoliko dražji in bolj zahtevni - na en program sem hotel iti, ga je imel nek jezuitski pater, in mi tam za prijave pravijo, da želijo moj življenjepis. Haha. In mi je bilo malo tako.. in seveda ni bilo nič iz tega. Če imaš denar in hočeš le mir, potem si najameš kakšen apartma ali kaj podobnega - tudi to počno. [da malo stresem svoje frustracije:]Potem so v Sloveniji še takšni in drugačni (vikend) tečaji, ki so pa precej programsko napolnjeni (da imajo ljudje občutek, da so nekaj delali in da niso denar vrgli skozi okno), in seveda tudi malo dražni - zaradi programa in nočitve; pa seveda, da ti voditelji in njihovi posredniki zaslužijo za svoje preživetje.. In kot nekateri tudi na tem forumu ugotavljate: več kot imaš denarja in bolj kot si materialno preskrbljen, višje si na duhovni poti (takšna je večinoma logika teh ljudi). Za bolj resno poglobitev pa je (verjetno) najboljša tujina. Vipassana v Italiji je izredno zahtevna, tako da... Za Indijo pa tudi rabiš kar nekaj denarja. Definitivno priporočam, sploh če je že nekaj duhovne osnove. Sam sicer še nisem šel - mogoče bom kdaj, mogoče najdem kar iščem kje bližje - je pa res, kot pravi 'janko', da najdeš sebe, oziroma tisto, kar iščeš. Če hočeš turistične atrakcije in počitnice, dobiš to, če hočeš malo pošnofati duhovna središča, tudi nobenega problema. Lahko se udeležiš kakšnega krajšega tečaja v kakšnem ašramu, kakšnega umika.. Ampak, kakor pravijo, je tudi Indija zna biti precej turistična, in zato nekateri precej dobro služijo tudi na duhovnosti. - en dobr film na to temo, Kate Winslet, Holy Smoke (1999) (pa mogoče še Hideous Kinky (1998), ni sicer Indija, je pa podobna vsebina) - Eni so navdušeni nad Indijo, drugi razočarani in pravijo, da duhovnost v Indiji ni tisto, kar so mislili, da je.. Tako da... vedno najdeš sebe, zato najbolje, da v vsakodnevnem življenju narediš čim več, vsak dan narediš kar lahko, biješ bitke, meditiraš, se poglabljaš vase, v svoje vzorce, hotenja, bereš knjige, forume in podobno. Tako takšni umiki ne bodo begi iz vsakodnevnega življenja, ampak bodo bolj poglobitev/nadgradnja dosedanjih izkušenj. Vse dobro Citiraj človek, zbudi se.. "Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Lemurian 19. september 2012 Prijavi Deli 19. september 2012 A tistega "edit" pa ni več? P.S. Na vrhu prejšnjega zapisa še dodajam: "kakor so meni poznane stvari na tem področju". Nekaj malega sem tega sicer dal čez (no, skozi leta se nabere), nisem pa naletel na oz. niti slišal za nekaj, kar bi mi resnično odgovarjalo. Da bi imeli kakšen odmaknjen, živ in pristen samostan ali pa da bi kje živel kakšen resničen mistik. Citiraj človek, zbudi se.. "Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.